Kreativ

ŠTÍTEK: Povodí Vltavy

Vizualizace podoby plavební komory na starém jezu v Hněvkovicích.

Vltavu budou brázdit tisíce lodí

Českobudějovicko - V loňské sezoně, která trvala od poloviny května do konce září, se po Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou plavilo přes sedm tisíc výletníků na více než tisícovce lodí. Od příštího roku by toto číslo mohlo mnohonásobně vzrůst. Větším výletním lodím s délkou až 44 metrů a šířkou až 5,5 metru, ale také malým motorovým člunům s rychlostí omezenou na 13 kilometrů za hodinu, které mohou řídit i lidé bez osvědčení vůdce malého plavidla, se Vltava otevře až k Orlické přehradě.

Revitalizace Blanice ve Vlašimi se podařila.

Revitalizace Blanice se stala stavbou roku

Vlašim – Řešení protipovodňových opatření v rámci projektu Zkapacitnění toku Blanice přírodě blízkým způsobem získalo prestižní ocenění Vodohospodářská stavba roku 2014 v kategorii staveb s investičním nákladem nad padesát milionů korun. Soutěž každoročně vypisuje Svaz vodního hospodářství ČR a vyhlášení vítězů probíhá při příležitosti Světového dne vody.

Husinecká přehrada.

Příští rok se možná podíváme až na samé dno Blanice

Husinec – Voda Blanice padající s obrovským hřmotem přepadovými okny husinecké přehrady, takový obrázek mohli lidé vidět v uplynulých třinácti letech hned několikrát. V příštím roce by se jim měl naskytnout ale zcela opačný výjev. Povodí Vltavy totiž plánuje opravy spodních výpustí a s tím souvisí i značný pokles hladiny.

Den otevřených dveří na Povodí Vltavy

Lidé nahlédli pod ruce vodohospodářům

Plzeň - Jak to vypadá v laboratořích, v nichž odborníci zkoumají kvalitu vody, a jak vypadá vodohospodářský dispečink, jenž hlídá hladinu řek v Plzeňském kraji?

Českobudějovická náplavka občas slouží různým akcím.

Z náplavky parkoviště být nemůže. Kvůli velké vodě

České Budějovice – Na jedné straně plná parkoviště, na druhé prázdná asfaltová plocha jen pár kroků od centra města pod Dlouhým mostem. Nad takovým obrázkem kroutí hlavou řada řidičů a po úterních oslavách 750 let od založení Českých Budějovic, kdy bylo mimořádně možné parkovat právě na náplavce, sílí hlasy, které volají po trvalém otevření prostoru pro zájemce o parkování.

Ilustrační foto.

Lékárničky do aut jdou pořád na odbyt

Českokrumlovsko - Kdo se ještě nedostal k tomu, aby si vyměnil autolékárničku za „čerstvou", která odpovídá novele poslední vyhlášky, měl by si pospíšit.

Tudy povede opravená cesta

Branov: Cestu k přivozu čeká oprava

Branov – Krkolomná cestička, jež vás neomylně zavede od břehu řeky Berounky k domečku převozníka v branovském Luhu, se dočká obnovy.Nelze ani spočítat, kolik lidí po ní prošlo a kolikrát ji spláchla voda.

Pohled z vyhlídky u zříceniny Baba na Vltavu a sídliště v pražské Troji.

Břehy Vltavy v Troji a Podbabě se promění

Praha - Plánovaná dostavba čistírny odpadních vod na Císařském ostrově si mimo jiné vyžádá i poměrně razantní zásah na březích Vltavy v Podbabě a v Troji. Píše se o tom v materiálu, který včera schválila městská rada. Přiblížila tak podpis memoranda mezi Prahou a státem, respektive Povodím Vltavy, kde se o nutné úpravě břehů, které jsou ve vlastnictví státu, také hovoří.

Cyklostezka by měla vést pod mostem v Ottově ulici v Rakovníku

Cyklisté, pozor! Nové podjezdy na páteřní stezce nevzniknou

Rakovník - V letošním roce se cyklisté či turisté bezpečného podchodu pod hlavními komunikacemi v Rakovníku nedočkají. Město Rakovník sice získalo povolení od Povodí Vltavy na umístění stezky na břeh potoka, město ale musí nyní zajistit veškerou dokumentaci. To by mělo trvat alespoň rok. Časté kolize cyklistů s řidiči, mnohdy neukáznění cyklisté, děti, a také řidiči nerespektující přechod pro chodce.

Mohutná borovice poškodila chatku na Šnajberku

Domažlicko sužoval o víkendu silný vítr a déšť

Domažlicko – Silný vítr doprovázený deštěm zaměstnal v pátek i v sobotu hasiče. Jednotky vyjížděly k desítkám případů vyvrácených stromů, spadaných větví na vozovce či odčerpávání vody ze sklepů.

Zubřina pod brankou v Domažlicích.

Zubřinou protéká čtyřnásobné množství vody, jinde je to podobné

Domažlicko – Zhruba čtyřnásobné množství vody oproti pátečnímu večeru protéká v sobotu dopoledne Zubřinou v Domažlicích. V deset hodin je průtok dle informací z Povodí Vltavy na hodnotě 1,286 m3.s-1 Hladina stoupá od půlnoci, momentálně (09:50) na kontrolním bodě dosahuje výšky 61 cm. První stupeň povodňové aktivity by nastal v případě, že by hladina vystoupala do výšky 100 cm.

Letecký pohled na přístaviště nákladních lodí v Libni.

Přístav v Libni bude vyčištěný od nánosů z loňských povodní

Praha - Povodí Vltavy nechá vyčistit přístav v pražské Libni od nánosů. Jejich vytěžení ze dna řeky, odvoz a uložení na skládku vyjde asi na 28,1 milionu korun. Přístav je zanesený bahnem a dalšími nánosy také po loňských povodních, které v celém Povodí Vltavy způsobily škody za více než 742 milionů korun.

Cvičení hasičů a slaňování na orlické přehradě.

Hasiči na Orlíku likvidovali cvičně požár, pak slanili hráz

Příbramsko – Simulovaný požár v kabelové šachtě jednoho z hrázových bloků zalarmoval příbramské hasiče, aby dorazili do největší české klasické vodní elektrárny – Orlíka. Tematické havarijní cvičení dokonale prověřilo souhru jednotek Hasičského záchranného sboru s obsluhou elektrárny a specialisty Povodí Vltavy. Hasiči také využili zásahu pro atraktivní nácvik slaňování stometrové hráze.

Pod Štruncovými sady zapadl bagr

Pod Štruncovými sady zapadl bagr

Plzeň - V Bahně a pod vodou skončil v sobotu bagr, který na jezu na řece Mži pod Štruncovými sady pracoval na přejímkování staveniště.

Ilustrační foto

Hladiny se vrátily na normální stav

Plzeňsko – Ještě v pátek dopoledne sice čidla Povodí Vltavy hlásila na několika řekách v kraji zvýšenou hladinu, ale postupem dne se hladiny uklidnily.

Pokládání základního kamene Vodního domu.

Stavbu Vodního domu zahájil přípitek vodou

Hulice – Položením základního kamene Vodního domu, který má vyrůst u přehrady Švihov na Želivce, v úterý oficiálně zahájili jeho výstavbu zástupci společnosti firmy Veolia, Povodí Vltavy a ČSOP Vlašim. Po poklepání na základní kámen si organizátoři stavby s investory stylově připili vodou z Želivky. Poté si prohlédli soutěžní architektonické návrhy Vodního domu.

TACHOVŠTÍ vodáci symbolicky uzamkli řeku Mži v Tachově. Úsek od přehrady do vodácké základny sjelo přibližně osmdesát vodáků.

Vodáci uzamkli v Tachově Mži

Tachov - Už šest let zamykají každým rokem tachovští vodáci řeku Mži. Stejně tak postupovali i letos, řeka je od poslední zářijové soboty symbolicky uzamčena.

Cvičná stavba protipovodňových hrází a slavnostní předání stavby.

Beroun je chráněný před stoletou vodou

Beroun /FOTOGALERIE/ - Protipovodňová opatření v Berouně jsou od pátku 26. září oficiálně v provozu. Tuto pro Beroun výjimečnou událost přijel posvětit ministr zemědělství Marian Jurečka.

Požár lodi zaměstnal v neděli pražské hasiče i policisty

OBRAZEM: Měl zničení lodi na svědomí žhář?

Praha - Požár lodi zaměstnal v neděli pražské hasiče i policisty. Ohlášen byl deset minut před sedmou hodinou na modřanském úseku Vltavy; u pravého břehu na úrovni ulice Vltavanů. Stříkat vodu do plamenů už ale nebylo třeba. Při příjezdu vozů s blikajícími majáky už plavidlo bylo pod vodou celé. Zbýval z něj totiž již jen ohořelý vrak, který klesl pod hladinu.

SEČENÍ ZAČÍNÁ v centru města a místech, kde tráva roste velmi rychle.

V létě se ve městech seče každý den

Střední Čechy - Sekačky, křovinořezy a žací stroje. Prakticky od jara přes celé léto až do podzimu mají technické služby napilno. Tráva roste pořád a je potřeba se o ní starat. I tak si lidé často stěžují, že jim vysoká tráva může bránit ve výhledu, ať už na křižovatce nebo před domem.

Uhynulé ryby na přehradě Hracholusky

Proč na Hracholuskách hynuly ryby? Stále se neví

Hracholusky – Okouni a candáti už sice ve vodě hracholuské přehrady nehynou, nicméně mrtvé ryby se na hladině ještě objevují. V posledních dnech z ní rybáři sbírali hlavně šedesáticentimetrové i větší macky.

Starosta Myslína Josef Vaněček a Ludmila Klofová ukazují na hráz, kterou na řece Skalici vybudovali pracovníci Povodí Vltavy.

Myslínští: Povodí, začni se lépe starat

Myslín – Spor ohledně čištění řeky Skalice v Myslíně graduje mezi obcí a Povodím Vltavy coby správcem toku. Myslínští považují činnost Povodí za nedostatečnou, Povodí Vltavy se hájí tím, že konkrétní požadavky od Myslínských neobdrželo. Vše doprovází několikaměsíční korespondence, do které už je zainteresované i ministerstvo.

Horská zahrada nabídne turistům nové pohledy na Český Krumlov.

Takřka po pěti letech se obnovily práce na Horské zahradě

Český Krumlov – Jedna stavba tady končí, druhá začíná. Tak by se dala parafrází slavné básně charakterizovat situace v českokrumlovské Rybářské ulici, tedy v místech zákrutu řeky Vltavy od Plášťového mostu po levém břehu řeky proti proudu.

Po bouřce se v pondělí večer rozvodnil Dobrovodský potok v Českých Budějovicích.

Majitelé garáží u Dobrovodské stoky žádají protipovodňové úpravy

České Budějovice – Schovávají auto pod střechou, přesto mají při každém silném dešti důvod se bát, že jim voda poničí majetek. Vlastníci garáží podél Dobrovodského potoka už ani nepočítají, kolikrát se museli vypořádat s potopou. Báli se jí i v pondělí večer i v úterý odpoledne, kdy při bouřce stoupla hladina jindy nenápadného toku.

Dnes už historický snímek z rekonstrukce koruny hráze na Husinecké přehradě. Pro provoz by měla zůstat zavřená už jen necelé dva týdny.

Do otevření Husinecké přehrady zbývají už jen dny

Husinec - Už brzy, 26. července, se znovu pro provoz otevře komunikace přes hráz vodního díla Husinec. „Tento pátek by se měla uskutečnit přejímka stavby od zhotovitele. Následovat bude ještě vyklízení staveniště," uvedl Jiří Poláček z Povodí Vltavy.