Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Výstavní areál láká stálými živými expozicemi i bohatým kulturním programem.

Nafukovací Měsíc, Kohoutí kříž, koledníci a pivo: Jihočeši na výstavě v Bavorsku

Zahrádka babičky z Pošumaví, Veselá dudácká muzika ze Strakonicka nebo jihočeské pivo a spousta dalších lákadel z regionu. Vypravte se o víkendu na Bavorskou zemskou krajinnou výstavu 2023 do dolnobavorského Freyungu, považovaného za vstupní bránu do Národního parku Bavorský les, kde se představí šikovní Jihočeši a jihočeské organizace.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Rozpálí to Keks i reggae z Karibiku

Léto nezadržitelně přebírá vládu a teplé počasí láká k venkovnímu posezení. Letní zahrádky v Prostějově nabízejí víkend, co víkend pestrý program.Tentokrát se žánrově dosti liší. Těšit se v pátek 16. a sobotu 17. můžete na vystoupení legendární bigbítové kapely, špičkové reggae kapely z Prahy nebo irského hudebníka. Kdo, kde a kdy vystoupí, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Pardubický festival piva.

Na festivalu piva v Pardubicích ochutnáte i nejstarší mok v Evropě

Unikát v Pardubicích. Pivovarníci z Bohdanče přivezou na Pardubický festival piva první várku piva Sluneční bárka. Receptura je stará 3000 let a byla rozluštěna díky archeologickému nálezu bronzové nádoby v Kladině na Pardubicku. Nápoj měl sbližovat jeho uživatele s bohy.

Zástupci turistické oblasti Budějovicko ve spolupráci s Fakultou zemědělskou a technologickou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uvařili letní pivní speciál.

Tohle pivo jinde neochutnáte. Do Budějovic láká nový speciál i pivní stezka

Pivní speciál jako součást propagace regionu. Zástupci turistické oblasti Budějovicko ve spolupráci s Fakultou zemědělskou a technologickou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uvařili letní pivní speciál. Pivo vzniklo v univerzitním minipivovaru a bude součástí kampaně na podporu cestovního ruchu.

Z návštěvy pivních slavností ve Znojmě v roce 2021.

Tipy na víkend na Znojemsku: Do Hradní ulice láká pivo, do Hrušovan jídlo

Třetí červnový víkend je tady a s ním i několik skvělých akcí. Na Břeclavsku nadšenci vyplují na řeku Dyje a jako tým se utkají o prvenství v závodech na dvě stě metrů. Pozveme vás také do Krytého bazénu v Břeclavi, kde budou rodiny s dětmi plavat ke zdraví. V Bzenci na Hodonínsku se bude konat druhý ročník festivalu VOC vín a v Kyjově se sejdou fanoušci motoveteránů. Na festival zveme i do Znojma, kde se konají Slavnosti Znojemského piva. V Hradní ulici se otevřou výčepní místa a pivo poteče proudem. Kdo dá raději přednost jídlu, může zavítat na food festival v Hrušovanech nad Jevišovkou.   

Festival Votvírák se uskuteční 16. až 18. června na letišti v Milovicích

Votvírák slaví patnáctiny. Zve na hudební hvězdy i pivo zdarma

Festival Votvírák letos dospěje ke svému patnáctému ročníku. A to je důvod k pořádné oslavě. Organizátoři se proto rozhodli půlkulaté narozeniny oslavit s fanoušky, z nichž mnozí jsou Votvíráku věrni již od prvních ročníků. Akce se uskuteční 16. až 18. června na letišti v Milovicích na Nymbursku.

Camp Srbsko

V kalendáři Jan, na čepu Janovo pivo. Řemeslný pivovar nabídne letní novinku

/FOTO, VIDEO/ Po Česku putují pivní turisté. Cílem jejich výletů není opít se každý den na jiném místě, ale poznat unikátní řemeslná piva vyráběná řemeslnými pivovary. Míří i do Campu Srbsko na Berounsku, kde se pivovar Srbecký lok věnuje přípravě craftového piva už pátým rokem. Jak chutnají Petrův ležák, Mirkova desítka nebo Romanův speciál?

Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů.

FOTO: Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů. Jeden měl i safari pivo

Češi své pivo milují. Dokazují to hojnou účastní na pivních festivalech, z nichž jeden se uskutečnil také v sobotu v zahradách františkánského kláštera v Kadani. Pěnivý mok tam nabízelo dvanáct pivovarů. Exoticky mezi nimi vybočoval Safari pivovar, jehož ambasadorem je senátor a ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Co je spojuje? Z každého uvařeného piva totiž pivovar přispívá na chov a transport nosorožců zpět do Afriky.

Brány Pražského hradu se v pátek a sobotu otevřely pivním fandům.

Pivo na Pražském hradě teklo proudem. Na jedno dorazil prezident

/FOTOGALERIE/ Brány Pražského hradu se v pátek a sobotu otevřely pivním fandům. Uskutečnil se zde totiž již jedenáctý ročník Festival minipivovarů, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Letos se představilo 50 českých a moravských minipivovarů a pivovar z Maďarska. Festival v sobotu navštívil i Petr Pavel.

Pivní festival na náměstí Svobody v Brně. Ilustrační snímek.

Medlánecký pivovar slaví pětistou várku piva. Do roka poteče v hospodách z tanků

/VIDEO/ Brněnský řemeslný pivovar Moravia, který stojí za značkami piv Lucky Bastard a Moravia, slaví pětistou uvařenou várku piva. Celkem ho tak medlánecký pivovar od roku 2017 uvařil přes tři a půl milionu litrů. Kromě výroční várky v Medlánkách slaví také ocenění, která se svými pivy získali. Mezi oceněnými pivy je například Medlánecký Kluzák, který v roce 2023 obhájil první místo na degustační soutěži Pivex, nebo Lucky Bastard Siciliano, které si letos odneslo zlato z Londýnské soutěže London beer competition 2023.

Takhle slavili fotbalisté České Lípy jistotu postupu v Praze, po utkání proti Meteoru.

Pro fanoušky čtyři stovky piv zdarma. Česká Lípa slaví postup z divize

V polovině roku 2013 přišla pro českolipský fotbal krutá zpráva. Tamní klub se totiž nepřihlásil do třetí ligy a spadl až do krajského přeboru. Po deseti letech se ale slaví. Arsenal Česká Lípa se raduje z vítězství v divizní skupině B a také postup do České fotbalové ligy, tedy třetí nejvyšší soutěže v republice.

Filip Šeda (v černém) nasázel do sítě Otovic tři branky a pomohl svému týmu k výhře 9:4

Sankce za hattrick v Rasoškách? Basa piv, směje se kapitán Šeda

/ROZHOVOR/ Hodně divokým výsledkem skončilo o minulém víkendu utkání okresní soutěže mužů na Náchodsku. Ve skupině o umístění vyhráli fotbalisté Rasošek 9:4 v Otovicích. Mezi hrdiny duelu se zařadil i hostující Filip Šeda. Ten k výhře svého týmu pomohl hattrickem a po zásluze se stal kanonýrem Náchodského deníku.

Třicítka elitních českých a slovenských výčepních se sjela do Plzně, aby se utkala o letošní prestižní titul Pilsner Urquell Master Bartender.

Elita výčepních soutěžila v Prazdroji. Prestižní titul putuje do Vejprnic

Třicítka elitních českých a slovenských výčepních se sjela do Plzně, aby se ve středu a ve čtvrtek utkala o letošní prestižní titul Pilsner Urquell Master Bartender. Dvoudenní klání zahrnovalo několik disciplín, ve kterých museli všichni účastníci osvědčit svoje teoretické i praktické znalosti z oblasti čepování piva a pivní kultury.

Takhle slavili fotbalisté České Lípy jistotu postupu v Praze, po utkání proti Meteoru.

Arsenal se chystá na velké oslavy! Pro fanoušky má zdarma čtyři stovky piv

V polovině roku 2013 přišla pro českolipský fotbal krutá zpráva. Tamní klub se totiž nepřihlásil do třetí ligy a spadl až do krajského přeboru. Po deseti letech se ale slaví. Arsenal Česká Lípa se raduje z vítězství v divizní skupině B a také postupu do České fotbalové ligy, tedy třetí nejvyšší soutěže v republice.

Třicítka elitních českých a slovenských výčepních se sjela do Plzně, aby se utkala o letošní prestižní titul Pilsner Urquell Master Bartender.

Elita výčepních soutěžila v Prazdroji. Prestižní titul putuje do Vejprnic

Třicítka elitních českých a slovenských výčepních se sjela do Plzně, aby se ve středu a ve čtvrtek utkala o letošní prestižní titul Pilsner Urquell Master Bartender. Dvoudenní klání zahrnovalo několik disciplín, ve kterých museli všichni účastníci osvědčit svoje teoretické i praktické znalosti z oblasti čepování piva a pivní kultury.

Řídím, piju nealko pivo.

Řídím, piju nealko pivo. Děti poděkovaly řidičům za slušnost

/VIDEO/ Na strakonickém Podsrpu bylo v úterý 6. června od 17 do 18 hodin jedno ze stanovišť dopravně preventivní akce Řídím, piju nealko pivo. Ta vznikla ve spolupráci Českého svazu pivovarů a sladoven s Policií České republiky na podporu prevence proti konzumaci alkoholických nápojů za volantem.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Na zahrádkách je pestrý program

Letní počasí vtrhlo s plnou silou konečně i na Prostějovsko a láká k návštěvě venkovních posezení. V každém z občerstvení se o víkendu něco děje. Prim hrají vystoupení místních hudebníků, ale pobaví například i maňáskové divadlo. Kdo, kde a kdy vystoupí, najdete v přehledu tipů Prostějovského deníku na víkend 9. až 11. června.

Fotbalista Catalin Ovidiu Faraon.

Ocelová pěst, knedlíky s uzeným, CR7. A kdo podle kanonýra vyhraje Ligu mistrů?

/KANONÝR DENÍKU/ Dlouho to vypadalo, že Kanonýrem uplynulého víkendu na Klatovsku se stane fotbalista Sokola Kvasetice Michal Ballý, který dal v sobotním zápase 9. kola IV. třídy čtyři góly soupeři z rezervy Vrhavče (9:3). V neděli jej ovšem překonal třiadvacetiletý Catalin Ovidiu Faraon, jenž se v souboji 25. kola okresního přeboru na půdě posledního Veřechova doslova utrhl ze řetězu a k drtivému vítězství 10:3 pomohl béčku Sušice hned pěti vstřelenými góly. Kanonýrem Deníku se tak stal (letos na jaře již podruhé) rumunský expres z Pošumaví. Právem.

 Interhotel Bohemia tehdy a dnes. Archivní snímek je z roku 1976 z publikace Ústí nad Labem.

Fenomén Bohemka a zlaté časy. Nejlepší bufík, hotel i zmrzlina v Ústí

Letos v květnu uplynulo přesně 55 let od otevření Interhotelu Bohemia. V 70. a 80. letech byl pýchou a chloubou restauratérství a hotelnictví celého ústeckého okresu. I dnes má své příznivce. K mání tam je zhruba 80 pokojů, restaurace a salónky. Tam, kde se kdysi tančilo a jedlo, najdete dnes pasáž s obchody a službami.

Fanzóna West Hamu na Letné.

Praha ožila fotbalem! Fanoušci víc věřili West Hamu, vadí jen vysoké ceny piva

Praha se pro středu stala hlavním městem evropského fotbalu. Celé hlavní město zaplavili fanoušci anglického West Hamu a italské Fiorentiny, kteří budou večer fandit svým týmům ve finále Evropské konferenční ligy. Přímo na stadion do Edenu se jich dostane jen zlomek, a tak už v poledne ožily fanzóny na Letné a na holešovickém výstavišti. Co se týče podpory, mají navrch už na první pohled fotbalisté londýnského celku. Právě jim také fanoušci více věří na vítězství prestižní trofeje. A jak se krátce po 23.00 ukázalo, měli pravdu. West Ham United po vítězství 2:1 pohár získal.

Fanzóna West Hamu na Letné.

Praha ožila fotbalem. Navrch mají fanoušci West Hamu, vadí jen vysoké ceny piva

Praha se pro středu stala hlavním městem evropského fotbalu. Celé hlavní město zaplavili fanoušci anglického West Hamu a italské Fiorentiny, kteří budou večer fandit svým týmům ve finále Evropské konferenční ligy. Přímo na stadion do Edenu se jich dostane jen zlomek, a tak už v poledne ožily fanzóny na Letné a na holešovickém výstavišti. Co se týče podpory, mají navrch už na první pohled fotbalisté londýnského celku. Právě jim také fanoušci více věří na vítězství prestižní trofeje.

Na podzim Tomáš Crhonek oblékal vilémovický dres, po zimní pauze se opět vrátil do Vysočan-Šošůvky.

Hattrick Crhonka zdramatizoval boj o druhé místo. Výhru zapijeme pár pivy, říká

Na podzim nabral cenné zkušenosti ve fotbalových Vilémovicích, které hrají I. A třídu, a nyní je naplno zúročuje. Tomáši Crhonkovi se jarní část sezony vydařila, za tým Vysočany-Šošůvka nastřílel už deset branek, když v neděli přidal hned tři a hattrickem se výrazně podílel na výhře 8:3 v Adamově, díky čemuž se pro minulý víkend stal Kanonýrem Deníku na Blanensku.

Pivovar Prachatice.

Chtěl mít vlastní pivovar. Tak po 35 letech skončil u pošty

/VIDEO, FOTO/ I když přesný počátek prachatického pivovarnictví nelze doložit, pivo se ve městě pod Libínem s určitostí vařilo už v roce 1379, kdy je písemně doloženo, že tehdejší vyšehradský probošt a kancléř Království českého městu vracel „dvě varné pánve, jež jim protiprávně odňal“. Nerušeně se vařilo až do husitských válek.

Derby I. B třídy: Švermov (v tmavém) - Hostouň B bez  branek.

Za basu piva by padli! Švermováci ji vystříleli na asistentovi, zato Vraný tápe

Co se děje s vranými koníky v závěru jinak povedené sezony v I. B třídě? Nadšený fotbalový tým Vraného po pěti gólech na hřišti slabého Rakovníka chytil na půdě podstatně silnějšího Švermova ještě o gól víc. Domácí si zápas užívali a vyhráli ho 6:3, když jasno bylo už v poločase (5:2). První hattrick v I. B třídě zaznamenal záložník Tomáš Vydra, gólovou premiéru měli také další dva hráči.

FORTUNA ČFL, skupina A: TJ Jiskra Domažlice - Viktoria Plzeň B 0:0.

Domažlice oslaví triumf v ČFL před svými fanoušky, pivo poteče zdarma

Fotbalisté Jiskry Domažlice v sobotu  oslaví triumf v jedné ze skupin třetí ligy se svými fanoušky. Stane se tak při zápase 29. kola, v němž hostí od 17 hodin sokolovský Baník, poslední tým tabulky. Doma se pak představí ještě jednou, 14. června v baráži s Viktorií Žižkov.