Octomilky jsou drobné, nenápadné mušky, které dokážou znepříjemnit život i ohrozit hygienu. Se správným přístupem se jich ale můžete efektivně a rychle zbavit. Jeden z triků zabere během několika vteřin.
Češi často nakupují zboží v akci. Při rozhodování, který obchod nakonec navštíví, hraje důležitou roli i tištěný leták. Pokud je totiž na titulní straně ovoce, zelenina či maso, zvyšuje se tím šance k oslovení zákazníka. Ukazuje to nový průzkum.
Přinášíme pravidelný přehled událostí, které nezůstaly bez povšimnutí a objevily se v uplynulých dnech na webu Táborského deníku. Událostí týdne byla Táborská setkání. Přinesli jsme i ohlédnutí za nástupem loňských povodní.
/ANKETA/ Sklizeň ovoce vrcholí a také startuje sezóna pálení ovocných destilátů. Na tradiční slivovici si ještě několik měsíců musíme počkat, než bude vyzrálý kvas, ale první ovoce už je proměněné v lahodný destilát. I na Táborsku už se otevírají dveře místních pálenic, kde si pěstitelé mohou nechat zpracovat své úrody do lahodných destilátů. Zjistěte, kde a jak můžete proměnit své ovoce v kvalitní pálenku a jaké služby jednotlivé pálenice nabízejí.
Po dvou mizerných sezonách jsou ovocné stromy konečně už zase obalené plody. Do palíren míří lidé s košíky a přepravkami plnými švestek, mirabelek i jablek. Před destilací se ovoce drtí a pak se nechá kvasit. Proto musí být sladké. Majitelka Pěstitelské pálenice v Chlumíně Daniela Purnochová radí, jaké plody jsou k výrobě kvalitní české pálenky nezbytné.
Sociální sítě v posledních dnech žijí videem z tureckého Istanbulu. Zachycuje metrákového medvěda převáženého na veterinární kliniku a podstupujícího vyšetření na počítačové tomografii. Do rukou lékařů zvíře dostala záliba v ovoci. A nebylo to poprvé.
/VIDEO, FOTO/ Taková sezona tu už dlouho nebyla. Stromy jsou obalené švestkami a fanouškové tradiční české slivovice už se na ně těší v tekuté podobě. V Pěstitelské pálenici v Chlumíně, kde dokážou ovoce proměnit v padesátiprocentní domácí pálenku, se nezastaví asi až do jara příštího roku. Po třešních na začátku léta tam teď lidé vozí ze svých zahrad a sadů vedle švestek také mirabelky nebo jablka. Začalo už také moštování.
Vůně ovocných destilátů se už několik týdnů line v Charvátech na Olomoucku z budovy obecního úřadu, v jehož sklepní části místní samospráva od roku 1992 provozuje vlastní pěstitelskou pálenici.
Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.
Dřín je mrazuvzdorný okrasný keř, často pěstovaný i jako živý plot. Kvete brzy na jaře a na podzim ho zdobí červené jedlé plody vhodné do marmelád, kompotů nebo na výrobu sirupů.
Princezna Kate začíná svůj den jednoduchou zdravou snídaní, kterou většina nutričních expertů nadšeně schvaluje. Zajistí jí dostatek energie k tomu, aby zvládla své děti, své povinnosti i své sportovní koníčky, a navíc prospívá její postavě i pleti. Princezna z Walesu totiž snídá ovesnou kaši.
Zatímco v minulých letech si pěstitelé na Přerovsku zoufali, protože úrodu v sadech poničily mrazíky nebo sucho, tento rok se potýkají s opačným problémem. Meruněk, broskví i rynglí se urodilo tolik, že mnozí zahrádkáři strávili celé léto zavařováním a přípravou džemů. Kvůli nadměrné úrodě ovoce přijímají pálenice jednu objednávku za druhou a o přebytky jablek ze zahrad se postarají i výkupny.
Je srpnové páteční odpoledne, poněkud chladnější než ty předchozí. Ale zdá se, že chuti na sladké osvěžení to tady - u zmrzlinového stánku v Doudlebách nad Orlicí - neubírá. Našli byste ho kousek od úřadu městysu. Sousední výlohu zdobí velký poutač s vyobrazením dívky v puntíkovaných šatech s kornoutem opočenské zmrzliny, snad té nejznámější po celém Česku. Její domov je také v tomto kraji pod Orlickými horami, ale točí se i tady v Doudlebách, ve stánku, který už řadu let vede Dagmar Voborníková. A právě jí čtenáři v anketě Deníku o nejlepší zmrzlinu na Rychnovsku přiřkli svými hlasy vítězství, přišlo jich přesně 5 069.
Lékařka Monique Tellová prozradila, co snídá, aby získala energii a zůstala déle sytá. Její první jídlo dne je ze tří ingrediencí. Tato snídaně je výbornou volbou pro diabetiky. Pomůže však i pacientům s vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem, srdečními chorobami či nadváhou.
V těsném sousedství hanácké dálnice D46 aktuálně voní přepálené ovoce. Pálenice Old Distillery v Žešově, místní části Prostějova, je aktuálně v plné permanenci. Z kotlů teče průzračný destilát osobité vůně. Pálí se meruňky, třešně, višně nebo ostružiny. Jaká je kvalita a jak to teče?
/FOTO/ Především na čerstvé exotické ovoce lákaly desátého srpna zájemce nedělní Africké trhy na náměstí ve Vyškově. Prodejci přivezli nabídku od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní kávu, různé druhy čajů, rukodělné výrobky, africké látky a šaty, bambucká másla a mnoho dalšího.
Keře s ostružinami, malinami nebo borůvkami, vzrostlé jabloně či slivoně švestky. Na Žďársku se nachází desítky volně dostupných stromů či keřů, jejichž plody jsou lahodnou pochoutkou, a lidé si jich mohou natrhat do plných košů.
Obec Ostravice patří k nejoblíbenějším letním turistickým cílům v Moravskoslezském kraji. Leží na frekventované trase do srdce Beskyd, a proto jí denně projíždějí stovky návštěvníků. Kromě krásné přírody a výchozích míst pro pěší túry nabízí také příjemné zastávky na občerstvení. Třeba na zmrzlinu.
Vosy obvykle nebývají agresivní, dokud nejsou vyprovokovány. Tedy pokud se zrovna nenacházejí v životní fázi, kdy se rozpadá sociální struktura jejich kolonie, mění se stravovací návyky a následně i jejich chování. Toto období nastává právě v pozdním létě, kdy se už vosy nestarají o své potomky. Nejenže „nemají co na práci“, ale ještě prahnou po lahodném cukru, kterým je dosud odměňovaly při krmení larvy.
Je domácí marmeláda jen hromada cukru, nebo se v ní zachovají zdraví prospěšné živiny? I když marmelády vařily už naše praprababičky a my si ovoce dokážeme uskladnit na zimu i jinak, rozhodně nejde o přežitek. Marmelády nejen potěší chuťové buňky, ale navíc nabídnou i mnoho zdravých látek.
Stavba Kauflandu, která začala v Hořovicích v květnu letošního roku, jde podle plánu a roste přímo před očima. „Dokončení stavby je naplánováno na první čtvrtletí roku 2026. Spolu s postupem výstavby budeme termín dále upřesňovat," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Nová prodejna Kauflandu bude naproti parkovišti Nemocnice Hořovice pro zaměstnance.
Nemáte zahradu, ale toužíte po vlastním ovoci? Pěstování ovoce na balkoně či terase je snazší, než si myslíte. Při správném výběru a vytvoření vhodných podmínek si můžete ovoce pěstovat i v květináči. Vyzkoušejte pět druhů, které vás budou těšit nejen krásou, ale i svými plody.
Jahody, rybíz, borůvky, švestky, hrušky a jablka - to je pracovní, ale také životní náplň Eduarda Kozáka z malebné obce Lučice na rozhraní Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje - obec je jednou ze tří místních částí Bělotína na Hranicku.
Borůvky jsou úžasné ovoce. Výborně chutnají čerstvé, v ovocných koktejlech, zmrzlinách i koláčích. Navíc obsahují spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Někteří lidé by však s jejich konzumací měli být opatrní, protože by si mohli přivodit zdravotní potíže.
Čas borůvek přináší mnoho kulinárních potěšení. Patří mezi ně borůvkové knedlíky, koláče, smoothie nebo syrové borůvky s tvarohem či jogurtem. Víte však, že ten, kdo má pusu fialovou od borůvek, udělal i něco pro své zdraví? Malé modré kuličky jsou totiž zdrojem nesmírně zdravých látek. Vedle jiných účinků pomáhají také snižovat krevní tlak.
Některé pálenice na Hranicku už v těchto dnech zahájily sezonu. Zákazníci sem vozí kvasy z raného ovoce, především z třešní, višní, meruněk a mirabelek. Ve vyšších polohách hranického regionu je letos úroda slabší než v minulých letech.
/VIDEO, FOTO/ Pro někoho je to odpočinek, úspora, ale hlavně čerstvé ovoce. Na okraji Hradce Králové začal samosběr malin. Ovoce tady stojí méně než polovinu toho, za kolik ho v akcích nabízí supermarkety. Lepší ale je se objednat předem.
Není zásah jako zásah. O tom se na vlastní kůži přesvědčili přerovští strážníci, kteří byli v pondělí vpodvečer přivoláni do vilové čtvrti nedaleko Městského hřbitova. Na zahradu majitelky domu se vloudil ze sousedního pozemku nezvaný návštěvník - vietnamské svislobřiché prase. Následovala scéna jako z akčního filmu.
Zmrzlina, kterou si jinde nedáte. Tak by se dalo shrnout to, co nabízí Hrádecká zmrzka– značka, která vznikla před více než deseti lety v letním areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou a od té doby se rozrostla do tří stánků kolem vody a jednoho prodejního místa na náměstí ve městě.
Léto a dovolená patří odpočinku, relaxaci a načerpání nových sil. Teplé počasí a dlouhé dny však zároveň vybízejí k výletům a nejrůznějším pohybovým aktivitám. Nabízejí tak příležitost zlepšit si kondici a zbavit se pár nadbytečných kil. Podle odborníků není těžké v létě zhubnout – chce to ovšem dodržovat několik důležitých zásad. A nepodvádět.
Pěstitelům na Znojemsku i na celé jižní Moravě pomalu končí sklizeň meruněk a na ni navazuje sklizeň fíků. Oproti minulému roku si fíky ale dávají na čas. Úrodě prospěly deště, objevit se ale může molovenka fíková. Ovoci neškodí, pochutnává si na listech a lidé ji tak snadno odhalí. Fíky lákají i octomilky a loni poprvé ovoce přilákalo i černou fíkovou mouchu.
U Tržnice v Karlových Varech se v pátek 18. července uskuteční další městské farmářské trhy. Hlavním sortimentem bude opět sezonní ovoce, zelenina a bylinky od pěstitelů z Travčic a okolí Loun. Informovala o tom mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.
Malinová sezóna na Farmě Bezdínek odstartovala. Na první vypsaný termín dorazila v pondělí 14. července do areálu v Dolní Lutyni desítka sběračů. Letos je nově nutná rezervace předem. Kvůli nepříznivému počasí je zatím zralého ovoce méně, než bývá v tomto období obvyklé, a tak si zájemci budou muset na další termíny samosběru ještě počkat.
Na facebookových stránkách hradu Točník se objevila zpráva, že zdejší medvědi mají hlad, a proto se na ně vyhlašuje sbírka. Mezi lidmi se šířily obavy, co s medvědy Agátou a Martinem bude.
Ani extrémně vysoké teploty nepřerušily tradici středečních farmářských trhů na Masarykově náměstí v Děčíně. Bylo ale na nich o poznání méně prodejců i lidí. Ti se snažili rozpálenému náměstí spíše vyhnout. Na kontrolu prodejců přišla veterinární správa, která se zaměřuje na dodržování pravidel prodeje živočišných výrobků a produktů.
Zájemci přijedou do sadu a sami si natrhají, kolik ovoce chtějí. A čerstvé. Samosběr meruněk organizují v červenci v Kobylí a v Krumvíři na Břeclavsku. Ovoce nyní postupně dozrává.
V Hořovicích začala už od května letošního roku stavba nové prodejny Kauflandu. Bude naproti parkovišti pro zaměstnance Nemocnice Hořovice. Otevře v příštím roce. Prodejna bude vybavena nejmodernějšími technologiemi a nebudou chybět další prodejci.
Ovocnářům na Jičínsku i v celé republice se po loňské historicky nejnižší sklizni blýská na lepší časy. Letošní úroda ovoce by měla dosáhnout přibližně 132 tisíc tun, což je o více než 80 tisíc tun více než vloni. Největší radost dělají sadařům meruňky, jablek ale bude spíše průměrně.
/FOTO/ Výčepní ochucené pivo se čtyřmi procenty alkoholu a dominancí ovoce i bylinek. Pivovar ve Slavkově představil v uplynulých dnech Slavkovský Herb jako svou letní novinku.
Zmrzlina jako zdravá letní svačinka nebo způsob, jak dostat do nezbedného potomka ovoce. Přesně takovou dobrotu nabízí Chauwess v Liberci. Majitelka zmrzlinových pojízdných stánků do jejich startu obětovala i vlastní auto.
Ovocnáři ve Skrbeni u Olomouce připravují samosběr meruněk. Po letech bídy, kdy jim květy a plůdky spálil mráz, mají z očekávané úrody velkou radost. Tuší totiž, že o kvalitní ovoce bude obrovský zájem.
Sadaři ve Skrbeni na Olomoucku nabídnou lidem po letech samosběr meruněk. Po předchozích bídných letech, kdy spálil květy i plůdky mráz, mají ovocnáři z očekávané úrody radost. Sad na okraji vesnice, půlhodiny jízdy autem z Prostějova, se otevře veřejnosti již ve čtvrtek.
Omrzel vás samosběr jahod? Vyzkoušejte samosběry malin. Ty jsou sice v Česku stále spíše raritou, najdou se však plantáže, které je nabízejí. Nejpozději do čtrnácti dnů zčervenají keře malin i na plantáži v Lhotce nedaleko Telče na Jihlavsku, o kterou se stará Pavla Kothbauerová.
Ovocnáři ve Skrbeni u Olomouce nabídnou lidem samosběr meruněk. Po letech bídy, kdy jim květy a plůdky spálil mráz, mají z očekávané úrody velkou radost. Tuší, že zájem o kvalitní ovoce ze sadu na okraji vesnice bude obrovský. První odrůda může být vysbírána už během pár hodin.
Zimolez modrý, nebo také kamčatský, připomíná svým vzhledem borůvku, jeho plody jsou však ještě zdravější. Mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Tělu navíc dodávají spoustu užitečného vitaminu C. Odborníci na zdravou výživu mluví o takzvaných kamčatských borůvkách jen v superlativech. Navíc si je můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, protože zimolez je velmi nenáročný. Elixír zdraví a mládí pak budete mít stále po ruce.
Máte ovocné stromy obsypané bohatou násadou plodů a těšíte se na úrodu jablek, hrušek nebo broskví? Pokud chcete sklízet kvalitní plody, měli byste udělat probírku, tedy snížit počet plodů na stromě. Tato zahradnická metoda pomáhá zajistit lepší chuť i větší velikost ovoce.
Tržnice v centru Karlových Varů bude v pátek 20. června opět v obležení farmářů. Trhům bude vévodit sezonní ovoce a zelenina. Lokální pěstitelé dovezou jahody, kedlubny, brokolici, rebarboru, kopr, ředkvičky, ale také bylinky a květiny. Uvedla to mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.
Octomilky neboli ovocné mušky se zpravidla v našich domácnostech objevují v teplejších měsících roku. Pokud se u vás zabydlí, zkuste se těch malých otravných mušek zbavit rychle, úplně a bez chemie. Přilákejte je do jednoduché domácí pasti a pak je živé vypusťte ven.