Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Pivovar Elektrárna z Plzně spojil síly s vinaři. Vznikl z toho unikátní speciál

Pivovar Elektrárna z Plzně spojil síly s vinaři. Vznikl z toho unikátní speciál

Unikátní pivní brut je výsledkem spolupráce plzeňského pivovaru Elektrárna a vinařství PROQIN, které se specializuje na výrobu šumivých vín tradiční metodou kvašením v láhvi. Pivo s noblesní strukturou, jemným řízem a příjemnou perlivostí originální formou propojuje svět pivovarnictví a vinařského umění. Na předvánoční trh přichází ve dvou variantách: Cherry Sparkle a Hoppy Brut.

Horní náměstí, před kaplí sv. Jiří budova restaurace.

Přerovský pitaval: Smrt Na Rozhledně

Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.

V ulici Osvoboditelů vzniká pobočka rozvozové služby Vosíme a nový Pizza & Beer restaurant Terminal 3, Bohumín, 27. 11. 2025

Do Bohumína míří franšíza Vosíme, kromě rozvozu nabídne i posezení

Do Bohumína míří rychlý rozvoz pizzy a dalšího jídla, známý typickými žlutými auty a nápisem Vosíme. Franšízovou službu zavádí do města místní podnikatel v gastronomii Honza Sedláček, který už roky stojí za podniky Naše Čekárna a U Dvora. Testovací rozvoz startuje 3. prosince.

Hana Plecerová strávila celý svůj profesní život v Plzeňském Prazdroji. Na plzeňské pivo nedá dopustit.

Kvalitu piva hlídá Hana Plecerová i v důchodu. To naše je stejně nejlepší, říká

Patří mezi dvacítku zkušených sládků, sklepmistrů technologů a dalších pivovarských matadorů, která se stále pravidelně schází v plzeňském pivovaru, aby pomáhala hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. V Plzeňském Prazdroji strávila nyní sedmdesátiletá Hana Plecerová celý svůj profesní život a na plzeňské pivo nedá dodnes dopustit.

Mistr výčepní Filip Gibiš a jeho hospoda U Vandírků v Kyšicích na Kladensku, která patří mezi nejlepší, kde se točí v Česku Plzeňské pivo.

Nejlepší plzeňská hospůdka je v Kyšicích! Výčepní Gibiš tam pivo doslova hejčká

/OSOBNOST TÝDNE/ Býval výborným fotbalovým brankářem, trénoval děti na slavné Spartě i v Kladně. I dnes ještě Filip Gibiš vypomáhá s okresními fotbalovými výběry, ale pronikl nakonec do jiného zajímavého řemesla. Otevřel si doma v Kyšicích útulnou hospůdku U Vandírků a pivo se naučil skladovat, ošetřovat i čepovat tak báječně, že opanoval česko-slovenskou soutěž o nejoblíbenější hospodu, která nabízí Plzeňský Prazdroj. Wow!

Strážci chuti. Kvalitu plzeňského ležáku hlídají staří sládci

Strážci chuti. Kvalitu plzeňského ležáku hlídají staří sládci

Dohromady jim je už přes 1500 let a kdyby se sečetl jejich odpracovaný čas v Plzeňském Prazdroji, vydalo by to na několik staletí. Dvacítka zkušených sládků, sklepmistrů, technologů a dalších pivovarských matadorů se pravidelně schází v pivovaru v Plzni a pomáhá hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. Pro místní pivovar je to jeden ze způsobů, jak zachovat stále vysokou kvalitu a tradici ležáku, který vznikl v roce 1842.

Královský pivovar Krušovice.

Pivovar Krušovice nejvíce vyváží na Slovensko a investuje do modernizace

Krušovický pivovar, jeden z nejznámějších výrobců piva v Česku, pokračuje v posilování své exportní pozice. Podle manažerky korporátních záležitostí Heineken ČR Dity Jacobson směřuje největší část produkce do plechovek – konkrétně 60 procent. Právě poptávka po pivu v plechovkovém balení roste nejen v Česku, ale i na zahraničních trzích.

Ozzák z Comebacku vydává vlastní kuchařku

Nová kuchařka? Recepty tě postaví na nohy, nebo aspoň složí na gauč, říká Ozzák

Všichni vydávají kuchařky, proč bych nemohl i já? Tuto otázku si jednoho dne položil František „Ozzák“ Pacovský, kultovní postava ze seriálu televize Nova Comeback. Myšlenka se stala skutkem, což dokládá před několika dny vydaná Ozzákova kuchařka. Čtenářům servíruje pořádnou porci receptů, které zvládne připravit každý pravověrný rocker. Navíc je proložená historkami z natáčení a typickým humorem, který znají všichni fanoušci tohoto legendárního sitcomu. Nejen o knize mluví dlouhovlasý bouřlivák, do nějž se opět vtělil Martin Dejdar, v rozhovoru pro Deník.

Z rodinného minipivovaru Rampušák v Dobrušce.

Před svátky potěší nové chutě, dobrušský Rampušák chystá pět vánočních speciálů

/FOTO, VIDEO/ Tradiční třináctka Vánoční pozdrav z Dobrušky a dvanáctka Meďour, ale i novinky čtrnáctka Švestkový závin, patnáctka Sváteční kokoska a sedmnáctka Fíkový Porter – to jsou vánoční speciály, kterými dobrušský pivovar obohatí vánoční tabuli. Právě Rampušák z Dobrušky se letos stal vítězem ankety Deníku o nejoblíbenější pivo na Rychnovsku. Získal 751 hlasů čtenářů.

Ilustrační snímek.

Nejlepší pivovary a piva roku? Králem je letos Ovipistán

Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo vítěze 35. ročníku své prestižní soutěže. Absolutním králem se letos stal Pivovar Ovipistán, který si odnesl prvenství v nejdůležitější kategorii Světlý ležák roku a zároveň získal titul Minipivovar roku. Titul Sládek roku 2025 putuje do pivovaru MadCat Jaroslavu Dorážkovi. Rodinný pivovar Bernard si upevnil pozici obhajobou vítězství v kategorii Světlé výčepní pivo.

František Černík, legenda (nejen) Vítkovic.

Legenda Černík: První Čert, kterého vytáhli do nebe. Dzurillovi pašoval piva

/HOKEJOVÁ LEGENDA/ František Černík (72) se sice narodil v Novém Jičíně, ale hokejově je spjatý s Ostravou. Hrál za Baník i Vítkovice, byl historicky prvním mistrem světa z Vítkovic, jako hráč se výrazně zasloužil o zatím poslední mistrovský titul ostravského týmu. Klub poté dlouhých 28 let vedl jako generální manažer a prezident.

Z návštěvy restaurace Kulturák v Tmani.

Restaurace Kulturák v Tmani opět otevřela. Čekají ji velké změny

Restaurace Kulturák v Tmani znovu otevřela hostům své dveře, nyní pod vedením manželů Zímových, kteří přinášejí čerstvý vítr do místní gastronomické scény. S ambicí nabídnout tankové pivo a tradiční českou kuchyni se zaměřují na kvalitu a zážitky pro návštěvníky. Nový koncept slibuje nejen kulinářské požitky, ale i pestrý program akcí, které oživí místní komunitu.

Tradiční domácí zabijačka v Bistru U Matesa na Hloučele v Prostějově. 22. února 2025

Rozlučku s bistrem provoní zabijačka. Hloučelu ovládnou vepřové hody

Jak slíbil, tak koná. Končící provozovatel Bistra U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela, chystá velkolepou rozlučku s věrnými zákazníky. V sobotu se v občerstvení v oblíbeném městském lesoparku uskuteční tradiční zabijačka. Poslední pivo se načepuje o den později, kdy se koná Dotočná.

V přízemí kralupského pivovaru má vzniknout restaurace a pivovar.

Rozhodnuto: Kralupský pivovar i restaurace má své provozovatele

Do bývalého kralupského pivovaru se vrací pivo i život. Radnice vybrala provozovatele nově vznikající restaurace a minipivovaru na Palackého náměstí. Jak Deníku potvrdil mluvčí města Aleš Levý, do výběrového řízení se přihlásily dvě pro místní dobře známé osobnosti. Minipivovar povede Michal Blecha, zakladatel létajícího pivovaru Chmeloun, restauraci bude řídit Tomáš Zahradníček, majitel nelahozeveské Vinopalny.

Svatomartinské trhy v Poděbradech 2024.

Trhy, strašidla i slavnosti vína a piva. Kam vyrazit o víkendu na Nymbursku?

/PŘEHLED AKCÍ/ Druhý listopadový víkend přináší na Nymbursko opravdu pestrý program. Strašidla, víno, pivo, světla i divadlo – to všechno čeká na návštěvníky během následujících dnů. Dospělí si vychutnají svatomartinské chutě, děti čeká zábava i trocha tajemna a nechybí ani kulturní zážitky pod širým nebem i pod střechou.

Bistro U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela - oblíbená zabijačka přitáhla spousty lidí.

Ikonické bistro v Prostějově končí. Zavře jej vyhlášená zabijačka

Pivo si už v prostějovském bistru U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.

Pavel Matoušek, Zabíjačkové hody v prostějovském lesoparku Hloučela v bistru U Matesů

Ikonické bistro v Prostějově končí. Občerstvení v biokoridoru zavře zabijačka

Pivo si už U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v prostějovském biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.

Ve svádovské hospodě U Koruny.

Po stopách ústeckých hospod: Tyhle podniky měly duši. Přesto zmizely navždy

V posledním dílu seriálu Ústeckého deníku o slavných ústeckých hospodách se ohlédneme za skutečnými legendami. Jejich jména dodnes přežívají v místních názvech, ale většinou už dávno, až na výjimky, zmizely v nenávratnu. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Pražačka, Grand, Londýn, U nového mostu, Na Luhách, Mikulda. Tady to v mnoha případech ještě po revoluci v roce 1989 žilo.

Miroslav zvítězila na hřišti Hrádku 5:0, tři branky vstřelil Petr Škuta

Metr piv za hattrick? Tolik bude muset zaplatit třígólový Škuta z Miroslavi

Fotbalisté Miroslavi porazili soupeře z Hrádku 5:0, třemi brankami se blýskl Petr Škuta, který ze svého fotbalového repertoáru vytáhl zakončení formátu světových útočníků, když překonal hostujícího brankáře lobem. „Góly samozřejmě potěší, ale největší radost mi udělalo to, že jsme utkání zvládli a že jsme všichni makali naplno,“ říká nejen ke svému výkonu Škuta.

Julie, Lenka a Ivan prožívají poslední společné chvíle.

Opravoval plynové kotle, teď bojuje s rakovinou. Kamarádi Ivanovi pomáhali pivem

Ještě nedávno opravoval Ivan Tomeček z Panenských Břežan plynové kotle a topení. Volný čas pak rád trávil u vody s prutem v ruce. Dnes leží doma v posteli a jeho partnerka Lenka s dcerou Julií se o něj nepřetržitě starají. Lékaři mu diagnostikovali pokročilou rakovinu kostí a ledvin, kterou už nelze léčit. Rodina přišla o příjem a poslední společné chvíle prožívá ve strachu o ztrátu domova i o další budoucnost.

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích slaví téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen.

Luxus v hotelu vyměnil za vlastní restauraci a pivovar. Staví na poctivém jídle

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích má za sebou téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen. Navzdory počátečním výzvám a pandemii covid-19 se podnik stal oblíbeným místem pro milovníky tradiční české kuchyně a piva, za které získal i ocenění.

Kapitán týmu AC Buk Ondřej Jasanský

Na pivo se musí. Platí to i v Buku. Osobností týdne je Ondřej Jasanský

/OSOBNOST TÝDNE/ Ondřej Jasanský, kapitán fotbalového klubu AC Buk, je klíčovou postavou týmu, který se v I. B třídě snaží o úspěchy. S týmem, který se pyšní silnou fanouškovskou základnou, se Jasanský dělí o své zkušenosti a vášeň pro fotbal, což z něj činí Osobnost týdne Deníku. Jak se mu daří udržovat týmového ducha a co pro něj znamená fotbal na krajské úrovni?

Zákazníci v Kavárně Špejchar v Rakovníku.

Ceny piva v Rakovníku: Plzeň většinou bez zdražení, ale najdou se i výjimky

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, od 1. října zvýšil ceny části svých balených i čepovaných piv zhruba o tři procenta, tedy přibližně o 68 haléřů na půllitr. Nešlo však o plošné zdražení, dotklo se jen některých značek, například části portfolia Velkopopovického Kozla, Radegastu, Masteru či Primusu. Naopak beze změny zůstaly ceny ležáku Pilsner Urquell a Proud, čepované desítky Gambrinus, nealkoholického Birellu v lahvích a plechovkách a několika dalších produktů. Podle zjištění Deníku většina dlouhodobě sledovaných podniků v Rakovníku cenu Plzně zatím nezvýšila. Přesto se najdou výjimky. jedna z restaurací, která se ještě na jaře pyšnila nejnižší cenou ležáku, zdražila dokonce o pět korun.

Pivní index Deníku - ilustrační foto

Plzeň na Staroměstském náměstí za 74 korun, o kousek dál cena skoro dvojnásobná

/FOTO, VIDEO, INFOGRAFIKA/ Nijak dramatické cenové skoky většinou v Praze nezaznamenali milovníci točeného piva. Alespoň v případě známé značky Pilsner Urquell. Ukázal to Pivní index Deníku, mapující vývoj cen plzeňského v populárních podnicích. Zdražování? K tomu v posledních měsících nebyl důvod, slyšel Deník opakovaně od personálu. Pokud se cena od minulého průzkumu na jaře přece jen zvýšila, šlo spíše o korunový nárůst; s argumentem, že pivovar sice ceny nezvýšil, ale rostou všechny ostatní náklady včetně mezd personálu. Celkově platí, že ceny zůstávají poměrně stabilní.

Plzeňské pivo slavilo úspěch na světové výstavě EXPO v Japonsku

Plzeňské pivo slavilo úspěch na světové výstavě EXPO v Japonsku

Světová výstava EXPO 2025 v Ósace přivítala od dubna do října přes 28 milionů návštěvníků, kteří objevovali kulturu, umění, gastronomii a nápoje z celého světa. Český pavilon se stal magnetem i díky Pilsner Urquell Pub, kde tisíce milovníků českého piva denně zažívaly autentickou atmosféru jako v nejlepší české hospodě. Kromě plzeňského piva se region v Asii prezentoval například vystoupením Divadla Alfa a Plzeňské filharmonie nebo prezentací dronů.