Průhlednou tekutinu má nalitou ve skleničkách skupina mladíků v kulturním domě v Mikulčicích na Hodonínsku. Nejprve k ní přivoní a pak teprve vzorek takzvaně olíznou. Vůně pálenky je tady zřetelná. „Kterou dáme?" ptá se o kus dál muž svého kamaráda.
Dvaapadesát odborně zdatných znalců a znalkyň fajnovostí destilátů posuzovalo o první lednovém pátečním večeru v nedakonickém kulturním domě křišťálově průzračné pálenky z nachově modrých plodů švestek a durancií, letního ovoce, ale také sladkých alkoholický likérů, ochucených ovocem, bylinkami či jinými plody.
Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat jakkoliv, nepochybně zachutnají všem členům domácnosti. Příprava je snadná, tak s chutí do toho.
Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.
Kromě voňavého cukroví, řízků, rybí polévky a bramborového salátu si většina domácností neumí představit vánoční hody ani bez čerstvého ovoce. Jeho vánoční nákup před rokem 1989 máme nejspíš ještě pořád v paměti jako boj o poslední nepodpultové kousky v nekonečných frontách. V ještě hlubší minulosti se snažili poptávku na drahé a vzácné zboží využít obchodníci jak se dalo, trhákem a důvodem k vynalézavosti byly zejména banány.
O tradičních způsobech sušení ovoce na Valašsku se bude ve středu a ve čtvrtek mluvit na zámcích ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. Slova se ujme odbornice na dané téma, Ivana Spitzer Ostřanská z Muzea regionu Valašsko.
Můry z rodu Calyptra budí vášně nejen u entomologů po celém světě. Je to hlavně tím, že si rády pochutnají i na lidské krvi, a to podle všeho jako jediné z můr. Od tohoto faktu už pak nebylo daleko ke vzniku mnoha legend a mýtů, které s těmito tvory souvisí. Včetně těch, že napadený jedinec může utrpět vážnou újmu na zdraví.
Za dvacet korun třeba i tři kilogramy. Nápad prodeje bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny odstartoval v loňském roce řetězec Lidl. Vzápětí se přidaly markety Penny a Albert. Nyní stejnou myšlenku realizují lidé v malých prodejnách. A slaví úspěch.
/FOTO/ Za dvacet korun třeba i tři kilogramy. Nápad prodeje bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny odstartoval v loňském roce řetězec Lidl. Vzápětí se přidaly markety Penny a Albert. Nyní stejnou myšlenku realizují lidé v malých prodejnách, a to i na Orlickoústecku. A slaví úspěch.
Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.
Ve dnech 21. a 22. listopadu se v Integrované střední škole Slavkov u Brna konal kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu pan Luděk Procházka z Czech carvingového studia v Benešově je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.
Proti Olomouci Kladno odehrálo možná nejlepší duel letošní sezony. Odveta na domácím ledě se Rytířům povedla na výbornou. Hlavními hvězdami sice byli dvougóloví Kubík s Klepišem, velmi dobrý obranný zákrok tělem musel předvést i sokolovský rodák Jiří Ticháček. „Moc hru tělem nevyhledávám, ale vím, že i to je potřeba. Musím se ještě zlepšit. Že se mi to tentokrát povedlo, to jsem rád,“ usmíval se nevysoký zadák.
S přicházející zimou o sobě opět dávají vědět divoká prasata v Hlubočkách. Rozrývají trávníky a začínají se stahovat do blízkosti zahrad za ovocem. Vedení obce po roce apeluje na obyvatele i chataře, aby plody neházeli za plot a neodváželi přebytky do lesa. Kvůli tomu se prasata budou stahovat blíže k vesnici.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci sestavujeme bohatou várku tipů, jak si užít víkend. Vybere si opravdu každý, malý i velký.
Dvě stě exponátů unikátních i běžných odrůd ovoce z valašských sadů a luk bude k vidění na zámku Vsetín v Muzeu regionu Valašsko. Tradiční podzimní výstava potrvá od čtvrtka 10. do neděle 13. listopadu, kdy ji zakončí přednáška Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.
Přes 200 vzorků tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce, v čele s opravdovými skvosty pěstovanými v první polovině minulého století, bude k vidění v rámci čtyřdenní výstavy, která proběhne od čtvrtku 27. do neděle 30. října v Muzeu regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Součástí je i přednáška předního tuzemského odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.
V Babicích na Krájance se 23. října 2022 konala tradiční podzimní výstava místního Českého zahrádkářského svazu. Zájemci si mohli prohlédnout kolem 100 druhů ovoce a zeleniny od 38 vystavovatelů. Součástí akce byla i přednáška Ing. Zdeňka Pezy o chorobách a škůdcích na ovocných dřevinách a jejich ochraně.
Jablko je v současnosti považováno za běžné a celoročně dostupné ovoce. Možná až natolik běžné, že málokoho napadne, že i když na našem území lidé plody jabloní začali konzumovat již v pravěku, muselo uplynout ještě mnoho tisíciletí, než si jablko vydobylo své současné výsostné postavení v našem jídelníčku.
Ocenění MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje udělali odborná porota Zuzaně Forejtkové, která se věnuje sušení ovoce a zeleniny. Mezi firmami zvítězila a titul IBM Firma roku 2022 Zlínského kraje si odnesla společnost Aircraft Industries zabývající se výrobou, prodejem a servisem letounů L 410.
/ROZHOVOR/ Vše začalo jahodou a postupem času se přidalo dalších jedenáct příchutí. Osud svedl dohromady Vladimíra Wünsche a Vojtěcha Nováka, kteří se vrhli na ruční výrobu džemů pod značkou Zezem. Jejich receptura vychází z rodinné tradice a zároveň se snaží podporovat i lokální pěstitele, od kterých odebírají ovoce.
To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.
Vzhledem k vrcholící sezoně sklizně ovoce Celní úřad pro Jihočeský kraj upozorňuje na obecné zásady a zákonné povinnosti pro pěstitelské pálení. Pěstitelské pálení je podle definice zákona výrobou ovocných destilátů pro pěstitele. Tato činnost však má své zákonné povinnosti, které musí každý pěstitel dodržet, a to v souladu se zákonem o lihu.
Jeden z architektonických skvostů, sušárna ovoce postavená podle návrhu známého architekta Dušana Jurkoviče, by mohla být v blízké budoucnosti součástí Naučné stezky Beskydské nebe na Horečkách na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Horečky by se nejen kvůli tomu mohly stát pro turisty přitažlivějším místem.
Jeden z architektonických skvostů, sušárna ovoce postavená podle návrhu známého architekta Dušana Jurkoviče, by mohla být v blízké budoucnosti součástí Naučné stezky Beskydské nebe na Horečkách na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic na Novojičínsku. Horečky by se nejen kvůli tomu mohly stát pro turisty přitažlivějším místem.
Na Mikšíkově statku v Trstěnici u Litomyšle zavoněla v neděli švestková povidla. Rodina Kmoškova tady lidem ukázala, že ovoce se dá zpracovat i bez použití elektřiny. Švestky a jablka suší v roubené sušárně z roku 1844, kterou ke statku přenesli z Budislavi. Uvnitř je ukryté topeniště a také osm lísů na ovoce.
/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.
První ročník Pálenka festu se uskutečnil v sobotu 8. října v Pražské tržnici v Holešovicích. Návštěvníci měli možnost na jednom místě ochutnat ty nejlepší produkty, které u nás vznikají, a to včetně několika novinek.
Berušky, chobotničky, pudlinka, želva, opice, velryba, žabky, vlak, Nemo, Fantomas a další zajímavé výtvory z ovoce a zeleniny jsme mohli obdivovat ve školní družině v Kunvaldě.
/FOTOGALERIE/ V Teplýšovicích se v pátek a sobotu 30. září a 1. října uskutečnila Výstava ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství. Jednalo se již o 4. ročník, který pořádá základní organizace ČZS Teplýšovice. Sešlo se opravdu spoustu krásných exponátů. V kategorii květin bylo vystaveno 56 řezaných a hrnkových květin, v kategorii ovoce se sešlo 88 odrůd jablek a 83 ostatních druhů ovoce.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
Rozlehlou gotickou klášterní zahradou plnou květin, ovoce a zeleniny budou v pavilonu A procházet návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc. Ta se v areálu výstaviště uskuteční od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Nabídne také festival gastronomie a nápojů Olima, akci Dny moravských vín, včelařskou výstavu, tradiční zahradnické trhy a bohatý doprovodný program.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno. Chutnat bude vždy dokonale. Tak honem na zahradu nebo do mrazáku pro to nejoblíbenější ovoce a vzhůru do pečení. Recept je snadný a výsledek skvostný.
Základní škola v Jarošovské ulici ve spolupráci se zahrádkáři uspořádala výstavu ovoce, zeleniny a květin. Výstava, na které to hýří podzimními barvami, je otevřená veřejnosti ještě do čtvrtka 22. září. Přijďte se podívat na to, co všechno si žáci připravili.
O uplynulém víkendu se v zámeckém areálu ve Slavkově u Brna konal Václavský jarmark. Jeho součástí byla mimo jiné i výstava modelů vesmírných těles a oblastní výstava ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách. Děkujeme Radoslavu Lánskému za krásné fotografie a Jiřímu Matyášovi za příspěvek.
Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.
Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.
Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš.
Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.
Hlavní sezóna v pálenicích se postupně rozjíždí a lidé začínají ve velkém vozit ovoce ze zahrádek. Letos to ale zatím vypadá, že švestek bude méně. Naopak jablek se urodilo velké množství. Milovníci pálenky se ale musí připravit na to, že kvůli všeobecnému zdražování sáhnou hlouběji do peněženek.
Škodu ve výši padesáti tisíc korun způsobil v pondělí ráno požár v rodinném domě ve Chvalčově na Kroměřížsku, kde při sušení hub došlo ke vznícení sušičky ovoce.
V Hvězdné ulici v Plané vedle obchodního domu začnou v sobotu 24. září opět moštovat. Zpracovávat ovoce budou drobným pěstitelům až do 12. listopadu, moštovat budou každou sobotu v provozní době od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.