
Tipy na víkend 2. a 3. listopadu
Máme pro vás nabídku akcí na nadcházející víkend.
Máme pro vás nabídku akcí na nadcházející víkend.
/FOTOGALERIE/ Oldřich Knebl z Huslenek – Uherské má se sušením ovoce patnáctiletou zkušenost. Byl také u toho, když se ve Zděchově otevírala koncem minulého týdne nová sušírna. „Toto je nestarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, furt se dá zpracovat. Vydrží klidně dva roky,“ popisuje, zatímco neustále otevírá a kontroluje „šuplíky“ ve kterých jsou jablka rozložená.
Ukaž, co umíš. To je název celostátní soutěže v cukrářských dovednostech. Je určena studentům středních škol zaměřených na gastronomii. Probíhá každoročně v rámci akce Gastroden. Jejím pořadatelem je Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí. Součástí bývá i podzimní výstava ovoce a zeleniny a kulinářské přednášky nebo prezentace. Letošní již čtyřicátý druhý ročník se uskutečnil 16. října 2019.
Znojmo – Druhou příležitost nakoupit exotické ovoce, koření a další speciality zejména z Afriky, ale také z některých asijských zemí, budou mít v neděli lidé ve Znojmě.
/FOTOGALERIE/ Dušičkový jarmark v sobotu 26. října byl posledním letošním sobotním trhem. Trhy se pravidelně konají na náměstí Míru v Mělníku každou sobotu a nabízejí regionální produkci, zeleninu a ovoce, různé pochutiny, řemeslné výrobky či vína mělnických vinařů a jsou i místem setkávání a popovídání si.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.
V rámci prvouky se prvňáčci Základní školy Tanvald, Sportovní domluvili, že holčičky přinesou do školy ovoce, kluci zeleninu.
Z Rychnova nad Kněžnou dorazila dobrá zpráva pro místní nemocnici i její pacienty. Jak se zdá, městem založený fond na její podporu nese ovoce.
Další podzimní trhy můžete navštívit dnes od 10:00 hodin v Domě kultury Ostrov. Po celý den tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, med, koření, pečivoi masné výrobky. V prodeji by mělo být i dětské oblečení, zdravá výživa nebo sazenice. Prodávat budou převážně farmáři.
Víkend v Bystřici pod Hostýnem začne páteční báječnou komedií Bosé nohy v parku. V sobotu se rodiny s dětmi mohou těšit na zábavné odpoledne v Holešovském zámku a blízkých památkách. Po celý víkend až do pondělí se bude v Květné zahradě konat výstava starých odrůd ovoce.
Znojmo /FOTO/ – Letošní teplý podzim potěšil i pěstitele poněkud exotických plodin. Znojemský botanik Radomír Němec sklidil už druhou letošní úrodu fíků.
Letošní teplý podzim potěšil i pěstitele poněkud exotických plodin. Znojemský botanik Radomír Němec sklidil už druhou letošní úrodu fíků.
V pátek 18. října se v Mimoni setkali zájemci o historii starých odrůd ovoce z regionu Českolipska a Podještědí, především z oblasti bývalého Vojenského prostoru Ralsko.
Ukázka robotů, úprava účesu a flambování ovoce, tak vypadal regionální veletrh středního vzdělávání Šance 2019, který proběhl v teplickém Domě kultury.
Boskovice /FOTO/ – Ovoce, zelenina, okrasné dřeviny a zahradní technika. To vše si v uplynulých dnech prohlédli návštěvníci boskovického arboreta Šmelcovna.
Zdá se, že trpělivá práce trenéra Zdeňka Kudely a jeho svěřenců začíná přinášet v Lounech ovoce. Jeho svěřenci si proti České Lípě připsali již druhou výhru v řadě, porazili ji 5:2. Navíc ve dvou posledních utkáních nastříleli devět branek. Jen pro připomenutí - v prvních devíti kolech daly Louny pouhopouhých pět gólů. Kudela byl za body pochopitelně rád. "Teď nesmíme podcenit Dobříš a získat další body," řekl po utkání.
Přibyslav – Tradiční podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor se uskutečnily o víkendu v Přibyslavi. Pořadatelem je městský úřad Přibyslav a místní spolky. Podle Václava Henzla, předsedy organizace Českého svazu zahrádkářů Přibyslav se na letošní výstavě notně podepsalo vrtkavé počasí.
Sehnat exotické ovoce jako banány či pomeranče, toaletní papír nebo maso často nešlo za minulého režimu bez toho, aniž by si zákazníci vystáli nějakou tu frontu. Vyplývá to z výsledků velké ankety Deníku Jak vidí Češi listopad 1989 mezi respondenty, kteří zažili na vlastní kůži reálný socialismus.
Tradiční podzimní výstava chryzantém, ovoce a zeleniny se konala o víkendu 19. a 20. října na tvrzi Žumberk v spolupráci specializované organizace Českého zahrádkářského svazu a Jihočeského muzea. Návštěvníci si mohli prohlédnout krásné rostliny a jiné výpěstky, poučit se o suché vazbě a nebo využít poradenskou službu pro zahrádkáře.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
/FOTOGALERIE/ V supermarketech se dá koupit nepřeberné množství exotického ovoce, u mnoha zákazníků ale stále vítězí česká klasika: jablka. Dokazují to zkušenosti středočeských ovocnářů. Úroda ale bohužel není, co v minulosti bývala. Pěstitelům totiž práci komplikují vrtochy počasí.
Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.
Zahrádkáři z Boskovic představují letošní úrodu. Regionální výstava ovoce, zeleniny, okrasných dřevin a zahradní techniky se koná v arboretu Šmelcovna až do pondělí.
Podle zahrádkářů na jihu Čech příroda musí odpočívat.
Africké trhy v neděli v Národním domě v Trutnově nabídnou od 10 do 16 hodin pořádnou porci vitamínů v podobě tropického ovoce z Afriky a Asie.
Jaké se na Litoměřicku pěstovalo ovoce? O tom více prozradí prezentace v litoměřické knihovně.
Přibyslav – O víkendu 19. a 20. října se bude konat tradiční Výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor, kterou pořádá město Přibyslav a místní spolky.
Valaši vypálili ostatním pěstitelům rybník. Na Floře Olomouc získali prvenství.
Jabkiádu aneb putování za pečeným štrúdlem připravilo Mateřské centrum Kulíšek v Bystřici pro všechny milovníky tohoto nejen podzimního ovoce na sobotu 13. října od patnáct hodin.
Mimořádný úspěch v těchto dnech zaznamenalo prostějovské Kino Metro 70.
Rodinná farma Částkov pořádá zítra podzimní slavnost. Návštěvníci mohou zakoupit zeleninu, ovoce a byliny pěstované bez použití jakýchkoliv umělých postřiků a hnojiv, jako občerstvení se bude podávat farmářský gulášek, maso a zelenina z grilu, podzimní polévka, koláče, pivo nebo domácí limonády.
Desetiletý Hugo Mikl z Fryštáku se věnuje golfu už od svých čtyř let. Hodiny strávené na trénincích a hřišti letos začaly nést své ovoce. Hugo má za sebou mimořádně vydařenou sezónu a je více než jasné, že na české golfové sezóně se objevil velký talent. Příkladně tak reprezentuje svůj domovský klub, Golf Club Lázně Kostelec u Zlína.
Víkendové akce nabízí kulturu i ochutnávku afrického ovoce
Přitažlivá expozice ovoce, zeleniny i květin lákala do centra Rokycan. Jednodenní výstavu si v Zeleném domě na Masarykově náměstí prohlédlo bezmála dvě stě návštěvníků. Bylo co obdivovat, i když třeba jablkům léto moc nepřálo.
Tradiční akce slaví již 20. ročník.
Světlá nad Sázavou – Společenský sál ve Světlé nad Sázavou opět provoněly stovky květin, ale příchozí mohli obdivovat i nejrůznější druhy ovoce, zeleniny nebo kaktusů. Od pátku 4. do neděle 6. října se tady totiž konal jubilejní dvacátý ročník Světelské zahrádky.
/FOTOGALERIE/ Svaz zahrádkářů uspořádal ve dnech 4. a 5. října první ročník Výstavy ovoce a zeleniny. I když se jedná o první ročník, nejde o žádnou novinku, jak potvrdila jedna z organizátorek „Kdysi byly výstavy zahrádkářů v Teplýšovicích každoročním počinem. Zhruba před třiceti lety tato tradice ustala. Letos jsme zkusili tuto akci obnovit,“ vysvětlila.