Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Zbytky jídla do kanalizace nepatří

Zbytky jídel do kanalizace nepatří

Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace. 

Ovocný sad. Ilustrační foto.

Poznámka Fidela Kuby: Dotační úlet: sady

Sadař pečuje o stromek pět let, než získá první ovoce. Potřebuje jiný zdroj příjmů, než se mu začnou vracet investice do výsadby, hnojení, zalévání, postřiků a oplocení.

Martinské trhy v Hradci Králové.

Tip na 22. listopadu: Podzimní trhy v domě kultury

Tradiční podzimní trhy můžete dnes navštívit v ostrovském domě kultury. Od 10 hodin dopoledne tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, sýry, med, pečivo, masné výrobky, koření, zdravou výživu a mnoho dalšího z produkce farmářů a pěstitelů převážně z Karlovarska a okolí.

Štrúdlování v MŠ v Kostelci

Štrúdlování v MŠ v Kostelci

S krátícími se dny přichází podzim a s ním sklizeň ovoce. Jako každý rok využívá tuto dobu naše mateřinka Kytička k pečení štrůdlů.

Podzimní tvoření v družině

Podzimní tvoření v družině

Ve školní družině při ZŠ Hornická v Tachově v těchto dnech probíhalo Podzimní tvoření. Vyrábělo se z různých materiálů – z barevných podzimních listů, papírů, ovoce a zeleniny.

Rosnička skončila v poděbradské Záchranné stanici na Huslíku.

Rosničku vybalili prodavači v bedně s mandarinkami

Podivným způsobem připutovala do naší země rosnička na snímku. Objevili ji totiž zaměstnanci jednoho obchodu s ovocem a zeleninou v bedně s mandarinkami. Je to samozřejmě milejší nález, než před lety objevená zásilka kokainu v krabici s banány, ale i tak prodavače zaskočila.

Gymnastky znojemského Klubu sportovní gymnastiky (KSG) zahájily sezonu v ostravských Vítkovicích.

Gymnastky otevřely novou sezonu

Znojmo /FOTOGALERIE/ - S novým školním rokem přišla i spousta nových nadšenců gymnastiky, ať již závodní či jen kondiční. Bohužel není v našich silách uspokojit všechny zájemce, byť zájem o ni ze strany dětí, rodičů i trenérů ostatních znojemských klubů nás velmi těší. Kapacita tělocvičny je bohužel omezená a zkušených trenérů jako šafránu. Výběr dětí do gymnastické školičky při akci Cvičím, cvičíš, cvičíme však přinesl své ovoce a naše nejmladší děvčátka sbírala své první zkušenosti na velkých gymnastických závodech v Praze a v Ostravě.  

Africké trhy v Kutné Hoře.

Čerstvé ovoce z Afriky i Asie dorazilo do Kutné Hory

/FOTOGALERIE/ Před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře se v neděli 3. listopadu konaly Africké trhy. Fanoušci exotického ovoce si přišli na své. Mohli vybírat z čerstvého a sušeného ovoce z Afriky i Asie, koření ze Zanzibaru, kakaa, marmelády a dalších delikates.

Podzimní výstava ovoce, zeleniny a drobného zvířectva v Čehovicích. 2.11. 2019

Chceme být i nadále vesnicí, zní z Čehovic. Ukázali tam výpěstky i zvířátka

/FOTOGALERIE/ Květiny, ovoce a domácí zvířata. Čehovický obecní dům se o víkendu proměnil v menší farmu. Tradiční podzimní výstava čehovických zahrádkářů nabídla opět zajímavou všehochuť. Místní pěstitelé a chovatelé se pochlubili plody své práce a rozhodně se nemají za co stydět. Byla to barevná pastva pro oči.

FC Slovan Liberec - FK Teplice

Utrápené Teplice přivítají v neděli na Stínadlech České Budějovice

V září a říjnu navlékali fotbalisté Teplic na vítěznou šňůru jeden korálek za druhým, společně s pohárem jich bylo devět. Před týdnem se jim ale roztrhla, po porážce v Jablonci (1:4) navíc přišlo i středeční vyřazení z poháru od Liberce (0:2). V obou duelech Skláři nepodali dobrý výkon, hlavním úkolem před nedělním ligovým soubojem s Českými Budějovicemi (14.30) proto pro partu trenéra Stanislava Hejkala je návrat ke způsobu boje, který nesl ovoce.

Novou sušírnu ovoce otevřeli koncem října 2019 ve Zděchově. První křížaly ochutnaly i děti z partnerské obce Jasenica. Provoz kontroloval odborník na sušení ovoce Oldřich Knebl (vlevo).

Nová sušírna ve Zděchově voní dřevem i křížalami. Podívejte se dovnitř

/FOTOGALERIE/ Oldřich Knebl z Huslenek – Uherské má se sušením ovoce patnáctiletou zkušenost. Byl také u toho, když se ve Zděchově otevírala koncem minulého týdne nová sušírna. „Toto je nestarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, furt se dá zpracovat. Vydrží klidně dva roky,“ popisuje, zatímco neustále otevírá a kontroluje „šuplíky“ ve kterých jsou jablka rozložená.

Natálie Semotamová z Přímky uspěla v cukrářské soutěži. Foto: archiv školy

Natálie Semotamová uspěla mezi cukráři. S perníkovým kolotočem

Ukaž, co umíš. To je název celostátní soutěže v cukrářských dovednostech. Je určena studentům středních škol zaměřených na gastronomii. Probíhá každoročně v rámci akce Gastroden. Jejím pořadatelem je Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí. Součástí bývá i podzimní výstava ovoce a zeleniny a kulinářské přednášky nebo prezentace. Letošní již čtyřicátý druhý ročník se uskutečnil 16. října 2019.  

Dušičkový jarmark

Sobotní jarmark oživila výstava modelů parních strojů

/FOTOGALERIE/ Dušičkový jarmark v sobotu 26. října byl posledním letošním sobotním trhem. Trhy se pravidelně konají na náměstí Míru v Mělníku každou sobotu a nabízejí regionální produkci, zeleninu a ovoce, různé pochutiny, řemeslné výrobky či vína mělnických vinařů a jsou i místem setkávání a popovídání si.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Ilustrační fotografie.

Děti ulehnou na nová moderní lůžka

Z Rychnova nad Kněžnou dorazila dobrá zpráva pro místní nemocnici i její pacienty. Jak se zdá, městem založený fond na její podporu nese ovoce.

Trhy v polském Zabělkově.

Tip na pátek 25. října: Podzimní trhy v Domě kultury

Další podzimní trhy můžete navštívit dnes od 10:00 hodin v Domě kultury Ostrov. Po celý den tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, med, koření, pečivoi masné výrobky. V prodeji by mělo být i dětské oblečení, zdravá výživa nebo sazenice. Prodávat budou převážně farmáři.

Ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová informuje o historii projektu Jablka vzpomínek.

Geopark Ralsko mapuje staré odrůdy ovoce

V pátek 18. října se v Mimoni setkali zájemci o historii starých odrůd ovoce z regionu Českolipska a Podještědí, především z oblasti bývalého Vojenského prostoru Ralsko.

Louny (v modrém) si připsaly druhou vysokou výhru za sebou a posunuly se na desátou příčku v divizní tabulce

FOTO: Fotbalisté Loun se rozstříleli. Arsenalu dali pět branek!

Zdá se, že trpělivá práce trenéra Zdeňka Kudely a jeho svěřenců začíná přinášet v Lounech ovoce. Jeho svěřenci si proti České Lípě připsali již druhou výhru v řadě, porazili ji 5:2. Navíc ve dvou posledních utkáních nastříleli devět branek. Jen pro připomenutí - v prvních devíti kolech daly Louny pouhopouhých pět gólů. Kudela byl za body pochopitelně rád. "Teď nesmíme podcenit Dobříš a získat další body," řekl po utkání. 

Tradiční podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor se uskutečnily o víkendu v Přibyslavi. Pořadatelem je městský úřad Přibyslav a místní spolky.

Podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor v Přibyslavi

Přibyslav – Tradiční podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor se uskutečnily o víkendu v Přibyslavi. Pořadatelem je městský úřad Přibyslav a místní spolky. Podle Václava Henzla, předsedy organizace Českého svazu zahrádkářů Přibyslav se na letošní výstavě notně podepsalo vrtkavé počasí.