Neobvyklý začátek směny čekal zaměstnance supermarketu v Ledči nad Sázavou. Když přišli ráno kolem půl šesté do práce, na přepravce s pivem spal muž. V noci se posilnil alkoholem na večírku a vloupal se do obchodu.
Unikátní pivní brut je výsledkem spolupráce plzeňského pivovaru Elektrárna a vinařství PROQIN, které se specializuje na výrobu šumivých vín tradiční metodou kvašením v láhvi. Pivo s noblesní strukturou, jemným řízem a příjemnou perlivostí originální formou propojuje svět pivovarnictví a vinařského umění. Na předvánoční trh přichází ve dvou variantách: Cherry Sparkle a Hoppy Brut.
Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.
Do Bohumína míří rychlý rozvoz pizzy a dalšího jídla, známý typickými žlutými auty a nápisem Vosíme. Franšízovou službu zavádí do města místní podnikatel v gastronomii Honza Sedláček, který už roky stojí za podniky Naše Čekárna a U Dvora. Testovací rozvoz startuje 3. prosince.
Patří mezi dvacítku zkušených sládků, sklepmistrů technologů a dalších pivovarských matadorů, která se stále pravidelně schází v plzeňském pivovaru, aby pomáhala hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. V Plzeňském Prazdroji strávila nyní sedmdesátiletá Hana Plecerová celý svůj profesní život a na plzeňské pivo nedá dodnes dopustit.
Podzim se jim ve třetí lize o jeden zápas zkrátil. Škoda, fanoušci se na derby s Teplicemi těšili, ale nakonec ho hřiště nedovolilo a fotbalisté FK Baník Most-Souš se se sousedem v tabulce i na mapě utkají až na startu fotbalového jara. A tak baníkovci přezimují pátí a víkend věnovali, jako většina klubů, dokopné a stmelování party.
Policisté zastavili v centru Zlína řidiče, který na křižovatce přestal jet a začal kouřit. Muž tvrdil, že před jízdou vypil dvě piva. Dechová zkouška ale ukázala téměř tři promile alkoholu.
/OSOBNOST TÝDNE/ Býval výborným fotbalovým brankářem, trénoval děti na slavné Spartě i v Kladně. I dnes ještě Filip Gibiš vypomáhá s okresními fotbalovými výběry, ale pronikl nakonec do jiného zajímavého řemesla. Otevřel si doma v Kyšicích útulnou hospůdku U Vandírků a pivo se naučil skladovat, ošetřovat i čepovat tak báječně, že opanoval česko-slovenskou soutěž o nejoblíbenější hospodu, která nabízí Plzeňský Prazdroj. Wow!
Dohromady jim je už přes 1500 let a kdyby se sečetl jejich odpracovaný čas v Plzeňském Prazdroji, vydalo by to na několik staletí. Dvacítka zkušených sládků, sklepmistrů, technologů a dalších pivovarských matadorů se pravidelně schází v pivovaru v Plzni a pomáhá hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. Pro místní pivovar je to jeden ze způsobů, jak zachovat stále vysokou kvalitu a tradici ležáku, který vznikl v roce 1842.
Krajské fotbalové soutěže se o víkendu rozloučí s podzimní částí sezony. Přinášíme tak poslední tradiční přehled a tipy, kam vyrazit o víkendu za kopanou. Netradičně už dnes v pátek 21. listopadu se v derniéře představí v 5. lize nováček z Klášterce.
Pokračovat v tradici pivovarnictví v Koutě na Šumavě se rozhodl Aleš Pech, který koupil tamní pivovar. Ale nepůjde jen o vaření piva, lidé se tam dočkají i dalších služeb. O začátcích Pivovaru Stadioner, jenž nese název po svých zakladatelích, i plánech jsme si majitelem povídali během rozhovoru.
Krušovický pivovar, jeden z nejznámějších výrobců piva v Česku, pokračuje v posilování své exportní pozice. Podle manažerky korporátních záležitostí Heineken ČR Dity Jacobson směřuje největší část produkce do plechovek – konkrétně 60 procent. Právě poptávka po pivu v plechovkovém balení roste nejen v Česku, ale i na zahraničních trzích.
Všichni vydávají kuchařky, proč bych nemohl i já? Tuto otázku si jednoho dne položil František „Ozzák“ Pacovský, kultovní postava ze seriálu televize Nova Comeback. Myšlenka se stala skutkem, což dokládá před několika dny vydaná Ozzákova kuchařka. Čtenářům servíruje pořádnou porci receptů, které zvládne připravit každý pravověrný rocker. Navíc je proložená historkami z natáčení a typickým humorem, který znají všichni fanoušci tohoto legendárního sitcomu. Nejen o knize mluví dlouhovlasý bouřlivák, do nějž se opět vtělil Martin Dejdar, v rozhovoru pro Deník.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční třináctka Vánoční pozdrav z Dobrušky a dvanáctka Meďour, ale i novinky čtrnáctka Švestkový závin, patnáctka Sváteční kokoska a sedmnáctka Fíkový Porter – to jsou vánoční speciály, kterými dobrušský pivovar obohatí vánoční tabuli. Právě Rampušák z Dobrušky se letos stal vítězem ankety Deníku o nejoblíbenější pivo na Rychnovsku. Získal 751 hlasů čtenářů.
Fronty jako na maso. To platilo doslova a do písmene v sobotním dopoledni v Bistru U Matesa. Lákavá nabídka vepřových specialit nenechala v klidu žádného gurmána. Tradiční zabijačka přivábila do biokoridoru Hloučela v Prostějově davy lidí.
Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo vítěze 35. ročníku své prestižní soutěže. Absolutním králem se letos stal Pivovar Ovipistán, který si odnesl prvenství v nejdůležitější kategorii Světlý ležák roku a zároveň získal titul Minipivovar roku. Titul Sládek roku 2025 putuje do pivovaru MadCat Jaroslavu Dorážkovi. Rodinný pivovar Bernard si upevnil pozici obhajobou vítězství v kategorii Světlé výčepní pivo.
Na Kolínsku se o víkendu koná převážně hudební a trhový program. Chybět nebudou ani strašidelné stezky nebo pivní degustace. Milovníci zabíjaček mohou zajet do Libodřic na tradiční hody. Řadu zajímavých akcí nabídnou i okolní regiony.
/HOKEJOVÁ LEGENDA/ František Černík (72) se sice narodil v Novém Jičíně, ale hokejově je spjatý s Ostravou. Hrál za Baník i Vítkovice, byl historicky prvním mistrem světa z Vítkovic, jako hráč se výrazně zasloužil o zatím poslední mistrovský titul ostravského týmu. Klub poté dlouhých 28 let vedl jako generální manažer a prezident.
Restaurace Kulturák v Tmani znovu otevřela hostům své dveře, nyní pod vedením manželů Zímových, kteří přinášejí čerstvý vítr do místní gastronomické scény. S ambicí nabídnout tankové pivo a tradiční českou kuchyni se zaměřují na kvalitu a zážitky pro návštěvníky. Nový koncept slibuje nejen kulinářské požitky, ale i pestrý program akcí, které oživí místní komunitu.
Láska k pivu, poctivému řemeslu a lidem mu otevřela dveře až na samotný vrchol. Výčepní rakovnické pivnice Na Hrádku Petr Mendík se zařadil mezi nejuznávanější výčepní. Ve spolupráci s Pilsner Urquell získal prestižní titul Výčepní expert, nejvyšší ocenění, jakého může český výčepní dosáhnout.
Jak slíbil, tak koná. Končící provozovatel Bistra U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela, chystá velkolepou rozlučku s věrnými zákazníky. V sobotu se v občerstvení v oblíbeném městském lesoparku uskuteční tradiční zabijačka. Poslední pivo se načepuje o den později, kdy se koná Dotočná.
Do bývalého kralupského pivovaru se vrací pivo i život. Radnice vybrala provozovatele nově vznikající restaurace a minipivovaru na Palackého náměstí. Jak Deníku potvrdil mluvčí města Aleš Levý, do výběrového řízení se přihlásily dvě pro místní dobře známé osobnosti. Minipivovar povede Michal Blecha, zakladatel létajícího pivovaru Chmeloun, restauraci bude řídit Tomáš Zahradníček, majitel nelahozeveské Vinopalny.
/FOTO, VIDEO/ Ve skiareálu v Orlickém Záhoří se uskutečnily předsezonní testy čtyřsedačkové lanovky. Místo pasažérů zařízení plně zatížily sudy s pivem. V maximální rychlosti pracovníci střediska úspěšně odzkoušeli zejména systém brzd.
/PŘEHLED AKCÍ/ Druhý listopadový víkend přináší na Nymbursko opravdu pestrý program. Strašidla, víno, pivo, světla i divadlo – to všechno čeká na návštěvníky během následujících dnů. Dospělí si vychutnají svatomartinské chutě, děti čeká zábava i trocha tajemna a nechybí ani kulturní zážitky pod širým nebem i pod střechou.
Hudba, hokej, pivo a tatarák – Jihlava otevírá Horáckou arénu. Nejmodernější sportovní a kulturní hala na Vysočině přivítá fanoušky koncertem Ewy Farné, následovat bude Michal David i další zápasy Dukly. První návštěvníci si užijí moderní prostředí i bohatou gastronomii.
Pivo si už v prostějovském bistru U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.
Pivo si už U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v prostějovském biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.
V posledním dílu seriálu Ústeckého deníku o slavných ústeckých hospodách se ohlédneme za skutečnými legendami. Jejich jména dodnes přežívají v místních názvech, ale většinou už dávno, až na výjimky, zmizely v nenávratnu. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Pražačka, Grand, Londýn, U nového mostu, Na Luhách, Mikulda. Tady to v mnoha případech ještě po revoluci v roce 1989 žilo.
Až 10 korun. Takový je aktuální rozdíl v cenách půllitru točeného plzeňského piva v barech, hospodách a restauracích v Uherském Hradišti. Vyplývá to z pivního průzkumu Deníku, který mapuje ceny čepovaného piva Pilsner Urquell ve vybraných podnicích metropole Slovácka.
Když se řekne podzim, většina lidí si vybaví barvy listí, mlhavá rána a dýně na každém kroku. V Krušných horách k tomu ale už několik let patří i vůně chmele, praženého sladu a dýňové dužiny. Jde o sezónní Pumpkin Ale, který vaří minipivovar Permon v Sokolově a Krušnohor v Kraslicích.
Zvítězili v krajské soutěži Vesnice roku. Jejich hospoda se proslavila i za hranicemi kraje, stejně jako originální obydlí jednoho místního chalupáře. Kterou vesnici z Havlíčkobrodska hledáme?
Habakuk je projektem pětice přátel, kteří se rozhodli využít svou lásku k pivu i znalosti o něm a založili si v Kaplici vlastní minipivovar. V jejich nabídce lidé najdou ležáky, cidery i svrchně kvašená piva, která točí hospody v Kaplici a Českých Budějovicích.
Budějovický Budvar letos slaví významné jubileum – 130 let od svého založení. V exkluzivním rozhovoru pro podcast Deníku Z jižních Čech přiblížil jeho ředitel Petr Dvořák klíčové momenty historie pivovaru i plány do budoucna.
Při běžné kontrole v Kročehlavech si strážníci ve služebním voze povšimli osobního auta Opel, které k jejich údivu jelo paralelně s jejich vozem, ale po chodníku. Za jeho volantem seděla řidička, u níž bylo už při vystupování zjevné, že je silně pod vlivem alkoholu. Řidička nadýchala přes dvě promile.
Fejeton o dušičkové noci v Hodoníně, kdy je pro nebožtíka na hřbitově až moc živo. Spěchá proto za přítelem na pivo, nad kterým proberou dění ve městě, závody motorek i ženy.
Fotbalisté Miroslavi porazili soupeře z Hrádku 5:0, třemi brankami se blýskl Petr Škuta, který ze svého fotbalového repertoáru vytáhl zakončení formátu světových útočníků, když překonal hostujícího brankáře lobem. „Góly samozřejmě potěší, ale největší radost mi udělalo to, že jsme utkání zvládli a že jsme všichni makali naplno,“ říká nejen ke svému výkonu Škuta.
Ještě nedávno opravoval Ivan Tomeček z Panenských Břežan plynové kotle a topení. Volný čas pak rád trávil u vody s prutem v ruce. Dnes leží doma v posteli a jeho partnerka Lenka s dcerou Julií se o něj nepřetržitě starají. Lékaři mu diagnostikovali pokročilou rakovinu kostí a ledvin, kterou už nelze léčit. Rodina přišla o příjem a poslední společné chvíle prožívá ve strachu o ztrátu domova i o další budoucnost.
/VIDEO, FOTO/ Ceny půl litru piva Pilsner Urquell se v restauracích na Kutnohorsku ve velké většině téměř shodují. Najdou se ale i výjimky. Mezi vybranými podniky na okrese je mezi nejlevnější a nejdražší variantou rozdíl 24 korun. Za kolik a kde si dáte plzeňské pivo?
Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích má za sebou téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen. Navzdory počátečním výzvám a pandemii covid-19 se podnik stal oblíbeným místem pro milovníky tradiční české kuchyně a piva, za které získal i ocenění.
Po zhruba půl roce jsme v rámci dlouhodobého sledování ceny plzeňského piva opět zjistili, kolik stojí Prazdroj ve třech populárních nymburských restauracích. Ve dvou z nich se cena zvedla o dvě koruny na půllitr. U Gregorů zůstává cena stejná jako na jaře.
OSOBNOST TÝDNE: V Harrachově se odehrál neobvyklý fotbalový zápas I. B třídy východ, který přinesl nejen dvanáct gólů, ale i nečekané sněhové podmínky. Hráči se sice museli potýkat s náročným terénem, ale kanonýr Jakub Zapadlo i tak dal do sítě domácích čtyři góly.
/OSOBNOST TÝDNE/ Ondřej Jasanský, kapitán fotbalového klubu AC Buk, je klíčovou postavou týmu, který se v I. B třídě snaží o úspěchy. S týmem, který se pyšní silnou fanouškovskou základnou, se Jasanský dělí o své zkušenosti a vášeň pro fotbal, což z něj činí Osobnost týdne Deníku. Jak se mu daří udržovat týmového ducha a co pro něj znamená fotbal na krajské úrovni?
Plzeňské pivo patří k nejoblíbenějším chmelovým nápojům v Česku. Zároveň si za něj lidé mnohdy výrazně připlatí. Restaurace v Benešově od jara podražily o dvě koruny, naopak ve Vlašimi půllitr seženete do 60 korun.
Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, od 1. října zvýšil ceny části svých balených i čepovaných piv zhruba o tři procenta, tedy přibližně o 68 haléřů na půllitr. Nešlo však o plošné zdražení, dotklo se jen některých značek, například části portfolia Velkopopovického Kozla, Radegastu, Masteru či Primusu. Naopak beze změny zůstaly ceny ležáku Pilsner Urquell a Proud, čepované desítky Gambrinus, nealkoholického Birellu v lahvích a plechovkách a několika dalších produktů. Podle zjištění Deníku většina dlouhodobě sledovaných podniků v Rakovníku cenu Plzně zatím nezvýšila. Přesto se najdou výjimky. jedna z restaurací, která se ještě na jaře pyšnila nejnižší cenou ležáku, zdražila dokonce o pět korun.
Ve třech restauracích v Berouně pravidelně sledujeme cenu točeného plzeňského piva. Ve dvou restauracích zdražili majitelé o dvě koruny, v další zůstala od loňska cena stejná.
Cena půl litru piva Pilsner Urquell se v restauracích na Kolínsku může poměrně o dost lišit. Mezi vybranými podniky na okrese je mezi nejlevnější a nejdražší variantou rozdíl 18 korun. Za kolik a kde si dáte plzeňské pivo?
/FOTOGALERIE, ANKETA/ Na Mělnicku si lidé za půllitr plzeňského piva opět připlatí. V několika místních restauracích šly ceny vzhůru, nejčastěji o několik korun. Důvodem jsou podle provozovatelů rostoucí náklady na energie, suroviny i personál.
/FOTO, VIDEO, INFOGRAFIKA/ Nijak dramatické cenové skoky většinou v Praze nezaznamenali milovníci točeného piva. Alespoň v případě známé značky Pilsner Urquell. Ukázal to Pivní index Deníku, mapující vývoj cen plzeňského v populárních podnicích. Zdražování? K tomu v posledních měsících nebyl důvod, slyšel Deník opakovaně od personálu. Pokud se cena od minulého průzkumu na jaře přece jen zvýšila, šlo spíše o korunový nárůst; s argumentem, že pivovar sice ceny nezvýšil, ale rostou všechny ostatní náklady včetně mezd personálu. Celkově platí, že ceny zůstávají poměrně stabilní.
Světová výstava EXPO 2025 v Ósace přivítala od dubna do října přes 28 milionů návštěvníků, kteří objevovali kulturu, umění, gastronomii a nápoje z celého světa. Český pavilon se stal magnetem i díky Pilsner Urquell Pub, kde tisíce milovníků českého piva denně zažívaly autentickou atmosféru jako v nejlepší české hospodě. Kromě plzeňského piva se region v Asii prezentoval například vystoupením Divadla Alfa a Plzeňské filharmonie nebo prezentací dronů.