Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Samosběr jahod v Olomouci startuje

V Olomouci v pátek začíná oblíbený samosběr jahod. Ovoce si mohou lidé nasbírat na šestihektarovém poli ve Slavoníně, kde pěstitelé letos nabídnou ke sklizni šest odrůd jahod. V průběhu příštího týdne odstartuje samosběr také ve Skrbeni.

Další rána pro zemědělství. Je nedostatek pracovníků, podnikům hrozí konec

Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství. 

Zemědělství se potýká s nedostatkem pracovníků

/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.

Kam o víkendu? Třeba na procházku "Ze sala terreny až na věž"

Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například procházku "Ze sala terreny až na věž", zveme vás také na Africké trhy do Zlína. A kdyby jste chtěli sednout na kolo, tak i pro vás máme tip na výlet. 

Kam o víkendu? Třeba na Africké trhy nebo za přírodou na kole

Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například Africké trhy ve Zlíně, koncertem se zase otevírá Památník Tomáše Bati. A máme pro vás i tip na cyklovýlet. 

Zavítejte zpátky v čase do Seninky

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle nového seriálu Deníku jsme se přenesli pomocí historických fotografií do života v obci Veselá. Tentokrát zavítáme do Seninky. Nechte se pomocí  dobových fotografií vtáhnout do známých i neznámých koutů nejmenší obce na Valašsku. 

Dodavatelé varují: Evropu kvůli koronaviru čeká nedostatek ovoce a zeleniny

V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci COVID-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Vlády se snaží nedostatku předejít různými způsoby - zavedením "zeleného pruhu", aby se tyto produkty nezdržovaly na unijních hranicích, zajišťováním pracovní síly pro sklizeň a zvolňováním pravidel pro cestování migrujících pracovníků. Evropské supermarkety sice tvrdí, že ovoce a zeleniny dostávají dost, ale problémy s dodávkami vznikají už u zdroje, například v Africe, která je klíčovým dodavatelem zemědělských produktů do Evropy, upozornila dnes agentura Reuters.

Chomutované nakupují od farmářů a zvykají si na práci z domova

Chomutované se přizpůsobují životu v karanténě. Počáteční šok z náhlého zavedení nouzového stavu pomalu odeznívá a lidé mobilizují síly, aby krizi zdárně přečkali. Řada z nich pomaličku mění své návyky. Supermarkety mění za zásilkové obchody, častěji sahají po domácích zdrojích.

Mrazy poškodily meruňky. Ovlivní i úrodu dalšího ovoce

Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.

Zdravá strava v ZŠ Dubá

Nejenom ve školní jídelně ZŠ Dubá vaří paní kuchařky co nejzdravěji. Každý týden dostávají děti v rámci projektu mléko a nějaký druh ovoce nebo zeleniny.

Putovní Staroměstská flaša zamířila do Bánova, bílá slepecká hůl zůstala doma

Rekordních devět set čtyři vzorků pálenek z nachově modrého ovoce, meruněk, hrušek, oskeruší, jablek a rozličného ovoce provonělo o první březnové sobotě společenské a kulturní centrum ve Starém Městě. V němž se uskutečnil jubilejní 20. ročník koštu voňavých a průhledných destilátů Slovácka, nesoucí název O putovní Staroměstskou flašu.

Exotické ovoce provonělo v Plzni areál depa

Plzeň Čerstvé ovoce z Afriky i Asie, exotické koření, káva, oříšky, čokoláda nebo kakaové boby zaplnily během první březnové neděle autobusovou halu plzeňského DEPO2015.

Špagety nebo řízek? Na ně stojí děti fronty na přidání, říká školní kuchařka

Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí strávníci. „Myslím si, že vaříme pestře a dětem i dospělým u nás chutná,“ říká Marková, která je ve sloupské škole hlavní kuchařkou.  

Společenský dům v Kolíně provonělo africké ovoce

/FOTOGALERIE/ Ještě o druhé hodině ranní tam poslední taneční kreace na hudbu pouštěnou diskžokejem předváděli maturanti kolínské Obchodní akademie a jejich kamarádi, jen o pár hodin později už se tvář Městského společenského domu v Kolíně opět proměnila. Již po několikáté tam zavítala firma zabývající se dovozem čerstvého ovoce z afrických zemí Ugandy a Tanzanie. Jeden den jej tamní farmáři utrhnou, druhý či třetí den po letecké dopravě už se prodává v Čechách.

Návštěvníci sušického koštu pálenek hledali tu nejlepší

I malá obec Sušice na Slovácku má za sebou koštování pálenek z nachově modrého a letního ovoce. Tentokrát to byl 13. ročník, který se uskutečnil v komorní atmosféře ve společenském sálu Obecního úřadu Sušice. Jeho pořadatelem bylo zastupitelstvo obce. Stejně jako v předcházejících ročnících se spíše rodinný košt obešel bez degustátorů.

OBRAZEM: Pololetní vysvědčení s ovocem

Školáci ve čtvrtek 30. ledna dostali pololetní vysvědčení, čímž jim začaly pololetní prázdniny. To je paráda! Ale na ZŠ Dukelská to měly děti ze čtyř prvních tříd ještě o něco zajímavější.

Špendlíkovice z Hané dobyla svět, meruňkovici spojili s Jaguarem

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově, vesnici kousek od Prostějova, pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.  

Špendlíkovice z Žešova dobyla svět. Meruňkovice jezdí v jaguaru

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.

Zbytky jídel do kanalizace nepatří

Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace. 

Poznámka Fidela Kuby: Dotační úlet: sady

Sadař pečuje o stromek pět let, než získá první ovoce. Potřebuje jiný zdroj příjmů, než se mu začnou vracet investice do výsadby, hnojení, zalévání, postřiků a oplocení.