Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Možný budoucí majitel fotbalové Zbrojovky Brno Pavel Svoreň se ve středu večer potkal u piva s fanoušky.

Grilování Svoreně u piva? Frustraci vystřídal potlesk. Příště to bude těžší

KOMENTÁŘ/Pokud přesně za týden opravdu se společností Portiva převezme majoritní podíl ve fotbalové Zbrojovce Brno, vykročil Pavel Svoreň do možná nejzrádnější manažerské mise ve svém životě působivě. Kvalitní klub se totiž nebuduje jen na hřišti a v kancelářích, ale taky správnou komunikací s fanoušky. Svoreň před nimi vystoupil na ošemetném kolbišti - v brněnském hostinci, kde jsou na domácím hřišti štamgasti. A uspěl.

Pivovarník David Velek.

Byla to jízda, vzpomíná pivovarník David Velek z Čejetic na Strakonicku

Kdy jsem dostal nápad vařit pivo, to přesně neřeknu, je to dávno, možná 10 let. Ale vím, co jsem udělal, když jsem se definitivně rozhodl. Přihlásil jsem se a absolvoval pivovarnickou školu při Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Tak začal svůj příběh majitel malého Pivovaru Čejetice 1420 hrr na něj! na Strakonicku David Velek.

Pivovar a Bistro Krušnohor - Craft Brewery v Tisové u Kraslic

Sládek z Krušnohoru vaří zelené velikonoční pivo, zimní i letní speciály

Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme. Pivovar Krušnohor – Craft Brewery v Tisové u Kraslic sází zejména na výrobu piv s výraznější hořkostí. To z nich dělá podle sládka skvělá piva s osobitou a dobře zapamatovatelnou chutí.

I když je Česko po světě známější pivem, i whisky tu má své místo. Ostatně výroba whisky a piva od sebe nemá zas tak daleko. Základem obou je totiž ječmen, respektive slad

Odkaz soudruhů. V Česku se díky nim daří i prémiovým whisky

Irská, skotská…česká? Že vám při výčtu whisky do seznamu nesedí česká? Nenechte se zmýlit. I když je Česko po světě známější pivem, i whisky tu má své místo. Ostatně výroba whisky a piva od sebe nemá zas tak daleko. Základem obou je totiž ječmen, respektive slad. I to si zřejmě uvědomili komunističtí pohlaváři, kterým velmi chutnala whisky z dovozu. 

Zubrfest 2023, slavnostní narážení soudku.

Pivo loni teklo proudem, sezona je nejlepší za posledních patnáct let

Milovníci pěnivého moku se loni postarali o to, že se mohou pivovary Zubr, Litovel a Holba, které spadají pod společnost Pivovary CZ Group, pochlubit nejúspěšnější sezonou za posledních patnáct let. Že byl loňský rok mimořádný, potvrzuje i celkový výstav piva. Ten dosáhl loni 826 tisíc hektolitrů, což je v přepočtu více než 165 milionů půllitrů piva.

Přerovský pivovar Zubr slavil v pátek 151. narozeniny. Počasí se vydařilo, takže jeho branami prošly davy lidí.

Regionální pivovary Zubr, Holba a Litovel měly nejlepší sezonu

Milovníci pěnivého moku se loni postarali o to, že se mohou regionální pivovary Zubr, Litovel a Holba, které spadají pod společnost Pivovary CZ Group, pochlubit nejúspěšnější sezonou za posledních patnáct let. Že byl loňský rok mimořádný, potvrzuje i celkový výstav piva. Ten dosáhl loni 826 tisíc hektolitrů, což je v přepočtu více než 165 milionů půllitrů piva.

Pití nealkoholického piva normalizuje konzumaci alkoholu. Podle dostupných dat OECD má s opilostí zkušenost čtvrtina 15letých chlapců.

Každé čtvrté dítě pije nealko pivo. Zadělává si na poškození jater a závislost

Nealko pivo není limonáda. Na to se snaží upozornit kampaň Nechmel děti, za kterou stojí pořadatelé akce Suchý únor. Podle ní každé čtvrté dítě pije ochucená nealko piva. Ta mohou podle zákona obsahovat až 0,5 % alkoholu. Pro dospělého zanedbatelné množství. Děti ovšem nejsou malí dospělí. Už jedna plechovka vede k měřitelnému obsahu alkoholu v těle dítěte. Ten poškozuje dětská játra, mozek i nervovou soustavu.

Popíjení alkoholu může snadno zničit jakékoliv snahy o hubnutí.

Hubnutí s alkoholem. Co pít, když chce být někdo štíhlejší

Jestli něco nejde moc dohromady, tak je to redukční dieta a popíjení alkoholických nápojů. Ty nám totiž zvedají nejen náladu, ale bohužel i tělesnou hmotnost. Pro hubnutí je proto zásadní zamyslet se jak nad jídelníčkem, tak nad tím, co pijeme. Jaký je ten nejlepší alkohol při dietě? Je lepší pít pivo nebo víno? A kolik kalorií ušetříme, když budeme abstinovat? Máme pro vás užitečné tipy na změny ve vašem pitném režimu.

Hospody stále více nabízejí i piva z menších a středních pivovarů. Ilustrační snímek.

Hospody bodují se třetími pípami. Za speciály míří stále více hostů

Desítku či dvanáctku? Věta, kterou od hospodských slýchaly generace štamgastů, se pomalinku stává minulostí. Nejen páni výčepu, ale i hosté totiž stále častěji sahají i po takzvané třetí pípě, tedy po speciálních pivech z malých a středních pivovarů. Ty se i v tradičních hospodách v poslední době těší rostoucí oblibě.

Kolik stojí občerstvení na hokeji ve Zlíně?

Derby nejen na ledě. Kolik stojí pivo na hokeji ve Zlíně a Vsetíně?

ANKETA/ Krajské město v pátek zaplnili fanoušci v modro-žlutých a v zeleno-žlutých dresech. V rámci 48. kola hokejové Chance ligy se ve Zlíně konalo derby mezi Berany a jejich odvěkým rivalem ze Vsetína. Hokejisté sváděli boj na ledě a fanoušci si dopřávali pivo či cigáro v bufetu. Zlatavý mok a něco k zakousnutí prostě k fandění patří. Kolik vyjde občerstvení na hokeji? Podívejte se:

Manželský debl.

Povídka Jana Vaněčka: Manželský debl

Po dobrém obědě se Karel chvíli natáhl na gauč, jak má ve zvyku, pak si přistřihnul v koupelně před zrcadlem vousy, oblékl se do svátečního a připravil k odjezdu městským autobusem vyřídit si něco na sociálním úřadu ohledně důchodu. Od manželky Jarušky byl před odchodem poučen, že se nemá po tom jednání na sociálce nikde ve městě unavovat couráním a ani dlouze žvanit, když tam potká někoho známého.

Hospůdka Pod Drnem v Hoješíně je za tři desetiletí existence vyhledávaná trampy, rekreanty a chataři.

Pod Drnem u Sečské přehrady je Jiří Havlíček už téměř pětatřicet let. Baví ho to

/FOTO/ Sejdeme se Pod Drnem. Tato hláška návštěvníky Sečské přehrady na Chrudimsku nikoho nešokuje, protože hospůdku se zvláštním, ale výstižným názvem znají trempové a návštěvníci vodní nádrže z celé republiky. Majitel Jiří Havlíček není vyučený kuchař nebo číšník a jen málokdo z hostů ví, že se o ně ve skutečnosti stará absolvent zemědělské školy.

Jídlo, pití a oblečení na stáncích mistrovství světa v biatlonu

Ceny na MS v biatlonu: za pivo, svařák nebo párek dáte šedesát korun

Žádné pláštěnky ani deštníky nemáme, přitom by se v takovém nečase tolik hodily a prodávaly. Tak komentují deštivé počasí prodejci na mistrovství světa v biatlonu. Ti jedním dechem dodávají, že čepice a další kousky oblečení s motivy šampionátu jdou na dračku. Deník zmapoval, kolik stojí oblečení i občerstvení.

Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

Pozvánka: Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety!

Novoroční zvýšení DPH u čepovaného piva způsobilo velký průvan nejen v ceníku hospůdek, ale i v jejich návštěvnosti

Ne všechny hospody od začátku roku zdražily pivo. Mají pro to své důvody

Novoroční zvýšení DPH u čepovaného piva způsobilo velký průvan nejen v ceníku hospůdek, ale i v jejich návštěvnosti. Podle dat společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy ve více než osmi tisících podniků v republice, zdražilo od začátku roku pivo asi šedesát procent hospod. Ne všichni hospodští však jeho cenu zvedli, nebo se ji zvednout chystají. Hosté se však musí připravit na jiné dražší položky, třeba jídlo.

Hospůdka Šerák v Prostějově, hostila amatérský - členský turnaj v šipkách. 2.2. 2024

V Šeráku se pilo, hodovalo, tancovalo a hrály amatérské šipky. A tekla i krev

Nadšení a dobrá nálada, to je průvodní znak amatérských šipkařských turnajů v prostějovské Hospůdce Šerák. V pátek se uskutečnilo klání v rámci členské oslavy hostů Šeráku, což znamenalo, že se turnaje mohli zúčastnit pouze neregistrovaní hráči. Nakonec jich našlo odvahu 16 a hrálo se až dlouho přes půlnoc.

SK Studenec hrající libereckou A třídu na kondičním soustředění na Mallorce.

Studenec jako Sparta či Plzeň. S jednou výjimkou: Na soustředění teklo pivo

/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.

SK Studenec hrající libereckou A třídu na kondičním soustředění na Mallorce.

Studenec jako Sparta či Plzeň. S jednou výjimkou: Na soustředění teklo pivo

/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.

Na Suchej únor jsem šel vědecky.

Suchej únor na vlastní kůži: Začínám jako leklá tlustá žába

/REPORTÁŽ/ A je to tady. Kvůli samotestování, jak na můj organismus zapůsobí akce Suchej únor, jsem se prvního února vypravil do nemocnice ve Vrchlabí. Zde na mě nečekaly jen krevní testy, ale hlavně prozření, co vlastně v mém těle alkohol způsobuje. Při prvním pohledu na výsledky mě polilo horko. Teď vydržet měsíc a doufat, že odmítání piva bude mít kýžený výsledek.

Michal Šneberger chce z pivovaru udělat tradiční místo.

Snažím se pít co nejvíc piv, abych znal konkurenci, říká pivovarník z Krušnohoří

Dvacet let na manažerských pozicích v korporátních pivovarech, neustále na cestách, pryč od rodiny. Tak se dá uvést příběh třiapadesátiletého vystudovaného elektrikáře Michala Šnebergera z Dolního Žďáru na Karlovarsku, který měl odloučení už dost a toužil se vrátit domů. A tak si vyhlédl místo a s pomocí rodiny vybudoval pivovar, jenž svým názvem do lokality dokonale zapadá – Rudohor.

Pardubický pivovar přestal v březnu 2023 vařit pivo. Část výroby se zřejmě přesunula do pivovaru Ostravar, který také spadá pod společnost Staropramen, která je od roku 2019 vlastníkem Pardubického pivovaru.

Staropramen chce prodat pardubický pivovar. Město na odkup areálu nemá peníze

Společnost Staropramen, která od roku 2019 vlastní pardubický pivovar, ho nyní prodává. Město ale o areál zájem nemá. Jaký osud čeká areál s bohatou pivovarnickou historií? Zájemce, který s vařením piva nemá nic společného, za areál nabízí téměř 200 milionů korun. V budoucnu by v areálu pivovaru mohly vyrůst třeba byty.

Boom pivovarů v Česku v minulých letech mírně ochladl. Přesto více nových pivovarů vzniká, než jich zanikne.

Víc jich vzniká, než zaniká. Pivovarů v Česku bude brzy šest set

Počet pivovarů v Česku utěšeně narůstá. Před dvěma lety překročil magickou pětistovku a je možné, že v dohledné době jich bude ještě o sto více. Odborníci se přitom domnívají, že na českém trhu by jich mohla působit až tisícovka. I přes různé experimenty, se kterými pivovary každou chvíli přicházejí, srdcím pivařů nadále bezkonkurenčně vládne tradiční český ležák.

Liberecká restaurace Neptun.

Vyšší DPH změnilo cenu piva. Víte, kolik dnes stojí plzeňské na Liberecku?

Posun čepovaného piva z deseti do 21procentní sazby DPH znamenal od ledna letošního roku v mnoha libereckých hospodách zdražení přibližně o 10 procent. Nadšený z toho není nikdo. Štamgasti to berou většinou odevzdaně a s povzdechem, zatímco hospodští toto vládní rozhodnutí kritizují. A co vy? Hlasujte v anketě na konci článku.

Do dvou ústeckých restaurací zavítal známý herec Josef Polášek v rámci pořadu Příběhy starých hospod.

FOTO: Na Rychtě nebo Šenkovna. Nejstarší ústecké hospody si vybrali do televize

Za skvělým pivem a jídlem, nebo na panáka něčeho ostřejšího chodíme leckdy celá desetiletí do stejných hospod. Lhostejno, že se jmenují jinak. Dvě takové letité restaurace se tento týden objevily v pořadu známého herce Josefa Poláška, nazvaném Příběhy starých hospod. Hotel a Minipivovar Na Rychtě a Pivovarská šenkovna. Ty patří skutečně k těm nejstarším v Ústí nad Labem, a jejich původ sahá i hlouběji, než do 19. století.

Penzion a restaurace V Zátiší, Horní Lhota, pivo, plzeň, Pillsner Urquell, Radegast, leden 2024.

VIDEO: To jinde neuvidíte! Nejlevnější plzeňské pivo v kraji čepují za 36 korun

/FOTOGALERIE/ Jdeme proti proudu, hlásá vzkaz před Restaurací a penzionem V Zátiší v Horní Lhotě na samé hranici Ostravska a Opavska. Provozovatelé zrenovovaného podniku se nyní pyšní patrně nejlevnějším pivem přinejmenším v Moravskoslezském kraji. Oblíbenou plzeň zde čepují za pouhých 36 korun, radegast je ještě levnější. Jak to dokázali?

Po zavedení vyšší sazby DPH u piva přišlo v první polovině ledna do výčepu méně hostů než v minulosti.

Hospody přicházejí o zákazníky. Žehrají na nový pivní styl

Po zavedení vyšší sazby DPH u piva přišlo v první polovině ledna do výčepu méně hostů než v minulosti. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy ve více než osmi tisících podniků v republice. Méně návštěvníků potvrzují i samotní hospodští.

Finální podoba obkladů Petra Živnůstky z Nymburka.

Kutil z Nymburka si vyrobil umělé kameny. Obložil jimi komín, výsledek bere dech

Petr Živnůstka z Nymburka měl k dispozici zbytky stavebního materiálu. Bylo mu je líto vyhodit, tak z nich vyrobil úchvatné umělé kameny a obložil jimi komín. Napodobenina kamene je opravdu dokonalá. Lidé z okolí ani nechtějí věřit, že nový obklad komína vzniklý rukama šikovného kutila netvoří kameny skutečné.

V prostorách Muzea Komenského začala ve čtvrtek unikátní výstava Teď je železný věk...Doba halštatská v srdci Moravy. Na vernisáži výstavy nechyběla ochutnávka pravěkého piva a v sále zněla také keltská hudba. Zajímavá expozice přilákala davy návštěvníků

Opaskové paní, obchod s jantarem i tajemné rituály. V Přerově ožila doba železná

Keltská hudba, ochutnávka piva podle pravěké receptury, ale i dobové kostýmy, inspirované slavným archeologickým nalezištěm Býčí skála. V Muzeu Komenského v Přerově začala ve čtvrtek vernisáží unikátní výstava „Teď je železný věk…Doba halštatská v srdci Moravy,“ která představuje cenné nálezy tohoto období na Hané.

Hostem podcastu Ostravské ozvěny byl spolumajitel restaurace Slezska P.U.O.R. Martin Sláma, moderuje redaktorka Deníku Kateřina Součková, 11. ledna 2024, Ostrava.

Šéf plzeňské pivnice v Ostravě Martin Sláma: Vypít 10 piv denně? Bývávalo…

Vítejte u nového dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem. Osmým hostem je Martin Sláma, spolumajitel restaurace s tankovým plzeňským pivem P.U.O.R. Slezska. Jaký má postoj ke zdražování piva? Co musí restaurace nabídnout, aby přilákala mladé i starší lidi a jak hodnotí vývoj gastronomie v Ostravě?

Horská služba Beskydy získala ocenění Radegastu. Jmenuje se po ní i pivní tank. Leden 2024.

Horská služba Beskydy získala ocenění Radegastu. Jmenuje se po ní i pivní tank

Pivovar Radegast předal výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti organizaci Horská služba Beskydy. Toto ocenění je udělováno každý rok organizacím nebo jednotlivcům, kteří prokazují dlouhodobou vytrvalost, houževnatost a morální sílu při překonávání "hořkých překážek". V průběhu slavnostního předávání byl navíc odhalen nový ležácký tank pojmenovaný na počest Horské služby Beskydy.

U Dobrého Kance v Mělníku zatím nezdražili.

Hospody na Mělnicku zdražují pivo. Štamgasti jsou ohrožený druh

/FOTO, VIDEO/ Majitelé hospod na Mělnicku po přesunutí piva do vyšší sazby DPH zdražují. Půllitr plzeňského piva už v některých podnicích překročil hranici šedesáti korun nebo se k ní rychle blíží. A zřejmě bude ještě hůř. „Pamatuji doby, kdy nám přišlo 40 korun za plzeň hodně," vzpomíná Petr Kubita, majitel restaurace Na Františku v Kralupech nad Vltavou.

Restaurace Praha na Střekově zdražila desítku Březňáka o tři koruny. Je to podobné číslo, jako jinde v Ústí. Ne všude se ale k tomu kroku už odhodlali, nebo dokonce odhodlají.

Vyšší DPH pohnulo s cenou piva. Víte, kolik dnes stojí v Ústí půllitr Březňáka?

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Posun čepovaného piva z deseti do jednadvacetiprocentní sazby DPH ve většině ústeckých hospod znamenal od ledna zdražení přibližně o 10 procent. Nadšený z toho není nikdo. Štamgasti to berou povětšinou odevzdaně a s povzdechem. Reportér Ústeckého deníku se zaměřil na ceny nejrozšířenějšího místního piva Březňák. A našel i hospodu, kde nezdražili a pivo si tam dáte pod 30 korun. 

V Čechách platilo a platí, že pivo teče a řeč se vede, i když je zlatavý mok dražší než benzin.

Milovníci piva ani moc nebrblají, množství vypitého moku omezovat nebudou

Změna daně z přidané hodnoty, v případě točeného piva z deseti na 21 procent, přinesla od Nového roku 2024 zvýšení ceny zlatavého moku. Ten je například v případě plzeňského Prazdroje i více než třikrát dražší než třeba benzin. Jak na situaci reagují ti, kteří si pivo dopřávají v restauracích?

Pivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva.

Budějovický Budvar uvařil rekord. Čeká tržby přes 3 miliardy korun

Pivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,3 procenta víc. Za loňský rok čeká rekordní tržby přes tři miliardy korun. Letos za 60 milionů korun rozšíří kapacitu varny, aby mohl výstav postupně zvýšit na 2,1 milionu hektolitrů. V roce 2026 chce začít modernizovat návštěvnické centrum i areál za stovky milionů. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Pivovar koncem loňského roku zdražil od pěti do osmi procent, letos ceny zvyšovat nechce.