Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Z Pivovarského hraní v Malešově.

Duhaj, Ahoj Moře nebo Znouzectnost. Malešovským pivovarem opět zněla muzika

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Týden po Pivovarských slavnostech přilákal v pátek 23. června Pivovar Malešov opět do svého areálu příznivce hudby. Na nádvoří se na improvizovaném podiu postupně představily kapely Srdcovice, Duhaj, a Ahoj Moře. Večer pak hudební program zakončily skupiny Vasilův Rubáš a Znouzectnost.

Ilustrační foto.

Poslední červnová sobota bude ve Strakonicích patřit pivu

Tradiční Pivovarská pouť ve Strakonicích je po roce opět tady. V sobotu 24. června si mohou na parkoviště pod pivovarem všichni užít opravdový svátek dobrého piva, skvělé hudby a vynikajícího jídla. "Spolu s Pivovarskou poutí se koná i tradiční neckyáda a nově také exkurze do pivovaru, ty budou probíhat od 8 do 14 hodin," uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Pivovarské slavnosti v Malešově.

Déšť ani kroupy nezastavily pivovarské slavnosti v Malešově. Zahrálo pět kapel

/VIDEO, FOTOGALERIE/ I přes vydatné dešťové přeháňky se v sobotu 17. července konal čtvrtý ročník Pivovarských slavností v Malešově. Na programu bylo vystoupení pěti kapel. Hned první, skupina PS, musela během vystoupení zápolit s větrem a notnou dávkou krup, takže namísto hraní se musel držet přístřešek nad improvizovaným pódiem.

Den piva v sobotu 18. června 2022.

Tip na víkend: Do nymburského pivovaru dorazí na Den piva i Michal Hrůza

/FOTO/ Už v sobotu se uskuteční jedna z nejnavštěvovanějších akcí léta v Nymburce. Od rána se otevřou brány pivovaru a zřejmě i letos se budou počty návštěvníků počítat v tisícovkách. Nasvědčuje tomu jak stávající předpověď počasí, tak zveřejněný program celé akce.

Pardubický festival piva.

Na festivalu piva v Pardubicích ochutnáte i nejstarší mok v Evropě

Unikát v Pardubicích. Pivovarníci z Bohdanče přivezou na Pardubický festival piva první várku piva Sluneční bárka. Receptura je stará 3000 let a byla rozluštěna díky archeologickému nálezu bronzové nádoby v Kladině na Pardubicku. Nápoj měl sbližovat jeho uživatele s bohy.

Zástupci turistické oblasti Budějovicko ve spolupráci s Fakultou zemědělskou a technologickou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uvařili letní pivní speciál.

Tohle pivo jinde neochutnáte. Do Budějovic láká nový speciál i pivní stezka

Pivní speciál jako součást propagace regionu. Zástupci turistické oblasti Budějovicko ve spolupráci s Fakultou zemědělskou a technologickou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uvařili letní pivní speciál. Pivo vzniklo v univerzitním minipivovaru a bude součástí kampaně na podporu cestovního ruchu.

Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově slaví 30 let. Kromě výroční výstavy plakátů z jednotlivých let v galerii letos uvidíte malby Janze Franze a Ivany Lomové.

Rok 1992, embéčko na náměstí a ruina pivovaru. U Schieleho se vzpomínalo

Podzim roku 1993 se do dějin Českého Krumlova, a nejen jeho, zapsal jednou velkou událostí: své brány otevřelo Egon Schiele Art Centrum. A i když tehdy Schieleho v Krumlově málokdo znal, díky nadšení jeho zakladatelů, a také díky starostovi Vondroušovi a řediteli ČKRF Markovi se městský pivovar proměnil v galerii, která přilákala a stále láká tisíce návštěvníků z celého světa. 

Camp Srbsko

V kalendáři Jan, na čepu Janovo pivo. Řemeslný pivovar nabídne letní novinku

/FOTO, VIDEO/ Po Česku putují pivní turisté. Cílem jejich výletů není opít se každý den na jiném místě, ale poznat unikátní řemeslná piva vyráběná řemeslnými pivovary. Míří i do Campu Srbsko na Berounsku, kde se pivovar Srbecký lok věnuje přípravě craftového piva už pátým rokem. Jak chutnají Petrův ležák, Mirkova desítka nebo Romanův speciál?

Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů.

FOTO: Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů. Jeden měl i safari pivo

Češi své pivo milují. Dokazují to hojnou účastní na pivních festivalech, z nichž jeden se uskutečnil také v sobotu v zahradách františkánského kláštera v Kadani. Pěnivý mok tam nabízelo dvanáct pivovarů. Exoticky mezi nimi vybočoval Safari pivovar, jehož ambasadorem je senátor a ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Co je spojuje? Z každého uvařeného piva totiž pivovar přispívá na chov a transport nosorožců zpět do Afriky.

Brány Pražského hradu se v pátek a sobotu otevřely pivním fandům.

Pivo na Pražském hradě teklo proudem. Na jedno dorazil prezident

/FOTOGALERIE/ Brány Pražského hradu se v pátek a sobotu otevřely pivním fandům. Uskutečnil se zde totiž již jedenáctý ročník Festival minipivovarů, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Letos se představilo 50 českých a moravských minipivovarů a pivovar z Maďarska. Festival v sobotu navštívil i Petr Pavel.

George and The Boogie Allstars v pivovaru Holanďan v Hlízově.

Kapela George and The Boogie Allstars restartovala muziku v pivovaru Holanďan

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pátek večer se v pivovaru Holanďan v Hlízově po krátké pauze konal další z oblíbených hudebních večerů. O kulturní restart se postarala rock 'n' rollová kapela George and The Boogie Allstars, parta muzikantů okolo zpěváka a kytaristy George Armeniakose, hudebníka s řeckým původem.

Pivní festival na náměstí Svobody v Brně. Ilustrační snímek.

Medlánecký pivovar slaví pětistou várku piva. Do roka poteče v hospodách z tanků

/VIDEO/ Brněnský řemeslný pivovar Moravia, který stojí za značkami piv Lucky Bastard a Moravia, slaví pětistou uvařenou várku piva. Celkem ho tak medlánecký pivovar od roku 2017 uvařil přes tři a půl milionu litrů. Kromě výroční várky v Medlánkách slaví také ocenění, která se svými pivy získali. Mezi oceněnými pivy je například Medlánecký Kluzák, který v roce 2023 obhájil první místo na degustační soutěži Pivex, nebo Lucky Bastard Siciliano, které si letos odneslo zlato z Londýnské soutěže London beer competition 2023.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.

Nekula: Budvar letos odvede do rozpočtu 250 milionů

Pivovar Budějovický Budvar letos odvede do státního rozpočtu 250 milionů korun, odpovídá to jeho loňskému zisku. Při návštěvě Českých Budějovic to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Pivovar Prachatice.

Chtěl mít vlastní pivovar. Tak po 35 letech skončil u pošty

/VIDEO, FOTO/ I když přesný počátek prachatického pivovarnictví nelze doložit, pivo se ve městě pod Libínem s určitostí vařilo už v roce 1379, kdy je písemně doloženo, že tehdejší vyšehradský probošt a kancléř Království českého městu vracel „dvě varné pánve, jež jim protiprávně odňal“. Nerušeně se vařilo až do husitských válek.

Piva z Jarošovského pivovaru.

Jarošovské pivo poteče na Letní filmové škole i na Slováckém létě

Už druhou významnou letní akci v Uherském Hradišti zaštítí v tomto roce Jarošovský pivovar. Zatímco vloni se stal partnerem Letní filmové školy, letos bude od 30. června do 9. července hlavním partnerem kultury festivalu Slovácké léto 2023. Navíc se podle něj bude jmenovat menší festivalová stage na Masarykově náměstí, hned vedle sportovní arény.

Ilustrační foto

Sportovní nadšenci pozor: v neděli startuje už 14. ročník Welas triatláku

V neděli 4. června ve 14 hodin se opět rozčeří vlny Velkého rybníku u Kutné Hory, tady odstartuje už 14. ročník terénního triatlonu pod taktovkou spolku Club deportivo Kutná Hora. Pořadatelé pokračují v modelu z loňska, kdy si za základnu vzali prostor v pivovaru Malešov, místo památné bitvy Jana Žižky proti svatohavelskému vojsku v roce 1424. A atmosféra husitských dob a bojů bude návštěvníky i závodníky provázet téměř celý závod.

Zubrfest v Přerově

Na Zubfrestu v Přerově poteče pivo proudem, zazpívá i Michal David

Na devátý ročník Zubrfestu se mohou těšit v sobotu 10. června návštěvníci, kteří zavítají do areálu přerovského pivovaru. Jeho brány se otevřou ve 13.30 a kromě koncertů kapel čeká fanoušky festivalu pestrá nabídka značek na čepu, exkurze do pivovaru nebo škola čepování.

Hospodám a podnikům na malých obcích dlouhodobě klesají tržby. Vesnické hospůdky tak postupně mizí. Ilustrační snímek

Víte, že pivo hlídá Velký bratr? Kontroluje spotřebu i kvalitu v hospodách

Světu nových technologií neunikly ani pivovary. Plzeňský Prazdroj loni přišel s unikátní váhou se senzory, která v obchodech analyzuje chování zákazníků a zjišťuje, odkud pivo nejčastěji mizí z regálů. A humpolecký Bernard nyní začal nabízet aplikaci, která umožňuje hostům v hospodách a restauracích hodnotit kvalitu piva.

Z Gastrofestivalu v Kutné Hoře.

Kutnohorský Gastrofestival nabídl vietnamskou kuchyni i hmyzí speciality

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Palackého náměstí zaplnili v sobotu 27. května návštěvníci letošního Gastrofestivalu, jehož tématem byly biopotraviny a kulinářské výrobky z nich. Nabízeny zde byly nejen produkty lokálních producentů, ale i jídlo a pití ze zahraničí. To reprezentovalo především francouzské víno a sýry.

Jak se vaří pivo se mohli přesvědčit návštěvníci benešovského pivovaru Ferdinand

Od sladovny až po ochutnání. Lidé si mohli prohlédnout benešovský pivovar

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pivovar Ferdinand v Benešově přichystal na pátek 26. května den otevřených dveří. Návštěvníci tak mohli nahlédnout do samotného nitra pivovaru. Komentované prohlídky začínaly ve sladovně a její účastníci se přes varnu dostali až do studeného sklepení, kde na svůj čas čekají v tancích ležáky. Spilka byla nepřístupna, ale její prostory přiblížilo video.

Sládková Jana Müllerová a domažlický pivovar.

Sládková vařila pivo i ze smrkových výhonků. Ale miluje ležák

Tvým osudem bude pivo, pronesla jedna ze sudiček u kolébky Jany Müllerové z Domažlicka, a tak se také stalo. Dnes devětadvacetiletá žena měla k českému národnímu nápoji vztah už od malička. Vystudovala příslušný obor na vysoké škole a dnes je vrchní sládkovou v Městském pivovaru v Domažlicích. Pivo tak nejen pije, ale i vaří. A sklízí s ním úspěchy.

Od úterý 23. května se v Chýnově na Táborsku stejnopohlavnímu páru čápů bílých vyklubala dvě čápata

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Dvě čapí družky z Chýnova spolu vyvedly mladé

Ostře sledovaný stejnopohlavní pár čápů bílých v Chýnově na Táborsku i přes nepříznivé predikce ornitologů vyvádí mladé. Od úterý 23. května už se v hnízdě na bývalém pivovaru vyklubala dvě čápata. Samičkám fandí široká veřejnost, vedou se dlouhé diskuse o oplodnění a sdílené péči. Odborníci na naše ptactvo dají přednost vědeckým metodám, chtějí všemu přijít na kloub pomocí genetických testů.

Kongres The Brewers of Europe Forum, 22. května 2023, Kongresové Centrum Praha

Pivní svět se potkal v Česku. A podpořil jeho zápis na seznam UNESCO

Česká republika se přinejmenším na tři dny stala pivním středobodem světa. V Praze totiž od neděle do úterý hostili pátý ročník prestižní akce The Brewers of Europe Forum. Pivovarníci z Evropy i Ameriky probírali budoucnost svého oboru a také velmi hlasitě podpořili snahu zapsat českou pivní kulturu na seznam světového dědictví UNESCO. Jedinou kaňkou na vydařené akci byl dle tuzemských účastníků postoj ministerstva zemědělství.

Pivovarská čtvrtka 2023.

Pivovarská čtvrtka přilákala neskutečných 3546 výletníků. O zábavu nebyla nouze

Třetí květnovou sobotu se rozhodlo projít Jeseníky 3546 výletníků z toho 527 dětí a 247 seniorů nad 70 let. Letošní 23. ročník Pivovarské čtvrtky byl zakončen s Ryzím pivem z hor a pohodovou hudbou v areálu pivovaru Holba, kde nakonec přišlo více než 4000 lidí, vypilo se více než 16 000 půllitrů a o zážitky a zábavu nebyla nouze.

Pivní festival v Blansku rozhodl: Nejlepší pivovar najdeme v Dolní Lhotě

Pivní festival v Blansku rozhodl: Nejlepší pivovar najdeme v Dolní Lhotě

12 pivovarů a 50 druhů piva. Takový výběr měli návštěvníci, kteří v sobotu 20. května dorazili na první Pivní festival v Blansku před Dělnickým domem a kinem. Součásti akce byla také anketa O nej pivovar. 1. místo zde vybojoval pivovar Lhotecký mlýn, pro kterého hlasovalo 140 lidí.