Samosběry jahod si v česku získávají stále větší oblibu, jejich letošní sezona však pomalu končí. V některých oblastech zbývá poslední týden ke sběru pozdních odrůd. Milan Hanč, majitel Jahodárny Vraňany na Mělnicku, hodnotí letošní ročník jako výjimečně dobře navštěvovaný, ovšem poznamenaný slabší úrodou. Ještě horší než loňskou.
Do Národního domu v Ústí nad Labem konečně může opět dorazit virunga a s ní čerstvá zásoba nefalšovaného exotického ovoce. Přijďte omrknout ta nejlepší avokáda, banány, manga, jackfruity a mnoho dalšího. Přijďte v sobotu 27. června od 10 do 15 hodin.
Blíží se letní sezona, kdy se jistě pustíte do zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Je proto na čase provětrat police, košíky a bedýnky ve spižírně, abyste měli místo pro čerstvé zásoby. Jaký je nejlepší postup?
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
Kam lidé na Vysočině vyrazí o víkendu? Lákadlem je Sklářský den na zámku, aktivnější se mohou zapojit do cyklistické akce v Polné, labužníci ochutnají africké ovoce v Telči. K návštěvě láká i multižánrový festival Platforma v Humpolci.
Pořídit ovoce, naházet do sudu, počkat, objednat se v pálenici, počkat, přepravit kvas do pálenice, počkat, zaplatit a vítězoslavně odjet s vlastním destilátem. Jak jednoduché. Mít „svou“ a zaručeně tu nejlepší kořalku může každý.
Pořídit ovoce, naházet do sudu, počkat, objednat se v pálenici, počkat, přepravit kvas do pálenice, počkat, zaplatit a vítězoslavně odjet s vlastním destilátem. Jak jednoduché. Mít „svou“ a zaručeně tu nejlepší kořalku může každý.
Ovocná pálenka, slivovice (především ta domácí) je symbolem, který k představě Valašska patří asi stejně jako bača s ovcemi. Kdo si však myslí, že plucaňa s trnkovicú patří k Valachovi odedávna, mýlí se.
Hloučky lidí s krabicemi, ze kterých vykukují vršky ananasů, trsy banánů a dalšího exotického ovoce prochází ve slunném nedělním dopoledni od bývalého minoritského kláštera v centru Znojma. Další desítky stojí ve frontách u stánků v rajském dvoře u stánků. Do Znojma se potřetí vrátil africký trh.
Po necelém měsíci dopadli policisté muže, který měl vykrást stánek s ovocem a zeleninou ve Velkých Pavlovicích. Odnesl si odtud peníze a navíc ještě poškodil stánek.
Nepřesné popisky výrobků a tím pádem klamání spotřebitele. I takové jsou důvody toho, proč se změní nápisy na výrobcích a cedulích, jež člověk vídá v odděleních se zeleninou a ovocem. To se týká například tepelně upravené zeleniny, kdy současná nařízení znají pouze pojem sterilovaná. Proto chce ministerstvo zemědělství zavést mezi požadovaná označení i pojem pasterovaná.
Využijeme dobu omezeného cestování účelně, a ještě si odpočineme od života v bytech? Odměnou bude radost z vykonané práce pro naši rodinu a ještě ušetřené peníze.
Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.
/FOTOGALERIE/ Mnohem víc peněz než obvykle dají milovníci tradičního jihomoravského ovoce za domácí meruňky z letošní sklizně. Bude velmi špatná. Někteří zemědělci na jihu Moravy dokonce hlásí, že letos nebudou sklízet vůbec.
/FOTOGALERIE/ Mnohem víc peněz než obvykle dají milovníci tradičního jihomoravského ovoce za domácí meruňky z letošní sklizně. Bude velmi špatná. Někteří zemědělci na jihu Moravy dokonce hlásí, že letos nebudou sklízet vůbec.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
V Olomouci v pátek začíná oblíbený samosběr jahod. Ovoce si mohou lidé nasbírat na šestihektarovém poli ve Slavoníně, kde pěstitelé letos nabídnou ke sklizni šest odrůd jahod. V průběhu příštího týdne odstartuje samosběr také ve Skrbeni.
Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Koronavirová pandemie vyhnala ceny ovoce a zeleniny do závratných výšek. A prý bude hůř. Určitě se vyplatí nakupovat u tuzemských pěstitelů a podpořit je. Potýkají se nejen s počasím, ale i s nedostatkem sezónních pracovníků.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například procházku "Ze sala terreny až na věž", zveme vás také na Africké trhy do Zlína. A kdyby jste chtěli sednout na kolo, tak i pro vás máme tip na výlet.
Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například Africké trhy ve Zlíně, koncertem se zase otevírá Památník Tomáše Bati. A máme pro vás i tip na cyklovýlet.
Tvarohový koláč s drobenkou, mramorová buchta, jogurtová buchta s ovocem, perník s čokoládou. S přípravou takových moučníků v kuchyni strávíte minimum času. Inspirujte se našimi recepty.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle nového seriálu Deníku jsme se přenesli pomocí historických fotografií do života v obci Veselá. Tentokrát zavítáme do Seninky. Nechte se pomocí dobových fotografií vtáhnout do známých i neznámých koutů nejmenší obce na Valašsku.
U protinožců prožívá Velikonoce Alena Voglová z Kaplice, která nyní s manželem žije na Novém Zélandu. Tam tradici barvení vajíček a koledu s pomlázkou neznají, přesto se Alena snažila oslavit Velikonoce v rámci možností po českém způsobu.
Epidemie koronaviru se dotýká i zemědělství. Podle farmářů přišel čas, kdy se ukáže, že Česká republika není z hlediska zemědělské výroby soběstačnou zemí.
V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci COVID-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Vlády se snaží nedostatku předejít různými způsoby - zavedením "zeleného pruhu", aby se tyto produkty nezdržovaly na unijních hranicích, zajišťováním pracovní síly pro sklizeň a zvolňováním pravidel pro cestování migrujících pracovníků. Evropské supermarkety sice tvrdí, že ovoce a zeleniny dostávají dost, ale problémy s dodávkami vznikají už u zdroje, například v Africe, která je klíčovým dodavatelem zemědělských produktů do Evropy, upozornila dnes agentura Reuters.
Chomutované se přizpůsobují životu v karanténě. Počáteční šok z náhlého zavedení nouzového stavu pomalu odeznívá a lidé mobilizují síly, aby krizi zdárně přečkali. Řada z nich pomaličku mění své návyky. Supermarkety mění za zásilkové obchody, častěji sahají po domácích zdrojích.
Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.
Třtinový cukr místo toho bílého a light limonáda místo té obyčejné. Poznáváte se? Vyhýbat se cukru rozhodně není od věci, nic jako zdravé slazení neexistuje. A některé alternativní strategie jsou dokonce vyloženě škodlivé. Časopis Kondice se podíval na to, jak sladit a nezbláznit se z toho.
Nejenom ve školní jídelně ZŠ Dubá vaří paní kuchařky co nejzdravěji. Každý týden dostávají děti v rámci projektu mléko a nějaký druh ovoce nebo zeleniny.
Rekordních devět set čtyři vzorků pálenek z nachově modrého ovoce, meruněk, hrušek, oskeruší, jablek a rozličného ovoce provonělo o první březnové sobotě společenské a kulturní centrum ve Starém Městě. V němž se uskutečnil jubilejní 20. ročník koštu voňavých a průhledných destilátů Slovácka, nesoucí název O putovní Staroměstskou flašu.
Tereza Buchtová, drobná a poměrně nenápadná žákyně třetího ročníku gastronomického oboru na Střední škole Gemini v Brně, si z velkého mezinárodního veletrhu hotelnictví, gastronomie a turismu v německém Stuttgartu IKA/Culinary Olympics přivezla zlatou medaili.
Plzeň Čerstvé ovoce z Afriky i Asie, exotické koření, káva, oříšky, čokoláda nebo kakaové boby zaplnily během první březnové neděle autobusovou halu plzeňského DEPO2015.