Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Prodejna Lidl na olomouckých Lazcích, 9. října 2023 ráno

Seniorská sleva v Lidlu bez tlačenice. O tom nevím, reagovali na Lazcích

Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.

Jediná palírna na Mělnicku, kam vozí pěstitelé ovoce na pálenku, sídlí v Chlumíně. Její majitelka Daniela Purnochová na snímku kontroluje surovinový kotel, ve kterém se kvas změnil v pálenku, ještě ho ale čeká další pálení ve druhém kotli.

V palírnách jako U Suchánků. Jablek, švestek i špendlíků je málo, není co pálit

Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.

Teplo trouby nebo sušičky uchová na zimu spoustu vitamínů.

Nasyslite si na zimu. Tipy, jak ušetřit a nasušit zásoby ovoce, zeleniny i hub

V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.

Jediná palírna na Mělnicku, kam vozí pěstitelé ovoce na pálenku, sídlí v Chlumíně. Její majitelka Daniela Purnochová na snímku kontroluje surovinový kotel, ve kterém se kvas změnil v pálenku, ještě ho ale čeká další pálení ve druhém kotli.

V palírnách jako U Suchánků. Jablek, švestek i špendlíků je málo, není co pálit

/FOTO, VIDEO/ Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.

Výstaviště Flora a Smetanovy sady v Olomouci na konci září 2023

Podzimní Flora chce ohromit hlavní expozicí. Na co vše láká?

Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.

Podívaná v Ostrově u Macochy. Výstava ovoce a zeleniny z vaší zahrádky

Podívaná v Ostrově u Macochy. Výstava ovoce a zeleniny z vaší zahrádky

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.

Ilustrační foto.

Takovou mizérii nepamatují, pálenice na Přerovsku jedou na půl plynu

Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.

Ilustrační fotografie.

Tipy na víkend na Hodonínsku: sklizeň vzácného ovoce nebo Lázeňské vinobraní

Měsíc září se přehoupl do své druhé půlky, ale počasí venku stále přeje. I když se o víkendu trochu zamračí, pořád bude plno skvělých akcí, kam můžete zajít. Na Břeclavsku nalákáme třeba na Dýňobraní ve Valtickém Podzemí. Děti se zde kromě dýní setkají i s pohádkovými postavami. Na Hodonínsku se chystá sběr vzácného ovoce a Lázeňské vinobraní, které nabídne jarmark všehochutí. Také na Znojemsku bude o zábavu postaráno. V areálu kempu pod zámkem v Jaroslavicich vyrazí odvážlivci na všem, co má kolečka a jede. Tak tedy alespoň zní heslo letošní Karkiády. Pozveme také na konec hradní sezony na Hradě Bítov.

V Semtěši začal samosběr jablek

V Semtěši začal samosběr jablek. Kilo koupíte za deset korun

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V ovocném sadu v Semtěši odstartoval minulý týden samosběr jablek. Nasbírat si červené Bohemky, žluté Goldeny nebo žíhaný McIntosh si denně dorazí desítky lidí. A není divu. Kilogram tady stojí 10 korun, zatímco v supermarketu je to skoro čtyřikrát tolik. Ceny navíc drží společnost Sady Bílé Podolí stejné jako loni. Agronom Jan Šenk s nadsázkou říká, že firma vlastně zlevnila o sedmnáct procent inflace.

V Plzni-Božkově moštují za pomoci prvorepublikových strojů.

Moštárny jedou naplno, v Božkově lisují ovoce za pomoci prvorepublikových strojů

Začátkem září na mnoha místech odstartovala sezona moštů. Šťávu lisují zahrádkáři například v Plzni na Letné, v Liních či Dýšině. V Plzni-Božkově nedaleko konečné zastávky trolejbusu číslo 12 se tradičnímu moštování věnuje čtyřčlenný spolek místních zahrádkářů. Lisují zde primárně jablka, po domluvě ale vylisují skoro jakékoliv ovoce.

Europoslanci debatovali na Zahradě Čech o budoucnosti českého ovoce a zeleniny

Europoslanci debatovali na Zahradě Čech o budoucnosti českého ovoce a zeleniny

Podpořme české zemědělce. Kupujme české výrobky. Vytvořme podmínky pro prosperující zpracovatelský průmysl. Tato výzva se nesla směrem k návštěvníkům veletrhu Zahrada Čech. Stalo se tak v neděli 10. září odpoledne v průběhu panelové diskuze zaměřené na téma Budoucnost českého ovoce a zeleniny, jejímiž hlavními účastníky byli čeští zástupci Evropského parlamentu a představitelé české zemědělské sféry.

V nové pálenici Old Distillery se aktuálně pálí nejvíce třešňové kvasy.

VIDEO: V Žešově už voní přepálené ovoce. Z kotlů teče solidní kvalita

Provoz zahájili začátkem srpna a lidé si našli cestu. V pálenici Old Distillery zatím pálí menší objemy nebo loňské kvasy. Kvalita se drží i přes slabší úrodu na solidní úrovni."Všeobecně je letos málo ovoce. Počasí na jaře zkrátka nepřálo, s tím se nedá nic dělat," informuje spolumajitel žešovské pálenice Martin Vyplel.

Trhovci na náměstí Míru nabízeli originální zboží.

Jindřichohradecké náměstí patřilo Mint Marketu. Originální zboží mělo úspěch

Do Jindřichova Hradce se po roce opět vrátil Mint Market. Na náměstí Míru vyrostly desítky bílých stánků s originálním zbožím. Zájemci mohli vybírat z více než 50 značek prodejců, kteří nabídli autorskou módu, originální šperky, šité kabelky, bio kosmetiku nebo designové doplňky. Nechybělo ani něco dobrého na zub. I přes horké letní počasí si cestu do centra města našly desítky lidí.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

V současné době připaví týdně v Zahradě Vidov k odběru 190 bedýnek

Bedýnky plné zeleniny i ovoce. Ze Zahrady Vidov k lidem putují už patnáct let

Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.

Kde mají tu nejlepší zmrzlinu ve Žďáře nad Sázavou?

Vanilka, pistácie, slaný karamel. Na jejich zmrzlinu ve Žďáře chodí i cizinci

/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.

Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta.

Zákazníci milují dobrou českou zmrzlinu, říká ivanovická zmrzlinářka

/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.

Švestky ze zahrádky.

Samosběr švestek v Krumvíři je tu. Farmy nabízí i cibuli, mrkev a cukety

Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.

I přes poměrně chladné počasí s mírným deštěm si zákazníci najdou do Slatiňan k Málkům cestu.

Legenda vanilkové zmrzliny na nádraží v Pardubicích ožila ve Slatiňanech u Málků

/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V OKOLÍ/ Lidé mají stále v paměti výtečnou vanilkovou zmrzlinu, která se prodávala na vlakovém nádraží v Pardubicích. Plný kornout lahodné chuti si dopřávali nejen cestující, ale i ti, kteří si už vytvořili určitý návyk na sametově jemnou točenou porci plnou smetany a pravé vanilky. Pamětníci mohou ve vzpomínkách vrátit čas ve Slatiňanech, kde rodina Málkova sice nabízí mnoho druhů zmrzliny, ale právě ta vanilková patří mezi nejoblíbenější.

Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek.

Vanilková zmrzlina je klasika. V Kuněticích ale umí i aperolovou nebo acaiovou

/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.

Usměvavá zmrzlinářka Daniela vyrobila reportérce Deníku smetanovo-borůvkovou s posypkou z lentilek a kokosu.

Zmrzlina na míru. V jičínské Hvězdě vám namíchají točenou podle chuti

/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu.  V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.

Valtické Valgelato.

Nejlepší zmrzlina? Z čerstvého ovoce a smetany. Na Břeclavsku je z čeho vybírat

/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?

Poctivou zmrzlinu nabízí v Hradci Králové třeba Zmrzlibar na rohu ulic Baarova a V Lipkách.

Naše zmrzlina sice není bio, ale je zdravá, říká majitel hradeckého Zmrzlibaru

/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.