Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Od čtvrtka do soboty se v Plzni koná Veletrh cestovního ruchu ITEP.

Kam o víkendu? Na ITEP, Odysseu, halloweenské akce nebo za dinosaury

Největší víkendovou akcí na Plzeňsku je Veletrh cestovního ruchu ITEP v Plzni, který nabízí nejen řadu tipů na výlety či dovolenou, ale také řadu zážitků. Z koncertů víkend nabídne například klasický rock v podání Odyssey, stále známější Imagine Diamonds, deathmetalový večírek v Divadle Pod lampou, z úplně jiného soudku pak bude nedělní Rekviem v katedrále. V plzeňském Depu je možné navštívit dvoudenní interaktivní expozici věnovanou dinosaurům, v Papírně trhy s africkým ovocem a dalším zbožím, chystá se už několik halloweenských akcí pro děti. Ty pobaví také divadelní ochotníci veršovanou pohádkou v Červeném Hrádku. 

Farmářské trhy ve Strakonicích.

Věnce, koření i zákusky. Ve Strakonicích se v pátek konají farmářské trhy

Malované hrnky, svíčky, obrazy a deštníky, čerstvé koření, zelenina, ovoce i podzimní dekorace a voňavé dobroty. To vše, a ještě mnohem více, můžete pořídit na farmářských trzích, které se ve Strakonicích konají již v pátek 17. října. Prodejce najdete na cirkusplace pod Hvězdou v Ellerově ulici.

Pálenice v Bojkovicích.

Mimo provoz. Do dvou pálenic na Slovácku marně shánějí obsluhu

Výrazná úroda švestek na Slovácku letos zaměstnává pálenice v celém regionu tak, že drtivá většina z nich už modré ovoce destiluje na plné obrátky. To se ale netýká pálenic v Bojkovicích a v nedalekých Šumicích na Uherskobrodsku. Obě jsou zavřené, protože už několik sezon tam radnice nemohou sehnat páleničáře.

V Pálenici Old Distillery je sezona v plném proudu. 2. října 2025

Slivovice teče jako z vodovodu. Pálenice u dálnice jede dnem i nocí

Letošní nadstandardní úroda ovoce dělá radost nejenom hospodyňkám, které vyrábí marmelády a zavařeniny, ale i milovníkům domácí pálenky. V pěstitelských pálenicích po celé Moravě jedou na plný výkon. Jinak tomu není ani v Pálenici u dálnice D46 v Žešově, místní části Prostějova.

Thoř - ovocnářská farma v Pěnčíně u Turnova, nedaleko Liberce.

Farma se chlubí „ferrari mezi jablky“. Do Pěnčína se sjíždí milovníci ovoce

Na dohled od Turnova, v malebné krajině Českého ráje, se nachází rodinný sad, který už desítky let pečlivě spravuje rodina milovníků ovocnářství. Otec vyšlechtil vlastní odrůdu Bohemia, syn pokračuje v jeho šlépějích a spolu s rodinou pěstuje jablka na deseti hektarech půdy. Součástí areálu v Pěnčíně nedaleko Liberce je i prodejna, kam se sjíždějí zákazníci z blízkého i vzdálenějšího okolí. Vedle ovoce nabízí také lokální zeleninu, mák, vlastní med i mošt. Na farmu se vydal i reportér Libereckého deníku.

Tak to na podzimní výstavě Flora Olomouc Hortikomplex vypadalo loni.

Podzimní Flora Olomouc láká na velikou oslavu hojnosti, dorazí Maršálek i Paulus

Výjimečná ve všech směrech letos bude jubilejní 30. podzimní výstava Flora Olomouc Hortikomplex, která proběhne od 2. do 5. října. Pavilon A láká na atraktivní hlavní expozici s názvem Oslava v zahradě, která návštěvníkům nabídne úchvatný stůl plný podzimní hojnosti. Její autorka Klára Franc Vavříková patří k absolutní špičce české floristiky a návštěvníci olomouckých květinových výstav její tvorbu pravidelně obdivují.

Banánový trik nevědomky či záměrně po celé Evropě provedla řada zákazníků, a to včetně Čechů.

Banánový trik ušetří při placení i stovky korun. Obchodníci proti němu bojují

Je to záležitost, ke které se zákazníci neradi přiznávají, ale mnozí se už k ní někdy odhodlali. Nebo o ní alespoň uvažovali. Jde o takzvaný banánový trik při placení na samoobslužné pokladně. Díky němu lze ušetřit za nákup nemalou částku. Obchodníkům tak přináší vrásky na čele a řeší, jak zneužívání banánového triku ve svých prodejnách co nejlépe zabránit.

Moštárna v Nenačovicích. Foto Adam Wichterle (se svolením autora)

Sezona jablek je rekordní. Moštárny na Berounsku nestíhají lisovat

Tak silnou sezonu jablek už střední Čechy dlouho nezažily. Moštáren je přitom stále méně, a tak jsou ty, které na Berounsku zůstávají, jablky téměř zavaleny. Litr lahodného moštu z donesených jablek stojí od deseti do devadesáti korun. Je nutné si přinést omyté ovoce, nádoby na mošt a plastový pytel na odpad. Přinášíme přehled, kde vám z ovoce připraví lahodný mošt.

Tak to na podzimní výstavě Flora Olomouc Hortikomplex vypadalo loni.

Podzimní Flora láká na velikou oslavu hojnosti, dorazí Maršálek i Paulus

Výjimečná ve všech směrech letos bude jubilejní 30. podzimní výstava Flora Olomouc Hortikomplex, která proběhne od 2. do 5. října. Pavilon A láká na atraktivní hlavní expozici s názvem Oslava v zahradě, která návštěvníkům nabídne úchvatný stůl plný podzimní hojnosti. Její autorka Klára Franc Vavříková patří k absolutní špičce české floristiky a návštěvníci olomouckých květinových výstav její tvorbu pravidelně obdivují.

Zemědělské družstvo Dolany nabízí samosběr švestek za 10 korun kilogram.

Švestky za 10 korun kilo. Zemědělské družstvo Dolany zve na první samosběr

Zemědělské družstvo (ZD) Dolany nabízí po oba víkendové dny 27. a 28. září od 9 do 17 hodin první samosběr švestek odrůdy Haroma s krásně oranžovou dužninou a meruňkovou chutí za symbolických deset korun za kilogram. První říjnový víkend pak budou k otrhání jablka odrůdy Šampion za patnáct korun. 

Nadprůměrná úroda trnek a durancií v Dolním Němčí. Doplatily na ni polámané koruny stromů; září 2025

Sezonu v pálenicích zahájila extrémní úroda švestek. Za kolik kde vypálíte

Příval přihlášek k pálení nadprůměrné úrody modrého ovoce hlásí provozovatelé palíren na Slovácku a částečně na Zlínsku i Valašsku. Postaraly se o to příznivé podmínky na jaře, kdy květy nepomrzly, stejně tak v červenci a srpnu i relativně optimální babí léto. Není to však zadarmo. Větve durancií jsou pod náporem metráků ovoce dramaticky dolámané a jejich koruny tak na mnoha místech utrpěly viditelnou újmu.

Výstava ovoce a zeleniny lákala ve Slavkově tisíce lidí.

Výstava ovoce a zeleniny lákala ve Slavkově tisíce lidí. Zaujaly obrovské tykve

Obří tykve i téměř kilogramové mrkve. Mimo mnoho dalšího i toto našli návštěvníci na devatenácté Oblastní výstavě ovoce a zeleniny, která byla o víkendu ve Slavkově u Brna. Akci znovu pořádal Český zahrádkářský svaz, tentokrát na téma Svět v zahradě. Zájemci mířili do tamních zámeckých koníren, událost měla podporu také samotného zámku a města. Snímky poskytl Radoslav Lánský. 

Podzimní výstava v sokolovně v Dolní Rovni.

Velkolepá výstava v Dolní Rovni: Pestré aranže květin, ovoce i zeleniny

V Dolní Rovni se o víkendu uskutečnila Podzimní zahrádkářská výstava. V sokolovně byly k vidění pestré aranže květin, ovoce i zeleniny, na jejichž přípravě se podíleli nejen místní zahrádkáři, ale i žáci Masarykovy základní školy. Zahájení se neslo ve slavnostním duchu a nechyběla ani vědomostní hra pro děti.

Šimpanzi - Ilustrační foto

Jedno pivo denně. Šimpanzi vyhledávají alkohol v přezrálém ovoci, ukázala studie

Volně žijící šimpanzi v Ugandě a na Pobřeží slonoviny si pochutnávají na množství přezrálého a částečně zkvašeného ovoce. Při tom denně požijí množství alkoholu odpovídající asi jednomu pivu u člověka, zjistili badatelé Kalifornské univerzity v Berkeley. Posílili tak hypotézu, že lidé mohli svou zálibu v alkoholu zdědit po dávných společných předcích s primáty.

Švestky. Ilustrační foto.

Zloděj v Javorovci ukradl 10 pytlů švestek. K odhalení může napomoci videozáznam

Sběr švestek je na Slovácku tradiční a vyhlášenou podzimní činností na zahradách i mimo ně. A přesto, že se letos modrého ovoce na řadě míst regionu urodilo nadprůměrné množství, mají někteří lidé tu drzost a úrodu nasbíranou v potu tváře jiných, se nestydí ukrást. Právě to se stalo v noci z úterý na středu 10. září v okrajové části Mistřic, v Javorovci.

Ilustrační foto.

Nevíte, co s ovocem? Poradíme, kam na Táborsku do pálenice

/ANKETA/ Sklizeň ovoce vrcholí a také startuje sezóna pálení ovocných destilátů. Na tradiční slivovici si ještě několik měsíců musíme počkat, než bude vyzrálý kvas, ale první ovoce už je proměněné v lahodný destilát. I na Táborsku už se otevírají dveře místních pálenic, kde si pěstitelé mohou nechat zpracovat své úrody do lahodných destilátů. Zjistěte, kde a jak můžete proměnit své ovoce v kvalitní pálenku a jaké služby jednotlivé pálenice nabízejí.

Ilustrační foto.

Majitelka palírny: Nejlepší ovoce na slivovici? Spadané. I napíchané od vos

Po dvou mizerných sezonách jsou ovocné stromy konečně už zase obalené plody. Do palíren míří lidé s košíky a přepravkami plnými švestek, mirabelek i jablek. Před destilací se ovoce drtí a pak se nechá kvasit. Proto musí být sladké. Majitelka Pěstitelské pálenice v Chlumíně Daniela Purnochová radí, jaké plody jsou k výrobě kvalitní české pálenky nezbytné.

Pěstitelská palírna v Chlumíně. Majitelka Daniela Purnochová na snímku kontroluje surovinový kotel, ve kterém se kvas změnil v pálenku, ještě ho ale čeká další pálení ve druhém kotli.

Jak se rodí pravá slivovice: Palírna v Chlumíně zažívá top sezonu posledních let

/VIDEO, FOTO/ Taková sezona tu už dlouho nebyla. Stromy jsou obalené švestkami a fanouškové tradiční české slivovice už se na ně těší v tekuté podobě. V Pěstitelské pálenici v Chlumíně, kde dokážou ovoce proměnit v padesátiprocentní domácí pálenku, se nezastaví asi až do jara příštího roku. Po třešních na začátku léta tam teď lidé vozí ze svých zahrad a sadů vedle švestek také mirabelky nebo jablka. Začalo už také moštování.

Polyfenoly, které lyofilizované ovoce obsahuje, mohou snižovat hladinu cukru v krvi a prospívat kognitivním funkcím, například zlepšení paměti.

Nahraďte chipsy křupavým zobáním. Snižuje hladinu cukru a zlepšuje paměť

Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.

Ilustrační foto

Nadúroda ovoce na Přerovsku zaměstnává pálenice i výkupny

Zatímco v minulých letech si pěstitelé na Přerovsku zoufali, protože úrodu v sadech poničily mrazíky nebo sucho, tento rok se potýkají s opačným problémem. Meruněk, broskví i rynglí se urodilo tolik, že mnozí zahrádkáři strávili celé léto zavařováním a přípravou džemů. Kvůli nadměrné úrodě ovoce přijímají pálenice jednu objednávku za druhou a o přebytky jablek ze zahrad se postarají i výkupny.

Nejvíce hlasů čtenáři přidělili zmrzlině z Doudleb nad Orlicí, přes 5 tisíc.  Zmrzlinu z Opočna tady prodává již několik let Dáša Voborníková.

Vanilka, švestka i dračí ovoce v kornoutu. Opočenská zmrzlina z Doudleb vyhrála

Je srpnové páteční odpoledne, poněkud chladnější než ty předchozí. Ale zdá se, že chuti na sladké osvěžení to tady - u zmrzlinového stánku v Doudlebách nad Orlicí - neubírá. Našli byste ho kousek od úřadu městysu. Sousední výlohu zdobí velký poutač s vyobrazením dívky v puntíkovaných šatech s kornoutem opočenské zmrzliny, snad té nejznámější po celém Česku. Její domov je také v tomto kraji pod Orlickými horami, ale točí se i tady v Doudlebách, ve stánku, který už řadu let vede Dagmar Voborníková. A právě jí čtenáři v anketě Deníku o nejlepší zmrzlinu na Rychnovsku přiřkli svými hlasy vítězství, přišlo jich přesně 5 069.

Zdravá snídaně by měla obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu.

Skvělá a zdravá snídaně jen ze 3 ingrediencí: Ocení ji i diabetici

Lékařka Monique Tellová prozradila, co snídá, aby získala energii a zůstala déle sytá. Její první jídlo dne je ze tří ingrediencí. Tato snídaně je výbornou volbou pro diabetiky. Pomůže však i pacientům s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, srdečními chorobami či nadváhou.