Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Jak se vaří pivo se mohli přesvědčit návštěvníci benešovského pivovaru Ferdinand

Od sladovny až po ochutnání. Lidé si mohli prohlédnout benešovský pivovar

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pivovar Ferdinand v Benešově přichystal na pátek 26. května den otevřených dveří. Návštěvníci tak mohli nahlédnout do samotného nitra pivovaru. Komentované prohlídky začínaly ve sladovně a její účastníci se přes varnu dostali až do studeného sklepení, kde na svůj čas čekají v tancích ležáky. Spilka byla nepřístupna, ale její prostory přiblížilo video.

Sládková Jana Müllerová a domažlický pivovar.

Sládková vařila pivo i ze smrkových výhonků. Ale miluje ležák

Tvým osudem bude pivo, pronesla jedna ze sudiček u kolébky Jany Müllerové z Domažlicka, a tak se také stalo. Dnes devětadvacetiletá žena měla k českému národnímu nápoji vztah už od malička. Vystudovala příslušný obor na vysoké škole a dnes je vrchní sládkovou v Městském pivovaru v Domažlicích. Pivo tak nejen pije, ale i vaří. A sklízí s ním úspěchy.

Hokejisté Teplic na turnaji v Belgii

V Belgii je hokej chudým příbuzným. Z lovaňské stodoly Teplice přivezly stříbro

Čůrající chlapeček, vafle, hranolky, čokoláda, pralinky, pivo a hokej. To je Belgie. Počkat, něco tu nesedí… Pokud tvrdíte, že hokej k Belgičanům nepatří, máte pravdu. Znají hlavně ten pozemní, na ledě se s hokejkami prohání jen pár stovek nadšenců. Mladší žáci a žákyně teplického klubu Huskies se nedávno vydali na mezinárodní turnaj do Lovaně, která leží nedaleko Bruselu. Domů se vraceli se stříbrem a řadou zážitků.

Hokejisté Teplic na turnaji v Belgii

V Belgii je hokej chudým příbuzným. Z lovaňské stodoly Teplice přivezly stříbro

/FOTO, VIDEO/ Čůrající chlapeček, vafle, hranolky, čokoláda, pralinky, pivo a hokej. To je Belgie. Počkat, něco tu nesedí… Pokud tvrdíte, že hokej k Belgičanům nepatří, máte pravdu. Znají hlavně ten pozemní, na ledě se s hokejkami prohání jen pár stovek nadšenců. Mladší žáci a žákyně teplického klubu Huskies se nedávno vydali na mezinárodní turnaj do Lovaně, která leží nedaleko Bruselu. Domů se vraceli se stříbrem a řadou zážitků.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Víkend nabízí Kabáty i místní kapely

Jaro je v plném proudu a s ním se o víkendech pravidelně plní i letní zahradní restaurace. Program prostějovských zahrádek je různorodý. Prim hrají přímé přenosy z hokejového mistrovství světa a také vystoupení regionálních hudebníků.I tento víkend budou hrát v případě postupu českého nároďáku prim přenosy z hokejového šampionátu. V letních posezeních se budou zápasy národního týmu promítat na velkoplošných obrazovkách nebo plátnech. Hudebním vrcholem by měla být sobotní Květnová noc U Rockyho s Waťákem – revival Kabát a skupinou Hard. Kdo, kde vystoupí z muzikantů, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Kongres The Brewers of Europe Forum, 22. května 2023, Kongresové Centrum Praha

Pivní svět se potkal v Česku. A podpořil jeho zápis na seznam UNESCO

Česká republika se přinejmenším na tři dny stala pivním středobodem světa. V Praze totiž od neděle do úterý hostili pátý ročník prestižní akce The Brewers of Europe Forum. Pivovarníci z Evropy i Ameriky probírali budoucnost svého oboru a také velmi hlasitě podpořili snahu zapsat českou pivní kulturu na seznam světového dědictví UNESCO. Jedinou kaňkou na vydařené akci byl dle tuzemských účastníků postoj ministerstva zemědělství.

Pivovarská čtvrtka 2023.

Pivovarská čtvrtka přilákala neskutečných 3546 výletníků. O zábavu nebyla nouze

Třetí květnovou sobotu se rozhodlo projít Jeseníky 3546 výletníků z toho 527 dětí a 247 seniorů nad 70 let. Letošní 23. ročník Pivovarské čtvrtky byl zakončen s Ryzím pivem z hor a pohodovou hudbou v areálu pivovaru Holba, kde nakonec přišlo více než 4000 lidí, vypilo se více než 16 000 půllitrů a o zážitky a zábavu nebyla nouze.

Pohled na Valeč. Ilustrační foto.

Valečské pivo se čepovalo v Madridu i v Římě

Pivovar Valeč sbírá úspěchy. "V letošním roce bude na čepu na mnoha festivalech a svatbách napříč republikou, na síti Untappd se dostal do první dvacítky nejlépe hodnocených pivovarů v ČR a valečské pivo se v minulých měsících čepovalo dokonce i v Madridu a Římě, což není na teprve vznikající pivovar zase tak špatné," uvedl Vojtěch Vasko, který zároveň zval pivní fajnšmekry do Valče na Jarní pivní slavnosti.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Víkend nabízí klasiku i populárního rappera

Jaro je v plném proudu a s ním se o víkendech pravidelně plní i letní zahradní restaurace. Program prostějovských zahrádek je různorodý. Lákají hokejové přímé přenosy a také vystoupení regionálních hudebníků. Třešničkou je návštěva rappera Jamese Colea.Obdobně jako minulý víkend, i tentokrát budou hrát přenosy z hokejového mistrovství světa s nedělním tahákem v podobě zápasu Čechů s neporaženými Švýcary. V letních posezeních se budou zápasy národního týmu promítat na velkoplošných obrazovkách nebo plátnech. Kdo, kde vystoupí z muzikantů, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Ilustrační foto

Zdražit pivo kvůli DPH budeme muset, o tom není pochyb, shodují se hospodští

Balíček vládních opatření posunul točené pivo, které bylo původně v nejnižší desetiprocentní daňové sazbě, do sazby 21procentní. Restauratéři a hospodští na Litoměřicku neskrývají rozčarování. Současná drahota jim odvádí zákazníky a štamgasty do supermarketů, kde kupují levnější piva lahvová.

Chmelnice. Ilustrační foto.

Pivovar Bernard vysázel v Humpolci vlastní chmelnici, dosud používal zahradní

Rodinný pivovar Bernard má v Humpolci vlastní malou chmelnici. Na pozemku pod železniční tratí u výpadové silnice na Jihlavu žáci tamní České zemědělské akademie nasázeli 144 sazenic. První větší úroda se dá očekávat za dva roky. Pivovar bude z vlastního chmele vařit speciální pivo, k jehož výrobě zatím používá chmel ze zahrady vrchního sládka Josefa Vávry.

V Chrámu chmele a piva soutěžili studenti ze Znojma. Opilá Nela je sedmnáctá

V Chrámu chmele a piva soutěžili žáci ze Znojma. Opilá Nela je sedmnáctá

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD v Žatci každoročně v měsíci květnu pořádá soutěžní disciplíny pod vedením České barmanská asociace. Letos, dne 10. května, se uskutečnil již 13. ročník soutěže ŽATECKÝ CUP 2023 v restauraci U Orloje, nacházející se v Chrámu chmele a piva.

 Boskovický tyčící se hrad na kopci ožije v sobotu 20. května bohatým programem s koňmi nebo šermíři.

Tipy na víkend: V Blansku se sejdou milovníci piva. V Boskovicích ožije hrad

Předposlední květnový víkend si v Blansku užijí milovníci piva. Pořadatelé připravili bohatý program, kde se představí celkem dvanáct pivovarů. V Boskovicích ožije zřícenina hradu. Návštěvníci se přenesou do dávných dob. Zažijí například rytířský turnaj nebo střelbu z luku. I na Vyškovksu to zavoní historií. V rámci muzejní noci se lidé dočkají šermu. Připravená je i ohnivá show.

Štamgastům se zdražení piva nelíbí. Ale chutnat jim nepřestane.

VIDEO: Zdražení piva se dotkne hospod i pivařů. Podívejte se, co říkají na vládu

Hospodští v našem kraji neměli v minulých letech na růžích ustláno. Nejprve byli nuceni zavřít kvůli covidu, později je srazily na kolena ceny energií. Zvýšení DPH z točeného piva ze současných 10 na 21 procent, které navrhuje vláda, může být pro podniky příslovečnou poslední kapkou. Změnu kritizují nejen hospodští, ale i Český svaz pivovarů a sladoven. Jasný názor mají i samotní pivaři. 

Štamgastům se zdražení piva nelíbí. Ale chutnat jim nepřestane

Zdražení piva se dotkne hospod i pivařů. Podívejte se, co říkají na vládu

Hospodští neměli v minulých letech na růžích ustláno. Nejprve byli nuceni zavřít kvůli covidu, později je srazily na kolena ceny energií. Zvýšení DPH z točeného piva ze současných 10 na 21 procent, které navrhuje vláda, může být pro podniky příslovečnou poslední kapkou. Změnu kritizují nejen hospodští, ale i Český svaz pivovarů a sladoven. Jasný názor mají i samotní pivaři. 

Štamgastům se zdražení piva nelíbí. Ale chutnat jim nepřestane.

VIDEO: Zdražení piva se dotkne hospod i pivařů. Podívejte se co říkají na vládu

Hospodští v Olomouckém kraji neměli v minulých letech na růžích ustláno. Nejprve byli nuceni zavřít kvůli covidu, později je srazily na kolena ceny energií. Zvýšení DPH z točeného piva ze současných 10 na 21 procent, které navrhuje vláda, může být pro podniky příslovečnou poslední kapkou. Změnu kritizují nejen hospodští, ale i Český svaz pivovarů a sladoven. Jasný názor mají i samotní pivaři. 

Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.

Fotbalisté Bařic na jaře 2019.

Šok a senzace! Bařice po letech vyhrály. Odměna? Od fanoušků sud piva

Dočkali se! Fotbalisté Bařic konečně ukončili pořádně dlouhou sérii porážek, po několika letech slaví sladký triumf. Dlouhodobě nejhorší tým z Kroměřížska překvapivě uspěl ve Zlobicích, kde gólem Dalibora Adamce z poslední minuty zvítězil 2:1 a v sezoně získal vůbec první body.

Provozovatel klubu Kofola Martin Hradečný.

Problém hudebních klubů: zvýšení daně nejen na pivo, ale i na vstupenky

Kofola Music Club v Krnově patří již 30 let mezi nejznámější koncertní pódia v České republice. Každoročně se zde odehraje kolem stovky koncertů, divadelních představení a různých diskoték či večírků. Martin Hradečný je už dvacet let jeho provozovatelem. Na rozdíl od hospod a restaurací, které čeká jen zvýšená sazba 21% DPH na čepované pivo, klub Kofola se navíc musí nějak vyrovnat s novou dvanáctiprocentní sazbou na vstupenky na kulturu

Jan Šťastný a Štěpán Ren (vpravo, majitel Kauboy)

Nic nečančáme. Jablečný mošt je naše zlato, říká majitel Kauboye Ren z Ústí

Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích.

Ilustrační foto

Minipivovary v Pardubickém kraji covid přežily, cenou se podbízet nemusí

V létě bývá největší žízeň. Právě na to spoléhají některé minipivovary v Pardubickém kraji, které přežily období covidu a v současnosti se perou s nepříjemnými důsledky zdražování energie, sladu nebo chmele, případně i s úbytkem počtu restaurací, do kterých mohou dodávat svůj zlatavý mok. Pivovarníci ale nevidí svoji budoucnost úplně černě, protože lidé prý rádi ochutnávají to, co si jinde nemůžou koupit.

Pivaři se zlatavého moku nevzdají. Ilustrační snímek.

Pivaři z Mělnicka: Točené pít nepřestaneme. Možná si dáme méně kousků

Sazba daně za točené pivo se vrátí z deseti zpátky na jednadvacet procent. Podle vlády to má přispět ke snížení zadlužení státu. Pro milovníky zlatavého moku to ale znamená jediné: zdražení. Hospodští se hájí, že už tak čelí rostoucím nákladům a rekordní inflaci. Navýšení spotřební daně podle nich odnesou hosté. Které podniky na Mělnicku zvýší ceny? 

Zákazníci v Kavárně Špejchar v Rakovníku už v zimě šetřili a utráceli o něco méně než obvykle. Jak se projeví další zdražení, je otázkou.

Hostinští a kadeřnice v Rakovníku se bojí, že až zdraží, zákazníci jim utečou

Sazba daně za točené pivo a za kadeřnické služby se vrátí z deseti zpátky na jednadvacet procent. Podle vlády to má přispět ke snížení zadlužení státu. Většina hostinských a kadeřnic v Rakovníku to nese s nelibostí a zvažují zdražování. Hájí se tím, že už tak čelí rostoucím nákladům a rekordní inflaci. Kde už je jisté, že ceny stoupnou? 

Čeněk Čada stříhá ve svém Barbershopu 42 v Holešově.

Obavy z budoucnosti a očekávané zdražování řeší i restauratéři a kadeřníci

Změny u daně z přidané hodnoty, které vláda chystá od začátku ledna příštího roku, mají zjednodušit celý daňový systém. Na druhou stranu tím ale současně může výrazně zdražit celá řada služeb. Z dosavadní desetiprocentní snížené sazby tak přejde do základní sazby 21 procent například točené pivo či kadeřnické služby.

lustrační foto.

Plná DPH na pivo? Je to nespravedlnost, ale nevzdáme to, říkají hospodští

I když se cena piva vlastně nezmění, vyšší DPH ho zdraží. Balíček vládních opatření totiž posunul točené pivo, které bylo původně v nejnižší desetiprocentní daňové sazbě, do sazby 21procentní. Restauratéři a hospodští na Ústecku neskrývají rozčarování. Současná drahota jim odvádí zákazníky a štamgasty do supermarketů, kde kupují levnější piva lahvová. Sami štamgasti pak doufají, že budou mít alespoň na desítku, když se sudové dvanáctky nebo jedenáctky změní v takřka nedostupný luxus.