Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Porota složená ze sládků i degustátorů ve čtvrtek hodnotila výčepní piva a speciály.

V Brně vybírali nejlepší pivo. Vítěz Pivexu je Zubr, uspěly i brněnské pivovary

O tom, které lahvové pivo je nejlepší, rozhodla ve čtvrtek v Brně porota složená z odborných degustátorů. V rámci soutěže Zlatého pohár Pivex hodnotili výzkumníci i sládci nápoje v pěti kategoriích. Těmi jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholická piva, tmavá piva a míchaná piva. Ve dvou kategoriích zvítězil přerovský pivovar Zubr, stal se tak absolutním vítězem. Bodoval ale i v jiných kategoriích.

Soutěže Zlatý pohár Pivex se účastnilo devět výrobců s celkem 42 vzorky piv.

V Brně vybírali nejlepší pivo. Absolutní vítěz Pivexu je přerovský Zubr

O tom, které lahvové pivo je nejlepší, rozhodla ve čtvrtek v Brně porota složená z odborných degustátorů. V rámci soutěže Zlatého pohár Pivex hodnotili výzkumníci i sládci nápoje v pěti kategoriích. Těmi jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholická piva, tmavá piva a míchaná piva. Ve dvou kategoriích zvítězil přerovský pivovar Zubr, stal se tak absolutním vítězem. Bodoval ale i v jiných kategoriích.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Teplice, 31. března 2024, Ostrava. Matúš Rusnák z Ostravy.

Další čtyřka. O dvanáct korun levnější pivo Teplicím v Ostravě nechutnalo

Další čtyřka na hřišti soupeřů. Fotbalisté Teplic po debaklu 0:4 v pražském Edenu inkasovali čtyři branky i v Ostravě, kde prohráli 1:4 s Baníkem. Domácí na osmý pokus ukončili čekání na výhru před vlastními fanoušky. Bezmála deset tisíc diváků potěšili góly Abdullahi Tanko, Matúš Rusnák, Ewerton a Adediran. Za skláře se trefil debutující osmnáctiletý litevský stoper Nojus Audinis.

Matúš Rusnák z Ostravy.

Rusnák první gól v Baníku oslavil saltem: Měl jsem ale strach. Nosí osudovou 66

Překonat obranu soupeře? Jak to může být jednoduché, ukázal v nedělním duelu 26. kola fotbalové FORTUNA:LIGY proti Teplicím (4:1) Matúš Rusnák. Pravonohý wingbek Baníku Ostrava si ve 22. minutě povodil dva zadáky Severočechů a slabší levačkou vypálil na zadní tyč. Úspěšně! Míč zapadl do sítě a čtyřiadvacetiletá zimní posila ze slovenské Žiliny se tak mohla ve svém prvním ligovém startu v základní sestavě z premiérové trefy, kterou oslavila ikonicky – saltem. „První gól jsem si chtěl takhle vychutnat,“ nechal se slyšet Matúš Rusnák.

Matúš Rusnák z Ostravy.

Rusnák první gól v Baníku oslavil saltem: Měl jsem ale strach. Proč má číslo 66?

/ROZHOVOR/ Překonat obranu soupeře? Jak to může být jednoduché, ukázal v nedělním duelu 26. kola fotbalové FORTUNA:LIGY proti Teplicím (4:1) Matúš Rusnák. Pravonohý wingbek Baníku Ostrava si ve 22. minutě povodil dva zadáky Severočechů a slabší levačkou vypálil na zadní tyč. Úspěšně! Míč zapadl do sítě a čtyřiadvacetiletá zimní posila ze slovenské Žiliny se tak mohla ve svém prvním ligovém startu v základní sestavě radovat z premiérové trefy, kterou oslavila ikonicky – saltem. „První gól jsem si chtěl takhle vychutnat,“ nechal se slyšet Matúš Rusnák.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Teplice, 31. března 2024, Ostrava. Michal Frydrych z Ostravy.

Frydrych o návratu, (ne)gólu i pivu pro fanoušky Baníku: Snad se něco vypilo

/ROZHOVOR/ Po čtyřech měsících poprvé v základní sestavě. S menší herní praxí, soupeřem i nově rozestavením na tři stopery se ale popral výborně. Obránce Michal Frydrych měl nemalý podíl na tom, že fotbalisté Baníku Ostrava porazili v nedělním utkání 26. kola FORTUNA:LIGY Teplice 4:1. Dokonce se málem zapsal mezi střelce, jeho gól ale zmařil ofsajd Filipa Kubaly. „Myslím, že by to ani tak gólman nechytil,“ prohlásil nejstarší člen kádru Slezanů.

Netradiční zelené pivo ochutnají Brňané ve čtvrtek. Létající pivovar Netopýrka nabídne jejich pivo s japonským matcha čajem.

Unikátní zelené pivo v Brně: v pivovaru Netopýrka do něj přidají matcha čaj

/FOTO/ Unikátní zelené pivo s japonským nádechem ochutnají Brňané již na Zelený čtvrtek odpoledne. Oblíbený zlatavý mok s názvem OX-Oxymoron doplní sládek létajícího pivovaru Netopýrka matcha čajem až z japonského Kjóta. Každé pivo navíc v prostorách brněnské Expediční klubovny připraví návštěvníkům přesně podle jejich chuti.

Iluistrační snímek.

Nejlepší pivo z minipivovaru? Podle sládků je jím pražský Horymír

Kdo loni uvařil nejlepší pivo? Na tuto otázku hledala o víkendu odpověď takřka stovka degustátorů, kteří se sešli v jihočeském Pivovarském dvoře ve Zvíkově na akci Jarní cena českých sládků. Do šestnáctého ročníku největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě se přihlásilo 156 pivovarů se 748 vzorky. V nejprestižnější kategorii českých ležáků se laureátem stal pražský pivovar Horymír.

Ilustrační záběry z provozu i exteriéru Pivovaru Radegast v Nošovicích

Nejmodernější pivovar v zemi Radegast stále sází na unikátní hořkost

Nejmladší a zároveň nemodernější pivovar v České republice vaří nezvykle hořké pivo. To si za více než 50 let získalo srdce milovníků zlatavého moku nejen na severu Moravy a okolí, ale také v českých krajích a na Slovensku, kam se Radegast vyváží a kde jeho prodeje neustále rostou.

Jarní Food Fest aneb zabijačkové hody na Lipně

Na Lipně pořádali první Jarní Food Fest. Podívejte se, co tam měli dobrého

/FOTO, VIDEO/ Sobota 16. března se v Lipně nad Vltavou nesla v duchu dobrého jídla a pití, konal se tam první Jarní Food Fest. Náměstíčko před hotelem Element lemovaly stánky, ze kterých se linula vůně zabijačkových jídel, čerstvého slaného i sladkého pečiva nebo kávy, vyhrávala tam muzika a v ohništích, kde se pekly buřty, praskal oheň. Podívejte se, co na hodech měli dobrého a jaké tam byly ceny.

Ve čtvrtek večer na vrchlabském zimáku pokračovala série druholigového play off a domácí hokejisté se popasovali s favoritem z Příbrami.

Dohra ve Vrchlabí. Osobní trest Jirouška. Fanoušci plivali, vzduchem lítalo pivo

Druhé utkání osmifinále play off druhé hokejové ligy mezi Vrchlabím a Příbramí (3:4) mělo nepříjemnou dohru. Domácí fanoušci si chtěli s hokejisty Baníku vyříkat právě dohraný zápas. Moc se jim nelíbilo chování hráčů hostů a tak je na oplátku zasypali nadávkami a flaškami nebo polili pivem. Brankář Petr Jiroušek jim chování oplatil vulgárním gestem, za což schytal osobní trest.

Bývalá restaurace Březová alej, stav objektu k 10. březnu 2024.

Místo piva stavební materiál. Zánik Břízy před 3 lety narušil letitou historii

/FOTO, VIDEO/ Veselá atmosféra, živé, až místy hlasité rozhovory, cinkání sklenic, to vše a mnohem více patří k hospodskému životu. Takové putyky, šenky a hospody vždy sloužily nejen k příjemnému setkávání. Některé z nich však zanikly, přesto se zapsaly do liberecké historie a nadále zůstávají ve vzpomínkách nejen bývalých štamgastů. Takovým příkladem je hospoda Březová alej, jejíž bývalé sídlo prochází stavební proměnou.

V Katovicích na fotbale to zkrátka žije.

Bez fanoušků by nás fotbal v Katovicích vůbec nebavil, říká Tomáš Hajdušek

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Fotbalisté Otavy Katovice na podzim suverénně vyhráli hlasování čtenářů Strakonického deníku o nejoblíbenější fotbalový klub na Strakonicku. Práce s fanoušky v tomto oddíle může být příkladem i pro ty ostatní. Například na Facebooku má klub 1429 sledujících. V tomto směru je na tom ze všech klubů na Strakonicku lépe již jen HC Strakonice.

Desítky stánků plných čokolády nejrůznějších tvarů a chutí nabízel o víkendu festival v Hradci Králové.

VIDEO: Čokoládové pivo, nebo klíč. Podívejte se, co nabízel hradecký čokofest

/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.

Ilustrační snímek

Dražší pivo i kratší provozní doba. České hospody zareagovaly na zvýšení DPH

Bezmála dvě třetiny hospod po Novém roce zdražily, a to v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo. Jeho cena byla v průměru navýšena napříč trhem o necelé tři koruny na půllitr. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 hospodami v ČR. Ten ale ukázal i pozitivní informace - Česku už nehrozí další vlna uzavírání hospod. 

Ilustrační foto

Dražší pivo a kratší provozní doba. Hospody reagují na vyšší DPH

Bezmála dvě třetiny hospod po Novém roce zdražily, a to v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo. Jeho cena byla v průměru navýšena napříč trhem o necelé tři koruny na půllitr. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 hospodami v ČR.

Pořádnou rockovou pařbu si užili fanoušci skupin Protheus a Komunál.

Protheus a Komunál dovezli do Stříbra Sex, pivo a rock´n´roll

Sex, pivo a rock´n´roll, v pátek večer se kulturním domem ve Stříbře rozduněla pořádná rocková pařba, o kterou se postaraly dvě spřízněné a díky společným muzikantům také propojené kapely. Fanoušky do varu přivedl legendární Protheus, pozadu nezůstala ani skupina Komunál, která se s ním vystřídala na pódiu.

Bára Korcová je žena činu. Místo podpatků a vysoké pozici na marketingu nazula růžové pantofle a otevřela hospodu.

VIDEO: Jako z Postřižin. Podpatky vyměnila za pípu, v Ladné si otevřela hospodu

/FOTO/ Přezout jsem se nezapomněla, jsem blondýna a růžové pantofle ke mně patří. Barbora Korcová z Ladné právě v ruce svírá půllitr a čepuje pivo. Usměvavá žena tak trochu až připomíná paní správcovou z filmu Postřižiny. S postavou v podání herečky Magdy Vášáryové má mnoho společného. Miluje pivo, lidi a taky svou obec, v níž nově otevírá Ladnou hospůdku.

Pivní hrdina Ječman

Pivovar se spojil s vědci. Chce zlepšit produkci sladovnického ječmene

Víte, kolik obsahuje jeden půllitr piva zrn sladovnického ječmene? V poctivém českém ležáku je to od 2 do 2,5 tisíce zrn. Pro lepší představu je to zhruba 120 klasů a z jednoho metru čtverečního pole se vyrobí asi osm piv. Problém však je, že jednu z nejzásadnějších surovin pro výrobu zlatavého moku v posledních letech negativně ovlivňují klimatické změny a výkyvy počasí. Za posledních 30 let se plocha sladovnického ječmene snížila téměř o polovinu. Aby tento trend zvrátil, spojil se Plzeňský Prazdroj s vědci a vytvořil projekt Pro ječmen. Jeho součástí jsou nejenom nové technologie a jiný pohled na zemědělství, ale i maskot Ječman.

Litomyšl slaví 200 let od narození Bedřicha Smetany v zámeckém pivovaru.

Dvě stovky piv zdarma, tak se slaví 200 let Bedřicha Smetany v Litomyšli

Stovky lidí si v Litomyšli připomněly výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Všechny litomyšlské pěvecké sbory vzdaly Smetanovi hold u jeho sochy, která byla odhalena přesně před 100 lety. Pak už se oslavy přesunuly na zámecké nádvoří na akci Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek.

Redaktor Deníku Petr Vaňous po únoru bez alkoholu opět na odběru krve.

Suchej únor na vlastní kůži. Redaktor: Víc než pivo mě ohrožuje bůček a cigára

A je to tady. Únor skončil a mě opět čeká cesta do nemocnice Penta Hospitals ve Vrchlabí na kontrolní krevní testy, které mají ukázat, jak přínosné pro mé tělo, zvyklé na kvalitní přísun piva, byl měsíc abstinence. Při pohledu na výsledky si však v koutku duše připouštím, že kritici této akce nejspíš budou jásat. Ale jen do té doby, než nejen jim, ale hlavně mně dá poučení místní primář Lukáš Svoboda.

DJ Roxtar.

Snídal pivo, večeřel kokain. Teď jsem už čtyři roky čistej, říká DJ Roxtar

Bez alkoholu a drog nedokázal Dominik Turza alias DJ Roxtar a zároveň hlas populárního maňáska Adolfeena prakticky ani vylézt z postele. „Den jsem začínal pivem, přes den jsem vykouřil až patnáct jointů a den končil dalším alkoholem a kokainem. Stáhlo mě to úplně na dno,” řekl Turza v rozhovoru pro Deník, který se uskutečnil na půdě soukromé terapeutické kliniky NEO v Praze. Právě NEO dalo Turzovi nový směr jeho života a už čtyři roky je bez drog.

Robert Mitrovský v restauraci U Cechu v Novém Jáchymově

Chalupář oživil místní hospodu a připomíná hornický původ obce

Robert Mitrovský odmalička jezdil do Nového Jáchymova na chalupu. V roce 2015 se rozhodl prodat byt v Praze a postavil si tu dům. Navíc jeho manželka odtud pochází. Společně rádi navštěvovali restauraci U Cechu. Když ji ale nájemce opustil a byla uzavřená, přihlásil se vloni v říjnu do výběrového řízení, které obec vyhlásila.

Ve Stekníku na Žatecku se konalo každoroční tradiční setkání chmelařů. Na snímku Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR.

Některé malé domácí pivovary kupují chmel na Zélandu, mrzí předsedu pěstitelů

/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.  

Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR, na archivním snímku.

Některé malé domácí pivovary kupují chmel na Zélandu, mrzí předsedu pěstitelů

/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.