Doslova turbulentní atmosféra v doprovodu hokejového šílenství zavládla úderem osmnácté hodiny před Automatickými mlýny v Pardubicích. Promítání prvního domácího finálového zápasu extraligy ledního hokeje si nenechaly ujít stovky rozvášněných fanoušků. Nechybělo ani vychlazené pivo, jehož cenu Deník zjišťoval.
Pardubice opšt po roce nastupují do finále hokejové extraligy, kde je čeká houževnatá Kometa Brno, se kterou hráli ve finále pře třinácti lety. Tým z východních Čech je odhodlaný získat titul, přestože se musí vypořádat s několika zraněními. Brněnská Kometa, která překvapivě vyřadila Spartu, je známá svou taktickou hrou a rychlými protiútoky. Finálová série slibuje napínavé souboje a bouřlivou atmosféru na obou stadionech. A jak v rozhovoru říká tahoun Jiř Smejkal, pár piv v Brně hráči Dynama asi schytají…
I na Krnovsku řada podniků slaví jaro a velikonoční svátky naražením zelených speciálů. Na několikadenní nabídku můžete narazit v centru města, v Úvalně nebo klubu Kofola. Na čepu bude v Krnově několik druhů piva. Ne všichni však vaření zeleného piva vítají.
Na Zelený čtvrtek bývala dříve na stole špenátová polévka, dnes ji často nahrazuje půllitr zeleného piva. V Ostravě ho letos budou čepovat hospody od Poruby po Zábřeh a na milovníky piva čeká pestrá nabídka. K ochutnání budou klasické ležáky i voňavé speciály typu ALE.
Velké oblibě se těší Zelené pivo. V pivovaru Starobrno jej v letošním roce vařili už podvacáté. V prodeji je tradičně v období Velikonoc, konkrétně na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 17. dubna. K vaření zeleného piva se postupně přidaly i další pivovary na jihu Moravy.
Blížící se Velikonoce přináší pivařům v Plzeňském kraji opět po roce možnost ochutnat pivní speciály. Místní sládci přichystali nejen typická zelená piva, ale například také mok vařený na základě středověkých klášterních receptur.
Špenát vám nechutná a zelené tričko nesluší? Nevadí, velikonoční pivní speciály budou na Zelený čtvrtek k dostání i v olomouckých restauracích. Hospodští se většinou shodují: Kdo dřív přijde, ten pije. Množství zásob je omezené. Olomoucký deník přináší výběr některých podniků, kde budou zelené pivo čepovat.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V již jedenáctém díle našeho seriálu jsme zamířili do místa, kde vítězí tradiční český pašerák nebo smažený sýr. Byli jsme ve Fírovce.
/OSOBNOST DENÍKU/ Fotbalisté Jičíněvsi se dočkali teprve druhého vítězství v sezoně, ale stálo za to. Na hřišti silné Libáně dokázali zvítězit 3:2 a ukázali, že je rozhodně nelze odepisovat. Hrdinou zápasu byl čtyřiadvacetiletý Josef Szkibik, který dvěma góly položil základ k nečekané výhře. Pro Jičínský deník prozradil nejen detaily z utkání, ale i zákulisí týmu a svůj fotbalový příběh.
Národní nápoj Čechů je pivo. Aby ne, vždyť ročně údajně na jednoho člověka připadá 256 piv. Nejedno z nich se uvaří na Českokrumlovsku. A vůbec nejsou špatná. Zdejší minipivovary dokonce sklízejí uznání u odborných porot.
Zelený čtvrtek je ve velikonočním týdnu dnem, kdy by lidé měli podle tradice dát přednost zelené barvě – v oblečení, ale třeba i volbě toho, co si dát k obědu. A právě tehdy se začíná v hospodách a restauracích na Vysočině čepovat originální zelené pivo. Rezervace je do něktrých podniků nutná.
Jindřichohradečtí policisté se v pondělí zapojili do dopravně preventivní akce s názvem Řídím, piju nealko pivo. Projekt ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven funguje už řadu let. Řidiči, kteří mají při policejní kontrole vše v pořádku, dostanou jako odměnu osvěžení v podobě nealkoholického piva a jednorázového alkohol testeru.
Tři a půl tisíce litrů zeleného piva letos připravuje Pivovar Kroměříž, který vaří pivo pod značkou Maxmilian. I když jde o sezonní záležitost omezenou zhruba na dva týdny, výroba rok od roku roste.
Zelený čtvrtek, zelené pivo. Ostřílení štamgasti mění zlatavý mok za jeho zelenou variantu a do restaurací zavítají i lidé, kteří běžně pivu neholdují.
Zelené pivo se stalo v posledních letech neodmyslitelnou součástí velikonočních oslav v Česku, a Zlín není výjimkou. Na zelený čtvrtek řada podniků zařadí do nabídky tento speciál, který láká svou netradiční barvou. Deník proto přináší pět tipů, kam ve Zlíně vyrazit na půllitr čepovaného zeleného piva a užít si velikonoční atmosféru.
/FOTO, VIDEO/ Jedenáctistupňový Džbán a dvanáctistupňový Březňák si zájemci od pondělí mimořádně koupí u stánku na Masarykově náměstí ve Vyškově. Prodej tam začal jako součást Velikonočních trhů, které potrvají do čtvrtka. Oba ležáky jsou známé ve spojení s dlouhodobě uzavřeným Pivovarem Vyškov.
Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Táborský deník pro vás připravil okresní anketu, který pivovar na Táborsku podle vás vaří to nejlepší pivo. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.
Jarní kolo třetího ročníku karetního turnaje ve hře Prší se konalo v pátek 11. dubna v komunitním centru v Bohdanči. U osmi stolů se utkalo 32 hráček a hráčů. Sud piva a pohár vyhrál Tomáš Doubek, stříbrnou příčku obsadil Roman Beneš, bronz vybojoval Jiří Nulíček a pomyslná bramborová medaile patřila Kateřině Dlouhé. Podzimní kolo je naplánováno na listopad.
Lidová veselice s hudbou, jídlem a pivem oslovila všechny generace. Premiérový ročník gastrofestivalu Prostějov na talíři přitáhl do Kolářových sadů davy lidí. Ti se bavili s živými kapelami, baštili delikatesní speciality a pivo všech druhů teklo proudem.
Setkání se sládky, prohlídku varen i zcela nové pivní speciály. To všechno nabídne 25. dubna v Plzeňském kraji první ročník akce nazvané Noc pivovarů. V regionu se do ní zapojí dvacet výrobců oblíbeného českého nápoje.
/SOUTĚŽ/ Další ročník jedné z největších kulturních akcí jara na Prostějovsku je za dveřmi. Čarodějnice Plumlov 2025 nabízí opět velmi zajímavý program. V kempu Žralok pod plumlovským zámkem vystoupí tři známé kapely v čele s Harlej a pestrý program je připraven i pro děti. Čtenáři Deníku mohou vyhrát volné vstupenky.
/KOMENTÁŘ/ Slovo má obrovskou moc. Urážky zraňují, stejně, někdy dokonce víc než facka. A co se stane, když ulétne celebrita na vesnici? Nic, skoro nic. Případ, v jehož hlavní roli vystupuje fotbalista Petr Švancara, naznačuje, že v českém prostředí se neměří všem stejným metrem.
Semifinále mezi Kometou Brno a Spartou Praha zatím naplňuje očekávání. Duely jsou plné napětí, emocí či těsných výsledků, vzájemné zápasy těchto dvou klubů jsou svátkem českého hokeje. Už příští rok navíc jejich soupeření nabyde nových rozměrů, Kometě totiž na výstavišti roste Arena Brno, která má konkurovat pražské O2 areně.
Ve varnsdorfském Pivovaru Kocour se koncem března konal již sedmý ročník juniorské barmanské soutěže Kocour Cup, kterou pořádala VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf společně s Pivovarem Kocour Varnsdorf. Finančně akci podpořil Ústecký kraj a odborným garantem byla Česká barmanská asociace.
/FOTO, VIDEO/ Na loňský úspěch s prodejem limitované edice piva Džbán naváže Vyškov na nadcházejících Velikonočních trzích. Kromě tohoto jedenáctistupňového ležáku si tady však zájemci zakoupí také dvanáctistupňový Březňák. Připomenou si tak éru dlouhodobě uzavřeného Pivovaru Vyškov, který byl oběma ležáky známý.
Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Deník proto vyhlašuje krajskou anketu, který pivovar v Karlovarském kraji podle vás vaří to nejlepší pivo. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.
Velikonoce v Česku nejsou jen o tradičních pokrmech, ale stále více i o pivních speciálech, které přinášejí pivovary po celé zemi. Zelené pivo, symbol Zeleného čtvrtka, se stalo oblíbenou tradicí, ale nabídka se rozšiřuje o další unikátní kreace. Letošní rok přináší pestrou paletu pivních novinek, které potěší i ty nejnáročnější pivaře.
/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník v prosinci loňského roku spustil seriál Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Náš reportér zamířil již do deseti hospůdek či restaurací a právě z prvních deseti podniků nyní hledáme ten nejatraktivnější a nejzajímavější.
/PŘEHLEDNĚ/ Oslavy patnáctných narozenin pivovaru v Pacově, zahájení turistické sezony v Pelhřimově nebo hrané prohlídky v Želivě. To všechno a ještě mnohem více nabídne víkend na Pelhřimovsku.
Na 1300 kilometrů dlouhou cestu se vydala zásilka plzeňského ležáku Pilsner Urquell. Jejím cílem je Vatikán, kam podle tradice pivo putuje u příležitosti nadcházejících Velikonoc. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje pivu požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub. Kromě samotného piva věnovali pivovarníci papeži ještě speciální dárek – pivní sklenici z dílny tradiční české sklárny Rückl.
Kultovní a bez diskuzí nejstarší venkovní občerstvení v Prostějově odtajnilo svůj program na sezonu 2025. Oblíbená zastávka v biokoridoru Hloučela – Občerstvení u Abrahámka nabízí každý víkend živou hudbu a delikatesní langoše a další speciality.
Semifinále play-off extraligy mezi Kometou a Spartou se vrací do pražské O2 Areny, která bude ve středu opět natřískaná do posledního místa. Plno však bude i jinde. Například v Kometa Pubu, kde pravidelně sledují zápasy brněnského klubu desítky jeho příznivců. Ti mohou Kometě fandit dvojnásob, za každý její vstřelený gól totiž dostanou pivo zdarma, za výhru jsou obdarováni panákem.
Národní nápoj Čechů je pivo. Aby ne, vždyť ročně údajně na jednoho člověka připadá 256 piv. Které pivo je podle vás to nejlepší? Českobudějovický deník vyhlašuje anketu, který pivovar na Českobudějovicku podle vás vaří to nejlepší pivo.
Restaurace Na Garážích v Kladně přichází s neobvyklou nabídkou, která láká milovníky piva na bezkonkurenční ceny. Majitel Michal Cepák zavedl speciální pondělky a úterky.
Chachaři – byť ne ti z ostravského Baníku, ale z ostravského gastronomického řetězce stejného jména – vstoupili do Oder na Novojičínsku. Město od dubna přepustilo jejich franšíze slavný Dělnický dům!
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Téměř stoletou historií se pyšní zlínská Pivnice U Máců na Tyršově nábřeží. Podnik, jehož budova původně sloužila jako sklad přerovského pivovaru Zubr, je navíc stále věrná této značce. Přerovské pivo tam čepují dodnes.
/FOTO, VIDEO/ Ministerská přepadovka u nelegální skládky v Křižanovicích u Bučovic, petice proti garážového domu, další návrat vyškovského piva i kurz nových výsadkářů. Minulý týden byl na Vyškovsku pestrý na události a zajímavosti. Prohlédněte si náš pravidelný souhrn.
/SERIÁL/ Vlastní cestou k poctivému českému pivu. Tímto heslem se řídí humpolecký Rodinný pivovar Bernard, který představujeme v novém seriálu Pivovary na Pelhřimovsku. Dozvíte se, čím se humpolecký pivovar odlišuje od ostatních a jak se vypořádal s krizí v době covidu. V minulém díle jsme vám představili pelhřimovský pivovar Poutník, postupně vás seznámíme i s dalšími pivovary v Pacově, Kamenici nad Lipou a Želivě.
Muže, který vypil půl litru tvrdého alkoholu poté usedl za volant, dopadli v sobotu dopoledne policisté ve Zlíně. Muži hrozí až rok za mřížemi a zákaz řízení.
Na ledě jsou to zatím parádní bitvy, které po čtyřech představeních znamenají vyrovnanou sérii mezi Kometou a Spartou. Dva beznadějně vyprodané semifinálové duely v brněnské Winning Group Areně však nepřinesly nápor jen hokejistům a fanouškům, ale i mužům a ženám za pulty stánků, kteří se starají nejen o pitný režim během napínavých zápasů v play-off. Při nich si pořádně máknou.
/FOTO, VIDEO/ Druhý rok vaření piva oslavil v sobotu 5. dubna děčínský pivovar Sever. Do pivovarského areálu v děčínském podzámčí si i díky příjemnému počasí našlo cestu několik stovek lidí. Na ty čekala piva z produkce Severu, nechybělo občerstvení nebo hudba.
Pivo, burger i tvrdý alkohol. Takhle rozmanitou večeři si dal 23letý ve čtvrtek v restauraci na Kostelecké ulici. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by měl v úmyslu zaplatit. Místo úhrady účtu usnul, následně chtěl opustit lokál záchodovým okénkem. Měl ale smůlu, protože vedlo na uzavřenou restaurační zahrádku.
Americká cla mohou táborskou firmu Brisk, která vyrábí zapalovací svíčky a snímače do aut, negativně ovlivnit několika způsoby. Dopad může mít na přímý export jednotlivých součástek, což je ale jen do pěti procent produkce. Největší podíl výrobků směřuje k výrobcům aut.
Dlouhých čtyřicet tři let. Takovou dobu čeká fotbalový Baník Ostrava na dvě ligová vítězství nad pražskou Spartou v rámci jedné sezony. Na začátku osmdesátých let se významně na triumfech týmu vedeného legendárním Evženem Hadamczikem podílel Augustin Antalík, někdejší záložník či útočník, který v obou duelech skóroval. „Dodnes si na to vzpomínám,“ říká v povídání pro Deník muž, jenž byl specialistou na rivala z Letné. Ukončit sérii mohou Slezané v sobotu ve Vítkovicích.
/FOTO, VIDEO/ Na loňský úspěch s prodejem limitované edice piva Džbán naváže Vyškov na nadcházejících Velikonočních trzích. Kromě tohoto jedenáctistupňového ležáku si tady však zájemci zakoupí také dvanáctistupňový Březňák. Připomenou si tak éru dlouhodobě uzavřeného Pivovaru Vyškov, který byl oběma ležáky známý.
Velký zájem fanoušků rovná se velká spotřeba jídla a pití. Na semifinálová extraligová utkání Hradce a Pardubic se nepřipravují jen hokejisté, policie nebo fanoušci. Důkladně se museli připravit také muži a ženy za pultem, kteří se starali nejen o pitný režim diváků v rozpálené aréně.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sobotní fotbalový šlágr „o všechno“ mezi Baníkem a Spartou nenechává v klidu ani hospodské v Ostravě. Bude to sice boj s přírodou kvůli počasí, přesto v pivnicích věří, že bude v sobotu narváno. Největší nával hostů se očekává v restauracích v okolí Mětského stadionu ve Vítkovicích.
Na Zelený čtvrtek, zelené pivo. V posledních letech se stalo tradicí, že pivovary v Česku připravují pro období Velikonoc pivní speciály. Kraslický pivovar Krušnohor letos uvařil pět tisíc litrů zeleného piva s názvem Velikonoční Ale. Ještě před jeho vařením se strhla vlna rezervací a objednávek na tento speciální mok. A i když sládek uvařil oproti loňsku jednou takové množství, po pivu se jen zapráší. Zelená barva tohoto speciálu je kombinací několika faktorů. Sládek a majitel kraslického pivovaru Vlastislav Kopecký většinu z nich prozradil. Přesto si však nechává některé detaily pro sebe, protože, jak říká, je to jeho know how.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V jubilejním desátém díle našeho seriálu jsme zamířili na pravý břeh řeky Labe, konkrétně do hospůdky Praha na střekovském nábřeží, do místa, kde vítězí tradiční česká kuchyně.