Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Jakub Zapletal obnovil vaření piva v Moravské Třebové. Knížecí pivovar nabízí i unikátní prohlídkovou trasu.

Ze stavaře sládkem. Jakub Zapletal obnovil vaření piva v Moravské Třebové

/FOTO/ Boreš, Bohunka nebo Žerotín. To jsou nejen historické osobnosti spjaté s Moravskou Třebovou, ale také druhy piva, které vaří v obnoveném Knížecím pivovaru Jakub Zapletal. Vystudovaný stavař přičichl k práci hospodského a nakonec se stal sládkem v pivovaru. Ve městě s téměř deseti tisíci obyvateli se tak poprvé od roku 1948 zase vaří pivo.

Ceny oblíbené plzně překračují v Brně mnohdy hranici šedesáti korun. V příštím roce se zřejmě přehoupnou i přes sedmdesát.

Ceny plzně na jižní Moravě vzrostly. Zdražení zvažují i podniky ve Vyškově

/FOTO/ Zdražení o tři koruny, jinde o dvě až čtyři podle situace. Hosté jihomoravských hospod a restaurací si kvůli vyšším cenám za půllitr plzeňského piva postupně sahají čím dál hlouběji do kapes. Od příštího roku se navíc musí připravit na další zdražení, a to kvůli vyšším sazbám daně z přidané hodnoty na pivo. Řada restauratérů proto zákazníky již nyní upozorňuje, že se ceny přesahující sedmdesát korun brzy stanou novou normou.

Měnit ceny budou provozovatelé restaurací zřejmě po novém roce, až dojde ke změně DPH na pivo. Předpokládají to také v restauraci U Gregorů.

Půllitr plzeňského piva podražil v Nymburce od jara o dvě až tři koruny

/FOTO/ Ve třech restauracích v Nymburce, v nichž pravidelně jednou za půl roku sledujeme cenu točeného plzeňského piva, zdražili od jara o dvě až tři koruny na půllitru. Do konce roku už pravděpodobně upravovat ceny nebudou. Podle vrchního z restaurace U Gregorů se však dá očekávat, že se zřejmě zvednou ceny po novém roce.

Plzeňské pivo. Ilustrační foto

Plzeňské pivo v Kolíně zdražilo. A v lednu ho to zřejmě čeká znovu

/FOTO, VIDEO/ Plzeňský Prazdroj opět zdražil. Cena stoupla i u jeho vlajkového piva Pilsner Urquell, v kolínských podnicích o pár korun za jeden půllitr. Na větší zdražení se však zákazníci budou muset připravit od leda 2024, kdy stoupne DPH z dosavadních 10 procent na 21. A to se promítne i v restauracích.

Pivo Zubr. Ilustrační foto

Dojednáno. Pivovar Zubr, Litovel a Holba kupuje Kofola

To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.

Pivo Litovel. Ilustrační foto

Dojednáno. Pivovary Litovel, Holba a Zubr kupuje Kofola

To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.

Hanušovický pivovar Holba, ilustrační foto.

Dojednáno. Pivovary Holba, Litovel a Zubr kupuje Kofola

To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.

Pivo Zubr. Ilustrační snímek

Očekávané se stalo realitou. Kofola kupuje pivovary Holba, Litovel a Zubr

To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.

Ilustrační foto.

Nejlevnější pivo v Evropě? V první pětce sousední Slovensko i Polsko, Česko ne

Pokud jste milovníky čepovaného piva a zdá se vám jeho cena v Česku příliš vysoká, zajeďte si na něj do Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska. Zatímco v tuzemských hospodách se jeho cena podle dat pokladního systému Dotykačka pohybovala v červenci v průměru kolem 54 korun, ve zmíněných okolních státech byla v rozmezí od 25 do 40 korun.

Ilustrační snímek

Nejlevnější pivo v Evropě? Česko v první desítce už lidé nenajdou

Pokud jste milovníky čepovaného piva a zdá se vám jeho cena v Česku příliš vysoká, zajeďte si na něj do Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska. Zatímco v tuzemských hospodách se jeho cena podle dat pokladního systému Dotykačka pohybovala v červenci v průměru kolem 54 korun, ve zmíněných okolních státech byla v rozmezí od 25 do 40 korun.

V Hradci si dali dostaveníčko fanoušci seriálu Hospoda. Z herců přijeli Eva Čížkovská alias Janinka a tělocvikář Jonáš v podání Václava Knopa.

VIDEO: Trampolína a Janinka opět u výčepu. Hradec uctil legendu jménem Hospoda

/ANKETA/ Už je to dlouhých sedmadvacet let, kdy se poprvé k jednomu stolu bezejmenné hospůdky sešli štamgasti seriálu Hospoda. A že je toto dílo, které vznikalo pod taktovkou režiséra Jaroslava Dudka, stále populární, nesvědčí jen jeho každoroční repríza, ale také fanouškovský zájem. Ten se projevil v sobotu v Pivnici Kobyla v Hradci Králové, kde se uskutečnil vůbec první sraz fanoušků tohoto seriálu. Z dnes již legendárního seriálu na něm vystoupil tělocvikář Jonáš a stále sympatická servírka Janinka. Tedy herci Václav Knop a Eva Čížkovská.

V Hradci si dali dostaveníčko fanoušci seriálu Hospoda. Z herců přijeli Eva Čížkovská alias Janinka a tělocvikář Jonáš v podání Václava Knopa.

Trampolína a Janinka opět u výčepu. Hradec uctil legendu jménem Hospoda

Už je to dlouhých sedmadvacet let, kdy se poprvé k jednomu stolu bezejmenné hospůdky sešli štamgasti seriálu Hospoda. A že je toto dílo, které vznikalo pod taktovkou režiséra Jaroslava Dudka, stále populární, nesvědčí jen jeho každoroční repríza, ale také fanouškovský zájem. Ten se projevil v sobotu v Pivnici Kobyla v Hradci Králové, kde se uskutečnil vůbec první sraz fanoušků tohoto seriálu. Z dnes již legendárního seriálu na něm vystoupil tělocvikář Jonáš a stále sympatická servírka Janinka. Tedy herci Václav Knop a Eva Čížkovská.

Znovuotevření výletní restaurace Rudolfov se těšilo velkému zájmu.

Restaurace Rudolfov po desítkách let přivítala zákazníky. Přišly stovky lidí

/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce je od pátku opět v provozu. Jejímu majiteli se podařilo nemožné. Objekt v havarijním stavu dokázal probudit zpět k životu. Takzvaný Rudlák vnímá řada Hradečáků jako srdeční záležitost. Lidé sem totiž dříve chodili na plesy, koncerty a další akce, které uvnitř zařízení probíhaly. Právě kulturní dění v kombinaci s uměním by mělo být hlavním posláním znovu otevřeného podniku.

„Obezita a cukrovka jsou na prvním místě v žebříčku rizikových faktorů pro ledviny,“ říká profesor Viklický

Je pivo dobré pro ledviny? Nefrolog Ondřej Viklický vysvětluje, jak o ně pečovat

Lidové rady typu: dej si plzničku, ledvinám to určitě prospěje, se šíří ústním podáním napříč českou populací. V národě, kde má nemocné ledviny každý desátý člověk, se jedná o žádanou informaci. Zeptali jsme se proto našeho předního odborníka na tento orgán, nefrologa Ondřeje Viklického, přednosty Transplacentra IKEM, co všechno ledvinám prospívá, jak má vypadat správný pitný režim a proč by obavy o ledviny měly přijít už ve chvíli, kdy naše osobní váha ukazuje příliš vysoké číslo.

Od kuchařů přes výčepní až po manažery. Plzeňský pivovar se školením zaměřil na celý gastro sektor.

Jak načepovat lepší pivo a zlepšit kuchyni. Pivovary školí hospodské

Prostořeký šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dlouhá léta objížděl české restaurace a hospody a upozorňoval na nešvary tuzemské gastronomie i neschopnost vedení podniků. V trošku jiném hávu, ale se stejným posláním, přistupují ke gastronomickému sektoru i některé české pivovary. Například Plzeňský Prazdroj či humpolecký Bernard. Zaměřují se na zlepšování provozu restaurací a rozvoj jejich kuchyně, ale i výchovu výčepních a zlepšování jejich umu.

Nejen Jiřímu Pardubskému, ale i další hendikepovaným, pomáhá nový pivní projekt Jiříkovo vidění.

I pivo dokáže léčit. Charitativní projekt Jiříkovo vidění pomáhá hendikepovaným

Vyhlášení cen Sdružení přítel piva, které už od roku 1990 hledají nejen nejlepší piva, ale i sládky, letos výjimečně neovládl nikdo z vítězů. Hlavními hvězdami ankety, jejíž výsledky pořadatelé oznámili v humpoleckém pivovaru Bernard, bylo šesti pivovarníků, kteří přišli s charitativním projektem Jiříkovo vidění. Díky němu pořídí svému kolegovi drahé chytré brýle pro nevidomé. Pomáhat má i dalším hendikepovaným.

Josef Gabčo starší v dresu Byšic

I po padesátce při chuti. Za gól mám od trenéra pivo, hlásí Ronaldo z Neratovic

/OSOBNOST DENÍKU/ V posledních kolech pálí jako zamlada. Možná i proto, že sám si na hřišti pět křížků na krku rozhodně nepřipouští. Josef Gabčo starší po třetím dvougólovém představení v řadě stahuje v tabulce střelců okresního přeboru i svého syna a lídra pořadí, který kvůli trestu poslední dva zápasy stál.

Oblíbený podnik se po měsíci opět otevřel pro zákazníky. Bývalý nájemce opustil Interiéry na konci září.

Třeboňská restaurace Beseda znovu otevřela. Láká na chuťovky i pivní speciály

Oblíbená restaurace Beseda v centru Třeboně je opět v provozu. Objekt v majetku města na Masarykově náměstí byl několik týdnů uzavřený a hledal nového nájemce. V pátek 3. listopadu se ale znovu otevřel pro veřejnost. Pod křídla si Besedu nově vzaly Slatinné lázně Třeboň, které mají s provozováním restauračních zařízení bohaté zkušenosti.

Ilustrační foto z utkání Vesec - Chotyně.

Pěsti, vylité pivo a pád do lesa. Do bitky u Nisy se zapojili i fotbalisté

/VIDEO/ V posledním podzimním kole liberecké III. třídy jih nabídl jeden ze zápasů ostudnou podívanou. V utkání mezi domácí Stráží nad Nisou a hostující Chotyní se chvíli po hodině hry strhla potyčka mezi fanoušky, do které se následně zapojili také hráči, a vše vyústilo ve čtyři červené karty. Oba kluby vinu odmítají a říkají, že problém byl na druhé straně.

Ilustrační foto z utkání Vesec - Chotyně.

Pěsti, vylité pivo a pád do lesa. Do bitky u Nisy se zapojili i fotbalisté

/VIDEO/ V posledním podzimním kole liberecké III. třídy jih nabídl jeden ze zápasů ostudnou podívanou. V utkání mezi domácí Stráží nad Nisou a hostující Chotyní se chvíli po hodině hry strhla potyčka mezi fanoušky, do které se následně zapojili také hráči, a vše vyústilo ve čtyři červené karty. Oba kluby vinu odmítají a říkají, že problém byl na druhé straně.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

Pivnice U hrocha.

Pražský výčepní nechtěl obsloužit židovské hosty. Radnice chce vyvodit důsledky

Minulou středu 25. října si v hospodě U Hrocha v centru Prahy český žid a Izraelec chtěli objednat pivo. Výčepní je odmítl nejprve s odůvodněním, že má plno, a poté zmínil, že pivo došlo. Podle jedné z verzí výčepní i urazil židovský původ hostů. Radnice Prahy 1 chce nyní vyvodit důsledky s tím, že odmítá tolerovat antisemitismus. Podle majitele pivnice Zdeňka Haranta je věc uzavřená.

Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny

České pivo kvůli změnám počasí (ne)hořkne. Budoucností jsou nové odrůdy

Téměř každý pivař řekne, že chuť piva musí být „jako křen“. Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny. Ty mají vliv nejen na jeho pěstební objem, ale i na chuť piva. I proto chmelaři stále častěji sázejí na nové odrůdy.

Ilustrační foto

S vyhláškou si hlavu nelámali. Vodku pětice na Hanáckém náměstí zapíjela pivem

Dodržování vyhlášky, která zakazuje konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, kontrolovali v uplynulých dnech kroměřížští strážníci. Narazili přitom na skupinu pěti lidí, kteří seděli na lavičce a před sebou měli položenou rozpitou lahev vodky a několik piv v plechovkách. „Ke konzumaci alkoholu se všichni přiznali,“ uvedl ředitel městské policie Libor Kubiš. 

Den dýní si užili dospělí i děti ve Žďáře nad Sázavou. Foto: Deník/Jiří Uchytil

Den dýní na zámku ve Žďáře: děti zdobily a vyráběly lucerny do průvodu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podzim přinesl na žďárský zámek nejen chladnější počasí, ale také zvláštní kouzlo, které s sebou nese Den dýní. Ten se v sobotu 28. října konal už poněkolikáté. Návštěvníci se již tradičně mohli těšit na program plný tvoření, her a dobrého jídla. Večer navíc ještě návštěvníky potěšil světélkový průvod na Zelenou horu.

Do tram tram tram tram tram tramtárie, tra tra tra tra tra trabantem

Seriál o češtině Slovíčkaření: Z Kocourkova hurá do Tramtárie

Bydleli byste raději v Kocourkově, nebo v Tramtárii? Popravdě řečeno, lepší život asi bude ve druhém z těchto zapadákovů. Ten je prostě jen strašně daleko. Zato v Kocourkově jsou lidé hrozně chytří… tedy vlastně hrozně hloupí. Copak jste neviděli film s Janem Werichem U nás v Kocourkově?

Baník v Ostravě otevře novou Food zónu. Na čepováni dorazí i Václav Svěrkoš

Baník v Ostravě otevře novou Food zónu. Na čepováni dorazí i Václav Svěrkoš

Velká, pestrá, chutěmi nabitá… To slibuje svým fanouškům fotbalový klub Baník Ostrava v případě nové Food zóny, kterou otevře už tuto sobotu na ostravském městském stadionu, dvě hodiny před začátkem utkání s Jabloncem (má výkop v 18 hodin). Dorazí i klubová legenda, bývalý útočník Václav Svěrkoš. Jeho návštěva bude jedním z řady lákadel doprovodného programu. Co všechno se ještě chystá?

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou.

Držíme se, ale..., říká rodina, která si před rokem otevřela hospodu v Oboře

/FOTO, VIDEO/ Rodina Spilkových z Loun si před rokem v nedaleké Oboře otevřela hospodu. V současné době se tyto provozy ve vesnicích kvůli všeobecné drahotě a s ní spojeným odlivem zákazníků spíš zavírají, oni si pronajali obecní prostory nad hasičárnou a své podnikání loni v říjnu rozjeli. První rok „přežili“, vyhlídky ale nejsou růžové. Brzy je čeká třeba další zdražení piva.