Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Ilustrační foto

Restauratéři a kadeřníci: obavy z budoucnosti i očekávané zdražování

Změny u DPH, které vláda chystá od začátku ledna příštího roku, zdraží mimo jiné pivo a celou řadu služeb. Oslovení provozovatelé restaurací a kadeřnictví na Slovácku přiznávají, že jsou tím zaskočeni, ale zatím se daňovými změnami příliš nezabývají a čekají, až to přijde a budou mít víc informací.

Ilustrační foto.

Víkendová nabídka v prostějovských letních restauracích nabízí hokej a koncerty

Jaro je v plném proudu a s ním se o víkendech pravidelně plní i letní zahradní restaurace. Program prostějovských zahrádek na víkend 12.-14. května je různorodý. Lákají hokejové přímé přenosy a také vystoupení regionálních hudebníků. O víkendu bude hrát prim hokejové mistrovství světa a tahákem je hned páteční zápas Čechů se Slováky. V letních posezeních se budou zápasy národního týmu promítat na velkoplošných obrazovkách nebo plátnech. Kdo, kde vystoupí z muzikantů, najdete v přehledu tipů na Prostějovského deníku víkend.

Videoanketa

Čepované pivo zdraží. Pili jsme dvanáctku, budeme pít desítku, říkají štamgasti

/VIDEOANKETA/ „Pro venkovské hospody je to jen další hřebíček do rakve. Pivo se asi pít nepřestane, ale jeho pití se přesune do šedé ekonomiky, protože se bude pít po garážích. Je to kompletní destrukce venkovského života,“ nebere si po zvýšení DPH na točené pivo servítky Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Ikonická hospoda v Sobíňově se možná díky nové pivní dani už nikdy neotevře.

Vládní balíček: vyšší daň na pivo nás zničí, bědují hostinští na Brodsku

/ANKETA/ Hospody na vysočinských vesnicích jsou opět v ohrožení. Zájem o provoz hospod hlavně na venkově klesl v době pandemie, pak hostinské ničila vysoká inflace a drahé energie. Teď je dorazí cena piva. Balíček vládních opatření posunul točené pivo, které bylo původně v nejnižší daňové sazby deset procent na celých jedenadvacet.

Pension Vodotrysk. Ilustrační foto.

Památná hospodská rvačka v Krumlově skončila zdemolovaným Vodotryskem

Vydáte-li se po svých nebo autem k zámecké zahradě cestou kolem mlékárny, minete v ostré zatáčce u Chvalšinského potoka budovu, kde se říká U vodotrysku. Stojí tam osamoceně, vypadá, že je v pohodě, ale žádný vodotrysk tam není a nikdy nebyl. Poohlédneme-li do historie, pak zjistíme, že v 18. století na tomto místě nechali Schwarzenbergové vybudovat zařízení pro čerpání vody z potoku do zámecké zahrady.

Petr Vrzák, zpěvák populární české kapely UDG.

Herci Bartošovi ukážeme Ústí, říká zpěvák kapely UDG Vrzák

Populární ústecká kapela UDG má za sebou úspěšné klubové turné a čeká ji hraní „na vzduchu“. Jednou z festivalových zastávek bude i Ústecký majáles, který proběhne v sobotu 13. května v Letním kině. Nedávno skupina UDG natočila nový videoklip k písni Někam ven, ve kterém hraje herec Kryštof Bartoš. Toho jste mohli vidět třeba v úspěšném detektivním seriálu Devadesátky. „Kryštof je sympaťák. Má prý teď ústecké období. Zkouší v Činoherním studiu hru Peer Gynt od Ibsena, takže teď tráví v Ústí poměrně dost času. Musíme ho vzít na pivo a trochu protáhnout městem,“ říká v rozhovoru zpěvák UDG Petr Vrzák.

Na snímku Jan Šťastný a Štěpán Ren (vpravo, majitel Kauboy)

Nic nečančáme. Jablečný mošt je naše zlato, říká majitel Kauboye Ren z Ústí

Ještě na vysoké škole vyrazil na zkušenou do zahraničí. Právě ve Finsku a Irsku Štěpán Ren objevil sílu cideru. Nejprve přes skleničku a následně přes ideu na vlastní produkci. Z ciziny si do Ústí nad Labem tedy přivezl nápad na výrobu moštu a cideru pod vlastní značkou Kauboy. Nedávno s ciderem dobyl soutěž na Zahradě Čech v Litoměřicích. A úspěchy slaví i s moštem stejnojmenné značky. „Cíl našeho snažení je jasný, chceme lidem dopřát ryze přírodní verzi tohoto supernápoje, bez aditiv, síření, filtrování a načančání,“ říká vystudovaný biochemik a genetik Štěpán Ren (38 let), který žije s manželkou Martinou a dvěma syny na okraji Ústí nad Labem. Se Štěpánem nás pojí letité přátelství, proto mu v rozhovoru tykám.

Tragická srážka auta s chodcem se stala v místě, kde už jeden pomníček je.

Chodce se třemi promile zabilo u Štoků auto, u soudu řidič dostal podmínku

/VIDEO/ Tragickou nehodu, při které zemřel nedaleko Štoků na Havlíčkobrodsku sedmačtyřicetiletý Libor Š., řešil ve čtvrtek 4. května soud v Havlíčkově Brodě. Značně opilý muž šel loni v červnu prostředkem frekventované silnice, v krvi měl téměř tři promile alkoholu. Srazilo ho osobní auto a Libor Š. na místě zemřel. Řidič vozu tvrdil, že si chodce na silnici vůbec nevšiml.

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic.

Čarodějnice z Mělníka: namáčela do piva mužský úd? Ani při mučení se nepřiznala

Hranice s vyrobenými čarodějnicemi vzplály o uplynulém víkendu po celém Mělnicku. Často k tomu hrála muzika, lidé si opekli buřty, někde byl připraven i jiný doprovodný program. Filipojakubská či Valpuržina noc představovala v lidových zvycích důležitou dobu večera a noci před prvním květnem, spojenou s magickými úkony a rituály na ochranu dobytka a úrody. Skutečné čarodějnické procesy a zapálené hranice vrcholily v Evropě v 16. a 17. století. Ačkoliv se českým zemím masové pronásledování čarodějnic vyhnulo, nachází se v archivech řada záznamů, které vyšetřování magických praktik popisují. Jeden takový případ se odehrál také v Mělníku. Šenkýřka Kateřina byla při výslechu podrobena právu útrpnému.

Designový výčepní pult v Pivovarské restauraci.

Do pravěku, za Eduardem Štorchem či na Pivo ze sklepa. Svijany lákají na novinky

/FOTO, VIDEO/ Zámek Svijany odstartoval návštěvnickou sezónu na začátku května a u příležitosti sedmého výročí svého zpřístupnění si pro návštěvníky připravil překvapení v podobě unikátní expozice Neolitu a Eduarda Štorcha, která se nachází ve dvou zámeckých místnostech. Součástí expozice jsou tisíce odštípaných pazourků a stovky kamenných nástrojů z doby před 6,5 až sedmi tisíci let, tedy z období, kdy se na našem území usadili první zemědělci.

Pivnice Hvězda na berounském sídlišti.

Do Hvězdy na berounském sídlišti se na pivo chodí už téměř půl století

/FOTO, VIDEO/ Pivnice Hvězda sídlí od sedmdesátých let minulého století v berounském obchodním centru, které je společně se sousedním věžákem hlavní dominantou místního sídliště. Za minulého režimu provozoval restauraci, jež byla součástí stejnojmenného kulturního domu, národní podnik Restaurace a jídelny. Po revoluci se v hospodě vyměnilo pár majitelů a tři roky dokonce zela prázdnotou. Až v polovině devadesátých let se Hvězdy ujal hostinský Jiří Míka, který ji provozuje dodnes.

Davida R. (51 let) státní zastupitelství viní z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Měl se ho dopustit na o pět let starší ženě z Budějovic loni v červnu. V případě prokázání je ohrožen trestem odnětí svobody od 8 do 16 let.

Alkohol a krev. Jen jsem se po ní ohnal, tvrdí obžalovaný. Za šest dní zemřela

Budějovický krajský soud zahájil v úterý 2. května ráno hlavní líčení ve věci Davida R. (51 let). Toho státní zastupitelství viní z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Měl se ho dopustit na o pět let starší ženě z Budějovic loni v červnu. Ta zemřela po šestidenní hospitalizaci v krajské nemocnici. V případě prokázání skutku je ohrožen trestem odnětí svobody od osmi do 16 let.

Kapela Divokej Bill

Divokej Bill slaví 25 let: Extra vzpomínka? První výplata šla na pivo a benzín

„Myslel jsem, že budu pást jen krávy. Obdělávat půdu, doma trávit čas se svojí ženou a kupou dětí. Budoucnost jsme měli spolu pěkně vymyšlenou, ale roky letí…“ zpívá v písni Juarez kapela Divokej Bill. Její členové jsou na scéně už pětadvacet let, což hodlají pořádně oslavit. Ne pasením krav, ale novou deskou! Začtěte se do vzpomínkového rozhovoru se členy kapely.

Sudová piva ochutnávala odborná porota složená ze zástupců pivovarů a Výzkumného ústavu pivovarství a sladařství v úterý v Brně. Kormě chuti si degustující všímali například i barvy a vůně piva.

Vítězem soutěže Pivex je Zubr Gold. Chutnalo i pivo z Moravie nebo od Tomana

/VIDEO/ - Celkem pětadevadesát vzorků z českých pivovarů a minipivovarů se letos utkalo v degustační soutěži piv Pivex 2023. Odborná porota vybírala nejlepší piva lahvová, sudová i svrchně kvašené speciály. Hlavní cenu CHAMPION si stejně jako v loňském roce odnesl Zubr Gold. „Je to unikátní soutěž, jediná na starém kontinentě. Doufám, že bude pokračovat dál a Dej Bůh štěstí,” řekl před začátkem degustace odborný garant soutěže Karel Kosař.

Hospodští si chtěli případné daňové změny vyříkat přímo s poslanci. Z 200 pozvaných ale dorazila jen opoziční poslankyně a bývalá ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

Ať mi Křeček či Fiala zavolá. Zvýšení DPH u piva hospody zabije, říká Kastner

Nedávná slova ministra financí Zbyňka Stanjury o zvažovaném zvýšení daně z přidané hodnoty na pivo, které později dementoval ministerský předseda Petr Fiala, stále leží hospodským v žaludku. V úterý si proto chtěli případné daňové změny vyříkat přímo s poslanci. Ze dvou set pozvaných však přišla jen opoziční poslankyně a bývalá ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

Zámek Lednice.

Češi rekordně objevují svou zemi. Zahraniční turisté ale chybí

Zážitková expozice plzeňského piva v centru Prahy, spojení vína, jeho výroby a moderní architektury na jižní Moravě. To je jen část novinek pro turisty, které představila Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism v Brně. Experti v oboru z 23 zemí světa se tam sjeli na Czechia Travel Trade Days.