/VIDEO, FOTO/ Exotické ovoce a další produkty z Ugandy, Angoly, Ghany a Indonésie zamířily na sál kladenského Kina Sokol, kde se v neděli v neděli 3. března uskutečnily v premiéře Africké trhy pod taktovkou hlavního pořadatele Lukáše Petržely.
Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, bude v sobotu 2. března od 16. hodiny podkreslen ve Společenském a kulturním centru Staré Město 22. ročník koštu slivovice. Jeho pořadatelem bude Spolek přátel slivovice (SPS) Staré Město.
Setkal se s tím snad každý rodič. Dítě přišlo ze školky či školy s rýmou nebo kašlem, protože začalo období dětských nemocí. Ve větším kolektivu jsou děti na tato onemocnění více náchylná. Jak posílit dětskou imunitu, aby náš potomek zvýšil šanci nenakazit se? Tady jsou naše tipy.
Dorostencům FBC Liberec se zatím v této sezoně daří skvěle. V lize se přetahují o prvenství s Tatranem Střešovice. V lednu pak zaznamenali obrovský úspěch, když vyhráli mezinárodní švédský turnaj Gothia Innebandy Cup. Kapitán Šimon Frontz chválí práci nového trenéra Jirky, který nastavil těžší tréninky. Ty ale s odstupen času nesou ovoce.
Podvodníci na internetových bazarech mají další oběť, tentokrát ženu z Kladenska, která místo zisku pár stovek za prodej sušičky ovoce přišla o desetitisíce.
Jablonecký B tým se v sobotu 10. února utkal ve Vrchlabí s rezervou Sparty Praha. Trenér Benjamin Vomáčka byl s výkonem svého týmu proti kvalitnímu soupeři spokojený, i když Jablonečtí prohráli 2:0. Start ČFL se blíží, první boje vypuknou už 1. března.
V sobotu 3. února 2024 častolovičtí zahrádkáři ve spolupráci s ÚS ČZS Rychnov nad Kněžnou připravili pro všechny milovníky ovoce degustaci jablek. Do zahrádkářské klubovny se sjeli lidé nejen z místa a okolí, ale i z Úpice, Nového Města nad Metují, Holic a dalších měst.
Na dlouhou a náročnou moravskou misi se vydal ve čtvrtek Vlastislav Veselý, který už třetím rokem mění ve Zbiroze úrodu zahrádkářů z několika okresů Plzeňského i Středočeského kraje v „ohnivou“ vodu. Jeho kvalitní produkty přitom sbírají ocenění i na jeho rodném Valašsku, v kraji, který je ovocným pálenkám zaslíbený.
/OBRAZEM/ Africké trhy v plzeňské Papírně v sobotu 27. ledna nabídly Plzeňanům ovoce od drobných farmářů z Ugandy a Indonésie. Ke koupi byly nešlechtěné původní druhy. Prohlédněte si exotické ovoce různých tvarů a barev v galerii Deníku.
Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.
Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.
První letošní degustace pálenek z modrého a letního ovoce na Slovácku se uskutečnila o prvním lednovém pátečním podvečeru v kulturním domě v Nedakonicích.
„Stála tam fronta jako na banány,“ říkáme o situaci, kdy musíme v davu lidí někde na něco čekat. Dnes jde o situaci spíše ojedinělou, ale ještě před takovými 35 lety to byla téměř každodenní situace. Mnoho druhů zboží patřilo mezi takzvaně nedostatkové, což znamenalo, že nebylo k sehnání, a pokud bylo, lidé si na ně museli vystát dlouhou frontu. Čekali v ní bez ohledu na počasí, často i několik hodin a někdy dokonce přes noc. Proč lidé museli stát frontu na banány? A na jaké zboží se za socialismu ještě stály fronty?
Kvalitní kvas z durancií od řeky Moravy byl na začátku cesty k vítězství. Slivovice Jaromíra Klečky z roku 2021 vyhrála 5. ročník superkoštu ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti.
Česko se stává průkopníkem v nové kategorii destilátů – mixovaných pálenek. Zatím si hledají cestu k srdcím fajnšmekrů, protože se na trhu objevily teprve letos. Výrobci se v příštích letech budou muset popasovat s vyšší spotřební daní, kterou jim naordinovala vláda. Někteří znalci se obávají, že řada pálenic kvůli tomu zanikne.
Vůně punčů, svařeného vína, bramboráků či klobás se už line kolem stánků na Horním a Dolním náměstí v Olomouci a návštěvníci vánočních trhů mají z čeho vybírat. Kolik letos zákazníci za horké dobroty a nápoje zaplatí? Například stánky s oblíbenými punči mají obdobné ceny jako v loňském roce, u stánků s jídlem si zákazníci o něco připlatí.
Přinášíme reportáž z vyhlášeného ranního tržiště v Mostě. Ptali jsme se také, zda mají trhy v Mostě budoucnost? Rekonstrukce centra prý musí s davy lidí počítat.
Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.
Čerstvé šťávy obsahují vitaminy. A co může být zdravějšího než pití, které obsluha na místě vylisuje přímo z ovoce nebo zeleniny; bez použití jakýchkoli konzervačních látek nebo postupů? Tak uvažuje spousta zákazníků, kteří se snaží žít zdravě – a třeba chtějí koupit to nejlepší pro své děti.
Různé druhy ovoce sušeného na slunci, avokádo, ananas, mangosteen, marakuja, tamarillo, sladké brambory, cukrová třtina, jackfruit, ovoce dračí i hadí a další dobroty z farem v Ugandě a v Asii, včetně například sušených červíků.
Dusivý kašel, rýma, mrzutost. Respirační onemocnění u dětí je noční můrou všech rodičů. Ať už se jedná o nachlazení nebo chřipku, situace je nepříjemná a přináší řadu omezení.
Víkendové Tipy Deníku jsou tady! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí.
Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?
Sezona destilace kvasů z modrého ovoce je v těchto dnech na začátku a už nyní je jisté, nakolik se do výše poplatků za pálení slivovice promítne zdražení energií. V jednotlivých pálenicích poplatky podražily až o 10 procent. Na Slovácku totiž většina pálenic topí pod kotly plynem.
Strom, na kterém roste čtyřicet druhů ovoce. Přestože se to zdá neuvěřitelné, takováto dřevina opravdu existuje. Stvořil ji umělec Sam Van Aken z USA. Za počinem stojí i četná setkání se zkušenými sadaři. S nimi Van Aken konzultoval, zda je takovýto mimořádný projekt vůbec uskutečnitelný.
/FOTO/ Hned dvě první místa získala nemochovická palírna na celorepublikové soutěži Pálenka roku. Uspěla v silné konkurenci, akce se zúčastnilo celkem sedmatřicet lihovarů s 296 vzorky výrobků. Výsledky organizátoři vyhlašovali v pražském kině Kavalírka.
/FOTO/ Nejen pití, sladkosti a autokosmetiku nebo stěrače či žárovky je možno kupovat na benzinkách – někde zavádějí i nabídku ovoce, zeleniny, uzenin, mléčných výrobků a pečiva. Spojení čerpací stanice s menší prodejnou, většinou otevřenou nonstop, není novinkou – objevuje se ale nový model.
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.
Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.
V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.
/FOTO, VIDEO/ Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.
Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V září začala sezona moštování, tedy výroby moštů z jablek či hrušek a dalšího přidaného ovoce nebo zeleniny. Jednu takovou moštárnu má v Červených Pečkách Tomáš Adamec. Vyrábí svou vlastní verzi ovocného nápoje, nabízí ale i možnost slisování vlastních plodů na jeho stroji.
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.
Také netušíte, co je to hruškovec přelahodný? Nejste sami, komu jméno tohoto exotického stromu pocházejícího původně z jihu Mexika a rozšířeného hlavně v Jižní Americe a tropické Africe nic neříká. Určitě ale budete znát jeho plody: avokádo.
Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.
Měsíc září se přehoupl do své druhé půlky, ale počasí venku stále přeje. I když se o víkendu trochu zamračí, pořád bude plno skvělých akcí, kam můžete zajít. Na Břeclavsku nalákáme třeba na Dýňobraní ve Valtickém Podzemí. Děti se zde kromě dýní setkají i s pohádkovými postavami. Na Hodonínsku se chystá sběr vzácného ovoce a Lázeňské vinobraní, které nabídne jarmark všehochutí. Také na Znojemsku bude o zábavu postaráno. V areálu kempu pod zámkem v Jaroslavicich vyrazí odvážlivci na všem, co má kolečka a jede. Tak tedy alespoň zní heslo letošní Karkiády. Pozveme také na konec hradní sezony na Hradě Bítov.
/FOTOGALERIE/ Léto je u konce, a právě to je začátek sezony moštáren a palíren. Na Benešovsku jich zájemci naleznou hned několik a všechny budou mít v těchto dnech plné ruce práce. To i přesto, že úroda je zřejmě o něco horší než byla v loňském roce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V ovocném sadu v Semtěši odstartoval minulý týden samosběr jablek. Nasbírat si červené Bohemky, žluté Goldeny nebo žíhaný McIntosh si denně dorazí desítky lidí. A není divu. Kilogram tady stojí 10 korun, zatímco v supermarketu je to skoro čtyřikrát tolik. Ceny navíc drží společnost Sady Bílé Podolí stejné jako loni. Agronom Jan Šenk s nadsázkou říká, že firma vlastně zlevnila o sedmnáct procent inflace.
V Nových Hodějovicích na okraji Českých Budějovic v sobotu začne tradiční výstava plodů podzimu. V Rudolfově začali zahrádkáři přijímat přihlášky na pálení slivovice.
Zdražujeme, hlásí některé moštárny na Vysočině. V půlce září už začínají sadaři vozit do moštáren první ovoce. Musejí se ale smířit s tím, že si někde za moštování připlatí, byť jen po korunách. I na moštování se projevil nárůst cen energií.
Začátkem září na mnoha místech odstartovala sezona moštů. Šťávu lisují zahrádkáři například v Plzni na Letné, v Liních či Dýšině. V Plzni-Božkově nedaleko konečné zastávky trolejbusu číslo 12 se tradičnímu moštování věnuje čtyřčlenný spolek místních zahrádkářů. Lisují zde primárně jablka, po domluvě ale vylisují skoro jakékoliv ovoce.
Podpořme české zemědělce. Kupujme české výrobky. Vytvořme podmínky pro prosperující zpracovatelský průmysl. Tato výzva se nesla směrem k návštěvníkům veletrhu Zahrada Čech. Stalo se tak v neděli 10. září odpoledne v průběhu panelové diskuze zaměřené na téma Budoucnost českého ovoce a zeleniny, jejímiž hlavními účastníky byli čeští zástupci Evropského parlamentu a představitelé české zemědělské sféry.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.