Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Snímek je ilustrační.

Kam ve Zlíně na zelené pivo? Tady je 5 tipů Deníku

Zelené pivo se stalo v posledních letech neodmyslitelnou součástí velikonočních oslav v Česku, a Zlín není výjimkou. Na zelený čtvrtek řada podniků zařadí do nabídky tento speciál, který láká svou netradiční barvou. Deník proto přináší pět tipů, kam ve Zlíně vyrazit na půllitr čepovaného zeleného piva a užít si velikonoční atmosféru.

Ilustrační foto.

ANKETA: Nejlepší pivo Táborska. Dejte hlas vašemu oblíbenému pivovaru

Nejoblíbenější alkoholický nápoj: pivo. Národní nápoj: pivo. A tak by se dalo pokračovat. Ale které je podle vás to nejlepší? Táborský deník pro vás připravil okresní anketu, který pivovar na Táborsku podle vás vaří to nejlepší pivo. Zvolte svého favorita a dejte mu svůj hlas.

Začíná nominační kolo ankety o nejlepší pivovar na Pardubicku. Ilustrační foto

Pardubicko hledá nejlepší pivovar. Nominujte své favority do ankety

S přicházejícím jarním počasím se postupně budou otvírat také zahrádky restaurací a vzroste možnost, jak ochutnat, co přichystaly místní pivovary. Máte nějaký oblíbený? Nezáleží na tom, zda jde o velkou výrobu, střední, malý řemeslný pivovar nebo dokonce minipivovar. Deník bude hledat nejlepší pivovar na Pardubicku, po okresních kolech pak spustíme i krajské hlasování. Nyní máte možnost svého favorita nominovat.

Zelené pivo. Ilustrační foto

Velikonoční pivní speciály v Česku. Od zeleného piva po modré překvapení

Velikonoce v Česku nejsou jen o tradičních pokrmech, ale stále více i o pivních speciálech, které přinášejí pivovary po celé zemi. Zelené pivo, symbol Zeleného čtvrtka, se stalo oblíbenou tradicí, ale nabídka se rozšiřuje o další unikátní kreace. Letošní rok přináší pestrou paletu pivních novinek, které potěší i ty nejnáročnější pivaře.

Rodinný pivovar Bernard vyniká neotřelými nápady.

Vlastní cestou. Pivovar Bernard vyrábí kultovní pivo a vyniká neotřelými nápady

/SERIÁL/ Vlastní cestou k poctivému českému pivu. Tímto heslem se řídí humpolecký Rodinný pivovar Bernard, který představujeme v novém seriálu Pivovary na Pelhřimovsku. Dozvíte se, čím se humpolecký pivovar odlišuje od ostatních a jak se vypořádal s krizí v době covidu. V minulém díle jsme vám představili pelhřimovský pivovar Poutník, postupně vás seznámíme i s dalšími pivovary v Pacově, Kamenici nad Lipou a Želivě.

Kraslický pivovar vaří zelený speciál. Pět tisíc litrů zmizí během svátků

Kraslický pivovar uvařil zelený speciál. Pět tisíc litrů zmizí během svátků

Na Zelený čtvrtek, zelené pivo. V posledních letech se stalo tradicí, že pivovary v Česku připravují pro období Velikonoc pivní speciály. Kraslický pivovar Krušnohor letos uvařil pět tisíc litrů zeleného piva s názvem Velikonoční Ale. Ještě před jeho vařením se strhla vlna rezervací a objednávek na tento speciální mok. A i když sládek uvařil oproti loňsku jednou takové množství, po pivu se jen zapráší. Zelená barva tohoto speciálu je kombinací několika faktorů. Sládek a majitel kraslického pivovaru Vlastislav Kopecký většinu z nich prozradil. Přesto si však nechává některé detaily pro sebe, protože, jak říká, je to jeho know how.

Nostitzplatz a pivovar, který využíval sklepy u dnešní radnice

Kraslické sklepy ukrývají bohatou historii. Využívaly je hlavně místní pivovary

Když staří Krasličáci pili, v hlavách se jim různé myšlenky rodily. O těch, když se poradili, v život je pak uváděli. To byl prý překlad nápisu na domě jednoho z bývalých kraslických pivovarů. Dnes už se v Kraslicích nenajde pamětník, který by nám pověděl, jak kraslické pivo chutnalo. Najdeme zde však bývalé pivovarské sklepy ve skále u dnešní radnice, kam nemá veřejnost přístup. Deník měl unikátní možnost do nich nahlédnout. Kromě uskladnění piva sloužily za války jako kryt, a poté je využívala i škola, která kdysi sídlila v budově současné kraslické radnice.

Víkend pivních speciálů na Myslivně v městské části Poruba, 29. března 2025, Ostrava.

Víkend plný piva v Porubě. Myslivna nabídla deset druhů řemeslných speciálů

Porubská myslivna se od pátku do neděle proměnila v ráj pro milovníky chmelových nápojů. Na čepu se během Víkendu pivních speciálů vystřídalo deset druhů řemeslného piva z různých malých pivovarů. V nabídce nechyběly klasické ležáky, návštěvníci ale mohli ochutnat i svrchně kvašené speciály jako hořké IPA plné chmelových tónů nebo lehčí a osvěžující APA.

Ve čtvrtek 27. března pivovar Starobrno slavnostně představil svou novinku - Štatl 12.

Jedno centrum Brna, objednají si lidé nové pivo. Štatl se inspiruje hantecem

/VIDEO/ Pivo s brněnskou duší. Novinku Štatl 12 uvařili v pivovaru Starobrno. Podle ředitelky pivovaru Kláry Konupčíkové reagují na změnu v preferencích konzumentů, kteří častěji vyhledávají prémiovější produkty. Na čepu je od pátku 28. března, zatím ve vybraných restauracích. Slavnostní představení se uskutečnilo o den dřív.

Pivovar Poutník v Pelhřimově.

Pelhřimovský Poutník zraje 12 metrů pod zemí. Oblíbené pivo míří do plechovek

/SERIÁL/ Život je putování a na konci každé cesty čeká jedno vychlazené. Takové je motto pelhřimovského pivovaru Poutník, který představujeme v novém seriálu Pivovary na Pelhřimovsku. Dozvíte se, jakou novinku pivovar Poutník chystá na léto a v čem je výroba piva v Pelhřimově unikátní. Postupně vás seznámíme s dalšími pivovary v Humpolci, Pacově, Kamenici nad Lipou a Želivě.

Pivovar Svijany

Svijany po třinácti letech od její poslední rekonstrukce významně rozšíří varnu

Varna je srdcem každého pivovaru. To svijanské potřebuje po třinácti letech opět posílit, aby mohlo do pivovaru pumpovat dostatek mladiny pro výrobu svijanského piva. Další velký investiční projekt Pivovaru Svijany zvýší kapacitu varny téměř dvojnásobně a její obsluha už nebude muset pracovat i přes víkendy a svátky. Práce budou zahájeny v průběhu letošního roku a vyžádají si náklady přes 120 milionů korun.

Pivní slavnosti v táborském hotelu Palcát v roce 2024.

Pivo, hudba a soutěže. Táborské pivní slavnosti slibují tři dny zábavy

/VIDEO/ Další ročník Pivních slavností v kongresovém sále hotelu Palcát v Táboře začíná už ve čtvrtek 27. března v 17 hodin. Pořadatelé pozvali 20 pivovarů, které přivezou více než 100 druhů piv. Krom toho každý den večer vystoupí skvělé kapely a těšit se lze i na odpočinkovou zónu a něco dobrého na zub. Deník se zajímal o podrobnosti.

Z návštěvy Pivovaru Hostomice pod Brdy. Na snímku sládek a majitel Štěpán Kříž.

Letošní novinkou je sedmička. Pivovar Hostomice triumfoval v anketě popularity

V únorové anketě Berounského deníku zvolili čtenáři Pivovar Hostomice jako pivovar, kde jim nejvíce chutná pivo na Berounsku. Vypravili jsme se proto za sládkem a zároveň majitelem Štěpánem Křížem, aby nám prozradil, v čem tkví tajemství jejich úspěchu. Pivovar Hostomice provozuje úspěšně už jedenáctým rokem.

Čtvrť Dubce a její okolí, kde by mohlo vyrůst nové městečko budoucnosti.

Dobrovice promění pivovar v byty, Mladá Boleslav plánuje tisíce nových jednotek

Dostupné bydlení je téma, které v poslední době hýbe nejen velkými městy, ale i těmi menšími, a to i v okrese Mladá Boleslav. Zatímco Boleslav chystá výstavbu tisíců nových bytů, Dobrovice se pustila do proměny bývalého pivovaru v nájemní dům. Obě města tak chtějí reagovat na rostoucí poptávku po cenově přijatelném bydlení, které je dnes pro spoustu lidí nedosažitelné.

Novoměstský Hejkal: Pivovar bez sládka, který dobývá srdce pivařů

Novoměstský Hejkal experimentuje. Vařil už i pivo s kořením či belgický styl

Pivovar Hejkal z Nového Města na Moravě se stal vítězem ankety Žďárského deníku o krále pivovarů na Žďársku. Jak se z původně domácího vaření piva stal úspěšný podnik a jaké výzvy přináší provozování pivovaru, v obsáhlém rozhovoru popisuje jednatel Tomáš Petr. Pivovar se neustále vyvíjí a hledá nové cesty, jak zaujmout nejen místní, ale i turisty.

Přílet paní Čapkové na komín rychnovského pivovaru.

Čapí reality show v Rychnově začíná. Na komín pivovaru dorazila paní Čapková

Ve čtvrtek začalo jaro a jen s denním zpožděním i čapí reality show v Rychnově nad Kněžnou. Informoval o tom příspěvek na facebooku Žijeme Rychnovem. V pátek po 11. hodině dopoledne na hnízdě umístěném na komíně zdejšího pivovaru přistála jako první paní Čapková, která už ho začala připravovat. V sobotu si tu bude moci užít i pohledu na Vítání jara na pivovarském nádvoří. 

Sládek Rodinného pivovaru v Dobrušce Milan Vedra.

Dobrušská piva mají další ocenění. Na Velikonoce čekají pivaře tradiční speciály

/FOTO, VIDEO/ V Olešnici v Orlických horách, Neratově, Rychnově nad Kněžnou, Potštejně, Opočně a samozřejmě i v Dobrušce. Tam všude na Rychnovsku se vaří pivo. A nabídka chutí je vskutku pestrá. Rampušák, Muderlant, F. L. Věk, Dobrušská 11 nebo speciály jako Milkshake IPA s jahodami a vanilkou, Winter ALE, Vídeňský speciál nebo Nealko – dobrušská piva jsou oblíbená nejen mezi zákazníky, ale získávají ceny i na mnoha pivních soutěžích.

Zatáčka v Pivovarské ulici v České Kamenici

Zatáčka u pivovaru v České Kamenici bude letos hotová. Snad

Již řadu měsíců je v zatáčce u pivovaru na průtahu Českou Kamenicí rychlostní omezení, silnici navíc zužují betonové zátarasy. Ředitelství silnic a dálnic, které je správcem silnice, čeká na přeložení sítí. Teprve pak bude moci opravu zatáčky zcela dokončit.

Centrum Port 1560 v Českém Krumlově má za sebou rok úspěšného fungování.

Port 1560 v Krumlově přivítal za rok provozu přes 37 000 návštěvníků

Centrum Port 1560 v Českém Krumlově za rok fungování navštívilo přes 37 000 lidí. Nachází se v areálu bývalého pivovaru ze 16. století a po několikaleté rekonstrukci za 320 milionů Kč se otevřelo poprvé loni 29. února. Návštěvníkům nabízí prohlídky, galerii, konají se zde koncerty, je součástí městských akcí. Letos začali pro lidi organizovat pravidelné výtvarné ateliéry a přednášky a plánují navýšit výstav piva, které tam vaří, řekl ředitel Portu 1560 Miroslav Březina. V budoucnu po další rekonstrukci ostatních objektů by v Portu 1560 měl vzniknout hotel, wellness a kongresové centrum.

David Máša má v Řevničově již osm let svůj minipivovar, který zvítězil v anketě Deníku O nej pivovar na Rakovnicku..

Řevničovský David porazil Goliáše. Pivovar Máša triumfoval v anketě popularity

/ROZHOVOR,VIDEO,FOTO/ V nedávné anketě Deníku O nej pivovar Rakovnicka zvítězil možná trochu překvapivě Pivovar Máša z Řevničova, který ovládl anketu v konkurenci Bakaláře, Krušovic, Olešné, Mutějovic a Kokeše poměrně jednoznačně. Získal 40 procent všech hlasů a porazil o osm procent Tradiční pivovar v Rakovníku. Jeho majitel David Máša pro Rakovnický deník poskytl rozhovor, ve kterém například popsal, jaké chystá novinky, jaké pivo jde nejvíce na odbyt a třeba také jaké zvláštní speciály má v nabídce.

Chátrající měšťanský pivovar v Broumově by se mohl do budoucna proměnit v ZUŠ.

Z chrámu piva chrám umění? Broumovský pivovar se má proměnit v uměleckou školu

Tak už vědí co s ním. A možná zabijí dvě mouchy jednou ranou. Alespoň tak by to mohlo vypadat podle únorového rozhodnutí městských zastupitelů v Broumově, kteří jednohlasně podpořili vizi, v níž by se chátrající měšťanský pivovar mohl proměnit v základní uměleckou školu. Kolik by to stálo se zatím přesně neví - odhad je 200 až 300 milionů korun.

Sládek Bohumil Valenta s několika cenami, které získalo nymburské pivo na soutěži Pivní pečeť v Litoměřicích.

Nymburské pivo válí. Posbíralo medaile na prestižní mezinárodní soutěži

O tom, že současné Postřižinské pivo z nymburského pivovaru patří mezi oblíbené a oceňované nápoje i mezi pivaři, se ví už dlouho. Nyní na svoji kvalitu získalo další punc. Na mezinárodním klání Pivní pečeť v Litoměřicích, v němž ochutnávali desítky pivních vzorků opravdoví odborníci včetně renomovaných sládků, uspěly Francinův ležák, Hrabalův ležák i Pepinova desítka. Zabodovala i novinka zvaná Nykola, což je nápoj z nealko piva s grepovou příchutí, který nymburský pivovar začíná vyrábět.

Nachmelená opice už je, nejen na Krnovsku, zažitá pivní značka.

Nachmelená opice slaví 10 let. Krnovský pivovar se vzpamatovává z povodní

Oblíbený krnovský řemeslný pivovar Nachmelená opice má za sebou turbulentní měsíce. V září jeho areál vyplavila povodeň, která v plné síla udeřila na těžce zkoušený region. Velká voda ale kolektiv nezlomila, naopak. Sehraný tým Nachmelené opice plánuje investice do zkapacitnění výroby a v kalendáři si už v předstihu kroužkuje závěr roku, kdy oslaví deset let od založení.