Logistickou chybu zřejmě udělali pašeráci kokainu. Kontraband v podobě několika sáčků s drogou totiž objevili v uplynulých dnech zaměstnanci jednoho z marketů v Roudnici nad Labem. Podle zjištění Deníku se droga měla nacházet v bedně s exotickým ovocem.
Logistickou chybu zřejmě udělali pašeráci kokainu. Kontraband v podobě několika sáčků s drogou totiž objevili v uplynulých dnech zaměstnanci jednoho z marketů v Roudnici nad Labem. Podle zjištění Deníku se droga měla nacházet v bedně s exotickým ovocem.
Při panující zimě v Čechách se mohli lidé alespoň na chvíli přenést do tropického ráje. V Karlových Varech mohli v sobotu vidět to nejlepší přímo ze srdce Afriky. Lidé mohli ochutnat i zakoupit skvělé tropické ovoce, které pěstují drobní farmáři v africké Ugandě. Všechno bylo tak akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie.
Ploskovicko patří k historicky známé oblasti pěstování ovoce. Kdysi to bylo školkařské a ovocnářské družstvo Těchobuzice pod vedením Jiřího Reynholdse, které se změnilo ve Šlechtitelskou stanici, kde působil známý šlechtitel ing. Antonín Dvořák.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Končí rok 2021 a je tedy příležitost ke zhodnocení činnosti Územního sdružení ČZS v Prostějově. Jako každý rok se naše činnost soustředila na dva typy akcí, jednak pro děti a mládež, a potom na činnost podporující a propagující práci základních organizací.
´Ušetřila´ necelou stovku. Pořádnou ostudu si ve středu natropila šestačtyřicetiletá žena, která ´nakupovala´ v jednom z prostějovských supermarketů originálním způsobem ovoce.
Avokádo, kurkumu, papáju, ale i citronovou trávu, jackfruit či dračí ovoce, koření ze Zanzibaru, čaj i džemy. To vše mohli ve středu nakoupit návštěvníci budějovického IGY ve stánku s tropickým ovocem, které pěstují drobní ugandští farmáři. Ovoce akorát tak zralé, čerstvé, bez chemie a férově vykupované přiváží do Čech projekt Virunga, který podporuje lokální farmáře a pěstitele.
Koncem října letošního roku nabouralo do prodejny spolku Zahrádkářů auto s opilým řidičem a budovu částečně zdemolovalo. Zničilo se vybavení prodejny i zboží připravené k prodeji.
Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
Ve dnech 22. – 23. listopadu se konal v naší škole kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu, pan Luďek Procházka z Czech carvingového studia v Benešově, je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.
Rajčenka, jackfruit nebo dračí ovoce. Ale také mango, či různé druhy banánů. To vše a mnohem více nabízeli ve čtvrtek na Africkém trhu na náměstí prodejci ze společnosti Virunga.
I když naštěstí nedošlo ke zranění ani k vážným následkům, přesto si sobotní požár sušičky ovoce v rodinném domě ve Vizovicích na Zlínsku vyžádal smutnou dohru. Zemřel při něm pes majitelky domu.
Sušení, bylo v minulosti nejen na Valašsku prakticky jediným způsobem, jak zpracovat a uchovat úrodu ovoce. Silnou tradici mělo také v Senince na Hornolidečsku.
Zralé ovoce a piškoty všech barev a tvarů. To je nejlepší kombinace pro osvěžující dezerty. Ovoce si natrháte na zahradě nebo nasbíráte v lese a zbytek ingrediencí seženete i v té nejzapadlejší prodejně.
Bývaly doby, kdy sušárny ovoce stávaly prakticky u každé větší usedlosti na Valašsku. Proč tomu tak bylo, jak tyto stavby vypadaly, jak se vyvíjely a co později způsobilo jejich úpadek? Souvisí s tím pálení slivovice a je skutečně pravda, že ovocná pálenka se na Valašsku pije odjakživa?
Bývaly doby, kdy sušárny ovoce stávaly prakticky u každé větší usedlosti na Valašsku. Proč tomu tak bylo, jak tyto stavby vypadaly, jak se vyvíjely a co později způsobilo jejich úpadek? Souvisí s tím pálení slivovice a je skutečně pravda, že ovocná pálenka se na Valašsku pije odjakživa?
Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu.
/VIDEO/ Milovníci exotického ovoce se v sobotu vyřádili v Alfa pasáži v centru Brna. Na Afrických trzích pořídili nejrůznější plodiny od drobných pěstitelů z Ugandy a Indonésie.
/VIDEO/ Milovníci exotického ovoce se v sobotu vyřádili v Alfa pasáži v centru Brna. Na Afrických trzích pořídili nejrůznější plodiny od drobných pěstitelů z Ugandy a Indonésie.
Svačina na cesty, zdravý pamlsek, výborné řešení, když máte chuť na něco, ale nevíte, co přesně by to mohlo být. Tyčinky z obchodu často nebývají o nic zdravější než sušenky, přitom je velmi snadné připravit je doma. Pusťte se do práce a inspirujte se přitom recepty z časopisu Gurmet.
Velký úspěch prozatím sklízí výstava o historii sušení ovoce na Valašsku s názvem Někdo to rád sušené, jež je od poloviny září k vidění v Muzeu regionu Valašsko na zámku ve Vsetíně.
Vůně exotiky již proletěly také Kyjovem. V neděli 24. října totiž zavítal na Masarykovo náměstí česko-ugandský projekt Virunga, který již čtvrtým rokem pořádá africké trhy po celé České republice a nyní již i na Slovensku. Nedávno to byl právě Kyjov, který se těšil jejich návštěvě. Děkujeme paní Malecové za dnešní příspěvek.
Vůně exotiky již proletěly také Kyjovem. V neděli 24. října totiž zavítal na Masarykovo náměstí česko-ugandský projekt Virunga, který již čtvrtým rokem pořádá africké trhy po celé České republice a nyní již i na Slovensku. Nedávno to byl právě Kyjov, který se těšil jejich návštěvě. Děkujeme paní Malecové za dnešní příspěvek.
Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!
Banán je výjimečný už jen svým tvarem a barvou. Velká výhoda je jeho „balení“ – nemusíme ho doma nijak připravovat ani umývat. Prostě ho šoupneme do tašky, a jakmile máme chuť, můžeme se zakousnout, aniž bychom se upatlali. Banán nám dodá energii i zvedne náladu.
Ochutnat a koupit si čerstvé ovoce z Afriky, ale také třeba z Indonésie, si mohli v neděli lidé v Tachově. Na parkovišti v Husitské ulici se totiž konaly Africké trhy. Stejně jako v předchozím roce se akce těšila velkému zájmu veřejnosti.
Asi zatím největší letošní účast jak stánkařů, tak i nakupujících provázela v sobotu 6. listopadu farmářské trhy na Masarykově náměstí v Benešově. Největší zájem byl o ovoce. Zejména o jablka a jablečné mošty ze sadů na Českobrodsku, ale hlavně o málo vídané exotické plody z Afriky.
Do chladivého sobotního rána 6. listopadu se probudilo královské město Uherské Hradiště. Ale vycházející sluníčko a blankytná obloha, to byly dva ukazatelé, kteří vykouzlili krásnou podzimní sobotu na tamním Masarykově náměstí. Právě tam se konala akce pod názvem „Africké trhy“, které vyzývaly k ochutnávce, prohlídce skvělého tropického ovoce, které drobní farmáři pěstují nejen v Ugandě, Tanzanii, ale i v Indonésii.
Do chladivého sobotního rána 6. listopadu se probudilo královské město Uherské Hradiště. Ale vycházející sluníčko a blankytná obloha, to byly dva ukazatelé, kteří vykouzlili krásnou podzimní sobotu na tamním Masarykově náměstí. Právě tam se konala akce pod názvem „Africké trhy“, které vyzývaly k ochutnávce, prohlídce skvělého tropického ovoce, které drobní farmáři pěstují nejen v Ugandě, Tanzanii, ale i v Indonésii.
Do chladivého sobotního rána 6. listopadu se probudilo královské město Uherské Hradiště. Ale vycházející sluníčko a blankytná obloha, to byly dva ukazatelé, kteří vykouzlili krásnou podzimní sobotu na tamním Masarykově náměstí. Právě tam se konala akce pod názvem „Africké trhy“, které vyzývaly k ochutnávce, prohlídce skvělého tropického ovoce, které drobní farmáři pěstují nejen v Ugandě, Tanzanii, ale i v Indonésii.
Do chladivého sobotního rána 6. listopadu se probudilo královské město Uherské Hradiště. Ale vycházející sluníčko a blankytná obloha, to byly dva ukazatelé, kteří vykouzlili krásnou podzimní sobotu na tamním Masarykově náměstí. Právě tam se konala akce pod názvem „Africké trhy“, které vyzývaly k ochutnávce, prohlídce skvělého tropického ovoce, které drobní farmáři pěstují nejen v Ugandě, Tanzanii, ale i v Indonésii.
Vůně exotiky již proletěly také Kyjovem. V neděli 24. října totiž zavítal na Masarykovo náměstí česko-ugandský projekt Virunga, který již čtvrtým rokem pořádá africké trhy po celé České republice a nyní již i na Slovensku. Nedávno to byl právě Kyjov, který se těšil jejich návštěvě. Děkujeme paní Malecové za dnešní příspěvek.
Červené zanzibanány, mango, tamarillo, guava, plantain a další exotické ovoce bylo k zakoupení v africkém stánku na Husově náměstí v Rakovníku. Africké trhy se do centra města vrátily po více než dvou měsících, a to právě ve čtvrtek, který bývá určen také tradičním čtrnáctidenním trhům.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Všichni, co něco pěstují, to dobře znají: někdy se prostě urodí tolik, že vše nemůžete sami spotřebovat. Naopak ti, kteří zahradu nemají, hledají cesty, jak se dostat k co nejčerstvějšímu ovoci a zelenině. Řešení nabízí web www.sousedovazahrada.cz, který před třemi lety založil Petr Skála.
Sezona pálení modrého ovoce začala. Pálenice se již plní prvními ranými odrůdami, třeba kadlátkou. Alespoň na Břeclavsku a Slovácku to vypadá na skvělý rok.
Když Helena Slavíková končila studium na nynější České zemědělské univerzitě v Praze Suchdole, rozhodně netušila, proč se za 45 let do útrob vysoké školy vrátí. Celý svůj profesní život bydlí v Libčevsi na Lounsku a pohybuje se v zemědělství. Před pár dny v aule univerzity převzala ocenění Farmářka roku. A to při slavnostním vyhlášení výsledků jubilejního 20. ročníku soutěže Zemědělec roku.
Správné skladování a zpracování zeleniny či ovoce je tak trochu alchymie. Jak třeba takové potraviny zamrazit, aby neztratily důležité látky a zároveň nepřekážely v mrazáku? Nezávislá výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková poradí také ideální způsob vaření, díky němuž brambory či cuketa získají lepší chuť.
Máme zažité, že čerstvá zelenina a ovoce jsou nejzdravější. Že je nejvhodnější všechno jíst v syrovém stavu, že mražené či sterilované musí být výrazně horší. Naše přesvědčení podporuje i mnohá reklama. Není to ale tak jednoduché.
Poslední tři zápasy Slovácka proti olomoucké Sigmě skončily bez branek. V sobotním podvečeru to vypadalo až do 70. minuty podobně. Posledních dvacet minut se děly na Andrově stadionu věci, které daly zapomenout na bídný první poločas.
Každý rok je to stejné. Když na stromech začne dozrávat ovoce, především jablka a švestky, spousta malých pěstitelů má jediný cíl: dostat svou úrodu co nejdřív do palírny a nechat si z ní vyrobit kořalku. V České republice je na 500 oficiálních (a ještě mnohem více nelegálních) pálenic, v nichž právě vrcholí sezona.