Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Dívka v kyjovském kroji od Petra Kováříka v blízkosti někdejšího pivovaru v centru Kyjova.

VIDEO: Kyjov zdobí kráska v kroji. Autor malby ji našel v hodovém davu

/FOTOGALERIE/ Velkoformátová malba dívky v kroji poutá pozornost kolemjdoucích v Kyjově. Jde o vzpomínku na nedávný folklorní svátek - Slovácký rok a září v centru města na fasádě garáže v sousedství starého pivovaru. Slovácké graffiti je dílem autora Petra Kováříka z blízkých Ratíškovic. Jeho předchozí práci lze obdivovat v novém podchodu pod silnicí I/55 u Rohatce.

Pivovar Radegast uvařil pivo Futur z vody získané ze vzdušné vlhkosti prostřednictvím přístroje EWA vyvinutého v ČVUT, 21. srpna 2023, Nošovice.

Jak se vyrábí pivo ze vzduchu? Podívejte se, pivovaru z Nošovic pomohli vědci

/VIDEO, FOTO/ Jak už Deník psal, doslova pivo ze vzduchu se podařilo vyrobit pivovaru z Nošovic na Frýdecko-Místecku. A to pomocí zařízení vyvinutého odborníky pražského Českého vysokého učení techického nápoj uvařil z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Jak taková výroba vypadá, vyrazil zjistit přímo do nošovického pivovaru fotograf Vladimír Pryček. 

Voda pro uvaření piva Radegast Futur byla získána ze vzduchu na přístroji EWA, který vyvinuli vědci ČVUT a vyrobili ve společnosti Karbox v Přelouči. EWA zachytí vzdušnou vlhkost a přetvořit ji na pitnou vodu i v extrémně suchých oblastech

Pivo ze vzduchu? V Radegastu to umí, uvařili ležák Futur

Jako první pivovar ve střední Evropě uvařili v Pivovaru Radegast pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Voda byla sebrána a upravena díky unikátnímu zařízení, které vyvinuli vědci z ČVUT. Záměrem projektu je upozornit na úbytek vody v přírodě i na způsoby, jak tento problém řešit.

I když je výroba piva energeticky velmi náročná, pivovary se přesto stále poohlíží po možnostech vytvořit ze svých výroben a distribučních sítí místa přátelská přírodě. Ilustrační foto

Méně vody i tašky z plakátů. Pivovary jedou na zelené vlně

I když je výroba piva energeticky velmi náročná, pivovary se přesto stále poohlíží po možnostech vytvořit ze svých výroben a distribučních sítí místa přátelská přírodě. Šetří vodu, vyrábějí z již vyřazených reklamních bannerů termotašky a vyřadily z přepravního procesu igelit.

Ventill z plzeňského pivovaru Proud je nově bez lepku.

Ventill z plzeňského pivovaru Proud je nově bez lepku

Světlý český ležák Ventill, nejprodávanější pivo ze stálé nabídky experimentálního plzeňského pivovaru Proud, je nově bez lepku. Nahradil původní Ventill, jeho plná a příjemně hořká chuť, kterou si zákazníci oblíbili, se nezměnila.

Po dlouhých letech se opuštěný pivovar v Broumově otevřel veřejnosti a zájemci si mohli prohlédnout jaký je stav nevyužívaného objektu.

OBRAZEM: Měšťanský pivovar stále čeká na svoji šanci se nadechnout

Přibližně 115 metrů na délku, přes 20 metrů na šířku a pět pater na výšku – to jsou střízlivým odhadem rozměry objektu, kde se původně vařilo pivo, pak se zde skladovala zelenina, později limonády a na začátku tisíciletí se zde rozjížděl projekt mezinárodního kulturního centra. To vše ale už patří minulosti a Měšťanský pivovar nyní už dvě dekády marně čeká na využití. Zatím marně a, je to na něm vidět.

Festival Vesuf 2023

Malý kemp u Boskovic naplnily tisíce lidí. Zlákal je festival malých pivovarů

Kemp v obci Suchý na Blanensku zaplnili poslední červencový víkend navštěvníci 9. ročníku festivalu malých pivovarů Vesuf. Ten se koná pravidelně v letních měsících mezi obcemi Suchý a Velenov. Letošním hlavním lákadlem se stala svitavsko-pražská hudební skupina Čechomor. Na pódiu se představil také známý herec a porotce Matěj Ruppert s kapelou Monkey Business, slovenská sólová zpěvačka Katarína Knechtová nebo skupina Kreyson.  

Studie revitalizace prostoru městských hradeb v Žatci přibližuje, jak by se mohl proměnit.

Žatec hledá projektanta, který připraví proměnu prostoru hradeb pod pivovarem

/VIZUALIZACE/ Opravené a zcela nové cesty, kavárna v místě kuželny u autobusového nádraží, vyhlídková místa, herní park a lávka pro pěší přes ulici Pod Střelnicí nebo místo pro jízdu na terénních kolech a multifunkční kulturní prostor pod pivovarem. Takové návrhy přináší studie revitalizace prostoru městských hradeb v Žatci.

Návrat do starých časů nabídl pivovar Jadrníček z Náměště na Hané. S osmičkou pivem, Kombajnistou, sklízí v horkých letních dnech obrovský úspěch

Na Hané hasí žízeň Kombajnista. O osmistupňové pivo je obrovský zájem

Kombajnistou, jak osmistupňové pivo z Náměště na Hané nazvali, se sládek trefil do černého. Přesněji do žízně, která sužuje hrdla cyklistů, turistů i místních štamgastů v červencových vedrech. Na hanácké pivní scéně se Kombajnista poprvé objevil o loňských žních. Letos u Jadrníčků „vykouzlili“ výborně chmelené a pitelné osmičky dvakrát tolik. Zájem o letní pivní šlágr je obrovský.

Bývalý biskupský pivovar v Kroměříži.

Biskupský pivovar v Kroměříži byl jeden z nejstarších v Česku. Dnes chátrá

Bohatou historii má za sebou bývalý biskupský pivovar v Kroměříži. První zmínky o vaření piva ve městě sahají dokonce až do roku 1226. Později, když zakoupilo osadu Kroměříž olomoucké biskupství, se tam vařilo pivo nejen pro panský dvůr, ale i pro okolní šenky. Biskupský pivovar byl zároveň jedním z nejstarších pivovarů v českých zemích.

Návrat do starých časů nabídl pivovar Jadrníček z Náměště na Hané. S osmičkou pivem, Kombajnistou, sklízí v horkých letních dnech obrovský úspěch

Na Hané hasí žízeň Kombajnista. O osmistupňové pivo je obrovský zájem

Kombajnistou, jak osmistupňové pivo z Náměště na Hané nazvali, se sládek trefil do černého. Přesněji do žízně, která sužuje hrdla cyklistů, turistů i místních štamgastů v červencových vedrech. Na hanácké pivní scéně se Kombajnista poprvé objevil o loňských žních. Letos u Jadrníčků „vykouzlili“ výborně chmelené a pitelné osmičky dvakrát tolik. Zájem o letní pivní šlágr je obrovský.

V pivovaru Malý Janek vaří pivo podle dva a půl tisíce let staré receptury. Podle majitele pivovaru Jiřího Janouška (na snímku) bude první várka hotová za dva týdny.

Kousek Egypta za Prahou. Pivovar vaří pivo z dob Alexandra Velikého a Ptolemaia

Pivo v dávných dobách chutnalo různě. Jednoduché přitom není ani určit, kdy se vlastně začalo vařit. Nejstarší důkaz lze vysledovat až do doby před 11 tisíci lety. Ne vždy byl přitom tento nápoj spojován s chmelem. Právě takové pivo podle dva a půl tisíce let staré receptury uvařil pivovar v Jincích na Příbramsku.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice.

Od přístavku u hospody k vlastnímu provozu. Pivovar Koníček láká na lepší chuť

Když Mojmír Velký z Vojkovic na Frýdecko-Místecku v patnácti letech nastupoval do učení na sladovníka, předpokládal, že po škole nastoupí do práce v nedalekém pivovaru Radegast. A tak se také stalo. Psal se rok 2001 a on po škole nastoupil do pivovaru v Nošovicích. Jenže pak přišel rok 2006 a on se rozhodl vařit vlastní pivo. Důvodem bylo mimo jiné to, že jeho matka už několik let vedla restauraci U Koníčka, která velmi rychle získala věhlas a hosty z širokého okolí.

Akce nazvaná Zažij pivovar jinak se konala v sobotu v Brně, v tamním pivovaru Starobrno.

Slavnost v brněnském Starobrnu: prohlídka pivovaru nebo pivo za třicet korun

/VIDEO/ Pivovar Starobrno pozval letos už podruhé na návštěvu „k sobě domů“. Za skvělou muzikou, zábavou a samozřejmě pivem se lidé mohli vypravit v sobotu 15. července a zpestřit si tak prázdninové odpoledne a večer. Vstupné se neplatilo a milovníci pěnivého moku si užívali pivo po třiceti korunách. 

Objekt pivovaru je v dezolátním stavu, z budovy opadává omítka a prorůstá vegetací.

Na zámecký pivovar je smutný pohled. Radnice chystá další krok k jeho obnově

Bývalý zámecký pivovar v Jindřichově Hradci stále chátrá. Ze zdí budovy opadává omítka a některá místa pomalu pohlcuje vegetace. Objekt z 19 století, kde byl sládkem otec Bedřicha Smetany, v roce 2011 vyhořel. O několik let později prostory od původního majitele odkoupilo město a provedlo nejnutnější zabezpečovací práce. Současné vedení radnice pokračuje v přípravě plánu na rozsáhlou obnovu objektu a jeho další využití.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice

VIDEO: Pivo, které vás rozřehtá. Koníček v Beskydech otevřel nové prostory

Ryzák, Vraník, Grošák, Bělouš a další. Co koňská barva, to značka a poddruh piva, který od roku 2006 vyrábí pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku. Po začátcích v přístavku hostince U Koníčka na pomezí obcí Vojkovice a Dobratice, a později ve skladech v Koníčkově dvoře ve Vojkovicích, který vznikl úpravou areálu bývalého lihovaru, později zemědělského družstva, byl v sobotu 1. července slavnostně otevřen nový areál Pivovaru Koníček.

Měšťanský pivovar v Kutné Hoře.

Změní kutnohorský pivovar majitele? Prodej má pomoci řešit krach obchodů ENAPO

/FOTO/ Pivovar v Kutné Hoře bude zřejmě hledat nového majitele. Vlastníkovi, kterým je kroměřížská společnost ROSA market, by tento krok mohl výrazně pomoci při řešení finančních těžkostí, které vedly k insolvenčnímu řízení. Plyne to z insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení reorganizace.  

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice.

Koníček: Pivo, které vás rozřehtá, vaří v novém provozu

/OBRAZEM/ Ryzák, Vraník, Grošák, Bělouš a další. Co koňské plemeno, to značka a poddruh piva, který od roku 2006 vyrábí pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku. Po začátcích v přístavku hostince U Koníčka na pomezí obcí Vojkovice a Dobratice, a později ve skladech v Koníčkově dvoře ve Vojkovicích, který vznikl úpravou areálu bývalého lihovaru, později zemědělského družstva, byl v sobotu 1. července slavnostně otevřen nový areál Pivovaru Koníček.

Slavnostní otevření nového pivovaru Koníček, 1. července 2023, Vojkovice.

VIDEO: Pivo, které vás rozřehtá. Koníček v Beskydech otevřel nové prostory

/FOTOGALERIE/ Ryzák, Vraník, Grošák, Bělouš a další. Co koňské plemeno, to značka a poddruh piva, který od roku 2006 vyrábí pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku. Po začátcích v přístavku hostince U Koníčka na pomezí obcí Vojkovice a Dobratice, a později ve skladech v Koníčkově dvoře ve Vojkovicích, který vznikl úpravou areálu bývalého lihovaru, později zemědělského družstva, byla v sobotu 1. července slavnostně otevřena nový areál Pivovaru Koníček.

Ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Pivovarská pouť nekončí. Pivovar hledá její úspornější variantu

Po skončení Pivovarské pouti se Strakonicemi rozšířila zpráva, že tato propagační akce Pivovaru Strakonice 1649 končí. Podle některých komentářů na sociálních sítích by takové rozhodnutí mělo své oprávnění. Ředitel společnosti a člen představenstva Dušan Krankus ale tvrdí, že pouť bude pokračovat dál.