Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Po stopách ústeckých hospod táhne. Hledáme nejlepší podnik z prvních deseti

Po stopách ústeckých hospod: Hledáme nejlepší podnik z prvních deseti dílů

/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník v prosinci loňského roku spustil seriál Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Náš reportér zamířil již do deseti hospůdek či restaurací a právě z prvních deseti podniků nyní hledáme ten nejatraktivnější a nejzajímavější. 

Už počtrnácté zamířila velikonoční várka plzeňského ležáku do Vatikánu. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje jí požehnal biskup Tomáš Holub.

Pivo pro papeže. Do Vatikánu míří 2025 lahví plzeňského ležáku

Na 1300 kilometrů dlouhou cestu se vydala zásilka plzeňského ležáku Pilsner Urquell. Jejím cílem je Vatikán, kam podle tradice pivo putuje u příležitosti nadcházejících Velikonoc. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje pivu požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub. Kromě samotného piva věnovali pivovarníci papeži ještě speciální dárek – pivní sklenici z dílny tradiční české sklárny Rückl.

Při klíčových zápasech Brna v play-off bývá v Kometa Pub Areně pravidelně plno.

Za každý gól Brna pivo zdarma. Fanoušci v Kometa Pubech bouří jako v hledišti

Semifinále play-off extraligy mezi Kometou a Spartou se vrací do pražské O2 Areny, která bude ve středu opět natřískaná do posledního místa. Plno však bude i jinde. Například v Kometa Pubu, kde pravidelně sledují zápasy brněnského klubu desítky jeho příznivců. Ti mohou Kometě fandit dvojnásob, za každý její vstřelený gól totiž dostanou pivo zdarma, za výhru jsou obdarováni panákem.

Rodinný pivovar Bernard vyniká neotřelými nápady.

Vlastní cestou. Pivovar Bernard vyrábí kultovní pivo a vyniká neotřelými nápady

/SERIÁL/ Vlastní cestou k poctivému českému pivu. Tímto heslem se řídí humpolecký Rodinný pivovar Bernard, který představujeme v novém seriálu Pivovary na Pelhřimovsku. Dozvíte se, čím se humpolecký pivovar odlišuje od ostatních a jak se vypořádal s krizí v době covidu. V minulém díle jsme vám představili pelhřimovský pivovar Poutník, postupně vás seznámíme i s dalšími pivovary v Pacově, Kamenici nad Lipou a Želivě.

Fanoušci Komety si při zápasech nejčastěji kupují pivo a cigáro.

Hokej, pivo a cigáro. Fanoušci Komety vzali stánky útokem, jaké jsou ceny?

Na ledě jsou to zatím parádní bitvy, které po čtyřech představeních znamenají vyrovnanou sérii mezi Kometou a Spartou. Dva beznadějně vyprodané semifinálové duely v brněnské Winning Group Areně však nepřinesly nápor jen hokejistům a fanouškům, ale i mužům a ženám za pulty stánků, kteří se starají nejen o pitný režim během napínavých zápasů v play-off. Při nich si pořádně máknou.

Ilustrační foto

Najedl se a napil, platit nehodlal. Z restaurace utekl záchodovým okénkem

Pivo, burger i tvrdý alkohol. Takhle rozmanitou večeři si dal 23letý ve čtvrtek v restauraci na Kostelecké ulici. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by měl v úmyslu zaplatit. Místo úhrady účtu usnul, následně chtěl opustit lokál záchodovým okénkem. Měl ale smůlu, protože vedlo na uzavřenou restaurační zahrádku.

Radost Augustina Antalíka.

Specialista na Spartu? V Baníku Antalík: Vystřílel jsem dvě basy piva, vzpomíná

Dlouhých čtyřicet tři let. Takovou dobu čeká fotbalový Baník Ostrava na dvě ligová vítězství nad pražskou Spartou v rámci jedné sezony. Na začátku osmdesátých let se významně na triumfech týmu vedeného legendárním Evženem Hadamczikem podílel Augustin Antalík, někdejší záložník či útočník, který v obou duelech skóroval. „Dodnes si na to vzpomínám,“ říká v povídání pro Deník muž, jenž byl specialistou na rivala z Letné. Ukončit sérii mohou Slezané v sobotu ve Vítkovicích.

Restaurace Eliáš, setkání bývalých hráčů s členů FC Baník Ostrava, 29. 3. 2025, Ostrava.

Restaurace v Ostravě se chystají na šlágr Baník - Sparta. Pivo poteče proudem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sobotní fotbalový šlágr „o všechno“ mezi Baníkem a Spartou nenechává v klidu ani hospodské v Ostravě. Bude to sice boj s přírodou kvůli počasí, přesto v pivnicích věří, že bude v sobotu narváno. Největší nával hostů se očekává v restauracích v okolí Mětského stadionu ve Vítkovicích.

Kraslický pivovar vaří zelený speciál. Pět tisíc litrů zmizí během svátků

Kraslický pivovar uvařil zelený speciál. Pět tisíc litrů zmizí během svátků

Na Zelený čtvrtek, zelené pivo. V posledních letech se stalo tradicí, že pivovary v Česku připravují pro období Velikonoc pivní speciály. Kraslický pivovar Krušnohor letos uvařil pět tisíc litrů zeleného piva s názvem Velikonoční Ale. Ještě před jeho vařením se strhla vlna rezervací a objednávek na tento speciální mok. A i když sládek uvařil oproti loňsku jednou takové množství, po pivu se jen zapráší. Zelená barva tohoto speciálu je kombinací několika faktorů. Sládek a majitel kraslického pivovaru Vlastislav Kopecký většinu z nich prozradil. Přesto si však nechává některé detaily pro sebe, protože, jak říká, je to jeho know how.

Po stopách ústeckých hospod: V půvabné Praze jí i pijí nejen soudci s dělníky

Po stopách ústeckých hospod: Do půvabné Prahy chodí nejen soudci a dělníci

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V jubilejním desátém díle našeho seriálu jsme zamířili na pravý břeh řeky Labe, konkrétně do hospůdky Praha na střekovském nábřeží, do místa, kde vítězí tradiční česká kuchyně.

Fanoušci fotbalu na znojemském stadionu v Horním parku se dočkali nového stánku s občerstvením. Ten starý musel ustoupit rekonstrukci plotu, která začala koncem března.

Se stánkem, bez čepovaného piva. Fanoušci 1. SC po půl roce mohou hodovat

Fotbal, pivo, klobása. Kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří, se stala v posledních měsících ve Znojmě nedostupným luxusem. Odstranění původního stánku s občerstvením vyvolalo bouřlivé reakce mezi fanoušky. Po dlouhých měsících bez zázemí se na stadionu v Horním parku konečně objevil nový stánek. Jenže místo očekávaného návratu tradiční atmosféry přišlo rozčarování. Pivo z plechovky a kebab místo klasické klobásy? To mnohé fanoušky neuspokojilo.

Chata Macocha v současnosti

Ničivý požár, obnova i znárodnění. Turistická chata u Macochy slaví 130 let

„Útulna je zásobená výtečným pivem rájeckým a ještě výtečnějším vínem ze starobrněnského kláštera. Káva za patnáct krejcarů, polévka za deset. Litrová láhev piva na osvěžení? Za dvacet krejcarů. Na přenocování je k dispozici více než desítka lůžek, pro členy klubu za poloviční ceny.“ Tak popisují dobové záznamy provoz turistické útulny u světoznámé propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku, kterou před 130 lety nechal vybudovat brněnský odbor Klubu českých turistů.

Nostitzplatz a pivovar, který využíval sklepy u dnešní radnice

Kraslické sklepy ukrývají bohatou historii. Využívaly je hlavně místní pivovary

Když staří Krasličáci pili, v hlavách se jim různé myšlenky rodily. O těch, když se poradili, v život je pak uváděli. To byl prý překlad nápisu na domě jednoho z bývalých kraslických pivovarů. Dnes už se v Kraslicích nenajde pamětník, který by nám pověděl, jak kraslické pivo chutnalo. Najdeme zde však bývalé pivovarské sklepy ve skále u dnešní radnice, kam nemá veřejnost přístup. Deník měl unikátní možnost do nich nahlédnout. Kromě uskladnění piva sloužily za války jako kryt, a poté je využívala i škola, která kdysi sídlila v budově současné kraslické radnice.

Víkend pivních speciálů na Myslivně v městské části Poruba, 29. března 2025, Ostrava.

Víkend plný piva v Porubě. Myslivna nabídla deset druhů řemeslných speciálů

Porubská myslivna se od pátku do neděle proměnila v ráj pro milovníky chmelových nápojů. Na čepu se během Víkendu pivních speciálů vystřídalo deset druhů řemeslného piva z různých malých pivovarů. V nabídce nechyběly klasické ležáky, návštěvníci ale mohli ochutnat i svrchně kvašené speciály jako hořké IPA plné chmelových tónů nebo lehčí a osvěžující APA.

Ve čtvrtek 27. března pivovar Starobrno slavnostně představil svou novinku - Štatl 12.

Jedno centrum Brna, objednají si lidé nové pivo. Štatl se inspiruje hantecem

/VIDEO/ Pivo s brněnskou duší. Novinku Štatl 12 uvařili v pivovaru Starobrno. Podle ředitelky pivovaru Kláry Konupčíkové reagují na změnu v preferencích konzumentů, kteří častěji vyhledávají prémiovější produkty. Na čepu je od pátku 28. března, zatím ve vybraných restauracích. Slavnostní představení se uskutečnilo o den dřív.

Pivovar Poutník v Pelhřimově.

Pelhřimovský Poutník zraje 12 metrů pod zemí. Oblíbené pivo míří do plechovek

/SERIÁL/ Život je putování a na konci každé cesty čeká jedno vychlazené. Takové je motto pelhřimovského pivovaru Poutník, který představujeme v novém seriálu Pivovary na Pelhřimovsku. Dozvíte se, jakou novinku pivovar Poutník chystá na léto a v čem je výroba piva v Pelhřimově unikátní. Postupně vás seznámíme s dalšími pivovary v Humpolci, Pacově, Kamenici nad Lipou a Želivě.

Požár, obnova i znárodnění. Pohnuté osudy turistické chaty u Macochy.

Požár, obnova i znárodnění. Útulnu pro turisty postavili u Macochy před 130 lety

/FOTO/ Útulna je zásobená výtečným pivem rájeckým a ještě výtečnějším vínem ze starobrněnského kláštera. Káva za patnáct krejcarů, polévka za deset stejně jako chléb s máslem. Litrová láhev piva na osvěžení? Za dvacet krejcarů. Na přenocování je k dispozici více než desítka lůžek, pro členy klubu za poloviční ceny. Tak popisují dobové záznamy provoz turistické útulny s věžičkou u světoznámé propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku, kterou před sto třiceti lety nechal vybudovat brněnský odbor Klubu českých turistů.

Libor „Borek“ Kovačka na konci své hubnoucí cesty.

Libor Borek Kovačka z Extrémních proměn: Váha jatečního prasete mu brala zdraví

Libor „Borek“ Kovačka je kuchař youtuber, jehož život je založen na nezdravém jídle a alkoholu. Osm piv a deset kořalek označuje za svůj denní standard. Dříve byl aktivní sportovec, dnes je jeho tělo na pokraji zhroucení. Zda se mu podařilo zhubnout z „váhy jatečního prasete“, jak sám říká, zjistili diváci už tuto středu v dalším díle seriálu televize Nova Extrémní proměny.

Pivovar Svijany

Svijany po třinácti letech od její poslední rekonstrukce významně rozšíří varnu

Varna je srdcem každého pivovaru. To svijanské potřebuje po třinácti letech opět posílit, aby mohlo do pivovaru pumpovat dostatek mladiny pro výrobu svijanského piva. Další velký investiční projekt Pivovaru Svijany zvýší kapacitu varny téměř dvojnásobně a její obsluha už nebude muset pracovat i přes víkendy a svátky. Práce budou zahájeny v průběhu letošního roku a vyžádají si náklady přes 120 milionů korun.

Pivní slavnosti v táborském hotelu Palcát v roce 2024.

Pivo, hudba a soutěže. Táborské pivní slavnosti slibují tři dny zábavy

/VIDEO/ Další ročník Pivních slavností v kongresovém sále hotelu Palcát v Táboře začíná už ve čtvrtek 27. března v 17 hodin. Pořadatelé pozvali 20 pivovarů, které přivezou více než 100 druhů piv. Krom toho každý den večer vystoupí skvělé kapely a těšit se lze i na odpočinkovou zónu a něco dobrého na zub. Deník se zajímal o podrobnosti.

Z návštěvy Pivovaru Hostomice pod Brdy. Na snímku sládek a majitel Štěpán Kříž.

Letošní novinkou je sedmička. Pivovar Hostomice triumfoval v anketě popularity

V únorové anketě Berounského deníku zvolili čtenáři Pivovar Hostomice jako pivovar, kde jim nejvíce chutná pivo na Berounsku. Vypravili jsme se proto za sládkem a zároveň majitelem Štěpánem Křížem, aby nám prozradil, v čem tkví tajemství jejich úspěchu. Pivovar Hostomice provozuje úspěšně už jedenáctým rokem.

Produkty Bad Flash Pivovaru.

V soutěži minipivovarů bodovala Praha. Bad Flash má zlato za ležák i za desítku

Pražské minipivovary zazářily při letošní Jarní ceně českých sládků, kde se utkalo 132 pivovarů s 609 vzorky. Soutěž, považovaná za největší svého druhu v Evropě, potvrdila, že Praha je skutečnou pivní velmocí. Pivovar Bad Flash a další pražské značky si odnesly prestižní ocenění. Soutěž současně potvrdila kvalitu a rozmanitost českého pivovarnictví.

Ilustrační foto.

Bez peněz do hospody nelez. Pivaře na Liberecku neodradila cena plzeňského piva

Češi jsou přeborníci v pití piva i jeho výrobě. Na oblíbenosti pěnivého moku nic nezměnily vnější okolnosti či postupné zdražování. Přestože jít „na jedno“ znamená sáhnout hlouběji do kapsy než v minulosti. K oblíbeným pivům patří plzeňská dvanáctka. Její cenu ovlivňuje třeba to, jestli se čepuje z tanku nebo ze sudu.

Novoměstský Hejkal: Pivovar bez sládka, který dobývá srdce pivařů

Novoměstský Hejkal experimentuje. Vařil už i pivo s kořením či belgický styl

Pivovar Hejkal z Nového Města na Moravě se stal vítězem ankety Žďárského deníku o krále pivovarů na Žďársku. Jak se z původně domácího vaření piva stal úspěšný podnik a jaké výzvy přináší provozování pivovaru, v obsáhlém rozhovoru popisuje jednatel Tomáš Petr. Pivovar se neustále vyvíjí a hledá nové cesty, jak zaujmout nejen místní, ale i turisty.