Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Archeolog Zdeněk Schenk ukazuje kostěnou brusli z raného středověku.

Travertinová kupa i kostěná brusle. Dům na Horním náměstí vydal své poklady

/VIDEO, GALERIE/ Největší odkryv travertinové kupy na území Přerova, ale také unikátní nálezy - od historických mincí přes kostěnou brusli z období raného středověku až po pivní láhev s příběhem. Bádání archeologů v domě s č. p. 35 na Horním náměstí, které probíhalo v minulých týdnech, potvrzuje nepřetržité osídlení této lokality od pravěku až do současnosti.

Z Pivovaru Lobeč.

Parostrojní pivovar v zeleném: V Lobči se slaví den svatého Patrika s muzikou

Den svatého Patrika, který podle středověké legendy obrátil v pátém století Iry na křesťanství, býval dříve spíše náboženským svátkem. Dnes se svátek slaví téměř po celém světě a v sobotu 16. března mezi ně patří i Pivovar v Lobči. Vonět tam budou irské dobroty a skupina Guiness Company zahraje irskou a skotskou muziku.

Mladík vylezl až na samotný vrchol

Z toho běhá mráz po zádech. Mladík vylezl na komín pivovaru v Karlových Varech

Pořádný kus odvahy měl mladík, který ve středu 6. března vylezl až na samotný vrchol komína zdevastovaného areálu pivovaru v karlovarských Rybářích. Okamžiky, nad kterými běhá běžným smrtelníkům mráz po zádech, zachytil všímavý obyvatel Rybář na fotografiích, které následně sdílel na facebookové skupině Rybáře - a takhle my si tu žijeme.

Mladík vylezl až na samotný vrchol.

Z toho běhá mráz po zádech. Mladík vylezl na komín pivovaru v Rybářích

Pořádný kus odvahy měl mladík, který ve středu 6. března vylezl až na samotný vrchol komína zdevastovaného areálu pivovaru v karlovarských Rybářích. Okamžiky, nad kterými běhá běžným smrtelníkům mráz po zádech, zachytil všímavý obyvatel Rybář na fotografiích, které následně sdílel na facebookové skupině Rybáře - a takhle my si tu žijeme.

Řidiči se musí připravit na omezení průjezdu ulicí Na Parkánech.

Ulicí Na Parkánech kolem bývalého pivovaru v sobotu 16. března neprojedete

Manévry techniky potřebné při stavbě rodinného domu zkomplikují život táborským řidičům. V polovině března na jeden den úplně uzavřou ulici Na Parkánech, hlavní tah z centra směrem na Bechyni. Obvyklou trasu nebudou moci využít ani autobusy a oklikou budou muset i chodci. S částečným omezením pak musí Táborští počítat po dobu jednoho roku.

Novoměstský Smetanův pomník od sochaře Josefa Marka je působivý. Sedící postava hudebního génia jakoby naslouchala ještě vzdálené, ale již se rodící melodii, ruka naznačuje takt.

Nechybělo moc a Smetana se mohl před 200 lety stát rodákem z Nového Města

V sobotu 2. března je tomu přesně 200 let, kdy se narodil významný český skladatel Bedřich Smetana. Pomník sedícího mistra v nadživotní velikosti, který je považován za možná nejzdařilejší zobrazení hudebního génia, stojí i v parčíku před novoměstským zámkem. Důvod je zřejmý - i když se Smetana narodil v Litomyšli, původ českého skladatele je v podstatě novoměstský.

Pivo z ČR by se mohlo objevit na seznamu UNESCO

Nejdřív republika, pak svět. Češi usilují o zápis pivní kultury do UNESCO

Jako v kině či divadle si mohou od minulého roku připadat návštěvníci hospod v Jihočeském a Plzeňském kraji. Radní obou regionů totiž posvětili zvyk chození do hospod jako přínos pro místní kulturu a nechali ho zapsat na český seznam nemateriálních kulturních statků. Tím to však nekončí. Český svaz pivovarů a sladoven chce pivní kulturu rozšířit nejen na celou Českou republiku, ale do budoucna by ji rád viděl i na seznamu světového dědictví UNESCO. O tom, zda uspěje, rozhodnou příští měsíce. 

Bývalý panský pivovar v Českém Krumlově se proměnil v Port 1560. Přes jeho nádvoří jde dojít z parkoviště pod poštou na Nové město a dál na Latrán.

Nový průchod do centra Českého Krumlova. Z bývalého pivovaru je Port 1560

/OBRAZEM/ Areál bývalého panského pivovaru v Českém Krumlově se po dlouhých desetiletích znovu otvírá veřejnosti. Je z něj kulturně společenské centrum, které dostalo název Port 1560. Obyvatelé Krumlova i turisté společně s ním získali možnost procházet do centra města po nové trase, přímo přes zrekonstruované nádvoří. Podívejte se, jak se v celém komplexu spájí historie se současnou architekturou.

Bývalý měšťanský pivovar v Lafayettově ulici v centru Olomouce, únor 2024.

Ostudy Olomouce, 4. díl: Měšťanský pivovar

Největší ostudy Olomouce vybírali čtenáři Olomouckého deníku prostřednictvím hlasování na našem webu. Do neslavné TOP5 se dostal i dlouhá léta chátrající bývalý měšťanský pivovar v Lafayettově ulici. Problémovým a zanedbaným místům ve městě se budeme nyní věnovat, rádi je rozšíříme i o vaše nové tipy. Pokud máte námět na další ostudná či zanedbaná místa v Olomouci, zašlete svůj tip na e-mail: michal.kovar@denik.cz

Ve Stekníku na Žatecku se konalo každoroční tradiční setkání chmelařů. Na snímku Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR.

Některé malé domácí pivovary kupují chmel na Zélandu, mrzí předsedu pěstitelů

/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.  

Plzeňský Prazdroj loni navštívilo přes půl milionu lidí. Letos chystá další novinky

Prazdroj loni navštívilo přes půl milionu lidí. Letos chystá další novinky

Na téměř 600 tisíc lidí vzrostl loni počet návštěvníků Plzeňského Prazdroje. Zájem byl vyšší nejen o prohlídkové trasy, zážitkové programy a kulturní akce přímo v areálu pivovaru, ale také o prohlídky Pivovarského muzea a plzeňského historického podzemí, které se nachází v centru Plzně. Na letošní rok pivovar chystá novou prohlídku v rámci Industry Open i tradiční kulturní akce.

Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR, na archivním snímku.

Některé malé domácí pivovary kupují chmel na Zélandu, mrzí předsedu pěstitelů

/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.  

Pivovarník David Velek.

Byla to jízda, vzpomíná pivovarník David Velek z Čejetic na Strakonicku

Kdy jsem dostal nápad vařit pivo, to přesně neřeknu, je to dávno, možná 10 let. Ale vím, co jsem udělal, když jsem se definitivně rozhodl. Přihlásil jsem se a absolvoval pivovarnickou školu při Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Tak začal svůj příběh majitel malého Pivovaru Čejetice 1420 hrr na něj! na Strakonicku David Velek.

Pivovar a Bistro Krušnohor - Craft Brewery v Tisové u Kraslic

Sládek z Krušnohoru vaří zelené velikonoční pivo, zimní i letní speciály

Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme. Pivovar Krušnohor – Craft Brewery v Tisové u Kraslic sází zejména na výrobu piv s výraznější hořkostí. To z nich dělá podle sládka skvělá piva s osobitou a dobře zapamatovatelnou chutí.

Hospody stále více nabízejí i piva z menších a středních pivovarů. Ilustrační snímek.

Hospody bodují se třetími pípami. Za speciály míří stále více hostů

Desítku či dvanáctku? Věta, kterou od hospodských slýchaly generace štamgastů, se pomalinku stává minulostí. Nejen páni výčepu, ale i hosté totiž stále častěji sahají i po takzvané třetí pípě, tedy po speciálních pivech z malých a středních pivovarů. Ty se i v tradičních hospodách v poslední době těší rostoucí oblibě.

Po slavné čtrnáctce Prostějovský Ječmínek se dnes jmenuje soukromý minipivovar a restaurace na Újezdě.

Takoví jsme byli. Vzpomínky na starý Prostějov: pivovar

Takoví jsme byli. Tak se jmenuje seriál o starém Prostějově, který před více než deseti lety zaznamenal velký ohlas u čtenářů Prostějovského deníku. Vycházel pravidelně každý týden v jeho tištěném vydání. Redakce se v roce 2024 rozhodla oprášit archiv a fotografie se zasvěceným komentářem odborníků ze Státního okresního archivu v Prostějově znovu zveřejnit. Tentokrát na svém webu. Podívejte se, jak a kde žili a čemu se v životě věnovali naši předkové ve městě a okolí.

Vydařený ples zažilo na začátku února město Mnichovo Hradiště.

Kam o víkendu? Na Boleslavsku se bude tančit ve společenském i v retro modelech

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabízí na Boleslavsku i u sousedů ve středních Čechách desítky akcí. Převládají masopustní průvody a taškařice, které se konají dokonce i na zámcích, ve skanzenu nebo v pivovaru, lze ale vyrazit třeba i do hvězdárny, na dinosauří den nebo na valentýnské tvoření do sklárny. Stačí si vybrat. 

Masopust. Ilustrační foto.

Kam o víkendu? Na Nymbursku můžete strávit den mezi maškarami nebo dinosaury

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabízí na Nymbursku i u sousedů ve středních Čechách desítky akcí. Převládají masopustní průvody a taškařice, které se konají dokonce i na zámcích, ve skanzenu nebo v pivovaru, lze ale vyrazit třeba i do hvězdárny, na valentýnské tvoření do sklárny nebo na karbanickou komedii do divadla. Stačí si vybrat. 

Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

Pozvánka: Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek

Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety!

V Rybářích se Karlovaráci cítí nejméně bezpečně. Důvodem je i areál zchátralého pivovaru, kde se vyskytují lidé bez domova a narkomani.

Demolice pivovaru v Rybářích se blíží. Jeden z majitelů je ale kontroverzní Rus

Velkolepé plány společnosti AF Company, která vlastní areál zchátralého areálu v karlovarských Rybářích, se začínají pomalu a jistě naplňovat. Majitel, jenž hodlá budovy zbourat a místo nich pak postavit nové centrum s byty, obchody a službami, má před sebou už jen pár kroků s dotčenými úřady, aby se mohlo zcela naplno rozjet územní řízení.

Michal Šneberger chce z pivovaru udělat tradiční místo.

Snažím se pít co nejvíc piv, abych znal konkurenci, říká pivovarník z Krušnohoří

Dvacet let na manažerských pozicích v korporátních pivovarech, neustále na cestách, pryč od rodiny. Tak se dá uvést příběh třiapadesátiletého vystudovaného elektrikáře Michala Šnebergera z Dolního Žďáru na Karlovarsku, který měl odloučení už dost a toužil se vrátit domů. A tak si vyhlédl místo a s pomocí rodiny vybudoval pivovar, jenž svým názvem do lokality dokonale zapadá – Rudohor.

V pivovaru je už od jara 2017 zastavený provoz, areál zůstává i nadále uzavřený.

Možný odkup vyškovského pivovaru? Stěžejní bude jednání zastupitelů

Na rozhodnutí Krajského soudu v Brně ve sporu týkajícího se vyškovského pivovaru reagovali tento týden také zástupci radnice. Potvrzení dřívějšího rozsudku, který bývalému provozovateli upíral nárok na náhrady od státu, uvítali. „Je to odblokování a uvolnění možností rozvoje celého území. Verdikt dost jasně posouvá věci kupředu,“ upozornil místostarosta Vyškova Roman Celý.

Demolice pivovaru v Jarošově 29. ledna 2024

Léta tu stál, už nebude dál. Začala totální demolice areálu pivovaru v Jarošově

/FOTO, VIDEO/ Demoliční technika se v uplynulých dnech pustila do kompletní likvidace budov někdejšího areálu pivovaru v Jarošově. Během letošního roku má být prostor srovnán se zemí, aby v následujících letech uvolnil místo bytovým domům a infrastruktuře obchodů a dalších služeb, po kterých je v této městské části Uherského Hradiště velká poptávka.

Demolice pivovaru v Jarošově 29. ledna 2024

Léta tu stál, už nebude dál. Začala totální demolice areálu pivovaru v Jarošově

FOTO, VIDEO/ Demoliční technika se v uplynulých dnech pustila do kompletní likvidace budov někdejšího areálu pivovaru v Jarošově. Během letošního roku má být prostor srovnán se zemí, aby v následujících letech uvolnil místo bytovým domům a infrastruktuře obchodů a dalších služeb, po kterých je v této městské části Uherského Hradiště velká poptávka.

Pardubický pivovar přestal v březnu 2023 vařit pivo. Část výroby se zřejmě přesunula do pivovaru Ostravar, který také spadá pod společnost Staropramen, která je od roku 2019 vlastníkem Pardubického pivovaru.

Staropramen chce prodat pardubický pivovar. Město na odkup areálu nemá peníze

Společnost Staropramen, která od roku 2019 vlastní pardubický pivovar, ho nyní prodává. Město ale o areál zájem nemá. Jaký osud čeká areál s bohatou pivovarnickou historií? Zájemce, který s vařením piva nemá nic společného, za areál nabízí téměř 200 milionů korun. V budoucnu by v areálu pivovaru mohly vyrůst třeba byty.

Boom pivovarů v Česku v minulých letech mírně ochladl. Přesto více nových pivovarů vzniká, než jich zanikne.

Víc jich vzniká, než zaniká. Pivovarů v Česku bude brzy šest set

Počet pivovarů v Česku utěšeně narůstá. Před dvěma lety překročil magickou pětistovku a je možné, že v dohledné době jich bude ještě o sto více. Odborníci se přitom domnívají, že na českém trhu by jich mohla působit až tisícovka. I přes různé experimenty, se kterými pivovary každou chvíli přicházejí, srdcím pivařů nadále bezkonkurenčně vládne tradiční český ležák.

V anketě Deníku ostuda Českolipska jednoznačně vedlo autobusové nádraží v České Lípě. Lidem nejvíce vadí špatná občanská vybavenost a díra v plotě, kterou musí procházet, pokud si potřebují značně zkrátit cestu na vlak.

Ostuda České Lípy? Autobusové nádraží! Lidem vadí hlavně průchod na vlak

Jaká je největší ostuda Českolipska? Čtenáři Deníku si jednoznačně myslí, že to je autobusové nádraží v České Lípě. Lidem nejvíce vadí špatná občanská vybavenost a díra v plotě, kterou musí procházet, pokud si potřebují značně zkrátit cestu na vlak. Zlepší se zdejší prostředí v nejbližší době? A jaké jsou další pihy na kráse našeho okresu?