Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
Začal sběr švestek. Letošní opožděné jaro bylo pro sadaře zrádné. Déle trvající chladné počasí s převahou deště zpozdilo dozrávání většiny ovoce o čtrnáct dní. Meziročně poklesla sklizeň meruněk, která je oproti loňsku zhruba třetinová. Švestek bude méně až o polovinu.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Z kýblu vyteče jeden litr. Pěstitelské pálenice v regionu začínají najíždět na plný provoz. Letošní úroda ranného letního ovoce má výbornou cukernatost a tím pádem teče z kotlů i vynikající pálenka. Aktuálně se nejvíce pálí meruňky a třešně.
V rámci tradičních farmářských trhů v Děčíně si návštěvníci budou moci zakoupit také exotické ovoce. Ve středu 8. září totiž na Masarykově náměstí proběhnou také Africké trhy.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Červená, zelená, žlutá i žíhaná. Jablka jsou nejvíce pěstovaným ovocem v Česku. Ovocnáři se každoročně se začátkem září pečlivě připravují na sklizeň a milovníci ovoce dumají, jaká bude úroda.
Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.
Útočištěm nejen pro exotické rostliny se během nevlídného studeného počasí může stát zimní zahrada. Její prosklená konstrukce propouští hodně světla, což vytváří ideální podmínky pro pěstování, sluneční paprsky navíc prostor temperují. Co si přát víc? Když přidáte vytápění, rozšíříte si zároveň obytný prostor.
Žádný z páleničářů si netroufá odhadnout, jaká bude. Sezona se teprve rozjíždí a na hodnocení je brzy. V některých pálenicích letošní sezonu zahájili už před měsícem, jiné otevřou brány až příští týden.
Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.
Neuvěřitelný objev se podařil archeologům na místě starověkého potopeného města Thonis-Heracleion u egyptského pobřeží. Našli tam řeckou keramiku a také 2400 let staré proutěné koše naplněné ovocem.
Ananasy, avokáda, kakaové boby a další exotické ovoce provonělo tuto středu Obchodní dům Zlín. Zavítal tam totiž česko-ugandský food projekt Virunga se svými tradičními Africkými trhy. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat exotické ovoce, které ještě před pár dny viselo na stromech v Ugandě. O fungování Virungy a Afrických trhů se rozpovídala usměvavá prodejkyně Nikola Charfreitagová.
V sobotu 31. července se sluncem zalité Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí navíc rozzářilo barvami dalekých tropů a provonělo vůní exotické Afriky. Nevšední podání tohoto trhu přilákalo mnoho zvědavých návštěvníků, kteří si pak spokojeně odnášeli vystavené produkty.
To nejlepší přímo ze srdce Afriky dorazilo v sobotu 31. července do pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se konaly Africké trhy. Na příchozí čekalo čerstvé ovoce od ugandských farmářů, kteří jej pěstují bez chemie. Kromě toho si mohli lidé nakoupit sušené ovoce, koření ze Zanzibaru nebo kvalitní kávu.
Kompoty u nás nikdo nejí a marmelád spotřebujeme jen málo. Tak ovoce raději necháme přeměnit do tekuté podoby. Aspoň vypálíme červa,“ směje se Libor Novotný z Velkého Meziříčí. On, stejně jako mnoho dalších, pravidelně využívá služby pěstitelstkých pálenic.
"Kompoty u nás nikdo nejí a marmelád spotřebujeme jen málo. Tak ovoce raději necháme přeměnit do tekuté podoby. Aspoň vypálíme červa,“ směje se Libor Novotný z Velkého Meziříčí. On, stejně jako mnoho dalších, pravidelně využívá služby pěstitelstkých pálenic.
/VIDEO/ Exotické ovoce, káva z Ugandy nebo drinky z čerstvého kokosu. To vše nabídl nedělní šestý ročník festival Buď fér, který přenesl areál třebíčského zámku do Afriky. Organizátorům vyšlo i počasí, nebe bez mráčku perfektně dokreslovalo atmosféru Afriky.
Rebarborová, golden milk s kurkumou, smetanová peprmintová s belgickou čokoládou nebo sorbet z toniku a ginu s okurkou. I takové zmrzliny umí vyrobit a nabídnout zákazníkům Lucie Kudibálová z Liběšic.
Rebarborová, golden milk s kurkumou, smetanová peprmintová s belgickou čokoládou nebo sorbet z toniku a ginu s okurkou. I takové zmrzliny umí vyrobit a nabídnout zákazníkům Lucie Kudibálová z Liběšic.
Pikantní marmelády, čatní, oříšková másla, hummus, exotické ovoce, batátové placky či raw tyčinky si mohli dnes nakoupit lidé na Přátelském trhu s nabídkou rostlinného jídla v Ostravě.
Čerstvá šťáva z některých rostlin obsahuje enzymy zvané proteázy, které odbourávají bílkoviny. Což se projevuje třeba tím, že požírají gumové medvídky.
"Poprosím tři ty velká avokáda. A papáju nám nemusíte půlit, my to sníme," hlásí jeden z nakupujících ve frontě. V jeho papírové bedýnce už se na něj směje hromada exotických pochutin. Uprostřed Valdštejnova náměstí v sobotu ráno vyrostl stánek s ovocem z dalekých zemí, kořením, kávou i ovocnými sirupy. Na sladké africké banány sklizené teprve před několika dny stáli lidé frontu s radostí.
Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou vybírat mezi jahodami, meruňkami, třešněmi, ale i rajčaty, nakládačkami či česnekem. „Řekla bych, že tady jsou ceny dobré. Jinde v Pelhřimově měli například jahody o něco dražší,“ porovnává Vladimíra Malá, která si z trhu odnáší meruňky a několik košíků jahod pro vnoučata.
Lokální jahody na stáncích letos podražily. První čerstvě natrhané plody si od tohoto týdne mohou zákazníci koupit na několika místech v Olomouci či Velké Bystřici, kde pěstitelé z Olomoucka nabízejí kilogram jahod nejvyšší jakosti za bezmála 100 korun.
Jedinečné asijské speciality pořídíte v centru Jindřichova Hradce v prodejně pravých vietnamských produktů. Už před vchodem do vietnamské prodejny a restaurace, spatříte bohatou asijskou výzdobu, která zaujme návštěvníky. V prodejně má majitel Son Chung různé zboží, součástí sortimentu jsou i karnevalové masky a oblečení.
Natěšení milovníci jahod popadli košíky i přepravky a od rána obléhali plantáž v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé v pondělí odstartovali letošní samosběr oblíbeného ovoce. Počasí samosběru přeje. Lepší předpověď si pro start sklizně a dozrávání plodů nemohli pěstitelé přát.
/FOTOGALERIE/ První letošní farmářské trhy v Benešově se konaly v sobotu 12. června na Masarykově náměstí. Na zákazníky zde čekal pestrý výběr zboží, ale největší zájem byl jednoznačně o ovoce a zeleninu. Příští trhy jsou na programu 17. července.
Zelené. Zatímco vloni touto dobou se v aleji u Bohuňovic červenaly třešně, letos zatím není na stromech ani jeden zralý plod. Chladné a vlhké počasí uplynulých týdnů výrazně zpozdilo dozrávání ovoce.
Zelené. Zatímco vloni touto dobou se v aleji u Bohuňovic červenaly třešně, letos zatím není na stromech ani jeden zralý plod. Chladné a vlhké počasí uplynulých týdnů výrazně zpozdilo dozrávání ovoce.
Čím žijí města, vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti.
/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.