Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Sklizeň jablek.

Další rána pro zemědělství. Je nedostatek pracovníků, podnikům hrozí konec

Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství. 

Sklizeň jablek.

Zemědělství se potýká s nedostatkem pracovníků

/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.

Projděte se volně zámkem / Ze sala terreny až na věž.

Kam o víkendu? Třeba na procházku "Ze sala terreny až na věž"

Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například procházku "Ze sala terreny až na věž", zveme vás také na Africké trhy do Zlína. A kdyby jste chtěli sednout na kolo, tak i pro vás máme tip na výlet. 

Africké trhy. Ilustrační foto.

Kam o víkendu? Třeba na Africké trhy nebo za přírodou na kole

Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například Africké trhy ve Zlíně, koncertem se zase otevírá Památník Tomáše Bati. A máme pro vás i tip na cyklovýlet. 

OCHOTNÍCI. Divadelní soubor v letech 1953 až 1955.

Zavítejte zpátky v čase do Seninky

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle nového seriálu Deníku jsme se přenesli pomocí historických fotografií do života v obci Veselá. Tentokrát zavítáme do Seninky. Nechte se pomocí  dobových fotografií vtáhnout do známých i neznámých koutů nejmenší obce na Valašsku. 

Ovoce - ilustrační foto

Dodavatelé varují: Evropu kvůli koronaviru čeká nedostatek ovoce a zeleniny

V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci COVID-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Vlády se snaží nedostatku předejít různými způsoby - zavedením "zeleného pruhu", aby se tyto produkty nezdržovaly na unijních hranicích, zajišťováním pracovní síly pro sklizeň a zvolňováním pravidel pro cestování migrujících pracovníků. Evropské supermarkety sice tvrdí, že ovoce a zeleniny dostávají dost, ale problémy s dodávkami vznikají už u zdroje, například v Africe, která je klíčovým dodavatelem zemědělských produktů do Evropy, upozornila dnes agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Chomutované nakupují od farmářů a zvykají si na práci z domova

Chomutované se přizpůsobují životu v karanténě. Počáteční šok z náhlého zavedení nouzového stavu pomalu odeznívá a lidé mobilizují síly, aby krizi zdárně přečkali. Řada z nich pomaličku mění své návyky. Supermarkety mění za zásilkové obchody, častěji sahají po domácích zdrojích.

Meruňky - ilustrační foto

Mrazy poškodily meruňky. Ovlivní i úrodu dalšího ovoce

Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.

Poslední týden před vysvědčením dorazila do každé třídy ochutnávka cizokrajného ovoce.

Zdravá strava v ZŠ Dubá

Nejenom ve školní jídelně ZŠ Dubá vaří paní kuchařky co nejzdravěji. Každý týden dostávají děti v rámci projektu mléko a nějaký druh ovoce nebo zeleniny.

Šampionem staroměstského koštu se stala duranciovice Vladimíra Kočici z Bánova. Bílá hůl zůstala u Josefa Němčanského ve Starém Městě.

Putovní Staroměstská flaša zamířila do Bánova, bílá slepecká hůl zůstala doma

Rekordních devět set čtyři vzorků pálenek z nachově modrého ovoce, meruněk, hrušek, oskeruší, jablek a rozličného ovoce provonělo o první březnové sobotě společenské a kulturní centrum ve Starém Městě. V němž se uskutečnil jubilejní 20. ročník koštu voňavých a průhledných destilátů Slovácka, nesoucí název O putovní Staroměstskou flašu.

Africké dny

Exotické ovoce provonělo v Plzni areál depa

Plzeň Čerstvé ovoce z Afriky i Asie, exotické koření, káva, oříšky, čokoláda nebo kakaové boby zaplnily během první březnové neděle autobusovou halu plzeňského DEPO2015.

Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí

Špagety nebo řízek? Na ně stojí děti fronty na přidání, říká školní kuchařka

Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí strávníci. „Myslím si, že vaříme pestře a dětem i dospělým u nás chutná,“ říká Marková, která je ve sloupské škole hlavní kuchařkou.  

Společenský dům provonělo africké ovoce.

Společenský dům v Kolíně provonělo africké ovoce

/FOTOGALERIE/ Ještě o druhé hodině ranní tam poslední taneční kreace na hudbu pouštěnou diskžokejem předváděli maturanti kolínské Obchodní akademie a jejich kamarádi, jen o pár hodin později už se tvář Městského společenského domu v Kolíně opět proměnila. Již po několikáté tam zavítala firma zabývající se dovozem čerstvého ovoce z afrických zemí Ugandy a Tanzanie. Jeden den jej tamní farmáři utrhnou, druhý či třetí den po letecké dopravě už se prodává v Čechách.

13. ročník sušického koštu

Návštěvníci sušického koštu pálenek hledali tu nejlepší

I malá obec Sušice na Slovácku má za sebou koštování pálenek z nachově modrého a letního ovoce. Tentokrát to byl 13. ročník, který se uskutečnil v komorní atmosféře ve společenském sálu Obecního úřadu Sušice. Jeho pořadatelem bylo zastupitelstvo obce. Stejně jako v předcházejících ročnících se spíše rodinný košt obešel bez degustátorů.

Pololetní vysvědčení na ZŠ Dukelská Strakonice.

OBRAZEM: Pololetní vysvědčení s ovocem

Školáci ve čtvrtek 30. ledna dostali pololetní vysvědčení, čímž jim začaly pololetní prázdniny. To je paráda! Ale na ZŠ Dukelská to měly děti ze čtyř prvních tříd ještě o něco zajímavější.

PÁLENKA S LÁSKOU. Jan a Růžena Kleinerovi zasvětili svůj život výrobě originálních destilátů.

Špendlíkovice z Hané dobyla svět, meruňkovici spojili s Jaguarem

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově, vesnici kousek od Prostějova, pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.  

PÁLENKA S LÁSKOU. Jan a Růžena Kleinerovi zasvětili svůj život výrobě originálních destilátů.

Špendlíkovice z Žešova dobyla svět. Meruňkovice jezdí v jaguaru

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.

PÁLENKA S LÁSKOU. Jan a Růžena Kleinerovi zasvětili svůj život výrobě originálních destilátů.

Špendlíkovice z Žešova dobyla svět, meruňkovice jezdí v Jaguaru

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.

Zbytky jídla do kanalizace nepatří

Zbytky jídel do kanalizace nepatří

Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace. 

Ovocný sad. Ilustrační foto.

Poznámka Fidela Kuby: Dotační úlet: sady

Sadař pečuje o stromek pět let, než získá první ovoce. Potřebuje jiný zdroj příjmů, než se mu začnou vracet investice do výsadby, hnojení, zalévání, postřiků a oplocení.