Fronty aut a přepravky plné jablek, která se záhy mění v přírodní mošt. Během podzimních sobot je u hasičské zbrojnice ve vesnici Radim u Jičína pořádný frmol. Sjíždějí se tam lidé z blízkého okolí i vzdálenějších krajů. Místní sdružení zahrádkářů lisuje ovoce v mobilní moštovně. Zájem je obrovský.
Největší víkendovou akcí na Plzeňsku je Veletrh cestovního ruchu ITEP v Plzni, který nabízí nejen řadu tipů na výlety či dovolenou, ale také řadu zážitků. Z koncertů víkend nabídne například klasický rock v podání Odyssey, stále známější Imagine Diamonds, deathmetalový večírek v Divadle Pod lampou, z úplně jiného soudku pak bude nedělní Rekviem v katedrále. V plzeňském Depu je možné navštívit dvoudenní interaktivní expozici věnovanou dinosaurům, v Papírně trhy s africkým ovocem a dalším zbožím, chystá se už několik halloweenských akcí pro děti. Ty pobaví také divadelní ochotníci veršovanou pohádkou v Červeném Hrádku.
Milovníci čerstvého ovoce si mohou o víkendu přijít natrhat jablka do sadu ve Vysoké Peci. Samosběr probíhá v sobotu a neděli od 9 do 18 hodin. Cena za kilogram je 15 korun.
Nashi neboli asijská (někdy také japonská, čínská nebo písečná) hruška patří u nás k méně rozšířeným druhům ovoce. Stále častěji už se však pěstuje i v Čechách a právě na podzim je jejich sezona.
Pěstitelé ovoce letos zažívají dobrý rok. Urodilo se především velké množství jablek, jaké ovocnáři i zahrádkáři nepamatují posledních několik let. Pálenice a moštárny se v těchto dnech nezastaví.
Malované hrnky, svíčky, obrazy a deštníky, čerstvé koření, zelenina, ovoce i podzimní dekorace a voňavé dobroty. To vše, a ještě mnohem více, můžete pořídit na farmářských trzích, které se ve Strakonicích konají již v pátek 17. října. Prodejce najdete na cirkusplace pod Hvězdou v Ellerově ulici.
Výrazná úroda švestek na Slovácku letos zaměstnává pálenice v celém regionu tak, že drtivá většina z nich už modré ovoce destiluje na plné obrátky. To se ale netýká pálenic v Bojkovicích a v nedalekých Šumicích na Uherskobrodsku. Obě jsou zavřené, protože už několik sezon tam radnice nemohou sehnat páleničáře.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kladenské Kino Sokol ožilo v neděli 12. října vůněmi a chutěmi exotických krajů. Návštěvníci měli po několika měsících opět možnost nakoupit čerstvé exotické ovoce a další produkty přímo od drobných farmářů z Ugandy a Indonésie.
Máte rádi jablka? Letní jablka jsou ideální k okamžité konzumaci, protože se nedají dlouho skladovat. Podzimní a zimní odrůdy jablek vám ale vydrží chutné, šťavnaté, voňavé a plné vitaminů až do jara, pokud je správně uskladníte.
Letošní nadstandardní úroda ovoce dělá radost nejenom hospodyňkám, které vyrábí marmelády a zavařeniny, ale i milovníkům domácí pálenky. V pěstitelských pálenicích po celé Moravě jedou na plný výkon. Jinak tomu není ani v Pálenici u dálnice D46 v Žešově, místní části Prostějova.
Během víkendu 18. a 19. října 2025 ožije Muzeum v přírodě Zubrnice tradičním programem Podzim na vesnici. Návštěvníci si mohou vyzkoušet vybrané zemědělské činnosti. Areálem muzea zavoní sušené ovoce a čerstvě upečené koláče.
Na dohled od Turnova, v malebné krajině Českého ráje, se nachází rodinný sad, který už desítky let pečlivě spravuje rodina milovníků ovocnářství. Otec vyšlechtil vlastní odrůdu Bohemia, syn pokračuje v jeho šlépějích a spolu s rodinou pěstuje jablka na deseti hektarech půdy. Součástí areálu v Pěnčíně nedaleko Liberce je i prodejna, kam se sjíždějí zákazníci z blízkého i vzdálenějšího okolí. Vedle ovoce nabízí také lokální zeleninu, mák, vlastní med i mošt. Na farmu se vydal i reportér Libereckého deníku.
Podzimní výstavu ovoce a zeleniny uspořádal minulý víkend Zahrádkářský svaz Letonice v sále tamního Obecního domu. Součástí byl i doprovodný program, podívejte se na fotogalerii.
Výjimečná ve všech směrech letos bude jubilejní 30. podzimní výstava Flora Olomouc Hortikomplex, která proběhne od 2. do 5. října. Pavilon A láká na atraktivní hlavní expozici s názvem Oslava v zahradě, která návštěvníkům nabídne úchvatný stůl plný podzimní hojnosti. Její autorka Klára Franc Vavříková patří k absolutní špičce české floristiky a návštěvníci olomouckých květinových výstav její tvorbu pravidelně obdivují.
Je to záležitost, ke které se zákazníci neradi přiznávají, ale mnozí se už k ní někdy odhodlali. Nebo o ní alespoň uvažovali. Jde o takzvaný banánový trik při placení na samoobslužné pokladně. Díky němu lze ušetřit za nákup nemalou částku. Obchodníkům tak přináší vrásky na čele a řeší, jak zneužívání banánového triku ve svých prodejnách co nejlépe zabránit.
Tak silnou sezonu jablek už střední Čechy dlouho nezažily. Moštáren je přitom stále méně, a tak jsou ty, které na Berounsku zůstávají, jablky téměř zavaleny. Litr lahodného moštu z donesených jablek stojí od deseti do devadesáti korun. Je nutné si přinést omyté ovoce, nádoby na mošt a plastový pytel na odpad. Přinášíme přehled, kde vám z ovoce připraví lahodný mošt.
Příznivé počasí, šťavnaté švestky a sady plné lidí. Tak to o víkendu vypadalo na samosběru nedaleko od Babiččina údolí poblíž České Skalice na Náchodsku.
Výjimečná ve všech směrech letos bude jubilejní 30. podzimní výstava Flora Olomouc Hortikomplex, která proběhne od 2. do 5. října. Pavilon A láká na atraktivní hlavní expozici s názvem Oslava v zahradě, která návštěvníkům nabídne úchvatný stůl plný podzimní hojnosti. Její autorka Klára Franc Vavříková patří k absolutní špičce české floristiky a návštěvníci olomouckých květinových výstav její tvorbu pravidelně obdivují.
Zemědělské družstvo (ZD) Dolany nabízí po oba víkendové dny 27. a 28. září od 9 do 17 hodin první samosběr švestek odrůdy Haroma s krásně oranžovou dužninou a meruňkovou chutí za symbolických deset korun za kilogram. První říjnový víkend pak budou k otrhání jablka odrůdy Šampion za patnáct korun.
Od štrůdlu k cideru Aneb staré odrůdy jádrovin a jejich staronové použití je název přednášky, která se koná v sobotu 27. září od 15:00 v komunitní zahradě Zahrada ve městě (Pardubická 104).
Příval přihlášek k pálení nadprůměrné úrody modrého ovoce hlásí provozovatelé palíren na Slovácku a částečně na Zlínsku i Valašsku. Postaraly se o to příznivé podmínky na jaře, kdy květy nepomrzly, stejně tak v červenci a srpnu i relativně optimální babí léto. Není to však zadarmo. Větve durancií jsou pod náporem metráků ovoce dramaticky dolámané a jejich koruny tak na mnoha místech utrpěly viditelnou újmu.
Začalo to jihočeskými borůvkami, jejich spojením s vínem. Teď ve Vinařství Josef Valihrach posouvají fantazii zase o kus dál. Spojili víno s ovocem pocházejícím z regionu. Zatím vyzkoušeli tři druhy, na čtvrtém pracují. Novinka je současně i reakcí na přání konzumentů.
Obří tykve i téměř kilogramové mrkve. Mimo mnoho dalšího i toto našli návštěvníci na devatenácté Oblastní výstavě ovoce a zeleniny, která byla o víkendu ve Slavkově u Brna. Akci znovu pořádal Český zahrádkářský svaz, tentokrát na téma Svět v zahradě. Zájemci mířili do tamních zámeckých koníren, událost měla podporu také samotného zámku a města. Snímky poskytl Radoslav Lánský.
V Dolní Rovni se o víkendu uskutečnila Podzimní zahrádkářská výstava. V sokolovně byly k vidění pestré aranže květin, ovoce i zeleniny, na jejichž přípravě se podíleli nejen místní zahrádkáři, ale i žáci Masarykovy základní školy. Zahájení se neslo ve slavnostním duchu a nechyběla ani vědomostní hra pro děti.
Volně žijící šimpanzi v Ugandě a na Pobřeží slonoviny si pochutnávají na množství přezrálého a částečně zkvašeného ovoce. Při tom denně požijí množství alkoholu odpovídající asi jednomu pivu u člověka, zjistili badatelé Kalifornské univerzity v Berkeley. Posílili tak hypotézu, že lidé mohli svou zálibu v alkoholu zdědit po dávných společných předcích s primáty.
Podzimní výstavu ovoce a zeleniny pořádá Zahrádkářský svaz Letonice v sále tamního Obecního domu od soboty sedmadvacátého do neděle osmadvacátého září. Zájemci dorazí vždy od třinácti do osmnácti hodin.
Pěstitelé ovoce, ale i sběrači plodů, které rostou v přírodě, letos zaznamenali nebývale bohatý rok. Počasí totiž přálo i borůvkám nebo ostružinám, nebývalá byla sklizeň fíků, ale i dalšího ovoce. Hrozny vypadají také slibně.
Sběr švestek je na Slovácku tradiční a vyhlášenou podzimní činností na zahradách i mimo ně. A přesto, že se letos modrého ovoce na řadě míst regionu urodilo nadprůměrné množství, mají někteří lidé tu drzost a úrodu nasbíranou v potu tváře jiných, se nestydí ukrást. Právě to se stalo v noci z úterý na středu 10. září v okrajové části Mistřic, v Javorovci.
Octomilky jsou drobné, nenápadné mušky, které dokážou znepříjemnit život i ohrozit hygienu. Se správným přístupem se jich ale můžete efektivně a rychle zbavit. Jeden z triků zabere během několika vteřin.
Češi často nakupují zboží v akci. Při rozhodování, který obchod nakonec navštíví, hraje důležitou roli i tištěný leták. Pokud je totiž na titulní straně ovoce, zelenina či maso, zvyšuje se tím šance k oslovení zákazníka. Ukazuje to nový průzkum.
Přinášíme pravidelný přehled událostí, které nezůstaly bez povšimnutí a objevily se v uplynulých dnech na webu Táborského deníku. Událostí týdne byla Táborská setkání. Přinesli jsme i ohlédnutí za nástupem loňských povodní.
/ANKETA/ Sklizeň ovoce vrcholí a také startuje sezóna pálení ovocných destilátů. Na tradiční slivovici si ještě několik měsíců musíme počkat, než bude vyzrálý kvas, ale první ovoce už je proměněné v lahodný destilát. I na Táborsku už se otevírají dveře místních pálenic, kde si pěstitelé mohou nechat zpracovat své úrody do lahodných destilátů. Zjistěte, kde a jak můžete proměnit své ovoce v kvalitní pálenku a jaké služby jednotlivé pálenice nabízejí.
Po dvou mizerných sezonách jsou ovocné stromy konečně už zase obalené plody. Do palíren míří lidé s košíky a přepravkami plnými švestek, mirabelek i jablek. Před destilací se ovoce drtí a pak se nechá kvasit. Proto musí být sladké. Majitelka Pěstitelské pálenice v Chlumíně Daniela Purnochová radí, jaké plody jsou k výrobě kvalitní české pálenky nezbytné.
Sociální sítě v posledních dnech žijí videem z tureckého Istanbulu. Zachycuje metrákového medvěda převáženého na veterinární kliniku a podstupujícího vyšetření na počítačové tomografii. Do rukou lékařů zvíře dostala záliba v ovoci. A nebylo to poprvé.
/VIDEO, FOTO/ Taková sezona tu už dlouho nebyla. Stromy jsou obalené švestkami a fanouškové tradiční české slivovice už se na ně těší v tekuté podobě. V Pěstitelské pálenici v Chlumíně, kde dokážou ovoce proměnit v padesátiprocentní domácí pálenku, se nezastaví asi až do jara příštího roku. Po třešních na začátku léta tam teď lidé vozí ze svých zahrad a sadů vedle švestek také mirabelky nebo jablka. Začalo už také moštování.
Vůně ovocných destilátů se už několik týdnů line v Charvátech na Olomoucku z budovy obecního úřadu, v jehož sklepní části místní samospráva od roku 1992 provozuje vlastní pěstitelskou pálenici.
Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.
Dřín je mrazuvzdorný okrasný keř, často pěstovaný i jako živý plot. Kvete brzy na jaře a na podzim ho zdobí červené jedlé plody vhodné do marmelád, kompotů nebo na výrobu sirupů.
Princezna Kate začíná svůj den jednoduchou zdravou snídaní, kterou většina nutričních expertů nadšeně schvaluje. Zajistí jí dostatek energie k tomu, aby zvládla své děti, své povinnosti i své sportovní koníčky, a navíc prospívá její postavě i pleti. Princezna z Walesu totiž snídá ovesnou kaši.
Zatímco v minulých letech si pěstitelé na Přerovsku zoufali, protože úrodu v sadech poničily mrazíky nebo sucho, tento rok se potýkají s opačným problémem. Meruněk, broskví i rynglí se urodilo tolik, že mnozí zahrádkáři strávili celé léto zavařováním a přípravou džemů. Kvůli nadměrné úrodě ovoce přijímají pálenice jednu objednávku za druhou a o přebytky jablek ze zahrad se postarají i výkupny.
Je srpnové páteční odpoledne, poněkud chladnější než ty předchozí. Ale zdá se, že chuti na sladké osvěžení to tady - u zmrzlinového stánku v Doudlebách nad Orlicí - neubírá. Našli byste ho kousek od úřadu městysu. Sousední výlohu zdobí velký poutač s vyobrazením dívky v puntíkovaných šatech s kornoutem opočenské zmrzliny, snad té nejznámější po celém Česku. Její domov je také v tomto kraji pod Orlickými horami, ale točí se i tady v Doudlebách, ve stánku, který už řadu let vede Dagmar Voborníková. A právě jí čtenáři v anketě Deníku o nejlepší zmrzlinu na Rychnovsku přiřkli svými hlasy vítězství, přišlo jich přesně 5 069.
Lékařka Monique Tellová prozradila, co snídá, aby získala energii a zůstala déle sytá. Její první jídlo dne je ze tří ingrediencí. Tato snídaně je výbornou volbou pro diabetiky. Pomůže však i pacientům s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, srdečními chorobami či nadváhou.
V těsném sousedství hanácké dálnice D46 aktuálně voní přepálené ovoce. Pálenice Old Distillery v Žešově, místní části Prostějova, je aktuálně v plné permanenci. Z kotlů teče průzračný destilát osobité vůně. Pálí se meruňky, třešně, višně nebo ostružiny. Jaká je kvalita a jak to teče?
/FOTO/ Především na čerstvé exotické ovoce lákaly desátého srpna zájemce nedělní Africké trhy na náměstí ve Vyškově. Prodejci přivezli nabídku od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní kávu, různé druhy čajů, rukodělné výrobky, africké látky a šaty, bambucká másla a mnoho dalšího.