Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Začátek meruňkové sezony

Nenechte ovoce hnít

„Třešní si všímají jedině špačci a tisíce plodů myrobalánu padají do škarp. Sedněte na kolo, vezměte děti a košíky. Určitě najdete plno pokladů. A když už budete na cestě, přemýšlejte, kde by se dala vysadit nová ovocná alej, nechť mají i naši potomci co objevovat a jíst,“ píše na svých webových stránkách Dominik Grohmann. 

Zahradnicko-ovocnická výstava Dary naší země

Poznejte Dary naší země a podívejte se, co vypěstovali zahrádkáři

"Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Tábor, jejíž součástí je i botanická zahrada letosdovršily jubilejního 155. výročí od jejich založení," informovala Žanetae Šišková z Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor. Děkujeme Žanetě Šiškové za příspěvek. 

Podzimní Flora začala, až do soboty je přístupná od 9 do 17 hodin. V neděli končí v 16 hodin.

Podzimní Flora otevřela, láká do říše ovoce a zeleniny. Podívejte se

Brány říše ovoce a zeleniny se otevřely, podzimní Flora ve čtvrtek začala. Do pavilonu A láká na tradiční české ovoce, zeleninu a pestrobarevné podzimní květiny. Součástí výstavy, která trvá až do neděle, je také festival Olima. Ten nabídne soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup i oblíbená soutěžní klání Flora košt a Flora džem.

Cukrář Josef Maršálek

Podzimní Flora zve na trhy, cukráře Maršálka i rozkvetlé kostely

Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.

Okresní výstava ovoce a zeleniny v Machové.

FOTO: V Machové lidé obdivovali stovky vzorků ovoce, zeleniny a květin

Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové. 

Africké trhy ve Svitavách.

Ty chutě, ta vůně! V letním kině najdete spoustu ovoce z Afriky

Do Chrudimi se 3. října vypraví to nejlepší přímo ze Afriky. V letním kině se v neděli od 9 do 15 hodin konají Africké trhy. Připraveno bude tropické ovoce. Všechno tak akorát zralé a čerstvé. Trhy pořádá Virunga.cz, jde o česko-ugandský food projekt, který dováží zemědělskou produkci letecky ze srdce Afriky. Ve fotogalerii se podívejte, jak takový trh vypadá. Za fotografie z Afrického trhu, který se konal 25. září ve Svitavách, děkujeme Jiřímu Markovi. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.

Ilustrační foto

Švestek je výrazně méně, ale kvalita je dobrá

Začal sběr švestek. Letošní opožděné jaro bylo pro sadaře zrádné. Déle trvající chladné počasí s převahou deště zpozdilo dozrávání většiny ovoce o čtrnáct dní. Meziročně poklesla sklizeň meruněk, která je oproti loňsku zhruba třetinová. Švestek bude méně až o polovinu.

České destiláty slaví mezinárodní úspěchy

Lokální přístup, globální úspěch. Světu chutná český špiritus

Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.

Zimní zahrada

Skleník, nebo zelený obývák? Před stavbou je důležité zvážit více věcí

Útočištěm nejen pro exotické rostliny se během nevlídného studeného počasí může stát zimní zahrada. Její prosklená konstrukce propouští hodně světla, což vytváří ideální podmínky pro pěstování, sluneční paprsky navíc prostor temperují. Co si přát víc? Když přidáte vytápění, rozšíříte si zároveň obytný prostor.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Úroda ze zahrádek bude letos bohatá. Prodeje zavařovacích pomůcek rychle rostou

Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí, ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.