/FOTO/ Nektarinky, borůvky, papriky nebo maliny. Pro mnohé na první pohled klasické ovoce a zelenina ze zahrádky, pro brněnskou balkonovou zahradnici Pavlínu Praisovou výzva, díky které na svých terasách každoročně sklízí kila úrody. Její počínání sleduje na sociálních sítích přes šestnáct tisíc lidí. „Snažím se být soběstačná v zalévání, hnojení i množení rostlin,“ vypráví usměvavá balkonová influencerka, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
/FOTOGALERIE/ Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů.
Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů.
Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Právě to jsou podle něj podniky, které se věnují výhradně produkci ovoce. Všechny jsou to také rodinné farmy. Ludvík doplnil, že v Česku je aktuálně 700 až 800 profesionálních pěstitelů ovoce, jejich počet v čase však mírně klesá.
/FOTOGALERIE/ Budoucí úrodu ovoce na Mělnicku zhatilo chladné počasí posledních dnů. Pomrzly meruňky, broskvoně, třešně i jabloně a hrušně. Samosběry zřejmě vůbec nebudou. Jen s jahodami je to nadějné.
Tragédie, extrém, fatální škody, zkáza ovoci i květinám. Tak hovoří zástupci pěstitelů na jihu Čech o letošním jaru doprovázeném nočními mrazy hluboko pod nulou. Hrozí rapidní zvýšení cen i masivní dovoz plodin ze zahraničí? To je podle oborníků dosti pravděpodobné.
Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní. Novinářům to ve čtvrtek v Daminěvsi na Mělnicku řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na úrodě jinde v Evropě.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat. Na Prostějovsku například na plumlovský zámek, či koncert dechového orchestru.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Nezvykle teplý začátek jara zřejmě urychlí i kvetení a zrání jahod. Proto je čas začít se o ně starat, abychom si zabezpečili dobrou úrodu. Kromě jiného bychom jim měli dopřát vhodný mulč, který by je ochránil před horkem, vlhkem i škůdci. Řada zahradníků má za to, že výborným mulčem pro jahody je sláma.
/FOTO/ Farmářské trhy v Chomutově, které jsou v Ústeckém kraji nejvíce navštěvované, v sobotu 13. dubna opět nabídly to nejlepší od místních pěstitelů a výrobců. Lidé nakupovali čerstvé ovoce a zeleninu včetně žádaného česneku z místních zdrojů. Odnášeli si také pečivo, med, maso a sýry. S úderem poledne pak prostor na náměstí 1. máje opanovali vinaři s nabídkou tichých i šumivých vín, míchanými nápoji a proseccem.
Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc.
Novou interaktivní výstavu Někdo to rád sušené si od pátku 12. dubna mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Kroměřížska. Tématem není jen sušení ovoce, ale zájemci se dozví také řadu informací o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání.
Rodinný podnik Zámecké sady Chrámce otevřel netradiční návštěvnické centrum. Je branou do Mostecka na okraji Chráněné krajinné oblasti České středohoří a nabízí místní bioprodukty, prohlídky sadů a lihovaru, včetně degustace. Cílem je ukázat cestu ovoce ze stromu do úst a ekologický provoz bez dotací.
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bujně rostoucí keře žádnou velkou péči nevyžadují, k tomu, aby nám přinesly dobrou úrodu, je potřeba dodat jim základní živiny. V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek. Je to dobrý nápad, protože slupky, které by jinak skončily v odpadu, se tak dají dobře zužitkovat. I hnojení maliníků banánovými slupkami má však svá pravidla, úskalí a dokonce i mýty.
Rodinný podnik Zámecké sady Chrámce otevřel netradiční návštěvnické centrum. Je branou do Mostecka na okraji Chráněné krajinné oblasti České středohoří a nabízí místní bioprodukty, prohlídky sadů a lihovaru, včetně degustace. Cílem je ukázat cestu ovoce ze stromu do úst a ekologický provoz bez dotací.
/FOTO, VIDEO/ V devět hodin dopoledne se měl sál Městského společenského domu v Kolíně oficiálně otevírat pro zájemce o koupi exotického ovoce, už před devátou se ale první nedočkavci trousili do sálu.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku.
Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.
Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.
Osmadvacetiletá Diana Peškeová z Hlinska se už nějaký čas věnuje carvingu, což je umělecké vyřezávání ovoce a zeleniny. Sklízí ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí. Naposled to bylo začátkem února ve Stuttgartu, kde se účastnila jedné z největších světových gastronomických soutěží IKA Culinary Olympics. Za svoji práci byla oceněna stříbrnou a bronzovou medailí.
Milujete karty a deskovky a nemůžete se dočkat, až si zahrajete s vaším potomkem? Pak vás možná překvapí, že mnoho z nich s vámi zvládnou hrát děti od 3 let. Vybrali jsme pro vás deset společenských her, které si užijete společně s nejmladšími členy rodiny.
Švestky, durancie, mirabelky, hrušky, jablka, meruňky, višně a další plody ze zahrad a sadů v tekutém stavu ochutnával první březnovou sobotu návštěvníci 22. koštu slivovice ve Starém Městě.
/VIDEO, FOTO/ Exotické ovoce a další produkty z Ugandy, Angoly, Ghany a Indonésie zamířily na sál kladenského Kina Sokol, kde se v neděli v neděli 3. března uskutečnily v premiéře Africké trhy pod taktovkou hlavního pořadatele Lukáše Petržely.
Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, bude v sobotu 2. března od 16. hodiny podkreslen ve Společenském a kulturním centru Staré Město 22. ročník koštu slivovice. Jeho pořadatelem bude Spolek přátel slivovice (SPS) Staré Město.
Setkal se s tím snad každý rodič. Dítě přišlo ze školky či školy s rýmou nebo kašlem, protože začalo období dětských nemocí. Ve větším kolektivu jsou děti na tato onemocnění více náchylná. Jak posílit dětskou imunitu, aby náš potomek zvýšil šanci nenakazit se? Tady jsou naše tipy.
Dorostencům FBC Liberec se zatím v této sezoně daří skvěle. V lize se přetahují o prvenství s Tatranem Střešovice. V lednu pak zaznamenali obrovský úspěch, když vyhráli mezinárodní švédský turnaj Gothia Innebandy Cup. Kapitán Šimon Frontz chválí práci nového trenéra Jirky, který nastavil těžší tréninky. Ty ale s odstupen času nesou ovoce.
Podvodníci na internetových bazarech mají další oběť, tentokrát ženu z Kladenska, která místo zisku pár stovek za prodej sušičky ovoce přišla o desetitisíce.
Jablonecký B tým se v sobotu 10. února utkal ve Vrchlabí s rezervou Sparty Praha. Trenér Benjamin Vomáčka byl s výkonem svého týmu proti kvalitnímu soupeři spokojený, i když Jablonečtí prohráli 2:0. Start ČFL se blíží, první boje vypuknou už 1. března.
V sobotu 3. února 2024 častolovičtí zahrádkáři ve spolupráci s ÚS ČZS Rychnov nad Kněžnou připravili pro všechny milovníky ovoce degustaci jablek. Do zahrádkářské klubovny se sjeli lidé nejen z místa a okolí, ale i z Úpice, Nového Města nad Metují, Holic a dalších měst.
Na dlouhou a náročnou moravskou misi se vydal ve čtvrtek Vlastislav Veselý, který už třetím rokem mění ve Zbiroze úrodu zahrádkářů z několika okresů Plzeňského i Středočeského kraje v „ohnivou“ vodu. Jeho kvalitní produkty přitom sbírají ocenění i na jeho rodném Valašsku, v kraji, který je ovocným pálenkám zaslíbený.
/OBRAZEM/ Africké trhy v plzeňské Papírně v sobotu 27. ledna nabídly Plzeňanům ovoce od drobných farmářů z Ugandy a Indonésie. Ke koupi byly nešlechtěné původní druhy. Prohlédněte si exotické ovoce různých tvarů a barev v galerii Deníku.
Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.
Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.
První letošní degustace pálenek z modrého a letního ovoce na Slovácku se uskutečnila o prvním lednovém pátečním podvečeru v kulturním domě v Nedakonicích.
„Stála tam fronta jako na banány,“ říkáme o situaci, kdy musíme v davu lidí někde na něco čekat. Dnes jde o situaci spíše ojedinělou, ale ještě před takovými 35 lety to byla téměř každodenní situace. Mnoho druhů zboží patřilo mezi takzvaně nedostatkové, což znamenalo, že nebylo k sehnání, a pokud bylo, lidé si na ně museli vystát dlouhou frontu. Čekali v ní bez ohledu na počasí, často i několik hodin a někdy dokonce přes noc. Proč lidé museli stát frontu na banány? A na jaké zboží se za socialismu ještě stály fronty?
Kvalitní kvas z durancií od řeky Moravy byl na začátku cesty k vítězství. Slivovice Jaromíra Klečky z roku 2021 vyhrála 5. ročník superkoštu ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti.
Česko se stává průkopníkem v nové kategorii destilátů – mixovaných pálenek. Zatím si hledají cestu k srdcím fajnšmekrů, protože se na trhu objevily teprve letos. Výrobci se v příštích letech budou muset popasovat s vyšší spotřební daní, kterou jim naordinovala vláda. Někteří znalci se obávají, že řada pálenic kvůli tomu zanikne.
Vůně punčů, svařeného vína, bramboráků či klobás se už line kolem stánků na Horním a Dolním náměstí v Olomouci a návštěvníci vánočních trhů mají z čeho vybírat. Kolik letos zákazníci za horké dobroty a nápoje zaplatí? Například stánky s oblíbenými punči mají obdobné ceny jako v loňském roce, u stánků s jídlem si zákazníci o něco připlatí.
Přinášíme reportáž z vyhlášeného ranního tržiště v Mostě. Ptali jsme se také, zda mají trhy v Mostě budoucnost? Rekonstrukce centra prý musí s davy lidí počítat.
Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.