Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Při dni otevřených dveří si lidé prohlédli jindy nepřístupné prostory v areálu sadů v Nebílovech

Jablka, mošty, křížaly. Lidé nahlédli do zázemí sadů v Nebílovech

Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.

Jaboticaba je ovocná dřevina rostoucí v oblastech Jižní Ameriky.

Podivné ovoce: Roste z kmene a je prevencí proti rakovině. Pěstovat lze i u nás

Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.

Ovoce a zelenina se dají vyřezat do nádherných kompozic. Diana je v soutěžích doma i v zahraničí úspěšná.

Diana z Hlinska vytváří z ovoce a zeleniny skvosty. Nejhorší je meloun, tvrdí

Osmadvacetiletá Diana Peškeová z Hlinska se už nějaký čas věnuje carvingu, což je umělecké vyřezávání ovoce a zeleniny. Sklízí ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí. Naposled to bylo začátkem února ve Stuttgartu, kde se účastnila jedné z největších světových gastronomických soutěží IKA Culinary Olympics. Za svoji práci byla oceněna stříbrnou a bronzovou medailí.

Správný jídelníček by měl být bohatý na ovoce a zeleninu.

Posilte imunitu svého dítěte. V období dětských nemocí se to bude hodit

Setkal se s tím snad každý rodič. Dítě přišlo ze školky či školy s rýmou nebo kašlem, protože začalo období dětských nemocí. Ve větším kolektivu jsou děti na tato onemocnění více náchylná. Jak posílit dětskou imunitu, aby náš potomek zvýšil šanci nenakazit se? Tady jsou naše tipy.

Kapitán dorostenců FBC Liberec Šimon Frontz.

Co není v rukou, doženeme nohama, chválí kapitán náročné tréninky

Dorostencům FBC Liberec se zatím v této sezoně daří skvěle. V lize se přetahují o prvenství s Tatranem Střešovice. V lednu pak zaznamenali obrovský úspěch, když vyhráli mezinárodní švédský turnaj Gothia Innebandy Cup. Kapitán Šimon Frontz chválí práci nového trenéra Jirky, který nastavil těžší tréninky. Ty ale s odstupen času nesou ovoce.

Brkoslav severní.

Brkoslav severní

Mnoho z nás mohlo vidět v průběhu ledna vzácnou návštěvu Brkoslava severního v okolí města Příbora a také v okolí Beskyd.

Benjamin Vomáčka, trenér FK Jablonec B

Vomáčka: Béčko Sparty je kvalita. Náš pressing nám nesl ovoce

Jablonecký B tým se v sobotu 10. února utkal ve Vrchlabí s rezervou Sparty Praha. Trenér Benjamin Vomáčka byl s výkonem svého týmu proti kvalitnímu soupeři spokojený, i když Jablonečtí prohráli 2:0. Start ČFL se blíží, první boje vypuknou už 1. března.

Provozovatel pálenice na okraji Zbiroha věří v medailovou obhajobu.

Vlastislav Veselý vyrazil dobývat rodné Valašsko s pálenkami ze Zbiroha

Na dlouhou a náročnou moravskou misi se vydal ve čtvrtek Vlastislav Veselý, který už třetím rokem mění ve Zbiroze úrodu zahrádkářů z několika okresů Plzeňského i Středočeského kraje v „ohnivou“ vodu. Jeho kvalitní produkty přitom sbírají ocenění i na jeho rodném Valašsku, v kraji, který je ovocným pálenkám zaslíbený.

Veronika Gruntová založila projekt Máma z gruntu, kde ostatní učí, jak si sami mohou vypěstovat vlastní plodiny a pochutnat si na nich s rodinou

Máma z gruntu předává dál to, co žije. Učí lidi zavařovat, péct a zahradničit

Už od dětství ji bavilo zavařování a zpracování toho, co si její rodina vypěstovala. Práci na zahradě ale brala jako nutné zlo, které k vlastnímu ovoci a zelenině patří. To se však změnilo, když se jí narodily děti a probudila se v ní touha dát jim tu nejlepší stravu a mít kvalitní ovoce a zeleninu na výrobu přesnídávek a příkrmů. A tak se Veronika Gruntová ze Senice na Hané stala Mámou z gruntu.

Prášek ze sušených mandarinkových slupek má mnoho využití v domácnosti i péči o tělo.

Slupky oblíbeného ovoce rozmixujte na prášek: Zatočí s virózou a dochutí koláče

Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Kyselé mandarinky lze snadno přeměnit na sladké pomocí jednoduchého triku.

Jak proměnit kyselé mandarinky na sladké za pár minut? Funguje na to snadný trik

Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.

Stát v předlouhé frontě u obchodu nebylo za socialismu nic zvláštního

Fronta na banány: Kdo mohl, klidně kvůli oblíbenému ovoci utekl z práce

„Stála tam fronta jako na banány,“ říkáme o situaci, kdy musíme v davu lidí někde na něco čekat. Dnes jde o situaci spíše ojedinělou, ale ještě před takovými 35 lety to byla téměř každodenní situace. Mnoho druhů zboží patřilo mezi takzvaně nedostatkové, což znamenalo, že nebylo k sehnání, a pokud bylo, lidé si na ně museli vystát dlouhou frontu. Čekali v ní bez ohledu na počasí, často i několik hodin a někdy dokonce přes noc. Proč lidé museli stát frontu na banány? A na jaké zboží se za socialismu ještě stály fronty?

Ovocné pálenky se dají i mixovat. Ilustrační snímek

Český unikát pro fajnšmekry. Palírny experimentují s mixováním ovocných pálenek

Česko se stává průkopníkem v nové kategorii destilátů – mixovaných pálenek. Zatím si hledají cestu k srdcím fajnšmekrů, protože se na trhu objevily teprve letos. Výrobci se v příštích letech budou muset popasovat s vyšší spotřební daní, kterou jim naordinovala vláda. Někteří znalci se obávají, že řada pálenic kvůli tomu zanikne.

Vánoční trhy v Olomouci 2023, nabídka občerstvení

Kolik za punč a jídlo na vánočních trzích v Olomouci? Tady je nabídka a ceny

Vůně punčů, svařeného vína, bramboráků či klobás se už line kolem stánků na Horním a Dolním náměstí v Olomouci a návštěvníci vánočních trhů mají z čeho vybírat. Kolik letos zákazníci za horké dobroty a nápoje zaplatí? Například stánky s oblíbenými punči mají obdobné ceny jako v loňském roce, u stánků s jídlem si zákazníci o něco připlatí.

Brhlík lesní na krmítku

Nejlepší krmítko pro ptáky? Na podzim se jim může stát celá zahrada

Prostřeným stolem pro ptactvo a jiná zvířata se na podzim může stát celá vaše zahrada. A to i bez toho, abyste instalovali krmítka. Stačí pěstovat ty správné rostliny, starat se o kompost a ponechat na zemi některé spadané ovoce. Nedá to tolik práce a zahrada se může proměnit v opravdový ptačí ráj.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Prodejna Lidl na olomouckých Lazcích, 9. října 2023 ráno

Seniorská sleva v Lidlu bez tlačenice. O tom nevím, reagovali na Lazcích

Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.

Jediná palírna na Mělnicku, kam vozí pěstitelé ovoce na pálenku, sídlí v Chlumíně. Její majitelka Daniela Purnochová na snímku kontroluje surovinový kotel, ve kterém se kvas změnil v pálenku, ještě ho ale čeká další pálení ve druhém kotli.

V palírnách jako U Suchánků. Jablek, švestek i špendlíků je málo, není co pálit

Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.

Teplo trouby nebo sušičky uchová na zimu spoustu vitamínů.

Nasyslite si na zimu. Tipy, jak ušetřit a nasušit zásoby ovoce, zeleniny i hub

V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.

Jediná palírna na Mělnicku, kam vozí pěstitelé ovoce na pálenku, sídlí v Chlumíně. Její majitelka Daniela Purnochová na snímku kontroluje surovinový kotel, ve kterém se kvas změnil v pálenku, ještě ho ale čeká další pálení ve druhém kotli.

V palírnách jako U Suchánků. Jablek, švestek i špendlíků je málo, není co pálit

/FOTO, VIDEO/ Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.

Výstaviště Flora a Smetanovy sady v Olomouci na konci září 2023

Podzimní Flora chce ohromit hlavní expozicí. Na co vše láká?

Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.

Podívaná v Ostrově u Macochy. Výstava ovoce a zeleniny z vaší zahrádky

Podívaná v Ostrově u Macochy. Výstava ovoce a zeleniny z vaší zahrádky

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.

Ilustrační foto.

Takovou mizérii nepamatují, pálenice na Přerovsku jedou na půl plynu

Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.

Ilustrační fotografie.

Tipy na víkend na Hodonínsku: sklizeň vzácného ovoce nebo Lázeňské vinobraní

Měsíc září se přehoupl do své druhé půlky, ale počasí venku stále přeje. I když se o víkendu trochu zamračí, pořád bude plno skvělých akcí, kam můžete zajít. Na Břeclavsku nalákáme třeba na Dýňobraní ve Valtickém Podzemí. Děti se zde kromě dýní setkají i s pohádkovými postavami. Na Hodonínsku se chystá sběr vzácného ovoce a Lázeňské vinobraní, které nabídne jarmark všehochutí. Také na Znojemsku bude o zábavu postaráno. V areálu kempu pod zámkem v Jaroslavicich vyrazí odvážlivci na všem, co má kolečka a jede. Tak tedy alespoň zní heslo letošní Karkiády. Pozveme také na konec hradní sezony na Hradě Bítov.