Kreativ

ŠTÍTEK: Povodí Vltavy

Vizualizace plánovaného bezpečnostního přelivu Vodního díla Orlík.

Ochrana před extrémní povodní. Na Orlíku vznikne bezpečnostní přeliv

Co by se stalo, kdyby jednou přišla extrémní povodeň? Odpovědí se má stát změna podoby hráze Orlické přehrady nacházející se nad obcí Solenice na Příbramsku. Stavba je to neobvyklá a tak mimořádná, že státní podnik Povodí Vltavy svolal setkání možných dodavatelů ještě před vypsáním veřejné zakázky. 

Vizualizace plánovaného bezpečnostního přelivu Vodního díla Orlík.

Orlík se připravuje na extrémní povodeň

Střední Čechy – Stavba je to neobvyklá a tak mimořádná, že státní podnik Povodí Vltavy svolal setkání možných dodavatelů ještě před vypsáním veřejné zakázky. V pátek na Orlíku uspořádal předběžnou tržní konzultaci k debatám o technických, ale i organizačních či finančních souvislostech budování bezpečnostního přelivu sloužícího k zabezpečení orlické přehrady pro případ velké povodně.

Koryto Litavky v příbramském lesoparku, ze kterého je potřeba odstranit některé stromy.

Město odstraní nemocné stromy v lesoparku Litavka

Příbram - Odbor životního prostředí vydal po dendrologickém šetření povolení k pokácení několika stromů v příbramském lesoparku Litavka. Většinou jde o stárnoucí dřeviny, které v omezeném prostoru hustého zápoje trpí řadou aspektů zhoršeného zdravotního stavu.

Vodní dílo Orlík.

Zástupci firem mají říci, za kolik je možno vylepšit hráz Orlíku

Střední Čechy – Chystaným úpravám orlické přehrady na řece Vltavě, na jejíž hrázi poblíž obce Solenice na Příbramsku se Povodí Vltavy chystá nově vybudovat doplňkový bezpečnostní přeliv chránící vodní dílo před účinky velkých vod, bude předcházet předběžná tržní konzultace před vyhlášením veřejné zakázky. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí správce toku Hugo Roldán.

Vodní dílo Orlík.

Povodí prozradí zastupitelům, jak chce vylepšit Orlík

Střední Čechy – Vybudování nového bezpečnostního přelivu chystá Povodí Vltavy na vodním díle Orlík. A tato přehrada by se v letech 2019 – 2024 měla dočkat i naplnění dalších plánů: především modernizace lodního zdvihadla pro sportovní plavidla a zřízení sjezdů do vody umožňujících spouštět malá plavidla na hladinu na více místech podél břehů.

Poslední stavební úpravy mostu v Tučapech před jeho otevřením.

Tučapští se dočkali nového mostu

Tučapy - Od úterního poledne už automobily projedou skrz Tučapy směrem na Dírnou. V úterý zde otevřeli nový most přes Černovický potok, kvůli kterému zde byla uzavírka.

Ilustrační foto.

Debaty o parkování

České Budějovice - Budějovická radnice představí veřejnosti chystané dopravní opatření.

Vodní nádrž Vrchlice.

Kraj potřebuje nové trouby, aby lidem nehrozila žízeň

Střední Čechy - Letní sucha byla sice krutá, ale provozu vodárenských nádrží ve středních Čechách se výrazněji nedotkla. Nebyly zaznamenány takové poklesy objemu vody, které by si vynutily omezení provozu vodních děl nebo povolených odběrů. Zaznělo to na úterním - již druhém - jednání pracovní skupiny pro zmírňování negativních dopadů sucha, která byla zřízena jako poradní orgán hejtmanky.

Jeřáb bezplatně zajistí transport lodí z vody na sucho.

Na lovení lodí z přehrad dojde za týden

Střední Čechy – Oficiální konec léta, které jsme zažívali prakticky nepřetržitě již od jara, podle meteorologů potvrdí i víkendové ochlazení. To, že sezona spojovaná s radovánkami u vody je opravdu u konce, potvrzuje i nabídka státního podniku Povodí Vltavy určená majitelům a provozovatelům rekreačních plavidel na Orlíku. O prodlouženém víkendu, v termínu od 28. do 30. září, bude na hrázi poblíž obce Solenice na Příbramsku přistaven jeřáb, který bezplatně zajistí transport lodí z vody na sucho.

Dobrovolníci čistili nábřeží Vltavy v Podolí.

V pražském Podolí dobrovolníci uklízeli nábřeží Vltavy i řeku

V pražském Podolí se sešlo několik desítek dobrovolníků, kteří společně uklízeli nábřeží Vltavy i samotnou řeku. Upozornili tak na Celosvětový úklidový den, který se uskuteční 15. září ve více než 150 zemích po celém světě a jehož cílem není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty.

Ilustrační snímek.

Sucho už trápí i velké řeky

Střední Čechy – Je sucho. Nedostatek vody netrápí pouze majitele studní nebo provozovatele menších vodovodů, ale je vidět i v korytech potoků a řek. Na pokles hladiny žehrají vodáci a rekreanti.

Cesta je pro chodce oficiálně uzavřena.

O Piláku se má rozhodnout v průběhu tohoto týdne

Žďár nad Sázavou – Značka se zákazem vstupu, kterou na začátku prázdnin nechalo „ozdobit“ hráz Pilské nádrže Povodí Vltavy coby správce toku, je stále na svém místě. A to, i když na konci července zástupci spravující organizace ohlásili, že během dvou týdnů se rozhodne, zda zákaz, proti kterému se lidé ohrazovali, bude platit i nadále, anebo dojde k jeho zrušení.

Lánští hasiči při nedělním zavlažování fotbalového hřiště

Sucho udeřilo i na městskou zeleň, fotbalová hřiště se ale zelenají

Kladensko – Extrémní sucho na našem území už nějaký ten týden panuje, a tak místa, která dříve zdobila sytě zelená barva, připomínají spíše zlatavé lány obilí. Řeč je například o městské zeleni. Na rozdíl od té jsou výjimkou některá fotbalová hřiště, která patří mezi poslední z míst, kde zeleň ctí svůj název, tedy je zelená.

Uhynulé ryby a vypuštěný náhon v Nýrsku.

Za uhynulé ryby v Nýrsku vyměří inspekce pokutu

Nýrsko – Opatření k minimalizaci úhynu vodních živočichů v náhonu podél Erbenovy ulice v Nýrsku vypuštěném v červnu Povodím Vltavy kvůli opravám jezu na Úhlavě nebyla podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dostatečná.

Na kamenném nábřeží v Českém Krumlově se objevily zákazové cedule.

Lodě vytažené na břeh v Krumlově nesmí blokovat cesty

Český Krumlov – Nové cedule se nyní objevily na kamenném nábřeží kolem Vltavy v Českém Krumlově. Zakazují vodákům vytahovat ve městě lodě na břeh. Zákaz vznikl na základě dlouhodobých připomínek obyvatel města, protože při náporech vodáků na Vltavě se stává, že se po nábřežní cestě nedá pro samé lodě ani projít.

Ilustrační foto

Policie hlídkuje na Švihově, lidem je tam vstup zakázán

Havlíčkobrodsko – Letní koupací sezóna je v plném proudu, ne všechny vodní plochy jsou ale lidem k dispozici. Jednou z těch zapovězených je i vodní nádrž Švihov, která zásobuje pitnou vodou téměř celou středočeskou oblast včetně Prahy a lidem je tam vstup zakázán. Nad dodržováním přísných hygienických podmínek tu v létě dohlíží policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou.

Sucho na poli. Ilustrační foto.

Bojovat se suchem začal kraj jednáním komise

Střední Čechy – Pojmenováním problémů, jejichž řešení se jeví jako aktuální pro nejbližší období, zahájila ve čtvrtek na krajském úřadu činnost nově založená komise pro zmírňování negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji. Problematické oblasti v zásobování obyvatel pitnou vodou přiblížili zástupci vodárenských společností, kteří představili současný stav vodárenské soustavy. Zástupci Povodí Labe a Povodí Vltavy podali informaci o vodě, která neproudí potrubím, ale v korytech; zhodnotili aktuální hydrologickou situaci na vodních tocích a významných vodních nádržích.

Černá dosáhla druhého stupně povodňové aktivity.

Vytrvalý déšť plní koryta řek

Jižní Čechy /VIDEO/ - Celodenní vytrvalé a vydatné srážky na jednu stranu pomáhají dohnat dlouhodobý srážkový deficit, na druhou stranu se místy zvedají hladiny některých toků v jižních Čechách.

Uhynulé ryby a vypuštěný náhon v Nýrsku.

Prázdný potok a mrtvé ryby překvapily obyvatele Nýrska

Nýrsko – Prázdné koryto náhonu podél Erbenovy ulice a v něm mrtvé ryby překvapily obyvatele Nýrska. Podle Povodí Vltavy, které náhon vypustilo kvůli opravám jezu na Úhlavě v Nýrsku, bylo včas učiněno vše, aby byly ztráty vodních živočichů minimální.

Ilustrační foto

Povodí se pochlubí pěkně zarostlým potokem

Střední Čechy – Slavnostní završení zásahu do krajiny, jaký by se mohl stát příkladem pro další regiony, chystá na Praze-západ Povodí Vltavy. U obce Tachlovice připravuje na pátek otevření revitalizovaného toku Radotínského potoka. Nemá chybět ani náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž, připomněla Martina Voborská z Povodí Vltavy.

V minulých týdnech byly na vodě i na březích sedlické přehrady k vidění těžké stroje.

Sedlickou přehradu obsadila těžká technika

Sedlice – Vodní nádrž Sedlice by v dohledné době opět mohla poskytovat bezpečné a příjemné koupání. Povodí Vltavy, které tuto přehradní nádrž na řece Želivce spravuje, v minulých dvou týdnech testovalo možnost, jak dno přehrady zbavit nahromaděných sedimentů.

Opravená část jezu Podělusy u Týnce nad Sázavou.

Šlajsna sázavského jezu Podělusy je hotová, vodákům však zatím neslouží

Střední Čechy – Nepříznivě se zatím vyvíjí sezona z pohledu vodáků. „Situace na nejatraktivnějších tocích není lepší než v minulých dnech,“ řekl ve středu Deníku Hugo Roldán z Povodí Vltavy k vývoji na Sázavě a na Berounce – a platí to prý i pro Lužnici. „Vlivem nedostatku srážek jsou velmi nízké průtoky,“ konstatoval Roldán. S tím, že na víkend meteorologové slibují deště – až podle toho, zda, kde a v jakém množství zaprší, však bude možno odhadovat, jestli se na nějakou dobu podmínky zlepší.

Ilustrační foto

Plzeň a Klatovsko vysychají

Plzeňský kraj - Nadprůměrné teploty a mizivé množství srážek se začíná v Plzeňském kraji výrazněji projevovat. Suchem jsou podle meteorologů nejvíce postiženy krajská metropole a Klatovsko.

Ilustrační foto

Beroun se chystá na montáž protipovodňových zábran

Beroun – V Berouně se v dubnu a květnu bude stavět protipovodňová ochrana. Rozhodl o tom starosta Berouna Ivan Kůs. Jedná se o pravidelný nácvik stavby protipovodňové ochrany. Cvičení se uskuteční v pátek 20. dubna a 16. května.

Jez na Želivce v Želivě.

Po čase mrazů čeká řeky jarní tání

Želiv – Bez větších obav zatím hledí vodohospodáři směrem k nadcházejícímu jarní tání na horních tocích v Povodí Vltavy, konkrétně na Sázavě nebo Želivce.

Orlická přehrada před táním sněhu.

Hráz orlické přehrady čeká částečná rekonstrukce

Solenice – Rekonstrukce nečeká celou hráz přehrady, ale jen některé její části. Společnost Povodí Vltavy, které má správu a údržbu přehrady na starost, plánuje rekonstrukci lodního výtahu pro malá plavidla. S pracemi by se mělo začít ve druhé polovině příštího roku. Přibližně ve stejné době by měla být na Orlíku zahájena výstavba doplňkového bezpečnostního přelivu, přičemž celá výstavba potrvá dva roky a předpokládané náklady se pohybují kolem 800 milionu korun. 

Na jezu Městečko (říční kilometr 29,2 u Nespek na Benešovsku) budou stavební práce pokračovat až do konce roku.

Vodáci na Sázavě musí vystoupit na souš. Kvůli opravě jezů

Týnec nad Sázavou – Přenášení lodí přes jezy na řece Sázavě… Nyní v lednu nejde pro většinu vodáků o nic aktuálního – Hugo Roldán z Povodí Vltavy to však ve středu připomněl jako důležité téma nejenom zítřka, ale i dneška. Informoval o vyznačení tras pro bezpečné přenášení lodí na jezech Městečko a Podělusy, které procházejí rekonstrukcí. Rozsáhlou – a také dlouhodobou.

Přívoz mezi Stromovkou a Trojou, na místě, kde se v prosinci zřítila lávka, 29. listopadu v Praze.

Vysoký průtok vody opět zastavil přívoz v Troji

Přívoz linky P8, který nahrazuje zřícenou lávku mezi Císařským ostrovem a Trojou, dnes vůbec nevyjel. I tentokrát je důvodem vysoký průtok vody. Jako mimořádnou událost to uvedla na svých stránkách společnost Ropid. Situace se může opakovat.