Kreativ

ŠTÍTEK: Povodí Vltavy

Povodí Vltavy

Pokuta za manipulování zakázek pro Povodí Vltavy soudně potvrzena

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes potvrdil stotisícovou pokutu pro Povodí Vltavy za manipulování zakázek při losování firem. Sankci uložil státnímu podniku před čtyřmi lety Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Její platnost už potvrdil i Krajský soud v Brně.

Ilustrační foto.

Déšť a tání zvyšují hladiny řek

Klatovsko – Zvyšování hladin vodních toků kvůli tání a dešti očekávají meteorologové. Na Klatovsku by však nemělo být výrazné a od pátku by kvůli ochlazení měly hladiny řek opět klesat.

Řeka Blanice se v některých částech toku vylila ze svého koryta

AKTUÁLNĚ: Řeka Blanice se v některých částech toku vylila ze svého koryta

Louňovice pod Blaníkem - Stačilo, aby roztál všechen napadlý sníh a párkrát zapršelo. Ve středu 22. února Povodí Vltavy hlásí, na svých webových stránkách, první stupeň povodňové aktivity na území řeky Blanice. Ve čtvrtek ráno ale již uvádí, že stav na řece pod Blaníkem je v normě. Stejně tak na jiných řekách na Benešovsku.

Soukromá tenisová hala v Sezimově Ústí.

V Ústí ladí spor o pozemky u haly

Sezimovo Ústí - Provozovatel tenisové haly u Kozského potoka se podle radnice dostal do rozporu s uzavřenou nájemní smlouvou z roku 2009. Tvrdí ale opak 

Vltava. Ilustrační foto.

Průtok pod Prahou se zvětšovat nebude, přetekly by hráze

Praha - Maximální neškodný průtok Vltavy pod Prahou nelze zatím zvýšit na zvažovaných 2000 kubických metrů za vteřinu. Přetekly by totiž hráze, které jsou projektované na současných 1500 m3/s. V rozhovoru to řekl generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala. Neškodný průtok je největší průtok, který ještě nezpůsobí nepřijatelné škody v daném úseku říčního toku, tj. kdy se voda nevylévá z koryta. Povodí ho chce zvýšit kvůli případným povodňovým nebezpečím.

Tak nyní vypadá jezero v Horní Plané.

Lipno zamrzá. Na led ale vstupte, až to povolí ti, kteří upravují dráhu

Lipensko - Příchod slibovaných silných mrazů dává naději, že by mohlo zamrznout lipenské jezero natolik, aby na něm po pěti letech mohla vzniknout ledová magistrála. Navzdory tomu, že se před nedávnem na jezeře vytvořil krásný hladký led jako zrcadlo, není však současná situace vůbec růžová. 

Rozvodněná Sázava v Nespekách.

Sídla v Posázaví pomáhají s protipovodňovými opatřeními

Benešovsko - Navrhnout protipovodňová opatření, která by rozložila zátěž v krajině tak, aby se eliminovaly dopady záplav na spodních tocích, a řešit zadržení vody v krajině ke zmírnění následků sucha, je cílem Studie odtokových poměrů v povodí řeky Sázavy. Připravují ji společně obce a města ve spolupráci s Povodím Vltavy a Lesy ČR.

Rozvodněná Sázava v Nespekách.

Sídla v Posázaví pomáhají s protipovodňovými opatřeními

Posázaví – Navrhnout protipovodňová opatření, která by rozložila zátěž v krajině tak, aby se eliminovaly dopady záplav na spodních tocích, a řešit zadržení vody v krajině ke zmírnění následků sucha, je cílem Studie odtokových poměrů v povodí řeky Sázavy.Připravují ji společně obce a města ve spolupráci s Povodím Vltavy a Lesy ČR. Koordinátorem této spolupráce je obecně prospěšná společnost Posázaví. Celkové způsobilé výdaje projektu činí 17,2 milionu korun. Celých 85 procent pokryje dotace Ministerstva životního prostředí. Zbylých 2,6 milionu korun by měli pokrýt zainteresovaní partneři. Milion korun dá do projektu Povodí Vltavy a polovinu této přislíbily LČR.Spoluúčast dotčených obcí a měst se vypočítává podle délky toků v jejich správních územích a počtu míst s kritickou hranicí ohrožení povodněmi.

Zpevněné svahy u vodní přehrady Klíčava v Lánské oboře

Klíčavu zabezpečili proti vážnému znečištění

Kladensko /FOTOGALERIE/ - Údolní vodní nádrž Klíčava, která je veledůležitým rezervoárem vody pro Kladno a okolí, doznala výrazných změn. Přehrada o rozloze 71,4 hektaru je ukryta zrakům veřejnosti v přírodním prostředí za branami Lánské obory kam veřejnost nemá přístup.

Zpevněné svahy u vodní přehrady Klíčava v Lánské oboře

Klíčavu zabezpečili proti vážnému znečištění

Kladensko - Údolní vodní nádrž Klíčava, která je veledůležitým rezervoárem vody pro Kladno a okolí, doznala výrazných změn. První tři úseky svahu představovaly celkovou investici za necelých 95,5 milionu korun, z toho prosté stavební práce činily téměř 87 milionů.

Jaromír Kulhánek

Dobrý den, Vysočino

Havlíčkův Brod - Jen málokterá významnější stavební akce dnes nekončí slavnostním přestřižením pásky a cinknutím skleniček naplněných šampaňským.

Holešovice a Libeňský most

Holešovický břeh bude přístupný až k řece

Praha - Podél levé strany Vltavy by měla vzniknout cesta od Manin až k Císařskému ostrovu. Lidé se tak budou moci dostat až k řece. Proměny se jako první dočká lokalita u Libeňského mostu.

Do Želivky stékají nejen četné splachy z okolních obhospodařovaných polí, ale znečišťují ji i fekálie. Ilustrační foto.

Želivka bude skloňována doslova ve všech pádech

Havlíčkův Brod – V sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě se tento pátek pod záštitou europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a místostarosty Havlíčkova Brodu Libora Honzárka (TOP 09) koná konference nazvaná Želivka, příležitost k rozvoji regionu, nebo zdroj úpadku?

Klíčavská přehrada

Největší zdroj pitné vody pro Kladensko ochrání nové uzávěry

Kladensko - Nové provozní uzávěry zvýší bezpečnost vodní nádrže Klíčava na pomezí Kladenska a Rakovnicka. V rámci rekonstrukce za 14 milionů korun doplní spodní výpusti nádrže. Práce začaly v červenci, hotovo má být příští rok v dubnu," potvrdila to Michaela Šeborová z Povodí Vltavy.

Ilustrační foto.

Bojí se povodně, vyčistí strouhu

Kurojedy – Vodohospodáře už dva roky trápí sucho a přemýšlí, jak vodu v přírodě zadržet. Opačný problém ale mají obyvatelé obce Kurojedy na Tachovsku.

Sáně na vodu.

Hasičům nově pomáhají saně na vodu

Praha /FOTOGALERIE/ - Začít sáňkovat mohli již v pátek, za počasí typického babího léta, příbramští hasiči. Sníh k tomu nepotřebovali; vyřádili se na vodě. Jejich záchranářská výbava se čerstvě rozrostla o takzvané vodní saně.

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Odpůrci přehrady na Berounce chtějí, aby stavbu odmítla vláda

Praha - Odpůrci přehrady na Berounce chtějí, aby tuto stavbu odmítla vláda, což by považovali za dostatečnou záruku toho, že se neuskuteční. Dvě petice proti přehradě podepsalo téměř 10.700 lidí. "Petiční výbor tedy vyzve vládu, aby se peticí zabývala a vydala ve vhodné formě usnesení o nepřípustnosti výstavby přehrady na Berounce," sdělil dnes zmocněnec petičního výboru Petr Kučera.

Na sídlišti Hůrka dělníci budují schody k vodě.

Kralupy nad Vltavou se snaží zabránit hrozbě povodní na potoce

Kralupy nad Vltavou - Při vzpomínce na povodně, které v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku napáchaly škody za desítky milionů korun, naskakuje obyvatelům města husí kůže. Radnice se proto snaží nebezpečí velké vody odvrátit. Netýká se to přitom pouze Vltavy.

Orlická přehrada

Častější deště vyrovnaly loňský deficit vody v Orlíku

Příbramsko – Hladina v Orlické nádrži je momentálně o 12,6 metru výš, než byla loni v době extrémního sucha. Pro toto roční období je výška hladiny podle vodohospodářů naprosto standardní. Řekl to mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Ilustrační foto

Výstraha před velkou vodou 
se v kraji nenaplňuje

Plzeňský kraj – Až do pátečního poledne platí předpovědní výstražná informace, kterou ve středu vydali meteorologové i pro Plzeňský kraj. Varovali před velmi vydatným deštěm a doporučovali povodňovou bdělost.

Ilustrační foto.

Hráz na Berounce nebude i kvůli trvajícímu odporu

Rakovnicko - Na řece Berounce v oblasti Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko (CHKO) na Rakovnicku v současné době žádná retenční nádrž nevznikne. Podle Povodí Vltavy je výstavba poldru nerealizovatelná.

Starostka obce Roztoky Lenka Peterková

Hráz na Berounce nebude i kvůli trvajícímu odporu

Roztoky, Křivoklát - Na řece Berounce v oblasti Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko v současné době žádná retenční nádrž nevznikne. Podle Povodí Vltavy je výstavba poldru nerealizovatelná, jelikož s tímto záměrem nesouhlasili nejen obyvatelé samotného Křivoklátska, které by bylo výstavbou poldru zasaženo a zničeno, ale také tisíce obyvatel z celé České republiky. Naopak svůj souhlas vyjádřili někteří starostové obcí z dolního toku Berounky.