Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Dojíst všechny vánoční zbytky za každou cenu se nemusí vyplatit

Otravy z vánočních zbytků: Kdy vyhodit zbylý salát a jak je to s řízky

Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.

Mezi nejžádanější exotické ovoce patří během vánočních svátků banány, pomeranče a mandarinky. K těm měli obyvatelé dnešní České republiky vzácně přístup od pozdějších desetiletí 19. století, kdy se sem dostávaly nejprve v sušené či konzervované podobě

Banány, nedosažitelný luxus. Lidi kdysi lákaly světelné skříně i zázračný prášek

Kromě voňavého cukroví, řízků, rybí polévky a bramborového salátu si většina domácností neumí představit vánoční hody ani bez čerstvého ovoce. Jeho vánoční nákup před rokem 1989 máme nejspíš ještě pořád v paměti jako boj o poslední nepodpultové kousky v nekonečných frontách. V ještě hlubší minulosti se snažili poptávku na drahé a vzácné zboží využít obchodníci jak se dalo, trhákem a důvodem k vynalézavosti byly zejména banány.

Někteří příznivci v takovémto tvorovi vidí krásu, jiné jen odpudivý hmyz.

Upíří můry si rády pochutnají i na lidech. Jsou inspirací pro mnoho mýtů

Můry z rodu Calyptra budí vášně nejen u entomologů po celém světě. Je to hlavně tím, že si rády pochutnají i na lidské krvi, a to podle všeho jako jediné z můr. Od tohoto faktu už pak nebylo daleko ke vzniku mnoha legend a mýtů, které s těmito tvory souvisí. Včetně těch, že napadený jedinec může utrpět vážnou újmu na zdraví.

Studenti při kurzu carvingu kouzlili s ovocem a zeleninou.

Studenti kouzlili se zeleninou a ovocem. Při kurzu carvingu

Ve dnech 21. a 22. listopadu se v Integrované střední škole Slavkov u Brna konal kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu pan Luděk Procházka z Czech carvingového studia v Benešově je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.

Kladno v hokejové extralize odehrálo s Olomoucí nejlepší zápas sezony.  Útočí Jiří Ticháček

Ticháček: Sáhli jsme si do svědomí, hrajeme jednoduše a to přináší ovoce

Proti Olomouci Kladno odehrálo možná nejlepší duel letošní sezony. Odveta na domácím ledě se Rytířům povedla na výbornou. Hlavními hvězdami sice byli dvougóloví Kubík s Klepišem, velmi dobrý obranný zákrok tělem musel předvést i sokolovský rodák Jiří Ticháček. „Moc hru tělem nevyhledávám, ale vím, že i to je potřeba. Musím se ještě zlepšit. Že se mi to tentokrát povedlo, to jsem rád,“ usmíval se nevysoký zadák.

Zámek Kinských zve na výstavu ovoce.

Zámek Kinských zve na výstavu ovoce. Uvidíte přes 200 vzorků

Přes 200 vzorků tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce, v čele s opravdovými skvosty pěstovanými v první polovině minulého století, bude k vidění v rámci čtyřdenní výstavy, která proběhne od čtvrtku 27. do neděle 30. října v Muzeu regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Součástí je i přednáška předního tuzemského odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.

Výstava ovoce, zeleniny a květin v Babicích.

Výstava ovoce, zeleniny a květin v Babicích. K vidění byla asi stovka výpěstků

V Babicích na Krájance se 23. října 2022 konala tradiční podzimní výstava místního Českého zahrádkářského svazu. Zájemci si mohli prohlédnout kolem 100 druhů ovoce a zeleniny od 38 vystavovatelů. Součástí akce byla i přednáška Ing. Zdeňka Pezy o chorobách a škůdcích na ovocných dřevinách a jejich ochraně. 

Zleva Vladimír Wünsch a Vojtěch Novák.

Sází na chuť. Při výrobě džemů skloubili mladíci z Liberce kvalitu a tradici

/ROZHOVOR/ Vše začalo jahodou a postupem času se přidalo dalších jedenáct příchutí. Osud svedl dohromady Vladimíra Wünsche a Vojtěcha Nováka, kteří se vrhli na ruční výrobu džemů pod značkou Zezem. Jejich receptura vychází z rodinné tradice a zároveň se snaží podporovat i lokální pěstitele, od kterých odebírají ovoce. 

Výstava v Přibyslavi, foto z minulých ročníků

Brambory, ovoce a zelenina z Přibyslavska dostávají na výstavě punc kvality

To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.

Ilustrační foto. Lihovary na jihu Čech.

Celní správa připomíná podmínky pálení ovoce. Svou pálenku nesmíte prodat dál

Vzhledem k vrcholící sezoně sklizně ovoce Celní úřad pro Jihočeský kraj upozorňuje na obecné zásady a zákonné povinnosti pro pěstitelské pálení. Pěstitelské pálení je podle definice zákona výrobou ovocných destilátů pro pěstitele. Tato činnost však má své zákonné povinnosti, které musí každý pěstitel dodržet, a to v souladu se zákonem o lihu.

Jurkovičova sušárna ovoce na Horečkách.

Přitažlivější okolí Pusteven? Architektonický skvost v Beskydech čeká proměna

Jeden z architektonických skvostů, sušárna ovoce postavená podle návrhu známého architekta Dušana Jurkoviče, by mohla být v blízké budoucnosti součástí Naučné stezky Beskydské nebe na Horečkách na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Horečky by se nejen kvůli tomu mohly stát pro turisty přitažlivějším místem.

Jurkovičova sušárna ovoce na Horečkách

Přitažlivější okolí Pusteven? Architektonický skvost v Beskydech čeká proměna

Jeden z architektonických skvostů, sušárna ovoce postavená podle návrhu známého architekta Dušana Jurkoviče, by mohla být v blízké budoucnosti součástí Naučné stezky Beskydské nebe na Horečkách na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic na Novojičínsku. Horečky by se nejen kvůli tomu mohly stát pro turisty přitažlivějším místem.

Švestková neděle na Mikšíkově statku v Trstěnici nabídla staročeské způsoby zpracování ovoce bez elektřiny.

Švestky a jablka zpracují bez elektřiny. V Trstěnici suší ovoce jak v 19. stolet

Na Mikšíkově statku v Trstěnici u Litomyšle zavoněla v neděli švestková povidla. Rodina Kmoškova tady lidem ukázala, že ovoce se dá zpracovat i bez použití elektřiny. Švestky a jablka suší v roubené sušárně z roku 1844, kterou ke statku přenesli z Budislavi. Uvnitř je ukryté topeniště a také osm lísů na ovoce.

Výroba moštu

Jak se vyrábí mošt v Rokytnici? Byli jsme u toho. Podívejte se

/VIDEO/ Sladká vůně jablek a hrušek. To jako první přivítá člověka, když zamíří za vrata pálenice a moštárny Veverka u Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. Období moštování vrcholí, sezona pálení se pomalu rozjíždí. Proto je potřeba denně zpracovat tuny a tuny ovoce, aby lidé měli dostatek zásob na zimu.

Z výstavy ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství v Teplýšovicích.

Na výstavě ovoce, zeleniny a květin ochutnávali návštěvníci domácí likéry i medy

/FOTOGALERIE/ V Teplýšovicích se v pátek a sobotu 30. září a 1. října uskutečnila Výstava ovoce, zeleniny a květin s doplněním o koutek včelařství. Jednalo se již o 4. ročník, který pořádá základní organizace ČZS Teplýšovice. Sešlo se opravdu spoustu krásných exponátů. V kategorii květin bylo vystaveno 56 řezaných a hrnkových květin, v kategorii ovoce se sešlo 88 odrůd jablek a 83 ostatních druhů ovoce.

Výstava zahrádkářů v Machové.

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

Podzimní Flora Olomouc, 29. září 2022

Podzimní Flora je tady. Zve do klášterní zahrady plné květin, ovoce a zeleniny

Rozlehlou gotickou klášterní zahradou plnou květin, ovoce a zeleniny budou v pavilonu A procházet návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc. Ta se v areálu výstaviště uskuteční od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Nabídne také festival gastronomie a nápojů Olima, akci Dny moravských vín, včelařskou výstavu, tradiční zahradnické trhy a bohatý doprovodný program.

Výstava zahrádkářů v Machové.

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.

V bývalých zámeckých konírnách ve Slavkově u Brna se konala oblastní výstava ovoce a zeleniny.

Kilové brambory i nádherná jablka. To byla výstava ovoce a zeleniny ve Slavkově

O uplynulém víkendu se v zámeckém areálu ve Slavkově u Brna konal Václavský jarmark. Jeho součástí byla mimo jiné i výstava modelů vesmírných těles a oblastní výstava ovoce a zeleniny v bývalých zámeckých konírnách. Děkujeme Radoslavu Lánskému za krásné fotografie a Jiřímu Matyášovi za příspěvek.

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne. Kvůli cenám energií bude letos i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

Ovocnáři chválí nadprůměrnou úrodu, vrásky jim dělá cena energií na skladování

Ovocnáři si pochvalují nadprůměrnou úrodu. Vrásky jim ale dělá skladování jablek

Zlátnoucí podzimní listí je na Jičínsku tradičně spojené s vůní jablek, sklizní ovoce a moštováním. Po poměrně úspěšných žních si nyní mnou ruce i ovocnáři, kteří očekávají nadprůměrně dobrou úrodu. „Odhadem by to mohlo být o 10 až 20 procent víc než v posledních letech. Otázkou je ale kvalita a s kolegy nás také trápí růst cen energií a s ním spojené náklady na skladování jablek,“ uvedl majitel rodinné ovocnářské farmy v Ostroměři Petr Kareš. 

Samosběr jablek ve Srbeni, 17. září 2022

Samosběr jablek ve Skrbeni táhne, kvůli krizi bude i jinde

Vyrazit i s dětmi do sadu a vlastnoručně si natrhat bednu šťavnatých jablek mohou v těchto dnech lidé ve Skrbeni na Olomoucku. Tamní ovocnáři nabídli samosběr tohoto základního ovoce s blahodárnými účinky na zdraví poprvé před pěti lety. Jako první na střední Moravě. Letos se k nim neplánovaně přidají i někteří velkopěstitelé ovoce, které drtí drahé energie a pohonné hmoty. Například ve Vilémově zvažují, že samosběr jablek otevřou na 14 hektarech.