V posledním lednovém týdnu vybírali čtenáři Kolínského deníku pivovar na okrese, který nabízí jejich nejoblíbenější pivo. Na výběr bylo ze šesti možností, z ankety se nakonec stal souboj dvou.
Baník Ostrava je zpět. Po dlouhé zimní pauze se v neděli konečně vrací na domácí stadion ve Vítkovicích, kde odehraje první ligový zápas roku 2025 proti Sigmě Olomouc.
Univerzita Pardubice letos přichází s pestrou nabídkou nových studijních programů. Maturanti i starší zájemci mohou vybírat z profesně zaměřených oborů, jako je Chemie piva, Environmentální chemie či Biomateriály. Fakulta filozofická navíc rozšiřuje možnosti dálkového studia v oblasti Učitelství anglického jazyka a nově nabízí magisterský program Historie-archeologie.
Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Brněnský deník Rovnost vyhlašuje okresní anketu, který pivovar v Brně a na Brněnsku podle vás vaří to nejlepší pivo. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.
/VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ/ Redakce Deníku vyhlásila anketu o nejlepší pivovar na Nymbursku a výsledky jsou nyní jasné. Do hlasování se zapojilo celkem 4771 čtenářů, kteří rozhodli o tom, který z místních pivovarů si odnáší titul nejoblíbenějšího. A vítězství je naprosto jednoznačné!
Máte raději pivo z Pejru, nebo vám víc šmakuje to klášterní ze Želiva? Kolik piv, tolik chutí, a na Pelhřimovsku to platí také. Které z jejích piv je podle vás to nejlepší? Připravili jsme pro vás anketu, kde můžete dát hlas svému favoritovi.
V dnešním světě je mnoho uměleckých projektů spojeno s moderními technologiemi. Přesto se občas objeví příběhy lidí, kteří se vydávají na cestu tvoření pouze s obyčejnými materiály. Někdy i s těmi, které mnozí považují za bezcenné. Podobně je tomu i u Ludmily Jiráňové z Prahy, která vytvořila nádhernou mandalu ze zátek od piva. Unikátní projekt trval téměř sedm měsíců a spotřebovala na něj 4900 zátek.
Česká republika se umístila na třetím místě v žebříčku Světové zdravotnické organizace v konzumaci čistého alkoholu na hlavu za rok 2024. S 12,73 litru alkoholu ročně na osobu se tak Češi řadí mezi největší pijany světa, což vyvolává obavy odborníků. Akce Suchej únor se snaží upozornit na tento problém a motivovat k měsíční abstinenci, která může vést k dlouhodobějším změnám v přístupu k alkoholu.
Zatímco v celém Česku od 1. 2. startuje třináctý ročník kampaně „Suchej únor“ varující před rizikovou konzumaci alkoholu, v Motobaru v Bravanticích na Novojičínsku volí opačnou cestu. Zlevňují pivo pod třicet korun!
Jdete do restaurace a zatímco se po druhé skleničce vína cítíte přiopilí, váš protějšek jich už stihl vypít šest a nic to s ním nedělá? Nebo jste to naopak vy, kdo má nutkavou touhu dát si po obědě dvě tři piva takzvaně na slehnutí? Lidé, a Češi obzvlášť, si podobného chování mnohdy ani nevšimnou. Může se však jednat o první varovné signály, že jde o skrytého alkoholika. Zaplacené účty, funkční vztahy a úspěchy v práci ještě neznamenají, že člověk nemá s alkoholem problémy. Druhý měsíc v roce, který už tradičně patří akci Suchej únor, je skvělou příležitostí, aby se každý člověk zamyslel, zda se ho téma alkoholismu také netýká.
Na konci roku 2024 na jihu Moravy působilo sedmdesát minipivovarů, stejně jako v roce 2023. V průběhu roku dva pivovary ukončily činnost, dva nové ale vznikly. Jižní Morava stále patří mezi kraje s největším počtem minipivovarů. Informovala o tom Mendelova univerzita v tiskové zprávě.
Česká republika dlouhodobě patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Proč jsme stále mezi největšími konzumenty a jaký vliv to má na naši společnost, zejména na mladé? O vztahu k alkoholu a významu prevence typu Suchej únor či Nechmel děti hovořil Deník s adiktoložkou Adélou Zeninou. „V Česku je bohužel velká nevole vůči kritice alkoholu. Kdyby někdo řekl, že kokain je špatný, většina společnosti by souhlasila. Ale u alkoholu je to jiné, lidé nechtějí, aby se jim na něj sahalo, zejména na pivo,“ říká odbornice.
/ANKETA/ Anketu o nejlepší pivovar na Vyškovsku a jeho okolí vyhlašuje redakce Vyškovského deníku. Hlasujte pro svého favorita. Do našeho výběru jsme zařadili jednak pivovary z regionu, ale doplnili jsme je také minipivovary z blízkého okolí, abychom vám poskytli co nejširší vývěr. Pokud vám v nabídce některý chybí, napište nám pro doplnění na mail redakce.vyskovsky@denik.cz. Samotnou anketu najdete na konci článku.
/VIDEO/ Do Velikonoc zbývají necelé tři měsíce, v brněnském pivovaru Starobrno ale pivovarníci neotálejí. S přípravami na letošní Velikonoce začali už v úterý, a to vařením velikonočního zeleného piva. Tradiční zelené pivo si Brňané vychutnají v tamní pivovarské restauraci na Mendlově náměstí ve čtvrtek 17. dubna. K dispozici budou mít pivaři 4 350 hektolitrů chmeleného moku.
Na sklonku loňského roku opustil pozemský svět Michael Petřík, člověk, který s přezdívkou Brko patřil k legendám města Tábor. Své vzpomínky na tuto postavičku spjatou s městem Deníku přiblížil spisovatel Sebastián Wortys.
/ANKETA/ Redakce Deníku hledá nejlepší pivovar na Kolínsku. Můžete vybírat pro svého favorita mezi místními pivovary, které nabízejí širokou škálu piv – od tradičních ležáků až po originální speciály. Ve čtenářské anketě Deníku, kterou najdete na konci článku, můžete hlasovat 1 za 15 minut až do neděle 2. února 23.59 hodin.
/ANKETA/ Redakce Deníku si pro vás připravila anketu o nejlepší pivovar na Nymbursku. Můžete hlasovat pro svého favorita mezi místními pivovary, které nabízejí širokou škálu piv – od tradičních ležáků až po originální speciály. Anketu najdete na konci článku.
Podmínky pro podnikatele, kteří by chtěli působit v brownfieldu na Tyršově náměstí v Litoměřicích, jsou mírnější. Umožňují i výrobu jiných nápojů než pivo, ale chmelový nektar musí být součástí produkce.
Češi jsou pivařským národem. Ve spotřebě piva obsazujeme už několik let první příčku, i když spotřeba začala v posledních letech mírně klesat. V České republice je více než čtyři stovky pivovarů, minipivovarů nebo mikropivovarů. Které ale patří podle vás k těm nejlepším na Berounsku? S vítězem přineseme rozhovor.
/ANKETA/ Češi jsou pivařským národem. Ve spotřebě piva obsazujeme už několik let první příčku, i když spotřeba začala v posledních letech mírně klesat. V České republice jsou více než čtyři stovky pivovarů, minipivovarů nebo mikropivovarů. Které ale patří podle vás k těm nejlepším na Příbramsku? S vítězem přineseme rozhovor.
Sukuba, Hopkirk, Bubák, Houwárek, Poustevník. To jsou jen některá proslulá piva, která se vařila ve známém chudenickém pivovaru. Bohužel ale jeho éra nyní skončila, je zavřený stejně tak jako tamní restaurace Stará škola, která byla jediná v Chudenicích.
/ROZHOVOR/ Veronika Gregorová z Lužné provozovala tři roky bistro v Rakovníku a za tu dobu se dostalo do povědomí širší rakovnické veřejnosti. V březnu roku 2023 v bistru skončila a jak sama říká, svůj sen si splnila a tak pověsila své gastro touhy na hřebík. Tehdy ještě netušila, že o rok později se naskytne příležitost otevřít si bistro v její domovské Lužné.
K práci v pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na Vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. V rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své první doušky piva a také prozradil, jak poznat dobrou hospodu. „Když vidím, že má hospodský od mytí půllitrů stále mokrou ruku, je to poloviční cesta k tomu, že načepuje vynikající pivo,“ říká sládek.
Norbert Král. Legendární českobudějovický hokejista. V roce 1981 pomohl týmu Československa k bronzové medaili na Kanadském poháru. Dodnes vzpomíná na spoluhráče. Krále si moc dobře pamatuje i slavný Slovák Peter Šťastný!
Z Japonska se stává cestovatelský hit. Země vycházejícího slunce na konci minulého roku zlákala i nevidomého maséra z Olomouce. Proč se rozhodl trmácet skoro celý den a letět tisíce kilometrů, když na vlastní oči nemůže vidět ten kulturní šok, slavné chrámy, horu Fudži nebo vyhlášené bufety?
Po podzimu si Blažim hoví na sedmé příčce, zisk 23 bodů považuje její trenér Karel Pechar za překročení plánu. „Paráda, podzim se povedl. Doufám, že v tomto trendu pojedeme i na jaře," mne si ruce muž, který v neděli oslavil šedesátiny.
/TRADICE/ Byla to velká sláva, když se před pár týdny slavilo sto let loucké hospody U Kuřítků. Všechny ty roky přitom pořád sloužila svému původnímu účelu. Přežila válku i období komunismu. Pamětníci zavzpomínali a odhalili historické zajímavosti.
O 6 tisíc turistů více na zámku ve Stekníku, o 3 tisíce v Chrámu chmele a piva a o 6,5 tisíce více lidí v žateckém infocentru ve srovnání s rokem 2023. Počty návštěvníků v Žatci a okolí v loňském roce, poté co byla krajina žateckého chmele zapsána na seznam UNESCO, výrazně rostly.
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci vloni vystavil 419 000 hektolitrů piva, což bylo nejvíc za třiatřicet let jeho existence. V meziročním porovnání zvýšil produkci o 2,4 procenta. Víc než pětina piva byla na export.
/ANKETA/ Redakce Deníku v novém roce připravila další anketu. Po poslední anketě o nej kapelu Rakovnicka, kterou ovládla skupina Mentol a v příštím týdnu s ní vyjde také rozhovor, nyní hlasující mohou zvolit pivovar z Rakovnicka, který vaří to nejchutnější pivo. Můžete dát hlas jednomu z pěti pivovarů, ať už těm větším - Bakaláři či Krušovicím, tak i těm menším - Poddžbánskému pivovaru Mutějovice, Pivovaru Kokeš v Drahouši, Pivovaru Olešná či Pivovaru Máša. Hlasovat můžete do konce ledna, s vítězným pivovarem následně opět nabídneme rozhovor.
Téměř dva miliony hektolitrů piva. Taková byla loňská produkce Budějovického Budvaru. Pivovar tím překonal svůj další historický milník. Zvýšil se i export do více než 70 zemí po celém světě.
K práci v plzeňském pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na Vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. V rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své první doušky piva a také prozradil, jak poznat dobrou hospodu. „Když vidím, že má hospodský od mytí půllitrů stále mokrou ruku, je to poloviční cesta k tomu, že načepuje vynikající pivo,“ říká sládek.
Český prezident Petr Pavel nedávno odpovídal v Moravských Budějovicích na dotaz, jaký je jeho vztah k vínu. Při jeho úterní návštěvě v Třeboni, kde se vaří pivo, jsme proto otázku „pojihočeštili“ a zeptali se na jeho vztah ke zlatavému moku. Přečtěte si odpověď, která nejspíš mnohé překvapí.
/VIDEO/ Stále větší zájem je o soutěž BernardChef určenou pro studenty středních škol. V letošním semifinále měla Vysočina jedinou zástupkyni, byla jí Natálie Heralová ze Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou. Ta se o finálové místo utkala s dalšími sedmi soutěžícími.
Prezident Petr Pavel přijel v úterý 14. ledna do Jihočeského kraje, kde stráví dva dny. V úterý v podvečer v Třeboni debatoval s Jihočechy. Deník.cz byl u toho jako spoluorganizátor v rámci projektu Prezident mluví s občany. Záznam z veřejné debaty si můžete pustit v tomto článku.
Prezident Petr Pavel zavítal na dvoudenní návštěvu do Jihočeského kraje. V úterý pak v Třeboni debatoval s obyvateli města. Diskuze se uskutečnila v rámci projektu Prezident mluví s občany, jehož spoluorganizátorem je Deník. Záznam z veřejné debaty si můžete pustit v článku.
Název ulice Pivovarská k podniku podobného typu přímo vybízí. Mladí manželé Šinclovi otevřeli loni v prosinci v Přerově novou pivotéku, která chce zákazníkům nabídnout trochu jiný pohled na chutě a etikety pěnivého moku. O novinku je mezi lidmi velký zájem.
Už je to definitivní. Majitel pivovaru na jihozápadě Čech zotročil svoji družku i její nezletilou dceru. Obě musely tvrdě dřít, a to často dlouho do noci, a plnit jeho příkazy. Partnerku navíc surově bil, zranil ji mimo jiné půllitrem či lopatou. Ubližoval i nevlastní dceři.
Od severu k jihu a od západu k východu prošel jižní Moravu na svých jednodenních výletech bývalý sportovní redaktor Brněnského deníku Rovnost a cestovatel Martin Vymyslický. Své zážitky pak sepsal v nové knize pojmenované Rokem krokem jižní Moravou.
Zmínky o tom, že jezuité v Rymicích provozovali pivovar existují. Teprve teď se ale historikům naskytl také hmatatelný důkaz. Díky rekonstrukci barokní sýpky, do které se obec Rymice pustila, se ve sklepení našly stavební důkazy jeho existence.
Nejjasnějším indikátorem toho, že je v kuchyni něco v nepořádku, jsou octomilky. Pokud doma uvidíte posedávat drobné mušky, máte jistotu, že jste někde zapomněli příliš měkké ovoce, zbytky piva, vína nebo zkvašené ovocné šťávy, starý kompot či marmeládu. Octomilek se můžete zbavit řadou způsobů. Mnoho účinných přípravků seženete v obchodech. Pomoci však mohou i prostředky, které si jednoduše a levně pořídíte z domácích zásob.
/FOTO/ První český studentský satelit LASARsat už vysílá z oběžné dráhy Země, do vesmíru vyletěl v uplynulých dnech. Vynesla ho tam raketa SpaceX z americké Kalifornie. Čeští středoškoláci z týmu LASAR, mezi kterými jsou i studenti z Blanska a Brna, budou nyní na družici testovat svůj nápad na čištění oběžně dráhy země laserem. Na satelitu je však také pivo.
Před svátky měli strážníci městské policie v Třeboni skutečně napilno. Jeden případ, který šetřili, začal ve večerních hodinách 18. prosince telefonátem od člověka, který nahlásil, že na chodníku na Masarykově náměstí leží starší muž.
Tradiční akce v podobě setkání hráčů a příznivců fotbalové Hané Prostějov dopadla smírně. V urputné bitvě mezi Kolářovci a Zbožínkovci padlo celkem dvanáct branek. Dohrávalo se klasicky u pěnivého moku, tentokrát na Stylovce.
Východočeské muzeum v Pardubicích opět září na mezinárodní scéně díky putovní výstavě Kráska z Kladiny, která je nyní součástí bratislavské expozice Alkohol v době bronzové. Výstava odhaluje fascinující spojení historie a moderní vědy prostřednictvím unikátního nálezu 3000 let starého vědra s pozůstatky nejstaršího evropského piva.