
Zahrádkáři, zbystřete. Ve Frýdku můžete bez poplatku prodat své přebytky na trhu
Město Frýdek-Místek přichází s nabídkou občanům-zahrádkářům a nabízí jim prodejní místa na Beskydských farmářských trzích.
Město Frýdek-Místek přichází s nabídkou občanům-zahrádkářům a nabízí jim prodejní místa na Beskydských farmářských trzích.
/FOTO/ Není třešeň jako třešeň. Které odrůdy letního ovoce se hodí k zavaření či které předkové považovali za ideální spíš na pálenku, se snaží zaznamenat ochránci přírody. Mapují staré ovocné odrůdy a usilují o jejich zachování. Nyní lze výsledky jejich práce vidět v Michli.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci.
Vitaminátor… Jednoduchý název, který každého zaujme a snadno si ho zapamatuje. Má v sobě vtip, znalci zdravé výživy vědí, co si pod ním mají představit. Stejnojmenná firma ze Sosnové na Opavsku dodává své pasterizované ovocné šťávy a pyré do většiny nemocnic u nás.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.
Pěstitelská pálenice v moderním kabátu. Příjemné prostředí, nejmodernější vybavení a obnovení vyhlášené tradice. Nová pálenice Old Distillery v Žešově se nachází ve stejných prostorách bývalé pěstitelské pálenice na kopci směrem k dálnici, na které jste byli téměř čtvrtstoletí zvyklí od původních zakladatelů. "Chtěli bychom, aby se obnovilo, co tu v minulosti dlouhá léta na perfektní úrovni fungovalo," říká spolumajitel pálenice Martin Vyplel.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční farmářské trhy v Hale 22 v Holešovické tržnici doplnil v sobotu 17. června informativní doprovodný program a hudba. V rámci akce Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze se mohli zájemci dozvědět třeba o sadech, do kterých můžou v metropoli vyrazit na ovoce.
/VIDEO/ Pátý den na útěku ze zoo v Děčíně je dvojice makaků chocholatých, zbytek devítičlenné tlupy se chovatelům již podařilo chytit. Největší problémy nyní zoologické zahradě dělají neukáznění lidé, kteří chodí na Pastýřskou stěnu ve snaze vidět opice v lese. Někteří jim dokonce nosí i ovoce, čímž odchyt komplikují.
/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.
Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.
V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.
Knedlíky s jahodami sypané tvarohem, jahody se šlehačkou nebo čerstvé a voňavé ovoce jen tak, samotné. Oblíbená červnová dobrota je tady. Lidé na Znojemsku mají další příležitost nasbírat si jahody sami na poli. Kromě Božic mohou vyrazit také do Žerotic nebo Trnového Pole.
/FOTO, VIDEO/ Jsou krásné, voňavé a konečně chutnají tak, jak mají jahody opravdu chutnat. V Česku se rozjíždí samosběr jahod. Například do Piletic na okraji Hradce Králové přilákal stovky lidí. Kilo ovoce si mohli nasbírat přímo na poli za 85 korun.
/FOTO/ Pěstování ovoce nemusí být prodělečné. Právě tak o něm přemýšlejí v Soběhrdech, malé vsi kousek od Benešova a právě z toho také vycházejí jejich smělé plány.
/FOTOGALERIE/ Třiadvacátá Pouť na Sázavě s mottem „Po ovoci poznáte je" se konala v sobotu 27. května na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje pod Sázavským klášterem. Stalo se tak u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu.
/FOTOGALERIE/ Třiadvacátá Pouť na Sázavě s mottem „Po ovoci poznáte je" se konala v sobotu 27. května na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje pod Sázavským klášterem. Stalo se tak u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu.
Mnozí žáci z vyloučených lokalit či z nefunkčních, popřípadě chudých rodin, ráno nesnídají. Přicházejí pak do školy hladoví, špatně se soustředí a mohou mít problémy s chováním. Některé děti nedorazí vůbec, nebo pozdě. To vše má pomoci vyřešit projekt snídaňových klubů, převzatý z anglicky mluvících zemí.
/FOTOGALERIE/ Po ovoci poznáte je! To je motto letošní, už třiadvacáté Pouti na Sázavě. Uskuteční se v sobotu 27. května od 10 do 16 hodin na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje, kde bude u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů připraven poutavý program pro děti i dospělé.
/FOTOGALERIE/ Po ovoci poznáte je! To je motto letošní, už třiadvacáté Pouti na Sázavě. Uskuteční se v sobotu 27. května od 10 do 16 hodin na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje, kde bude u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů připraven poutavý program pro děti i dospělé.
Evropský parlament na svém květnovém zasedání ve Štrasburku přijal velkou většinou hlasů usnesení požadující více peněz a zjednodušení projektu Evropské unie pro dodávání ovoce, zeleniny a mléčných výrobků do škol.
Přízemní mrazíky, krátkodobé oteplení a pak zase zima. Průběh letošního jara dělá vrásky na čele sadařům, kteří se obávají slabé úrody. Mrazivá rána asi nejvíce zasáhla meruňky, které na mnoha místech pomrzly. Jablek, švestek a hrušek by mohlo být podle sadařů dost.
/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech.
Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.
Nevyhazujte automaticky jídlo s prošlou minimální trvanlivostí. Vařte o porci víc. Využijte sezonnosti zeleniny a ovoce, vyrážejte za jídlem do přírody. Deník přináší rady a tipy pro všechny, kteří se v době zdražování stravují doma.
Poslední březnový týden strávila devatenáctičlenná skupina studentů domažlického Gymnázia J. Š. Baara v bavorském městečku Bad Kötzting, kde se společně s žáky tamějšího Gymnázia Benedikta Stattlera a s početnou výpravou z polského Řešova (Rzeszów) zúčastnili jednoho z projektů zařazených do programu Erasmus+.
/FOTOGALERIE/ Salátová okurka za desetikorunu, jahody za pětadvacet, rajčata za třicet a balíček paprik trikolora za devětatřicet korun. Nákup za stovku! I takové kuriozity lze zahlédnout na farmářských trzích ve středních Čechách. V současné době, kdy jsou ceny potravin, zvláště zeleniny a ovoce, nebývale vysoké, působí levné jahody či papriky na trhu jako návrat v čase.
/FOTOGALERIE/ Sto padesát jedna vzorků zkapalněného nachově modrého ovoce ze Slovácka a jedenáct likérů koštovali v sobotu návštěvníci restaurantu na náměstí Svobody v Buchlovicích. Stalo se tak při odloženém ročníku Berchtoldova koštu pálenek a likérů.
/FOTO/ Na místo rozkvetlých sadů, jen prázdná pláň se zbytky vyoraných pařezů. Smutný pohled, který se v těchto dnech nabízí na Znojemsku i dalších místech jižní Moravy. Pěstitele nutí k jejich likvidaci nízká výkupní cena obchodních řetězců a dovoz levného ovoce ze zahraničí.
Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.
Už deset let se zabývá činností, která vyvolává na její tváři i tvářích lidí úsměv a dobrou náladu. Klára Sezgin (dívčím jménem Raušanová) má totiž firmu na výrobu ovocných, čokoládových a dortových kytic, ovocných bonboniér, muffinů a narozeninových dortů. A když před nedávnem přidala do sortimentu i uzeninové kytice se sýrem a čerstvou zeleninou, ten úsměv byl u mnohých ještě větší.
/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.
Žluté 175 za kilo, červené za 135 a zelené za 125 korun. Ne, to nejsou ceny paprik v českých obchodech, tolik tato zelenina dnes stojí v Polsku. A podle ekonomů bude hůř.
O pomoci malým farmářům, která zvýhodňuje jednu formu vlastnictví a tím rozděluje zemědělskou veřejnost. Ale také o poklesu soběstačnosti v produkci zeleniny, ovoce a dalších zemědělských produktů mluví v rozhovoru pro Deník předseda představenstva Zemědělského svazu Uherské Hradiště Martin Moulis.
Exotické ovoce dovezené expresně přímo z Afriky mohli Plzeňané ochutnat a zakoupit si o víkendu v obchodním centru Plaza. Již tradiční Africké trhy nabídly široký sortiment čerstvého ovoce, které se díky letecké přepravě dostalo od afrických farmářů na prodejní stánky v Plzni už za pár dní.
Vůně švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek a dalšího ovoce se linula v sobotu večer všemi sály ve společenském a kulturním centru Staré Město. V režii občanského sdružení Spolek přátel slivovice (SPS) Staré Město se tam konal jednadvacátý ročník koštu slivovice.
Češi si oblíbili nákupy přímo u farmářů. Mohou se jich zeptat na radu a někdy jsou i levnější než supermarket.
Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná znáte ten z obchodů, kde vás malá sklenička vyjde poměrně draho. Vyzkoušet však můžete domácí verzi podle receptu z food stories blogu Lindy Pazderové, kdy si nandáte kolik chcete, a navíc vás vyjde opravdu levně.
Bylo to první zahraniční soustředění fotbalové Líšně v historii klubu. A hned v prosluněném Turecku, které aktuálně třetímu celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY učarovalo. „Všichni kluci si to pochvalovali. Pokud se klub i příští rok rozhodne pro nějaké soustředění, tak to bude jedna z velkých možností,“ hodnotí líšeňský kouč Milan Valachovič. Deník Rovnost vybral pět zajímavostí o týdenní přípravě v milionovém městě Antalyi.
/FOTO/ Nejen ze Slovácka, Valašska nebo Slovenska může být kvalitní slivovice. Dobrou pálenku umí i pěstitelé z Podkrkonoší. Milan Brejtr z Malých Svatoňovic si nechává vypálit kořalku z ovoce nasbíraného ve vlastním sadu. Ze švestek, jablek nebo ringlí.
Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
Už tuto sobotu 11. února bude lákat častolovický zahrádkářský dům na degustaci jablek. Máte-li chuť, dorazte na 14. hodinu.
Rubín, Šampion, Jonagold a další oblíbené odrůdy jablek vloni sklidili ovocnáři ze sadů ve Vilémově na Olomoucku. Letos, od počátku ledna bezmála 16 hektarů jabloňových stromů kompletně vymýtili. Taky 8 hektarů višní a hektar rybízu.
Jak zhubnout pět kilo za týden? Nebo aspoň deset kilo za měsíc? Určitě existuje spousta diet, které tohle dokáží. Lidé obvykle hledají tu nejúčinnější dietu na světě, která bude možná drastická, ale každopádně rychlá. Na chvíli zatnout zuby a vydržet odříkání: ideální je dieta na týden, maximálně na 14 dní.
Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.
Čísla informující o počtu nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi jsou stejná jako v minulém týdnu, zhruba 1300 pacientů na sto tisíc obyvatel. Nemocnost je tak stále významná. Nejvíce postižených je ve skupině předškolních dětí, k mírnému nárůstu opět došlo u školáků.
Nepít je umění. Tak zní motto Suchého února, výzvy, která od roku 2013 nabádá Čechy, aby celý jeden (nejkratší) měsíc v roce abstinovali. Jak se nám v tom daří? Nám, kteří mezi obyvateli padesáti sledovaných zemí světa dlouhodobě pijeme první ligu?
/FOTOGALERIE/ Chuť, lákavé aroma a sílu 378 soutěžních vzorků slivovic, meruňkovic, kalvádosů, hrušek, oskerušovic, letních směsí a ovoce, ale také domácích likérů přišli o třetím lednovém sobotním odpoledni do kulturního domu v Nedakonicích ochutnat milovníci destilátů ušlechtilého pálenkové nápoje Slovácka.
Průhlednou tekutinu má nalitou ve skleničkách skupina mladíků v kulturním domě v Mikulčicích na Hodonínsku. Nejprve k ní přivoní a pak teprve vzorek takzvaně olíznou. Vůně pálenky je tady zřetelná. „Kterou dáme?" ptá se o kus dál muž svého kamaráda.