Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Čas od času se stane, že se nějaký nešťastník pokusí celé syrové vejce uvařit pomocí mikrovln. A pak se nestačí divit.

Potraviny, které nepatří do mikrovlnky. Způsobí explozi, nebo poškodí zdraví

Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.

Pálenice funguje na okraji Kopidlna sedm let, kdy bratři Karel (na snímku vpravo) a František Klackové navázali na rodinnou tradici a nyní ve třetí generaci pokračují v úsilí vyrobit kvalitní pálenku z ovoce od místních pěstitelů.

Každé jablko máme v ruce, říkají výrobci ovocné pálenky z Kopidlna

Pálenice funguje na okraji Kopidlna na Jičínsku sedm let, kdy bratři Karel a František Klackové navázali na rodinnou tradici a nyní ve třetí generaci pokračují v úsilí vyrobit kvalitní pálenku z ovoce od místních pěstitelů. Letos jim plány narušilo jarní mrazivé počasí, to však k jejich oboru patří.

Exotické ovoce od drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie si mohli v sobotu od 9 hodin zakoupit lidé v kladenském Kině Sokol.

Jak vypadá největší ovoce na světe? V Kině Sokol se konaly Africké trhy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Exotické ovoce od drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie si mohli v sobotu od 9 hodin zakoupit lidé v kladenském Kině Sokol. Pořadatelé lákali kupující na původní nešlechtěné druhy ovoce, které je organické, chemicky neošetřované, nehnojené a hlavně dozrálé v teple na sluníčku v přirozených podmínkách. Podle organizátorů trhů, přiletělo ovoce z Afriky zhruba čtyři dny před trhem.

Z Afrických trhů v Kladně.

Africké trhy, Ekoden i haloweenská párty. Víkend láká na nejrůznější akce

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Podzim je v plném proudu a třetí říjový víkend láká na nejrůznější akce. Koná se řada výročí, na Kladně se budou věnovat zvířatům, podpořit mohou lidé prostřednictvím bazárků kočky, a to hned na dvou místech. A v sobotu přijde čas i na jednu z prvních halloweenských párty. 

Nakupování. Ilustrační snímek

Češi vyhazují tuny jídla, ale učí se šetřit. Bedýnky s potravinami jsou v kurzu

Dvojí přístup mají Češi k potravinám. Na jedné straně dokážou vyhodit v průměru přes 30 kilogramů na osobu ročně, na straně druhé pomáhají v boji proti plýtvání tím, že u nich v poslední době roste obliba takzvaných bedýnek. Tedy potravin, které by se jinak kvůli vzhledu či blížící se expiraci neprodaly. Na vzestupu je i vyhledávání „neprodejných“ jídel z restaurací, cukráren či kaváren.

Palírna v Chlumíně funguje už dvacet let.

Palírna v Chlumíně v ohrožení. Není co pálit, říká provozovatelka

/FOTO, VIDEO/ Nechat si vyrobit pálenku z vlastního ovoce je letos pomalu nemožné. Většina ovoce pěstitelům pomrzla, a proto ani palírny nemají tolik práce co v minulosti. Například v Chlumíně na Mělnicku je situace kritická. „Máme k pálení pět procent z toho, co děláme normálně,“ potvrdila Deníku Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně. Hrozí podniku zavření?

Pro detox jater pečlivě vybírejte potraviny.

Nutná očista jater po letní sezoně: S detoxem pomůže chutný jídelníček

Chladné počasí skoncovalo s bohatými letními grilovačkami, a tak je čas myslet na nutnou očistu jater. Tento detoxikační orgán totiž zatěžuje nejen alkohol, ale také špatně zvolené či nadměrně konzumované jídlo. Co škodí našim játrům, co je naopak na játra nejlepší a jaký jídelníček pomůže s detoxikací jater i prevencí jejich ztukovatění, to vysvětlili farmakolog Jiří Slíva a nutriční terapeut Miloslav Šindelář.

Podzimní výstava Flora Olomouc Hortikomplex, 3. října 2024

Podzimní Flora začala, vévodí jí žena Natura. Podívejte se

Šest metrů vysoká postava ženy jménem Natura oděná do sukní zdobených krásným ovocem a špičkovou zeleninou vítá od čtvrtečního rána v pavilonu A návštěvníky výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Kromě voňavé a podzimními barvami hýřící expozice se lidé mohou až do neděle těšit na gastrofestival Olima, kuchařské a floristické show, zahradnické trhy, kvalitní moravská vína a bohatý doprovodný program.

Mateřská škola Chomutov uspořádala zábavnou akci Zahrada Čech pro rodiče a děti.

Mateřská škola Chomutov uspořádala zábavnou akci Zahrada Čech pro rodiče a děti

V areálu Mateřské školy Chomutov se v pondělí 30. září konala veselá a tvořivá akce s názvem Zahrada Čech. Událost byla určena pro rodiče s dětmi a nesla se v duchu českých tradic a zemědělství. Návštěvníci měli možnost zapojit se do sedmi interaktivních úkolů, které nejen pobavily, ale zároveň podpořily spolupráci mezi dětmi a jejich rodiči.

Sběr ovoce. Ilustrační snímek.

Sběr ovoce u silnice láká. Jaká jsou pravidla a hrozí za sklizeň pokuty?

/FOTO, VIDEO/ Sběr ovoce u silnic nejen v Libereckém kraji je pro mnohé oblíbenou činností, která však vyvolává otázky ohledně bezpečnosti a legálnosti. Zatímco někteří lidé preferují ovoce z vlastní zahrady, jiní neváhají trhat plody přímo u cest. Jaké jsou právní aspekty této činnosti a zda hrozí sankce, se dozvíte v následujícím článku.

Vyhodit potraviny? Pro velkou část lidí ve věku 50 let a výše nepředstavitelná věc. Mladší generace už mnohdy takové vnímání nemá.

Ze zlozvyku řady Čechů jde hlava kolem. Dobrovolně vyhazují peníze do koše

Většina Čechů uvádí, že se potravinami snaží neplýtvat. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací z roku 2023 jsou ale české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu a ročně skončí v jejich odpadkových koších více než 400 tun potravin. Na problematiku potravinového odpadu, ale také na správné zpracování a bezpečnou manipulaci s potravinami i hotovým jídlem se zaměřuje kampaň #Safe2EatEU, kterou pořádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). V Česku ji zajišťuje Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Manželé Jan a Růženka Kleinerovi vyrábí stoprocentní čisté přírodní mandlové likéry, za které sbírají světová ocenění.

Sen o dokonalém likéru se stal skutečností. Manželé z Prostějovska dobývají svět

Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.

Manželé Jan a Růženka Kleinerovi vyrábí stoprocentní čisté přírodní mandlové likéry, za které sbírají světová ocenění.

Sen o dokonalém likéru se stal skutečností. Manželé z Prostějovska dobývají svět

Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.

Jak se rychle zbavit octomilek: Z jediné jich bude 400, přenášejí i salmonelu

Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro naše tělo.

Obilnina plná zdravé vlákniny pomáhá hubnout, snižuje cukr i cholesterol v krvi

Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.

Ilustrační foto

Sběrači ovoce u silnic mají sezónu. Kdy hrozí za trhání jablek pokuta?

Přestože se letos ovoce celkově urodilo o poznání méně než v předchozích letech, jelikož květy a plody pomrzly, také u silnic nižších tříd na Kladensku lze v těchto dnech tradičně potkat celé party a rodiny, které se zaměřují na samosběr zejména jablek každoročně. Je takový postup legální? Jaká je výše sankcí?

Tip na víkend na Blanensku. Přijedou velorexy a ameriky, budou i africké trhy

Tip na víkend na Blanensku. Přijedou velorexy a ameriky, budou i africké trhy

A je to tady. Letní prázdniny se blíží do svého závěru a před námi je tak poslední prázdninový víkend. I ten ale na Blanensku nabídne spoustu akcí. Konat se bude například Mezinárodní setkání a výstava vozítek Velorex. Před blanenským kinem zase nabídnou prodejci ovoce až z daleké Afriky.  

V centru Mělníka byla otevřena nová prodejna.

Konečně! V centru Mělníka už je opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny

/FOTOGALERIE/ V historickém centru Mělníka je po delší přestávce opět prodejna potravin, ovoce a zeleniny. Nachází se na náměstí Míru, v domě U Zlatého hroznu. Lidé žijící přímo ve středu města už nejsou odkázáni na nákupy v obchodní zóně, odkud je bez auta zpátky domů s taškami čeká nepříjemný výšlap do kopce.

Africké trhy. Ilustrační foto

Blansko se promění v africký trh. Nabídne čerstvé exotické ovoce i kávu

Blansko se první zářijovou neděli stane místem, kde se snoubí exotické chutě s podporou drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Tanzánie. Před místním kinem se uskuteční trh, který nabídne širokou škálu čerstvých a nešlechtěných druhů ovoce. Některé z nich se v našich končinách běžně nevidí.

Městský stadion v Mladé Boleslavi zaplnili stánkaři

Stadion opět zaplnili stánkaři. Kolik stojí ovoce a zelenina?

/FOTO/ Tradiční trhy na stadionu v Mladé Boleslavi lákají velké množství zákazníků. Není divu, dá se tu sehnat vše od ovoce a zeleniny přes koření až po oblečení a potřeby do domácnosti. Mezi stánkaři se vyjímají drobní prodejci, kteří nabízí vlastnoručně vypěstovanou sezonní zeleninu.

Zelenina a ovoce na trzích na Husově náměstí v Rakovníku.

Podívejte se, kolik stojí ovoce a zelenina na trhu na náměstí

/FOTOGALERIE( Husovo náměstí v Rakovníku zaplnily opět po dvou týdnech stánky s nejrůznějším zbožím, a také s ovocem a zeleninou. Fronty se tvoří od ranních hodin u borůvek, zájem je i o další zeleninu a ovoce. Redakce Deníku přináší přehled, kolik korun jednotlivé druhy zeleniny a ovoce stojí.

Linda Rybová se v jídle neomezuje. Naopak velmi ráda jí i vaří, vždy však s důrazem na kvalitní suroviny

Herečka Linda Rybová hubnout nepotřebuje. Prozradila, jak si drží štíhlou linii

Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.

Existují způsoby, jak nepříjemné nadýmání zmírnit nebo mu dokonce předejít.

Známé ovoce pomůže s nadýmáním i nafouklým břichem. A ještě si na něm pochutnáte

Nepříjemný pocit nafouknutého břicha zažívá čas od času každý. Nadýmání neboli plynatost trápí mnoho lidí. Přitom jde těmto trávicím problémům docela snadno předejít nebo je alespoň výrazně zmírnit. Pomůže obyčejný banán. Toto ovoce, obsahující velké množství draslíku, je velmi zdravé i chutné. Na jednu věc si u něj ale musíte dát pozor.