Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Pivovar Budvar. Ilustrační foto.

Budvar čeká rekordní tržby, chce výrazně zvětšit návštěvnické centrum

Pivovar Budějovický Budvar očekává za letošní rok rekordní tržby. Přesáhnou tři miliardy Kč. Příští rok chce Budvar nainstalovat solární elektrárnu s výkonem dvou megawatt - peak (MWp). Budvar chce také zmodernizovat a zvětšit návštěvnické centrum, koncem roku vypíše architektonickou soutěž.

Manželé Prouzovi oslavili úspěch na mezinárodní úrovni. Nechyběla živá hudba, prohlídka celého objektu a hlavně pivo!

Zázrak v Lobči: zdevastovaný unikátní pivovar po obnově láká davy turistů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Významného úspěchu dosáhl Parostrojní pivovar v Lobči na Mělnicku. Na benátském festivalu si majitelé pivovaru převzali nejprestižnější evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví, cenu Europa Nostra za projekt záchrany a oživení této unikátní technické památky. Ve čtvrtek 12. října se v pivovaru konala oslava tohoto úspěchu. 

Nejen v hospodách a barech rezonuje v poslední době návrh z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury, který plánuje vládním balíčkem prostřednictvím daní zvednout nejen ceny piva, ale i lihovin.

U daní se zaměřme i na víno a levný tvrdý alkohol, radí ekonom Komárek

Nejen v hospodách a barech rezonuje v poslední době návrh z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury, který plánuje vládním balíčkem prostřednictvím daní zvednout nejen ceny piva, ale i lihovin. Opomíjí však víno. „Nedanění alkoholu ve víně přitom pomáhá zejména velkovýrobcům levných vín,“ upozorňuje ekonoma Jakub Komárek z agentury PAQ Research, která nedávno přišla s vlastním návrhem daňového balíčku.

SK Studenec zve fanoušky na derby proti Bělé.

POZVÁNKA: Podkrkonošské derby slibuje skvělou atmosféru a pivo zdarma

V neděli 15. října je na programu utkání I.A třídy mezi domácím Studencem a hostujícím celkem Jívan Bělá. Hlavně domácí jsou vyhlášeni skvělými fanoušky, což dokazuje také anketa Deníku o nejlepší amatérskou fotbalovou adresu, ve které se umístili na druhém místě v rámci celé ČR. Díky tomu vyhráli čtyři sudy piva, které budou točit zdarma právě při derby. Doražte i vy, zápas startuje v 15:30.

Jarošovský pivovar navyšuje produkční kapacitu. Koupil stáčecí linku (na snímku), plánuje rozšíření varny i nákup dalších tanků

VIDEO: Nová stáčecí linka Jarošovského pivovaru chrlí plechovky piva

Osm a půl milionu korun investoval v roce 2023 do rozšíření výrobní kapacity Jarošovský pivovar. Stavební úpravy v přední části areálu a technologii doplnila nová stáčecí linka, která bude schopna stáčet za hodinu až 1500 litrů do PET lahví a 2000 kusů plechovek o objemu půl litru.

Krmelec u Kraví hory v Malé Úpě vyhrál soutěž o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka.

Bez kvalitní kuchyně a surovin na horách neuspějete, tvrdí autor polévky roku

Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.

Helena Vondráčková.

Těším se, až ochutnám rakovnické pivo, říká Helena Vondráčková

/ROZHOVOR/ Legendární zpěvačka Helena Vondráčková potěší svým vystoupením po mnoha letech své rakovnické fanoušky. Očekávaný koncert se uskuteční v sobotu 14. října od 19 hodin v Kulturním centru Rakovníku a doprovázet ji na něm bude skupina Charlie Band. Zlatá slavice z roku 1965 v rozhovoru pro Rakovnický deník zavzpomínala na její veleúspěšná šedesátá léta, rozpovídala se také například o tom, na co se mohou Rakovničané těšit a jak se ona těší, až ochutná rakovnické pivo.

V pátek a v sobotu patří plzeňský pivovar hudbě, kultuře, dobrému jídlu a všem, kdo mají rádi plzeňské pivo. Koná se tu totiž tradiční Pilsner Fest.

Pilsner Fest startuje. Kolik dáte za jídlo a pití? Podívejte se na nabídku

Na Pilsner Fest, tradiční oslavu výročí uvaření první várky Pilsner Urquell, zamíří v pátek a sobotu do Plzeňského Prazdroje tisíce lidí, kteří se tu chtějí dobře pobavit, ale také najíst a napít. A z čeho mohou vybírat? Deník si ještě před otevřením prošel stánky, aby zjistil, jaké jídlo a pití lze koupit a za kolik.

Občerstvení v Litvínově

Mlsouni, hurá na hokej! Největší klobása v zemi stojí jako čtyři piva

Nejpopulárnější a patrně také největší klobása, za kterou se do Litvínova sjíždějí mlsní hokejoví fanoušci z široka daleka, je zpět! Tradičního „maxíka" v posledních sezonách hledali marně, od září si ale na něm můžou znovu pochutnat. Lehce pikantní klobása v bagetě stojí 160 korun a podle všech, které jsme oslovili, je poměr „cena - výkon" naprosto v pořádku. Maxi klobásu v bagetě ochutnal i reportér Deníku.

Svatováclavský festival piva na Kraličáku.

Svatováclavský festival piva ukončil letní sezonu na Kraličáku. Podívejte se

V horském areálu Kraličák na Šumpersku se ve čtvrtek 28. září uskutečnil druhý ročník Svatováclavského festivalu piva, hudby a tance, kterým před podzimní pauzou oficiálně vyvrcholila letní sezóna. Součástí festivalu byl druhý ročník soutěže sládků a domovarníků O Josefův pohár pod patronací Cechu domácích pivovarů.

Tuplák, ilustrační foto.

Méně piva, více kokainu. Takový byl letošní Oktoberfest

Rekordní návštěvnost, méně vypitého piva, ale mnohem víc lidí pod vlivem kokainu než dříve. Tak vypadal letošní mnichovský Oktoberfest, kam rádi jezdí i Češi, byť letos se průměrná cena za tuplák piva vyšplhala v přepočtu už na 350 korun.

Závod Pinkasova noční můra v úterý 3. října 2023.

Obrazem: Pinkasova noční můra. Třináctý ročník běhu výčepních vyhrál Polák

Již tradiční závod výčepních Pinkasova noční můra se uskutečnil v úterý 3. října v pražské restauraci U Pinkasů. Soutěžící měli za úkol načepovat v co nejkratším čase 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů, kromě rychlosti však odborná porota hodnotila i kvalitu a míru piv, která před ni účastníci soutěže postavili. Letošní třináctý ročník vyhrál Jacek Maliszewski z Polska.

Letní posezení nabízí i restaurace Srdcovka v centru Plzně.

Léto přálo sezonním výčepům. Přibyly i v Plzeňském kraji

Dvanáct milionů korun investoval do podpory sezonních provozoven za poslední rok pivovar Plzeňský Prazdroj. Zareagoval tak na to, že letní období hraje z pohledu prodeje piva při rostoucím zájmu Čechů o krátkodobé pobyty a dovolené v tuzemsku stále větší roli. 

Souboj Slavií. Fotbalový svátek nabídlo v Kroměříži utkání 3. kola MOL Cupu mezi domácími Hanáky a Pražany.

VIDEO: Souboj Slavií: Rekordní návštěva i spálená klobása namísto dýmovnice

Opravdový svátek si ve středu užili fotbaloví příznivci v Kroměříži. Domácí Hanáci tam v utkání 3. kola MOL Cupu přivítali pražskou Slavii. Utkání, ve kterém se spolu oba celky střetly snad vůbec poprvé, nabídlo nejen fotbalový zážitek, ale také historickou návštěvu 4197 diváků, za kterou by se nestyděly ani prvoligové kluby. Kromě dění na hřišti, zaujal přítomné fanoušky úsměvným momentem také zdejší hlasatel. A ačkoli domácí celek prohrál 0:2, diváci opouštěli Stadion Jožky Silného s úsměvy na tváři.

Souboj Slavií. Fotbalový svátek nabídlo v Kroměříži utkání 3. kola MOL Cupu mezi domácími Hanáky a Pražany.

Rekordní návštěva i klobása namísto dýmovnice. Slávia Praha hrála v Kroměříži

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Opravdový svátek si ve středu užili fotbaloví příznivci v Kroměříži. Domácí Hanáci tam v utkání 3. kola MOL Cupu přivítali pražskou Slavii. Utkání, ve kterém se spolu oba celky střetly snad vůbec poprvé, nabídlo nejen fotbalový zážitek, ale také historickou návštěvu 4197 diváků, za kterou by se nestyděly ani prvoligové kluby. Kromě dění na hřišti, zaujal přítomné fanoušky úsměvným momentem také zdejší hlasatel. A ačkoli domácí celek prohrál 0:2, diváci opouštěli Stadion Jožky Silného s úsměvy na tváři.

Souboj Slavií. Fotbalový svátek nabídlo v Kroměříži utkání 3. kola MOL Cupu mezi domácími Hanáky a Pražany.

VIDEO: Souboj Slavií: Rekordní návštěva i spálená klobása namísto dýmovnice

Opravdový svátek si ve středu užili fotbaloví příznivci v Kroměříži. Domácí Hanáci tam v utkání 3. kola MOL Cupu přivítali pražskou Slavii. Utkání, ve kterém se spolu oba celky střetly snad vůbec poprvé, nabídlo nejen fotbalový zážitek, ale také historickou návštěvu 4197 diváků, za kterou by se nestyděly ani prvoligové kluby. Kromě dění na hřišti, zaujal přítomné fanoušky úsměvným momentem také zdejší hlasatel. A ačkoli domácí celek prohrál 0:2, diváci opouštěli Stadion Jožky Silného s úsměvy na tváři.

Svatováclavské pivní slavnosti v Ostravě-Jihu, září 2023.

Svatováclavské slavnosti piva v Ostravě-Jihu: Kolik stojí pivo? Vstup je zdarma

/FOTOGALERIE/ Šestnáctý ročník Svatováclavských pivních slavností na zámku v Ostravě-Zábřehu ve středu odstartoval. Pokračovat bude i zítra, ve čtvrtek 28. září. Svůj mok zde letos představují téměř tři desítky pivovarů. Nechybí samozřejmě ani dobré jídlo a zábava. Jaký je výběr a za jaké ceny? Podívejte se.

Ilustrační foto.

Dal si pár piv a vyrazil na motorce. Nedojel, skončil v příkopu

Dal si údajně jen pár piv a pak se rozhodl, že po svých přesto nikam nepůjde. V úterý 26. září v podvečer měl více štěstí než zdravého rozumu třiapadesátiletý motorkář, když sedl opilý na svého Harleye Davidsona a vyrazil na silnici od Stráže k obci Valcha.

V havlíčkobrodském KD Ostrov zavoní čokoláda.

Čokofestival v Brodě láká na čokoládové pivo i hru o poklad

Čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo také řepová polévka s bílou čokoládou – i takové netradiční delikatesy budou moci ochutnat lidé v Havlíčkově Brodě. Od 28. do 30. září se v Kulturním domě Ostrov uskuteční velký Čokoládový festival. A nebude chybět ani hra o poklad.

Vinobraní na vinici Máchalka.

Podívejte se: Víkend patřil slavnostem burčáku a vína. Ale i pivo teklo proudem

Praha v sobotu 23. září patřila vínu. Jeho milovníci nemohli přehlédnout zvláště pozvánky na velkou akci v Grébovce. Pořádající Praha 2 lákala nejen na jedinečnost místa, ale také ohlášenými 87 stánky (z to 29 s vinařskou produkcí) a řadou kulturních vystoupení; včetně hudby zaměřené na filmovou tematiku.

Nová ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková.

Preferuju pivo, ale v zimě si dám i sklenku vína, říká nová ředitelka Starobrna

/ROZHOVOR/ Různými pozicemi si prošla Klára Konupčíková v pivovaru Starobrno. Začínala před šestnácti lety jako dělník ve výrobě, pokračovala jako technolog, vedoucí výroby nebo sládková. V srpnu se pak stala historicky první ženou na pozici ředitelky. „Už od školy jsem chtěla pracovat v pivovaru. Byl to můj sen," říká jednačtyřicetiletá žena v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Občerstvení, Ostrava, hokej, HC Vítkovice, 15. září 2023

VIDEO: Pivo, kofola, párky i klobása. Občerstvení na hokeji v Ostravě podražilo

Fanoušci hokejových Vítkovic (a akcí konaných v Ostravar Aréně) se tuto sezonu musejí připravit na vyšší výdaje. Zatímco permanentka zůstala na stejné cenové úrovni jako loni, občerstvení v hale zdražilo. Nárůst cen se nevyhnul zejména klíčovému sortimentu jako je pivo, kofola, párek či klobása. O kolik zdražily a kolik dnes stojí?

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Předškoláci z mateřských škol ze Žatce, Nového Sedla a Měcholup soutěžili v prostorách Chrámu chmele a piva v Žatci.

Slon Hugo přivítal děti na prvním ročníku soutěže Soutěžíme s Hugem 2023

Předškoláci z mateřských škol ze Žatce, Nového Sedla a Měcholup soutěžili v pondělí 18. září v prostorách Chrámu chmele a piva v Žatci. Zde pro ně Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, Územní odbor Žatec uspořádal soutěž Soutěžíme s Hugem 2023 ve spolupráci s Policií ČR, Městskou policií Žatec a za finanční podpory obce Bitozeves.

Šipkař Karel Sedláček

Je to řež, říká šipkař Sedláček o životě mezi profíky. U terče je každý nepřítel

Průkopník českých šipek? Karel Sedláček bere podobná vzletná přízviska s rezervou, ale jak jinak charakterizovat muže, který se z přátelského přítmí českých hospod dostal až pod reflektory nejprestižnějších světových turnajů? Jeho příklad ukazuje, že dokázat lze cokoli, stačí chtít a dřít. Šipky jsou ostatně hrou pro každého, jak se lze přesvědčit třeba při Gambrinus Cupu pro amatérské hráče a hráčky.