Kreativ

ŠTÍTEK: Povodí Vltavy

Ilustrační foto.

V pondělí začne ve Zbraslavi hlasování o rozdělení 600 tisíc korun

Praha - V pondělí začne v Praze-Zbraslavi hlasování o rozdělení 600 tisíc korun na projekty občanů. Vybírat budou mezi sedmi projekty. Projekt takzvaného participativního rozpočtu, na němž se podílejí přímo občané, připravuje také Praha 3. Chce ho představit příští týden.

Rozvodněná Klabava u třítrubeckého zámečku v Brdech.

Povodí Vltavy prosazuje vybudování suchého poldru na Klabavě u Ameriky

Příbramsko - Už několik let se diskutuje o nutnosti vybudovat na brdské říčce Klabavě ve středních Brdech nějaká protipovodňová opatření. V době, kdy existoval vojenský újezd, zabránila armáda těmto pokusům. Jenže vojenský újezd k poslednímu dni roku 2015 zanikl a projekt už zřejmě nezůstane jen na papíře.

Lokalita u Malého jezu.

Ve sporu o Malši mají navrch odpůrci radnice

České Budějovice - Dílčí úspěch mohou slavit obhájci současné podoby Malše u Malého jezu v Českých Budějovicích. Česká inspekce životního prostředí vydala rozhodnutí, kterým potvrdila zákaz kácet stromy podél břehů řeky. Stromy měly ustoupit připraveným protipovodňovým opatřením, která chystají město a Povodí Vltavy.

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Proti vzniku obří vodní nádrže na Křivoklátsku už vznikla petice

Rakovnicko - Obyvatelé nejen Rakovnicka, ale i dalších koutů České republiky kritizují studii, kterou představilo Povodí Vltavy. Podle ní by mohla na jednom ze čtyř míst na řece Berounce vzniknout retenční nádrž. Vodě by tak musely ustoupit nejen vzácné a chráněné rostliny a živočichové, ale také kulturní a historické památky.

Poslední záchvěvy zimy na řece Berounce.

Obce na toku Berounky retenční nádrže povětšinou nechtějí

Berounsko - Přehrada na řece Berounce, o které se už hovoří hodně dlouho, vzbuzuje u lidí v okolí řeky podobný ohlas jako Národní park Křivoklátsko. Někdo je pro a někdo proti. Nynější snahu Povodí Vltavy vybudovat na řece Berounce v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko obří retenční nádrž, mohou zhatit především dotčené obce. Musely by jí povolit do svých územních plánu.

Rozvodněná Klabava u třítrubeckého zámečku v Brdech.

Povodí Vltavy prosazuje vybudování suchého poldru na Klabavě u Ameriky

Příbram – Už několik let se diskutuje o nutnosti vybudovat na brdské říčce Klabavě ve středních Brdech nějaká protipovodňová opatření. V době, kdy existoval vojenský újezd, zabránila armáda těmto pokusům. Jenže vojenský újezd k poslednímu dni roku 2015 zanikl a projekt už zřejmě nezůstane jen na papíře. Armáda dala už nyní souhlas s vybudováním takzvaného suchého poldru na Klabavě.

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Křivoklátsko: proti vzniku obří vodní nádrže vznikla už petice

Roztoky - Obyvatelé nejen Rakovnicka, ale i dalších koutů České republiky kritizují studii, kterou představilo Povodí Vltavy. Podle ní by mohla na jednom ze čtyř míst na řece Berounce vzniknout retenční nádrž. Vodě by tak musely ustoupit nejen vzácné a chráněné rostliny a živočichové, ale také kulturní a historické památky.

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Kladeňákům hrozí, že jejich chaty na Berounce zatopí voda

Křivoklátsko – Vysoké protipovodňové hráze na čtyřech místech řeky Berounky (u Roztok, Branova, Nezabudic a Čertovy skály) plánuje studie, kterou představilo Povodí Vltavy. Pokud by byl projekt v budoucnu dotažen do konce, znamenal by konec jedinečné krajiny v okolí nádherné řeky. Konec Berounky coby ráje vodáků. A také konec pro stovky majitelů chat a rekreantů z Kladenska, pro něž je Berounka vyhledávaným, a to nejen letním útočištěm.

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Povodí Vltavy plánuje postavit na řece Berounce obří hráz

Rakovnicko - O jedinečnou krajinu velké části Křivoklátska by nejen Rakovničany připravila možná až čtyřicetimetrová hráz, která by mohla vzniknout na čtyřech místech řeky Berounky. Tedy alespoň podle nové studie, kterou starostům představilo Povodí Vltavy.

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Povodí Vltavy plánuje postavit na řece Berounce obří hráz

Křivoklátsko – O jedinečnou krajinu velké části Křivoklátska by nejen Rakovničany připravila možná až čtyřicetimetrová hráz, která by mohla vzniknout na čtyřech místech řeky Berounky. Tedy alespoň podle nové studie, kterou starostům ve čtvrtek minulého týdne představilo Povodí Vltavy.

Nový most v ulici Npor. O. Bartoška byl vybudován v roce 2011. Vyšel na 20 milionů korun.

Boj proti povodním stojí obce miliony

Domažlicko – Extrémní výkyvy počasí v minulých letech s mimořádným suchem a naproti tomu přívalovými srážkami nutí obce hledat preventivní protipovodňová opatření. Výrazně se do nich pustili Domažličtí, náklady na ně během několika let mohou dosáhnout až 100 milionů korun. Mnohé menší obce se i přes nepříjemné zkušenosti z povodní do zásadních opatření z finančních důvodů nepouštějí.

Organizovaní otužilci z TJ Pedagog i další neorganizovaní milovníci chladných vln se scházejí několikrát týdně u Malého jezu v Českých Budějovicích. Ve středu k řece přišli podpořit setkání odpůrců chystaného bagrování a kácení na pravém břehu Malše.

Kritici radnice nadělovali u Malého jezu

České Budějovice - Spory o budoucí podobu Malého jezu v Českých Budějovicích neutichly ani poté, co zastupitelstvo definitivně rozhodlo o rozsáhlých protipovodňových opatřeních v lokalitě. Ukázalo to i poslední setkání kritiků radnice tento týden. Nechyběl při něm ani úsměvný moment. To když tři králové nadělovali „radě města" moc, bohatství a názory občanů.

Ilustrační foto

Blanicí do přehrady teče opět méně vody

Prachaticko – Bílé Vánoce se nekonaly a aktuální počasí připomíná spíše jaro. Bohužel, pokračuje i dlouhodobý nedostatek srážek a s ním
i problémy nejen v povrchových vodách, ale i v zásobách pitné vody v některých místech na Prachaticku.

Pohoda na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze.

Oblíbené vltavské náplavky v Praze čekají příští rok změny

Praha - Oblíbené vltavské náplavky čekají v příštím roce změny. Správcovská firma plánuje úpravu toalet, přibude informační systém, lavičky a odpadkové koše. Do plánování budoucího vzhledu vltavských břehů by se měla víc zapojit veřejnost. Od jara k tomu budou sloužit nové internetové stránky prazskenaplavky.cz. Řekl to ředitel správcovské společnosti Trade centre Praha Robert Plavec.

Ilustrační foto.

Metropole uvažuje o novém přístavišti pro lodě

Praha - Na Františku v Praze by mohlo vzniknout přístaviště pro lodě, které má zlepšit obslužnost centra lodní dopravou. Využitím řeky Vltavy, které je v současnosti nedostatečné, se bude zabývat také nová komise. O jejím vzniku informoval magistrát v tiskové zprávě. Nabídku vybudovat nové přístaviště hlavní město dostalo od Povodí Vltavy.

Orlík.

Hladina Orlíku se může snížit o 1,3 metru

Orlík nad Vltavou – Ministerstvo zemědělství zamítlo odvolání několika měst a obcí ze Středočeského kraje pod hrází Orlické přehrady, ve kterém požadovaly zvýšit zásobní prostor ze současných
62 milionů kubíků na 120 milionů kubíků.

Současná podoba břehů Malše u Malého jezu může být už brzy minulostí. (Fotografie z června 2015).

Boj o Malák: akci posoudí ministr

České Budějovice - Na oslovení ministra zemědělství a na petici, kterou předali zastupitelům, nyní spoléhají obránci současné podoby Malého jezu v Českých Budějovicích. Svůj zápas o to, aby se na pravém břehu nekácelo a nebagrovalo, nechtějí vzdát. Přesto, že českobudějovické zastupitelstvo učinilo v pondělí poslední formální krok k tomu, aby mohly začít protipovodňové úpravy naplánované městem a Povodím Vltavy.

Současná podoba břehů Malše u Malého jezu může být už brzy minulostí. (Fotografie z června 2015).

Bagrování u Maláku prošlo o jeden hlas

České Budějovice - Českobudějovické zastupitelstvo měla v pondělí mimo jiné na programu jednání Malý jez, přesněji řečeno protipovodňová opatření, která se zde plánují.

Červená nad Vltavou.

Starostové plní slib daný lidem od přehrady

Písecko  –  Před měsícem, jak již Písecký deník informoval, svolala starostka města Písek Eva Vanžurová na požádání starostů obcí z okolí přehrady informativní schůzku se zástupci Povodí Vltavy a ČVUT.

Současná podoba břehů Malše u Malého jezu může být už brzy minulostí. (Fotografie z června 2015).

Malý jez: odpůrců bagrů je víc

Českobudějovicko - Dlouho se zdálo, že o bagrování pravého břehu Malše pod Malým jezem je definitivně rozhodnuto. Scházelo jen několik smluv mezi Povodím Vltavy a městem České Budějovice. Protipovodňová opatření, která mají provést korytem stoletou vodu, ale byla znovu odložena. Vedení radnice totiž stáhlo tento týden z programu jednání zastupitelstva dva body, které se měly problematice Malého jezu věnovat.

„Provedení protipovodňových opatření jsme se nikdy nebránili, ale bráníme se likvidaci parku a stromořadí podél řeky,“ říká Pavel Kolář, předseda Občanského sdružení Malše.

O Malák začal bojovat před patnácti lety

České Budějovice - Malák zná v Budějovicích pravděpodobně každý. Už desítky let je v létě místem vodních radovánek, v ostatních měsících zase odpočinkovou zónou. Kdoví, jak ale bude vypadat do budoucna. Plánovaná protipovodňová opatření počítají s tím, že odtud ze břehu zmizí padesátka stromů, což se samozřejmě nelíbí obyvatelům Havlíčkovy kolonie. Podepisují petice, pořádají veřejná setkání, chodí na zasedání zastupitelstva. Jedním z protestujících je Pavel Kolář, který se do boje o záchranu Maláku pustil už před mnoha lety.

Orlík.

Upouštění Orlíku by se mělo změnit

Písek – Rekordně nízká hladina orlické přehrady je v posledních dnech stále žhavým tématem. Přínosem pro starosty z obcí kolem vody, loďaře a provozovatele rekreačních zařízení byla minulou středu v Písku informativní schůzka se zástupci Povodí Vltavy.

Slavnostního otevření se purkarecké přístaviště za necelých 22 milionů korun dočkalo v uplynulém týdnu.

Přístaviště v Purkarci hlásí otevřeno

Českobudějovicko - Desítky turistů plavících se na hausbótech či výletních lodích z Českých Budějovic až k Orlíku. Tak by to mělo už v příštím roce vypadat na jihu Čech.

Bývalý vorař Václav Husa na místech Novomlýnské elektrárny.

OBRAZEM: Z hlubin se vynořila zatopená „Atlantida“

Orlická přehrada – Hladina Orlické přehrady klesla o osm  metrů. Tak nízko ve své historii ještě nebyla. Pohled na odhalené základy domů, dlažbu nebo asfalt starých cest  a pařezy stromů, které je lemovaly, vzbuzují lítost nad osudy lidí, kteří odtud museli odejít.

Orlická přehrada u zvíkovského mostu přes Vltavu.

Lidé: Nízkou hladinu Orlíku nechceme

Písecko – Letos je hladina orlické přehrady nejnižší za dobu od jejího napuštění. To způsobilo problémy i rekreačním střediskům na jejích březích. Už na začátku září většinou nemohla využívat užitkovou vodu z přehrady, protože čerpadla tak velké převýšení nezvládala. Dlouhodobé sucho   a  pokles hladiny se projevil i na studních.

Vodní dílo Orlík 3.9. 2015.

V přehradě Orlík chybí už přes devět metrů vody

Solenice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Neobvykle živo bylo o víkendu na hrázi vodního díla Orlík. Do známé rekreační oblasti mířili lidé tentokrát i z jiného důvodu, než se kochat krásou podzimní přírody v údolí Vltavy. Někteří z nich totiž sledovali z koruny hráze nakládání lodí jeřábem na přistavené přívěsy aut.

Vodní dílo Orlík 3.9. 2015.

V přehradě Orlík chybí už přes devět metrů vody

Solenice /ROZHOVOR/ – Neobvykle živo je o víkendu na hrázi Vodního díla Orlík. Do známé rekreační oblasti míří lidé tentokrát i z jiného důvodu, než se kochat krásou podzimní přírody v údolí Vltavy. Někteří z nich totiž sledují z koruny hráze nakládání lodí jeřábem na přistavené přívěsy aut. Povodí Vltavy o víkendu vzhledem k nízké hladině zajistilo majitelům přesun lodí z vody na sucho. Mnoho lidí se také přišlo podívat na nezvyklý pohled na jezero, v němž vlivem sucha chybí přes devět metrů vody.

Orlická přehrada u zvíkovského mostu přes Vltavu.

Majitelům lodí na Orlíku pomůže s přesunem na břeh jeřáb

Příbramsko - Majitelům lodí na hrázi vodního díla Orlík pomůže letos s přesunem plavidel na břeh jeřáb. Přistaví ho státní podnik Povodí Vltavy kvůli suchu, které snížilo hladinu Orlíku na mimořádně nízkou úroveň. Bezplatnou službu podnik zorganizuje o víkendu 3. a 4. října. Oznámil to mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán s tím, že v případě velkého zájmu se služba rozšíří do dalších dnů.

Orlická přehrada u zvíkovského mostu přes Vltavu.

Majitelům lodí na Orlíku pomůže s přesunem na břeh jeřáb

Příbram - Majitelům lodí na hrázi vodního díla Orlík pomůže letos s přesunem plavidel na břeh jeřáb. Přistaví ho státní podnik Povodí Vltavy kvůli suchu, které snížilo hladinu Orlíku na mimořádně nízkou úroveň. Bezplatnou službu podnik zorganizuje 3. a 4. října, zájemci o transport lodi se měli hlásit do 28. září na dispečink podniku. Oznámil to mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán s tím, že v případě velkého zájmu se služba rozšíří do dalších dnů.

Ilustrační foto.

Starostové zablokovali navýšení protipovodňové ochrany na Orlíku

Praha - Starostové z Kralup nad Vltavou a dalších obcí na dolním toku Vltavy zablokovali návrh státního podniku Povodí Vltavy na zvýšení ochranného prostoru Orlické přehrady o třetinu na 93 milionů metrů krychlových. Starostové chtějí, aby se ochranný prostor v přehradě navýšil až na 120 milionů metrů krychlových. Řekl to mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Rozhodovat tak bude muset ministerstvo zemědělství.

Malý jez. Ilustrační foto.

Obhájci Malého jezu dostali tři týdny navíc

České Budějovice - Krátký oddechový čas tento týden získali aktéři sporu, který se v Českých Budějovicích táhne už roky týká se protipovodňových úprav řeky Malše u Malého jezu.

Pokles vody v nádržích je markantní

Pokles vody v nádržích je markantní

Lipno, Římov – Voda ve vodní nádrži Lipno jako by náhle začala mizet před očima. Výrazný úbytek vody je zřetelný také v římovské nádrži na řece Malši. Po souši tam můžete v místě bývalé zatopené silnice dojít až pomalu do středu toku.

Pokles vody v nádržích je markantní

Pokles vody v nádržích je markantní

Českokrumlovsko – Voda ve vodní nádrži Lipno jako by náhle začala mizet před očima. Výrazný úbytek vody je zřetelný také v římovské nádrži na řece Malši. Po souši tam můžete v místě bývalé zatopené silnice dojít až pomalu do středu toku.

Návrh vizualizace služební lodi Nord Star 28 Patrol pro Městskou policii Praha.

Na jaře strážníci vyjedou s novou lodí

Praha - Na kontrolu dna Vltavy pod mostem Legií v centru metropole, kde v souvislosti s proražením zábradlí mostu bylo třeba prověřit, zda pod hladinou není potopené auto, vyrazili v noci na středu strážníci se specializací potápěče z poříčního oddílu pražské městské policie. Tentokrát neobjevili nic dramatického - o případy, které jsou skutečně adrenalinové, ale poříční oddíl nemá nouzi.