Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Pardubická univerziza nabízí nové obory.

Pardubická univerzita rozšiřuje nabídku. Studenti mohou vařit pivo i učit

Univerzita Pardubice letos přichází s pestrou nabídkou nových studijních programů. Maturanti i starší zájemci mohou vybírat z profesně zaměřených oborů, jako je Chemie piva, Environmentální chemie či Biomateriály. Fakulta filozofická navíc rozšiřuje možnosti dálkového studia v oblasti Učitelství anglického jazyka a nově nabízí magisterský program Historie-archeologie.

Ludmila Jiráňová, která vytvořila svou vlastní mandalu ze zátek od piva.

Umělecké dílo ze 4900 zátek od piva. Rekordní mandala je vzpomínkou na manžela

V dnešním světě je mnoho uměleckých projektů spojeno s moderními technologiemi. Přesto se občas objeví příběhy lidí, kteří se vydávají na cestu tvoření pouze s obyčejnými materiály. Někdy i s těmi, které mnozí považují za bezcenné. Podobně je tomu i u Ludmily Jiráňové z Prahy, která vytvořila nádhernou mandalu ze zátek od piva. Unikátní projekt trval téměř sedm měsíců a spotřebovala na něj 4900 zátek.

Je tu Suchej únor. Zvládnete měsíc bez alkoholu?

Je tu Suchej únor. Letos s puncem bronzu, který děsí adiktology

Česká republika se umístila na třetím místě v žebříčku Světové zdravotnické organizace v konzumaci čistého alkoholu na hlavu za rok 2024. S 12,73 litru alkoholu ročně na osobu se tak Češi řadí mezi největší pijany světa, což vyvolává obavy odborníků. Akce Suchej únor se snaží upozornit na tento problém a motivovat k měsíční abstinenci, která může vést k dlouhodobějším změnám v přístupu k alkoholu.

U skrytých alkoholiků se z vnějšího pohledu může zdát, že mají skvělý život. To však neznamená, že nemají problém s nadměrným pitím.

Jak poznat skrytého alkoholika: I pod klidnou maskou může být velký problém

Jdete do restaurace a zatímco se po druhé skleničce vína cítíte přiopilí, váš protějšek jich už stihl vypít šest a nic to s ním nedělá? Nebo jste to naopak vy, kdo má nutkavou touhu dát si po obědě dvě tři piva takzvaně na slehnutí? Lidé, a Češi obzvlášť, si podobného chování mnohdy ani nevšimnou. Může se však jednat o první varovné signály, že jde o skrytého alkoholika. Zaplacené účty, funkční vztahy a úspěchy v práci ještě neznamenají, že člověk nemá s alkoholem problémy. Druhý měsíc v roce, který už tradičně patří akci Suchej únor, je skvělou příležitostí, aby se každý člověk zamyslel, zda se ho téma alkoholismu také netýká.

Česká republika dlouhodobě patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Proč?

Češi mají k alkoholu nebezpečně blízko, říká adiktoložka před Suchým únorem

Česká republika dlouhodobě patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Proč jsme stále mezi největšími konzumenty a jaký vliv to má na naši společnost, zejména na mladé? O vztahu k alkoholu a významu prevence typu Suchej únor či Nechmel děti hovořil Deník s adiktoložkou Adélou Zeninou. „V Česku je bohužel velká nevole vůči kritice alkoholu. Kdyby někdo řekl, že kokain je špatný, většina společnosti by souhlasila. Ale u alkoholu je to jiné, lidé nechtějí, aby se jim na něj sahalo, zejména na pivo,“ říká odbornice.

Ilustrační snímek.

Který pivovar na Vyškovsku vaří nejlepší pivo? Hlasujte v naší anketě

/ANKETA/ Anketu o nejlepší pivovar na Vyškovsku a jeho okolí vyhlašuje redakce Vyškovského deníku. Hlasujte pro svého favorita. Do našeho výběru jsme zařadili jednak pivovary z regionu, ale doplnili jsme je také minipivovary z blízkého okolí, abychom vám poskytli co nejširší vývěr. Pokud vám v nabídce některý chybí, napište nám pro doplnění na mail redakce.vyskovsky@denik.cz. Samotnou anketu najdete na konci článku.

Velikonoční zelené pivo už vaří v brněnském pivovaru Starobrno.

Poslední přísada zeleného piva z Brna? Likér. Starobrno vaří velikonoční speciál

/VIDEO/ Do Velikonoc zbývají necelé tři měsíce, v brněnském pivovaru Starobrno ale pivovarníci neotálejí. S přípravami na letošní Velikonoce začali už v úterý, a to vařením velikonočního zeleného piva. Tradiční zelené pivo si Brňané vychutnají v tamní pivovarské restauraci na Mendlově náměstí ve čtvrtek 17. dubna. K dispozici budou mít pivaři 4 350 hektolitrů chmeleného moku.

Pivní speciál - ilustrační fotka.

Hlasujte! Který pivovar na Kolínsku vaří to nejlepší pivo?

/ANKETA/ Redakce Deníku hledá nejlepší pivovar na Kolínsku. Můžete vybírat pro svého favorita mezi místními pivovary, které nabízejí širokou škálu piv – od tradičních ležáků až po originální speciály. Ve čtenářské anketě Deníku, kterou najdete na konci článku, můžete hlasovat 1 za 15 minut až do neděle 2. února 23.59 hodin.

Ilustrační foto.

Hlasujte! Který pivovar na Nymbursku vaří to nejlepší pivo?

/ANKETA/ Redakce Deníku si pro vás připravila anketu o nejlepší pivovar na Nymbursku. Můžete hlasovat pro svého favorita mezi místními pivovary, které nabízejí širokou škálu piv – od tradičních ležáků až po originální speciály. Anketu najdete na konci článku.

Pivo. Ilustrační foto.

Z kterého pivovaru na Berounsku vám nejvíce chutná pivo? Hlasujte v anketě

Češi jsou pivařským národem. Ve spotřebě piva obsazujeme už několik let první příčku, i když spotřeba začala v posledních letech mírně klesat. V České republice je více než čtyři stovky pivovarů, minipivovarů nebo mikropivovarů. Které ale patří podle vás k těm nejlepším na Berounsku? S vítězem přineseme rozhovor.

Ilustrační foto.

Z kterého pivovaru na Příbramsku vám nejvíce chutná pivo? Hlasujte v anketě

/ANKETA/ Češi jsou pivařským národem. Ve spotřebě piva obsazujeme už několik let první příčku, i když spotřeba začala v posledních letech mírně klesat. V České republice jsou více než čtyři stovky pivovarů, minipivovarů nebo mikropivovarů. Které ale patří podle vás k těm nejlepším na Příbramsku? S vítězem přineseme rozhovor.

Veronika Gregorová, majitelka bistra VG v Lužné.

Veronika Gregorová rozjela bistro v Lužné. Nabízí brunche, vdolečky i polévky

/ROZHOVOR/ Veronika Gregorová z Lužné provozovala tři roky bistro v Rakovníku a za tu dobu se dostalo do povědomí širší rakovnické veřejnosti. V březnu roku 2023 v bistru skončila a jak sama říká, svůj sen si splnila a tak pověsila své gastro touhy na hřebík. Tehdy ještě netušila, že o rok později se naskytne příležitost otevřít si bistro v její domovské Lužné.

Sládek Václav Berka

Plzeňské pivo je stále stejné jako v roce 1897, říká sládek Václav Berka

K práci v pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na Vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. V rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své první doušky piva a také prozradil, jak poznat dobrou hospodu. „Když vidím, že má hospodský od mytí půllitrů stále mokrou ruku, je to poloviční cesta k tomu, že načepuje vynikající pivo,“ říká sládek.

Na nádvoří rakovnické radnice se uskutečnil pátý ročník Konšelského tupláku.

Anketa: Který pivovar na Rakovnicku vaří to nejlepší pivo?

/ANKETA/ Redakce Deníku v novém roce připravila další anketu. Po poslední anketě o nej kapelu Rakovnicka, kterou ovládla skupina Mentol a v příštím týdnu s ní vyjde také rozhovor, nyní hlasující mohou zvolit pivovar z Rakovnicka, který vaří to nejchutnější pivo. Můžete dát hlas jednomu z pěti pivovarů, ať už těm větším - Bakaláři či Krušovicím, tak i těm menším - Poddžbánskému pivovaru Mutějovice, Pivovaru Kokeš v Drahouši, Pivovaru Olešná či Pivovaru Máša. Hlasovat můžete do konce ledna, s vítězným pivovarem následně opět nabídneme rozhovor.

Sládek Václav Berka

Plzeňské pivo je stále stejné jako v roce 1897, říká sládek Václav Berka

K práci v plzeňském pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na Vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. V rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své první doušky piva a také prozradil, jak poznat dobrou hospodu. „Když vidím, že má hospodský od mytí půllitrů stále mokrou ruku, je to poloviční cesta k tomu, že načepuje vynikající pivo,“ říká sládek.

Debata prezidenta Petra Pavla s občany v divadle J. K. Tyla v Třeboni.

Prezident Pavel odhalil svůj překvapivý vztah k Třeboni, Táboru a pivu

Český prezident Petr Pavel nedávno odpovídal v Moravských Budějovicích na dotaz, jaký je jeho vztah k vínu. Při jeho úterní návštěvě v Třeboni, kde se vaří pivo, jsme proto otázku „pojihočeštili“ a zeptali se na jeho vztah ke zlatavému moku. Přečtěte si odpověď, která nejspíš mnohé překvapí.

V letošním semifinále měla Vysočina jedinou zástupkyni, byla jí Natálie Heralová ze Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou.

Pivo v každém chodu. Mladí kuchaři bojovali v Jihlavě o postup do finále

/VIDEO/ Stále větší zájem je o soutěž BernardChef určenou pro studenty středních škol. V letošním semifinále měla Vysočina jedinou zástupkyni, byla jí Natálie Heralová ze Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou. Ta se o finálové místo utkala s dalšími sedmi soutěžícími.

První octomilky vypadají nenápadně, už po týdnu se však jejich počet může mnohonásobně zvýšit.

Octomilky: nevítaní hosté, kteří se rychle množí. Připravte na ně past

Nejjasnějším indikátorem toho, že je v kuchyni něco v nepořádku, jsou octomilky. Pokud doma uvidíte posedávat drobné mušky, máte jistotu, že jste někde zapomněli příliš měkké ovoce, zbytky piva, vína nebo zkvašené ovocné šťávy, starý kompot či marmeládu. Octomilek se můžete zbavit řadou způsobů. Mnoho účinných přípravků seženete v obchodech. Pomoci však mohou i prostředky, které si jednoduše a levně pořídíte z domácích zásob.

Tým LASAR.

Z Kalifornie do vesmíru. Na družici LASARsat pracovali studenti z Blanska i Brna

/FOTO/ První český studentský satelit LASARsat už vysílá z oběžné dráhy Země, do vesmíru vyletěl v uplynulých dnech. Vynesla ho tam raketa SpaceX z americké Kalifornie. Čeští středoškoláci z týmu LASAR, mezi kterými jsou i studenti z Blanska a Brna, budou nyní na družici testovat svůj nápad na čištění oběžně dráhy země laserem. Na satelitu je však také pivo.

Putovní výstava Kráska z Kladiny je nyní součástí rozsáhlejší výstavy Alkohol v době bronzové.

Pardubická Kráska z Kladiny okouzluje Bratislavu. Výstava láká na pravěké pivo

Východočeské muzeum v Pardubicích opět září na mezinárodní scéně díky putovní výstavě Kráska z Kladiny, která je nyní součástí bratislavské expozice Alkohol v době bronzové. Výstava odhaluje fascinující spojení historie a moderní vědy prostřednictvím unikátního nálezu 3000 let starého vědra s pozůstatky nejstaršího evropského piva.