Kreativ

ŠTÍTEK: Povodí Vltavy

Starostka obce Roztoky Lenka Peterková

Hráz na Berounce nebude i kvůli trvajícímu odporu

Roztoky, Křivoklát - Na řece Berounce v oblasti Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko v současné době žádná retenční nádrž nevznikne. Podle Povodí Vltavy je výstavba poldru nerealizovatelná, jelikož s tímto záměrem nesouhlasili nejen obyvatelé samotného Křivoklátska, které by bylo výstavbou poldru zasaženo a zničeno, ale také tisíce obyvatel z celé České republiky. Naopak svůj souhlas vyjádřili někteří starostové obcí z dolního toku Berounky.

Malý jez. Ilustrační foto.

Malák je už vybaven pro případ krize

České Budějovice – „Tady končí koupání smrtí," varuje rekreanty u českobudějovického Malého jezu zbrusu nová výstražná cedule. Spolu se záchrannou podkovou na laně a návodem, jak se zachovat v případě, že se tu někdo bude topit, ji tady pracovníci Povodí Vltavy nainstalovali v reakci na červnové neštěstí, kdy se těsně pod jezem utopili dva muži.

ROZVODNĚNÁ BEROUNKA. Středočeský kraj nyní připravuje studii protipovodňových opatření, která zahrnuje i možné způsoby ochrany obcí u Berounky.

Obří hráz na Berounce není možná, uvedl správce toku

Střední Čechy - Protipovodňová ochrana obcí na dolním toku Berounky je nerealizovatelná. Uvedl to v dopise ministerstvům a Středočeskému kraji ředitel Povodí Vltava. Protesty obcí na Křivoklátsku proti vybudování až 40 metrů vysoké hráze v krajině nakonec přinesly výsledek. 

Berounka při povodních v roce 2002

Stavba poldru na Berounce není možná, píše Povodí Vltavy

Praha - Ochrana obcí na dolní Berounce před povodní pomocí suchého poldru je nerealizovatelná. V dopisu určeném ministerstvům a Středočeskému kraji to uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. S myšlenkou nesouhlasilo několik tisíc obyvatel dotčené oblasti, naopak některé obce na dolním toku Berounky ji uvítaly.

Ohňostroj. Ilustrační foto.

Praha chystá vyhlášku, která by znemožnila ohňostroje z Vltavy

Praha - Hlavní město připravuje vyhlášku, která by znemožnila odpalování ohňostrojů z Vltavy. Než začne platit, dohodla se na omezení Praha 1 s Povodím Vltavy. V pátek o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Magistrát vyhláškou zakazuje odpalovat ohňostroje mimo Silvestra a Nového roku kromě několika vyhrazených míst, na řeku se ale nevztahuje.

Kaple v Zahrádce byla opravena díky financím povodí Vltavy.

Povodí Vltavy opravilo kapli

Zahrádka – V Zahrádce u Ledče nad Sázavou byla opravena rozpadlá hřbitovní kaple na tamním hřbitově, která dříve sloužila i jako márnice.

K Malému jezu v Budějovicích, kde se v neděli utopil 28letý Petr S., jenž skočil do řeky na pomoc jinému tonoucímu, míří desítky lidí. Někteří tu zapalují svíčky.

Hrdina – zachránce byl z jihu Čech

České Budějovice – Je to hrdina. Mužem, který v neděli skočil do řeky Malše pro tonoucího a při pokusu 
o jeho záchranu bohužel zemřel, je podle informací Deníku osmadvacetiletý Petr S. z Táborska. Zdravotníkům se ho již nepodařilo oživit. Redakce je připravena nominovat jej na Cenu Michala Velíška. Nadace ADRA ji uděluje hrdinům, kteří neváhali nasadit při záchraně jiného člověka vlastní život.

Tábořiště Podolsko.

Provozovatel tábořiště: Roste trend trávit dovolenou v tuzemsku

Podolsko - Tábořiště Podolsko hlásí řadu novinek. Ta hlavní je, že má nového provozovatele – je jím Vilém Sluka. Změnu poznají i návštěvníci – v areálu najdou nové rychlé občerstvení. Funguje tu i půjčování kánoí a mořských kajaků či kurzy paddleboardingu, což je jízda na prkně, k jehož obsluze se používají dlouhá pádla.

Záchranáři pátrají po muži, jenž se u jezu v neděli odpoledne topil.

Záchrana tonoucích u jezu bude snazší

České Budějovice /VIDEO/ – Jana Jandová se chodí k Malému jezu v Budějovicích koupat 
s dětmi každé léto. „Nikdy by mě nenapadlo, že Malše může být v tomto místě tak zrádná," řekla, když v pondělí 
u oblíbeného místa rekreantů sledovala práci záchranářů.

Sekání trávy na silnici z Týnce nad Sázavou do Benešova.

Přes trávu u silnic na Benešovsku řidiči moc nevidí

Benešovsko - Pomaleji, než si řidiči představují, pracují cestáři na Benešovsku při letní údržbě silnic. K té patří i sekání trávy v příkopech kolem komunikací. Právě bujně narostlá vegetace brání výhledu řidičů při vjíždění do křižovatek, ale také bezpečnému průjezdu silnic zvlněnými zatáčkami. Proč to tak je?

Nejpozději do konce května bude okolí Rakovnického potoka dosekáno

Dohoda o sekání trávy? Není to možné, tvrdí radní

Rakovník - Nejpozději do konce května by měla být posekaná tráva u památné aleje kolem Rakovnického potoka. Rakovnickému deníku to řekl místostarosta města Miroslav Samaš (ANO) s tím, že věc nejde v tuto chvíli řešit jinak. V předchozích dnech firma pověřená majitelem pozemků kolem koryta Rakovnického potoka, tedy Povodím Vltavy, posekala trávu kolem toku, ovšem zhruba metrový kus vzrostlé traviny tu nechala, takže lavičky a odpadní koše zůstaly ve vysoké trávě.

Ilustrační foto

Sucho: ještě horší než loni?

Západní Čechy - Letošní léto má být extrémní, předběžné předpovědi hovoří o tom, že bude nejteplejší a nejsušší za poslední desítky let.

Cvičení hasičů v lipenské elektrárně.

Hasiči řešili havárii v elektrárně Lipno

Lipno nad Vltavou - Co by se dělo, kdyby začal hořet olejový agregát pro mazání ložisek Kaplanovy turbíny vodní elektrárny Lipno II a olej poté unikl do Vltavy, si vyzkoušeli profesionální hasiči z Frymburka a zásahové jednotky Vyšší Brod.

Ilustrační foto

Co chybí lidem ve Žďáře? Plavba v lodičce po Sázavě

Žďár nad Sázavou - Zájem o vybudování mola pro lodičky na řece Sázavě vyplynul z prvního setkání obyvatel Žďáru nad Sázavou v rámci participativního rozpočtu. Do něj mohou lidé podávat vlastní návrhy, co všechno by se mohlo ve městě změnit za celkem šest set tisíc korun.

Ze zásahu hasičů s lodí Florián v rámci uvolněné nákladové vany na řece Vltava v pražských Holešovicích.

OBRAZEM: Plavidlo chytili dřív, než ujelo

Praha - Ostrý zásah zažili pražští hasiči ze základny v Holešovicích, kteří ve čtvrtek před polednem původně vyráželi na Vltavu na výcvik se člunem Florián. Poblíž ulice Varhulíkové si všimli 70metrové nákladové vany, u níž bylo na první pohled zřejmé, že něco není v pořádku.

Protest proti hrázi se uskutečnil v Roztokách u Křivoklátu

Hráz na Berounce nebude. Hledají se jiná řešení

Střední Čechy - Poslední dobou hýbe nejen Křivoklátskem zpráva o projektu velkého retenčního poldru, který by ochránil spodní tok 
Berounky a jeho obyvatele. 
Na základě několika povodní v posledních několika letech, požádali zástupci tamních obcí o navržení řešení, pokud přijde stoletá voda.

Protest proti hrázi se uskutečnil v Roztokách u Křivoklátu

Hráz na Berounce nebude. Hledají se jiná řešení

Středočeský kraj zřídí komisi, která zjistí jiné možnosti, jak chránit dolní tok Berounky před povodněmi. V úterý se 
v pražském sídle Středočeského kraje sešli všichni zúčastnění, kterých se dotýká zveřejněná studie o protipovodňové ochraně na Berounce. Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala všem přítomným vysvětlil, že navrhovaná obří hráz 
u Roztok na Křivoklátsku je pouhým návrhem řešení, 
a ne stavebním záměrem.

Ilustrační foto.

Dovolená na Vltavě láká stále více

Českobudějovicko – O 1220 plavidel více než v roce 2013 proplulo loni obřími výtahy pro lodě v Českém Vrbném 
a Hluboké nad Vltavou. Srovnání ukazuje, že Vltava je magnetem na turisty.

Ilustrační foto.

Mobil prozradí, jaká lákadla na turisty čekají u Vltavy

Výletníci plující po Vltavě 
v okolí Budějovic, kteří chtějí poznat i památky podél nejdelší české řeky, už nemusejí před naloděním studovat mapy nebo turistické průvodce. V objevování atraktivních cílů jim pomůže unikátní mobilní aplikace Vltava Resort.

Ilustrační foto.

Mobil prozradí, jaká lákadla na turisty čekají u Vltavy

Českobudějovicko – Výletníci plující po Vltavě 
v okolí Budějovic, kteří chtějí poznat i památky podél nejdelší české řeky, už nemusejí před naloděním studovat mapy nebo turistické průvodce. V objevování atraktivních cílů jim pomůže unikátní mobilní aplikace Vltava Resort.

Vodohospodář Luboš Matějka

Přehrazení Berounky: svahy jsou nestabilní, hrozí zborcení

Rakovnicko - Studie Povodí Vltavy na výstavbu retenční nádrže na řece Berounce, ideálně v místech před obcí Roztoky na Rakovnicku, má podle vodohospodáře Luboše Matějky celou řadu nedostatků. Ten navíc řekl, že autoři studie určitě vědí o špatné stabilitě svahu na březích Berounky, ale na nebezpečí neměli prý příliš upozorňovat.

Vodohospodář Luboš Matějka

Přehrazení Berounky: svahy jsou nestabilní, hrozí zborcení

Roztoky, Křivoklát - Studie Povodí Vltavy na výstavbu retenční nádrže na řece Berounce, ideálně v místech před obcí Roztoky, má podle vodohospodáře Luboše Matějky celou řadu nedostatků. Ten navíc řekl, že autoři studie určitě vědí o špatné stabilitě svahu na březích Berounky, ale na nebezpečí neměli prý příliš upozorňovat.

Starostka obce Roztoky Lenka Peterková

Obyvatelé Křivoklátska zuří: Velká voda by zničila údolí

Rakovnicko - Vlna kritiky se v současné době snáší od obyvatel Křivoklátu a okolí na Rakovnicku na starostku obce Lety u Dobřichovic Barboru Tesařovou. Ta se, mimo jiné, v pořadu České televize Nedej se, který se zabývá aktuálními ekologickými kauzami, nechala slyšet, že výstavba retenční nádrže na Berounce nijak příliš neovlivní zdejší přírodu.

Čistá Berounka 2012

Lidé bojující za Berounku zuří, přehrada by údolí řeky zničila

Střední Čechy – Vlna kritiky se v současné době snáší od obyvatel Křivoklátska a chatařů z rekreační oblasti na starostku obce Lety u Dobřichovic Barboru Tesařovou. Ta se, mimo jiné, v pořadu České televize Nedej se, který se zabývá aktuálními ekologickými kauzami, nechala slyšet, že výstavba retenční nádrže nijak příliš neovlivní zdejší přírodu.

Středočeský hejtman Miloš Petera.

Spekulace o podpoře výstavby hráze Středočeský kraj odmítá

Rakovnicko - Žádné hráze tady nechceme. Je to nesmysl. Zničí se tím nejcennější kus přírody v Čechách. Tak reagují téměř všichni obyvatelé v okolí Křivoklátu na Rakovnicku, kteří nesouhlasí se zveřejněnou studií Povodí Vltavy, kde se uvažuje o výstavbě takzvaných retenčních nádrží. Ty by podle zpracovatelů studie měly ochránit lidi a jejich majetky na dolním toku Berounky.

Středočeský hejtman Miloš Petera.

Spekulace o podpoře výstavby hráze Středočeský kraj odmítá

Rakovník, Roztoky - Žádné hráze tady nechceme. Je to nesmysl. Zničí se tím nejcennější kus přírody v Čechách. Tak reagují téměř všichni obyvatelé Křivoklátska, kteří nesouhlasí se zveřejněnou studií Povodí Vltavy, kde se uvažuje o výstavbě takzvaných retenčních nádrží v oblasti Křivoklátsko. Nádrže by podle zpracovatelů studie měly ochránit lidi a jejich majetky na dolním toku Berounky.

JOSEF FRANTIŠEK KRÁL z Libušína u své oblíbené řeky Berounky.

Petice proti obří hrázi na řece Berounce je už připravena

Libušín - Iniciativa Naše Berounka/NE přehradě zveřejní v neděli 3. dubna petici proti výstavbě obří nádrže na řece Berounce. Jejím cílem je vyjádřit nesouhlas s jakýmkoliv přehrazením řeky. Právě studii s výstavbou retenčních nádrží na Berounce zveřejnilo v lednu Povodí Vltavy, čímž vzbudilo veliký nesouhlas mezi obyvateli.

JOSEF FRANTIŠEK KRÁL z Libušína u své oblíbené řeky Berounky.

Petice proti obří hrázi na řece Berounce je už připravena

Libušín – V neděli zveřejní iniciativa Naše Berounka/NE přehradě petici proti výstavbě obří nádrže na řece Berounce. Jejím cílem je vyjádřit nesouhlas s jakýmkoliv přehrazením řeky. Právě studii s výstavbou retenčních nádrží na Berounce zveřejnilo v lednu Povodí Vltavy, čímž vzbudilo veliký nesouhlas mezi obyvateli.

Malý jez. Ilustrační foto.

Stromům u Maláku dali letní odklad

České Budějovice – Nejméně jedno jaro ještě bude kvést část stromů u Malého jezu v Českých Budějovicích. Původně zde chtěly město a Povodí Vltavy zahájit už vloni na podzim protipovodňová opatření.

Přehled výsledků hlasování o participativním rozpočtu v pražské Zbraslavi.

Obyvatelé Zbraslavi hlasovali pro úpravu klubu pro seniory a zastávky

Praha - Pražská Zbraslav rozdělí 600 tisíc korun na projekty navržené jejími obyvateli. Které nápady podpoří, lidé sami vybrali v hlasování. Nejvíc jich volilo vybudování bezbariérového vstupu do klubu pro seniory a nového přístřešku na autobusové zastávce U Včely. Přidělení peněž musí ještě schválit rada a zastupitelstvo.

Malý jez v ČB. Ilustrační foto.

Pro bagry u Maláku chyběly hlasy

České Budějovice Velké napětí a jako obvykle i poměrně hojná účast občanů provázely v pondělí jednání českobudějovického zastupitelstva o protipovodňových úpravách na Malši. Pro akci, která už má pro první etapu přislíbenou i ministerskou dotaci, zastupitelé schvalovali asi poslední nutnou smlouvu, a to o financování.

JOSEF FRANTIŠEK KRÁL se svou tehdy dvouměsíční dcerou Anežkou pod Zvíkoveckým mostem. K řece Berounce má dlouhá léta silný citový vztah.

Odpůrce poldru: Přehrada na Berounce by zničila přírodu a vyhnala vodáky

Libušín /ROZHOVOR/ - Ačkoli městem Libušínem u Kladna protéká pouze potok zvaný Knovízský, bydlí zde jeden z nejaktivnějších odpůrců plánů Povodí Vltavy na postavení poldru na řece Berounce. Josef František Král. Koňák, předseda jezdecké stáje Tvrz Libušín, hospodář, čtyřnásobný mistr České republiky v karate, mystik a také známá postava z třetí řady reality show Farmář hledá ženu. 

Mezi svahy řeky a za hospůdkou Ludmila by měla podle studie vyrůst 38 metrů vysoká hráz.

Boj proti přehrazení Berounky: webová petice není nic platná

Roztoky - Odpůrců výstavby retenční nádrže na řece Berounce přibývá. On-line petici Zachraňme údolí Berounky podepsalo k pátečnímu dni více jak 3,2 tisíce lidí nespokojených se studií Povodí Vltavy, podle níž by měla u Roztok vyrůst hráz vysoká téměř čtyřicet metrů. Při naplnění nádrže by pak došlo k zatopení údolí řeky od Roztok až k Liblínu! Ovšem pozor. Webová petice nemá téměř žádnou právní váhu. I proto už nyní občanská iniciativa Naše Berounka připravuje petici, která bude mít náležité legislativní parametry.

JOSEF FRANTIŠEK KRÁL se svou tehdy dvouměsíční dcerou Anežkou pod Zvíkoveckým mostem. K řece Berounce má dlouhá léta silný citový vztah.

Přehrada na Berounce by zničila přírodu a vyhnala vodáky

Libušín – Ačkoli městem Libušínem u Kladna protéká pouze potok zvaný Knovízský, bydlí zde jeden z nejaktivnějších odpůrců plánů Povodí Vltavy na postavení poldru na řece Berounce. Josef František Král. Koňák, předseda jezdecké stáje Tvrz Libušín, hospodář, čtyřnásobný mistr České republiky v karate, mystik a také známá postava z třetí řady reality show Farmář hledá ženu. Nyní i aktivista a zakladatel spontánní iniciativy občanů a obcí proti studii státní správy na přehrazení toku řeky. Má název Naše Berounka/NE přehradě – máme lepší řešení. Stránky iniciativy založené na sociální síti Facebook mají už přes dvacet tisíc čtenářů.

JOSEF FRANTIŠEK KRÁL se svou tehdy dvouměsíční dcerou Anežkou pod Zvíkoveckým mostem. K řece Berounce má dlouhá léta silný citový vztah.

Přehrada na Berounce by zničila přírodu a vyhnala vodáky

Libušín /ROZHOVOR/ – Ačkoli městem Libušínem u Kladna protéká pouze potok zvaný Knovízský, bydlí zde jeden z nejaktivnějších odpůrců plánů Povodí Vltavy na postavení poldru na řece Berounce. Josef František Král. Koňák, předseda jezdecké stáje Tvrz Libušín, hospodář, čtyřnásobný mistr České republiky v karate, mystik a také známá postava z třetí řady reality show Farmář hledá ženu. Nyní i aktivista a zakladatel spontánní iniciativy občanů a obcí proti studii státní správy na přehrazení toku řeky. Má název Naše Berounka/NE přehradě – máme lepší řešení. Stránky iniciativy založené na sociální síti Facebook mají už přes dvacet tisíc čtenářů.