Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Chytí vás policisté a budete čistí? Chutná odměna vás nemine

Chytí vás policisté a budete čistí? Chutná odměna vás nemine

V tomto týdnu můžete při dopravních kontrolách narazit na policisty, kteří se každoročně zapojují do projektu „Řídím, piju nealko pivo“. Cílem je především zvýšení bezpečnosti na našich silnicích a také snížení nehodovosti zapříčiněné osobami pod vlivem alkoholu.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice

VIDEO: Pivo, které vás rozřehtá. Koníček v Beskydech otevřel nové prostory

Ryzák, Vraník, Grošák, Bělouš a další. Co koňská barva, to značka a poddruh piva, který od roku 2006 vyrábí pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku. Po začátcích v přístavku hostince U Koníčka na pomezí obcí Vojkovice a Dobratice, a později ve skladech v Koníčkově dvoře ve Vojkovicích, který vznikl úpravou areálu bývalého lihovaru, později zemědělského družstva, byl v sobotu 1. července slavnostně otevřen nový areál Pivovaru Koníček.

Chorvatská zmrzlina vyniká chutí, kvalitním složením i velkými porcemi

Chorvatská zmrzlina je pojmem. Levnější najdete dál od pláže

Do Česka jezdí turisté za pivem, do Vídně za řízkem. Chorvatsko je kromě vína zaslíbené sladkosti, které neodolá nikdo napříč generacemi – zmrzlině. Na tuto osvěžující pochoutku zde o letní sezóně narazí člověk takřka na každém kroku. A stejně jako u jiných gastronomických zážitků i u ní platí, že levnější najdete dál od pláží či turistických center.

Russell Crowe mluvil ve Varech mj. o oscarovém večeru, který každého vykolejí

Co máte s tím pivem? Russella Crowea Vary okouzlily, mluvil o hudbě i režii

Jsem tu jako v pohádkovém světě. Takovou poklonu vysekl Karlovým Varům americký herec Russell Crowe, který tu strávil s rodinou téměř pět dní a v neděli dopoledne filmový festival opustí. Město i přehlídka ho okouzlily. „Vary jsou překrásné a jejich architektura také,“ svěřil se o víkendu médiím filmový Gladiátor.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice.

Koníček: Pivo, které vás rozřehtá, vaří v novém provozu

/OBRAZEM/ Ryzák, Vraník, Grošák, Bělouš a další. Co koňské plemeno, to značka a poddruh piva, který od roku 2006 vyrábí pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku. Po začátcích v přístavku hostince U Koníčka na pomezí obcí Vojkovice a Dobratice, a později ve skladech v Koníčkově dvoře ve Vojkovicích, který vznikl úpravou areálu bývalého lihovaru, později zemědělského družstva, byl v sobotu 1. července slavnostně otevřen nový areál Pivovaru Koníček.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice.

VIDEO: Pivo, které vás rozřehtá. Koníček v Beskydech otevřel nové prostory

/FOTOGALERIE/ Ryzák, Vraník, Grošák, Bělouš a další. Co koňské plemeno, to značka a poddruh piva, který od roku 2006 vyrábí pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku. Po začátcích v přístavku hostince U Koníčka na pomezí obcí Vojkovice a Dobratice, a později ve skladech v Koníčkově dvoře ve Vojkovicích, který vznikl úpravou areálu bývalého lihovaru, později zemědělského družstva, byla v sobotu 1. července slavnostně otevřena nový areál Pivovaru Koníček.

Když zpracováváte větší množství mléka, elektrická odstředivka nebo máselnice se určitě hodí, říká Michal Havelka.

Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě

Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Na metal, popík i country

Tropická vedra se trvale usídlily v celé republice a kde jinde se osvěžit, než při hudbě a chlazeném pivu. Letní zahrádky v Prostějově nabízejí víkend, co víkend pestrý program.Hudební produkce se konají prakticky v každém letním občerstvení.Kdo, kde a kdy vystoupí o prvním prázdninovém víkendu (30.6.-2.7.), najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Komáří štípance svědí a potřeba je drbat, je nepřekonatelná.

Už žádné další štípance od komárů. Víme, které barvy nenosit a proč nepít pivo

Sedíte si v podvečer na terase či v zahradním altánku a užíváte si chvilky volna nebo jste si nechali na noc otevřené okno? Najednou se ale ozve známý bzučivý zvuk otravného hmyzu. Značí, že si v následujících chvilkách začnete drbat svědivé štípance a po klidu je veta. Komáři jsou tu a někdy na ně nefunguje ani repelent. Jak tedy účinně bojovat s komáry, jak vyrobit domácí past na komáry, ale i jak zničit jejich líhně v zahradě? Poradíme vám.

Graft Beer Fest v Kolíně.

Na kolínském náměstí se tentokrát ochutnávalo pivo, nechyběly ani dobroty

/FOTOGALERIE/Po festivalu vína a jídla zakotvila poslední červnovou sobotu na kolínském Karlově náměstí ochutnávka pivní. Pod názvem Graft Beer Fest se tu prezentovala necelá dvacítka pivovarů z celé republiky nabízející piva světlá a tmavá, silná i slabší, navíc třeba i višňová nebo s feferonkou.

Zajímavá výčepní samoobsluha a sousední stánek na ostravickém Dvorku je k mání, 23. 6. 2023.

Pivní prameny v Ostravici vyschly, hledá se, kdo je zase rozproudí

Zajímavý lidový automat na pivo, jenž fungoval dvě letní sezony v Ostravici a v nejžíznivějších dnech vyčepoval až pět set piv denně, je k žalosti turistů zavřený. Stejně jako budka vedle s uzeninami. Obojí sice nabídl vlastník objektu k pronájmu, ale bez úspěchu.

Kmotr knihy Karel Jarůšek (uprostřed) polil výtisk nealko pivem za asistence Milana Pacandy a Moniky Býmové.

Dojatý Pacanda utekl z pódia. Knihu o jeho životě křtil Jarůšek nealko pivem

Už jen to, kolik legend dorazilo na křest jeho knihy, ukazuje, jak výjimečný hráč to byl. Milan Pacanda patřil mezi největší talenty českého fotbalu, bavil nejen za Lužánkami brněnské fanoušky, kteří ho milovali. Ve čtvrtek večer v brněnském klubu Šelepka došlo na slavnostní křest knihy o jeho životě, kterou sepsala novinářka Monika Býmová.

Ilustrační foto.

Kam o víkendu na živou hudbu v Prostějově? Na bigbít, disco i country

Tropická vedra se trvale usídlily v celé republice a kde jinde se osvěžit, než při hudbě a chlazeném pivu. Letní zahrádky v Prostějově nabízejí víkend, co víkend pestrý program. Hudební produkce se konají prakticky v každém letním občerstvení. Tentokrát převažují místní kapely.Kdo, kde a kdy vystoupí 23. a 24. června, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Krkonošský festival minipivovarů

Krkonošský festival minipivovarů už tuto sobotu

Pivní poklady Krkonoš a Podkrkonoší na jednom místě, tam musí být každý milovník piva. O hladu rozhodně nebudete. Čeká vás nabídka street food lahůdek a řemeslných lokálních produktů.

Ilustrační foto.

Poslední červnová sobota bude ve Strakonicích patřit pivu

Tradiční Pivovarská pouť ve Strakonicích je po roce opět tady. V sobotu 24. června si mohou na parkoviště pod pivovarem všichni užít opravdový svátek dobrého piva, skvělé hudby a vynikajícího jídla. "Spolu s Pivovarskou poutí se koná i tradiční neckyáda a nově také exkurze do pivovaru, ty budou probíhat od 8 do 14 hodin," uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Nový bakalářský obor Pivovarství a sladařství otevřou od podzimu na Mendelově univerzitě v Brně. Studenti získají znalosti a praktické dovednosti z oblasti pivovarské výroby.

VIDEO: Pivní studium. Nový unikátní obor v Brně naučí vařit pivo, podívejte se

Karamelová třináctka nebo mnichovský jedenáctistupňový ležák vzniká v pivovaru Johann na půdě brněnské Mendelovy univerzity. „Děláme tady úplně všechno. Hlavně kvůli výzkumu. Studenti musí být při diplomové práci inovativní. Piva dělají z různých typů sladů, z kukuřice, z rýže, z prosa. Jde o nápoje, které si lidé normálně nekoupí, protože se do sítě nedostanou," říká Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin.