Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Špagety nebo řízek? Na ně stojí děti fronty na přidání, říká školní kuchařka

Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí strávníci. „Myslím si, že vaříme pestře a dětem i dospělým u nás chutná,“ říká Marková, která je ve sloupské škole hlavní kuchařkou.  

Společenský dům v Kolíně provonělo africké ovoce

/FOTOGALERIE/ Ještě o druhé hodině ranní tam poslední taneční kreace na hudbu pouštěnou diskžokejem předváděli maturanti kolínské Obchodní akademie a jejich kamarádi, jen o pár hodin později už se tvář Městského společenského domu v Kolíně opět proměnila. Již po několikáté tam zavítala firma zabývající se dovozem čerstvého ovoce z afrických zemí Ugandy a Tanzanie. Jeden den jej tamní farmáři utrhnou, druhý či třetí den po letecké dopravě už se prodává v Čechách.

Návštěvníci sušického koštu pálenek hledali tu nejlepší

I malá obec Sušice na Slovácku má za sebou koštování pálenek z nachově modrého a letního ovoce. Tentokrát to byl 13. ročník, který se uskutečnil v komorní atmosféře ve společenském sálu Obecního úřadu Sušice. Jeho pořadatelem bylo zastupitelstvo obce. Stejně jako v předcházejících ročnících se spíše rodinný košt obešel bez degustátorů.

OBRAZEM: Pololetní vysvědčení s ovocem

Školáci ve čtvrtek 30. ledna dostali pololetní vysvědčení, čímž jim začaly pololetní prázdniny. To je paráda! Ale na ZŠ Dukelská to měly děti ze čtyř prvních tříd ještě o něco zajímavější.

Špendlíkovice z Hané dobyla svět, meruňkovici spojili s Jaguarem

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově, vesnici kousek od Prostějova, pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.  

Špendlíkovice z Žešova dobyla svět. Meruňkovice jezdí v jaguaru

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.

Špendlíkovice z Žešova dobyla svět, meruňkovice jezdí v Jaguaru

Jejich příběh se začal psát v roce 2002. Tehdy se manželé Jan a Růžena Kleinerovi rozhodli vydat na nelehkou cestu podnikání. Založili v Žešově pěstitelskou pálenici. Po patnácti letech denodenní úmorné dřiny se jejich destiláty staly světově proslulými. Dnes se jejich výrobky prodávají v USA, Anglii nebo na Novém Zélandu.

Zbytky jídel do kanalizace nepatří

Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace. 

Poznámka Fidela Kuby: Dotační úlet: sady

Sadař pečuje o stromek pět let, než získá první ovoce. Potřebuje jiný zdroj příjmů, než se mu začnou vracet investice do výsadby, hnojení, zalévání, postřiků a oplocení.

Tip na 22. listopadu: Podzimní trhy v domě kultury

Tradiční podzimní trhy můžete dnes navštívit v ostrovském domě kultury. Od 10 hodin dopoledne tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, sýry, med, pečivo, masné výrobky, koření, zdravou výživu a mnoho dalšího z produkce farmářů a pěstitelů převážně z Karlovarska a okolí.

Štrúdlování v MŠ v Kostelci

S krátícími se dny přichází podzim a s ním sklizeň ovoce. Jako každý rok využívá tuto dobu naše mateřinka Kytička k pečení štrůdlů.

Podzimní tvoření v družině

Ve školní družině při ZŠ Hornická v Tachově v těchto dnech probíhalo Podzimní tvoření. Vyrábělo se z různých materiálů – z barevných podzimních listů, papírů, ovoce a zeleniny.

Rosničku vybalili prodavači v bedně s mandarinkami

Podivným způsobem připutovala do naší země rosnička na snímku. Objevili ji totiž zaměstnanci jednoho obchodu s ovocem a zeleninou v bedně s mandarinkami. Je to samozřejmě milejší nález, než před lety objevená zásilka kokainu v krabici s banány, ale i tak prodavače zaskočila.

Gymnastky otevřely novou sezonu

Znojmo /FOTOGALERIE/ - S novým školním rokem přišla i spousta nových nadšenců gymnastiky, ať již závodní či jen kondiční. Bohužel není v našich silách uspokojit všechny zájemce, byť zájem o ni ze strany dětí, rodičů i trenérů ostatních znojemských klubů nás velmi těší. Kapacita tělocvičny je bohužel omezená a zkušených trenérů jako šafránu. Výběr dětí do gymnastické školičky při akci Cvičím, cvičíš, cvičíme však přinesl své ovoce a naše nejmladší děvčátka sbírala své první zkušenosti na velkých gymnastických závodech v Praze a v Ostravě.  

Čerstvé ovoce z Afriky i Asie dorazilo do Kutné Hory

/FOTOGALERIE/ Před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře se v neděli 3. listopadu konaly Africké trhy. Fanoušci exotického ovoce si přišli na své. Mohli vybírat z čerstvého a sušeného ovoce z Afriky i Asie, koření ze Zanzibaru, kakaa, marmelády a dalších delikates.

Chceme být i nadále vesnicí, zní z Čehovic. Ukázali tam výpěstky i zvířátka

/FOTOGALERIE/ Květiny, ovoce a domácí zvířata. Čehovický obecní dům se o víkendu proměnil v menší farmu. Tradiční podzimní výstava čehovických zahrádkářů nabídla opět zajímavou všehochuť. Místní pěstitelé a chovatelé se pochlubili plody své práce a rozhodně se nemají za co stydět. Byla to barevná pastva pro oči.

Utrápené Teplice přivítají v neděli na Stínadlech České Budějovice

V září a říjnu navlékali fotbalisté Teplic na vítěznou šňůru jeden korálek za druhým, společně s pohárem jich bylo devět. Před týdnem se jim ale roztrhla, po porážce v Jablonci (1:4) navíc přišlo i středeční vyřazení z poháru od Liberce (0:2). V obou duelech Skláři nepodali dobrý výkon, hlavním úkolem před nedělním ligovým soubojem s Českými Budějovicemi (14.30) proto pro partu trenéra Stanislava Hejkala je návrat ke způsobu boje, který nesl ovoce.

Nová sušírna ve Zděchově voní dřevem i křížalami. Podívejte se dovnitř

/FOTOGALERIE/ Oldřich Knebl z Huslenek – Uherské má se sušením ovoce patnáctiletou zkušenost. Byl také u toho, když se ve Zděchově otevírala koncem minulého týdne nová sušírna. „Toto je nestarší způsob uchovávání ovoce. I když vám navlhne, furt se dá zpracovat. Vydrží klidně dva roky,“ popisuje, zatímco neustále otevírá a kontroluje „šuplíky“ ve kterých jsou jablka rozložená.

Natálie Semotamová uspěla mezi cukráři. S perníkovým kolotočem

Ukaž, co umíš. To je název celostátní soutěže v cukrářských dovednostech. Je určena studentům středních škol zaměřených na gastronomii. Probíhá každoročně v rámci akce Gastroden. Jejím pořadatelem je Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí. Součástí bývá i podzimní výstava ovoce a zeleniny a kulinářské přednášky nebo prezentace. Letošní již čtyřicátý druhý ročník se uskutečnil 16. října 2019.  

Sobotní jarmark oživila výstava modelů parních strojů

/FOTOGALERIE/ Dušičkový jarmark v sobotu 26. října byl posledním letošním sobotním trhem. Trhy se pravidelně konají na náměstí Míru v Mělníku každou sobotu a nabízejí regionální produkci, zeleninu a ovoce, různé pochutiny, řemeslné výrobky či vína mělnických vinařů a jsou i místem setkávání a popovídání si.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.