Na přechodech v Pelhřimově jeden mrtvý
Pelhřimovsko - „Teď je minimální provoz, lidé nikam nechvátají a dávají si pozor,“ pronesl policista, který u přechodu na jinak frekventované ulici Pražská kontroloval řidiče, zda zastavují chodcům.
Pelhřimovsko - „Teď je minimální provoz, lidé nikam nechvátají a dávají si pozor,“ pronesl policista, který u přechodu na jinak frekventované ulici Pražská kontroloval řidiče, zda zastavují chodcům.
Hradec Králové - Speciální technologii pro chemickou výrobu dodala královéhradecká společnost ZVU POTEZ do Číny.
Broumov - Tři architekti, tři architektonické studie, tři různé pohledy na věc – tak by se v krátkosti dala shrnout středeční veřejná prezentace a následná diskuse, týkající se možných variant umístění a řešení bazénu v Broumově.
Litomyšl -Ve městě pobývá sto dvacet Japonců a Čechy zasvěcují do svých tradic. Ve středu večer zahájili výstavu Duše a tvar. Lidé v zámeckém pivovaru uvidí nejen originální květinové vazby ikebany, kimona, ale také domácí oltář Japonců. Obyvatelé země vycházejícího slunce dobře znají nejen Bedřicha Smetanu, ale také spisovatele Aloise Jiráska. Litomyšl je v Japonsku druhým nejznámějším městem po Praze.
Bzenec - /VIDEO/ - Vlastní měnou se může pochlubit bzenecký pivovarník Radomil Paták. Nechal si vyrobit mince s nominální hodnotou jedno pivo. Platit se jimi ale bude jen jeden den, a to na letošních pivních slavnostech, které se v létě uskuteční v areálu bzeneckého zámku.
Brno, Černá Hora - Pivo z jižní Moravy měli podle původních plánů prodávat na blížící se olympiádě v Pekingu.
Pardubice - Největší zájem ze strany konzumentů je o desítku a dvanáctku, prosazovat se začíná i pardubická tmavá specialita.
Břeclav - Břeclavsko na svůj pivovar už jen nostalgicky vzpomíná. Poslední várku piva totiž vyrobil břeclavský pivovar v roce 1996. Od té doby Podlužan neexistuje.
Chomutovsko - Češi jsou národem pivařů, v pití piva lámou celosvětové rekordy. A pivaři na Chomutovsku se od ostatních Čechů určitě neliší. Víme však, jaká piva pijeme ve zdejších hospodách? Kterého piva je tu nejvíc a které je nejlepší?
Svitavy - Lidé ve Svitavách dodnes vzpomínají na slávu zdejšího pivovaru. V Jevíčku se v bývalém pivovaru pálí originální pivní pálenka.
Vyškov - Není to tak dávno, kdy vyškovský pivovar dodával pěnivý mok téměř do všech hospod v regionu a vyvážel hned do několika zemí.
Bzenec - Skomírajícím oborem je pivovarnictví na Hodonínsku.
Mostecko - Mostecký ležák 11 % a 12 %, výčepní mostecká desítka, Pramen 11 % světlý ležák, Dia pivo světlé, Pito a tmavý ležák Kahan 11 %. Tato piva už nikdo nepije. Existují pouze na etiketách sběratelů, píše se o nich v historických sbornících.
Hradecko -Třináctistupňové Eliščino královské a další speciality si zatím běžný konzument nekoupí. Situace by se však mohla brzy změnit
Louny, Žatec - Dva pivovary okresu prosperují a vaří i netradiční druhy piv.
Hanušovice/Šumperk - Ludvík Křivánek prožil většinu života v hanušovickém pivovaru Holba. Nejen pracovně, ale i doslova, protože od roku 1961, kdy přišel z Olomouce, tam také bydlel. Přešel nádvoří a byl v práci.
Vysočina - Životní osud Václava Kordy, sládka Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, je neobyčejný – vždyť se narodil v pivovaru, vystřídal za svou kariéru několik podniků (uvařil například první várku piva Radegast, patnáct let pracoval ve Velkých Popovicích, po revoluci dělal devět let sládka v Benešově), ale splnil si také velký sen: zcela od základů a podle svých představ vybudoval pivovar v Uzbekistánu, do kterého jezdili pro „české pivo“ odběratelé z celé střední Asie. V dubnu 2004 pak nastoupil na místo sládka do Brodu.
Litovel - Padesát tisíc půllitrů piva denně uvaří v Pivovaru Litovel, ročně jich pak je přibližně 44 milionů. S trochou nadsázky lze říct, že z každého trochu ochutná sládek.
Přerov -(HLASUJTE V ANKETĚ) Přerovský pivovar Zubr stále vaří pivo tak, jak jej to naučili pivovarští předkové, a stává se tak trochu raritou.
Přerov -(HLASUJTE V ANKETĚ) Přerovský pivovar Zubr stále vaří pivo tak, jak jej to naučili pivovarští předkové, a stává se tak trochu raritou.
KARLOVARSKÝ KRAJ - Malé pivovary jsou dalším lákadlem cestovního ruchu v kraji
Hlinsko/Heřmanův Městec - Oblíbeného zlatavého moku vyrobí ročně v Hlinsku na osmdesát tisíc hektolitrů. Pivovar střední velikosti nabízí zpěněné zlato především zákazníkům ve svém okolí.
Prostějov -(HLASUJTE V ANKETĚ) Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije. Veršům staré české písně dává za pravdu návštěvnost a spotřeba v prostějovské restauraci U krále Ječmínka.
Břeclav - Trachta břeclavského piva byla vskutku stylová. Poslední bečku spojenou s veřejným rozloučením s Podlužanem totiž uspořádal břeclavský hostinec Hanačka. Jeho majitelkou je Olga Kelemenová, která provozuje i známé břeclavské pohřebnictví.
Trutnov - Za loňský rok navařili v místním pivovaru Krakonoš 92 tisíc hektolitrů nepasterovaného piva. Trutnovští jím zásobují milovníky chmelového moku nejen ve východních Čechách, ale také na Moravě. Nově začal pivovar vyvážet své produkty také do Polska.
Lipník nad Bečvou -Už letos v létě by se měl přestěhovat do nového zázemí minipivovar v Lipníku nad Bečvou.
Lipník nad Bečvou -Už letos v létě by se měl přestěhovat do nového zázemí minipivovar v Lipníku nad Bečvou.
Jižní Čechy - Údajně nejmenší pivovar v jižních Čechách by měl v horizontu několika měsíců vzniknout na Českokrumlovsku ve městě Vyšší Brod. Nadšenec Jiří Fojtl chce svoje pivo Jakub dostat mezi lidi již na podzim.
Zlínsko - Milovníci pěnivého moku si mohou v hospůdkách ve Zlíně a okolí objednat nepřeberné množství tuzemských i zahraničních druhů piva. Místní značku ale ne. Pivo už totiž na Zlínsku nikdo nevaří. Poslední malé pivovary zanikly před několika lety. Jejich majitelům se technologicky a organizačně náročná živnost nevyplácela.
Pelhřimov - „Pokud chcete v dnešní době zprovoznit už zaniklý pivovar, pak nemáte šanci, že se na trhu chytíte,“ tvrdí vedoucí obchodního oddělení pelhřimovského pivovaru Poutník Jiří Vacek.
Havlíčkův Brod - Životní osud Václava Kordy, sládka Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, je neobyčejný – vždyť se narodil v pivovaru, vystřídal za svou kariéru několik podniků (uvařil například první várku piva Radegast, patnáct let pracoval ve Velkých Popovicích, po revoluci dělal devět let sládka v Benešově), ale splnil si také velký sen: zcela od základů a podle svých představ vybudoval pivovar v Uzbekistánu, do kterého jezdili pro „české pivo“ odběratelé z celé střední Asie. V dubnu 2004 pak nastoupil na místo sládka do Brodu.
Karlovarský kraj - Cheb přišel o svou Hradní 11. Malé pivovary jsou dalším lákadlem cestovního ruchu v kraji
Beroun/ Na berounském okrese fungovalo v minulosti kolem dvaceti minipivovarů. Dnes pivo vyrábí pouze Berounský medvěd
Bruntál - To, že neodborným špatným zacházením ztratí i velmi dobré pivo mnoho ze své kvality a nenapodobitelné chuti, potvrzují zkušení odborníci.
DOMAŽLICKO - Na Domažlicku dávají pivaři přednost celorepublikovým značkám piva
Ostrava - Prosadit se v kraji, kde jsou pivaři zvyklí na svůj Ostravar či Radegast, není snadné. Přesto začínají v poslední době i tady mít minipivovary zelenou. Jen v loňském roce udělaly v Ostravě radost vyznavačům zlatého moku dva minipivovary.
Jižní Čechy - Údajně nejmenší pivovar v jižních Čechách by měl v horizontu několika měsíců vzniknout na Českokrumlovsku ve městě Vyšší Brod. Nadšenec Jiří Fojtl chce svoje pivo Jakub dostat mezi lidi již na podzim.
Pelhřimovsko - Jsme národem pivařů a roční spotřeba 160 litrů na hlavu držíme již několik let světový primát. Hlasujete v anketě jaké pivo pijete.
Broumov/Olivětín - Plzeňský pivovar patří s ročním výstavem piva přes pět mil. hektolitrů zlatavého moku k suverénní české jedničce. Nejmenší východočeský pivovar v Broumově–Olivětíně určitě podobné ambice nemá – v loňském roce vyprodukoval přibližně 26 tisíc hektolitrů.
Praha - Speciální a příležitostná piva nejrůznějších chutí oslovují stále víc vyznavačů chmelového moku.
Jižní Čechy - Budějovický Budvar vyvezl minulý rok rekordní množství piva.
PLZEŇ - V Plzni, která je sídlem pivovarského kolosu Plzeňský Prazdroj, už dávno neplatí, že by ve většině hospod čepovali pouze plzeňské pivo. Nabídka se stává čím dál rozmanitější. Hospodští se shodují, že jiné druhy piva táhnou.
Jižní Čechy - Budějovický Budvar vyvezl minulý rok rekordní množství piva.
Rychnovsko - V regionu se pivo v současnosti nikde nevaří. Zatímco ve Staročeském pivovárku Dobruška se po dvou požárech uvažuje o spuštění provozu nejdříve v průběhu června, o vaření piva v Rychnově nad Kněžnou se zatím jen mluví.
Brno - Stovky tisíc hektolitrů piva nebo reklamní billboardy po celém Brně. Nic z toho nesplňují, i tak jsou spokojení a mají plné ruce práce. Malé pivovary by se daly na Brněnsku spočítat na prstech jedné ruky. Je jich všeho všudy pět.
České Budějovice - Po pětiměsíčním odročení pokračuje od ledna před krajským soudem hlavní líčení s Josefem B. (51), jeho někdejší družkou Evou F. (40) a jeho synem Michalem (31).
Uherský Brod - (FOTOGALERIE) Stále žíznivé Čechy zásobují tisíci hektolitry piva světoznámé i menší tuzemské pivovary. V řadě měst však fungují i takzvané minipivovary. A právě jeden takový produkuje pěnivý mok s názvem Zlatý Havran přímo svým zákazníkům v brodské restauraci Balkán.
Orlickoústecko - „Kdeže jen loňské sněhy jsou,“ dalo by se povzdechnout při vzpomínce na časy, kdy v našem regionu stály pivovary a produkovaly dobré pivo. Pamětníci si ještě jistě vzpomenou na pivovary v Lanškrouně, Chocni, České Třebové či v Ústí nad Orlicí. Nejdelší tradici vaření piva, která se psala ve stovkách let, měl přitom zřejmě lanškrounský knížecí pivovar.
TACHOVSKO - Chodovoplánský a stříbrský pivovar získaly významná ocenění. A to jak v Čechách, tak ve světě
Příbram/Březnickému Heroldu se obzvláště daří v Marylandu ve Spojených státech amerických. Lobkowicz sází na kvalitu regionálního piva, ale vyváží také do Ruska či Anglie