Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Berounské trhy se pořádají ve středu a v sobotu.

Stánkaři na trhu kouzlí s cenami. Aby lidé kupovali a my přežili, říkají

/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech. 

V ústecké komunitní zahradě na Severní Terase měli den otevřených branek.

Češi objevili v době inflace skrytý poklad: Komunitní zahrady zažívají boom

Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.

Domažličtí gymnazisté se svými plakáty.

Domažličtí gymnazisté úspěšně reprezentovali v projektu Erasmus+

Poslední březnový týden strávila devatenáctičlenná skupina studentů domažlického Gymnázia J. Š. Baara v bavorském městečku Bad Kötzting, kde se společně s žáky tamějšího Gymnázia Benedikta Stattlera a s početnou výpravou z polského Řešova (Rzeszów) zúčastnili jednoho z projektů zařazených do programu Erasmus+.

Trhovci nabízejí i extra levnou zeleninu.

Jako návrat v čase. Trhovci nabízí okurky za deset a rajčata za třicet korun

/FOTOGALERIE/ Salátová okurka za desetikorunu, jahody za pětadvacet, rajčata za třicet a balíček paprik trikolora za devětatřicet korun. Nákup za stovku! I takové kuriozity lze zahlédnout na farmářských trzích ve středních Čechách. V současné době, kdy jsou ceny potravin, zvláště zeleniny a ovoce, nebývale vysoké, působí levné jahody či papriky na trhu jako návrat v čase.

Kamila před hubnutím a po něm

Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.

Firma Frutiko, jejíž zakladatelkou je Klára Sezgin, vyrábí ovocné, čokoládové a dortové kytice, ovocné bonboniéry, muffiny a narozeninové dorty

Žena vyrábí kytice z čokolády, ovoce, sýra či uzenin. Inspiraci našla v Turecku

Už deset let se zabývá činností, která vyvolává na její tváři i tvářích lidí úsměv a dobrou náladu. Klára Sezgin (dívčím jménem Raušanová) má totiž firmu na výrobu ovocných, čokoládových a dortových kytic, ovocných bonboniér, muffinů a narozeninových dortů. A když před nedávnem přidala do sortimentu i uzeninové kytice se sýrem a čerstvou zeleninou, ten úsměv byl u mnohých ještě větší.

Zelenina Košťál z Velkých Bílovic končí. Farmáři se rozhodli po třiceti letech své podnikání ukončit. Zatím zachovají oblíbený samosběr jahod.

Po třiceti letech konec. Farmářům z Bílovic chybí nástupce, zůstanou jen u jahod

/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.

Předseda představenstva Zemědělského svazu, ú.o. Uherské Hradiště Martin Moulis.

Růst cen půdy mají na svědomí spekulanti, tvrdí Martin Moulis

O pomoci malým farmářům, která zvýhodňuje jednu formu vlastnictví a tím rozděluje zemědělskou veřejnost. Ale také o poklesu soběstačnosti v produkci zeleniny, ovoce a dalších zemědělských produktů mluví v rozhovoru pro Deník předseda představenstva Zemědělského svazu Uherské Hradiště Martin Moulis.

Líšeňští fotbalisté odstartují jarní část domácím zápasem s Vlašimí.

Líšeň si zamilovala Turecko. Pochvalovala si drony i počasí, na exotice ušetřila

Bylo to první zahraniční soustředění fotbalové Líšně v historii klubu. A hned v prosluněném Turecku, které aktuálně třetímu celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY učarovalo. „Všichni kluci si to pochvalovali. Pokud se klub i příští rok rozhodne pro nějaké soustředění, tak to bude jedna z velkých možností,“ hodnotí líšeňský kouč Milan Valachovič. Deník Rovnost vybral pět zajímavostí o týdenní přípravě v milionovém městě Antalyi.

Konzumace ultra zpracovaných potravin s sebou nese řadu zdravotních rizik

Pozor na ultra zpracované potraviny. Mohou vést k rakovině, naznačuje studie

Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.  

Vítězkou koštu pálenek v Nedakonicích se stala osmdesátnice z Uherského Ostrohu.

Vítězkou koštu pálenek v Nedakonicích se stala osmdesátnice z Uherského Ostrohu

/FOTOGALERIE/ Chuť, lákavé aroma a sílu 378 soutěžních vzorků slivovic, meruňkovic, kalvádosů, hrušek, oskerušovic, letních směsí a ovoce, ale také domácích likérů přišli o třetím lednovém sobotním odpoledni do kulturního domu v Nedakonicích ochutnat milovníci destilátů ušlechtilého pálenkové nápoje Slovácka.

V Nedakonicích hledali pátého vítěze modelu mobilní pálenice.

V Nedakonicích hledali nejlepší pálenku

Dvaapadesát odborně zdatných znalců a znalkyň fajnovostí destilátů posuzovalo o první lednovém pátečním večeru v nedakonickém kulturním domě křišťálově průzračné pálenky z nachově modrých plodů švestek a durancií, letního ovoce, ale také sladkých alkoholický likérů, ochucených ovocem, bylinkami či jinými plody.

Dojíst všechny vánoční zbytky za každou cenu se nemusí vyplatit

Otravy z vánočních zbytků: Kdy vyhodit zbylý salát a jak je to s řízky

Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.

Mezi nejžádanější exotické ovoce patří během vánočních svátků banány, pomeranče a mandarinky. K těm měli obyvatelé dnešní České republiky vzácně přístup od pozdějších desetiletí 19. století, kdy se sem dostávaly nejprve v sušené či konzervované podobě

Banány, nedosažitelný luxus. Lidi kdysi lákaly světelné skříně i zázračný prášek

Kromě voňavého cukroví, řízků, rybí polévky a bramborového salátu si většina domácností neumí představit vánoční hody ani bez čerstvého ovoce. Jeho vánoční nákup před rokem 1989 máme nejspíš ještě pořád v paměti jako boj o poslední nepodpultové kousky v nekonečných frontách. V ještě hlubší minulosti se snažili poptávku na drahé a vzácné zboží využít obchodníci jak se dalo, trhákem a důvodem k vynalézavosti byly zejména banány.

Někteří příznivci v takovémto tvorovi vidí krásu, jiné jen odpudivý hmyz.

Upíří můry si rády pochutnají i na lidech. Jsou inspirací pro mnoho mýtů

Můry z rodu Calyptra budí vášně nejen u entomologů po celém světě. Je to hlavně tím, že si rády pochutnají i na lidské krvi, a to podle všeho jako jediné z můr. Od tohoto faktu už pak nebylo daleko ke vzniku mnoha legend a mýtů, které s těmito tvory souvisí. Včetně těch, že napadený jedinec může utrpět vážnou újmu na zdraví.

Studenti při kurzu carvingu kouzlili s ovocem a zeleninou.

Studenti kouzlili se zeleninou a ovocem. Při kurzu carvingu

Ve dnech 21. a 22. listopadu se v Integrované střední škole Slavkov u Brna konal kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu pan Luděk Procházka z Czech carvingového studia v Benešově je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.

Kladno v hokejové extralize odehrálo s Olomoucí nejlepší zápas sezony.  Útočí Jiří Ticháček

Ticháček: Sáhli jsme si do svědomí, hrajeme jednoduše a to přináší ovoce

Proti Olomouci Kladno odehrálo možná nejlepší duel letošní sezony. Odveta na domácím ledě se Rytířům povedla na výbornou. Hlavními hvězdami sice byli dvougóloví Kubík s Klepišem, velmi dobrý obranný zákrok tělem musel předvést i sokolovský rodák Jiří Ticháček. „Moc hru tělem nevyhledávám, ale vím, že i to je potřeba. Musím se ještě zlepšit. Že se mi to tentokrát povedlo, to jsem rád,“ usmíval se nevysoký zadák.

Zámek Kinských zve na výstavu ovoce.

Zámek Kinských zve na výstavu ovoce. Uvidíte přes 200 vzorků

Přes 200 vzorků tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce, v čele s opravdovými skvosty pěstovanými v první polovině minulého století, bude k vidění v rámci čtyřdenní výstavy, která proběhne od čtvrtku 27. do neděle 30. října v Muzeu regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Součástí je i přednáška předního tuzemského odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.

Výstava ovoce, zeleniny a květin v Babicích.

Výstava ovoce, zeleniny a květin v Babicích. K vidění byla asi stovka výpěstků

V Babicích na Krájance se 23. října 2022 konala tradiční podzimní výstava místního Českého zahrádkářského svazu. Zájemci si mohli prohlédnout kolem 100 druhů ovoce a zeleniny od 38 vystavovatelů. Součástí akce byla i přednáška Ing. Zdeňka Pezy o chorobách a škůdcích na ovocných dřevinách a jejich ochraně.