Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Užitková a okrasná. Tak lze popsat dvě obrovské terasy, o které se stará balkonová zahradnice Pavlína Praisová z Brna. Na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.

Balkonová zahradnice z Brna sklízí ovoce po kilech. Známe její tajemství

/FOTO/ Nektarinky, borůvky, papriky nebo maliny. Pro mnohé na první pohled klasické ovoce a zelenina ze zahrádky, pro brněnskou balkonovou zahradnici Pavlínu Praisovou výzva, díky které na svých terasách každoročně sklízí kila úrody. Její počínání sleduje na sociálních sítích přes šestnáct tisíc lidí. „Snažím se být soběstačná v zalévání, hnojení i množení rostlin,“ vypráví usměvavá balkonová influencerka, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.

Ze 135 kilo postupně za několik let zhubla Veronika na dnešních 72 kilo.

Žena zhubla ze 138 na 72 kilo. Radí recept, jak to zvládnout sama doma

Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.

Palírna Radlík: destilační místnost.

Mráz spálil úrodu, stát vypálil daně a palírny zůstanou na suchu

/FOTOGALERIE/ Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů. 

Palírna Radlík: destilační místnost.

Soumrak pěstitelského pálení? Mráz zničil úrodu, palírny zůstanou na suchu

Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů. 

Dubnové mrazy v Česku zničily úrodu ovoce i vína. Ilustrační snímek

Mráz ohrozil existenci až 500 pěstitelů ovoce. Miliardové škody hlásí i vinaři

Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Právě to jsou podle něj podniky, které se věnují výhradně produkci ovoce. Všechny jsou to také rodinné farmy. Ludvík doplnil, že v Česku je aktuálně 700 až 800 profesionálních pěstitelů ovoce, jejich počet v čase však mírně klesá.

Kvetoucí meruňky.

Největší pohroma za sto let. Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní. Novinářům to ve čtvrtek v Daminěvsi na Mělnicku řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na úrodě jinde v Evropě.

Ikonická elektrická souprava přezdívaná Tornádo se po desítkách let rozloučí s pravidelným provozem v Olomouci a okolí. Svézt se můžete i vy.

Kam o víkendu? Na rozlučku se legendárními vlaky, koncert nebo na zámek

Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat. Na Prostějovsku například na plumlovský zámek, či koncert dechového orchestru. 

Pro mulčování jahod se velmi často používá sláma. Vedle jiných výhod pro ni hovoří její nízká cena a snadná pokládka i odstranění

Mulčování jahod slámou? Ušetří vám práci. Je ale dobré znát i nevýhody

Nezvykle teplý začátek jara zřejmě urychlí i kvetení a zrání jahod. Proto je čas začít se o ně starat, abychom si zabezpečili dobrou úrodu. Kromě jiného bychom jim měli dopřát vhodný mulč, který by je ochránil před horkem, vlhkem i škůdci. Řada zahradníků má za to, že výborným mulčem pro jahody je sláma.

Farmářské a vinné trhy v Chomutově.

K snídani ovoce, k obědu šampaňské. Chomutov patřil farmářům a vinařům

/FOTO/ Farmářské trhy v Chomutově, které jsou v Ústeckém kraji nejvíce navštěvované, v sobotu 13. dubna opět nabídly to nejlepší od místních pěstitelů a výrobců. Lidé nakupovali čerstvé ovoce a zeleninu včetně žádaného česneku z místních zdrojů. Odnášeli si také pečivo, med, maso a sýry. S úderem poledne pak prostor na náměstí 1. máje opanovali vinaři s nabídkou tichých i šumivých vín, míchanými nápoji a proseccem.

V mrazáku nejspíš oceníte přehlednost: žádné dlouhé hrabání, stačí jenom sáhnout

Pravidla mrazáku: Skladujte potraviny správně a zachraňte si i džíny či ubrus

Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc. 

Interaktivní výstava Někdo to rád sušené bude od 12. dubna k vidění v Muzeu Kroměřížska.

Někdo to rád sušené. Interaktivní výstava přiblíží nejen sušení ovoce

Novou interaktivní výstavu Někdo to rád sušené si od pátku 12. dubna mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Kroměřížska. Tématem není jen sušení ovoce, ale zájemci se dozví také řadu informací o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání.

Rodinný podnik Zámecké sady Chrámce, který nedaleko Mostu pěstuje ovoce v bio kvalitě, vyrábí i pálenky a choví ovce, otevřel Návštěvnické centrum.

Pálenky, džemy, mošty. Kousek za Měrunicemi vzniklo ojedinělé centrum

Rodinný podnik Zámecké sady Chrámce otevřel netradiční návštěvnické centrum. Je branou do Mostecka na okraji Chráněné krajinné oblasti České středohoří a nabízí místní bioprodukty, prohlídky sadů a lihovaru, včetně degustace. Cílem je ukázat cestu ovoce ze stromu do úst a ekologický provoz bez dotací.

V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek

Malinám prospívá hnojivo ze zbytků jiného ovoce. Dodá jim vzpruhu, zajistí úrodu

Maliny jsou oblíbeným letním ovocem. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bujně rostoucí keře žádnou velkou péči nevyžadují, k tomu, aby nám přinesly dobrou úrodu, je potřeba dodat jim základní živiny. V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek. Je to dobrý nápad, protože slupky, které by jinak skončily v odpadu, se tak dají dobře zužitkovat. I hnojení maliníků banánovými slupkami má však svá pravidla, úskalí a dokonce i mýty.

Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Při dni otevřených dveří si lidé prohlédli jindy nepřístupné prostory v areálu sadů v Nebílovech

Jablka, mošty, křížaly. Lidé nahlédli do zázemí sadů v Nebílovech

Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.

Jaboticaba je ovocná dřevina rostoucí v oblastech Jižní Ameriky.

Podivné ovoce: Roste z kmene a je prevencí proti rakovině. Pěstovat lze i u nás

Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.

Ovoce a zelenina se dají vyřezat do nádherných kompozic. Diana je v soutěžích doma i v zahraničí úspěšná.

Diana z Hlinska vytváří z ovoce a zeleniny skvosty. Nejhorší je meloun, tvrdí

Osmadvacetiletá Diana Peškeová z Hlinska se už nějaký čas věnuje carvingu, což je umělecké vyřezávání ovoce a zeleniny. Sklízí ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí. Naposled to bylo začátkem února ve Stuttgartu, kde se účastnila jedné z největších světových gastronomických soutěží IKA Culinary Olympics. Za svoji práci byla oceněna stříbrnou a bronzovou medailí.

Správný jídelníček by měl být bohatý na ovoce a zeleninu.

Posilte imunitu svého dítěte. V období dětských nemocí se to bude hodit

Setkal se s tím snad každý rodič. Dítě přišlo ze školky či školy s rýmou nebo kašlem, protože začalo období dětských nemocí. Ve větším kolektivu jsou děti na tato onemocnění více náchylná. Jak posílit dětskou imunitu, aby náš potomek zvýšil šanci nenakazit se? Tady jsou naše tipy.

Kapitán dorostenců FBC Liberec Šimon Frontz.

Co není v rukou, doženeme nohama, chválí kapitán náročné tréninky

Dorostencům FBC Liberec se zatím v této sezoně daří skvěle. V lize se přetahují o prvenství s Tatranem Střešovice. V lednu pak zaznamenali obrovský úspěch, když vyhráli mezinárodní švédský turnaj Gothia Innebandy Cup. Kapitán Šimon Frontz chválí práci nového trenéra Jirky, který nastavil těžší tréninky. Ty ale s odstupen času nesou ovoce.

Brkoslav severní.

Brkoslav severní

Mnoho z nás mohlo vidět v průběhu ledna vzácnou návštěvu Brkoslava severního v okolí města Příbora a také v okolí Beskyd.

Benjamin Vomáčka, trenér FK Jablonec B

Vomáčka: Béčko Sparty je kvalita. Náš pressing nám nesl ovoce

Jablonecký B tým se v sobotu 10. února utkal ve Vrchlabí s rezervou Sparty Praha. Trenér Benjamin Vomáčka byl s výkonem svého týmu proti kvalitnímu soupeři spokojený, i když Jablonečtí prohráli 2:0. Start ČFL se blíží, první boje vypuknou už 1. března.

Provozovatel pálenice na okraji Zbiroha věří v medailovou obhajobu.

Vlastislav Veselý vyrazil dobývat rodné Valašsko s pálenkami ze Zbiroha

Na dlouhou a náročnou moravskou misi se vydal ve čtvrtek Vlastislav Veselý, který už třetím rokem mění ve Zbiroze úrodu zahrádkářů z několika okresů Plzeňského i Středočeského kraje v „ohnivou“ vodu. Jeho kvalitní produkty přitom sbírají ocenění i na jeho rodném Valašsku, v kraji, který je ovocným pálenkám zaslíbený.

Veronika Gruntová založila projekt Máma z gruntu, kde ostatní učí, jak si sami mohou vypěstovat vlastní plodiny a pochutnat si na nich s rodinou

Máma z gruntu předává dál to, co žije. Učí lidi zavařovat, péct a zahradničit

Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.

Prášek ze sušených mandarinkových slupek má mnoho využití v domácnosti i péči o tělo.

Slupky oblíbeného ovoce rozmixujte na prášek: Zatočí s virózou a dochutí koláče

Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Kyselé mandarinky lze snadno přeměnit na sladké pomocí jednoduchého triku.

Jak proměnit kyselé mandarinky na sladké za pár minut? Funguje na to snadný trik

Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.

Stát v předlouhé frontě u obchodu nebylo za socialismu nic zvláštního

Fronta na banány: Kdo mohl, klidně kvůli oblíbenému ovoci utekl z práce

„Stála tam fronta jako na banány,“ říkáme o situaci, kdy musíme v davu lidí někde na něco čekat. Dnes jde o situaci spíše ojedinělou, ale ještě před takovými 35 lety to byla téměř každodenní situace. Mnoho druhů zboží patřilo mezi takzvaně nedostatkové, což znamenalo, že nebylo k sehnání, a pokud bylo, lidé si na ně museli vystát dlouhou frontu. Čekali v ní bez ohledu na počasí, často i několik hodin a někdy dokonce přes noc. Proč lidé museli stát frontu na banány? A na jaké zboží se za socialismu ještě stály fronty?

Ovocné pálenky se dají i mixovat. Ilustrační snímek

Český unikát pro fajnšmekry. Palírny experimentují s mixováním ovocných pálenek

Česko se stává průkopníkem v nové kategorii destilátů – mixovaných pálenek. Zatím si hledají cestu k srdcím fajnšmekrů, protože se na trhu objevily teprve letos. Výrobci se v příštích letech budou muset popasovat s vyšší spotřební daní, kterou jim naordinovala vláda. Někteří znalci se obávají, že řada pálenic kvůli tomu zanikne.

Vánoční trhy v Olomouci 2023, nabídka občerstvení

Kolik za punč a jídlo na vánočních trzích v Olomouci? Tady je nabídka a ceny

Vůně punčů, svařeného vína, bramboráků či klobás se už line kolem stánků na Horním a Dolním náměstí v Olomouci a návštěvníci vánočních trhů mají z čeho vybírat. Kolik letos zákazníci za horké dobroty a nápoje zaplatí? Například stánky s oblíbenými punči mají obdobné ceny jako v loňském roce, u stánků s jídlem si zákazníci o něco připlatí.

Brhlík lesní na krmítku

Nejlepší krmítko pro ptáky? Na podzim se jim může stát celá zahrada

Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.