Bohuslav Sobotka včera nastínil strategii ČSSD pro podzimní sněmovní volby. Šest splněných závazků a deset programových priorit, které představoval, mají jedno společné: prakticky vše se točí kolem peněz, respektive kolem péče o naši průměrnou peněženku. Říká se pravda, že peníze jsou až na prvním místě, ale v době, kdy se peníze nemusí nutně vydělat, protože komu chybí, ten si je půjčí, je těžké oslnit statistikou, jak jsme si v průměru polepšili a slibem, že bude čehosi o několik procent průměrně víc.
/INFOGRAFIKA/ Zatím to vypadá na nekončící party. V České republice loni přibyly další čtyři desítky minipivovarů a nic nenasvědčuje tomu, že by boom, který se nastartoval před několika lety, měl brzy skončit. „Nikdo nemůže odhadnout, jak dlouho to ještě může trvat," míní člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka, který je zároveň ředitelem Zámeckého minipivovaru Ostrava–Zábřeh.
Hodonín – Je nejlepším střelcem hodonínských hokejistů ve druhé lize. V letošních osmadvaceti zápasech zaznamenal dvacet gólů. Po skvělém úvodu se ale brankostroj kanonýra Petra Jurči zadrhl. Střeleckou smůlu třiatřicetiletý útočník protrhl až v sobotním zápase s Valašským Meziříčím, v němž k domácímu vítězství 6:4 přispěl rovnou hattrickem. „Zřejmě mně to bude stát nějaká piva. Asi to bude celá basa, ale zaplatím ji rád," usmívá se Jurča.
Moravský Žižkov – Unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček. To je Koziňon, který vyrábí už druhý rok Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.
Klášterec nad Ohří - Více než 23 tisíc uživatelů Facebooku si přečetlo zprávu o úmrtí posledního kláštereckého páva Pepíka. Zámku nabízejí pomoc, vedení ale neví, jestli nové hejno pořídí.
Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - V 68. roce odešel na vojnu. Oldřich Šlejmar ruským vojákům občas dělal naschvály. Po revoluci se poznal i s Václavem Havlem.
Červená Lhota - Když se na internetu podíváte na mapu domovarníků, tedy domácích výrobců piva, najdete na Třebíčsku celkem tři adresy. Z toho dvě v Červené Lhotě. Nejen zlatý mok, ale třeba i ten tmavý tam vaří kamarádi Tomáš Bumba a Petr Rymeš.
Třebíčsko - Ne každá domácí výroba alkoholu je povolena, ale zároveň ne veškerou zákon zakazuje. Třeba pivo si doma může uvařit každý, aniž by za to musel hradit spotřební daň. Musí však vyrobit pouze omezené množství a za určitých podmínek.
Praha - Barbora Bucharová je mladá designérka a návrhářka, která hned po dostudování střední školy v roce 2014 založila módní značku Buchy. Bára vystudovala Střední uměleckou školu textilních řemesel obor modelářství a návrhářství oděvů a ve své tvorbě se zabývá šperky z lan. Šperky značky Buchy vystavovala nejen v galeriích po celé republice i na Slovensku, ale také na různých designérských festivalech. Aktuálně spolupracuje s českými módními časopisy.
Čechtín - Bývalý panský pivovar v Čechtíně se stal kulturní památkou. Pivovar byl založený pravděpodobně okolo roku 1560, poprvé byl písemně zmíněn roku 1591. V polovině 18. století byl v produkci piva z celkem 25 pivovarů na katastru současného okresu Třebíč na druhém místě.
Jižní Morava – Řízek, salát, cukroví, chlebíčky i velké množství alkoholu. Následky prosincových svátků teď mnozí lidé znatelně pociťují na svém oblečení. „Je pravda, že letošní Vánoce jsem se vůbec nehlídala. Od sestry jsem dostala krásnou halenku. Bohužel v ní jde vidět každé kilo. Takže něco musí dolů," svěřila se například Monika Varmužová z Hodonína.
Blanensko, Vyškovsko – První vlna zdražování v restauracích přišla na Blanensku a Vyškovsku hned se zavedením elektronické evidence tržeb v prosinci. Podniky se nyní potýkají s úbytkem hostů, kteří si za služby zřejmě zanedlouho ještě připlatí.
Blanensko, Vyškovsko – První vlna zdražování v restauracích přišla na Blanensku a Vyškovsku hned se zavedením elektronické evidence tržeb v prosinci. Podniky se nyní potýkají s úbytkem hostů, kteří si za služby zřejmě zanedlouho ještě připlatí.
Kroměřížsko – Podnikatelů, kteří požádali o přerušení provozování hostinské činnosti, v regionu na konci roku výrazně přibylo. Jejich počet činil v prosinci v celém kraji 155, v listopadu jich bylo 122, obvykle přitom podle údajů krajského živnostenského úřadu tuto živnost přeruší zhruba čtyři desítky podnikatelů měsíčně.
Ústecký kraj – S elektronickou evidencí tržeb (EET) se provozovatelé v Ústeckém kraji měsíc po jejím zavedení vyrovnávají různě. Řada majitelů nevidí v EET žádný problém, někde zdražili, několik podniků zavřelo.
Brno - Starobrněnský pivovar v loňském roce uvařil znovu víc než milion hektolitrů piva. Poprvé překonalo Starobrno milionovou hranici výstavu v roce 2010. Důvodem byla instalace linky na plnění piva do plastových lahví, která v té době byla jediná v České republice.
Ostrov - Z bývalého hotelu Myslivna vznikne hotel nový, a to U Zámku, a otevřen by měl být už letos na podzim. Spolu s ním bude vybudován i měšťanský pivovar, který se navíc bude rozprostírat i v utajených sklepních prostorech, o kterých měl donedávna jen málokdo tušení. Město koupilo Myslivnu přibližně před rokem za 10,5 milionu korun. Aktuálně byl vysoutěžen zhotovitel připojení hotelu na inženýrské sítě. Další rekonstrukce a změna vnitřních dispozic objektu budou následovat záhy.
I když Petr Kucharczyk, který je majitelem podniku s názvem Švejk restaurant v Palackého ulici ve Frýdku-Místku, zpočátku byl pro zavedení elektronické evidence tržeb, po zhruba měsíčním fungování už to jen v samých superlativech nevidí.
Ústecký kraj - S elektronickou evidencí tržeb (EET) se provozovatelé v Ústeckém kraji měsíc po jejím zavedení vyrovnávají různě. Řada majitelů nevidí v EET žádný problém, někde zdražili, několik podniků zavřelo. Náklady vrostly třeba na pořízení kotoučů na účtenky. Finanční správa už několik provozoven kontrolovala.
Praha - Část restaurací v Praze si stěžuje na fungování systému elektronické evidence tržeb (EET), jehož používání je pro podnikatele v pohostinství povinné od začátku prosince loňského roku. Vadí zejména dlouhé odezvy, které se občas vyskytují, část restaurací uvedla, že jim systém opakovaně spadl. Naopak řada restaurací je s fungováním systému spokojena a žádné problémy neeviduje. Vyplývá to z ankety mezi pražskými provozovateli restaurací a hospod.
Kladno – Nudu od Davida Růžičky nečekejte. V žádném zápase. Jednou krouží kolem své branky, i když u obou tyček čekají soupeřovi ohaři, podruhé zkouší vlastního gólmana bombou z úhlu. A v Přerově? Tam bylo vidět, že pro soupeřovy fanoušky je jako rudý šátek pro býka, jako svého času Josef Zajíc nebo Jan Kruliš. Na konci jednomu ještě provokativně zamával, za to ho ale v bouřlivé atmosféře trenéři nepochválili.
Kladno – Chybělo sedm vteřin do konce zápasu v Přerově, když se do tří vzrůstem malých kladenských hokejistů pustili domácí hromotluci. Na trenéra Rytířů Pavla Pateru navíc přistálo několik kelímků s pivem a v tu chvíli si řekl DOST a jednal. Bleskově angažoval kanadského bijce Joshe Grattona. „Naše technické hráče musíme ochránit," dal na srozuměnou. Gratton v úterý poprvé trénoval v Kladně a ve středu naskočí do zápasu s Prostějovem.
Brno /ANKETA/ – Přestat kouřit je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Letos kuřákům v jeho dodržení paradoxně výrazně pomůže stát. Nejenže cigarety podražily, od května zřejmě bude platit zákaz kouření v podnicích. „Kouzlo hospod bude pryč," říká hospodský z brněnské pivnice Osmička Robert Kohlík.
Bristol - Britský server Bristol Post zařadil Českou republiku mezi nejbezpečnější turistické destinace světa. Ve svém sobotním článku označil Česko za třetí nejbezpečnější cestovatelský cíl po Islandu a Švýcarsku, za zemi známou "zdobnými zámky, domorodými pivy a dlouhou historií".
Tachov – Novoroční gulášovou polévku a svařák podávala parta štamgastů na náměstí v Tachově. Polévku i svařené víno rozlévali zdarma a lidé přispívali dobrovolným obnosem.
Hotel s 45 lůžky a restaurací chce v nově rekonstruovaném zámku ve Svijanech na Liberecku vybudovat Pivovar Svijany. Do obnovy zchátralé památky už společnost investovala 60 milionů korun, z toho polovinu získala z takzvaných norských fondů. Druhá etapa rekonstrukce, která zahrnuje vybudování 22 pokojů a jednoho apartmá a také restaurace přijde na dalších 30 milionů. První hosté by sem měli zavítat už v květnu ještě před zahájením letní sezony, řekla mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.
Polnička – Silvestrovské oslavy Polničtí zahájili během na historických lyžích. Tradici, kterou založili štamgasti tamní hospůdky, ve vesnici udržují už sedmačtyřicet let.
Praha - Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému EET do čtvrtka 29. prosince, tedy za téměř měsíc fungování evidence tržeb, zhruba 73,7 milionu účtenek. Zároveň finanční správa eviduje zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky. Vyplývá to z informací na internetových stránkách k EET a z informací od Finanční správy.
Praha - Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému EET do čtvrtka 29. prosince, tedy za téměř měsíc fungování evidence tržeb, zhruba 73,7 milionu účtenek. Zároveň finanční správa eviduje zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky. Vyplývá to z informací na internetových stránkách k EET a z informací od Finanční správy.
Zavidov – Svoji dvaadvacátou sezonu letos načal nejzkušenější zavidovský fotbalista Daniel Devera. Zavidovská legenda je posledním aktivním hráčem, který pamatuje založení klubu a během svojí kariéry prožil spoustu zajímavých zážitků.
Orlickoústecko - Ještě než na silvestra začne odbíjet půlnoc a z lahví šampaňského vyletí korkové zátky, zkuste si dopřát změnu: drink podle vašeho znamení.
Kly – Poslední prosincový pátek se do Kel sjedou sportovci z celého regionu, aby si tam vyzkoušeli jeden z nejoblíbenějších zimních sportů současnosti. Už třetí ročník Kelského biatlonu je určený jednotlivcům i týmům, zazávodit si může každý od malých dětí až po seniory.