Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na Vysočině: v Novém Městě zvažují bufetovou verzi

Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.

Odstartoval 10. ročník soutěže ve vaření marmelád Kunratická JamParáda 2022.

Na JamParádě ochutnali už přes 3200 marmelád. Soutěžil i vzorek z Filipín

Více než 3200 vzorků marmelád ochutnali porotci v uplynulých devíti letech ojedinělé soutěže určené vařičům marmelád Kunratická JamParáda. A v každém z těch ročníků měla své vzorky i Věra Pospíchalová, historicky nejúspěšnější místní účastnice soutěže. Letos se organizátoři pokusí o zápis do České knihy rekordů v počtu soutěžících i přihlášených vzorků.

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Petra Kratejlová ze Sušice a její džemy a elixíry, které vyrábí ze šumavských plodů.

Po džemech začala žena vyrábět i elixíry. Její výrobky získaly dvě ocenění

Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy. Časem se ženě, která je učitelkou v mateřské škole, stala výroba džemů koníčkem, navíc k nim přidala i elixíry z ovoce podle vlastní receptury. Její dobroty slaví úspěch – i když je na trhu jen krátce, již získala dvě ocenění. Těží z toho, že vše vyrábí ručně z lokálních surovin.

Centrální školní jídelna. Ilustrační foto.

Omezujeme ovoce a mléčné výrobky. Podražíme, zní ze školních jídelen na Žďársku

Nemám z toho radost, ale dalo se to čekat. Když jdu na nákup, tak vidím, že se zvedly ceny u všeho, co běžně kupujeme. Chápu, že se to musí promítnout i do ceny školních obědů, posteskla si matka dvou dětí Martina Strouhalová. Reagovala tak na informaci některých škol na Žďársku, které plánují zdražování. Pravděpodobně od nového školního roku.

Školní jídelna. Ilustrační snímek

Podražíme, zní ze školních jídelen. Zatím omezují hlavně mléčné výrobky a ovoce

Nemám z toho radost, ale dalo se to čekat. Když jdu na nákup, tak vidím, že se zvedly ceny u všeho, co běžně kupujeme. Chápu, že se to musí promítnout i do ceny školních obědů, posteskla si matka dvou dětí Martina Strouhalová. Reagovala tak na informaci některých škol na Žďársku, které plánují zdražování. Pravděpodobně od nového školního roku.

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech

Rekordní drahota? Lidé začínají pěstovat zeleninu i ve městech

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.

Majitel bylinné farmy Květomluva Radek Fryzelka s rodinou.

Poctivost, kvalita a ruční výroba. Vlachovické bylinné farmě se daří

Malebná vesnička ukrytá v nejsevernější části Bílých Karpat v jihovýchodní části Zlínského kraje. To jsou Vlachovice. Pro většinu obyvatel republiky je známá především z kauzy výbuchů muničních skladů v místí části Vrbětice. Obec je ale líhní šikovných lidí a zajímavých věcí – narodil se zde zpěvák Thom Artway, bednáři z rodu Fryzelkových, najdete tady největší množství funkčních starých sušíren a v obci žije také Radek Fryzelka, majitel rodinné bylinné farmy Květomluva.

Ukrajinci na výuce českého jazyka v nymburské zdravotnické škole.

Kalhoty nebo kalhotky? Ukrajinci se učí češtinu na nymburské zdravotnické škole

/VIDEO, FOTOGALERIE/ O děti ukrajinských válečných běženců se starají nymburské základní školy a Centrum pro všechny. Naučit se základy češtiny však potřebují i dospělí, především maminky těchto dětí. Některé z nich už pracují a potřebují nutně komunikovat alespoň částečně v českém jazyce. Právě jim nabízí kurzy češtiny nymburská střední zdravotnická škola.

Úspěšný zmrzlinář Michal Čouka ze Štarnova, 28. dubna 2022

Vyhlášený zmrzlinář ve Štarnově o novinkách i rozšíření. Čím táhne davy?

ROZHOVOR / Na točenou zmrzlinu se ve Štarnově stojí fronta. Tak je dobrá. Za úspěchem široko daleko vyhlášené značky je ovšem 16 let dřiny a odříkání. Dnes úspěšný zmrzlinář Michal Čouka začal u vanilkové z Opočna, jako řada lidí v oboru. Postupem času se vypracoval na regionální špičku, která si kvalitou chladivé pochoutky a prostředím, ve kterém se podává, v ničem nezadá ani s cizinou. V těchto dnech zahajuje letošní sezonu, do které vstupuje s celou řadou novinek.

Josef Helmich.

Byly to nervy, říká exvelitel posádky raketového vojska. Dnes šéfuje zahrádkářům

Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.

Josef Helmich.

Byly to nervy, říká exvelitel posádky raketového vojska. Dnes šéfuje zahrádkářům

Od řvoucích raket do klidu zahrádky, tak by se ve zkratce dala popsat cesta Josefa Helmicha z Častolovic k zálibě, v níž našel nový smysl života a která ho doprovází už přes čtyři desítky let. Bývalý voják z povolání je dnes předsedou okresního spolku Českého svazu zahrádkářů v Rychnově nad Kněžnou. Jak říká, pěstitele dnes netrápí jen změna klimatu, ale potýkají se také s enormním zdražováním postřiků a hnojiv, bez nichž se neobejdou.

Ilustrační foto

Aprílové počasí dělá vrásky ovocnářům. Ranní mrazy ohrožují hlavně meruňky

Nevyzpytatelné aprílové počasí vystřídalo teplý březen a zemědělci mají obavy. Ovocnáři na Jičínsku v posledních dnech nervózně sledují hlavně meruňky. "Zatímco na jablka a další ovoce je ještě dost brzo, meruňky stihly v teplejším březnovém období vykvést, takže jsou na noční mrazy náchylnější a mohou být ohrožené," říká vědecký pracovník a technolog Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousech Luděk Laňar. Někde už proto přistupují k pálení parafínových protimrazových svící.

Ilustrační foto

Aprílové počasí dělá ovocnářům vrásky. Ranní mrazy ohrožují hlavně meruňky

Nevyzpytatelné aprílové počasí vystřídalo teplý březen a zemědělcům způsobuje obavy. Ovocnáři na Jičínsku v posledních dnech nervózně sledují hlavně meruňky. "Zatímco na jablka a další ovoce je ještě dost brzo, meruňky stihly v teplejším březnovém období vykvést, takže jsou na noční mrazy náchylnější a mohou být ohrožené," říká vědecký pracovník a technolog Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousech Luděk Laňar. Někde už proto přistupují k pálení parafínových protimrazových svící.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

V Lázních Libverda opět začínají pravidelné trhy. Budou vždy první sobotu v měsíci.

Zelenina, ovoce i květiny. V Lázních Libverda začínají oblíbené farmářské trhy

Jarní sezona vypukne v sobotu 2. dubna také v lázeňském městečku Lázně Libverda. Po zimní přestávce zde opět obnovují farmářské trhy, které se budou opakovat každou první sobotu v měsíci. Návštěvníci i místní budou moci opět spojit procházky po lázeňské kolonádě s nákupem na farmářských trzích, kde najdou čerstvé ovoce a zeleninu, květiny i rukodělné a řemeslné výrobky.

Africké trhy v Táboře

Banány, manga nebo voňavé koření nabízely africké trhy. Budou i další

Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru. 

Africké trhy v Táboře

Banány, manga nebo voňavé koření nabízely africké trhy. Budou i další

Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru. 

Noční vlakové spoje přivážejí ukrajinské válečné uprchlíky na nádraží, 18. března 2022 v Bohumíně.

Přineste plyšáky, ty si děti vezmou vždycky, říká dobrovolnice z Bohumína

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Mohli by být doma s dětmi či blízkými, dívat se na televizi, číst si, o víkendu zajít někam na výlet. Všechny běžné lidské radosti ale vyměnili mnohdy za celodenní směny na bohumínském vlakovém nádraží, jehož část slouží už přes tři týdny jako ohřívárna, toaleta, odpočívárna a jídelna, prostě útočiště lidí, kteří před válkou na Ukrajině prchají přes Polsko dále do Evropy – směrem na Vídeň, Prahu nebo ještě dále do Německa či jinam.

Úlovek dumpsterky Lucie Rádlové nashromážděný za jediný večer.

Pro jídlo po setmění. Potraviny loví z kontejneru, ušetří stovky korun měsíčně

Směr supermarket vyráží zásadně v noci. Jakmile zhasnou světla a z obchodu odejdou poslední brigádníci. Lucie Rádlová z Brna se živí takzvaným Dumpster divingem. Jde o lovení potravin ze speciálních supermarketových kontejnerů. Řetězce do nich vyhazují jídlo, které je nevzhledné nebo jej následující den již nemohou prodat.

Ilustrační foto

Exotické ovoce ochutnáte v hradeckém Futuru

Do krajského města 27. a 28. února zavítá to nejlepší přímo z Afriky. Přijďte do OC Futurum Hradec Králové ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní ugandští farmáři. A na co se můžete těšit?

Pálenice v Lipové na Přerovsku

Rodinnou pálenici v Lipové vede už čtvrtá generace rodu

Obec Lipová se může pochlubit jednou z nejstarších pěstitelských pálenic na Moravě. Díky svému dobrému jménu láká zákazníky ze širokého okolí. Od jara do zimy se sem sjíždějí pěstitelé v autech s vozíky, na nichž vezou několik beček plných ovocného kvasu. Pálenice funguje v obci bez přestávky už více než sto let. Její příběh se začal psát přesně v roce 1916.