Psi by samozřejmě měli primárně dostávat jídlo určené přímo pro ně. Mají totiž jiný zažívací systém než lidé. Některé potraviny, které člověku prospívají, čtyřnohým mazlíčkům mohou ublížit. Nicméně jsou i jídla, kterými lze pejskovi běžné krmení zpestřit. Zároveň však stále platí, že s lidským jídlem je potřeba u psů zacházet opravdu střídmě a opatrně.
Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Rýmařovska a Šumperska jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Šumperska a Rýmařovska, jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.
Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Olomoucku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.
Navzdory dramatickému poklesu tuzemské sklizně jablek by ceny v českých obchodech neměly výrazně růst. Předseda Ovocnářské Unie ČR Martin Ludvík uvádí, že ceny se řídí evropským trhem, kde se zásadní pokles sklizně neočekává. Evropská produkce tak zůstává klíčovým faktorem pro stabilitu cen jablek v Česku.
Pálenice funguje na okraji Kopidlna na Jičínsku sedm let, kdy bratři Karel a František Klackové navázali na rodinnou tradici a nyní ve třetí generaci pokračují v úsilí vyrobit kvalitní pálenku z ovoce od místních pěstitelů. Letos jim plány narušilo jarní mrazivé počasí, to však k jejich oboru patří.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Exotické ovoce od drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie si mohli v sobotu od 9 hodin zakoupit lidé v kladenském Kině Sokol. Pořadatelé lákali kupující na původní nešlechtěné druhy ovoce, které je organické, chemicky neošetřované, nehnojené a hlavně dozrálé v teple na sluníčku v přirozených podmínkách. Podle organizátorů trhů, přiletělo ovoce z Afriky zhruba čtyři dny před trhem.
Rozházené ovoce za tisíce korun zůstalo po řádění muže v centru Brna. Zlost na stánku s ovocem si vybil kvůli tomu, že dostal výpověď. Dle jeho slov kvůli tomu, že není Moravák, ale pochází z Čech.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Podzim je v plném proudu a třetí říjový víkend láká na nejrůznější akce. Koná se řada výročí, na Kladně se budou věnovat zvířatům, podpořit mohou lidé prostřednictvím bazárků kočky, a to hned na dvou místech. A v sobotu přijde čas i na jednu z prvních halloweenských párty.
Šluknovský výběžek má svůj velký festival! Největší akce pod jednou střechou v regionu - Výběžek free LIVE - se uskuteční v sobotu 19. října v rumburské DK Střelnici. Festival je unikátní tím, že se koná na třech scénách.
Třetí říjnový víkend na Havlíčkobrodsku si na své přijdou milovníci podzimních pochutin. V Havlíčkově Brodě budou Bramborářské dny, v Přibyslavi výstaví ovoce, zeleninu nebo med. Řemeslnický jarmark čeká Rozsochatec a mnohem více.
Po loňské mizérii se letos pěstitelé ovoce na Přerovsku mohou opět nadechnout. Hrušek, švestek, mirabelek, ale i jablek se urodilo dostatečné množství a stromy byly doslova obtěžkány ovocem.
Po loňské mizérii se letos pěstitelé ovoce na Přerovsku mohou opět nadechnout. Hrušek, švestek, mirabelek, ale i jablek se urodilo dostatečné množství a stromy byly doslova obtěžkány ovocem.
Ovocnáři ve Vilémově na Olomoucku letošní škody na úrodě způsobené mrazem označují za jedny z nejhorších od doby, kdy sady v této částí Olomouckého kraje založili, což je přes půl století. U jablek, nejoblíbenějšího českého ovoce, je výpadek od 40 do 100 procent, podle nadmořské výšky a odrůd.
Zjistěte kde volně roste ovoce či bylinky s pomocí inovativní aplikace, která vás zavede na místa plná přírodních pokladů. Mapa ovoce spojuje milovníky přírody a sběrače, kteří sdílejí tipy na lokality s bohatou úrodou.
Dobré rady, nářadí, které se kdysi používalo na zahradě, ale i vzorky ovoce, ukázky jeho zpracování nebo třeba herna pro děti. Aktivit, které nabídnou kroměřížští zahrádkáři v rámci podzimní zahrádkářské výstavy Floria je spousta.
Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.
/FOTO, VIDEO/ Nechat si vyrobit pálenku z vlastního ovoce je letos pomalu nemožné. Většina ovoce pěstitelům pomrzla, a proto ani palírny nemají tolik práce co v minulosti. Například v Chlumíně na Mělnicku je situace kritická. „Máme k pálení pět procent z toho, co děláme normálně,“ potvrdila Deníku Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně. Hrozí podniku zavření?
Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.
Pěstitelské pálenice v Česku zažívají jednu z nejhorších sezon za poslední roky. Ovlivnily ji nejenom jarní mrazíky a nedávná povodeň, ale i vyšší spotřební daň z lihu. Unie destilatérů se proto obává, že řada pálenic skončí.
Šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do sukní zdobených krásným ovocem a špičkovou zeleninou vítá od čtvrtečního rána v pavilonu A návštěvníky výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Kromě voňavé a podzimními barvami hýřící expozice se lidé mohou až do neděle těšit na gastrofestival Olima, kuchařské a floristické show, zahradnické trhy, kvalitní moravská vína a bohatý doprovodný program.
V areálu Mateřské školy Chomutov se v pondělí 30. září konala veselá a tvořivá akce s názvem Zahrada Čech. Událost byla určena pro rodiče s dětmi a nesla se v duchu českých tradic a zemědělství. Návštěvníci měli možnost zapojit se do sedmi interaktivních úkolů, které nejen pobavily, ale zároveň podpořily spolupráci mezi dětmi a jejich rodiči.
/FOTOGALERIE/ Téměř tři tisíce lidí navštívily o uplynulém víkendu již osmnáctou oblastní výstavu ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách ve Slavkově u Brna. Tradiční akci uspořádal Český zahrádkářský svaz, fotografie Deníku poskytl Radoslav Lánský.
Po třech odehraných kolech okresního přeboru na Litoměřicku jsou ve vedení fotbalisté Liběšic. Zatím neztratili ani bod a mají impozantní skóre 20:1. Bodově se s nimi na čele tabulky drží ještě Libotenice. Liběšičtí se netají tím, že by se rádi vrátili do krajské soutěže.
Pěstitelé právě sklízí druhou úrodu fíků. Fíkovník totiž rodí dvakrát za sezonu. V létě napadly rostlinu škůdci. Kromě vyžraných děr do listů někde opadávaly nezralé napadené fíky. Do ovoce se pustila černá fíková moucha, kterou odborníci na Znojemsku zaznamenali poprvé.
/FOTO, VIDEO/ Sběr ovoce u silnic nejen v Libereckém kraji je pro mnohé oblíbenou činností, která však vyvolává otázky ohledně bezpečnosti a legálnosti. Zatímco někteří lidé preferují ovoce z vlastní zahrady, jiní neváhají trhat plody přímo u cest. Jaké jsou právní aspekty této činnosti a zda hrozí sankce, se dozvíte v následujícím článku.
Chodíte na středeční trhy na rychnovské náměstí? Ve stáncích tu najdete různé zboží, od potřeb nejen na zahradu, přes umělou podzimní dekoraci, živé rostliny, koření, zeleninu, ovoce, jako broskve, nektarinky, blumy, borůvky, víno… A v nabídce nechybí ani burčák.
V sobotu 14. září ožije areál Valašské dědiny v Rožnově pod Radhoštěm tradičními podzimními pracemi a dovednostmi. Návštěvníci valašského muzea si připomenou, jaké činnosti byly neodmyslitelnou součástí tohoto ročního období, a zažijí atmosféru časů, které už z našich životů téměř vymizely.
Pěstitelé na Znojemsku právě sklízí druhou, hlavní úrodu fíků. Fíkovník totiž rodí dvakrát za sezonu. Letos, v nezvykle tropickém létě, napadly fíky škůdci. Kromě vyžraných děr do listů někde opadávaly nezralé napadené fíky. Do ovoce se pustila černá fíková moucha, kterou odborníci na Znojemsku zaznamenali poprvé.
Většina Čechů uvádí, že se potravinami snaží neplýtvat. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z roku 2023 jsou ale české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu a ročně skončí v jejich odpadkových koších více než 400 tun potravin. Na problematiku potravinového odpadu, ale také na správné zpracování a bezpečnou manipulaci s potravinami i hotovým jídlem se zaměřuje kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V Česku ji zajišťuje Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.
Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.
Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.
Ovoce se letos kvůli jarním mrazům urodilo o poznání méně než v předchozích letech. U silnic nižších lze přesto v těchto dnech znovu potkat lidi, kteří se každoročně zaměřují na samosběr jablek.
Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.
Z letošní úrody pěstitelé díky počasí moc radosti nemají. Brzký nástup jara, pak mrazy a spálené květy… To se promítlo i do provozu pálenic a moštáren na Rychnovsku. Přečtěte si, kdy do nich můžete s ovocem zamířit a na kolik vyjde jeho zpracování v pálenku či mošt.
Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.
/PŘEHLED CEN/ Moštárny na Vysočině pomalu roztáčejí lisy. Velký nával zákazníků si ale neslibují. Jarní mrazy, které zasáhly všechny druhy ovoce, si vybraly těžkou daň. Některé stromy pomrzly, ty co přežily trápí horko a sucho. Ovoce padá předčasně na zem a hnije.
Přestože se letos ovoce celkově urodilo o poznání méně než v předchozích letech, jelikož květy a plody pomrzly, také u silnic nižších tříd na Kladensku lze v těchto dnech tradičně potkat celé party a rodiny, které se zaměřují na samosběr zejména jablek každoročně. Je takový postup legální? Jaká je výše sankcí?
A je to tady. Letní prázdniny se blíží do svého závěru a před námi je tak poslední prázdninový víkend. I ten ale na Blanensku nabídne spoustu akcí. Konat se bude například Mezinárodní setkání a výstava vozítek Velorex. Před blanenským kinem zase nabídnou prodejci ovoce až z daleké Afriky.
Lidé se nemohli dočkat znovuotevření klášterecké prodejny Tesco, která procházela několik týdnů přestavbou. Před vchodem stáli s košíky desítky minut před slavnostním přestřižením pásky. Zajímala je nejen kompletní proměna obchodu, ale hlavně slevy, které jsou zde dočasně větší než v ostatních prodejnách.
/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.
Už přibližně osm let patří srdce Gabriely Havlíčkové ptactvu. Její specializací se stali papoušci - chová na tři desítky exotů. Obětovala jim dokonce část přízemí ve svém domě. Kromě toho se dala i na pěstování exotické flóry a těší se, až její zahrada bude za pár let připomínat džungli.
Blansko se první zářijovou neděli stane místem, kde se snoubí exotické chutě s podporou drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie. Před místním kinem se uskuteční trh, který nabídne širokou škálu čerstvých a nešlechtěných druhů ovoce. Některé z nich se v našich končinách běžně nevidí.