Keltská hudba, ochutnávka piva podle pravěké receptury, ale i dobové kostýmy, inspirované slavným archeologickým nalezištěm Býčí skála. V Muzeu Komenského v Přerově začala ve čtvrtek vernisáží unikátní výstava „Teď je železný věk…Doba halštatská v srdci Moravy,“ která představuje cenné nálezy tohoto období na Hané.
Vítejte u nového dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem. Osmým hostem je Martin Sláma, spolumajitel restaurace s tankovým plzeňským pivem P.U.O.R. Slezska. Jaký má postoj ke zdražování piva? Co musí restaurace nabídnout, aby přilákala mladé i starší lidi a jak hodnotí vývoj gastronomie v Ostravě?
Pivovar Radegast předal výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti organizaci Horská služba Beskydy. Toto ocenění je udělováno každý rok organizacím nebo jednotlivcům, kteří prokazují dlouhodobou vytrvalost, houževnatost a morální sílu při překonávání "hořkých překážek". V průběhu slavnostního předávání byl navíc odhalen nový ležácký tank pojmenovaný na počest Horské služby Beskydy.
/FOTO, VIDEO/ Majitelé hospod na Mělnicku po přesunutí piva do vyšší sazby DPH zdražují. Půllitr plzeňského piva už v některých podnicích překročil hranici šedesáti korun nebo se k ní rychle blíží. A zřejmě bude ještě hůř. „Pamatuji doby, kdy nám přišlo 40 korun za plzeň hodně," vzpomíná Petr Kubita, majitel restaurace Na Františku v Kralupech nad Vltavou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Posun čepovaného piva z deseti do jednadvacetiprocentní sazby DPH ve většině ústeckých hospod znamenal od ledna zdražení přibližně o 10 procent. Nadšený z toho není nikdo. Štamgasti to berou povětšinou odevzdaně a s povzdechem. Reportér Ústeckého deníku se zaměřil na ceny nejrozšířenějšího místního piva Březňák. A našel i hospodu, kde nezdražili a pivo si tam dáte pod 30 korun.
Změna daně z přidané hodnoty, v případě točeného piva z deseti na 21 procent, přinesla od Nového roku 2024 zvýšení ceny zlatavého moku. Ten je například v případě plzeňského Prazdroje i více než třikrát dražší než třeba benzin. Jak na situaci reagují ti, kteří si pivo dopřávají v restauracích?
Pivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,3 procenta víc. Za loňský rok čeká rekordní tržby přes tři miliardy korun. Letos za 60 milionů korun rozšíří kapacitu varny, aby mohl výstav postupně zvýšit na 2,1 milionu hektolitrů. V roce 2026 chce začít modernizovat návštěvnické centrum i areál za stovky milionů. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Pivovar koncem loňského roku zdražil od pěti do osmi procent, letos ceny zvyšovat nechce.
Nadměrné popíjení během úterní noci se nevyplatilo staršímu muži z Prostějovska. Když ve středu ráno usedl za volant Fiatu, záhy na jeho počínání přišla silniční kontrola. Zastavila jej ve Vícově a dala mu dýchnout. Přístroj změřil 1,96 a pak 1,97 promile alkoholu v dechu.
Čepované pivo se v části hradeckých hospod za poslední dobu zdražilo již několikrát. Část Hradečáků přestává do restaurací chodit úplně, další omezují návštěvy i počet vypitých nápojů. Navíc se očekává další zvyšování cen.
Některé vznikly ještě dávno před tím, než Antonín Zápotocký zapálil v Kunčicích vysokou pec. Sloužily právě hutníkům a dělníkům, aby měli po šichtě kde spláchnout žízeň. Dnes už tyto hospody v okolí podniku Liberty Ostrava buď neexistují nebo se přeorientovaly na meníčka.
/PŘÍMO Z MALTY/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.
Zatímco vyhlášené přerovské hostince už zahájily rok s novými cenami piva, na některé podniky, které jsou v kategorii neplátců, zvýšení DPH z 10 na 21 procent nedolehlo. V jednom se provozovatelé restaurací, pivnic a hospůdek na Přerovsku shodují: zdražování piva přišlo v tu nejméně vhodnou dobu. Leden a únor totiž patří k měsícům, kdy bývají tržby nejnižší.
Zvýšená daň z přidané hodnoty i rostoucí mzdové a provozní náklady jsou důvodem, proč hospody a restaurace od ledna zvedly ceny točeného plzeňského piva. Některé podniky v Olomouckém kraji už zdražily, jiné se připravují. Cena za půl litru plzně se liší i o více než dvacet korun. Kolik nyní zaplatíte za točenou v Olomouci, Prostějově, Přerově či Jeseníku?
Několik korun za půllitr piva si od nového roku musí připlatit hosté ve většině restaurací v Plzni i blízkém okolí. Majitelé podniků museli do ceníků promítnout zvýšení DPH na čepované pivo.
Vyšší daň. Takový je hlavní důvod, kterým majitelé a provozovatelé českých a moravských hospod vysvětlují další zdražování piva. Někde tak už lidé za půl litru plzně zaplatí i 79 korun. Stále ale lze nalézt hospody, kde si ji zákazníci vychutnají za méně než padesát korun. Ceny a důvody jejich výše zjišťovali reportéři v dalším díle Pilsner Urquell Indexu Deníku.
Od nového roku se zvýšila daň z přidané hodnoty u čepovaného piva z 10 na 21 procent. Deník proto zjišťoval, jak se navýšení daně promítlo do ceny piva v Uherském Hradišti a okolí. A zároveň, kolik nyní lidé platí za půllitr plzeňského Prazdroje.
Přestože točené pivo přechodem z nižší daňové sazby do vyšší ve většině restaurací podražilo, pivařům na Tachovsku chutnat nepřestalo. K jídlu si ho dávají dál a večer na pár kousků točeného zajdou též. Najdou se restaurace, kde jsou ceny stejné jako v uplynulém roce.
Po Novém roce došlo na avizované zdražení čepovaného ho piva, které se dostalo do vyšší daňové sazby. Pivaři na Rakovnicku za půllitr zaplatí o několik korun více. V některých hospodách se zvýšení cen teprve chystá, dojde k němu ale už v příštích týdnech. Výjimkou je podnik v Bezděkově.
/FOTO, VIDEO/ Po Novém roce došlo na avizované zdražení točeného piva, které se dostalo do vyšší daňové sazby. Pivaři na Berounsku za půllitr zaplatí zhruba o desetinu více. V některých hospodách se zvýšení cen teprve chystá, za pár týdnů nebo až na jaře.
Nula až osm korun. Takový je v Deníkem sledovaných podnicích nárůst ceny u plzeňského piva v Ostravě po lednovém navýšení DPH na čepované pivo. Dříve provozovatelé zdražovali povětšinou obdobně v reakci na ceny pivovaru či náklady na energie, nyní se nůžky doširoka rozevřely. Proč někdo nezdražil vůbec, někdo zdražil o tři a další zase o osm korun? Deník se podíval ostravským hospodám „pod pokličku“.
Kdo má rád plzeňské pivo, neměl by váhat. V nejbližších hodinách, možná dnech si může půllitr čepovaného dát ještě za staré ceny, nejčastěji za 52 korun. Zdražení čepovaného piva do vyšší sazby DPH (z 10 na 21 procent) se zatím v karvinských hospodách, kde plzeňské čepují, neprojevilo. To se však, jak říkají hostinští, stoprocentně změní.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ S dopady konsolidačního balíčku, který letos změnil daňové sazby, se musí vyrovnat také Kofola Music Club (KMC( v Krnově. Stejně jako na ostatní hospody a restaurace ho zasáhla zvýšená daň na čepované pivo. V kulturní branži se ale navíc ještě zvyšuje daň ze vstupenek.
/VIDEO, FOTO/Od začátku ledna došlo na státem předem avizované zvednutí sazby DPH na točené pivo. Může za to přeřazení do vyšší daňové sazby – tedy z 10 do 21 procent. Některé pražské podniky už cenu za plzeň zvedly, a to v řádu korun. Jiné váhají a bojí se, zda jim další navýšení ceny piva neodradí i zbytek hostů.
Lidé v Česku mají stále v paměti zmatky kolem daně z přidané hodnoty u čepovaného piva v hospodě v době, kdy nad státní kasou bděla za covidu Alena Schillerová (ANO). Její nástupce a současný strážce veřejných financí Zbyněk Stanjura (ODS) sazby změnil. Deník přihláší přehled důležitých otázek a odpovědí na to, co nová norma pro cenu pití nejen piva v hospodě i mimo ni znamená.
Zapíjet langustu, tatarák, hovězí steak či kachnu v hospodě či restauraci dobrým vínem, znamenalo ještě před nějakým časem luxus. Že bude brán za chudého se ale nemusí bát ani ten, kdo dává při zapíjení jídla přednost pěkně orosenému čepovanému pivu. Chmelový mok, který se uchází i o vstup do vybrané společnosti nehmotného kulturního dědictví UNESCO, je totiž i v Česku čím dál dražší. Největší zdražení jej potkalo na začátku roku, kdy se jeho cenovka v nápojovém lístku hospod a restaurací zvedla kvůli novému DPH až o osm korun.
Domácí florbalový rybníček už ovládnout dokázal. Jakožto lídr zadních řad Mladé Boleslavi se podílel rovněž na stříbrném tažení českých reprezentantů na uplynulém mistrovství světa. Právě tam si vysloužil zájem finského velkoklubu Classic Tampere, který si jednadvacetiletého obránce pojistil v unikátním draftu tamější F-liigy. A tak se brněnský rodák Adam Hemerka vydal na svou první zahraniční misi do Skandinávie. O výjimečné sezoně a životě mezi florbalovou elitou se nyní rozpovídal v rozhovoru pro Deník.
/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Milan Štička se narodil v roce 1934 v Žatci do poloněmecké rodiny. Během války se jeho otec musel ze Sudet přesunout až do Jihlavy, kde prožil celou válku. Maminka, babička a sestra s Milanem zůstali v Žatci.
Od nového roku se zvýšila daň z přidané hodnoty z čepovaného piva z 10 na 21 procent. Deník proto zjišťoval, jak se navýšení daně promítlo do ceny piva ve Zlíně a okolí a zároveň, kolik aktuálně lidé zaplatí za půlllitr Plzeňského Prazdroje.
Hlouběji do peněženky sáhnou čeští štamgasti kvůli zvýšené sazbě DPH za pivo od 1. ledna. Milovníci zlatého moku to v některých karlovarských hospodách nesou opravdu velmi těžce. Není se čemu divit. Pivo dvanáctka se totiž zdražilo oproti konci roku mnohde i o sedm korun, někde dokonce o devět. Zajít si na pár denních kousků, jak se říká, je tak nyní hodně drahé.
Dobré pivo a krásné holky. To jsou nejčastější odpovědi cizinců, když se jich zeptáte, co se jim vybaví v souvislosti s Českou republikou. A není divu. Výroba tohoto zlatavého moku má u nás dlouhou tradici. Zkuste si, co víte o nápoji, který bývá právem nazýván českým zlatem.
Od 1. ledna 2024 se zvýšila daň z přidané hodnoty z čepovaného piva z 10% na 21%, takže se vrátila na úroveň před koronavirem. Některé restaurace zdražení rozložily, řada podniků upravila ceny už v prosinci. Deník se ptal v Českých Budějovicích v Grandhotelu Zvon nebo Masných krámech i jinde v kraji. Třeba v prachatické Almaře či U Šmiků v Jindřichově Hradci.
Od 1. ledna se změnila hodnota DPH u čepovaného piva. Z dosavadních 10 procent stoupla nově na 21 procent - a kvůli tomu v některých restaurací stoupla cena. Kolik budou pivaři platit za svůj oblíbený nápoj, nadále bude záležet hlavně na cenách energií, kterou pivovary spotřebovávají.
Zvýšení daně na čepované pivo dopadlo také na zákazníky hospod na Vysočině. V některých restauracích už ceny v novém roce o několik korun povyskočily. Jinde se provozovatelé a majitelé podniků teprve chystají zareagovat na novou jednadvacetiprocentní sazbu daně. Restauratéři zároveň přiznávají, že kvůli změně podraží v nabídce nejen půllitr piva.
/FOTOGALERIE/ Rozdíl v cenách asi nejpreferovanějšího piva ve Frýdku-Místku, radegastovské dvanáctky, činil v prvním lednovém týdnu až deset korun. Někteří hospodští už jejím zvýšením dorovnali daň z přidané hodnoty (DPH), jiní spotřebovávají zásoby nebo vyčkávají, co konkurence. A pivaři? Nadávali, nicméně konstatovali, že se s tím musí smířit!
Zdražením čepovaného piva zareagovali někteří provozovatelé brněnských hospod na navýšení sazby DPH nejen u tohoto nápoje z deseti na jednadvacet procent. V jiných restauracích zase vyčkávají, s navýšením cen ale počítají v následujících týdnech. Většina štamgastů si tak sáhne hlouběji do kapsy.
/PŘEHLED CEN/ Po novém roce došlo na avizované zdražení točeného piva. A to kvůli jeho přeřazení do vyšší daňové sazby. Konkrétně z 10 do 21 procent. Někde zdražili razantně hned od prvního dne. Jinde ještě čepují za starou cenu, ovšem s tou pohnou nahoru hned poté, co jim dodavatelé přivezou novou a dražší várku.
Rolls-Royce mezi varnami. Tak hovoří majitelé zlonického pivovaru o novém zařízení na vaření piva, které doputovalo do historického areálu v městysu na Kladensku na sklonku minulého roku. Na čepu bude i Dvořákova devítka.
/FOTO, VIDEO/ Rolls-Royce mezi varnami. Tak hovoří majitelé zlonického pivovaru o novém zařízení na vaření piva, které doputovalo do historického areálu v městysu na sklonku minulého roku. Na čepu bude i Dvořákova devítka.
Vládní konsolidační balíček od roku 2024 přinesl řadu zásadních změn. Všichni lidé v Česku pocítí zejména změnu sazeb daně z přidané hodnoty. Některé druhy zboží a služeb jim zlevní, další naopak zdraží. Skokově podraží třeba čepované pivo v restauracích.
Rok 2024 bude pro obyvatele města dražší, než letošek. Zdražila teplárna, více zaplatí za vodu, za pivo už to přišlo v listopadu. Naopak, zdarma bude stále svoz komunálního odpadu a městská hromadná doprava.
Novou hlavu mít nebude, ale těžkou ji má určitě. Čtvrteční cesta staršího muže ve Škodě Roomster ke kadeřníkovi nedopadla optimálně. Po nezvládnutí zatáčky mezi Čelechovicemi na Hané a Smržicemi skončil s autem ve zvýšeném břehu. Ukázalo se, že měl přes dvě promile v krvi.
Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.
/VÁNOČNÍ PŘÍBĚH/ U piva se rodí různé nápady. Vloni se ředitel muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek vsadil s kamarádem, že na vysokém kole projede za tři dny pobřeží balkánské Černé Hory. Tehdy 140 kilometrů hravě zvládl a vyhrál pivo. Letos však sázku „projel“ ještě před svátky. Bláznivý nápad ztroskotal na oslovi, se kterým chtěl doputovat od Labe z Kojic na vrchol Králického Sněžníku.
Deník s redakcí fmdenik.cz za všechny obyvatele Frýdku-Místku zmapoval současnou situaci a vybral několik největších ostud, které dlouhodobě trápí město. V anketě lze hlasovat pro tu největší a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás, obyvatele Frýdku-Místku, štvou, jsme připraveni rozšířit o vaše tipy. Stačí napsat na e-mail: radek.luksa@denik.cz.
/FOTO, VIDEO/ Asi málokdo neochutnal někdy v životě nymburské, dnes Postřižinské pivo. Řada lidí se přijde někdy podívat na kulturní akce konané na dvoře pivovaru. Od startu populárního Cyklootvíráku před červnový Den piva s koncerty až po podzimní Dočesnou. Ale málokdo se dostal dovnitř, do srdce samotného pivovaru. Do budov, kde zraje slad, kde se zlatavý mok vaří a kde také čeká celé týdny na správný okamžik, až z něj bude výborný ležák.
Co Ježíšek přinese pod stromeček je ještě ve hvězdách. Jaké menu si však pro milovníky chmelového moku připravili sládci, je již jasné. I díky nim budou letošní Vánoce provoněné skořicí, vanilkou či svařákem. „Již roky se k vánočním svátkům vaří v Česku speciály. V mnohých z nich nesmí chybět koření typické pro tento sváteční čas,“ řekl Deníku pivovarský expert z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.