Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Nakoupit, pobavit.

Od sousedů: Za humny začal Veletrh Šumavy

Po čtyřech letech začal v pátek v 9 hodin Veletrh Šumavy v Ulrichsbergu, s asi 150 vystavovateli největší svého druhu v Mühlviertlu. Potrvá do neděle. Vstup je zdarma, parkování také. Na organizaci se podílí přes 400 dobrovolníků. Podrobnosti na www.boehmerwaldmesse.com.

Sedačky již čekají na první fanoušky.

Vstupní brány, parkování, pivo. Co musíte vědět před prvním zápasem v Hradci

To, co se zdálo mnoha fotbalovým generacím v Hradci Králové spíše jako sci-fi, se postupně stává realitou. Už v sobotu 5. srpna své brány otevře zbrusu nová aréna v Malšovicích. S touto událostí se mezi fanoušky vyrojilo i mnoho otázek. Deník proto přináší nejdůležitější informace pro první utkání v nové aréně.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Na Kokeno, Hard nebo No Problem

Tropická vedra vystřídalo chladnější počasí a tolik očekávaný déšť. Nevyzpytatelná předpověď přesto neodradila provozovatele venkovních občerstvení na letních zahrádkách v Prostějově, od nabídky hudebních produkcí. Ty se konají prakticky v každém letním občerstvení.Kdo, kde a kdy vystoupí o prvním prázdninovém víkendu, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Nádražka ve Frýdlantě nad Ostravicí, 1. 8. 2023.

Nádražky Frýdecko-Místecko: Klasika se štamgasty a bez potřeby hotovosti

Prakticky odjakživa patřily k cestování vlakem do Beskyd – i nazpět – restaurace na peronech nejfrekventovanějších železničních stanic. Ty ve Frýdku-Místku či Frýdlantě nad Ostravicí dávno přestaly být jen nádražními „pajzly". Získaly si vlastní stálou klientelu a na rozdíl od mnohých podniků jejich provozovatel vsadil s důvěrou také na bezhotovostní placení.

Osada vycházejícího slunce u řeky Orlice poblíž Hradce Králové oslavila potlachem 92 let své existence. Z původního trampského posezení u táboráku stal vyhlášený, a přesto komorní, folkový festival, na kterém vystupují mistři svého žánru i kamarádi z okol

VIDEO: Wabi Daněk nám chybí, říká šerif hradecké Osady vycházejícího slunce

/VIDEO, FOTO/ Osada vycházejícího slunce u řeky Orlice v Hradci Králové oslavila víkendovým potlachem 92 let své existence. Z původního trampského posezení u táboráku se stal vyhlášený folkový festival. Právě zde měl chatu i oblíbený písničkář Wabi Daněk a jeho žena pomáhá akci pořádat. Místní šerif Jaroslav Pokorný dnes sleduje snahy o necitlivé zastavění osady, která leží v atraktivní lokalitě na okraji krajského města.

Návrat do starých časů nabídl pivovar Jadrníček z Náměště na Hané. S osmičkou pivem, Kombajnistou, sklízí v horkých letních dnech obrovský úspěch

Na Hané hasí žízeň Kombajnista. O osmistupňové pivo je obrovský zájem

Kombajnistou, jak osmistupňové pivo z Náměště na Hané nazvali, se sládek trefil do černého. Přesněji do žízně, která sužuje hrdla cyklistů, turistů i místních štamgastů v červencových vedrech. Na hanácké pivní scéně se Kombajnista poprvé objevil o loňských žních. Letos u Jadrníčků „vykouzlili“ výborně chmelené a pitelné osmičky dvakrát tolik. Zájem o letní pivní šlágr je obrovský.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Hodová v Čechovicích, karaoke či Hard

Po týdnech tropických veder, se počasí trochu umoudřilo a přímo vybízí k tanci a osvěžení. Venkovní akce na letních zahrádkách v Prostějově nabízejí víkend, co víkend pestrý program. Hudební produkce se konají prakticky v každém letním občerstvení.Kdo, kde a kdy vystoupí o prvním prázdninovém víkendu, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Americká fotbalistka Alex Morganová na MS 2023.

Kuře za 650 korun, pivo za tři stovky? Fotbalové MS dojí diváky, ti jsou v šoku

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu trhá rekordy. O vstupenky je enormní zájem a už po prvním týdnu turnaje je jasné, že půjde o nejnavštěvovanější ženský šampionát v historii. Místní podnikavci se rozhodli nelenit a využít návalu fanoušků: ceny za občerstvení jsou podle některých návštěvníků „šokující“ a pořadatelé se stali terčem drsné kritiky.

Bývalý biskupský pivovar v Kroměříži.

Biskupský pivovar v Kroměříži byl jeden z nejstarších v Česku. Dnes chátrá

Bohatou historii má za sebou bývalý biskupský pivovar v Kroměříži. První zmínky o vaření piva ve městě sahají dokonce až do roku 1226. Později, když zakoupilo osadu Kroměříž olomoucké biskupství, se tam vařilo pivo nejen pro panský dvůr, ale i pro okolní šenky. Biskupský pivovar byl zároveň jedním z nejstarších pivovarů v českých zemích.

Návrat do starých časů nabídl pivovar Jadrníček z Náměště na Hané. S osmičkou pivem, Kombajnistou, sklízí v horkých letních dnech obrovský úspěch

Na Hané hasí žízeň Kombajnista. O osmistupňové pivo je obrovský zájem

Kombajnistou, jak osmistupňové pivo z Náměště na Hané nazvali, se sládek trefil do černého. Přesněji do žízně, která sužuje hrdla cyklistů, turistů i místních štamgastů v červencových vedrech. Na hanácké pivní scéně se Kombajnista poprvé objevil o loňských žních. Letos u Jadrníčků „vykouzlili“ výborně chmelené a pitelné osmičky dvakrát tolik. Zájem o letní pivní šlágr je obrovský.

Pivní festival na Panském dvoře v Telči 2023.

Pivní fest v Telči. Krásky dávají pivo na ex, borci ukazují svaly

Pivní fest v Telči letos nebyl pouze zábavou, ale také pomáhal. Tentokrát handicapovaném patnáctiletému Ríšovi Čermákovi z Třeště, který po narození prodělal těžkou resuscitaci a potýká se s řadou zdravotních komplikací. Pivní festival nabídl piva z pěti hostujících pivovarů, byly i soutěže a turnaj v beerpongu.

Všude podívaná!

Od sousedů: Dlažební spektákl v Linci

Při 35. ročníku třídenního festivalu pouličního umění v Linci sleduje kolem čtvrt milionu návštěvníků 789 vystoupení muzikantů, akrobatů, kouzelníků atd. z 29 zemí.

Dobrovolní hasiči z Čech pod Kosířem uspořádali další ročník oblíbených pivních slavností.

VIDEO: Hasiči z Čech vzdávají hold pivu i s palmami

Pivní slavnosti, mají v Čechách pod Kosířem dlouholetou tradici. Pod taktovkou místních dobrovolných hasičů, se čepuje třicet druhů piv a k chuti přijdou i koktejly z nefalšovaného přímořského baru. K večeru pak vše rozpálí živé kapely.

Dopravně-bezpečnostní akce  „Řídím, piju nealko pivo“ se konala i v České Skalici.

FOTO: Policisté poblíž Rozkoše kontrolovali řidiče. Zaměřili se na alkohol

Na hlavní silnici z Jaroměře do Náchoda, poblíž vodní nádrže Rozkoš v České Skalici, hlídkují dopravní policisté poměrně často. Před nedávnem se ale zaměřili především na alkohol za volantem. Konala se celorepubliková dopravně-bezpečnostní akce s příznačným názvem „Řídím, piju nealko pivo“: 

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Na burgry, bigbít i disco

TTropická vedra se trvale usídlily v celé republice a kde jinde se osvěžit, než při hudbě a chlazeném pivu. Letní zahrádky v Prostějově nabízejí víkend, co víkend pestrý program.Hudební produkce se konají prakticky v každém letním občerstvení.Kdo, kde a kdy vystoupí o víkendu 21.-23. července, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Gulášfest na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí; čtvrtek 20. července 2023

Chystáte se do Meziříčí na Gulášfest? Podívejte se, kolik stojí pivo a guláš

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Od čtvrtka do soboty se všichni milovníci guláše pomějí. Ve Valašském Meziříčí na letním stadionu se koná už 20. ročník open-air festivalu pod názvem Gulášfest a milovníci tohoto pokrmu si mohou vybírat z více než 30 druhů této dobroty. K tomu se na čepu objeví různé druhy piv a k hodování je připraven doprovodný program včetně dvaceti kapel.

V pivovaru Malý Janek vaří pivo podle dva a půl tisíce let staré receptury. Podle majitele pivovaru Jiřího Janouška (na snímku) bude první várka hotová za dva týdny.

Kousek Egypta za Prahou. Pivovar vaří pivo z dob Alexandra Velikého a Ptolemaia

Pivo v dávných dobách chutnalo různě. Jednoduché přitom není ani určit, kdy se vlastně začalo vařit. Nejstarší důkaz lze vysledovat až do doby před 11 tisíci lety. Ne vždy byl přitom tento nápoj spojován s chmelem. Právě takové pivo podle dva a půl tisíce let staré receptury uvařil pivovar v Jincích na Příbramsku.

Karviná-Fryštát, bistro BOK of KA.

Restaurace Havířov a Karviná: Na obědy s kartou, na pivo raději s hotovostí

Můžu vyrazit na oběd nebo na pivo bez peněz? Mohu spoléhat na to, že všude berou karty, nebo musím mít hotovost? Otázky, na které se v roce 2023 nabízí zdánlivě jednoduchá odpověď, a sice, že všude se dá dnes platit kartou. Ale je tomu opravdu tak? Jaká je realita, zjišťoval Deník v centrech dvou největších měst okresu – Havířova a Karviné.

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai

Pod Kunětickou horu opět míří hvězdy. Přijedou Kabáti, Mirai, Kryštof i Dymytry

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na Kunětické hoře. Osmnáctý ročník hudebně-kulturního festivalu láká na dvě velká pódia a největší české hvězdy. Areál pod Kuňkou rozezní Kabáti, No name, Wanastowi Vjecy, Anna K., Dymytry nebo Majk Spirit a další. V ceně sobotního lístku na festival je tradičně i vstup na hrad zdarma. Na dvoudenním hudebním festivalu ve stínu jedné z nejhezčích památek Pardubického kraje nebudou chybět vratné kelímky na pivo.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice.

Od přístavku u hospody k vlastnímu provozu. Pivovar Koníček láká na lepší chuť

Když Mojmír Velký z Vojkovic na Frýdecko-Místecku v patnácti letech nastupoval do učení na sladovníka, předpokládal, že po škole nastoupí do práce v nedalekém pivovaru Radegast. A tak se také stalo. Psal se rok 2001 a on po škole nastoupil do pivovaru v Nošovicích. Jenže pak přišel rok 2006 a on se rozhodl vařit vlastní pivo. Důvodem bylo mimo jiné to, že jeho matka už několik let vedla restauraci U Koníčka, která velmi rychle získala věhlas a hosty z širokého okolí.

Jezero Milada na Ústecku.

Jezero Milada: Průzračná voda, ráj pro sportovce, pivo za pade a vratné kelímky

/FOTO, VIDEO/ Klobása přes celý tácek za 90 korun, grilovaný hermelín za 75 korun a čepovaná plznička 0,5 litru za 50 korun. Na Miladě jsou ceny jídla a pití normální. V centru krajské metropole dáte v klasických kamenných restauracích za pivo a limonádu víc než na největší vodní ploše na Ústecku. Využít na ústecké části Milady můžete pět stánků.

Akce nazvaná Zažij pivovar jinak se konala v sobotu v Brně, v tamním pivovaru Starobrno.

Slavnost v brněnském Starobrnu: prohlídka pivovaru nebo pivo za třicet korun

/VIDEO/ Pivovar Starobrno pozval letos už podruhé na návštěvu „k sobě domů“. Za skvělou muzikou, zábavou a samozřejmě pivem se lidé mohli vypravit v sobotu 15. července a zpestřit si tak prázdninové odpoledne a večer. Vstupné se neplatilo a milovníci pěnivého moku si užívali pivo po třiceti korunách. 

V domě U zlaté štiky se smělo nalévat víno už před staletími

Za pivem i za vínem. Lákavé nabídky pro turisty nabízí Olomouc

Zajímavou novinku pro turisty si během léta mohou užít návštěvníci a obyvatelé Olomouce. Každé sobotní odpoledne mohou vyrazit na komentovanou prohlídku historického centra zakončenou degustací vína. Průvodce je postupně zavede na místa, která byla v historii a jsou i v současnosti spojená s dobrým vínem a pivem.

Platba kartou? V řadě barů a restaurací stále něco nemožného

Hospody v Brně jen s hotovostí: K pivu patří mariáš, ne platební karty, zaznělo

/TEST DENÍKU/ Horké letní odpoledne, náročný pracovní den vyzývá k několika oroseným pivům na zahrádkách brněnských podniků. „Karty nebereme,“ reagují v Brně mnozí členové personálu při žádosti o zaplacení. Jen v širším centru najdou lidé takových podniků přinejmenším deset. Zatímco v menších městech zákazníci podobný scénář očekávají, mezi většími je Brno spíše výjimkou. Poplatky za platbu kartou přitom zdaleka nejsou tak likvidační, jak restauratéři často prezentují.

Platba kartou? V řadě barů a restaurací stále něco nemožného

Hospody v Brně jen s hotovostí: K pivu patří mariáš, ne platební karty, zaznělo

Horké letní odpoledne. Náročný pracovní den přímo vyzývá dát si pár orosených piv na zahrádkách brněnských podniků. „Karty nebereme,“ reagují však mnozí členové personálu při žádosti o zaplacení. Podobnou situaci již zažil takřka každý. Ani Brno není v tomto ohledu výjimkou, jen v širším centru města najdou lidé takových podniků přinejmenším deset. Poplatky za platbu kartou přitom zdaleka nejsou tak likvidační, jak restauratéři často prezentují.

Pouť v Oslavanech.

Tipy na víkend na Brněnsku. Oslavany ožijí poutí, Rosice zase pivem

Třetí prázdninový víkend nabídne na Brněnsku opět spoustu akcí. V Oslavanech se lidé mohou těšit na Karmelskou pouť s bohatým doprovodným programem. Vystřelení růže nebo vítr ve vlasech na řetízkáči tak bude nedílnou součástí akce. V Rosicích si na své přijdou milovníci piva. Konat se zde totiž bude Pivní a hudební festival. Winning Group Arenu poctí svojí návštevou světoznámý Johnny Depp. Se svojí kapelou zazpívá největší hity.

Z extrémního pivního půlmaratonu 'Zábořský sudmaraton' v Záboří nad Labem.

Pivaři se potřetí vydají na trať extrémního závodu s názvem Zábořský sudmaraton

/FOTOGALERIE/ Vrchol letošní pivně-soutěžní sezony se uskuteční v sobotu 15. července od 9.30 hodin na hřišti Červeňák v Záboří nad Labem. Každý, kdo umí chodit a pít pivo, je organizátory třetího Zábořského sudmaratonu vítán a může poměřit své síly s ostatními borci, ale i sám se sebou při zdolání půlmaratonu a vypití deseti piv.

Z extrémního pivního půlmaratonu 'Zábořský sudmaraton' v Záboří nad Labem.

Pivaři se potřetí vydají na trať extrémního závodu s názvem Zábořský sudmaraton

/FOTOGALERIE/ Vrchol letošní pivně-soutěžní sezony se uskuteční v sobotu 15. července od 9.30 hodin na hřišti Červeňák v Záboří nad Labem. Každý, kdo umí chodit a pít pivo, je organizátory třetího Zábořského sudmaratonu vítán a může poměřit své síly s ostatními borci, ale i sám se sebou při zdolání půlmaratonu a vypití deseti piv.