Kreativ

ŠTÍTEK: Povodí Vltavy

Obnažené koryto Malše i Vltavy lze v těchto dnech pozorovat v Budějovicích.

V korytech Vltavy i Malše výrazně ubylo vody. Kvůli opravám

České Budějovice - Obnažené koryto Malše a Vltavy lze v těchto dnech pozorovat v Českých Budějovicích. Sníženou hladinu mají na svědomí zdvižené bubny Jiráskova jezu. Povodí Vltavy totiž chystá lokální opravy opevnění břehů řeky Vltavy v úseku od Mánesovy ulice po Trilčův jez u papíren a také opravy povodňových škod z roku 2013 u TJ Meteor.

Ilustrační foto.

Lávku pro pěší chce Lužec kvůli školákům

Lužec – Obec obehnaná z jedné strany Vltavou a z druhé laterálním plavebním kanálem, podél které vede turisty vyhledávaná cyklostezka. To je Lužec nad Vltavou, jehož jedna část, Bukol, se nachází na opačném břehu řeky.

Hausbot.

Hladina na vodním díle Slapy se zvýší

Třebenice – Státní podnik Povodí Vltavy zvýší už příští týden ve dnech 26. až 28. září hladinu vody v nádrži vodního díla Slapy nad kótu 270 metrů nad mořem. „Tento vzestup hladiny by měl umožnit a usnadnit majitelům plavidel a plovoucích zařízení jejich odklizení po ukončení plavební sezóny," připomněl Hugo Roldán z oddělení styku s veřejností státního podniku Povodí Vltavy.

Lidé se v červnu sešli u Malého jezu. Snaží se zvrátit chystaná protipovodňová opatření, která by změnila ráz oblíbeného místa.

U Malše chystají další setkání

České Budějovice - Kritici plánovaných protipovodňových úprav na řece Malši v Českých Budějovicích, sdružení v iniciativě Zachraňme Malák, chystají další veřejné setkání. Podle Tomáše Mráze, jednoho z členů iniciativy, budou tentokrát tématem setkání celková koncepce úprav a otázky, které se k ní vztahují.

Hausbot.

Vyšší hladina ve Slapské přehradě usnadní zimování lodí

Benešovsko - Majitelé plavidel na Slapské přehradě budou moci od 26. do 28. září využít zvýšené hladiny pro zazimování svých lodí. Voda v přehradě bude na úrovni 270 metrů nad mořem, tedy 60 centimetrů pod maximální výškou hladiny přehrady. Usnadní to manipulaci s plavidly. V pátek to řekl Hugo Roldán z Povodí Vltavy.

Altán na Tuškově zůstane zachovaný, ten na promenádní cestě nejspíš ne.

Spolek přátel Konopiště poslal na radnici dopis s připomínkami a žádostí o pomoc

Benešov – Celkem devět bodů má dopis, který předseda Spolku přátel Konopiště Petr Mareš adresoval radě města Benešova. V dokumentu je seznam požadavků, s jejichž realizací chtějí Přátelé Konopiště pomoci od města. „Jedním z bodu je například úklid veřejného dětského hřiště postaveného Lesy České republiky na Tuškově," potvrdil místostarosta Benešova Zdeněk Zahradníček. Po odbahnění Konopišťského rybníka a úpravě okružní cesty, se do této části parku hrne stále více lidí. Jdou, běží nebo jedou na kolech a při tom také svačí, pijí či kouří. Jenže cesta zatím postrádá odpadkové koše. Přátelé zámku právě na to upozorňují radu města a žádají dovybavení vhodnými a vkusnými nádobami na odpadky.

Ilustrační foto

Hořovická výpadovka je uzavřená od úterý

Hořovice – Několik let Hořovičtí usilovali o opravu silnice, nábřežní zdi a chodníku v Tyršově ulici. Opravy provázela řada komplikací, díky společnému projektu města, kraje a Povodí Vltavy se ale rekonstrukce letos podařila. Završením bude celková oprava povrchu komunikace v této ulici. Dopravní omezení začínají už v úterý.

Ilustrační foto.

Děti pálily v lese izolaci z kabelů

Jindřichův Hradec – Rodiče čtyř nezletilců nyní budou muset na sociálce vysvětlovat, proč jejich potomci minulý týden, kdy platila opatření jihočeského hejtmana kvůli období mimořádného sucha, rozdělali oheň v lese nad areálem závodu Povodí Vltavy. 

Ilustrační foto

Příbram zakázala do odvolání odběr vody z potoků a nádrží

Příbram – Město Příbram zakázalo odběry povrchových vod z vodních toků na území obce s rozšířenou působností. Podívejte se, zda zrovna vy, neporušujete zákaz, jestliže odčerpáváte vodu z potoka na zalévání nebo berete vodu z potoků a nádrží pro podobné účely. Zákaz odběru vod se týká desítek obcí. O zákazu jsme již informovali. Seznam obcí je níže v textu.

Ilustrační foto

Ke stromům vozí vodu také hasiči

Písek – Dosud vydaná povolení k odběru vody z řeky Otavy zatím není nutné dočasně rušit ani omezovat. Vyplynulo to z průzkumu odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku. „Ani Povodí Vltavy nedalo podnět k nějakým drastickým opatřením, to však neznamená, že by se vodou nemělo šetřit," zdůraznil Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek.

Řeka Sázava v centru Žďáru nad Sázavou má vody ještě relativně dost, ale jen díky nedalekému jezu, který ji zadržuje.

Z řek a potoků téměř zmizela voda

Žďársko - Kvůli dlouhotrvajícímu suchu klesají hladiny řek a potoků v okrese Žďár nad Sázavou na svá dlouhodobá minima. Třeba Oslavu v Dolních Borech přejdete doslova „suchou" nohou. Hladina vody tam má jen šest centimetrů. Málo vody je i v Balince nebo ve Fryšávce a pokles zaznamenala i Sázava.

Ranní procházka v okolí řeky Vltavy v Praze.

Břeh Vltavy dozná změn. Opraví původní dlažbu

Praha – Z pravého břehu Vltavy, mezi přístavem v Libni a Hlávkovým mostem, zmizí škody způsobené povodní 
z roku 2013. Odstraní se nánosy i náletové dřeviny a obnoví se i původní kamenná dlažba.

Husinecká přehrada má v současné době vody málo.

Přehrada
 v Husinci má rezervu

Prachatice – Na celkově nižší hladinu vody v Husinecké přehradě má podle dispečera Povodí Vltavy Petra Hovorky jednoznačný vliv přetrvávající sucho a delší období bez výraznějších srážek. „Zatím spíše jen lokální bouřky oživí krátkodobě menší toky, na větších tocích jsou průtoky obecně na velmi nízké úrovni," uvedl Petr Hovorka.

Ilustrační foto.

Od čistírny odpadních vod zmizí náletové dřeviny a haldy hlíny

Praha - Od čistírny odpadních vod na Císařském ostrově v Praze zmizí náletové dřeviny a haldy hlíny. Opatření za 1,8 milionu korun požaduje Povodí Vltavy, protože stromy a hlína zhoršují průchod vody při případných povodních. Jejich odstranění je tak podmínkou pro vydání stavebního povolení na přestavbu čistírny. V úterý to řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Město plánuje ostrov celkově zrekonstruovat do tří let.

Sázava v Krhanicích.

Řeky na Benešovsku vysychají, vodáci si teď moc neužijí

Benešovsko – Jaký je stav vody na tocích Benešovska? Jedním slovem, neutěšený. Podle údajů Povodí Vltavy, které dlouhodobě zaznamenává průtoky i výšky hladiny, by vám v pátek 17. července v šest hodin ráno na přebrodění řeky Sázavy v Nespekách stačily normální holiny. Řeka měla pouhých 32 centimetrů a protékalo jí 3300 litrů vody za sekundu. To je, vyjádřeno na webu Povodí Vltavy tmavě zelenou barvou, normální stav.

Návrh řešící nábřeží řeky Otavy.

Úprava nábřeží se opozdila

Písek – Návrh na úpravu pravého břehu řeky Otavy mezi Kamenným a Novým mostem měli zastupitelé na stole již před více než dvěma lety. Bohužel od té doby se v záměru příliš nepokročilo.

Žďákovský most na Orlické přehradě.

Vltavská kaskáda potřebuje změnu, aby zadržela povodeň

Střední Čechy - Červnové povodně, které zaskočily nejen obyvatele Prahy, ale i další místa a velká města na Vltavě a Labi před dvěma lety, inspirovaly k vytvoření studie. Na ní pracoval expertní tým Českého vysokého učení technického, který se zabýval možným zvýšením ochranné funkce Vltavské kaskády před povodněmi.

Kritické místo se nachází hned pod ledečským hradem. Majitel zde zabetonoval do jezu kameny.

Ledeč: Vodáci se bojí na jez

Ledeč nad Sázavou – Český svaz kanoistů již od loňského roku posílá na odbor životního prostředí ve Světlé nad Sázavou stížnosti na jez pod ledečským hradem.

Pozemky na břehu Polečnice se zavážkou.

Kvůli závozu mají strach z velké vody

Český Krumlov – Jako hráči ping-pongu s úřady si připadají občané Nových Dobrkovic, kteří bydlí v domech na levém břehu potoka Polečnice naproti benzínové stanici 
a restauraci na výpadovce na Kájov. Na pravý břeh totiž majitel pozemků navezl silnou vrstvu kamení a zeminy, a to se občanům nelíbí. Bojí se totiž, že až zase přijde povodeň, jako první kvůli zvýšenému pravému břehu zalije jejich domy. Zastání hledají 
u města.

Před dvěma lety se Ladislav Hodný suchou nohou domů nedostal.

Před dvěma lety opět zahrozila potopa

Českobudějovicko - Zahrady, garáže, sklepy i přízemí domů pod vodou, neprůjezdné silnice, stojící vlaky, poruchy na dodávkách elektřiny, tepla a teplé vody. Tak vypadala situace před dvěma lety na mnoha místech v regionu. Vytrvalé deště tu v prvních červnových dnech způsobily záplavy. Velkým škodám se ale většina Jihočechů, mimo jiné i díky zkušenostem z roku 2002 a novým protipovodňovým opatřením, vyhnula.

První zdi v rámci protipovodňových opatření na Dobrovodské stoce už jsou hotové.

U obchoďáků vyroste nová zeď z betonu

České Budějovice – Necelý kilometr a půl obávané Dobrovodské stoky přestane strašit své okolí. Povodí Vltavy zahájilo bagrování dna a stavbu protipovodňových zdí od Pražské třídy až po soutok Dobrovodské stoky s Pivovarským potokem.

Vojenský újezd Brdy.

Brdům chybí mapy, telefonní signál, správci silnic a pyrotechnici

Spálené Poříčí - Chybějící mapové podklady a souřadnice míst pro záchranáře, údržba silnic, špatný telefonní signál i pyrotechnická zátěž jsou největšími problémy v oblasti vojenského prostoru Brdy. Ten se od ledna zruší a místo něj vznikne Chráněná krajinná oblast Brdy. Na úterním setkání to uvedli zástupci Plzeňského kraje, obcí, policie, hasičů a Povodí Vltavy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil LUPOFYT Chrášťany

Ministr se setkal s rakovnickými zemědělci

Chrášťany – Moderní zemědělství, technologické postupy, precizní zemědělství, pěstování chmele i živočišná výroba se probíraly při setkání ministra zemědělství Mariana Jurečky se zemědělci Rakovnicka ve firmě Lupofyt.

Informační tabule.

O řece u mlejna

Havlíčkův Brod - Lidé z Havlíčkova Brodu, kteří se rádi procházejí kolem řeky Sázavy, jistě přivítali přehlednou informační tabuli, kterou nechalo město ve spolupráci s Povodím Vltavy nainstalovat nedaleko jezu v lokalitě U Mlejna.