Láska k exotickým zvířatům může začít nečekaně, třeba setkáním s opičkami v nouzi. Tak tomu bylo i u manželů Habartových z Kostomlat pod Řípem na Litoměřicku, kteří dnes provozují minizoo.cz – místo, kde našli domov lemuři, makakové, surikaty a další fascinující tvorové.
/VIDEO/ Čerstvá řepa, petržel, celer, květák, zelí, ředkve, saláty, dýně, jablka, mrkev, brambory, česnek, cibule, okurky, citrusy, hroznové víno a další ovoce a zelenina za skvělé ceny. To nejlepší, co je třeba do kuchyně lze od podzimu nakoupit v nové Tržnici v Táboře. Někteří zákazníci, už na to přišli a chodí pravidelně. Deník se byl přesvědčit na místě a za plný košík zaplatil krásných 300 korun.
Zoo Zlín patří mezi špičku evropských zoologických zahrad. Některými návštěvníky je dokonce považována za nejkrásnější v Evropě. Stojí za tím umístění v udržovaném parku, propracované expozice i významné novinky, které zoo prakticky každoročně pro návštěvníky připravuje. A samozřejmě množství zajímavých zvířat, z nichž někteří jsou pořádní jedlíci. Zlínská zoo se podělila o unikátní informace, na kolik přijde strava pro vybrané druhy zvířat.
Možná vám odpověď na otázku, zda je rajče ovoce nebo zelenina, připadá naprosto samozřejmá. Vždyť rajčata jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených zeleninových salátů, zatímco ovocný pohár se šlehačkou, ve kterém byste jahody vyměnili za rajče, rozhodně neláká. Přesto o tom, kam červené plody zařadit, rozhodovaly soudy. Víte, k čemu dospěly?
Chutné a příjemně vonící ovoce, jehož jedinou chybou je chlupatá slupka, oplývá zdravými živinami. Kdo sní kiwi, ten dodá svému tělu množství vitaminů a minerálů, které prospívají srdci, zažívacímu i dýchacímu ústrojí. Málokdo však ví, že plody se zelenou dužinou a nakyslou chutí umějí také významně podporovat dobrý spánek.
Úroda ovoce v ČR loni kvůli silným jarním mrazům klesla v porovnání s průměrem předchozích pěti let o 65 procent na 48.058 tun ze 138.445 tun. Byla nejnižší za posledních 100 let. V meziročním porovnání pokles činil 61 procent ze 121.946 tun v roce 2023. Vyplývá to z bilance sklizně, kterou dnes zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Dubnové mrazy přišly v momentě, kdy vegetace byla díky teplému počasí téměř o čtyři týdny urychlená. Mrazy tak zasáhly v květu všechny ovocné druhy.
Kolem 400 ovocnářů se v úterý a ve středu sejde v Hradci Králové na 67. ročníku Ovocnářských dnů. Budou diskutovat o současných problémech a perspektivách českého ovocnářství, které loni kvůli jarním mrazům utrpělo propad úrody a více než miliardovou ztrátu. Cílem akce je kromě bilance loňského roku i výměna zkušeností a prezentace výsledků ovocnářského výzkumu a moderních způsobů pěstování ovoce.
Nejjasnějším indikátorem toho, že je v kuchyni něco v nepořádku, jsou octomilky. Pokud doma uvidíte posedávat drobné mušky, máte jistotu, že jste někde zapomněli příliš měkké ovoce, zbytky piva, vína nebo zkvašené ovocné šťávy, starý kompot či marmeládu. Octomilek se můžete zbavit řadou způsobů. Mnoho účinných přípravků seženete v obchodech. Pomoci však mohou i prostředky, které si jednoduše a levně pořídíte z domácích zásob.
Lidé v Zimbabwe nyní žasnou nad neuvěřitelným příběhem sedmiletého chlapce, který přežil pět dní v parku, ve kterém se pohybuje kolem čtyřiceti lvů. Navíc v něm žijí i hroši a krokodýli. Chlapec si ale dokázal najít bezpečné místo na spaní a udržet se naživu díky znalostem o žití v divočině.
Cena jablek by mohla v lednu překročit hranici 100 korun za kilogram. Radikálního zdražení oblíbeného ovoce se obává sadař z Břas na Rokycansku Richard Schwarz. Podle jeho předpokladů brzy dojdou zásoby jablek v Evropě a jejich dovoz ze vzdálených částí světa se prodraží.
Mandarinky jsou nejen chutným, ale také zdravým ovocem, které mají v oblibě Češi všech věkových kategorií. O to více naštve, když při konzumaci nesplní očekávání. Jak poznat tu nejchutnější mandarinku? Dobrá a šťavnatá obvykle ponese několik klíčových znaků.
Tradiční linecké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Receptů na křehké linecké těsto existuje bezpočet. Aby se vám však netrhalo a nelepilo, musíte dodržet několik zásad. Důležitý je nejen správný poměr surovin, ale i pořadí, v jakém se přidávají. Nebo teplota másla, které do těsta použijete. Vyzkoušejte triky profíků a zkuste letos udělat oblíbené slepované cukroví podle cukráře a porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka. Případně na linecké těsto použijte recept šéfkuchaře a moderátora kuchařských pořadů Zdeňka Pohlreicha.
Letošní rok pěstitelům ovoce nepřál. Jarní mrazy zlikvidovaly většinu úrody. Sadař Richard Schwarz proto svou prodejnu ovoce v Břasích proměnil už v létě na farmářský obchod. V tomto týdnu začal poprvé prodávat vánoční stromky. Zájem zákazníků ho překvapil. Stromky zmizely během jediného dne.
Český svaz ochránců přírody uspořádal tradiční Vánoční výstavu ovoce starých odrůd, a to od čtvrtka 28. listopadu 2024 do následné soboty. Celý domeček v Michelské ulici v Praze 4 provoněla zejména jablíčka, ale také zde zavál předvánoční čas. Návštěvníky výstavy vítaly švestkoví čertíci, nechyběly ani vrkoče, svícny, postavičky andělů, čertů…
Svět minulý týden obletěla šokující zpráva z uměleckého světa. Banán přilepený lepicí páskou ke stěně se prodal za 6,2 milionu dolarů, tedy v přepočtu za více než 143 milionů korun. Kryptoměnový podnikatel Justin Sun při nákupu ovoce impulzivně prohlásil, že ho sní, a svůj slib tento pátek splnil. Navíc po zjištění, že stánkař, od kterého banán pochází, z prodeje nezískal vůbec nic, se rozhodl od něj koupit dalších 100 tisíc kusů ovoce.
Studenti Gymnázia Boskovice v říjnu sklidili bohatou úrodu jablek, ze kterých získali zhruba 1330 litrů moštu pro školní jídelnu. Za tímto úspěchem stojí jejich dlouhodobá a tvrdá práce na obnově starého jabloňového sadu.
Svařené víno a chladné dny k sobě patří stejně jako dárky k Vánocům. Obojí není nezbytností, ale rozhodně potěší a navodí sváteční atmosféru. A stejně jako mnoha lidem dělá radost dárky dostávat i nakupovat, také svařák je příjemné pít a zábavné připravovat. Jak ale na svařák z bílého vína? Aby byl dokonalý, na stejný postup jako u jeho červeného protějšku zapomeňte. Bílý svařák má svá vlastní pravidla.
/FOTO, VIDEO/ Oblíbený sedlácký trh v centru Mostu, kde se dá od jara každou sobotu koupit hlavně čerstvá zelenina či ovoce z polí, sadů a zahrad v regionu, pokračuje navzdory mrazivému počasí. Minimálně dva pěstitelé chtějí nabízet své produkty až do Vánoc, takže poslední trh by měl být v sobotu 21. prosince. Prodávat se bude na obvyklém místě, na chodníku mezi třídou Budovatelů a kulturním domem Repre.
Někdo pěstuje u domu okurky a rajčata. Matěji Blackému z Domažlic se však po jedné stěně domu plazí kiwi a na zahradě má i skleník s pomeranči, mandarinkami a citrony. A letos se mu urodilo nečekané množství plodů.
Listopad se překlopil do své druhé poloviny a Vánoce již začínají klepat na dveře. Můžete tedy vyrazit hned na několik vánočních akcí, pokud máte raději teplo, pak zkuste třeba Africké trhy. Podívejte se na náš výběr.
Někdo pěstuje u domu okurky a rajčata, ale Matěji Blackému z Domažlic se po jedné stěně domu plazí kiwi a před domem má skleník s pomeranči, mandarinkami a citrony. A letos se mu urodilo nečekané množství plodů.
Se zahradou na podzim si nemusíte dělat starosti. Čím více ji ponecháte napospas přírodě, tím více tvorům pomůžete. Hromada listí poslouží jako zimní úkryt ježkům, potravu v něm najdou mnozí ptáci. Navíc z něj bude hnojivo.
Neděle patřila v ústeckém Domě kultury Africkým trhům. Ochutnat a koupit jste si tam mohli produkty od drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie. Ovoce bylo přivezené jen pár dní po sklizni, tudíž je čerstvé a v bio kvalitě.
Hrozba demence není jen strašák, ale smutná realita, na kterou je medicína zatím krátká. V Česku aktuálně počet pacientů s diagnózou demence přesáhl 100 tisíc případů, z nichž více než 60 tisíc připadá na Alzheimerovu chorobu. Skutečný počet nemocných však bude nejspíše mnohem vyšší, a to vzhledem k množství lidí, u kterých onemocnění ještě nebylo rozpoznáno. Díky vědeckým studiím už ale víme, jakými potravinami lze riziko demence významně snížit.
Psi by samozřejmě měli primárně dostávat jídlo určené přímo pro ně. Mají totiž jiný zažívací systém než lidé. Některé potraviny, které člověku prospívají, čtyřnohým mazlíčkům mohou ublížit. Nicméně jsou i jídla, kterými lze pejskovi běžné krmení zpestřit. Zároveň však stále platí, že s lidským jídlem je potřeba u psů zacházet opravdu střídmě a opatrně.
Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Rýmařovska a Šumperska jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Uničovsku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku na rozhraní Uničovska, Šumperska a Rýmařovska, jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.
Neobyčejný samosběr dopřává vyznavačům čerstvých vitamínů farmář z Plinkouta, části Dlouhé Loučky na Olomoucku. Na čtyřech hektarech si návštěvníci aktuálně mohou vybrat a vlastnoručně sklidit papriku, salát, brokolici, kedlubny nebo mrkev – v obří zahradě v podhůří Nízkého Jeseníku jsou během sezony ke sklizni snad všechny druhy zeleniny.
Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.
Navzdory dramatickému poklesu tuzemské sklizně jablek by ceny v českých obchodech neměly výrazně růst. Předseda Ovocnářské Unie ČR Martin Ludvík uvádí, že ceny se řídí evropským trhem, kde se zásadní pokles sklizně neočekává. Evropská produkce tak zůstává klíčovým faktorem pro stabilitu cen jablek v Česku.
Pálenice funguje na okraji Kopidlna na Jičínsku sedm let, kdy bratři Karel a František Klackové navázali na rodinnou tradici a nyní ve třetí generaci pokračují v úsilí vyrobit kvalitní pálenku z ovoce od místních pěstitelů. Letos jim plány narušilo jarní mrazivé počasí, to však k jejich oboru patří.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Exotické ovoce od drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie si mohli v sobotu od 9 hodin zakoupit lidé v kladenském Kině Sokol. Pořadatelé lákali kupující na původní nešlechtěné druhy ovoce, které je organické, chemicky neošetřované, nehnojené a hlavně dozrálé v teple na sluníčku v přirozených podmínkách. Podle organizátorů trhů, přiletělo ovoce z Afriky zhruba čtyři dny před trhem.
Rozházené ovoce za tisíce korun zůstalo po řádění muže v centru Brna. Zlost na stánku s ovocem si vybil kvůli tomu, že dostal výpověď. Dle jeho slov kvůli tomu, že není Moravák, ale pochází z Čech.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Podzim je v plném proudu a třetí říjový víkend láká na nejrůznější akce. Koná se řada výročí, na Kladně se budou věnovat zvířatům, podpořit mohou lidé prostřednictvím bazárků kočky, a to hned na dvou místech. A v sobotu přijde čas i na jednu z prvních halloweenských párty.
Šluknovský výběžek má svůj velký festival! Největší akce pod jednou střechou v regionu - Výběžek free LIVE - se uskuteční v sobotu 19. října v rumburské DK Střelnici. Festival je unikátní tím, že se koná na třech scénách.
Třetí říjnový víkend na Havlíčkobrodsku si na své přijdou milovníci podzimních pochutin. V Havlíčkově Brodě budou Bramborářské dny, v Přibyslavi výstaví ovoce, zeleninu nebo med. Řemeslnický jarmark čeká Rozsochatec a mnohem více.
Po loňské mizérii se letos pěstitelé ovoce na Přerovsku mohou opět nadechnout. Hrušek, švestek, mirabelek, ale i jablek se urodilo dostatečné množství a stromy byly doslova obtěžkány ovocem.
Po loňské mizérii se letos pěstitelé ovoce na Přerovsku mohou opět nadechnout. Hrušek, švestek, mirabelek, ale i jablek se urodilo dostatečné množství a stromy byly doslova obtěžkány ovocem.
Ovocnáři ve Vilémově na Olomoucku letošní škody na úrodě způsobené mrazem označují za jedny z nejhorších od doby, kdy sady v této částí Olomouckého kraje založili, což je přes půl století. U jablek, nejoblíbenějšího českého ovoce, je výpadek od 40 do 100 procent, podle nadmořské výšky a odrůd.
Zjistěte kde volně roste ovoce či bylinky s pomocí inovativní aplikace, která vás zavede na místa plná přírodních pokladů. Mapa ovoce spojuje milovníky přírody a sběrače, kteří sdílejí tipy na lokality s bohatou úrodou.
Dobré rady, nářadí, které se kdysi používalo na zahradě, ale i vzorky ovoce, ukázky jeho zpracování nebo třeba herna pro děti. Aktivit, které nabídnou kroměřížští zahrádkáři v rámci podzimní zahrádkářské výstavy Floria je spousta.
Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.
/FOTO, VIDEO/ Nechat si vyrobit pálenku z vlastního ovoce je letos pomalu nemožné. Většina ovoce pěstitelům pomrzla, a proto ani palírny nemají tolik práce co v minulosti. Například v Chlumíně na Mělnicku je situace kritická. „Máme k pálení pět procent z toho, co děláme normálně,“ potvrdila Deníku Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně. Hrozí podniku zavření?
Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.
Pěstitelské pálenice v Česku zažívají jednu z nejhorších sezon za poslední roky. Ovlivnily ji nejenom jarní mrazíky a nedávná povodeň, ale i vyšší spotřební daň z lihu. Unie destilatérů se proto obává, že řada pálenic skončí.