Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Desítky stánků plných čokolády nejrůznějších tvarů a chutí nabízel o víkendu festival v Hradci Králové.

VIDEO: Čokoládové pivo, nebo klíč. Podívejte se, co nabízel hradecký čokofest

/VIDEO, FOTO/ Tři desítky stánků s čokoládou nabízel o uplynulém víkendu Čokoládový festival v hradeckém Futuru. K ochutnání byla tabulková čokoláda, pralinky, horká čokoláda, marcipán, čokoládový likér, wafle, čokoládový burger, nugát, čokoládový kebab, jablka v čokoládě nebo čokoládové pivo a spousta dalších sladkostí, dezertů a delikates.

Ilustrační snímek

Dražší pivo i kratší provozní doba. České hospody zareagovaly na zvýšení DPH

Bezmála dvě třetiny hospod po Novém roce zdražily, a to v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo. Jeho cena byla v průměru navýšena napříč trhem o necelé tři koruny na půllitr. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 hospodami v ČR. Ten ale ukázal i pozitivní informace - Česku už nehrozí další vlna uzavírání hospod. 

Ilustrační foto

Dražší pivo a kratší provozní doba. Hospody reagují na vyšší DPH

Bezmála dvě třetiny hospod po Novém roce zdražily, a to v důsledku zvýšení DPH na čepované pivo. Jeho cena byla v průměru navýšena napříč trhem o necelé tři koruny na půllitr. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 hospodami v ČR.

Pořádnou rockovou pařbu si užili fanoušci skupin Protheus a Komunál.

Protheus a Komunál dovezli do Stříbra Sex, pivo a rock´n´roll

Sex, pivo a rock´n´roll, v pátek večer se kulturním domem ve Stříbře rozduněla pořádná rocková pařba, o kterou se postaraly dvě spřízněné a díky společným muzikantům také propojené kapely. Fanoušky do varu přivedl legendární Protheus, pozadu nezůstala ani skupina Komunál, která se s ním vystřídala na pódiu.

Bára Korcová je žena činu. Místo podpatků a vysoké pozici na marketingu nazula růžové pantofle a otevřela hospodu.

VIDEO: Jako z Postřižin. Podpatky vyměnila za pípu, v Ladné si otevřela hospodu

/FOTO/ Přezout jsem se nezapomněla, jsem blondýna a růžové pantofle ke mně patří. Barbora Korcová z Ladné právě v ruce svírá půllitr a čepuje pivo. Usměvavá žena tak trochu až připomíná paní správcovou z filmu Postřižiny. S postavou v podání herečky Magdy Vášáryové má mnoho společného. Miluje pivo, lidi a taky svou obec, v níž nově otevírá Ladnou hospůdku.

Pivní hrdina Ječman

Pivovar se spojil s vědci. Chce zlepšit produkci sladovnického ječmene

Víte, kolik obsahuje jeden půllitr piva zrn sladovnického ječmene? V poctivém českém ležáku je to od 2 do 2,5 tisíce zrn. Pro lepší představu je to zhruba 120 klasů a z jednoho metru čtverečního pole se vyrobí asi osm piv. Problém však je, že jednu z nejzásadnějších surovin pro výrobu zlatavého moku v posledních letech negativně ovlivňují klimatické změny a výkyvy počasí. Za posledních 30 let se plocha sladovnického ječmene snížila téměř o polovinu. Aby tento trend zvrátil, spojil se Plzeňský Prazdroj s vědci a vytvořil projekt Pro ječmen. Jeho součástí jsou nejenom nové technologie a jiný pohled na zemědělství, ale i maskot Ječman.

Litomyšl slaví 200 let od narození Bedřicha Smetany v zámeckém pivovaru.

Dvě stovky piv zdarma, tak se slaví 200 let Bedřicha Smetany v Litomyšli

Stovky lidí si v Litomyšli připomněly výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Všechny litomyšlské pěvecké sbory vzdaly Smetanovi hold u jeho sochy, která byla odhalena přesně před 100 lety. Pak už se oslavy přesunuly na zámecké nádvoří na akci Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek.

Redaktor Deníku Petr Vaňous po únoru bez alkoholu opět na odběru krve.

Suchej únor na vlastní kůži. Redaktor: Víc než pivo mě ohrožuje bůček a cigára

A je to tady. Únor skončil a mě opět čeká cesta do nemocnice Penta Hospitals ve Vrchlabí na kontrolní krevní testy, které mají ukázat, jak přínosné pro mé tělo, zvyklé na kvalitní přísun piva, byl měsíc abstinence. Při pohledu na výsledky si však v koutku duše připouštím, že kritici této akce nejspíš budou jásat. Ale jen do té doby, než nejen jim, ale hlavně mně dá poučení místní primář Lukáš Svoboda.

DJ Roxtar.

Snídal pivo, večeřel kokain. Teď jsem už čtyři roky čistej, říká DJ Roxtar

Bez alkoholu a drog nedokázal Dominik Turza alias DJ Roxtar a zároveň hlas populárního maňáska Adolfeena prakticky ani vylézt z postele. „Den jsem začínal pivem, přes den jsem vykouřil až patnáct jointů a den končil dalším alkoholem a kokainem. Stáhlo mě to úplně na dno,” řekl Turza v rozhovoru pro Deník, který se uskutečnil na půdě soukromé terapeutické kliniky NEO v Praze. Právě NEO dalo Turzovi nový směr jeho života a už čtyři roky je bez drog.

Robert Mitrovský v restauraci U Cechu v Novém Jáchymově

Chalupář oživil místní hospodu a připomíná hornický původ obce

Robert Mitrovský odmalička jezdil do Nového Jáchymova na chalupu. V roce 2015 se rozhodl prodat byt v Praze a postavil si tu dům. Navíc jeho manželka odtud pochází. Společně rádi navštěvovali restauraci U Cechu. Když ji ale nájemce opustil a byla uzavřená, přihlásil se vloni v říjnu do výběrového řízení, které obec vyhlásila.

Ve Stekníku na Žatecku se konalo každoroční tradiční setkání chmelařů. Na snímku Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR.

Některé malé domácí pivovary kupují chmel na Zélandu, mrzí předsedu pěstitelů

/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.  

Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR, na archivním snímku.

Některé malé domácí pivovary kupují chmel na Zélandu, mrzí předsedu pěstitelů

/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.  

Možný budoucí majitel fotbalové Zbrojovky Brno Pavel Svoreň se ve středu večer potkal u piva s fanoušky.

Grilování Svoreně u piva? Frustraci vystřídal potlesk. Příště to bude těžší

KOMENTÁŘ/Pokud přesně za týden opravdu se společností Portiva převezme majoritní podíl ve fotbalové Zbrojovce Brno, vykročil Pavel Svoreň do možná nejzrádnější manažerské mise ve svém životě působivě. Kvalitní klub se totiž nebuduje jen na hřišti a v kancelářích, ale taky správnou komunikací s fanoušky. Svoreň před nimi vystoupil na ošemetném kolbišti - v brněnském hostinci, kde jsou na domácím hřišti štamgasti. A uspěl.

Pivovarník David Velek.

Byla to jízda, vzpomíná pivovarník David Velek z Čejetic na Strakonicku

Kdy jsem dostal nápad vařit pivo, to přesně neřeknu, je to dávno, možná 10 let. Ale vím, co jsem udělal, když jsem se definitivně rozhodl. Přihlásil jsem se a absolvoval pivovarnickou školu při Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Tak začal svůj příběh majitel malého Pivovaru Čejetice 1420 hrr na něj! na Strakonicku David Velek.

Pivovar a Bistro Krušnohor - Craft Brewery v Tisové u Kraslic

Sládek z Krušnohoru vaří zelené velikonoční pivo, zimní i letní speciály

Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme. Pivovar Krušnohor – Craft Brewery v Tisové u Kraslic sází zejména na výrobu piv s výraznější hořkostí. To z nich dělá podle sládka skvělá piva s osobitou a dobře zapamatovatelnou chutí.

I když je Česko po světě známější pivem, i whisky tu má své místo. Ostatně výroba whisky a piva od sebe nemá zas tak daleko. Základem obou je totiž ječmen, respektive slad

Odkaz soudruhů. V Česku se díky nim daří i prémiovým whisky

Irská, skotská…česká? Že vám při výčtu whisky do seznamu nesedí česká? Nenechte se zmýlit. I když je Česko po světě známější pivem, i whisky tu má své místo. Ostatně výroba whisky a piva od sebe nemá zas tak daleko. Základem obou je totiž ječmen, respektive slad. I to si zřejmě uvědomili komunističtí pohlaváři, kterým velmi chutnala whisky z dovozu. 

Zubrfest 2023, slavnostní narážení soudku.

Pivo loni teklo proudem, sezona je nejlepší za posledních patnáct let

Milovníci pěnivého moku se loni postarali o to, že se mohou pivovary Zubr, Litovel a Holba, které spadají pod společnost Pivovary CZ Group, pochlubit nejúspěšnější sezonou za posledních patnáct let. Že byl loňský rok mimořádný, potvrzuje i celkový výstav piva. Ten dosáhl loni 826 tisíc hektolitrů, což je v přepočtu více než 165 milionů půllitrů piva.

Přerovský pivovar Zubr slavil v pátek 151. narozeniny. Počasí se vydařilo, takže jeho branami prošly davy lidí.

Regionální pivovary Zubr, Holba a Litovel měly nejlepší sezonu

Milovníci pěnivého moku se loni postarali o to, že se mohou regionální pivovary Zubr, Litovel a Holba, které spadají pod společnost Pivovary CZ Group, pochlubit nejúspěšnější sezonou za posledních patnáct let. Že byl loňský rok mimořádný, potvrzuje i celkový výstav piva. Ten dosáhl loni 826 tisíc hektolitrů, což je v přepočtu více než 165 milionů půllitrů piva.

Pití nealkoholického piva normalizuje konzumaci alkoholu. Podle dostupných dat OECD má s opilostí zkušenost čtvrtina 15letých chlapců.

Každé čtvrté dítě pije nealko pivo. Zadělává si na poškození jater a závislost

Nealko pivo není limonáda. Na to se snaží upozornit kampaň Nechmel děti, za kterou stojí pořadatelé akce Suchý únor. Podle ní každé čtvrté dítě pije ochucená nealko piva. Ta mohou podle zákona obsahovat až 0,5 % alkoholu. Pro dospělého zanedbatelné množství. Děti ovšem nejsou malí dospělí. Už jedna plechovka vede k měřitelnému obsahu alkoholu v těle dítěte. Ten poškozuje dětská játra, mozek i nervovou soustavu.

Popíjení alkoholu může snadno zničit jakékoliv snahy o hubnutí.

Hubnutí s alkoholem. Co pít, když chce být někdo štíhlejší

Jestli něco nejde moc dohromady, tak je to redukční dieta a popíjení alkoholických nápojů. Ty nám totiž zvedají nejen náladu, ale bohužel i tělesnou hmotnost. Pro hubnutí je proto zásadní zamyslet se jak nad jídelníčkem, tak nad tím, co pijeme. Jaký je ten nejlepší alkohol při dietě? Je lepší pít pivo nebo víno? A kolik kalorií ušetříme, když budeme abstinovat? Máme pro vás užitečné tipy na změny ve vašem pitném režimu.

Hospody stále více nabízejí i piva z menších a středních pivovarů. Ilustrační snímek.

Hospody bodují se třetími pípami. Za speciály míří stále více hostů

Desítku či dvanáctku? Věta, kterou od hospodských slýchaly generace štamgastů, se pomalinku stává minulostí. Nejen páni výčepu, ale i hosté totiž stále častěji sahají i po takzvané třetí pípě, tedy po speciálních pivech z malých a středních pivovarů. Ty se i v tradičních hospodách v poslední době těší rostoucí oblibě.

Kolik stojí občerstvení na hokeji ve Zlíně?

Derby nejen na ledě. Kolik stojí pivo na hokeji ve Zlíně a Vsetíně?

ANKETA/ Krajské město v pátek zaplnili fanoušci v modro-žlutých a v zeleno-žlutých dresech. V rámci 48. kola hokejové Chance ligy se ve Zlíně konalo derby mezi Berany a jejich odvěkým rivalem ze Vsetína. Hokejisté sváděli boj na ledě a fanoušci si dopřávali pivo či cigáro v bufetu. Zlatavý mok a něco k zakousnutí prostě k fandění patří. Kolik vyjde občerstvení na hokeji? Podívejte se:

Manželský debl.

Povídka Jana Vaněčka: Manželský debl

Po dobrém obědě se Karel chvíli natáhl na gauč, jak má ve zvyku, pak si přistřihnul v koupelně před zrcadlem vousy, oblékl se do svátečního a připravil k odjezdu městským autobusem vyřídit si něco na sociálním úřadu ohledně důchodu. Od manželky Jarušky byl před odchodem poučen, že se nemá po tom jednání na sociálce nikde ve městě unavovat couráním a ani dlouze žvanit, když tam potká někoho známého.

Hospůdka Pod Drnem v Hoješíně je za tři desetiletí existence vyhledávaná trampy, rekreanty a chataři.

Pod Drnem u Sečské přehrady je Jiří Havlíček už téměř pětatřicet let. Baví ho to

/FOTO/ Sejdeme se Pod Drnem. Tato hláška návštěvníky Sečské přehrady na Chrudimsku nikoho nešokuje, protože hospůdku se zvláštním, ale výstižným názvem znají trempové a návštěvníci vodní nádrže z celé republiky. Majitel Jiří Havlíček není vyučený kuchař nebo číšník a jen málokdo z hostů ví, že se o ně ve skutečnosti stará absolvent zemědělské školy.

Jídlo, pití a oblečení na stáncích mistrovství světa v biatlonu

Ceny na MS v biatlonu: za pivo, svařák nebo párek dáte šedesát korun

Žádné pláštěnky ani deštníky nemáme, přitom by se v takovém nečase tolik hodily a prodávaly. Tak komentují deštivé počasí prodejci na mistrovství světa v biatlonu. Ti jedním dechem dodávají, že čepice a další kousky oblečení s motivy šampionátu jdou na dračku. Deník zmapoval, kolik stojí oblečení i občerstvení.

Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

Pozvánka: Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety!

Novoroční zvýšení DPH u čepovaného piva způsobilo velký průvan nejen v ceníku hospůdek, ale i v jejich návštěvnosti

Ne všechny hospody od začátku roku zdražily pivo. Mají pro to své důvody

Novoroční zvýšení DPH u čepovaného piva způsobilo velký průvan nejen v ceníku hospůdek, ale i v jejich návštěvnosti. Podle dat společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy ve více než osmi tisících podniků v republice, zdražilo od začátku roku pivo asi šedesát procent hospod. Ne všichni hospodští však jeho cenu zvedli, nebo se ji zvednout chystají. Hosté se však musí připravit na jiné dražší položky, třeba jídlo.

Hospůdka Šerák v Prostějově, hostila amatérský - členský turnaj v šipkách. 2.2. 2024

V Šeráku se pilo, hodovalo, tancovalo a hrály amatérské šipky. A tekla i krev

Nadšení a dobrá nálada, to je průvodní znak amatérských šipkařských turnajů v prostějovské Hospůdce Šerák. V pátek se uskutečnilo klání v rámci členské oslavy hostů Šeráku, což znamenalo, že se turnaje mohli zúčastnit pouze neregistrovaní hráči. Nakonec jich našlo odvahu 16 a hrálo se až dlouho přes půlnoc.

SK Studenec hrající libereckou A třídu na kondičním soustředění na Mallorce.

Studenec jako Sparta či Plzeň. S jednou výjimkou: Na soustředění teklo pivo

/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.

SK Studenec hrající libereckou A třídu na kondičním soustředění na Mallorce.

Studenec jako Sparta či Plzeň. S jednou výjimkou: Na soustředění teklo pivo

/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.

Na Suchej únor jsem šel vědecky.

Suchej únor na vlastní kůži: Začínám jako leklá tlustá žába

/REPORTÁŽ/ A je to tady. Kvůli samotestování, jak na můj organismus zapůsobí akce Suchej únor, jsem se prvního února vypravil do nemocnice ve Vrchlabí. Zde na mě nečekaly jen krevní testy, ale hlavně prozření, co vlastně v mém těle alkohol způsobuje. Při prvním pohledu na výsledky mě polilo horko. Teď vydržet měsíc a doufat, že odmítání piva bude mít kýžený výsledek.

Michal Šneberger chce z pivovaru udělat tradiční místo.

Snažím se pít co nejvíc piv, abych znal konkurenci, říká pivovarník z Krušnohoří

Dvacet let na manažerských pozicích v korporátních pivovarech, neustále na cestách, pryč od rodiny. Tak se dá uvést příběh třiapadesátiletého vystudovaného elektrikáře Michala Šnebergera z Dolního Žďáru na Karlovarsku, který měl odloučení už dost a toužil se vrátit domů. A tak si vyhlédl místo a s pomocí rodiny vybudoval pivovar, jenž svým názvem do lokality dokonale zapadá – Rudohor.

Pardubický pivovar přestal v březnu 2023 vařit pivo. Část výroby se zřejmě přesunula do pivovaru Ostravar, který také spadá pod společnost Staropramen, která je od roku 2019 vlastníkem Pardubického pivovaru.

Staropramen chce prodat pardubický pivovar. Město na odkup areálu nemá peníze

Společnost Staropramen, která od roku 2019 vlastní pardubický pivovar, ho nyní prodává. Město ale o areál zájem nemá. Jaký osud čeká areál s bohatou pivovarnickou historií? Zájemce, který s vařením piva nemá nic společného, za areál nabízí téměř 200 milionů korun. V budoucnu by v areálu pivovaru mohly vyrůst třeba byty.