Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Výroční schůze zahrádkářů ve Starém Klíčově. Oslavili 50 let.

PODÍVEJTE SE: Zahrádkáři oslavili jubileum

Červenec letošního roku byl velmi významným milníkem pro zahrádkáře ze Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Starý Klíčov. Právě v tomto měsíci oslavili 50 let od svého založení a na výroční schůzi zmapovali veškerou činnost a úspěchy.

Bratr Jan se věnuje kromě duchovních záležitostí i výrobě džemů.

Bratr Jan Andil: Z lékárníka řeholníkem a mistrem marmelád

Za zdi kláštera se veřejnost dostane jen málokdy. Mnozí se proto domnívají, že řeholníci se oddávají pouze modlitbám a rozjímání a případně pomáhají potřebným. O tom, že jsou ale i soběstační a dokonce mají mezi sebou lidi s podnikavým duchem, tuší málokdo.

Občerstvení na koupališti

Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené. 

Farmarket sklízí dvě a půl tuny kanadských borůvek denně. Je to největší borůvková farma v České republice.

Borůvkový ráj u Hovoran: největší farma v republice sklízí 2,5 tuny denně

Z lesů nebo ze zahraničního dovozu. Odtud lidé většinou shánějí borůvky. „Je to moje oblíbené ovoce, akorát poblíž volně nerostou, tak si je musím kupovat v supermarketech,“ řekla Pavlína Syrová z Brna. Kdo si borůvky koupí teď, dost možná je bude mít z firmy Farmarket u Hovoran na Hodonínsku, která je největší farmou v republice.

Ilustrační foto

Letní úroda ze zahrady: Víte, jak ji správně uchovat?

Nakládané okurky, ovocná marmeláda nebo sušená rajčata. Existuje řada způsobů, jak letní úrodu ze zahrady či tržnice uchovat i do pozdějších měsíců, kdy už budeme mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu pouze z dovozu.

Eva Vrabcová-Nývltová na půlmaratonu v Trutnově.

Má odborníka na výživu. Do závodu však šla i po třech utopencích

/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).

Eva Vrabcová Nývltová

Má odborníka na výživu. Do závodu však šla i po třech utopencích

/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).

Eva Vrabcová Nývltová

Má odborníka na výživu. Do závodu však šla i po třech utopencích

/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).

Eva Vrabcová Nývltová

Má odborníka na výživu. Do závodu však šla i po třech utopencích

/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).

Eva Vrabcová-Nývltová na půlmaratonu v Trutnově.

Má odborníka na výživu. Do závodu však šla i po třech utopencích

/FOTOGALERIE/ Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Tuhle větu jistě leckdo slyšel už několikrát. Když se pak máme bavit o výživě a stravování vrcholových sportovců, tomuto tématu je doslova šitá na míru. Důkazem budiž bývalá běžkyně na lyžích a dnes vytrvalostní běžkyně z Trutnova Eva Vrabcová Nývltová (34).

Na brněnském Zelném trhu si nakupující mohou vybrat z několika druhů ovoce a zeleniny.

Test Deníku Rovnost: ovoce a zelenina na jihu Moravy podražila o desítky procent

/ANKETA/ Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.

Ilustrační foto.

Sezona samosběru jahod končí. Zájem byl letos obrovský

Sezona samosběru jahod pomalu končí. V některých oblastech zbývá poslední týden ke sběru pozdních odrůd. Milan Hanč, majitel Jahodárny Vraňany na Mělnicku, hodnotí letošní ročník jako výjimečně dobře navštěvovaný, ovšem poznamenaný slabší úrodou. Ještě horší než loňskou.

Ilustrační foto

Sezona samosběru jahod končí. Zájem byl letos obrovský

Samosběry jahod si v česku získávají stále větší oblibu, jejich letošní sezona však pomalu končí. V některých oblastech zbývá poslední týden ke sběru pozdních odrůd. Milan Hanč, majitel Jahodárny Vraňany na Mělnicku, hodnotí letošní ročník jako výjimečně dobře navštěvovaný, ovšem poznamenaný slabší úrodou. Ještě horší než loňskou.

Exotické africké ovoce bude k mání v  Národním domě v Ústí nad Labem.

Virunga a čerstvé exotické ovoce v Národním domě

Do Národního domu v Ústí nad Labem konečně může opět dorazit virunga a s ní čerstvá zásoba nefalšovaného exotického ovoce. Přijďte omrknout ta nejlepší avokáda, banány, manga, jackfruity a mnoho dalšího. Přijďte v sobotu 27. června od 10 do 15 hodin.

Ilustrační foto

Jak na vlastní slivovici? Základem je čistota a bdělost

Pořídit ovoce, naházet do sudu, počkat, objednat se v pálenici, počkat, přepravit kvas do pálenice, počkat, zaplatit a vítězoslavně odjet s vlastním destilátem. Jak jednoduché. Mít „svou“ a zaručeně tu nejlepší kořalku může každý.

Transfer sušírny ovoce z údolí Zbeličné (Huslenky), 2016. Od roku 2017 opět v provozu v údolí Lušová (Halenkov)

Valašsko – kraj slivovice nebo sušeného ovoce?

Ovocná pálenka, slivovice (především ta domácí) je symbolem, který k představě Valašska patří asi stejně jako bača s ovcemi. Kdo si však myslí, že plucaňa s trnkovicú patří k Valachovi odedávna, mýlí se.

Milovníky exotického ovoce lákal ve Znojmě třetí africký trh. Přilákal stovky návštěvníků.

Afrika ve Znojmě. Lidé si nosili krabice ananasů, banánů nebo obří jackfruit

Hloučky lidí s krabicemi, ze kterých vykukují vršky ananasů, trsy banánů a dalšího exotického ovoce prochází ve slunném nedělním dopoledni od bývalého minoritského kláštera v centru Znojma. Další desítky stojí ve frontách u stánků v rajském dvoře u stánků. Do Znojma se potřetí vrátil africký trh.

Potraviny. Ilustrační foto.

Konec klamání spotřebitelů? Označení zeleniny v obchodech se změní

Nepřesné popisky výrobků a tím pádem klamání spotřebitele. I takové jsou důvody toho, proč se změní nápisy na výrobcích a cedulích, jež člověk vídá v odděleních se zeleninou a ovocem. To se týká například tepelně upravené zeleniny, kdy současná nařízení znají pouze pojem sterilovaná. Proto chce ministerstvo zemědělství zavést mezi požadovaná označení i pojem pasterovaná.  

Ilustrační foto.

O pohybu a práci na vzduchu

Využijeme dobu omezeného cestování účelně, a ještě si odpočineme od života v bytech? Odměnou bude radost z vykonané práce pro naši rodinu a ještě ušetřené peníze.

Sklizeň třešní. Ilustrační foto.

Meruněk a třešní bude letos výrazně méně, jejich cena poroste

Prognóza pro letošní úrodu ovoce není opět příznivá. Domácí produkce především u jarních a letních plodů bude nízká, podepsalo se na ní kolísavé počasí z počátku jara, kdy příjemné teploty střídal mráz. Doplatili na to především pěstitelé třešní a meruněk, toto ovoce budou doslova paběrkovat a jeho ceny tak porostou.

V Olomouci startuje samosběr jahod.. (28.května 2020)

Samosběr jahod v Olomouci startuje

V Olomouci v pátek začíná oblíbený samosběr jahod. Ovoce si mohou lidé nasbírat na šestihektarovém poli ve Slavoníně, kde pěstitelé letos nabídnou ke sklizni šest odrůd jahod. V průběhu příštího týdne odstartuje samosběr také ve Skrbeni.