Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Po stopách ústeckých hospod: Tradice a jedna velká rodina. Deník byl U Hnáty!

Po stopách ústeckých hospod: Tradice a jedna velká rodina. Deník byl U Hnáty!

Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Po návštěvách Pivovarské Šenkovny, Rychty, Tyršovky, Srdcovky a Chaloupky jsme tentokrát okusili atmosféru pradědečka ústeckých podniků – náš reportér zamířil do pivnice U Hnáty.

Ilustrační foto

Kofola ovládla Pivovary CZ Group. Firma hlásí růst zisku i tržeb

Společnost Pivovary CZ Group, která vyrábí piva značek Holba, Zubr a Litovel, v roce 2023 zvýšila čistý zisk o 14,5 procenta na 107,6 milionu korun z 94 milionů v roce 2022. Tržby pivovarnické skupiny předloni vzrostly bezmála o 13 procent na 1,47 miliardy korun a celkový výstav o 6,7 procenta na 826.000 hektolitrů, což byla nejvyšší hodnota za posledních 15 let. Na loňském výstavu se více než třetinou podílel export. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Pivovary CZ Group, která je pátou největší pivovarnickou skupinou v Česku. Stoprocentní podíl ve společnosti Pivovary CZ Group loni koupila firma Pivovary Triangl, ve které má majoritní podíl Kofola.

Pivo, ilustrační snímek.

ANKETA. Nejlepší pivo Znojemska. Vyberte, které podle vás chutná nejlíp

Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Deník vyhlašuje okresní anketu, které pivo uvařené minipivovarem ve Znojmě a na Znojemsku je podle vás nejlepší. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.

O poháry a spoustu dalších cen se v disciplíně beer pong utkaly desítky soutěžících v Brně.

Ťukot půllitrů nahradil v pivovaru zvuk míčků. Podívejte, jak se hraje beer pong

/VIDEO/ Zvuk odrážejících a kutálejících míčků na stolní tenis se v sobotu vpodvečer line Pivovarskou restaurací Starobrno na brněnském Mendlově náměstí. V místnosti však desítky soutěžících neměří síly v této sportovní disciplíně. U množství půllitrů starobrněnského piva tam právě v základní skupině soupeří týmy v takzvaném beer či pivním pongu.

Pivo. Ilustrační foto.

Hradecké pivo bývalo výborné, rovnalo se prý hamburskému

Hradec Králové v roce 2025 oslavuje 800 let od první písemné zmínky od městě. Při této příležitosti se Hradecký deník rozhodl „oprášit“ vybrané díly sériálu Historické obrázky z Hradce, které pro Deník zhruba před sedmnácti lety psal historik Jiří Malina. V dnešní části nahlédneme do tajemství hradeckého piva.

V prostorách Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se uskutečnil první ročník pivní degustační soutěže Czech Beer Star.

Univerzita v Brně se proměnila v pivní ráj. Pivovary soutěžily o přízeň expertů

/FOTO, VIDEO/ Přes šedesát pivovarů ze čtyř zemí, 271 pivních vzorků a čtyřiatřicet degustátorů. Mendelův pavilon v areálu Mendelovy univerzity v Brně obsadili v pátek dopoledne pivní nadšenci, kteří se v místě sešli při příležitosti prvního ročníku soutěže Czech Beer Star. V té pivní sommelieři hodnotili nefiltrované a nepasterizované chmelové nápoje.

Ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Radler dělá padesát procent prodeje prodaných plechovek, říká Dušan Krankus

Když už se zdálo, že se strakonickému pivovaru daří tak, aby mohl plánovat do budoucna, přišel covid. Vše se zastavilo a po ukončení restrikcí se mohli lidé i firmy vrátit k normálnímu životu. Pivovar krizi překonal a nyní už zase plánuje svůj rozvoj. „Jde to pomalu, ale přece jen investujeme. Snad už nic podobného, jako covid, nepřijde,“ říká ředitel Pivovaru Strakonice 1649 Dušan Krankus.

Legendární hospoda Chaloupka - místo, kde štamgasti mastí nejen mariáš.

Po stopách ústeckých hospod: Chaloupka, místo, kde štamgasti mastí nejen mariáš

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého vám představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Po návštěvách Pivovarské Šenkovny, Rychty, Tyršovky a Srdcovky jsme tentokrát zamířili do legendární Chaloupky.

Jan a Zdeněk Svěrákovi v žateckém divadle.

Oscarový Jan Svěrák slaví 60. Narodil se v Žatci, radši než pivo si ale dá víno

Kolja, Obecná škola, Jízda, Tři bratři, Po strništi bos, Vratné lahve, Akumulátor. Co snímek, to perla. K tomu se v poslední době dal na psaní úspěšných knih a divadelních her. Kdo? Jan Svěrák. Místo narození: Žatec. Datum narození: 6. února 1965. Ano, oscarový režisér, rodák z města chmele, slaví 60. narozeniny. Jaké dostane dary je zatím tajemstvím, jeden dárek si ale přichystal on pro své fanoušky. Letos chce točit film.

David Máša ve svém pivovaru Máša v Řevničově.

Nejchutnější pivo na Rakovnicku vaří podle čtenářů pivovar Máša

Více než 7 tisíc hlasujících se zapojilo do ankety Deníku, která vyzývala čtenáře, Jaký pivovar vaří to nejlepší pivo. Podobně jako v případě o nej kapelu se jednalo o zajimavý souboj především mezi rakovnickým pivovarem Bakalář, který v prvních dnech vévodil a řevničovským pivovarem Máša. Ten se držel na druhém místě a nakonec Tradiční pivovar v Rakovníku přeskočil a jeho fanoušci už jej nenechali klesnout na druhou pozici. Nakonec získal 40 procent všech hlasů!

Pardubická univerziza nabízí nové obory.

Pardubická univerzita rozšiřuje nabídku. Studenti mohou vařit pivo i učit

Univerzita Pardubice letos přichází s pestrou nabídkou nových studijních programů. Maturanti i starší zájemci mohou vybírat z profesně zaměřených oborů, jako je Chemie piva, Environmentální chemie či Biomateriály. Fakulta filozofická navíc rozšiřuje možnosti dálkového studia v oblasti Učitelství anglického jazyka a nově nabízí magisterský program Historie-archeologie.

Ludmila Jiráňová, která vytvořila svou vlastní mandalu ze zátek od piva.

Umělecké dílo ze 4900 zátek od piva. Rekordní mandala je vzpomínkou na manžela

V dnešním světě je mnoho uměleckých projektů spojeno s moderními technologiemi. Přesto se občas objeví příběhy lidí, kteří se vydávají na cestu tvoření pouze s obyčejnými materiály. Někdy i s těmi, které mnozí považují za bezcenné. Podobně je tomu i u Ludmily Jiráňové z Prahy, která vytvořila nádhernou mandalu ze zátek od piva. Unikátní projekt trval téměř sedm měsíců a spotřebovala na něj 4900 zátek.

Je tu Suchej únor. Zvládnete měsíc bez alkoholu?

Je tu Suchej únor. Letos s puncem bronzu, který děsí adiktology

Česká republika se umístila na třetím místě v žebříčku Světové zdravotnické organizace v konzumaci čistého alkoholu na hlavu za rok 2024. S 12,73 litru alkoholu ročně na osobu se tak Češi řadí mezi největší pijany světa, což vyvolává obavy odborníků. Akce Suchej únor se snaží upozornit na tento problém a motivovat k měsíční abstinenci, která může vést k dlouhodobějším změnám v přístupu k alkoholu.

U skrytých alkoholiků se z vnějšího pohledu může zdát, že mají skvělý život. To však neznamená, že nemají problém s nadměrným pitím.

Jak poznat skrytého alkoholika: I pod klidnou maskou může být velký problém

Jdete do restaurace a zatímco se po druhé skleničce vína cítíte přiopilí, váš protějšek jich už stihl vypít šest a nic to s ním nedělá? Nebo jste to naopak vy, kdo má nutkavou touhu dát si po obědě dvě tři piva takzvaně na slehnutí? Lidé, a Češi obzvlášť, si podobného chování mnohdy ani nevšimnou. Může se však jednat o první varovné signály, že jde o skrytého alkoholika. Zaplacené účty, funkční vztahy a úspěchy v práci ještě neznamenají, že člověk nemá s alkoholem problémy. Druhý měsíc v roce, který už tradičně patří akci Suchej únor, je skvělou příležitostí, aby se každý člověk zamyslel, zda se ho téma alkoholismu také netýká.

Česká republika dlouhodobě patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Proč?

Češi mají k alkoholu nebezpečně blízko, říká adiktoložka před Suchým únorem

Česká republika dlouhodobě patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Proč jsme stále mezi největšími konzumenty a jaký vliv to má na naši společnost, zejména na mladé? O vztahu k alkoholu a významu prevence typu Suchej únor či Nechmel děti hovořil Deník s adiktoložkou Adélou Zeninou. „V Česku je bohužel velká nevole vůči kritice alkoholu. Kdyby někdo řekl, že kokain je špatný, většina společnosti by souhlasila. Ale u alkoholu je to jiné, lidé nechtějí, aby se jim na něj sahalo, zejména na pivo,“ říká odbornice.

Zapojte se do ankety. Foto je ilustrační.

Zvolte, který pivovar z Vyškovska a okolí má nejlepší pivo. Hlasujte v anketě

/ANKETA/ Anketu o nejlepší pivovar na Vyškovsku a jeho okolí vyhlašuje redakce Vyškovského deníku. Hlasujte pro svého favorita. Do našeho výběru jsme zařadili jednak pivovary z regionu, ale doplnili jsme je také minipivovary z blízkého okolí, abychom vám poskytli co nejširší vývěr. Pokud vám v nabídce některý chybí, napište nám pro doplnění na mail redakce.vyskovsky@denik.cz. Samotnou anketu najdete na konci článku.

Velikonoční zelené pivo už vaří v brněnském pivovaru Starobrno.

Poslední přísada zeleného piva z Brna? Likér. Starobrno vaří velikonoční speciál

/VIDEO/ Do Velikonoc zbývají necelé tři měsíce, v brněnském pivovaru Starobrno ale pivovarníci neotálejí. S přípravami na letošní Velikonoce začali už v úterý, a to vařením velikonočního zeleného piva. Tradiční zelené pivo si Brňané vychutnají v tamní pivovarské restauraci na Mendlově náměstí ve čtvrtek 17. dubna. K dispozici budou mít pivaři 4 350 hektolitrů chmeleného moku.

Pivní speciál - ilustrační fotka.

Hlasujte! Který pivovar na Kolínsku vaří to nejlepší pivo?

/ANKETA/ Redakce Deníku hledá nejlepší pivovar na Kolínsku. Můžete vybírat pro svého favorita mezi místními pivovary, které nabízejí širokou škálu piv – od tradičních ležáků až po originální speciály. Ve čtenářské anketě Deníku, kterou najdete na konci článku, můžete hlasovat 1 za 15 minut až do neděle 2. února 23.59 hodin.

Ilustrační foto.

Hlasujte! Který pivovar na Nymbursku vaří to nejlepší pivo?

/ANKETA/ Redakce Deníku si pro vás připravila anketu o nejlepší pivovar na Nymbursku. Můžete hlasovat pro svého favorita mezi místními pivovary, které nabízejí širokou škálu piv – od tradičních ležáků až po originální speciály. Anketu najdete na konci článku.

Pivo. Ilustrační foto.

Z kterého pivovaru na Berounsku vám nejvíce chutná pivo? Hlasujte v anketě

Češi jsou pivařským národem. Ve spotřebě piva obsazujeme už několik let první příčku, i když spotřeba začala v posledních letech mírně klesat. V České republice je více než čtyři stovky pivovarů, minipivovarů nebo mikropivovarů. Které ale patří podle vás k těm nejlepším na Berounsku? S vítězem přineseme rozhovor.

Ilustrační foto.

Z kterého pivovaru na Příbramsku vám nejvíce chutná pivo? Hlasujte v anketě

/ANKETA/ Češi jsou pivařským národem. Ve spotřebě piva obsazujeme už několik let první příčku, i když spotřeba začala v posledních letech mírně klesat. V České republice jsou více než čtyři stovky pivovarů, minipivovarů nebo mikropivovarů. Které ale patří podle vás k těm nejlepším na Příbramsku? S vítězem přineseme rozhovor.

Veronika Gregorová, majitelka bistra VG v Lužné.

Veronika Gregorová rozjela bistro v Lužné. Nabízí brunche, vdolečky i polévky

/ROZHOVOR/ Veronika Gregorová z Lužné provozovala tři roky bistro v Rakovníku a za tu dobu se dostalo do povědomí širší rakovnické veřejnosti. V březnu roku 2023 v bistru skončila a jak sama říká, svůj sen si splnila a tak pověsila své gastro touhy na hřebík. Tehdy ještě netušila, že o rok později se naskytne příležitost otevřít si bistro v její domovské Lužné.

Sládek Václav Berka

Plzeňské pivo je stále stejné jako v roce 1897, říká sládek Václav Berka

K práci v pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na Vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. V rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své první doušky piva a také prozradil, jak poznat dobrou hospodu. „Když vidím, že má hospodský od mytí půllitrů stále mokrou ruku, je to poloviční cesta k tomu, že načepuje vynikající pivo,“ říká sládek.