Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Sportovní redaktor Deníku Libor Kopl v rámci Tipsport Malta Cupu navštívil Vallettu.

Havlův pomník, střelba z děla i kvevri víno s THC. Malta není jen o fotbale

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.

Sportovní redaktor Deníku Libor Kopl v rámci Tipsport Malta Cupu navštívil Vallettu.

Zápisník z Malty: Havlův pomník, střelba z děla i kvevri víno s THC

/PŘÍMO Z MALTY/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.

Ilustrační foto

Zdražení piva? Podle hospodských v Přerově přišlo v nejméně vhodnou dobu

Zatímco vyhlášené přerovské hostince už zahájily rok s novými cenami piva, na některé podniky, které jsou v kategorii neplátců, zvýšení DPH z 10 na 21 procent nedolehlo. V jednom se provozovatelé restaurací, pivnic a hospůdek na Přerovsku shodují: zdražování piva přišlo v tu nejméně vhodnou dobu. Leden a únor totiž patří k měsícům, kdy bývají tržby nejnižší.

Plzeňské pivo. Ilustrační foto

Za kolik od ledna na točenou plzeň? Rozdíly v hospodách v kraji jsou velké

Zvýšená daň z přidané hodnoty i rostoucí mzdové a provozní náklady jsou důvodem, proč hospody a restaurace od ledna zvedly ceny točeného plzeňského piva. Některé podniky v Olomouckém kraji už zdražily, jiné se připravují. Cena za půl litru plzně se liší i o více než dvacet korun. Kolik nyní zaplatíte za točenou v Olomouci, Prostějově, Přerově či Jeseníku? 

Cena piva v českých hospodách a restauracích roste. Někde za plzeň zákazníci dají skoro 80 korun. Jak je to ve vašem kraji? Podívejte se v článku.

Drahé pivo? Ceny plzně letí k 80 korunám. Může za to DPH, shodují se hostinští

Vyšší daň. Takový je hlavní důvod, kterým majitelé a provozovatelé českých a moravských hospod vysvětlují další zdražování piva. Někde tak už lidé za půl litru plzně zaplatí i 79 korun. Stále ale lze nalézt hospody, kde si ji zákazníci vychutnají za méně než padesát korun. Ceny a důvody jejich výše zjišťovali reportéři v dalším díle Pilsner Urquell Indexu Deníku.

Karviná, restaurace s plzeňským pivem, leden 2024.

Konsolidační balíček a ceny piva v Karviné. Milovníci pěnivého moku si připlatí

Kdo má rád plzeňské pivo, neměl by váhat. V nejbližších hodinách, možná dnech si může půllitr čepovaného dát ještě za staré ceny, nejčastěji za 52 korun. Zdražení čepovaného piva do vyšší sazby DPH (z 10 na 21 procent) se zatím v karvinských hospodách, kde plzeňské čepují, neprojevilo. To se však, jak říkají hostinští, stoprocentně změní.

Hostinec U Mamy, plzeňské pivo, Ostrava-Pustkovec, 23. 8. 2023

Vyšší daň zdražila plzeňské pivo v Ostravě až o osm korun. Proč někde nezdražili

Nula až osm korun. Takový je v Deníkem sledovaných podnicích nárůst ceny u plzeňského piva v Ostravě po lednovém navýšení DPH na čepované pivo. Dříve provozovatelé zdražovali povětšinou obdobně v reakci na ceny pivovaru či náklady na energie, nyní se nůžky doširoka rozevřely. Proč někdo nezdražil vůbec, někdo zdražil o tři a další zase o osm korun? Deník se podíval ostravským hospodám „pod pokličku“.

Krnovský hudební klub Kofola se teprve rozhoduje, jak reagovat na konsolidační balíček, který zvýšil daň z točeného piva i ze vstupenek. 5. ledna 2024

Hudební klub Kofola čelí současně vyšší dani na pivo i na vstupenky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ S dopady konsolidačního balíčku, který letos změnil daňové sazby, se musí vyrovnat také Kofola Music Club (KMC( v Krnově. Stejně jako na ostatní hospody a restaurace ho zasáhla zvýšená daň na čepované pivo. V kulturní branži se ale navíc ještě zvyšuje daň ze vstupenek.

Baretta Kitchen

Hospody se zdražením piva váhají. Některé zvedly cenu loni a bojí se o štamgasty

/VIDEO, FOTO/Od začátku ledna došlo na státem předem avizované zvednutí sazby DPH na točené pivo. Může za to přeřazení do vyšší daňové sazby – tedy z 10 do 21 procent. Některé pražské podniky už cenu za plzeň zvedly, a to v řádu korun. Jiné váhají a bojí se, zda jim další navýšení ceny piva neodradí i zbytek hostů.

Ilustrační snímek

Ceny v restauracích: Pivo v garáži vyjde levněji. U vody pozor na citron

Lidé v Česku mají stále v paměti zmatky kolem daně z přidané hodnoty u čepovaného piva v hospodě v době, kdy nad státní kasou bděla za covidu Alena Schillerová (ANO). Její nástupce a současný strážce veřejných financí Zbyněk Stanjura (ODS) sazby změnil. Deník přihláší přehled důležitých otázek a odpovědí na to, co nová norma pro cenu pití nejen piva v hospodě i mimo ni znamená.  

Z českého čepovaného piva se stává luxusní zboží. Ceny v hospodách a restauracích rostou

Z čepovaného piva se stává luxusní zboží. Vesnické hospody se bojí o existenci

Zapíjet langustu, tatarák, hovězí steak či kachnu v hospodě či restauraci dobrým vínem, znamenalo ještě před nějakým časem luxus. Že bude brán za chudého se ale nemusí bát ani ten, kdo dává při zapíjení jídla přednost pěkně orosenému čepovanému pivu. Chmelový mok, který se uchází i o vstup do vybrané společnosti nehmotného kulturního dědictví UNESCO, je totiž i v Česku čím dál dražší. Největší zdražení jej potkalo na začátku roku, kdy se jeho cenovka v nápojovém lístku hospod a restaurací zvedla kvůli novému DPH až o osm korun.

Florbalový reprezentant Adam Hemerka

Talent Hemerka sní o finském titulu. Jejich pivo ale chutná příšerně, směje se

Domácí florbalový rybníček už ovládnout dokázal. Jakožto lídr zadních řad Mladé Boleslavi se podílel rovněž na stříbrném tažení českých reprezentantů na uplynulém mistrovství světa. Právě tam si vysloužil zájem finského velkoklubu Classic Tampere, který si jednadvacetiletého obránce pojistil v unikátním draftu tamější F-liigy. A tak se brněnský rodák Adam Hemerka vydal na svou první zahraniční misi do Skandinávie. O výjimečné sezoně a životě mezi florbalovou elitou se nyní rozpovídal v rozhovoru pro Deník.

Ilustrační snímek.

Pivo ve Varech zdražilo i o devět korun. Zákazníci jsou naštvaní

Hlouběji do peněženky sáhnou čeští štamgasti kvůli zvýšené sazbě DPH za pivo od 1. ledna. Milovníci zlatého moku to v některých karlovarských hospodách nesou opravdu velmi těžce. Není se čemu divit. Pivo dvanáctka se totiž zdražilo oproti konci roku mnohde i o sedm korun, někde dokonce o devět. Zajít si na pár denních kousků, jak se říká, je tak nyní hodně drahé.

Jestli k České republice něco neodmyslitelně patří, tak je to pivo

KVÍZ: Za kolik piv je velký bobr a co je to šnyt? Zkuste si pivní test

Dobré pivo a krásné holky. To jsou nejčastější odpovědi cizinců, když se jich zeptáte, co se jim vybaví v souvislosti s Českou republikou. A není divu. Výroba tohoto zlatavého moku má u nás dlouhou tradici. Zkuste si, co víte o nápoji, který bývá právem nazýván českým zlatem.

Restaurace Grandhotelu Zvon v Českých Budějovicích. Za výčepem Ondřej Švík.

Ceny čepovaného piva se pohnuly i na jihu Čech, drží se zvýšené daně

Od 1. ledna 2024 se zvýšila daň z přidané hodnoty z čepovaného piva z 10% na 21%, takže se vrátila na úroveň před koronavirem. Některé restaurace zdražení rozložily, řada podniků upravila ceny už v prosinci. Deník se ptal v Českých Budějovicích v Grandhotelu Zvon nebo Masných krámech i jinde v kraji. Třeba v prachatické Almaře či U Šmiků v Jindřichově Hradci.

Ilustrační foto.

DPH na pivo stouplo. Museli jsme zdražit, zní z kolínských podniků

Od 1. ledna se změnila hodnota DPH u čepovaného piva. Z dosavadních 10 procent stoupla nově na 21 procent - a kvůli tomu v některých restaurací stoupla cena. Kolik budou pivaři platit za svůj oblíbený nápoj, nadále bude záležet hlavně na cenách energií, kterou pivovary spotřebovávají.

Hospody a restaurace na Vysočině se přizpůsobují vyšší sazbě DPH na točené pivo

Kvůli vyšší dani piva v hospodách na Žďársku zdraží i jídlo či tvrdý alkohol

Zvýšení daně na čepované pivo dopadlo také na zákazníky hospod na Vysočině. V některých restauracích už ceny v novém roce o několik korun povyskočily. Jinde se provozovatelé a majitelé podniků teprve chystají zareagovat na novou jednadvacetiprocentní sazbu daně. Restauratéři zároveň přiznávají, že kvůli změně podraží v nabídce nejen půllitr piva.

Kolik stojí pivo ve Frýdku-Místku, 4. 1. 2023.

Konsolidační balíček a ceny piva ve Frýdku-Místku? Liší se až o deset korun

/FOTOGALERIE/ Rozdíl v cenách asi nejpreferovanějšího piva ve Frýdku-Místku, radegastovské dvanáctky, činil v prvním lednovém týdnu až deset korun. Někteří hospodští už jejím zvýšením dorovnali daň z přidané hodnoty (DPH), jiní spotřebovávají zásoby nebo vyčkávají, co konkurence. A pivaři? Nadávali, nicméně konstatovali, že se s tím musí smířit!

Při cestě ke kadeřníkovi nezvládl pod vlivem řízení a skončil mimo silnici. 28.12. 2023

Cesta ke kadeřníkovi skončila u Smržic mimo silnici

Novou hlavu mít nebude, ale těžkou ji má určitě. Čtvrteční cesta staršího muže ve Škodě Roomster ke kadeřníkovi nedopadla optimálně. Po nezvládnutí zatáčky mezi Čelechovicemi na Hané a Smržicemi skončil s autem ve zvýšeném břehu. Ukázalo se, že měl přes dvě promile v krvi.

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Jiří Junek vloni ujel na vysokém kole 140 kilometr, letos ale sázku s oslem prohrál už před svátky.

Sázka u piva: 200 kilometrů s oslem z Kojic až na Králický Sněžník

/VÁNOČNÍ PŘÍBĚH/ U piva se rodí různé nápady. Vloni se ředitel muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek vsadil s kamarádem, že na vysokém kole projede za tři dny pobřeží balkánské Černé Hory. Tehdy 140 kilometrů hravě zvládl a vyhrál pivo. Letos však sázku „projel“ ještě před svátky. Bláznivý nápad ztroskotal na oslovi, se kterým chtěl doputovat od Labe z Kojic na vrchol Králického Sněžníku.

Ulice Těšínská, bývalá hospoda U Jindry, 21. listopadu 2023, Frýdek-Místek.

Ostudy Frýdku-Místku, 6. díl: U Jindry, ruina slavné hospody u sídla magistrátu

Deník s redakcí fmdenik.cz za všechny obyvatele Frýdku-Místku zmapoval současnou situaci a vybral několik největších ostud, které dlouhodobě trápí město. V anketě lze hlasovat pro tu největší a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás, obyvatele Frýdku-Místku, štvou, jsme připraveni rozšířit o vaše tipy. Stačí napsat na e-mail: radek.luksa@denik.cz.

Takto to vypadá uvnitř nymburského pivovaru v současnosti.

Spilka, sladovna i varna. Podívejte se, jak to vypadá v nymburském pivovaru

/FOTO, VIDEO/ Asi málokdo neochutnal někdy v životě nymburské, dnes Postřižinské pivo. Řada lidí se přijde někdy podívat na kulturní akce konané na dvoře pivovaru. Od startu populárního Cyklootvíráku před červnový Den piva s koncerty až po podzimní Dočesnou. Ale málokdo se dostal dovnitř, do srdce samotného pivovaru. Do budov, kde zraje slad, kde se zlatavý mok vaří a kde také čeká celé týdny na správný okamžik, až z něj bude výborný ležák.

Pivovary chystají vánoční speciály. Ilustrační foto

Vanilka se skořicí či pečené kaštany. Pivovary svými speciály provoní Vánoce

Co Ježíšek přinese pod stromeček je ještě ve hvězdách. Jaké menu si však pro milovníky chmelového moku připravili sládci, je již jasné. I díky nim budou letošní Vánoce provoněné skořicí, vanilkou či svařákem. „Již roky se k vánočním svátkům vaří v Česku speciály. V mnohých z nich nesmí chybět koření typické pro tento sváteční čas,“ řekl Deníku pivovarský expert z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.

Jiří Hrdina na exhibičním zápase ke 120 letům hokejové Sparty.

Hrdina vzpomínal na zlaté mistrovství. Probere s Jágrem politiku?

Na oslavách 120 let pražské Sparty nemohl chybět ani Jiří Hrdina. Právě v jejím dresu, vyjma dvou let na vojně v Trenčíně, strávil celou tuzemskou kariéru. Hrdina, který začátkem příštího roku oslaví už 66. narozeniny, byl při exhibici po Stanislavu Hajduškovi druhým nejstarším hráčem. Držitel tří prstenů za triumfy ve Stanley Cupu byl k sobě kritický, přitom rozhodně nezklamal. „Pro lidi to bylo parádní,“ usmíval se Hrdina před novináři v tričku Dallas Stars, v jehož službách nyní působí jako skaut.

Pivovar Velké Březno.

Pivovar Velké Březno oslavil 270 let. Pivního "dědka" z etikety zná asi každý

Opravdu předlouhou a zajímavou historií se může pochlubit pivovar Velké Březno, ležící v malebné obci stejného jména uprostřed přírody a pískovcových skal. Generace tamních sládků zde vaří pivo od roku 1753 dodnes. Používají přitom jakostní suroviny a prověřené receptury. Nahlédnout pivovarníkům pod pokličku mohou všichni zájemci při exkurzích do výrobních prostor pivovaru. V adventním čase tak přinášíme o pivovaru pár zajímavostí.

Zlaté dny litvínovské hokejové historie - duben 2015 a historický titul.

Hübl, Trávníček nebo Lukeš půjdou s fanoušky na pivo. Zazní historky

Byli u historického titulu Litvínova, byli nepostradatelnými oporami týmu. Na pivo s fanoušky přijdou hokejové legendy. Pod Krušnými horami bude mít veřejnost jedinečnou možnost popovídat si u piva s dlouholetým kapitánem Michalem Trávníčkem a rekordmanem Viktorem Hüblem. Chybět nebudou ani František Lukeš, Zdeněk Orct nebo Jan Klobouček. Za fotbalisty se přidá bývalá hvězda FK Teplice Jan Rezek.

Řada žen i kadeřníků věří, že pivo zlepšuje vzhled i kondici vlasů.

Proč ošetřovat vlasy pivem? Kúru používala i Monika z Přátel

Pivo je nápoj, který obsahuje řadu prospěšných vitaminů a minerálů, takže jeho pití, samozřejmě umírněné, může být příznivé pro naše zdraví. Řada žen i kadeřníků však přísahá i na skvělé účinky piva pro krásný vzhled a dobrou kondici vlasů. Pivem své kadeře zkrášluje hvězda Hollywoodu herečka Catherine Zeta Jones i slavná herečka Courtney Cox, známá jako Monika ze seriálu Přátelé. Je pivo opravdu dobré pro vlasy? Čím pivo vlasům prospívá? A jak vlasy pivem ošetřovat?