Šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do sukní zdobených krásným ovocem a špičkovou zeleninou vítá od čtvrtečního rána v pavilonu A návštěvníky výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Kromě voňavé a podzimními barvami hýřící expozice se lidé mohou až do neděle těšit na gastrofestival Olima, kuchařské a floristické show, zahradnické trhy, kvalitní moravská vína a bohatý doprovodný program.
V areálu Mateřské školy Chomutov se v pondělí 30. září konala veselá a tvořivá akce s názvem Zahrada Čech. Událost byla určena pro rodiče s dětmi a nesla se v duchu českých tradic a zemědělství. Návštěvníci měli možnost zapojit se do sedmi interaktivních úkolů, které nejen pobavily, ale zároveň podpořily spolupráci mezi dětmi a jejich rodiči.
/FOTOGALERIE/ Téměř tři tisíce lidí navštívily o uplynulém víkendu již osmnáctou oblastní výstavu ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách ve Slavkově u Brna. Tradiční akci uspořádal Český zahrádkářský svaz, fotografie Deníku poskytl Radoslav Lánský.
Po třech odehraných kolech okresního přeboru na Litoměřicku jsou ve vedení fotbalisté Liběšic. Zatím neztratili ani bod a mají impozantní skóre 20:1. Bodově se s nimi na čele tabulky drží ještě Libotenice. Liběšičtí se netají tím, že by se rádi vrátili do krajské soutěže.
Pěstitelé právě sklízí druhou úrodu fíků. Fíkovník totiž rodí dvakrát za sezonu. V létě napadly rostlinu škůdci. Kromě vyžraných děr do listů někde opadávaly nezralé napadené fíky. Do ovoce se pustila černá fíková moucha, kterou odborníci na Znojemsku zaznamenali poprvé.
/FOTO, VIDEO/ Sběr ovoce u silnic nejen v Libereckém kraji je pro mnohé oblíbenou činností, která však vyvolává otázky ohledně bezpečnosti a legálnosti. Zatímco někteří lidé preferují ovoce z vlastní zahrady, jiní neváhají trhat plody přímo u cest. Jaké jsou právní aspekty této činnosti a zda hrozí sankce, se dozvíte v následujícím článku.
Chodíte na středeční trhy na rychnovské náměstí? Ve stáncích tu najdete různé zboží, od potřeb nejen na zahradu, přes umělou podzimní dekoraci, živé rostliny, koření, zeleninu, ovoce, jako broskve, nektarinky, blumy, borůvky, víno… A v nabídce nechybí ani burčák.
V sobotu 14. září ožije areál Valašské dědiny v Rožnově pod Radhoštěm tradičními podzimními pracemi a dovednostmi. Návštěvníci valašského muzea si připomenou, jaké činnosti byly neodmyslitelnou součástí tohoto ročního období, a zažijí atmosféru časů, které už z našich životů téměř vymizely.
Pěstitelé na Znojemsku právě sklízí druhou, hlavní úrodu fíků. Fíkovník totiž rodí dvakrát za sezonu. Letos, v nezvykle tropickém létě, napadly fíky škůdci. Kromě vyžraných děr do listů někde opadávaly nezralé napadené fíky. Do ovoce se pustila černá fíková moucha, kterou odborníci na Znojemsku zaznamenali poprvé.
Většina Čechů uvádí, že se potravinami snaží neplýtvat. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z roku 2023 jsou ale české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu a ročně skončí v jejich odpadkových koších více než 400 tun potravin. Na problematiku potravinového odpadu, ale také na správné zpracování a bezpečnou manipulaci s potravinami i hotovým jídlem se zaměřuje kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V Česku ji zajišťuje Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.
Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.
Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.
Ovoce se letos kvůli jarním mrazům urodilo o poznání méně než v předchozích letech. U silnic nižších lze přesto v těchto dnech znovu potkat lidi, kteří se každoročně zaměřují na samosběr jablek.
Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.
Z letošní úrody pěstitelé díky počasí moc radosti nemají. Brzký nástup jara, pak mrazy a spálené květy… To se promítlo i do provozu pálenic a moštáren na Rychnovsku. Přečtěte si, kdy do nich můžete s ovocem zamířit a na kolik vyjde jeho zpracování v pálenku či mošt.
Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.
/PŘEHLED CEN/ Moštárny na Vysočině pomalu roztáčejí lisy. Velký nával zákazníků si ale neslibují. Jarní mrazy, které zasáhly všechny druhy ovoce, si vybraly těžkou daň. Některé stromy pomrzly, ty co přežily trápí horko a sucho. Ovoce padá předčasně na zem a hnije.
Přestože se letos ovoce celkově urodilo o poznání méně než v předchozích letech, jelikož květy a plody pomrzly, také u silnic nižších tříd na Kladensku lze v těchto dnech tradičně potkat celé party a rodiny, které se zaměřují na samosběr zejména jablek každoročně. Je takový postup legální? Jaká je výše sankcí?
A je to tady. Letní prázdniny se blíží do svého závěru a před námi je tak poslední prázdninový víkend. I ten ale na Blanensku nabídne spoustu akcí. Konat se bude například Mezinárodní setkání a výstava vozítek Velorex. Před blanenským kinem zase nabídnou prodejci ovoce až z daleké Afriky.
Lidé se nemohli dočkat znovuotevření klášterecké prodejny Tesco, která procházela několik týdnů přestavbou. Před vchodem stáli s košíky desítky minut před slavnostním přestřižením pásky. Zajímala je nejen kompletní proměna obchodu, ale hlavně slevy, které jsou zde dočasně větší než v ostatních prodejnách.
/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.
Už přibližně osm let patří srdce Gabriely Havlíčkové ptactvu. Její specializací se stali papoušci - chová na tři desítky exotů. Obětovala jim dokonce část přízemí ve svém domě. Kromě toho se dala i na pěstování exotické flóry a těší se, až její zahrada bude za pár let připomínat džungli.
Blansko se první zářijovou neděli stane místem, kde se snoubí exotické chutě s podporou drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie. Před místním kinem se uskuteční trh, který nabídne širokou škálu čerstvých a nešlechtěných druhů ovoce. Některé z nich se v našich končinách běžně nevidí.
Čerstvé, šťavnaté, krásně vyzrálé a sladké. Fíky z Hané mají stejnou chuť jako ty dovezené z Chorvatska, Řecka nebo třeba Turecka. Rozdíl je v tom, že je pěstitelé z Olomoucka či Prostějovska sklízejí jen pár metrů od svých domovů. Někteří za sezonu sklidí i desítky kilogramů lahodného ovoce.
/FOTO/ Tradiční trhy na stadionu v Mladé Boleslavi lákají velké množství zákazníků. Není divu, dá se tu sehnat vše od ovoce a zeleniny přes koření až po oblečení a potřeby do domácnosti. Mezi stánkaři se vyjímají drobní prodejci, kteří nabízí vlastnoručně vypěstovanou sezonní zeleninu.
/FOTOGALERIE( Husovo náměstí v Rakovníku zaplnily opět po dvou týdnech stánky s nejrůznějším zbožím, a také s ovocem a zeleninou. Fronty se tvoří od ranních hodin u borůvek, zájem je i o další zeleninu a ovoce. Redakce Deníku přináší přehled, kolik korun jednotlivé druhy zeleniny a ovoce stojí.
Ostružiny jsou velmi chutné a zdravé ovoce. Jednou z příjemných možností, jak je využít, je udělat z nich lahodnou zmrzlinu. Díky jednoduchému triku nebudete k přípravě potřebovat zmrzlinovač.
/FOTO, VIDEO/ Kde prodávají nejlepší zmrzlinu na Českolipsku? Reportérka Českolipského deníku společně se čtenáři vybrala TOP 5 míst s touto letní pochoutkou. Od České Lípy až po Stráž pod Ralskem, každé z těchto míst nabízí jedinečné příchutě a zážitky. A i ceny jsou zajímavé.
Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.
Nepříjemný pocit nafouknutého břicha zažívá čas od času každý. Nadýmání neboli plynatost trápí mnoho lidí. Přitom jde těmto trávicím problémům docela snadno předejít nebo je alespoň výrazně zmírnit. Pomůže obyčejný banán. Toto ovoce, obsahující velké množství draslíku, je velmi zdravé i chutné. Na jednu věc si u něj ale musíte dát pozor.
S obměněnou nabídkou se setkávají zákazníci v Sadech Schwarz v Břasích na Rokycansku. Jarní mrazy zničily většinu úrody a v sadech se prodává ovoce a zelenina především od tuzemských farmářů. V těchto dnech jsou největším lákadlem meruňky z Moravy. Sehnat kvalitní ovoce za přijatelnou cenu je ale letos velký problém.
Majitel zahrady z Tištína nevěřil v uplynulém týdnu vlastním očím. Při obhlídce letošní ovocné úrodu zjistil, že mu někdo se sklizní pomohl. Ze stromů mu zmizelo několik kilogramů švestek a hrušek.
Výjimečně exotická nabídka doplní jinak tradiční farmářské trhy v Hodoníně. Příchozí narazí na plody z africké Ugandy a Indonésie. Africké trhy se uskuteční v sobotu 3. srpna od osmi hodin ráno do čtyř odpoledne na Masarykově náměstí.
Chystáte se letos v létě na dalekou dovolenou? Pokud ne, nesmutněte. Užít si trochu té exotiky můžete i doma. Deník přináší přehled míst na Budějovicku, které vás, alespoň obrazně, vezmou po světě.
Na sběr bylinek a ovocných plodů vyráží lidé na kdejaké chatě za hlavním městem. Zábavu si ale můžou užít i pražské děti s rodiči nebo prarodiči. V metropoli je hned několik míst, kam je možné vyrazit na sběr ovoce, bylinek a užitečných plodů. Kam a kdy se na sběr vydat radí mapa.
Celulitida trápí devět žen z deseti. Snaha zbavit se hrbolků na kůži je tak jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů. K odstranění celulitidy existuje nespočet prostředků, ale jen málokterý je skutečně funkční. K těm, které by mohly pomoci, patří ananas. Podle odborníků je právě toto ovoce s jemnou chutí účinným bojovníkem proti celulitidě. Je ovšem nutné podpořit jeho působení i zdravým životním stylem.
Avantgardní zmrzlina z poctivého základu a čerstvě zamraženého ovoce v originálním černém kornoutu. Tak se prezentuje na svých sociálních sítích zmrzlinářský stánek Zmrzno v Suchohrdlech u Znojma. Zmrzlinu zde připravují z kvalitního základu a čerstvě zamraženého ovoce přímo před zákazníkem a lidé na ni jezdí z širokého okolí. Za nápadem stojí Petr Kameník, který si stánkem splnil svůj dětský sen.
Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.
Nižší sklizeň obilí i řepky, než bývá zvykem, a hlavně velký průšvih pro ovocnáře. Takové jsou vyhlídky zemědělců do letošních začínajících žní. Důvodem je nejen nižší hektarový výnos, ale i zmenšení plochy, na níž své plodiny pěstují. „Pěstební plocha je nejmenší od počátku sledování před více než sto lety,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková. Přesto podle ní Česko v produkci základních obilovin dlouhodobě zůstává zcela soběstačné a ještě asi třetinu úrody vyváží.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Větve s listím, ale bez plodů mají letos na svých ovocných stromech mnozí zahrádkáři. Úroda bude po vlně jarních mrazů leckde mizivá nebo vůbec žádná, a nebude tak co uskladnit do sklepa ani dát do bečky. Vášniví pěstitelé však nemusí úplně zoufat. Někde ovoce přece jen roste a k mání je doslova za pakatel.
Větve s listím, ale bez plodů mají letos na svých ovocných stromech mnozí zahrádkáři. Úroda bude po vlně jarních mrazů leckde mizivá nebo vůbec žádná, a nebude tak co uskladnit do sklepa ani dát do bečky. Vášniví pěstitelé však nemusí úplně zoufat. Někde ovoce přece jen roste a k mání je doslova za pakatel.
/FOTO, VIDEO/ Na náměstí Republiky v Neratovicích se ve čtvrtek uskutečnily poslední červnové trhy. Na návštěvníky čekaly stánky nejen s ovocem a zeleninou. Vydali jsme se zjistit, na kolik vás vyjde sezonní zboží včetně okurek nakládaček, paprik nebo jablek i nabízené občerstvení. Ceny najdete ve fotogalerii.
Mocktail neboli koktejl bez alkoholu je přesně to, po čem tělo touží v letních vedrech. Dodá organismu životadárnou vodu a - pokud je namíchaný z těch správných ingrediencí - taky dlouhodobě ochladí takzvaně zevnitř. Nejen čínská tradiční medicína doporučuje v horkém počasí konzumovat ovoce v čele s melounem a některé bylinky, které teplem zkoušenému tělu uleví.
Chomutovský zoopark představil jednu z největších letošních novinek, kterou je zcela přebudovaný výběh pro dikobrazy. Cílem bylo uzpůsobit ho tak, aby návštěvníci na tato zajímavá zvířata lépe viděli a časem je mohli dokonce i krmit ovocem a zeleninou. Přestavba trvala zhruba tři měsíce a stála 420 tisíc korun.
/FOTO, VIDEO/ V šest hodin ráno se na hradecké náměstí 28. října začínají sjíždět trhovci, prodávat začínají většinou o hodinu později, kdy již přicházejí zákazníci. K čerstvému ovoci a zelenině se nyní přidali i prodejci sadby a květin a zastřešené prostranství je brzy zaplněné.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.