Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Do prostorů nového konventu se zatím veřejnost nedostane.

Podívejte se do míst kladrubského kláštera, kam se běžně nedostanete

Benediktinský klášter v Kladrubech u Stříbra nabídl návštěvníkům v letošním roce dvě nové prohlídkové trasy. Jejich rekonstrukce trvala několik let. A přestože tak pootevřel další z mnoha oken do své historie, je zde stále mnoho míst, kam se návštěvníci běžně nedostanou.

Nadělení - wombat v zoo Hanover.

Od sousedů: O víkendu bude veletrh tattoo

Wildstyle & Tattoo Messe bude v sobotu a v neděli v linecké tabačce. V programu vystoupí také finští Lordi, vítězové euro song-contestu před 17 lety s divokými maskami a tvrdým rockem (na snímku).

Pivovar Budvar. Ilustrační foto.

Budvar čeká rekordní tržby, chce výrazně zvětšit návštěvnické centrum

Pivovar Budějovický Budvar očekává za letošní rok rekordní tržby. Přesáhnou tři miliardy Kč. Příští rok chce Budvar nainstalovat solární elektrárnu s výkonem dvou megawatt - peak (MWp). Budvar chce také zmodernizovat a zvětšit návštěvnické centrum, koncem roku vypíše architektonickou soutěž.

Areál Nuselského pivovaru - stavba bytů

V Nuselském pivovaru probíhá revitalizace. Penta představila nejvyšší bod stavby

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V březnu začala práce na přestavbě historické části Nuselského pivovaru. Vzniknout tu mají nové byty, a to jak v oblasti brownfieldu při ulici Bělehradská, tak v historické části pivovaru chráněné památkáři. Zhotovitel, společnost Penta, představil průběh stavby a nejvyšší dokončený bod. První nájemníci by se do bytů měli podívat už za dva roky.

Manželé Prouzovi oslavili úspěch na mezinárodní úrovni. Nechyběla živá hudba, prohlídka celého objektu a hlavně pivo!

Zázrak v Lobči: zdevastovaný unikátní pivovar po obnově láká davy turistů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Významného úspěchu dosáhl Parostrojní pivovar v Lobči na Mělnicku. Na benátském festivalu si majitelé pivovaru převzali nejprestižnější evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví, cenu Europa Nostra za projekt záchrany a oživení této unikátní technické památky. Ve čtvrtek 12. října se v pivovaru konala oslava tohoto úspěchu. 

Jarošovský pivovar navyšuje produkční kapacitu. Koupil stáčecí linku (na snímku), plánuje rozšíření varny i nákup dalších tanků

VIDEO: Nová stáčecí linka Jarošovského pivovaru chrlí plechovky piva

Osm a půl milionu korun investoval v roce 2023 do rozšíření výrobní kapacity Jarošovský pivovar. Stavební úpravy v přední části areálu a technologii doplnila nová stáčecí linka, která bude schopna stáčet za hodinu až 1500 litrů do PET lahví a 2000 kusů plechovek o objemu půl litru.

Svatováclavský festival piva na Kraličáku.

Svatováclavský festival piva ukončil letní sezonu na Kraličáku. Podívejte se

V horském areálu Kraličák na Šumpersku se ve čtvrtek 28. září uskutečnil druhý ročník Svatováclavského festivalu piva, hudby a tance, kterým před podzimní pauzou oficiálně vyvrcholila letní sezóna. Součástí festivalu byl druhý ročník soutěže sládků a domovarníků O Josefův pohár pod patronací Cechu domácích pivovarů.

Ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Manko 1,5 milionu korun. Strakonický pivovar loni hospodařil v minusu

Na zastupitelstvu ve Strakonicích ve středu 20. září prezentovali zástupci organizací s účastí města hospodaření za uplynulý rok. Do vesměs kladných zpráv zazněla jedna negativní, a to od ředitele Pivovaru Strakonice 1649. „Loňský výsledek je minus jeden a půl milionu korun,“ řekl Dušan Krankus.

Nová ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková.

Preferuju pivo, ale v zimě si dám i sklenku vína, říká nová ředitelka Starobrna

/ROZHOVOR/ Různými pozicemi si prošla Klára Konupčíková v pivovaru Starobrno. Začínala před šestnácti lety jako dělník ve výrobě, pokračovala jako technolog, vedoucí výroby nebo sládková. V srpnu se pak stala historicky první ženou na pozici ředitelky. „Už od školy jsem chtěla pracovat v pivovaru. Byl to můj sen," říká jednačtyřicetiletá žena v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Dětská kriminalita - Ilustrační foto

Útočníci z Pivovaru byli z pasťáku, Děčín se chce víc věnovat bezpečnosti

Nové komise, jednání s policií, ale i s výchovným ústavem v Boleticích. Nedávné brutální útoky dětí a mladistvých rozhýbaly obce k dalším krokům. Například Děčín chce využívat zákonnou možnost zákazu vstupu problémových lidí na určitá vybraná veřejná místa. Takový zákaz může udělit až na jeden rok.

Z benefiční akce Open Door Hospital and Ferdinand Fest 2023.

Nádvoří benešovského pivovaru tentokrát zaplnila benefiční akce nemocnice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nádvoří pivovaru Ferdinand v Benešově je hojně využíváno na kulturní akce. Po nedávných Pivovarských slavnostech využila v sobotu 16. září prostory i místní Nemocnice Rudolfa a Stefanie k uspořádání akce Open Door Hospital and Ferdinand Fest 2023, která se konala na oslavu 125. výročí založení nemocnice.

České Budějovice.

Pojďte na jedno. V jižních Čechách vznikla skvělá mapa pro milovníky piva

Jižní Čechy právem patří k tradičním regionům s výraznou a hluboce zakořeněnou pivní kulturou. Zvyk scházet se v hospodě a "jít na jedno" se předává z generace na generaci již staletí. Tento zvyk spojuje radosti a starosti všech vrstev dospělé populace, a tak přispívá ke sdílení zážitků mezi lidmi.

V historické budově někdejšího zlonického pivovaru se po dlouhých desetiletích začne opět vařit pivo.

Ve Zlonicích začnou opět vařit pivo. Na čepu bude i Dvořákova devítka

/VIDEO, FOTO/ V historické budově někdejšího zlonického pivovaru se po dlouhých desetiletích začne opět vařit pivo. Noví majitelé, kteří část areálu získali od městyse, navážou už příští rok na tradici, která zde byla založena před 460 lety. Objekt je památkově chráněný, tím spíše bude jeho rekonstrukce nákladná a složitá. Trojice podnikatelů jde přesto do záměru s nadšením i odvahou.

Videopořad Desítka s Jakubem Rendlem, spoluzakladatelem pivovaru Crazy Clown.

Videopořad Desítka: Inkoustové pivo? Jakub Rendl o nejšílenějším pivovaru v zemi

Pivo s inkoustem ze sépie nebo se solí a karamelem. Přesně takové speciální příchutě vyrábí pivovar Crazy Clown, který se označuje za ten nejšílenější v České republice. Hostem nejnovějšího dílu Desítky byl Jakub Rendl, jeho spoluzakladatel. Co si myslí o změnách spotřební daně u alkoholu? A proč chtěl ještě nedávno s podnikem skončit?

Dny Starobrna si v Brně užila spousta návštěvníků.

Sobota s dobrým pivem a muzikou. Lidé se bavili v areálu pivovaru Starobrno

Slunečný den a pivo patří k sobě. Série sousedských letních slavností v pivovaru Starobrno vyvrcholila v sobotu 9. září. Po komornějších akcích v červnu a červenci si tentokrát návštěvníci užili větší pivní slavnost s rozšířeným programem. Příchozí si mohli koupit jeden „škopek“ starobrněnského piva za třicet korun a vstupné na akci pořadatelé nevybírali.

Vizualizace návrhů bytových domů

Developery do Vysokého Mýta asi nepustí. Bojí se, že z bytů budou ubytovny

Hlad po bytech ve Vysokém Mýtě neutichá. Město nyní chystá jejich výstavbu ve dvou lokalitách. Na byty chce přestavět historickou budovu bývalého okresního úřadu a bytovky vzniknou i v lokalitě za pivovarem. Otázka je, jak bude Mýto nové bydlení stavět. Developer totiž podle radních představuje riziko, že se z bytů stanou ubytovny pro agenturní dělníky, kterých ve Vysokém Mýtě žije okolo dvou tisíc.

Okolí někdejšího pivovaru v brněnských Řečkovicích je opravené. Ve zrekonstruovaném amfiteátru si Brňané užijí první akci už o víkendu.

Proměna bývalého pivovaru v Brně. Podzemí ustoupilo statice, část zalili betonem

/VIDEO/ Ve větším pohodlí si už o víkendu užijí kulturní akce Brňané, kteří vyrazí do areálu bývalého pivovaru v brněnských Řečkovicích. Desítky let neupravovaný svažitý terén doznal výrazných změn, betonové zídky a nové zábradlí nyní návštěvníkům zajistí větší bezpečnost. Obnovené jsou rovněž schody a plácek určený k vystoupením.

Ilustrační snímek

Zdražování piva v ČR: Za plzeň si lidé připlatí. Ostatní pivovary zatím otálejí

Milovníci piva, kteří nedají dopustit na chmelový mok z Plzeňského Prazdroje, sáhnou od října opět hlouběji do kapsy. Plzeňský pivovar totiž oznámil zdražení. O změně cen informoval i pivovar Bernard. Podle Sdružení přátel piva bude jedna čepovaná plzeň stát o dvě koruny více. Ostatní velcí hráči na české scéně zatím se zdražením váhají a čekají na kroky vlády, která chce tradiční nápoj převést do zvýšené sazby DPH.

Studie nastínila možnosti budoucího využití areálu bývalého Dreherova pivovaru v Žatci.

Domy, byty, školka, obchody. Studie ukázala proměnu bývalého pivovaru v Žatci

/FOTO, VIDEO/ Nová čtvrť pro dva až tři tisíce obyvatel, hotel, restaurace, obchody, mateřská škola, kongresové centrum, administrativní budovy s kancelářemi. To a další by mělo vzniknout v areálu bývalého Dreherova pivovaru v Žatci a jeho nejbližším okolí nedaleko západního vlakového nádraží. Alespoň podle studie, kterou si město nechalo zpracovat. 

Byt litomyšlského rodáka a slavného hudebního skladatele Bedřicha Smetany se dočká kompletní rekonstrukce.

Teď o víkendu nebo až za rok. Byt Bedřicha Smetany v Litomyšli čeká rekonstrukce

/FOTO, VIDEO/ Byt litomyšlského rodáka a slavného hudebního skladatele Bedřicha Smetany se dočká kompletní rekonstrukce, která by měla město Litomyšl stát asi 20 milionů korun. Zájemci mohou zdarma byt v zámeckém pivovaru v Litomyšli naposledy navštívit od pátku 1. do neděle 3. září. Další možnost bude až v červnu 2024.

V sobotu druhého září se zájemci sejdou na akci Tradice nás spojují – od folklóru po pivovarnictví. Ilustrační foto.

Přehlídka pivovarů i folklór nalákají zájemce do lesoparku Kalvárie. Už v sobotu

/PROGRAM/ Pivovary z okolí Bučovic a slovenského Trenčína, nabídka lahvového piva z různých koutů světa, prezentace pivovarníků, ale také dílničky a další zábava pro děti se zaměřením na společnou historii Čechů a Slováků. To vše najdou v sobotu druhého září na Vyškovsku zájemci při akci Tradice nás spojují – od folklóru po pivovarnictví, na programu se sejdou v bučovickém lesoparku na Hradisku od čtrnácti do devatenácti hodin.

Dívka v kyjovském kroji od Petra Kováříka v blízkosti někdejšího pivovaru v centru Kyjova.

VIDEO: Kyjov zdobí kráska v kroji. Autor z Ratíškovic ji hledal v hodovém davu

/FOTOGALERIE/ Velkoformátová malba dívky v kroji poutá pozornost kolemjdoucích v Kyjově, jde o vzpomínku na nedávný folklorní svátek - Slovácký rok. Září v centru města na fasádě garáže v sousedství starého pivovaru. Slovácké graffiti je dílem autora Petra Kováříka z blízkých Ratíškovic. Jeho předchozí práci lze obdivovat v novém podchodu pod silnicí I/55 u Rohatce.