První květnový víkend přinese na Vysočině možnost nakouknout do zákulisí práce profesionálních hasičů. Na Žďársku mohou lidé vyrazit na Den koní do Bystřice či jarní chovatelskou výstavu do Nového Města. Nadšence traktorů zaujme traktoriáda v Herálci s bohatým programem. Přinášíme vám přehled víkendových akcí v kraji.
Státní svátek 1. máj, se slaví více než století. V Prostějově se v posledních desetiletích scházejí lidé v Kolářových sadech. Jinak tomu nebylo ani letos, v okolí hvězdárny se bavily všechny generace. Děti soutěžemi, dospělí hudbou a občerstvením.
/ANKETA/ Příjemné májové počasí přímo vybízí k posezení u žejdlíku dobře chlazeného piva. Také na Litoměřicku a Podřipsku ho umějí sládkové uvařit jedna báseň. Kde si podle vás hosté nejlépe pochutnají?
Jaro je v plném proudu, slunce konečně začíná hřát a cyklisti se už nemůžou dočkat, až opráší kola a vyrazí na první pořádnou projížďku. A kde jinde začít sezonu než na Postřižinském Cyklootvíráku v Nymburce? V sobotu 3. května se parta cyklo nadšenců opět sejde u pivovaru, aby si užila pohodových 41 kilometrů, zastávky na dobroty i orosenou odměnu v cíli.
Kam se o víkendu vydat na Pelhřimovsku? Skvělou zábavu slibují slavnosti piva v Želivě, pestrou nabídku regionálních potravin a řemeslných výrobků najdete na jarmarku v Pelhřimově.
Kdykoliv se v rozhodujícím finálovém utkání dotkl puku, celá pardubická hala na něj pískala. Brněnský útočník Kristián Pospíšil se dočkal velké nenávisti, za svůj finálový příběh s Lukášem Sedlákem. Oba provokatéři do sebe šili ve všech sedmi duelech, po úterním rozhodujícím duelu se však poplácali po ramenou. „Na ledě neznáme bratra, ale kdybychom se potkali mimo něj, je to úplně jiný život,“ řekl Sedlák do kamery Oneplay Sport.
Historicky první Noc pivovarů, do níž se zapojila dvacítka malých i velkých pivovarů z Plzeňského kraje, byla oslavou českého pivovarnictví. Navzdory deštivému počasí si cestu za sládky a poznáváním pivovarského řemesla našly zhruba tři tisíce návštěvníků. Zájem byl o komentované prohlídky pivovarů, slepé degustace i doprovodný program.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Alespoň to tvrdí jedno okřídlené pořekadlo. Platí to u vás obci? Pojďme mezi pivovary Hradecka vybrat ten nejlepší. Právě začalo nominační kolo další ankety Hradeckého deníku.
Šestý ročník Odemykání Pekla přilákal v sobotu 26. dubna návštěvníky do malebné přírodní rezervace u Zahrádek, kde se tradičně zahajuje turistická sezóna. Akce nabídla nejen pohádkovou atmosféru a zábavu pro všechny generace, ale také širokou škálu občerstvení. Starostové čtyř obcí symbolicky otevřeli brány Pekla, čímž stvrdili význam spolupráce v regionu.
V České Lípě žije muž, který se rozhodl vyřešit problém domácího točení piva vskutku originálním způsobem. Zdeněk Kučera si postavil výčep, který využívá PET lahve místo tradičních nerezových sudů. A co je na tom nejzajímavější? Výčep je přenosný, funguje bez elektřiny a navíc si s ním načepujete pivo jako s profesionální pípou.
Pšeničné pivo, preclíky, typické německé kroje. To jsou některé z atributů, které jsou součástí tradičního festivalu česko-bavorské kultury Treffpunkt, jenž se už pojedenácté koná v areálu DEPO2015 v Plzni. Akce odstartovala ve čtvrtek večer a pokračovat bude až do soboty.
Na osobnosti sériového vraha Jaroslava Stodoly se už v dětství neblaze podepsal jeho násilnický otec. Zkázu dokonala manipulativní manželka Dana Stodolová. Život jejího muže přibližuje další díl série Příběhů zla Jiřího Nováčka.
Po kolejích na nevyužívané lokální železniční trati v Žacléři vyjedou poprvé příští týden šlapací a motorové drezíny. Turisty povozí 1. května a poté při dalších akcích v průběhu roku. Motorové drezíny budou v provozu i během letních prázdnin. Dlouho to přitom vypadalo, že plán na nevšední turistickou atrakci, která není jen tak k vidění, ztroskotá. Letos se záměr podaří uskutečnit. Trať Královec - Žacléř patří od roku 2023 soukromé firmě TMŽ, která ji odkoupila od Správy železnic.
Příroda, pěší výlety, řemeslné pivo a jedinečné regionální zážitky. To vše přináší letošní ročník Beskydské pivní stezky, která se slavnostně otevírá v sobotu 26. dubna 2025.
Pivo je bezpochyby nejoblíbenějším nápojem Čechů. A Plzeňsko je regionem, který se díky němu proslavil po celém světě. Napomohl tomu zrod ležáku plzeňského typu, na jehož uvaření v roce 1842 měl největší zásluhu bavorský sládek Josef Groll. V Plzni i v obcích a městech na severním a jižním Plzeňsku ale funguje poměrně velké množství dalších pivovarů. Který pivovar je v regionu podle vás nejlepší? O tom můžete hlasovat v anketě, kterou vyhlásil Deník.
Tři tisíce let staré bronzové vědro nalezené na Pardubicku obsahovalo kdysi nápoj z různých bylin a také prosa. Toto zjištění stálo na počátku projektu, jehož výsledkem je novodobý produkt, prosné pivo Sluneční Bárka. O historii nálezu, který inspiroval i současné pivovarníky, budou v úterý 22. dubna v Oblastním muzeu v Ústí nad Labem vyprávět archeolog Jan Jílek a historik Tomáš Libánek. Těšte se i na ochutnávku!
V roce 2014 založil břeclavský minipivovar Frankies, nyní se po více jak deseti letech Břeclavan Štěpán Přikryl rozhodl pro velkou životní změnu. Začal studovat vysokou školu a z majitele minipivovaru se stane ergoterapeutem. „Občas v životě udělám radikální řez a změním směr," říká Přikryl.
Cyklisté i turisté na Kraslicku mohou jásat. Tamní pivovar Krušnohor otevřel na Velký pátek tamní Beerstvo. Otevřeno bude až do velikonočního pondělí a poté každý víkend, dle počasí. Součástí této občerstvovací oázy je servis, nabíječka i myčka pro kola zdarma. A jak říká se smíchem majitel pivovaru Vlastislav Kopecký, opláchnout od bahna se zde mohou i samotní bajkeři. Zároveň prozradil, že milovníky piva čeká jedna velká novinka. Pivovar se snaží držet krok s dobou a modernizuje výrobu pěnivého moku. Výsledkem budou opět kvalitní piva a může se rozšířit i jejich sortiment.
Parádní atmosféra doprovázela hokejové šílenství na Zelném trhu při čtvrtečním promítání prvního duelu finálové série. Společné fandění Kometě v centru Brna si nenechaly ujít tisíce fanoušků, které vzaly útokem i stánky s občerstvením. Stejně jako ve Winning Group Areně si mohly dopřát Vychytanej bůček, na Zelený čtvrtek je však čekala i jedna novinka – modré pivo. Deník zjišťoval ceny jídla i pití při promítání finále mezi Kometou a Pardubicemi.
Pivovar Budějovický Budvar měl loni už druhým rokem po sobě rekordní tržby. Meziročně se zvýšily o více než osm procent na 3,67 miliardy korun. Posílil prodej na domácím trhu a hlavně v zahraničí. Výsledek hospodaření zveřejní společnost v červnu. Pivovar v lednu informoval, že loni uvařil rekordních 1,927 milionu hektolitrů piva, meziročně o 3,3 procenta víc.
Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Deník proto vyhlásil krajskou anketu, který pivovar v Karlovarském kraji podle vás vaří to nejlepší pivo. Stále můžete hlasovat pro svého favorita, nic není ztraceno.
/SERIÁL/ Unikátní pivovar ve vlastnictví církevního řádu. Přesně takový najdete v Želivě, blíže ho představujeme v novém seriálu Pivovary na Pelhřimovsku. Dozvíte se, jak se v Želivě staletá tradice prolíná se současností a kde všude vlastní pivo využívají. V minulých dílech jsme vám představili pelhřimovský pivovar Poutník a Rodinný pivovar Bernard z Humpolce, postupně vás seznámíme i s pivovary v Pacově a Kamenici nad Lipou.
Doslova turbulentní atmosféra v doprovodu hokejového šílenství zavládla úderem osmnácté hodiny před Automatickými mlýny v Pardubicích. Promítání prvního domácího finálového zápasu extraligy ledního hokeje si nenechaly ujít stovky rozvášněných fanoušků. Nechybělo ani vychlazené pivo, jehož cenu Deník zjišťoval.
Pardubice opšt po roce nastupují do finále hokejové extraligy, kde je čeká houževnatá Kometa Brno, se kterou hráli ve finále pře třinácti lety. Tým z východních Čech je odhodlaný získat titul, přestože se musí vypořádat s několika zraněními. Brněnská Kometa, která překvapivě vyřadila Spartu, je známá svou taktickou hrou a rychlými protiútoky. Finálová série slibuje napínavé souboje a bouřlivou atmosféru na obou stadionech. A jak v rozhovoru říká tahoun Jiř Smejkal, pár piv v Brně hráči Dynama asi schytají…
I na Krnovsku řada podniků slaví jaro a velikonoční svátky naražením zelených speciálů. Na několikadenní nabídku můžete narazit v centru města, v Úvalně nebo klubu Kofola. Na čepu bude v Krnově několik druhů piva. Ne všichni však vaření zeleného piva vítají.
Na Zelený čtvrtek bývala dříve na stole špenátová polévka, dnes ji často nahrazuje půllitr zeleného piva. V Ostravě ho letos budou čepovat hospody od Poruby po Zábřeh a na milovníky piva čeká pestrá nabídka. K ochutnání budou klasické ležáky i voňavé speciály typu ALE.
Velké oblibě se těší Zelené pivo. V pivovaru Starobrno jej v letošním roce vařili už podvacáté. V prodeji je tradičně v období Velikonoc, konkrétně na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 17. dubna. K vaření zeleného piva se postupně přidaly i další pivovary na jihu Moravy.
Blížící se Velikonoce přináší pivařům v Plzeňském kraji opět po roce možnost ochutnat pivní speciály. Místní sládci přichystali nejen typická zelená piva, ale například také mok vařený na základě středověkých klášterních receptur.
Špenát vám nechutná a zelené tričko nesluší? Nevadí, velikonoční pivní speciály budou na Zelený čtvrtek k dostání i v olomouckých restauracích. Hospodští se většinou shodují: Kdo dřív přijde, ten pije. Množství zásob je omezené. Olomoucký deník přináší výběr některých podniků, kde budou zelené pivo čepovat.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V již jedenáctém díle našeho seriálu jsme zamířili do místa, kde vítězí tradiční český pašerák nebo smažený sýr. Byli jsme ve Fírovce.
/OSOBNOST DENÍKU/ Fotbalisté Jičíněvsi se dočkali teprve druhého vítězství v sezoně, ale stálo za to. Na hřišti silné Libáně dokázali zvítězit 3:2 a ukázali, že je rozhodně nelze odepisovat. Hrdinou zápasu byl čtyřiadvacetiletý Josef Szkibik, který dvěma góly položil základ k nečekané výhře. Pro Jičínský deník prozradil nejen detaily z utkání, ale i zákulisí týmu a svůj fotbalový příběh.
Národní nápoj Čechů je pivo. Aby ne, vždyť ročně údajně na jednoho člověka připadá 256 piv. Nejedno z nich se uvaří na Českokrumlovsku. A vůbec nejsou špatná. Zdejší minipivovary dokonce sklízejí uznání u odborných porot.
Zelený čtvrtek je ve velikonočním týdnu dnem, kdy by lidé měli podle tradice dát přednost zelené barvě – v oblečení, ale třeba i volbě toho, co si dát k obědu. A právě tehdy se začíná v hospodách a restauracích na Vysočině čepovat originální zelené pivo. Rezervace je do něktrých podniků nutná.
Jindřichohradečtí policisté se v pondělí zapojili do dopravně preventivní akce s názvem Řídím, piju nealko pivo. Projekt ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven funguje už řadu let. Řidiči, kteří mají při policejní kontrole vše v pořádku, dostanou jako odměnu osvěžení v podobě nealkoholického piva a jednorázového alkohol testeru.
Tři a půl tisíce litrů zeleného piva letos připravuje Pivovar Kroměříž, který vaří pivo pod značkou Maxmilian. I když jde o sezonní záležitost omezenou zhruba na dva týdny, výroba rok od roku roste.
Zelený čtvrtek, zelené pivo. Ostřílení štamgasti mění zlatavý mok za jeho zelenou variantu a do restaurací zavítají i lidé, kteří běžně pivu neholdují.
Zelené pivo se stalo v posledních letech neodmyslitelnou součástí velikonočních oslav v Česku, a Zlín není výjimkou. Na zelený čtvrtek řada podniků zařadí do nabídky tento speciál, který láká svou netradiční barvou. Deník proto přináší pět tipů, kam ve Zlíně vyrazit na půllitr čepovaného zeleného piva a užít si velikonoční atmosféru.
/FOTO, VIDEO/ Jedenáctistupňový Džbán a dvanáctistupňový Březňák si zájemci od pondělí mimořádně koupí u stánku na Masarykově náměstí ve Vyškově. Prodej tam začal jako součást Velikonočních trhů, které potrvají do čtvrtka. Oba ležáky jsou známé ve spojení s dlouhodobě uzavřeným Pivovarem Vyškov.
Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Táborský deník pro vás připravil okresní anketu, který pivovar na Táborsku podle vás vaří to nejlepší pivo. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.
Jarní kolo třetího ročníku karetního turnaje ve hře Prší se konalo v pátek 11. dubna v komunitním centru v Bohdanči. U osmi stolů se utkalo 32 hráček a hráčů. Sud piva a pohár vyhrál Tomáš Doubek, stříbrnou příčku obsadil Roman Beneš, bronz vybojoval Jiří Nulíček a pomyslná bramborová medaile patřila Kateřině Dlouhé. Podzimní kolo je naplánováno na listopad.
Lidová veselice s hudbou, jídlem a pivem oslovila všechny generace. Premiérový ročník gastrofestivalu Prostějov na talíři přitáhl do Kolářových sadů davy lidí. Ti se bavili s živými kapelami, baštili delikatesní speciality a pivo všech druhů teklo proudem.
Setkání se sládky, prohlídku varen i zcela nové pivní speciály. To všechno nabídne 25. dubna v Plzeňském kraji první ročník akce nazvané Noc pivovarů. V regionu se do ní zapojí dvacet výrobců oblíbeného českého nápoje.
/SOUTĚŽ/ Další ročník jedné z největších kulturních akcí jara na Prostějovsku je za dveřmi. Čarodějnice Plumlov 2025 nabízí opět velmi zajímavý program. V kempu Žralok pod plumlovským zámkem vystoupí tři známé kapely v čele s Harlej a pestrý program je připraven i pro děti. Čtenáři Deníku mohou vyhrát volné vstupenky.
/KOMENTÁŘ/ Slovo má obrovskou moc. Urážky zraňují, stejně, někdy dokonce víc než facka. A co se stane, když ulétne celebrita na vesnici? Nic, skoro nic. Případ, v jehož hlavní roli vystupuje fotbalista Petr Švancara, naznačuje, že v českém prostředí se neměří všem stejným metrem.
Semifinále mezi Kometou Brno a Spartou Praha zatím naplňuje očekávání. Duely jsou plné napětí, emocí či těsných výsledků, vzájemné zápasy těchto dvou klubů jsou svátkem českého hokeje. Už příští rok navíc jejich soupeření nabyde nových rozměrů, Kometě totiž na výstavišti roste Arena Brno, která má konkurovat pražské O2 areně.
Ve varnsdorfském Pivovaru Kocour se koncem března konal již sedmý ročník juniorské barmanské soutěže Kocour Cup, kterou pořádala VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf společně s Pivovarem Kocour Varnsdorf. Finančně akci podpořil Ústecký kraj a odborným garantem byla Česká barmanská asociace.
/FOTO, VIDEO/ Na loňský úspěch s prodejem limitované edice piva Džbán naváže Vyškov na nadcházejících Velikonočních trzích. Kromě tohoto jedenáctistupňového ležáku si tady však zájemci zakoupí také dvanáctistupňový Březňák. Připomenou si tak éru dlouhodobě uzavřeného Pivovaru Vyškov, který byl oběma ležáky známý.
Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Deník proto vyhlašuje krajskou anketu, který pivovar v Karlovarském kraji podle vás vaří to nejlepší pivo. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.
Velikonoce v Česku nejsou jen o tradičních pokrmech, ale stále více i o pivních speciálech, které přinášejí pivovary po celé zemi. Zelené pivo, symbol Zeleného čtvrtka, se stalo oblíbenou tradicí, ale nabídka se rozšiřuje o další unikátní kreace. Letošní rok přináší pestrou paletu pivních novinek, které potěší i ty nejnáročnější pivaře.