Jedna dobrá a jedna špatná zpráva k cenám piva
Jedna dobrá a jedna špatná zpráva k cenám piva
Jedna dobrá a jedna špatná zpráva k cenám piva
Petr Nahodil z Prahy má pivo natolik rád, že mu doslova zasvětil celý život. Je zároveň vedoucím sekce pivních suvenýrů Klubu sběratelů kuriozit. A podle něj jsou Češi nejen na předních příčkách světového žebříčku v pití zlatavého moku, ale také ve sbírání pivních suvenýrů.
Od nového roku stoupne DPH na točené pivo z 10 na 21 procent. V některých restauracích už se na to začali připravovat. Ovlivnilo to třeba zvýšení ceny v českobudějovickém Grandhotelu Zvon letos v říjnu.
/FOTO/ Boreš, Bohunka nebo Žerotín. To jsou nejen historické osobnosti spjaté s Moravskou Třebovou, ale také druhy piva, které vaří v obnoveném Knížecím pivovaru Jakub Zapletal. Vystudovaný stavař přičichl k práci hospodského a nakonec se stal sládkem v pivovaru. Ve městě s téměř deseti tisíci obyvateli se tak poprvé od roku 1948 zase vaří pivo.
Jako zneužití značky Postřižinské pivo, navíc ke klamavým účelům, hodnotí obchodní ředitel Postřižinského pivovaru čerstvou kauzu točící se zčásti kolem nymburského pivovaru. Jako první s ní přišel server Seznam Zprávy.
Ceny piva pomalu ale jistě rostou. Deník po půl roce opět zjišťoval, kolik v kraji aktuálně stojí originální plzeňské pivo. Oproti jaru o pár korun zdražilo a podobný krok lze čekat od Nového roku. To se mění daň. Na zdražení reagují také vysočinské pivovary.
/FOTO/ Zdražení o tři koruny, jinde o dvě až čtyři podle situace. Hosté jihomoravských hospod a restaurací si kvůli vyšším cenám za půllitr plzeňského piva postupně sahají čím dál hlouběji do kapes. Od příštího roku se navíc musí připravit na další zdražení, a to kvůli vyšším sazbám daně z přidané hodnoty na pivo. Řada restauratérů proto zákazníky již nyní upozorňuje, že se ceny přesahující sedmdesát korun brzy stanou novou normou.
/FOTO, VIDEO/ Plzeňský Prazdroj někde je a jinde už brzy bude i na Benešovsku zase o něco dražší. Důvodem k takovému kroku restauratérů je avizované sjednocení daně z přidané hodnoty.
/FOTO/ Ve třech restauracích v Nymburce, v nichž pravidelně jednou za půl roku sledujeme cenu točeného plzeňského piva, zdražili od jara o dvě až tři koruny na půllitru. Do konce roku už pravděpodobně upravovat ceny nebudou. Podle vrchního z restaurace U Gregorů se však dá očekávat, že se zřejmě zvednou ceny po novém roce.
/FOTO, VIDEO/ Plzeňský Prazdroj opět zdražil. Cena stoupla i u jeho vlajkového piva Pilsner Urquell, v kolínských podnicích o pár korun za jeden půllitr. Na větší zdražení se však zákazníci budou muset připravit od leda 2024, kdy stoupne DPH z dosavadních 10 procent na 21. A to se promítne i v restauracích.
/FOTO, VIDEO/ Chuť, vůni nebo hořkost porovnávali odborníci v prvním kole degustační soutěže Zlatý pohár Pivex v Brně. Konala se ve středu v OREA Congress Hotelu.
Návštěvu Cimrmana v Krupce připomíná označené pamětní místo. V těchto dnech totiž v tomto hornickém městě odhalili pamětní ceduli s názvem Stopy Járy Cimrmana v Krupce. K vidění je před domem na adrese Husitská 73/76.
To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.
To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.
To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.
To, o čem se několik měsíců mluvilo, se stává realitou. Přerovské, ale i hanušovické a litovelské pivo bude mít nového majitele. Společnost Moravská pivovarská, majitel skupiny Pivovary CZ Group, pod niž spadají pivovary Zubr, Litovel a Holba, podepsala ve středu smlouvu o prodeji sto procent akcií se společností Pivovary Triangl, ovládanou firmou Kofola ČeskoSlovensko.
/FOTO/ I po šesti letech od uzavření je areál bývalého pivovaru ve Vyškově prázdný. Ve čtvrtek odpoledne si ho prohlédne ministr zemědělství Marek Výborný. Areál je totiž ve vlastnictví společnosti Jihomoravské pivovary, jejímž jediným akcionářem je Česká republika.
Nejlevnější plzeň v Ostravě se čepuje za čtyřiačtyřicet korun, cena pod šedesát je přitom naprostá rarita. Během roku hospodští povětšinou zdražili o dvě koruny, jeden oblíbený podnik ale hned třikrát tolik. Přesto je stále mezi nejlevnějšími. Představme si podniky jmenovitě.
Pokud jste milovníky čepovaného piva a zdá se vám jeho cena v Česku příliš vysoká, zajeďte si na něj do Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska. Zatímco v tuzemských hospodách se jeho cena podle dat pokladního systému Dotykačka pohybovala v červenci v průměru kolem 54 korun, ve zmíněných okolních státech byla v rozmezí od 25 do 40 korun.
Pokud jste milovníky čepovaného piva a zdá se vám jeho cena v Česku příliš vysoká, zajeďte si na něj do Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska. Zatímco v tuzemských hospodách se jeho cena podle dat pokladního systému Dotykačka pohybovala v červenci v průměru kolem 54 korun, ve zmíněných okolních státech byla v rozmezí od 25 do 40 korun.
/ANKETA/ Už je to dlouhých sedmadvacet let, kdy se poprvé k jednomu stolu bezejmenné hospůdky sešli štamgasti seriálu Hospoda. A že je toto dílo, které vznikalo pod taktovkou režiséra Jaroslava Dudka, stále populární, nesvědčí jen jeho každoroční repríza, ale také fanouškovský zájem. Ten se projevil v sobotu v Pivnici Kobyla v Hradci Králové, kde se uskutečnil vůbec první sraz fanoušků tohoto seriálu. Z dnes již legendárního seriálu na něm vystoupil tělocvikář Jonáš a stále sympatická servírka Janinka. Tedy herci Václav Knop a Eva Čížkovská.
Už je to dlouhých sedmadvacet let, kdy se poprvé k jednomu stolu bezejmenné hospůdky sešli štamgasti seriálu Hospoda. A že je toto dílo, které vznikalo pod taktovkou režiséra Jaroslava Dudka, stále populární, nesvědčí jen jeho každoroční repríza, ale také fanouškovský zájem. Ten se projevil v sobotu v Pivnici Kobyla v Hradci Králové, kde se uskutečnil vůbec první sraz fanoušků tohoto seriálu. Z dnes již legendárního seriálu na něm vystoupil tělocvikář Jonáš a stále sympatická servírka Janinka. Tedy herci Václav Knop a Eva Čížkovská.
Pavel Valach - John. Volejbalista, kterých se moc nenarodí. Spolehlivý přihrávač a hlavně bojovník. A kytarista. A banjista. Milovník dobrého piva. Podívejte se na video, jak sám vybral největší okamžik své bohaté sportovní kariéry.
/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce je od pátku opět v provozu. Jejímu majiteli se podařilo nemožné. Objekt v havarijním stavu dokázal probudit zpět k životu. Takzvaný Rudlák vnímá řada Hradečáků jako srdeční záležitost. Lidé sem totiž dříve chodili na plesy, koncerty a další akce, které uvnitř zařízení probíhaly. Právě kulturní dění v kombinaci s uměním by mělo být hlavním posláním znovu otevřeného podniku.
/VIDEO/ Bývalý hospodský z Trutnova Zdeněk Drahokoupil čepoval pivo Václavu Havlovi, poprvé se s prezidentem potkal v roce 1968 a po sametové revoluci měl hospodu oblepenou jeho plakáty. „Někteří lidi mi za to nadávali,“ mávne dnes rukou. Jak na Havla vzpomíná 34 let od pádu komunistů při výročí sametové revoluce?
Také letos se vyznavači strakonického piva dočkají svého svátečního speciálu. Tuto tradici založil v roce 2015 tehdy nový sládek strakonického pivovaru, nyní jeho ředitel Dušan Krankus.
Lidové rady typu: dej si plzničku, ledvinám to určitě prospěje, se šíří ústním podáním napříč českou populací. V národě, kde má nemocné ledviny každý desátý člověk, se jedná o žádanou informaci. Zeptali jsme se proto našeho předního odborníka na tento orgán, nefrologa Ondřeje Viklického, přednosty Transplacentra IKEM, co všechno ledvinám prospívá, jak má vypadat správný pitný režim a proč by obavy o ledviny měly přijít už ve chvíli, kdy naše osobní váha ukazuje příliš vysoké číslo.
Prostořeký šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dlouhá léta objížděl české restaurace a hospody a upozorňoval na nešvary tuzemské gastronomie i neschopnost vedení podniků. V trošku jiném hávu, ale se stejným posláním, přistupují ke gastronomickému sektoru i některé české pivovary. Například Plzeňský Prazdroj či humpolecký Bernard. Zaměřují se na zlepšování provozu restaurací a rozvoj jejich kuchyně, ale i výchovu výčepních a zlepšování jejich umu.
Byl to zase parádní večer, plný emocí, který zažila plzeňská Doosan Arena při zápase Evropské konferenční ligy. A když domácí Viktoria v hektickém závěru utkání, do něhož několikrát vstoupil VAR, uhájila vítězství 1:0, mohl propuknout mohutný jásot.
V současné době zdražování někteří majitelé restaurací zavírají, ale manželé Markéta a Jindřich Pavlasovi z Klatov se rozhodli jít opačnou cestou a otevřeli novou pivnici i s penzionem.
Vyhlášení cen Sdružení přítel piva, které už od roku 1990 hledají nejen nejlepší piva, ale i sládky, letos výjimečně neovládl nikdo z vítězů. Hlavními hvězdami ankety, jejíž výsledky pořadatelé oznámili v humpoleckém pivovaru Bernard, bylo šesti pivovarníků, kteří přišli s charitativním projektem Jiříkovo vidění. Díky němu pořídí svému kolegovi drahé chytré brýle pro nevidomé. Pomáhat má i dalším hendikepovaným.
/FOTO, VIDEO/ Nenápadné až skryté zdražování. I to kromě příjemného pobytu čeká hosty slovenských termálů. Všimli si toho návštěvníci z České republiky, kteří během nedávných podzimních prázdnin tvořili hlavní klientelu termálního parku v Bešeňové…
/OSOBNOST DENÍKU/ V posledních kolech pálí jako zamlada. Možná i proto, že sám si na hřišti pět křížků na krku rozhodně nepřipouští. Josef Gabčo starší po třetím dvougólovém představení v řadě stahuje v tabulce střelců okresního přeboru i svého syna a lídra pořadí, který kvůli trestu poslední dva zápasy stál.
Mistři řemesel spojili síly a výsledkem je úctyhodná regionální spolupráce, ve které se snoubilo sklářství s lokálním pivem a moderní gastronomií.
Oblíbená restaurace Beseda v centru Třeboně je opět v provozu. Objekt v majetku města na Masarykově náměstí byl několik týdnů uzavřený a hledal nového nájemce. V pátek 3. listopadu se ale znovu otevřel pro veřejnost. Pod křídla si Besedu nově vzaly Slatinné lázně Třeboň, které mají s provozováním restauračních zařízení bohaté zkušenosti.
Bývala to oblíbená občerstvovací zastávka cyklistů, fanoušci hokejového Motoru si zde vždycky před zápasem dávali nějaké to pivo, teď už někdejší ruch ve Starých časech nepřipomíná nic. V českobudějovické hospůdce nacházející se vedle Železné panny totiž ukončili provoz.
/VIDEO/ V posledním podzimním kole liberecké III. třídy jih nabídl jeden ze zápasů ostudnou podívanou. V utkání mezi domácí Stráží nad Nisou a hostující Chotyní se chvíli po hodině hry strhla potyčka mezi fanoušky, do které se následně zapojili také hráči, a vše vyústilo ve čtyři červené karty. Oba kluby vinu odmítají a říkají, že problém byl na druhé straně.
/VIDEO/ V posledním podzimním kole liberecké III. třídy jih nabídl jeden ze zápasů ostudnou podívanou. V utkání mezi domácí Stráží nad Nisou a hostující Chotyní se chvíli po hodině hry strhla potyčka mezi fanoušky, do které se následně zapojili také hráči, a vše vyústilo ve čtyři červené karty. Oba kluby vinu odmítají a říkají, že problém byl na druhé straně.
/FOTO, VIDEO/ Nenápadné až skryté zdražování. I to kromě příjemného pobytu čeká hosty slovenských termálů. Všimli si toho návštěvníci z České republiky, kteří během nedávných podzimních prázdnin tvořili hlavní klientelu termálního parku v Bešeňové…
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Šest bodů a dva sudy piva. O to hrají ve zbývajících dvou kolech podzimní části sezony divizní fotbalisté SK Otava Katovice. Nejprve přivítají pražskou Aritmu, která venku ještě neprohrála, a poté zavítají na hřiště nováčka z Jindřichova Hradce.
Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?
Minulou středu 25. října si v hospodě U Hrocha v centru Prahy český žid a Izraelec chtěli objednat pivo. Výčepní je odmítl nejprve s odůvodněním, že má plno, a poté zmínil, že pivo došlo. Podle jedné z verzí výčepní i urazil židovský původ hostů. Radnice Prahy 1 chce nyní vyvodit důsledky s tím, že odmítá tolerovat antisemitismus. Podle majitele pivnice Zdeňka Haranta je věc uzavřená.
Téměř každý pivař řekne, že chuť piva musí být „jako křen“. Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny. Ty mají vliv nejen na jeho pěstební objem, ale i na chuť piva. I proto chmelaři stále častěji sázejí na nové odrůdy.
Dodržování vyhlášky, která zakazuje konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, kontrolovali v uplynulých dnech kroměřížští strážníci. Narazili přitom na skupinu pěti lidí, kteří seděli na lavičce a před sebou měli položenou rozpitou lahev vodky a několik piv v plechovkách. „Ke konzumaci alkoholu se všichni přiznali,“ uvedl ředitel městské policie Libor Kubiš.
Varnsdorfský pivovar Kocour hostil v sobotu 28. října tradiční mezinárodní soutěžní přehlídku svrchně kvašených piv AleFestivale.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podzim přinesl na žďárský zámek nejen chladnější počasí, ale také zvláštní kouzlo, které s sebou nese Den dýní. Ten se v sobotu 28. října konal už poněkolikáté. Návštěvníci se již tradičně mohli těšit na program plný tvoření, her a dobrého jídla. Večer navíc ještě návštěvníky potěšil světélkový průvod na Zelenou horu.
Bydleli byste raději v Kocourkově, nebo v Tramtárii? Popravdě řečeno, lepší život asi bude ve druhém z těchto zapadákovů. Ten je prostě jen strašně daleko. Zato v Kocourkově jsou lidé hrozně chytří… tedy vlastně hrozně hloupí. Copak jste neviděli film s Janem Werichem U nás v Kocourkově?
Velká, pestrá, chutěmi nabitá… To slibuje svým fanouškům fotbalový klub Baník Ostrava v případě nové Food zóny, kterou otevře už tuto sobotu na ostravském městském stadionu, dvě hodiny před začátkem utkání s Jabloncem (má výkop v 18 hodin). Dorazí i klubová legenda, bývalý útočník Václav Svěrkoš. Jeho návštěva bude jedním z řady lákadel doprovodného programu. Co všechno se ještě chystá?
Na lavičce fotbalistů Polešovic si připsal osmou výhru, oproti těm předcházejícím sedmi ale chutnala trenérovi Josefu Křivovi o něco víc. Zkušený šestašedesátiletý kouč a funkcionář totiž ve 12. kole krajské I. B třídy skupiny C porazil "své" Buchlovice.
/FOTO, VIDEO/ Rodina Spilkových z Loun si před rokem v nedaleké Oboře otevřela hospodu. V současné době se tyto provozy ve vesnicích kvůli všeobecné drahotě a s ní spojeným odlivem zákazníků spíš zavírají, oni si pronajali obecní prostory nad hasičárnou a své podnikání loni v říjnu rozjeli. První rok „přežili“, vyhlídky ale nejsou růžové. Brzy je čeká třeba další zdražení piva.