Hokejový klub Stadion Litoměřice mění pivo, které se bude čepovat v Kalich areně. Od sobotního utkání proti Kolínu si na litoměřickém zimním stadionu budete moct dát lokální pivo.
Vedou jednoznačně Češi, často do hlavního města chmele ale míří také Němci, Poláci nebo Slováci. Stále více ale do Žatce, který figuruje na prestižním seznamu UNESCO, míří turisté ze vzdálených zemí. Přijeli lidé z Nového Zélandu, USA, Japonska, Austrálie, Argentiny a dalších dalekých míst.
Minipivovary na Sokolovsku jsou proslulé svými řemeslnými pivy a inovativním přístupem. V těchto chladných měsících nabízejí zajímavé sezónní kousky, které potěší nejednoho milovníka piva. Přejít z lehkých letních piv na plnější a charakteristické zimní speciály je příjemnou změnou, kterou sládci sokolovského Permonu i kraslického Krušnohoru, zvládají s grácií a kreativitou.
Vyškovské pivo zpestřuje v mimořádné edici v těchto dnech také vánoční trhy na Masarykově náměstí ve Vyškově. Prodejní stánek najdou zájemci poblíž pódia. Ležáky Džbán a Březňák jsou tady k dispozici denně od desíti do osmnácti hodin až do čtvrtka osmnáctého prosince nebo do vyprodání zásob.
Dvojitá krádež a zákaz řízení. Dva případy řešili v uplynulých dnech policisté v Dobrušce. Z krádeží policie podezřívá 37letého cizince, ten nejdříve vzal muži přímo z ruky mobilní telefon a pak v prodejně ukradl láhev vodky a několik piv.
Jihomoravský kraj věnuje papeži Lvu XIV. pět set lahví speciálního piva Cyril & Methodius Special 14. Neobvyklým darem chce region posílit kulturní vztahy s Vatikánem. Předání se uskuteční ve středu 17. prosince při generální audienci ve Vatikánu.
Noc pivovarů se po letošní premiéře v Plzeňském kraji bude konat v dubnu ještě v desítkách pivovarů ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Malí i velcí výrobci, z nichž někteří k sobě návštěvníky běžně nepouštějí, nabídnou prohlídky míst, kde se pivo vaří, setkání se sládky, degustace a školy čepování, řekl dnes ČTK zástupce pořádající agentury Jiří Janoušek.
Mimořádnou příležitost ke koupi Vyškovského piva dostanou zájemci znovu na nadcházejících Vánočních trzích ve Vyškově. Ty odstartují na Masarykově náměstí už v neděli čtrnáctého prosince.
Pivovar Litovel prohlubuje svou dlouholetou spolupráci se SK Sigma Olomouc a pro letošní sezónu přichází s modernějším, výrazně aktivnějším propojením s klubem i jeho fanoušky. Obě značky spojuje nejen Haná, ale také závazek podporovat ty nejlepší z regionu. A právě toto spojení dostává v nové sezóně silnější podobu.
Řemeslný pivovar Nachmelená opice v Krnově si v těchto dnech připomíná deset let od založení. Pivovar zároveň plánuje rozšíření výroby a nabídky pivních speciálů, aby uspokojil rostoucí poptávku nejen na domácím, ale i zahraničním trhu. Letos uvaří 11 tisíc hektolitrů piva.
/FOTO/ V Biskupském pivovaru v Litoměřicích opět letos uvařili vánoční pivo. Speciál se jmenuje Jezule a je o něco silnější, než klasický ležák. Je to patnáctka. Sládek Robert Kříž ho s láskou a péčí navařil dva tisíce litrů.
Společnost Sedmý schod, nájemce největší žatecké restaurace U Orloje, s jejím provozem končí. Hospodu s minipivovarem opustí. Příspěvková organizace města Chrám chmele a piva, jehož součástí restaurace je, hledá nového nájemce. Zájemci mohou podávat přihlášky do poloviny prosince.
Neobvyklý začátek směny čekal zaměstnance supermarketu v Ledči nad Sázavou. Když přišli ráno kolem půl šesté do práce, na přepravce s pivem spal muž. V noci se posilnil alkoholem na večírku a vloupal se do obchodu.
Unikátní pivní brut je výsledkem spolupráce plzeňského pivovaru Elektrárna a vinařství PROQIN, které se specializuje na výrobu šumivých vín tradiční metodou kvašením v láhvi. Pivo s noblesní strukturou, jemným řízem a příjemnou perlivostí originální formou propojuje svět pivovarnictví a vinařského umění. Na předvánoční trh přichází ve dvou variantách: Cherry Sparkle a Hoppy Brut.
Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.
Do Bohumína míří rychlý rozvoz pizzy a dalšího jídla, známý typickými žlutými auty a nápisem Vosíme. Franšízovou službu zavádí do města místní podnikatel v gastronomii Honza Sedláček, který už roky stojí za podniky Naše Čekárna a U Dvora. Testovací rozvoz startuje 3. prosince.
Patří mezi dvacítku zkušených sládků, sklepmistrů technologů a dalších pivovarských matadorů, která se stále pravidelně schází v plzeňském pivovaru, aby pomáhala hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. V Plzeňském Prazdroji strávila nyní sedmdesátiletá Hana Plecerová celý svůj profesní život a na plzeňské pivo nedá dodnes dopustit.
Podzim se jim ve třetí lize o jeden zápas zkrátil. Škoda, fanoušci se na derby s Teplicemi těšili, ale nakonec ho hřiště nedovolilo a fotbalisté FK Baník Most-Souš se se sousedem v tabulce i na mapě utkají až na startu fotbalového jara. A tak baníkovci přezimují pátí a víkend věnovali, jako většina klubů, dokopné a stmelování party.
Policisté zastavili v centru Zlína řidiče, který na křižovatce přestal jet a začal kouřit. Muž tvrdil, že před jízdou vypil dvě piva. Dechová zkouška ale ukázala téměř tři promile alkoholu.
/OSOBNOST TÝDNE/ Býval výborným fotbalovým brankářem, trénoval děti na slavné Spartě i v Kladně. I dnes ještě Filip Gibiš vypomáhá s okresními fotbalovými výběry, ale pronikl nakonec do jiného zajímavého řemesla. Otevřel si doma v Kyšicích útulnou hospůdku U Vandírků a pivo se naučil skladovat, ošetřovat i čepovat tak báječně, že opanoval česko-slovenskou soutěž o nejoblíbenější hospodu, která nabízí Plzeňský Prazdroj. Wow!
Dohromady jim je už přes 1500 let a kdyby se sečetl jejich odpracovaný čas v Plzeňském Prazdroji, vydalo by to na několik staletí. Dvacítka zkušených sládků, sklepmistrů, technologů a dalších pivovarských matadorů se pravidelně schází v pivovaru v Plzni a pomáhá hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. Pro místní pivovar je to jeden ze způsobů, jak zachovat stále vysokou kvalitu a tradici ležáku, který vznikl v roce 1842.
Krajské fotbalové soutěže se o víkendu rozloučí s podzimní částí sezony. Přinášíme tak poslední tradiční přehled a tipy, kam vyrazit o víkendu za kopanou. Netradičně už dnes v pátek 21. listopadu se v derniéře představí v 5. lize nováček z Klášterce.
Pokračovat v tradici pivovarnictví v Koutě na Šumavě se rozhodl Aleš Pech, který koupil tamní pivovar. Ale nepůjde jen o vaření piva, lidé se tam dočkají i dalších služeb. O začátcích Pivovaru Stadioner, jenž nese název po svých zakladatelích, i plánech jsme si majitelem povídali během rozhovoru.
Krušovický pivovar, jeden z nejznámějších výrobců piva v Česku, pokračuje v posilování své exportní pozice. Podle manažerky korporátních záležitostí Heineken ČR Dity Jacobson směřuje největší část produkce do plechovek – konkrétně 60 procent. Právě poptávka po pivu v plechovkovém balení roste nejen v Česku, ale i na zahraničních trzích.
Všichni vydávají kuchařky, proč bych nemohl i já? Tuto otázku si jednoho dne položil František „Ozzák“ Pacovský, kultovní postava ze seriálu televize Nova Comeback. Myšlenka se stala skutkem, což dokládá před několika dny vydaná Ozzákova kuchařka. Čtenářům servíruje pořádnou porci receptů, které zvládne připravit každý pravověrný rocker. Navíc je proložená historkami z natáčení a typickým humorem, který znají všichni fanoušci tohoto legendárního sitcomu. Nejen o knize mluví dlouhovlasý bouřlivák, do nějž se opět vtělil Martin Dejdar, v rozhovoru pro Deník.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční třináctka Vánoční pozdrav z Dobrušky a dvanáctka Meďour, ale i novinky čtrnáctka Švestkový závin, patnáctka Sváteční kokoska a sedmnáctka Fíkový Porter – to jsou vánoční speciály, kterými dobrušský pivovar obohatí vánoční tabuli. Právě Rampušák z Dobrušky se letos stal vítězem ankety Deníku o nejoblíbenější pivo na Rychnovsku. Získal 751 hlasů čtenářů.
Fronty jako na maso. To platilo doslova a do písmene v sobotním dopoledni v Bistru U Matesa. Lákavá nabídka vepřových specialit nenechala v klidu žádného gurmána. Tradiční zabijačka přivábila do biokoridoru Hloučela v Prostějově davy lidí.
Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo vítěze 35. ročníku své prestižní soutěže. Absolutním králem se letos stal Pivovar Ovipistán, který si odnesl prvenství v nejdůležitější kategorii Světlý ležák roku a zároveň získal titul Minipivovar roku. Titul Sládek roku 2025 putuje do pivovaru MadCat Jaroslavu Dorážkovi. Rodinný pivovar Bernard si upevnil pozici obhajobou vítězství v kategorii Světlé výčepní pivo.
Na Kolínsku se o víkendu koná převážně hudební a trhový program. Chybět nebudou ani strašidelné stezky nebo pivní degustace. Milovníci zabíjaček mohou zajet do Libodřic na tradiční hody. Řadu zajímavých akcí nabídnou i okolní regiony.
/HOKEJOVÁ LEGENDA/ František Černík (72) se sice narodil v Novém Jičíně, ale hokejově je spjatý s Ostravou. Hrál za Baník i Vítkovice, byl historicky prvním mistrem světa z Vítkovic, jako hráč se výrazně zasloužil o zatím poslední mistrovský titul ostravského týmu. Klub poté dlouhých 28 let vedl jako generální manažer a prezident.
Restaurace Kulturák v Tmani znovu otevřela hostům své dveře, nyní pod vedením manželů Zímových, kteří přinášejí čerstvý vítr do místní gastronomické scény. S ambicí nabídnout tankové pivo a tradiční českou kuchyni se zaměřují na kvalitu a zážitky pro návštěvníky. Nový koncept slibuje nejen kulinářské požitky, ale i pestrý program akcí, které oživí místní komunitu.
Láska k pivu, poctivému řemeslu a lidem mu otevřela dveře až na samotný vrchol. Výčepní rakovnické pivnice Na Hrádku Petr Mendík se zařadil mezi nejuznávanější výčepní. Ve spolupráci s Pilsner Urquell získal prestižní titul Výčepní expert, nejvyšší ocenění, jakého může český výčepní dosáhnout.
Jak slíbil, tak koná. Končící provozovatel Bistra U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela, chystá velkolepou rozlučku s věrnými zákazníky. V sobotu se v občerstvení v oblíbeném městském lesoparku uskuteční tradiční zabijačka. Poslední pivo se načepuje o den později, kdy se koná Dotočná.
Do bývalého kralupského pivovaru se vrací pivo i život. Radnice vybrala provozovatele nově vznikající restaurace a minipivovaru na Palackého náměstí. Jak Deníku potvrdil mluvčí města Aleš Levý, do výběrového řízení se přihlásily dvě pro místní dobře známé osobnosti. Minipivovar povede Michal Blecha, zakladatel létajícího pivovaru Chmeloun, restauraci bude řídit Tomáš Zahradníček, majitel nelahozeveské Vinopalny.
/FOTO, VIDEO/ Ve skiareálu v Orlickém Záhoří se uskutečnily předsezonní testy čtyřsedačkové lanovky. Místo pasažérů zařízení plně zatížily sudy s pivem. V maximální rychlosti pracovníci střediska úspěšně odzkoušeli zejména systém brzd.
/PŘEHLED AKCÍ/ Druhý listopadový víkend přináší na Nymbursko opravdu pestrý program. Strašidla, víno, pivo, světla i divadlo – to všechno čeká na návštěvníky během následujících dnů. Dospělí si vychutnají svatomartinské chutě, děti čeká zábava i trocha tajemna a nechybí ani kulturní zážitky pod širým nebem i pod střechou.
Hudba, hokej, pivo a tatarák – Jihlava otevírá Horáckou arénu. Nejmodernější sportovní a kulturní hala na Vysočině přivítá fanoušky koncertem Ewy Farné, následovat bude Michal David i další zápasy Dukly. První návštěvníci si užijí moderní prostředí i bohatou gastronomii.
Pivo si už v prostějovském bistru U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.
Pivo si už U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v prostějovském biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.
V posledním dílu seriálu Ústeckého deníku o slavných ústeckých hospodách se ohlédneme za skutečnými legendami. Jejich jména dodnes přežívají v místních názvech, ale většinou už dávno, až na výjimky, zmizely v nenávratnu. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Pražačka, Grand, Londýn, U nového mostu, Na Luhách, Mikulda. Tady to v mnoha případech ještě po revoluci v roce 1989 žilo.
Až 10 korun. Takový je aktuální rozdíl v cenách půllitru točeného plzeňského piva v barech, hospodách a restauracích v Uherském Hradišti. Vyplývá to z pivního průzkumu Deníku, který mapuje ceny čepovaného piva Pilsner Urquell ve vybraných podnicích metropole Slovácka.
Když se řekne podzim, většina lidí si vybaví barvy listí, mlhavá rána a dýně na každém kroku. V Krušných horách k tomu ale už několik let patří i vůně chmele, praženého sladu a dýňové dužiny. Jde o sezónní Pumpkin Ale, který vaří minipivovar Permon v Sokolově a Krušnohor v Kraslicích.
Zvítězili v krajské soutěži Vesnice roku. Jejich hospoda se proslavila i za hranicemi kraje, stejně jako originální obydlí jednoho místního chalupáře. Kterou vesnici z Havlíčkobrodska hledáme?
Habakuk je projektem pětice přátel, kteří se rozhodli využít svou lásku k pivu i znalosti o něm a založili si v Kaplici vlastní minipivovar. V jejich nabídce lidé najdou ležáky, cidery i svrchně kvašená piva, která točí hospody v Kaplici a Českých Budějovicích.
Budějovický Budvar letos slaví významné jubileum – 130 let od svého založení. V exkluzivním rozhovoru pro podcast Deníku Z jižních Čech přiblížil jeho ředitel Petr Dvořák klíčové momenty historie pivovaru i plány do budoucna.
Při běžné kontrole v Kročehlavech si strážníci ve služebním voze povšimli osobního auta Opel, které k jejich údivu jelo paralelně s jejich vozem, ale po chodníku. Za jeho volantem seděla řidička, u níž bylo už při vystupování zjevné, že je silně pod vlivem alkoholu. Řidička nadýchala přes dvě promile.
Fejeton o dušičkové noci v Hodoníně, kdy je pro nebožtíka na hřbitově až moc živo. Spěchá proto za přítelem na pivo, nad kterým proberou dění ve městě, závody motorek i ženy.
Fotbalisté Miroslavi porazili soupeře z Hrádku 5:0, třemi brankami se blýskl Petr Škuta, který ze svého fotbalového repertoáru vytáhl zakončení formátu světových útočníků, když překonal hostujícího brankáře lobem. „Góly samozřejmě potěší, ale největší radost mi udělalo to, že jsme utkání zvládli a že jsme všichni makali naplno,“ říká nejen ke svému výkonu Škuta.