O tom, které lahvové pivo je nejlepší, rozhodla ve čtvrtek v Brně porota složená z odborných degustátorů. V rámci soutěže Zlatého pohár Pivex hodnotili výzkumníci i sládci nápoje v pěti kategoriích. Těmi jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholická piva, tmavá piva a míchaná piva. Ve dvou kategoriích zvítězil přerovský pivovar Zubr, stal se tak absolutním vítězem. Bodoval ale i v jiných kategoriích.
O tom, které lahvové pivo je nejlepší, rozhodla ve čtvrtek v Brně porota složená z odborných degustátorů. V rámci soutěže Zlatého pohár Pivex hodnotili výzkumníci i sládci nápoje v pěti kategoriích. Těmi jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholická piva, tmavá piva a míchaná piva. Ve dvou kategoriích zvítězil přerovský pivovar Zubr, stal se tak absolutním vítězem. Bodoval ale i v jiných kategoriích.
Další čtyřka na hřišti soupeřů. Fotbalisté Teplic po debaklu 0:4 v pražském Edenu inkasovali čtyři branky i v Ostravě, kde prohráli 1:4 s Baníkem. Domácí na osmý pokus ukončili čekání na výhru před vlastními fanoušky. Bezmála deset tisíc diváků potěšili góly Abdullahi Tanko, Matúš Rusnák, Ewerton a Adediran. Za skláře se trefil debutující osmnáctiletý litevský stoper Nojus Audinis.
Překonat obranu soupeře? Jak to může být jednoduché, ukázal v nedělním duelu 26. kola fotbalové FORTUNA:LIGY proti Teplicím (4:1) Matúš Rusnák. Pravonohý wingbek Baníku Ostrava si ve 22. minutě povodil dva zadáky Severočechů a slabší levačkou vypálil na zadní tyč. Úspěšně! Míč zapadl do sítě a čtyřiadvacetiletá zimní posila ze slovenské Žiliny se tak mohla ve svém prvním ligovém startu v základní sestavě z premiérové trefy, kterou oslavila ikonicky – saltem. „První gól jsem si chtěl takhle vychutnat,“ nechal se slyšet Matúš Rusnák.
/ROZHOVOR/ Překonat obranu soupeře? Jak to může být jednoduché, ukázal v nedělním duelu 26. kola fotbalové FORTUNA:LIGY proti Teplicím (4:1) Matúš Rusnák. Pravonohý wingbek Baníku Ostrava si ve 22. minutě povodil dva zadáky Severočechů a slabší levačkou vypálil na zadní tyč. Úspěšně! Míč zapadl do sítě a čtyřiadvacetiletá zimní posila ze slovenské Žiliny se tak mohla ve svém prvním ligovém startu v základní sestavě radovat z premiérové trefy, kterou oslavila ikonicky – saltem. „První gól jsem si chtěl takhle vychutnat,“ nechal se slyšet Matúš Rusnák.
/ROZHOVOR/ Po čtyřech měsících poprvé v základní sestavě. S menší herní praxí, soupeřem i nově rozestavením na tři stopery se ale popral výborně. Obránce Michal Frydrych měl nemalý podíl na tom, že fotbalisté Baníku Ostrava porazili v nedělním utkání 26. kola FORTUNA:LIGY Teplice 4:1. Dokonce se málem zapsal mezi střelce, jeho gól ale zmařil ofsajd Filipa Kubaly. „Myslím, že by to ani tak gólman nechytil,“ prohlásil nejstarší člen kádru Slezanů.
První rok vaření piva oslavil v sobotu 30. března děčínský pivovar Sever. Do pivovarského areálu v děčínském podzámčí si i díky téměř letnímu počasí našlo cestu několik stovek lidí.
Na Zelený čtvrtek se musí ochutnat něco zeleného. I milovníci piva dodržují tradice a právě pro ně je tu zelené pivo. Velikonoční speciál připravily i hospody a restaurace v Budějovicích a okolí. Kam si na "zelený" můžete zajít?
/FOTO/ Unikátní zelené pivo s japonským nádechem ochutnají Brňané již na Zelený čtvrtek odpoledne. Oblíbený zlatavý mok s názvem OX-Oxymoron doplní sládek létajícího pivovaru Netopýrka matcha čajem až z japonského Kjóta. Každé pivo navíc v prostorách brněnské Expediční klubovny připraví návštěvníkům přesně podle jejich chuti.
Na Zelený čtvrtek bychom měli ochutnat něco zeleného. I milovníci piva dodržují tradice a právě pro ně je tu zelené pivo. Velikonoční speciál narazí ve čtvrtek i hospody a restaurace ve Strakonicích a okolí. Máme pro vás přehled, kam si na zelený speciál zajít.
Kdo loni uvařil nejlepší pivo? Na tuto otázku hledala o víkendu odpověď takřka stovka degustátorů, kteří se sešli v jihočeském Pivovarském dvoře ve Zvíkově na akci Jarní cena českých sládků. Do šestnáctého ročníku největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě se přihlásilo 156 pivovarů se 748 vzorky. V nejprestižnější kategorii českých ležáků se laureátem stal pražský pivovar Horymír.
Nejmladší a zároveň nemodernější pivovar v České republice vaří nezvykle hořké pivo. To si za více než 50 let získalo srdce milovníků zlatavého moku nejen na severu Moravy a okolí, ale také v českých krajích a na Slovensku, kam se Radegast vyváží a kde jeho prodeje neustále rostou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Obyvatelé a návštěvníci Šumperku si budou moci opět zajít na oběd, večeři nebo kávu do Opery. Populární restaurace po sedmi měsících znovu otevírá. Nový provozovatel chystá řadu novinek.
Už popáté v řadě získala ostravská restaurace P.U.O.R Slezska ocenění Hvězda sládků, které od roku 2019 uděluje Plzeňský Prazdroj za perfektní péči o pivo. Toto ocenění představuje nejkomplexnější hodnocení v oblasti péče o čepované pivo u nás.
Ani letos nebudou pivní nadšenci ochuzeni o velikonoční speciály. Ve spilce již nyní vedle klasických totiž dozrávají i sváteční piva. Na čepu i v lahvích budou zelená i polotmavá či jantarová.
Lukáš Zajíček z Třeboně začal z nudy sbírat plechovky od piva. Nakonec jich měl tolik, že nevěděl, co s nimi. A tak je postupně lepil na zeď garáže. Obložit takto celou garážovou stěnu ho vyšlo asi na 18 tisíc korun.
Pivečkem si zpříjemňoval večer na nádraží ve Strakonicích třiatřicetiletý muž. Zřejmě nevěděl o tom, že se nachází v místě, kde se podle vyhlášky města alkohol pít nesmí a hrozí mu až 10 tisíc korun pokuty.
/FOTO/ Velikonoce se blíží a Biskupský pivovar v Litoměřicích připravil pro sváteční chvíle něco zvláštního. Vypiplaný 14stupňový speciál Deníku představil sám zdejší sládek Robert Kříž.
Pivovar Strakonice 1649 odměnil dalšího člověka, který se věnuje poctivému řemeslu. Certifikát ambasadora, ke kterému náleží jako bonus poukaz na 365 lahví piva a džbánek s vlastním řemeslným pivem, si odnesl Patrik Ředina, dudař a zároveň dudák a pedagog. Je v pořadí již pátým oceněným.
/FOTO, VIDEO/ Sobota 16. března se v Lipně nad Vltavou nesla v duchu dobrého jídla a pití, konal se tam první Jarní Food Fest. Náměstíčko před hotelem Element lemovaly stánky, ze kterých se linula vůně zabijačkových jídel, čerstvého slaného i sladkého pečiva nebo kávy, vyhrávala tam muzika a v ohništích, kde se pekly buřty, praskal oheň. Podívejte se, co na hodech měli dobrého a jaké tam byly ceny.
Druhé utkání osmifinále play off druhé hokejové ligy mezi Vrchlabím a Příbramí (3:4) mělo nepříjemnou dohru. Domácí fanoušci si chtěli s hokejisty Baníku vyříkat právě dohraný zápas. Moc se jim nelíbilo chování hráčů hostů a tak je na oplátku zasypali nadávkami a flaškami nebo polili pivem. Brankář Petr Jiroušek jim chování oplatil vulgárním gestem, za což schytal osobní trest.
/FOTO, VIDEO/ Veselá atmosféra, živé, až místy hlasité rozhovory, cinkání sklenic, to vše a mnohem více patří k hospodskému životu. Takové putyky, šenky a hospody vždy sloužily nejen k příjemnému setkávání. Některé z nich však zanikly, přesto se zapsaly do liberecké historie a nadále zůstávají ve vzpomínkách nejen bývalých štamgastů. Takovým příkladem je hospoda Březová alej, jejíž bývalé sídlo prochází stavební proměnou.
Láska k pivu a záliba ve dřevu zavedla Dana Slámu z Dubí až k výrobě korbelů. Vše, co vytváří, přitom dělá z odpadního dřeva z palet. Každý odřezek, který by jinak letěl do koše, tak díky němu dostává nový život.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Fotbalisté Otavy Katovice na podzim suverénně vyhráli hlasování čtenářů Strakonického deníku o nejoblíbenější fotbalový klub na Strakonicku. Práce s fanoušky v tomto oddíle může být příkladem i pro ty ostatní. Například na Facebooku má klub 1429 sledujících. V tomto směru je na tom ze všech klubů na Strakonicku lépe již jen HC Strakonice.
Kam se v nadcházejících jarních dnech, třeba o prodlouženém velikonočním víkendu, vydat na výlet? Milovníci piva a historie mohou zamířit do klášterů, respektive jejich pivovarů. Všech pět fungujících se totiž spojilo a uvařilo sedm velikonočních speciálů.
Hned napoprvé uspěla prohlídková trasa v Plzeňském Prazdroji v kategorii nejlepších pivovarských návštěvnických tras v Evropě v prestižní soutěži World Travel Awards, kde získala první místo.
V litomyšlském domově pro seniory vaří na přání, někdy jídlo pomáhají připravovat klienti. A když mají chuť, zajdou s pečovatelkami na kávu či na pivo. Deník navštívil domov v rámci dalšího dílu seriálu o stravování v domovech důchodců.
Zatímco pivovar v Pardubicích vloni zavřel své brány a přechází pod nového majitele, Zámecký pivovar v Semíně pilně pracuje na své modernizaci a k tradici pivovarnictví se chce vrátit.
/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.
Petr Baranijak z Kadaně vytvořil pro svého kamaráda k jeho životnímu jubileu veskrze originální dárek. Stoleček s názvem Myslitel. Tomu k dokonalosti nechybí třeba ani uchovávač mouder, plácačka na obtížný hmyz, držák na pivo či skrýš na pálenku. Kutil ke skvělému dárku využil dřevo z palet.
Bezmála dvě třetiny hospod po Novém roce zdražily, a to v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo. Jeho cena byla v průměru navýšena napříč trhem o necelé tři koruny na půllitr. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 hospodami v ČR. Ten ale ukázal i pozitivní informace - Česku už nehrozí další vlna uzavírání hospod.
Bezmála dvě třetiny hospod po Novém roce zdražily, a to v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo. Jeho cena byla v průměru navýšena napříč trhem o necelé tři koruny na půllitr. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 hospodami v ČR.
/FOTO/ S nelegálním množstvím tvrdého alkoholu, piva a cigaret se snažila Břeclavskem projet posádka dodávky s bulharskou poznávací značkou. Zadrželi ji však celníci. Únik na spotřební dani převáženého zboží by přesáhl čtyřicet tisíc korun.
Sex, pivo a rock´n´roll, v pátek večer se kulturním domem ve Stříbře rozduněla pořádná rocková pařba, o kterou se postaraly dvě spřízněné a díky společným muzikantům také propojené kapely. Fanoušky do varu přivedl legendární Protheus, pozadu nezůstala ani skupina Komunál, která se s ním vystřídala na pódiu.
/FOTO/ Přezout jsem se nezapomněla, jsem blondýna a růžové pantofle ke mně patří. Barbora Korcová z Ladné právě v ruce svírá půllitr a čepuje pivo. Usměvavá žena tak trochu až připomíná paní správcovou z filmu Postřižiny. S postavou v podání herečky Magdy Vášáryové má mnoho společného. Miluje pivo, lidi a taky svou obec, v níž nově otevírá Ladnou hospůdku.
Víte, kolik obsahuje jeden půllitr piva zrn sladovnického ječmene? V poctivém českém ležáku je to od 2 do 2,5 tisíce zrn. Pro lepší představu je to zhruba 120 klasů a z jednoho metru čtverečního pole se vyrobí asi osm piv. Problém však je, že jednu z nejzásadnějších surovin pro výrobu zlatavého moku v posledních letech negativně ovlivňují klimatické změny a výkyvy počasí. Za posledních 30 let se plocha sladovnického ječmene snížila téměř o polovinu. Aby tento trend zvrátil, spojil se Plzeňský Prazdroj s vědci a vytvořil projekt Pro ječmen. Jeho součástí jsou nejenom nové technologie a jiný pohled na zemědělství, ale i maskot Ječman.
Stovky lidí si v Litomyšli připomněly výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Všechny litomyšlské pěvecké sbory vzdaly Smetanovi hold u jeho sochy, která byla odhalena přesně před 100 lety. Pak už se oslavy přesunuly na zámecké nádvoří na akci Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek.
A je to tady. Únor skončil a mě opět čeká cesta do nemocnice Penta Hospitals ve Vrchlabí na kontrolní krevní testy, které mají ukázat, jak přínosné pro mé tělo, zvyklé na kvalitní přísun piva, byl měsíc abstinence. Při pohledu na výsledky si však v koutku duše připouštím, že kritici této akce nejspíš budou jásat. Ale jen do té doby, než nejen jim, ale hlavně mně dá poučení místní primář Lukáš Svoboda.
Ačkoliv se táborskou šuškandou nese, že se letos pivní slavnosti neuskuteční, protože nezískaly podporu města, opak je pravdou. Tradičně je už za pár dní pohostí hotel Palcát a budou to tři dny plné lahodného moku a skvělé hudby.
Sto padesát. Na impozantní kulaté číslo zaokrouhlila v této sezóně rychlobruslařka Martina Sáblíková celkový počet získaných medailí. Poslední dvě vybojovala na únorovém mistrovství světa v Calgary a obě byly bronzové. Poté ale musela absolvovat chirurgický zákrok a sezónu předčasně ukončila.
Sto padesát. Na impozantní kulaté číslo zaokrouhlila v této sezóně rychlobruslařka Martina Sáblíková celkový počet získaných medailí. Poslední dvě vybojovala na únorovém mistrovství světa v Calgary a obě byly bronzové. Poté ale musela absolvovat chirurgický zákrok a sezónu předčasně ukončila.
Bez alkoholu a drog nedokázal Dominik Turza alias DJ Roxtar a zároveň hlas populárního maňáska Adolfeena prakticky ani vylézt z postele. „Den jsem začínal pivem, přes den jsem vykouřil až patnáct jointů a den končil dalším alkoholem a kokainem. Stáhlo mě to úplně na dno,” řekl Turza v rozhovoru pro Deník, který se uskutečnil na půdě soukromé terapeutické kliniky NEO v Praze. Právě NEO dalo Turzovi nový směr jeho života a už čtyři roky je bez drog.
Robert Mitrovský odmalička jezdil do Nového Jáchymova na chalupu. V roce 2015 se rozhodl prodat byt v Praze a postavil si tu dům. Navíc jeho manželka odtud pochází. Společně rádi navštěvovali restauraci U Cechu. Když ji ale nájemce opustil a byla uzavřená, přihlásil se vloni v říjnu do výběrového řízení, které obec vyhlásila.
/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.
/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.