Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

pivovar dnes

Pivovar Starobrno oslavil jubilejní narozeniny

150 let. Tak dlouho celé generace chodí kolem pivovaru na Starém Brně. Své pivo, kterému se od začátku říká „starobrněnské“, pivovar vaří na adrese, známé bez nadsázky každému Brňanovi.

Vánoční speciál, který uvařili v Pivovaru Harry.

Vánoční pivní speciály z jihu Moravy: v Brně si spravíte chuť po sladkém svařáku

Milovníci silnějších, většinou svrchně kvašených, piv už netrpělivě vyhlížejí předvánoční čas. Právě pro ně menší i větší pivovary na jihu Moravy připravují vánoční speciály. Břeclavský Frankies vsadil na novou ingredienci. „Po letech se vrátí Idiot. Akorát do něj přidáme pravou vanilku. Jedná se o tmavé silnější pivo, které leží v dubových sudech," přiblížil majitel minipivovaru Štěpán Přikryl.

Lahvovna, rok 1967.

FOTOGALERIE: Pivo v ohrožení. Skončí tradice, která se píše 151 let?

/HISTORIE/ Vaření piva má v Pardubicích dlouhou tradici. O jeho rozkvět se zasloužil už Vilém z Pernštejna. Ke zděšení řady Pardubáků vedení Pardubického pivovaru před pár dny oznámilo, že chce výrobu piva v Pardubicích v příštím roce ukončit. Podívejte se s námi do historie pivovaru, který je s městem nerozlučně spjat.

Havířovský minipivovar.

Byli první, ale nepřežili. Havířovský minipivovar zavřel

Vydrželi prvních pět let, přežili dvouleté covidové období a i když s potížemi, fungovali dál. Vaz však majitelům Prvního havířovského minipivovaru zlomila energetická krize. Na konci října pivovar i restaurace v Selské ulici definitivně své provozy zavřely.

Lahvové pivo, ilustrační foto.

Tmavé se skořicí či speciál s chutí maracuji. Pivovary odtajnily vánoční edice

Zda budou letošní vánoční svátky na sněhu, nedokáží zatím meteorologové říci. Sládkové však tuší, že budou určitě na chmelu a navíc dosti silné. V pivovarských sklepích totiž už dozrávají vánoční speciály. A nejsou to žádní slaboši. „Nejen u nás, ale i ve světě se v zimních měsících pijí piva silnější. Tedy taková, se kterými si můžeme sednout ke krbu a vychutnávat sváteční atmosféru,“ řekl Deníku pivovarský expert z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.

Na velké fotografii lahvovna pardubického pivovaru, rok 1967.

Z HISTORIE: Pivo v ohrožení. Skončí tradice, která se píše 151 let?

/FOTO/ Vaření piva má v Pardubicích dlouhou tradici. O jeho rozkvět se zasloužil už Vilém z Pernštejna. Ke zděšení řady Pardubáků vedení Pardubického pivovaru před pár dny oznámilo, že chce výrobu piva v Pardubicích v příštím roce ukončit. Podívejte se s námi do historie pivovaru, který je s městem nerozlučně spjat.

Kulturní centrum - Pivovar Domažlice.

Domažlický pivovar získal ocenění komory architektů, loni se stal Stavbou roku

Kulturní centrum - Pivovar Domažlice získalo pro letošní rok významné ocenění v rámci udílení Českých cen za architekturu. Zrekonstruovaný objekt obdržel Cenu ministerstva pro místní rozvoj za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží. V soutěži se celkem poměřilo 201 staveb z celé ČR. Domažlický pivovar úspěchem navázal na loňské vítězství ve Stavbě roku Plzeňského kraje.

Ilustrační foto.

Právní bitva po tragédii v Pivovaru Heřman ve Vladislavi pokračuje

Právní bitva po tragické smrti jednatele Pivovaru Heřman ve Vladislavi na Třebíčsku Petra Heřmana má další pokračování. Proti postupu policie i soudů se vymezují jak pozůstalí, tak i firma, jejíž stavební dělník byl za smrt jednatele hnán k trestní odpovědnosti a pravomocně odsouzen. „Hodně jsem nespokojen s tím, že byl obviněn pouze dělník místo firmy, která za něj měla odpovědnost. Ta měla být podle mého názoru obviněna jako právnická osoba a být odpovědná za to, co se stalo,“ vyjádřil se pro Deník jednatel Pivovaru Heřman René Skýpala.

Sládek roku Martin Palouš z Pivovaru Volt.

Minipivovar roku je jablonecký Volt. Nově uvařil pivo Náboj na podporu Ukrajinců

Od roku 1990, kdy Sdružení přátel piva oceňuje nejlepší piva a pivovary roku, se nestalo, že by sládkem roku byl zároveň členem nejlepšího pivovaru. Došlo k tomu až letos, kdy kategorii minipivovar roku ovládl Volt z Jablonce nad Nisou. Zároveň se jeho sládek Martin Palouš stal laureátem ocenění Sládek roku. Tuto cenu, kterou v minulosti zíkal i jeho bratr Pavel, okomentoval takřka gottovsky – „opravdu jsem to nečekal.“

Bývalý pivovar v Bílině

Využití pivovaru v Bílině. Pivo už nevaří, dočasně tam budou občas cvičit psi

Rada města v Bílině souhlasila s využitím objektu areálu bývalého pivovaru v Bílině za účelem výchovy a výcviku záchranných psů. Objekt, kde se dříve vařilo pivo, teď poslouží k občasným tréninkovým akcím pro záchranáře. Vše je ve fázi příprav. Podrobnosti k tomu na svých stránkách upřesnilo bílinské ANO, které je ve vedení města.  

pivovar Starobrno

Starobrno se na Starém Brně vaří už 150 let

Osm set let. Tak dlouho už se v Brně vaří pivo. Na začátku stáli král Václav I. a jeptišky, kteří v Brně založili tradici pivovarnictví. Od roku 1872 se jeho centrem stává pivovar na Starém Brně – Starobrno.

V areálu pivovaru ve Velkých Popovicích.

Velkopopovický pivovar chce podpořit spolky a aktivity ve svém okolí

Neziskové organizace a spolky z okolí pivovaru ve Velkých Popovicích na pomezí okresů Praha-východ a Benešov mohou do 4. listopadu podávat přihlášky do letošního ročníku programu Kozel lidem. Jeho prostřednictvím pivovar podporuje aktivity na ochranu přírody a životního prostředí ve svém okolí, rozvoj sousedského života i další prospěšné akce.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.

Budvar obchodní vztahy s Ruskem neobnoví, dokud bude trvat válka na Ukrajině

Pivovar Budějovický Budvar pozastavil obchodní vztahy s Ruskem mezi prvními dodavateli a v tomto ohledu nemíní svůj postoj měnit. „Tímto bychom chtěli oficiálně potvrdit a zdůraznit, že obchodní vztahy mezi Budějovickým Budvarem a ruským trhem zůstávají pozastaveny a není v plánu je obnovovat do ukončení ruské agrese,“ uvedlo vedení pivovaru v oficiálním vyjádření.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační snímek

Obchodní vztahy s Ruskem? Dokud potrvá válka, tak je neobnovíme, tvrdí Budvar

Pivovar Budějovický Budvar pozastavil obchodní vztahy s Ruskem mezi prvními dodavateli a v tomto ohledu nemíní svůj postoj měnit. „Tímto bychom chtěli oficiálně potvrdit a zdůraznit, že obchodní vztahy mezi Budějovickým Budvarem a ruským trhem zůstávají pozastaveny a není v plánu je obnovovat do ukončení ruské agrese,“ uvedlo vedení pivovaru v oficiálním vyjádření.

Žatecký pivovar na jaře ukončil výrobu v tradičních prostorech. V současné době se instalují nové technologie v objektu bývalé kotelny a části strojovny, kde se má začít vařit pivo v listopadu.

Žatecký pivovar opět začne vařit. Tři piva zůstanou, ostatní druhy zmizí

/FOTO,VIDEO/ Žatecký pivovar vlastněný dánským Carlsbergem je od letošního jara zavřený, ale za pár týdnů se v něm opět zase začne vařit pivo. Instalují se nové varné technologie, které umožní produkci ležáků, ale i svrchně kvašených piv typu IPA. Tři tradiční značky žateckého piva zůstanou, některé skončí, ale objeví se i nové.

Pivo lidem chutná i během pandemie, pivovary ale musejí zdražovat. Trend se v dohledné době nevyhne ani minipivovarům. Ilustrační foto

Češi si pivo nenechají vzít. I přes krizi vznikají nové minipivovary

Benedict či Opatovický poklad. To jsou nová jména na české pivovarnické mapě. A zatímco první jmenovaný začal vařit své pivo na začátku září ve znovu otevřeném Pivovarském domě v Praze, Opatovický poklad na svoji domovskou varnu teprve čeká. „Zatím vaříme formou létajícího pivovaru, ale už máme plány na vlastní pivovar přímo v Opatovicích nad Labem ve východních Čechách,“ řekl Deníku Vladimír Doležal. Od výstavby nového pivovaru jej neodrazuje ani současná krize, kdy i velké pivovary přicházejí s dalším zdražením. „Jelikož chceme otevřít až za rok, tak se do té doby snad vše uklidní,“ míní Doležal.

Slavnostní otevření nové ptačí pozorovací věže v Haklových Dvorech se uskutečnilo ve čtvrtek 6. října dopoledne.

U Vrbenských rybníků otevřeli novou pozorovací věž. Je to hnízdo v rákosí

Propojit lidský a ptačí svět se daří Jihočeskému kraji přímo v Budějovicích. Ve čtvrtek 6. října dopoledne hejtman Martin Kuba se svým náměstkem Františkem Talířem slavnostně otevřeli celodřevěnou pozorovacích věž v lokalitě Haklových Dvorů. Nechyběl ani majitel místního pivovaru František Kněžínek. 

Budějovický Budvar, ilustrační foto.

Budvar zdraží od 1. listopadu pivo v Čechách v průměru o deset procent

Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo na českém trhu v průměru o deset procent. Půllitr piva zdraží o korunu až dvě koruny. Příčinami jsou rostoucí ceny energií i klíčových surovin jako jsou chmel a slad. Meziročně tak národnímu podniku stoupnou náklady o několik set milionů korun. Od 1. listopadu zároveň zvýší mzdy. Na dotaz ČTK to v úterý řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražil od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitru.

Knihy Pivovary a pivovárky okresu Klatovy a mapa pivovarů v tomto regionu.

Pro milovníky piva povinná četba. Autoři zmapovali přes 150 pivovarů

Víte, ke kterém pivovaru vyráběli Světlozdroj? Jaký hrůzný nález učinili v pivovaru v Červeném Poříčí? Nebo jakým zákeřným způsobem vypudil hostinský v Dešenicích ze své hospody nevítané štamgasty? Či jak velký býval pivovar v Roupově? Na všechny tyto otázky najdete odpověď v dvoudílné publikaci „Pivovary a pivovárky okresu Klatovy“ od autora Jana Jiráka a kolektivu spoluautorů.

Vítěz architektonické soutěže na revitalizaci výrobního areálu Mlékárny a pivovaru v Kyjově.

Místo mlékárny v Kyjově vzniknou byty, náměstí a zelené střechy, podívejte

Ještě nedávno tady stávala mlékárna, která vyráběla proslulé sýry. Vedle stojí historický cenný, ale chátrající pivovar. Celý prostor hned za městskou památkovou zónou v Kyjově má vypadat zcela jinak. Rozhodla tom architektonická soutěž. V ní zvítězila brněnská kancelář SENAA architekti, která stojí i za návrhem právě stavěného kyjovského aqua centra. 

Pivní festival Slunce ve skle navštíviy stovky lidí

VIDEO: Pivo teklo proudem. Minipivovary se představily na akci Slunce ve skle

S příchodem podzimu se v Plzni tradičně konal oblíbený festival pivovarů Slunce ve skle, kde měli návštěvníci možnost ochutnat nejrůznější pivní speciály z minipivovarů. Akce se konala v areálu pivovaru Purkmistr a i přes sychravé počasí si přišly tento zlatavý mok vychutnat stovky lidí. 

Pivní festival Slunce ve skle navštívilo stovky lidí

VIDEO: Pivo teklo proudem. Minipivovary se představily na akci Slunce ve skle

S příchodem podzimu se v Plzni tradičně konal oblíbený festival pivovarů Slunce ve skle, kde měli návštěvníci možnost ochutnat nejrůznější pivní speciály z minipivovarů. Akce se konala v areálu pivovaru Purkmistr a i přes sychravé počasí si přišly tento zlatavý mok vychutnat stovky lidí. 

Svěcení poslední várky ležáku v českobudějovickém Budvaru.

Biskup požehnal zvláštní várce Budějovického Budvaru

S požehnáním českobudějovického biskupa Mons. Vlastimila Kročila bude zrát v Budějovickém Budvaru zvláštní várka světlého ležáku. Slavnostní akt se odehrál v pivovaru ve středu v rámci tradiční charitativní akce pivovaru. Výtěžek z prodeje této várky poputuje Diecézní charitě České Budějovice. Letos již po šesté. Pro charitativní účely se touto cestou v minulosti podařilo vybrat již bez mála milion korun.  

Čtyři pivní speciály nesou jméno známého sládka Františka Ondřeje Poupěte

Nové pivní speciály navážou v Brně na tradici sládka Poupěte. Podívejte se

/FOTO/ Tradice sládka Poupěte slavnostně ožije již tento pátek u příležitosti brněnských Pivních slavností. Milovníci pěnivého moku ochutnají hned čtyři nové pivní speciály, které ponesou jeho jméno. Pivovar Poupě tak naváže na tradici městského pivovaru v Brně, ve kterém na začátku devatenáctého století vařil právě proslulý sládek František Ondřej Poupě. První soudek s pivem pokřtí persona brněnského pivovarnictví Petr Hauskrecht.