/FOTOGALERIE/ Podle rakovnických zahrádkářů letošní úroda ovoce i zeleniny nebude vůbec valná. Příčinou jsou nejen ve výkyvech počasí, kdy byly pozdní jarní mrazy a poté nastalo deštivé období a následné sucho, ale také nedostatek brigádníků na její sklízení.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Nakládačky, rajčata, červenou řepu, ale i borůvky, třešně a mnoho dalších druhů aktuálně dozrávající zeleniny a ovoce nabízejí farmáři na Severočeských farmářských trzích.
Červenec letošního roku byl velmi významným milníkem pro zahrádkáře ze Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Starý Klíčov. Právě v tomto měsíci oslavili 50 let od svého založení a na výroční schůzi zmapovali veškerou činnost a úspěchy.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
/FOTO, VIDEO/ Před čtvrtstoletím zemědělci ve Zderazi na Chrudimsku osázeli několik hektarů půdy rybízem a těšili se, jak jim bude porost vydělávat peníze, Výkupní ceny tohoto ovoce byly tehdy vysoké. A dnes? Za kilo rybízu dostanou mizerný peníz.
Zdenka Mikulčíková je vyučená švadlena a k prodeji ovoce a zeleniny se dostala vlastně náhodou. Když se jí přes léto naskytla možnost nabízet řidičům čerstvé produkty u silnice, neváhala a zajímavou práci přijala.
Za zdi kláštera se veřejnost dostane jen málokdy. Mnozí se proto domnívají, že řeholníci se oddávají pouze modlitbám a rozjímání a případně pomáhají potřebným. O tom, že jsou ale i soběstační a dokonce mají mezi sebou lidi s podnikavým duchem, tuší málokdo.
Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené.
/FOTOGALERIE/ Výsledky renovací dalších devíti soch si prohlédnou už letos na podzim návštěvníci zámeckého parku ve Slavkově u Brna. „Novou podobu získá například bůh lékařství Aeskulap nebo římská bohyně ovoce a ovocných stromů Pomona,“ uvedla ředitelka Zámku Slavkov Eva Oubělická.
/FOTOGALERIE/ Manželé Šmehlíkovi už sedmým rokem na Kuřím rynku v centru Ostravy prodávají ovoce a zeleninu. Lidé k nim každý den chodí pro čerstvé potraviny od zemědělců z regionu.
Z lesů nebo ze zahraničního dovozu. Odtud lidé většinou shánějí borůvky. „Je to moje oblíbené ovoce, akorát poblíž volně nerostou, tak si je musím kupovat v supermarketech,“ řekla Pavlína Syrová z Brna. Kdo si borůvky koupí teď, dost možná je bude mít z firmy Farmarket u Hovoran na Hodonínsku, která je největší farmou v republice.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.
/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).
/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).
/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).
/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).
/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).
/ANKETA/ Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.
Sezona samosběru jahod pomalu končí. V některých oblastech zbývá poslední týden ke sběru pozdních odrůd. Milan Hanč, majitel Jahodárny Vraňany na Mělnicku, hodnotí letošní ročník jako výjimečně dobře navštěvovaný, ovšem poznamenaný slabší úrodou. Ještě horší než loňskou.
Samosběry jahod si v česku získávají stále větší oblibu, jejich letošní sezona však pomalu končí. V některých oblastech zbývá poslední týden ke sběru pozdních odrůd. Milan Hanč, majitel Jahodárny Vraňany na Mělnicku, hodnotí letošní ročník jako výjimečně dobře navštěvovaný, ovšem poznamenaný slabší úrodou. Ještě horší než loňskou.
Do Národního domu v Ústí nad Labem konečně může opět dorazit virunga a s ní čerstvá zásoba nefalšovaného exotického ovoce. Přijďte omrknout ta nejlepší avokáda, banány, manga, jackfruity a mnoho dalšího. Přijďte v sobotu 27. června od 10 do 15 hodin.
Blíží se letní sezona, kdy se jistě pustíte do zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Je proto na čase provětrat police, košíky a bedýnky ve spižírně, abyste měli místo pro čerstvé zásoby. Jaký je nejlepší postup?
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
Kam lidé na Vysočině vyrazí o víkendu? Lákadlem je Sklářský den na zámku, aktivnější se mohou zapojit do cyklistické akce v Polné, labužníci ochutnají africké ovoce v Telči. K návštěvě láká i multižánrový festival Platforma v Humpolci.
Pořídit ovoce, naházet do sudu, počkat, objednat se v pálenici, počkat, přepravit kvas do pálenice, počkat, zaplatit a vítězoslavně odjet s vlastním destilátem. Jak jednoduché. Mít „svou“ a zaručeně tu nejlepší kořalku může každý.
Pořídit ovoce, naházet do sudu, počkat, objednat se v pálenici, počkat, přepravit kvas do pálenice, počkat, zaplatit a vítězoslavně odjet s vlastním destilátem. Jak jednoduché. Mít „svou“ a zaručeně tu nejlepší kořalku může každý.
Ovocná pálenka, slivovice (především ta domácí) je symbolem, který k představě Valašska patří asi stejně jako bača s ovcemi. Kdo si však myslí, že plucaňa s trnkovicú patří k Valachovi odedávna, mýlí se.
Hloučky lidí s krabicemi, ze kterých vykukují vršky ananasů, trsy banánů a dalšího exotického ovoce prochází ve slunném nedělním dopoledni od bývalého minoritského kláštera v centru Znojma. Další desítky stojí ve frontách u stánků v rajském dvoře u stánků. Do Znojma se potřetí vrátil africký trh.
Po necelém měsíci dopadli policisté muže, který měl vykrást stánek s ovocem a zeleninou ve Velkých Pavlovicích. Odnesl si odtud peníze a navíc ještě poškodil stánek.
Nepřesné popisky výrobků a tím pádem klamání spotřebitele. I takové jsou důvody toho, proč se změní nápisy na výrobcích a cedulích, jež člověk vídá v odděleních se zeleninou a ovocem. To se týká například tepelně upravené zeleniny, kdy současná nařízení znají pouze pojem sterilovaná. Proto chce ministerstvo zemědělství zavést mezi požadovaná označení i pojem pasterovaná.
Využijeme dobu omezeného cestování účelně, a ještě si odpočineme od života v bytech? Odměnou bude radost z vykonané práce pro naši rodinu a ještě ušetřené peníze.
Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.
/FOTOGALERIE/ Mnohem víc peněz než obvykle dají milovníci tradičního jihomoravského ovoce za domácí meruňky z letošní sklizně. Bude velmi špatná. Někteří zemědělci na jihu Moravy dokonce hlásí, že letos nebudou sklízet vůbec.
/FOTOGALERIE/ Mnohem víc peněz než obvykle dají milovníci tradičního jihomoravského ovoce za domácí meruňky z letošní sklizně. Bude velmi špatná. Někteří zemědělci na jihu Moravy dokonce hlásí, že letos nebudou sklízet vůbec.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.