Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Karel Šíp a Jiří Bláha při talkshow Minipárty

Plzeňské pivo je nejlepší, ale Viktorce nefandím, říká Karel Šíp

Začátkem září měl v Plzni zastávku moderátor a bavič Karel Šíp se svou show Minipárty. V ní není v roli tazatele, ale je naopak zpovídaným. V tandemu s ním od loňského roku vystupuje plzeňský herec, moderátor a hudebník Jiří Bláha. Karel Šíp rozhovory příliš často nedává, ale Deníku zodpověděl několik dotazů nejen o jeho vztahu k plzeňskému pivu, ale třeba i na to, jak došlo ke spolupráci s Jiřím Bláhou. 

Ilustrační snímek

Tuplák piva za 350 korun? Na Oktoberfest si připravte peněženku, ceny šly nahoru

Chystáte se na slavný Oktoberfest, který v Mnichově odstartoval v sobotu 16. září a potrvá do 3. října? Pak se připravte, že sáhnete hluboko do kapsy. Tuplák piva tam v průměru pořídíte za 14,18 euro, což je zhruba 350 korun. Litr vody vyjde v pivních stanech na cirka 10 euro, tedy bezmála 250 korun. Informuje o tom list Passauer Neue Presse (PNP).

Ilustrační foto

Na Oktoberfest si připravte peněženku, tuplák vyjde na 350 korun

Chystáte se na slavný Oktoberfest, který v Mnichově odstartoval v sobotu 16. září a potrvá do 3. října? Pak se připravte, že sáhnete hluboko do kapsy. Tuplák piva tam v průměru pořídíte za 14,18 euro, což je zhruba 350 korun. Litr vody vyjde v pivních stanech na cirka 10 euro, tedy bezmála 250 korun. Informuje o tom list Passauer Neue Presse (PNP).

Občerstvení a fanoušci na Lapači ve Vsetíně. 16.9.2023

Topinka na Lapači, legenda za 10 korun. Kolik tam teď dáte za občerstvení

Už hodinu před sobotním utkáním Vsetína a Slavie se parkoviště na Lapači plnilo. Fanoušci Valašského klubu se sjížděli podpořit své oblíbené hokejisty. Jak se trousili na stadion, nezapomněli na téměř povinnou zastávku v bufetu. Vždyť pivo a něco k zakousnutí k hokeji prostě patří. A vynechat zdejší topinku s česnekem, tatarákem nebo chleba se škvarkovou pomazánkou, to se prostě nedá.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Přijede Waťák, zahraje Kokeno i Pytlík

Hodový víkend v Prostějově nabízí zajímavý program v centru města, ale pozadu nezůstávají ani oblíbené letní zahrádky. Nabídka hudebních akcí v Prostějově je opět pestrá. Zvláště páteční večer nabízí lahůdku v podobě revivalové kapely Waťák či Kokena Na Splávku.Kdo, kde a kdy vystoupí o prvním zářijovém víkendu, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

České Budějovice.

Pojďte na jedno. V jižních Čechách vznikla skvělá mapa pro milovníky piva

Jižní Čechy právem patří k tradičním regionům s výraznou a hluboce zakořeněnou pivní kulturou. Zvyk scházet se v hospodě a "jít na jedno" se předává z generace na generaci již staletí. Tento zvyk spojuje radosti a starosti všech vrstev dospělé populace, a tak přispívá ke sdílení zážitků mezi lidmi.

V historické budově někdejšího zlonického pivovaru se po dlouhých desetiletích začne opět vařit pivo.

Ve Zlonicích začnou opět vařit pivo. Na čepu bude i Dvořákova devítka

/VIDEO, FOTO/ V historické budově někdejšího zlonického pivovaru se po dlouhých desetiletích začne opět vařit pivo. Noví majitelé, kteří část areálu získali od městyse, navážou už příští rok na tradici, která zde byla založena před 460 lety. Objekt je památkově chráněný, tím spíše bude jeho rekonstrukce nákladná a složitá. Trojice podnikatelů jde přesto do záměru s nadšením i odvahou.

Starosta Postoloprt Zdeněk Pištora

Starosta Postoloprt motivuje fotbalisty: Na Vánoce sud piva, když budete v TOP 3

Druhé vítězství si zapsaly do tabulky okresního přeboru Lounska Postoloprty. Tři body jim zajistila střela Daniela Červeňáka z trestného kopu. Míč, který napálil z dvaadvaceti metrů nártem, dostal faleš a skončil až za zády gólmana Tuchořic Radka Bartoše. „Start do nové sezony je tak pade na pade. Dvakrát jsme vyhráli a dvakrát jsme prohráli, když jsme podělali konec utkání, přestože jsme vedli," přibližuje brankář Milan Skula, jenž se střídá se svým kolegou Jakubem Mikolášem.

Příznivce zlatavého moku nalákal na Masarykovo náměstí první ročník pivního festivalu.

Najdete se na fotkách? Náměstí ve Vyškově poprvé ovládl Pivní festival

/FOTOGALERIE/ Vyškov byl sice dlouho známý pro místní pivovar, v tom však už roky nikdo pivo nevaří. Jednoho dne proto dostaly zaměstnankyně turistického informačního centra nápad na pozvání menších pivovarů ze širokého okolí a uspořádání Pivního festivalu přímo ve městě. V pátek osmého září tak příznivce zlatavého moku nalákal na Masarykovo náměstí první ročník této akce.

Dny Starobrna si v Brně užila spousta návštěvníků.

Sobota s dobrým pivem a muzikou. Lidé se bavili v areálu pivovaru Starobrno

Slunečný den a pivo patří k sobě. Série sousedských letních slavností v pivovaru Starobrno vyvrcholila v sobotu 9. září. Po komornějších akcích v červnu a červenci si tentokrát návštěvníci užili větší pivní slavnost s rozšířeným programem. Příchozí si mohli koupit jeden „škopek“ starobrněnského piva za třicet korun a vstupné na akci pořadatelé nevybírali.

Hokejová Kometa pokřtila nové dresy, její hráči se následně podepisovali při autogramiádě.

Kometa pokřtila nové dresy pivem, lidé pak stáli frontu na podpis. Podívejte se

Všechny přípravné zápasy už má hokejová Kometa odehrané a nyní je o další krok blíž k zahájení nadcházejícího ročníku. V sobotu totiž představila nové dresy, jako už tradičně je fanouškům poprvé ukázala v pivovaru Starobrno. Hlavními postavami křtu byli brněnský trenér Patrik Martinec a kapitán Martin Zaťovič, kteří dres polili pivem.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Na Kristínu, oslavu a veselí se i rybáři

Avizovaný tropický víkend zve k tanci i posezení. Nabídka hudebních akcí v Prostějově je opět pestrá. Zvláště páteční večer nabízí hodně pestrou nabídku. Od popové hvězdy Kristíny až po metalové A.T.D. Ve Vrahovicích se budou veselit rybáři, U Kozenek bude znít rock. Hudba bude znít i u Abrahámka a U Maříků. Velká párty se chystá U Matesa.Kdo, kde a kdy vystoupí o prvním zářijovém víkendu, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Setkání absolventů Univerzity Palackého v Olomouci. Ilustrační foto

Zástupy bývalých studentů míří do Olomouce. UP pořádá velké setkání absolventů

Velké setkání absolventů pořádá Univerzita Palackého (UP) při příležitosti svých kulatin. Pro všechny, kteří se chtějí potkat se svými bývalými spolužáky a kolegy, připravila Absolventský den. V Olomouci se uskuteční 9. září a kromě komentovaných prohlídek a volných vstupů do univerzitních budov nabídne křest piva, kvíz, vyjížďku lodí nebo filmové projekce.

Preventivní projekt pro řidiče probíhal opět na Rakovnicku.

Policisté na Rakovnicku kontrolovali řidiče a rozdávali nealkoholická piva

/FOTOGALERIE/ Policejní hlídky z okresní hlídkové služby, obvodního oddělení Rakovník a Hořesedel se společně s preventistkou a krajským koordinátorem BESIP zapojili ve středu 23. srpna a ve čtvrtek 29. srpna do celorepublikového projektu s názvem „ Řídím, piju nealko pivo“! Policejní hlídky zastavovaly řidiče v obci Senomaty, Rakovník, Kněževes a Lubná.

Brněnská pivní tramvaj. Ilustrační foto.

Pivní tramvaj v Brně jezdí deset let. Na kontě má čtyřicet tisíc vypitých piv

Rozlučku se svobodou, firemní večírek nebo jinou oslavu si mohou zájemci zpříjemnit projížďkou Pivní tramvají v ulicích Brna. V unikátní starobrněnské hospodě na kolejích s názvem Šalina Pub se lidé v Brně vozí už deset let. Za tu dobu se uskutečnilo více než pět stovek jízd, při kterých cestující vypili přes čtyřicet tisíc půllitrů piva.

Podzimní Sládkův Tip: nefiltrovaný ležák Václav 12 z Litovle

Podzimní Sládkův Tip: nefiltrovaný ležák Václav 12 z Litovle

V pivovaru Litovel jako tradičně pružně reagují také na roční období. S přicházejícím podzimem vystřídá na čepu letní limitovanou edici oblíbeného Višňového ležáku další ze speciálních piv zařazených do programu Sládkův Tip. Bude to světlý nefiltrovaný ležák Václav 12. 

Finále druhého ročníku Gambrinus Cupu

Česko u terčů. Unikátní šipkový turnaj znovu spojí tisíce hráčů, ceny lákají

Necelý měsíc schází do zahájení už třetího ročníku Gambrinus Windson Cupu, největší tuzemské akce pro amatérské šipkaře a šipkařky. Už loni se do masového turnaje zapojilo skoro čtyři tisíce hráčů, kteří měřili síly (a především přesnost ruky a odolnost nervů) ve stovkách hospod po celé zemi. Na ty nejlepší pak čekalo velkolepé finále v pražské hale Královka.

Dočesná v Žatci. Ilustrační foto

Váš názor: Žatecká vulgární Očesná 2023

Po návštěvě letošní Dočesné jsem opravdu plná dojmů, ale povětšinou spíše těch horších. Abych od začátku nebyla tak negativní, musím pořadatele opravdu pochválit za nový nápad se zálohovanými kelímky – tak čisto pod nohama při "korzování" jsem neměla ještě nikdy. A ceny piva se celkem udržely na loňské úrovni, výjimky speciálů s cenami od 80 korun výše samozřejmě byly, ale to záleží na výběru každého, jestli si ho dá.

Ilustrační snímek

Zdražování piva v ČR: Za plzeň si lidé připlatí. Ostatní pivovary zatím otálejí

Milovníci piva, kteří nedají dopustit na chmelový mok z Plzeňského Prazdroje, sáhnou od října opět hlouběji do kapsy. Plzeňský pivovar totiž oznámil zdražení. O změně cen informoval i pivovar Bernard. Podle Sdružení přátel piva bude jedna čepovaná plzeň stát o dvě koruny více. Ostatní velcí hráči na české scéně zatím se zdražením váhají a čekají na kroky vlády, která chce tradiční nápoj převést do zvýšené sazby DPH.

V hlavní roli běh a pivo. Slavkovská pípa oslavila jubilejní padesátý ročník

V hlavní roli běh a pivo. Slavkovská pípa oslavila jubilejní padesátý ročník

Jedenáct kilometrů, čtyři piva. To je ve stručnosti charakteristika tradičního běžeckého závodu Slavkovská pípa. Letos se konal v sobotu 2. září a běžel se už padesátý ročník. Právě k této významné příležitosti vydali pořadatelé výroční brožuru. Je vzpomínkou na všechny, kteří okusili krásy i nástrahy tohoto jedenáctikilometrového běhu s chmelovou příchutí. Za krásné fotky děkujeme Radoslavu Lánskému.

6. rčník Chmelobraní.

FOTO, VIDEO: Ve Frýdlantu sází na tradice. Školní rok odstartovali chmelobraním

Zatímco prvňáčci vybaveni aktovkou zářící novotou a kornoutem plným sladkostí zahájili nový školní rok premiérovým usazením do školních lavic, noví i stávající studenti Střední lesnické a hospodářské školy Frýdlant vyrazili v pondělí 4. září na naučnou stezku. Čekalo na ně česání chmele v rámci 6. ročníku Chmelobraní.

Lány (v modrém) nedaly v posledním zápase sezony šanci Zavidovu a vyhrály 5:0.

Lány zničily Zavidov, pochvala holkám za pivo a klukům za masíčko

V posledním jarním kole minulého ročníku I. B třídy přejeli fotbalisté Lány jednoznačně Zavidov a situace se opakovala i o uplynulém víkendu. Domácí vyhráli 6:1 a věří, že nastartovali další vítěznou šňůru, kterou jim před týdnem přetrhla Velká Dobrá. Naopak hosty dost možná čeká těžká sezona, při souběhu s béčkem dali tým sotva dohromady.

Ilustrační foto.

Kam na živou hudbu v Prostějově? Láká festival v OP i místní kapely

Poslední prázdninový víkend je důvodem, kdy vyrazit rozloučit se létem. Nabídka hudebních akcí v Prostějově je opět pestrá. Pro všechny generace se bude hrát a řádit po celý víkend v areálu bývalého OP. Na letních zahrádkách zase vystoupí místní muzikanti.Kdo, kde a kdy vystoupí o druhém srpnovém víkendu, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.

Hradečtí fanoušci umí vytvořit v ČPP aréně báječnou atmosféru.

Hradec znovu ožívá hokejem, Mountfield proti Berlínu slavnostně zahájí sezonu

Děti se po letních prázdninách chystají zpátky do školních lavic, a to znamená jediné – nezadržitelným tempem se blíží start nového ročníku hokejové extraligy. Ten začne v polovině září. Hradecký Mountfield však novou sezonu zahájí se svými příznivci už zítra, kdy přivítá atraktivního soupeře z Německa.

Chmel. Ilustrační foto.

Výborný: Sklizeň chmele bude průměrná, negativní vliv na cenu piva to nemá mít

Pěstitelé očekávají průměrnou úrodu chmele, což by nemělo mít negativní vliv na cenu piva. Řekl to ve čtvrtek 31. srpna ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na chmelnici u Loun. Ceny potravin obecně klesají s tím, jak zpomaluje inflace, nic podle Výborného nenasvědčuje tomu, že by cena za půl litr točeného piva překonala 70 korun. 

Tradiční Burčákobraní v Moravském Krumlově. Archivní foto.

Tipy na víkend na Znojemsku: Krumlovské burčákobraní i netopýři na Cornštejně

Burčákobraní, Burger festival nebo festival minipivovarů. Výběr z akcí, které nabídne jižní Morava o prvním zářijovém víkendu. Na Znojemsku mohou lidé na hradě Cornštejn strávit noc s netopýry nebo spláchnout žízeň na krumlovském burčákobraní. V Hodoníně si lidé v rámci festivalu pochutnají na lahodných burgerech. Břeclav tentokrát zavoní pivem. Jedenáctý ročník Festivalu minipivovarů nabídne ochutnávku  více než 100 druhů piv.