Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Historické jádro Žatce.

USA, Argentina, Japonsko, Austrálie. Do Žatce jezdí více turistů z daleka

Vedou jednoznačně Češi, často do hlavního města chmele ale míří také Němci, Poláci nebo Slováci. Stále více ale do Žatce, který figuruje na prestižním seznamu UNESCO, míří turisté ze vzdálených zemí. Přijeli lidé z Nového Zélandu, USA, Japonska, Austrálie, Argentiny a dalších dalekých míst.

Vánoční pivní speciály z Krušnohoru lákají na speciální ingredience i aroma.

Vánoční pivní speciály z Krušnohoru lákají na speciální ingredience i aroma

Minipivovary na Sokolovsku jsou proslulé svými řemeslnými pivy a inovativním přístupem. V těchto chladných měsících nabízejí zajímavé sezónní kousky, které potěší nejednoho milovníka piva. Přejít z lehkých letních piv na plnější a charakteristické zimní speciály je příjemnou změnou, kterou sládci sokolovského Permonu i kraslického Krušnohoru, zvládají s grácií a kreativitou.

Ilustrační foto.

Noc pivovarů po letošní premiéře na Plzeňsku zamíří v dubnu do tří krajů ČR

Noc pivovarů se po letošní premiéře v Plzeňském kraji bude konat v dubnu ještě v desítkách pivovarů ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Malí i velcí výrobci, z nichž někteří k sobě návštěvníky běžně nepouštějí, nabídnou prohlídky míst, kde se pivo vaří, setkání se sládky, degustace a školy čepování, řekl dnes ČTK zástupce pořádající agentury Jiří Janoušek.

SK Sigma Olomouc partnerství pivovar Litovel

Na čepu Litovel. Sigma Olomouc prohlubuje partnerství s pivovarem

Pivovar Litovel prohlubuje svou dlouholetou spolupráci se SK Sigma Olomouc a pro letošní sezónu přichází s modernějším, výrazně aktivnějším propojením s klubem i jeho fanoušky. Obě značky spojuje nejen Haná, ale také závazek podporovat ty nejlepší z regionu. A právě toto spojení dostává v nové sezóně silnější podobu.

Pivovar Elektrárna z Plzně spojil síly s vinaři. Vznikl z toho unikátní speciál

Pivovar Elektrárna z Plzně spojil síly s vinaři. Vznikl z toho unikátní speciál

Unikátní pivní brut je výsledkem spolupráce plzeňského pivovaru Elektrárna a vinařství PROQIN, které se specializuje na výrobu šumivých vín tradiční metodou kvašením v láhvi. Pivo s noblesní strukturou, jemným řízem a příjemnou perlivostí originální formou propojuje svět pivovarnictví a vinařského umění. Na předvánoční trh přichází ve dvou variantách: Cherry Sparkle a Hoppy Brut.

Horní náměstí, před kaplí sv. Jiří budova restaurace.

Přerovský pitaval: Smrt Na Rozhledně

Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.

V ulici Osvoboditelů vzniká pobočka rozvozové služby Vosíme a nový Pizza & Beer restaurant Terminal 3, Bohumín, 27. 11. 2025

Do Bohumína míří franšíza Vosíme, kromě rozvozu nabídne i posezení

Do Bohumína míří rychlý rozvoz pizzy a dalšího jídla, známý typickými žlutými auty a nápisem Vosíme. Franšízovou službu zavádí do města místní podnikatel v gastronomii Honza Sedláček, který už roky stojí za podniky Naše Čekárna a U Dvora. Testovací rozvoz startuje 3. prosince.

Hana Plecerová strávila celý svůj profesní život v Plzeňském Prazdroji. Na plzeňské pivo nedá dopustit.

Kvalitu piva hlídá Hana Plecerová i v důchodu. To naše je stejně nejlepší, říká

Patří mezi dvacítku zkušených sládků, sklepmistrů technologů a dalších pivovarských matadorů, která se stále pravidelně schází v plzeňském pivovaru, aby pomáhala hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. V Plzeňském Prazdroji strávila nyní sedmdesátiletá Hana Plecerová celý svůj profesní život a na plzeňské pivo nedá dodnes dopustit.

Mistr výčepní Filip Gibiš a jeho hospoda U Vandírků v Kyšicích na Kladensku, která patří mezi nejlepší, kde se točí v Česku Plzeňské pivo.

Nejlepší plzeňská hospůdka je v Kyšicích! Výčepní Gibiš tam pivo doslova hejčká

/OSOBNOST TÝDNE/ Býval výborným fotbalovým brankářem, trénoval děti na slavné Spartě i v Kladně. I dnes ještě Filip Gibiš vypomáhá s okresními fotbalovými výběry, ale pronikl nakonec do jiného zajímavého řemesla. Otevřel si doma v Kyšicích útulnou hospůdku U Vandírků a pivo se naučil skladovat, ošetřovat i čepovat tak báječně, že opanoval česko-slovenskou soutěž o nejoblíbenější hospodu, která nabízí Plzeňský Prazdroj. Wow!

Strážci chuti. Kvalitu plzeňského ležáku hlídají staří sládci

Strážci chuti. Kvalitu plzeňského ležáku hlídají staří sládci

Dohromady jim je už přes 1500 let a kdyby se sečetl jejich odpracovaný čas v Plzeňském Prazdroji, vydalo by to na několik staletí. Dvacítka zkušených sládků, sklepmistrů, technologů a dalších pivovarských matadorů se pravidelně schází v pivovaru v Plzni a pomáhá hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. Pro místní pivovar je to jeden ze způsobů, jak zachovat stále vysokou kvalitu a tradici ležáku, který vznikl v roce 1842.

Královský pivovar Krušovice.

Pivovar Krušovice nejvíce vyváží na Slovensko a investuje do modernizace

Krušovický pivovar, jeden z nejznámějších výrobců piva v Česku, pokračuje v posilování své exportní pozice. Podle manažerky korporátních záležitostí Heineken ČR Dity Jacobson směřuje největší část produkce do plechovek – konkrétně 60 procent. Právě poptávka po pivu v plechovkovém balení roste nejen v Česku, ale i na zahraničních trzích.

Ozzák z Comebacku vydává vlastní kuchařku

Nová kuchařka? Recepty tě postaví na nohy, nebo aspoň složí na gauč, říká Ozzák

Všichni vydávají kuchařky, proč bych nemohl i já? Tuto otázku si jednoho dne položil František „Ozzák“ Pacovský, kultovní postava ze seriálu televize Nova Comeback. Myšlenka se stala skutkem, což dokládá před několika dny vydaná Ozzákova kuchařka. Čtenářům servíruje pořádnou porci receptů, které zvládne připravit každý pravověrný rocker. Navíc je proložená historkami z natáčení a typickým humorem, který znají všichni fanoušci tohoto legendárního sitcomu. Nejen o knize mluví dlouhovlasý bouřlivák, do nějž se opět vtělil Martin Dejdar, v rozhovoru pro Deník.

Z rodinného minipivovaru Rampušák v Dobrušce.

Před svátky potěší nové chutě, dobrušský Rampušák chystá pět vánočních speciálů

/FOTO, VIDEO/ Tradiční třináctka Vánoční pozdrav z Dobrušky a dvanáctka Meďour, ale i novinky čtrnáctka Švestkový závin, patnáctka Sváteční kokoska a sedmnáctka Fíkový Porter – to jsou vánoční speciály, kterými dobrušský pivovar obohatí vánoční tabuli. Právě Rampušák z Dobrušky se letos stal vítězem ankety Deníku o nejoblíbenější pivo na Rychnovsku. Získal 751 hlasů čtenářů.

Ilustrační snímek.

Nejlepší pivovary a piva roku? Králem je letos Ovipistán

Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo vítěze 35. ročníku své prestižní soutěže. Absolutním králem se letos stal Pivovar Ovipistán, který si odnesl prvenství v nejdůležitější kategorii Světlý ležák roku a zároveň získal titul Minipivovar roku. Titul Sládek roku 2025 putuje do pivovaru MadCat Jaroslavu Dorážkovi. Rodinný pivovar Bernard si upevnil pozici obhajobou vítězství v kategorii Světlé výčepní pivo.

František Černík, legenda (nejen) Vítkovic.

Legenda Černík: První Čert, kterého vytáhli do nebe. Dzurillovi pašoval piva

/HOKEJOVÁ LEGENDA/ František Černík (72) se sice narodil v Novém Jičíně, ale hokejově je spjatý s Ostravou. Hrál za Baník i Vítkovice, byl historicky prvním mistrem světa z Vítkovic, jako hráč se výrazně zasloužil o zatím poslední mistrovský titul ostravského týmu. Klub poté dlouhých 28 let vedl jako generální manažer a prezident.

Z návštěvy restaurace Kulturák v Tmani.

Restaurace Kulturák v Tmani opět otevřela. Čekají ji velké změny

Restaurace Kulturák v Tmani znovu otevřela hostům své dveře, nyní pod vedením manželů Zímových, kteří přinášejí čerstvý vítr do místní gastronomické scény. S ambicí nabídnout tankové pivo a tradiční českou kuchyni se zaměřují na kvalitu a zážitky pro návštěvníky. Nový koncept slibuje nejen kulinářské požitky, ale i pestrý program akcí, které oživí místní komunitu.

Tradiční domácí zabijačka v Bistru U Matesa na Hloučele v Prostějově. 22. února 2025

Rozlučku s bistrem provoní zabijačka. Hloučelu ovládnou vepřové hody

Jak slíbil, tak koná. Končící provozovatel Bistra U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela, chystá velkolepou rozlučku s věrnými zákazníky. V sobotu se v občerstvení v oblíbeném městském lesoparku uskuteční tradiční zabijačka. Poslední pivo se načepuje o den později, kdy se koná Dotočná.

V přízemí kralupského pivovaru má vzniknout restaurace a pivovar.

Rozhodnuto: Kralupský pivovar i restaurace má své provozovatele

Do bývalého kralupského pivovaru se vrací pivo i život. Radnice vybrala provozovatele nově vznikající restaurace a minipivovaru na Palackého náměstí. Jak Deníku potvrdil mluvčí města Aleš Levý, do výběrového řízení se přihlásily dvě pro místní dobře známé osobnosti. Minipivovar povede Michal Blecha, zakladatel létajícího pivovaru Chmeloun, restauraci bude řídit Tomáš Zahradníček, majitel nelahozeveské Vinopalny.

Svatomartinské trhy v Poděbradech 2024.

Trhy, strašidla i slavnosti vína a piva. Kam vyrazit o víkendu na Nymbursku?

/PŘEHLED AKCÍ/ Druhý listopadový víkend přináší na Nymbursko opravdu pestrý program. Strašidla, víno, pivo, světla i divadlo – to všechno čeká na návštěvníky během následujících dnů. Dospělí si vychutnají svatomartinské chutě, děti čeká zábava i trocha tajemna a nechybí ani kulturní zážitky pod širým nebem i pod střechou.

Bistro U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela - oblíbená zabijačka přitáhla spousty lidí.

Ikonické bistro v Prostějově končí. Zavře jej vyhlášená zabijačka

Pivo si už v prostějovském bistru U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.

Pavel Matoušek, Zabíjačkové hody v prostějovském lesoparku Hloučela v bistru U Matesů

Ikonické bistro v Prostějově končí. Občerstvení v biokoridoru zavře zabijačka

Pivo si už U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v prostějovském biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.

Ve svádovské hospodě U Koruny.

Po stopách ústeckých hospod: Tyhle podniky měly duši. Přesto zmizely navždy

V posledním dílu seriálu Ústeckého deníku o slavných ústeckých hospodách se ohlédneme za skutečnými legendami. Jejich jména dodnes přežívají v místních názvech, ale většinou už dávno, až na výjimky, zmizely v nenávratnu. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Pražačka, Grand, Londýn, U nového mostu, Na Luhách, Mikulda. Tady to v mnoha případech ještě po revoluci v roce 1989 žilo.

Miroslav zvítězila na hřišti Hrádku 5:0, tři branky vstřelil Petr Škuta

Metr piv za hattrick? Tolik bude muset zaplatit třígólový Škuta z Miroslavi

Fotbalisté Miroslavi porazili soupeře z Hrádku 5:0, třemi brankami se blýskl Petr Škuta, který ze svého fotbalového repertoáru vytáhl zakončení formátu světových útočníků, když překonal hostujícího brankáře lobem. „Góly samozřejmě potěší, ale největší radost mi udělalo to, že jsme utkání zvládli a že jsme všichni makali naplno,“ říká nejen ke svému výkonu Škuta.