V Olomouci v pátek začíná oblíbený samosběr jahod. Ovoce si mohou lidé nasbírat na šestihektarovém poli ve Slavoníně, kde pěstitelé letos nabídnou ke sklizni šest odrůd jahod. V průběhu příštího týdne odstartuje samosběr také ve Skrbeni.
Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek. Podle nedávného vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana chybí nyní v zemědělství až 3 500 lidí, v období sklizně to může být až 5 500 pracovníků také v ovocnářství i zelinářství.
„To přece není možné; rajčata v misce za 60 korun, květák 78 a paprika skoro za 140. K tomu vyrostly ceny dalších potravin. Mrzí mě to, snažím se jíst zdravě a zařazovat ovoce a zeleninu pravidelně do jídelníčku. Ty ceny jsou už ale moc,“ zlobí se zákaznice Jarmila Stehlíková ze Zlínska.
/FOTOGALERIE/ Nedostatek sezonních pracovníků v zemědělství ze zahraničí zřejmě částečně nahradí při sklizni ovoce a zeleniny studenti a nezaměstnaní. Přesto může být v sezoně lidí nedostatek.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Květák za 70 korun? Ceny zeleniny šly nahoru. Ovoce v dubnu zdražilo meziročně dokonce o čtvrtinu. Podle zemědělců by ceny ovoce a zeleniny už více stoupat nemusely. Jejich pokles však neočekávají ani během sezony.
Koronavirová pandemie vyhnala ceny ovoce a zeleniny do závratných výšek. A prý bude hůř. Určitě se vyplatí nakupovat u tuzemských pěstitelů a podpořit je. Potýkají se nejen s počasím, ale i s nedostatkem sezónních pracovníků.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například procházku "Ze sala terreny až na věž", zveme vás také na Africké trhy do Zlína. A kdyby jste chtěli sednout na kolo, tak i pro vás máme tip na výlet.
Po dvouměsíční pauze se pomalu, ale jistě, začínají rozjíždět akce, výstavy, kina a další. Proto vám budeme každý čtvrtek opět přinášet čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend, tak jak jste tomu byli zvyklí. Užít si o tomto víkendu můžete například Africké trhy ve Zlíně, koncertem se zase otevírá Památník Tomáše Bati. A máme pro vás i tip na cyklovýlet.
Tvarohový koláč s drobenkou, mramorová buchta, jogurtová buchta s ovocem, perník s čokoládou. S přípravou takových moučníků v kuchyni strávíte minimum času. Inspirujte se našimi recepty.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle nového seriálu Deníku jsme se přenesli pomocí historických fotografií do života v obci Veselá. Tentokrát zavítáme do Seninky. Nechte se pomocí dobových fotografií vtáhnout do známých i neznámých koutů nejmenší obce na Valašsku.
U protinožců prožívá Velikonoce Alena Voglová z Kaplice, která nyní s manželem žije na Novém Zélandu. Tam tradici barvení vajíček a koledu s pomlázkou neznají, přesto se Alena snažila oslavit Velikonoce v rámci možností po českém způsobu.
Epidemie koronaviru se dotýká i zemědělství. Podle farmářů přišel čas, kdy se ukáže, že Česká republika není z hlediska zemědělské výroby soběstačnou zemí.
V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci COVID-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Vlády se snaží nedostatku předejít různými způsoby - zavedením "zeleného pruhu", aby se tyto produkty nezdržovaly na unijních hranicích, zajišťováním pracovní síly pro sklizeň a zvolňováním pravidel pro cestování migrujících pracovníků. Evropské supermarkety sice tvrdí, že ovoce a zeleniny dostávají dost, ale problémy s dodávkami vznikají už u zdroje, například v Africe, která je klíčovým dodavatelem zemědělských produktů do Evropy, upozornila dnes agentura Reuters.
Chomutované se přizpůsobují životu v karanténě. Počáteční šok z náhlého zavedení nouzového stavu pomalu odeznívá a lidé mobilizují síly, aby krizi zdárně přečkali. Řada z nich pomaličku mění své návyky. Supermarkety mění za zásilkové obchody, častěji sahají po domácích zdrojích.
Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně rozkvetlé. Mrazy budou mít dopad i na ostatní druhy ovoce, nejméně zřejmě na jablka. ČTK to řekli předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber a ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška.
Třtinový cukr místo toho bílého a light limonáda místo té obyčejné. Poznáváte se? Vyhýbat se cukru rozhodně není od věci, nic jako zdravé slazení neexistuje. A některé alternativní strategie jsou dokonce vyloženě škodlivé. Časopis Kondice se podíval na to, jak sladit a nezbláznit se z toho.
Nejenom ve školní jídelně ZŠ Dubá vaří paní kuchařky co nejzdravěji. Každý týden dostávají děti v rámci projektu mléko a nějaký druh ovoce nebo zeleniny.
Rekordních devět set čtyři vzorků pálenek z nachově modrého ovoce, meruněk, hrušek, oskeruší, jablek a rozličného ovoce provonělo o první březnové sobotě společenské a kulturní centrum ve Starém Městě. V němž se uskutečnil jubilejní 20. ročník koštu voňavých a průhledných destilátů Slovácka, nesoucí název O putovní Staroměstskou flašu.
Tereza Buchtová, drobná a poměrně nenápadná žákyně třetího ročníku gastronomického oboru na Střední škole Gemini v Brně, si z velkého mezinárodního veletrhu hotelnictví, gastronomie a turismu v německém Stuttgartu IKA/Culinary Olympics přivezla zlatou medaili.
Plzeň Čerstvé ovoce z Afriky i Asie, exotické koření, káva, oříšky, čokoláda nebo kakaové boby zaplnily během první březnové neděle autobusovou halu plzeňského DEPO2015.
Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí strávníci. „Myslím si, že vaříme pestře a dětem i dospělým u nás chutná,“ říká Marková, která je ve sloupské škole hlavní kuchařkou.
Čelákovický fotbalový tým (I.A třída) zaznamenal výhru v přípravě. S výkonem a konečným skóre 2:0 byl spokojený i trenér Unionu Radek Skuhravý. Čelákovice se vyvarovaly zbytečných chyb a zaslouženě vyhrály.
/FOTOGALERIE/ Ještě o druhé hodině ranní tam poslední taneční kreace na hudbu pouštěnou diskžokejem předváděli maturanti kolínské Obchodní akademie a jejich kamarádi, jen o pár hodin později už se tvář Městského společenského domu v Kolíně opět proměnila. Již po několikáté tam zavítala firma zabývající se dovozem čerstvého ovoce z afrických zemí Ugandy a Tanzanie. Jeden den jej tamní farmáři utrhnou, druhý či třetí den po letecké dopravě už se prodává v Čechách.
I malá obec Sušice na Slovácku má za sebou koštování pálenek z nachově modrého a letního ovoce. Tentokrát to byl 13. ročník, který se uskutečnil v komorní atmosféře ve společenském sálu Obecního úřadu Sušice. Jeho pořadatelem bylo zastupitelstvo obce. Stejně jako v předcházejících ročnících se spíše rodinný košt obešel bez degustátorů.
/FOTOGALERIE/ V africké tržiště se v sobotu změnilo Trojhalí Karolina u nákupního střediska v centru Ostravy. Konaly se zde Africké trhy, které svou nabídkou čerstvého i sušeného exotického ovoce z Afriky a Asie přilákaly řadu návštěvníků. K mání byly tradiční i nezvyklé plodiny.
Školáci ve čtvrtek 30. ledna dostali pololetní vysvědčení, čímž jim začaly pololetní prázdniny. To je paráda! Ale na ZŠ Dukelská to měly děti ze čtyř prvních tříd ještě o něco zajímavější.
"Květy ze zeleniny a melounů" kulinářského olympijského vítěze a majitele Carvnig studia Luďka Procházky, je jeho pátá publikace, kterou spolu s Eliškou Vostálovou napsal a nafotil pro radost čtenářů.
Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově, vesnici kousek od Prostějova, pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.
Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.
Chcete vyzkoušet něco exotického? Sbíráte pohlednice či třeba pivní tácky? Nebo chcete vyrazit na koncert a přitom pomoct potřebným? Pak neváhejte a užijte si víkend na Zlínsku…
Firma MK fruit se sídlem v Šumperku na naší škole ZŠ Nádražní 5 v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ dodává už několikátý rok čerstvé ovoce a zeleninu. Letos nám zástupci společnosti zorganizovali „Vitamínový den“ ve školní jídelně.
Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace.
Sadař pečuje o stromek pět let, než získá první ovoce. Potřebuje jiný zdroj příjmů, než se mu začnou vracet investice do výsadby, hnojení, zalévání, postřiků a oplocení.