Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Švestková neděle na Mikšíkově statku v Trstěnici nabídla staročeské způsoby zpracování ovoce bez elektřiny.

Švestky a jablka zpracují bez elektřiny. V Trstěnici suší ovoce jak v 19. stolet

Na Mikšíkově statku v Trstěnici u Litomyšle zavoněla v neděli švestková povidla. Rodina Kmoškova tady lidem ukázala, že ovoce se dá zpracovat i bez použití elektřiny. Švestky a jablka suší v roubené sušárně z roku 1844, kterou ke statku přenesli z Budislavi. Uvnitř je ukryté topeniště a také osm lísů na ovoce.

Výroba moštu

Jak se vyrábí mošt v Rokytnici? Byli jsme u toho. Podívejte se

/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.

Z výstavy ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství v Teplýšovicích.

Na výstavě ovoce, zeleniny a květin ochutnávali návštěvníci domácí likéry i medy

/FOTOGALERIE/ V Teplýšovicích se v pátek a sobotu 30. září a 1. října uskutečnila Výstava ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství. Jednalo se již o 4. ročník, který pořádá základní organizace ČZS Teplýšovice. Sešlo se opravdu spoustu krásných exponátů. V kategorii květin bylo vystaveno 56 řezaných a hrnkových květin, v kategorii ovoce se sešlo 88 odrůd jablek a 83 ostatních druhů ovoce.

Výstava zahrádkářů v Machové.

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

Podzimní Flora Olomouc, 29. září 2022

Podzimní Flora je tady. Zve do klášterní zahrady plné květin, ovoce a zeleniny

Rozlehlou gotickou klášterní zahradou plnou květin, ovoce a zeleniny budou v pavilonu A procházet návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc. Ta se v areálu výstaviště uskuteční od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Nabídne také festival gastronomie a nápojů Olima, akci Dny moravských vín, včelařskou výstavu, tradiční zahradnické trhy a bohatý doprovodný program.

Výstava zahrádkářů v Machové.

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.

V bývalých zámeckých konírnách ve Slavkově u Brna se konala oblastní výstava ovoce a zeleniny.

Kilové brambory i nádherná jablka. To byla výstava ovoce a zeleniny ve Slavkově

O uplynulém víkendu se v zámeckém areálu ve Slavkově u Brna konal Václavský jarmark. Jeho součástí byla mimo jiné i výstava modelů vesmírných těles a oblastní výstava ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách. Děkujeme Radoslavu Lánskému za krásné fotografie a Jiřímu Matyášovi za příspěvek.

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne. Kvůli cenám energií bude letos i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Ovocnáři si pochvalují nadprůměrnou úrodu. Vrásky jim ale dělá skladování jablek

Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. 

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne, kvůli krizi bude i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

Jiří Syrovátka v malém lihovaru v areálu rodinného statku Zámecké sady Chrámce, který je ekologickým provozem.

Ovocnářské centrum Mostecka se otevře lidem. Ukáže, jak dělá delikatesy

/FOTO, VIDEO/ Nad Českým středohořím vychází slunce. „Jiříku! My pojedem na ty hrušky!“ volá traktoristka na Jiřího Syrovátku, který po nádvoří rodinného statku kráčí k malému lihovaru. Také dva sezónní zaměstnanci jsou už vzhůru. U špýcharu připravují valník s bedýnkami. Za chvíli je začnou v sadu plnit hruškami v bio kvalitě. Při kousnutí z nich teče sladká šťáva na prsty. Zase bude mošt a z dalšího ovoce džemy, dřeně a pálenky pro gurmány.

Ilustrační snímek

Úroda ovoce je letos enormní. Moštárny už jedou na plné obrátky

Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.

Díky slevovým akcím zlevnila zelenina i ovoce

Navzdory inflaci. Díky akcím zlevnila zelenina i ovoce skoro o třetinu

Přestože čísla na účtenkách za nákupy potravin oproti minulému roku obvykle nepříjemně rostou, pro některé zboží to překvapivě neplatí. Například pro některé druhy zeleniny či ovoce. Díky akčním slevám v obchodních řetězcích se za ně platíme stejně, či dokonce méně než loni.  

Centrum Třeboně obsadila více než třicítka stánků s jídlem. Dorazily i tolik oblíbené food trucky.

Třeboň zaplnily stánky s pouličním jídlem, lidé ochutnávali červy i corn dog

Masarykovo náměstí v Třeboni patřilo po celou sobotu jídlu. Už potřetí zavítal do města oblíbený Street Food Festival. Zájemci si tak mohli zakoupit pouliční jídlo, které je rychlé a chutně připravené na ulici, ve stánku nebo food trucku přímo před jejich zraky. Street food je velmi oblíbený v asijských zemích, Jižní a Latinské Americe.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Celníci v kraji varují: Pěstitelské pálení má svá pravidla

Pěstitelské pálení je v Česku považováno za tradiční výrobu ovocných destilátů, jedná se o službu pro drobné pěstitele ovoce, kterým umožňuje zužitkovat jejich úrodu. Celníci nicméně varují, že i tato činnost má svá pravidla, která musí každý pěstitel v souladu s platnými zákony dodržovat.

Zájem o záchranu nehezké zeleniny z obchodů je v Česku obrovský. Plná bedýnka vyjde třeba jen na dvacet korun.

Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský

Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.

Ilustrační foto

Afrika v Chomutově: Trhovci nabídnou čerstvé tropické ovoce

Do Chomutova opět míří trhovci. Tentokrát ovšem nenabízí meruňky či broskve od regionálních pěstitelů, ale čerstvé tropické ovoce, které bez jakékoli chemie vypěstovali drobní ugandští farmáři či pěstitelé v dalších státech Afriky a Indonésie.

Fotografie nemocničního jídla od našich čtenářů.

Jídlo v Pardubické nemocnici? Žádná hitparáda, ale sníst se to dá, míní pacienti

V pondělí vepřová pečeně, v úterý boloňské špagety, další dny třeba kynuté jahodové knedlíky nebo čočkový salát. V neděli svíčková na smetaně a houskový knedlík. To není menu z restaurace, ale jídelníček Pardubické nemocnice. U starších pacientů vede česká klasika, mladší generace naopak vyžaduje odlehčenou stravu. Vyhovět všem se ovšem nedá. Podle čtenářů Deníku chybí ve špitálu ovoce a zelenina. O skladbě jídelníčku však rozhoduje ošetřující lékař nebo nutriční terapeutka.

Sklizeň jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry.

Díky skvělé sezoně pro jablka či švestky ovoce zlevní. Část sadařů přesto skončí

Smíšené pocity. Tak hodnotí ovocnáři letošní sezonu. Z pohledu objemu sklizně si totiž mohou jedině gratulovat. U jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry. Dokonce o třetinu vyšší sklizeň než jindy vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám očekávají u hrušek. Dobrá úroda s sebou pro ně ovšem nese také tradiční minus – nižší výkupní cenu. Letos se pěstitelé ještě navíc budou muset vyrovnat se skokovým zdražením vstupů.