Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

K Zelenému čtvrtku na jihu Moravy již tradičně patří zelené pivo. Snímek je z Brna.

Zelené pivo je tady. V Brně začínají svátky půllitrem velikonočního speciálu

Zeleným pivem si lidé v Brně zvykli slavit Zelený čtvrtek a celé velikonoční svátky. Například sládci Starobrna připravují toto pivo bez přerušení už osmnáct let a na jihu Moravy se řadí mezi průkopníky. Jde o nejdéle vařený speciál v historii pivovaru. Za stoly ve čtvrtek usedají také lidé v dalších městech: Blansku, Hodonínu či Znojmu.

V černickém areálu se chystají na nápor návštěvníků. Náročný bude hned Velký pátek, Eva Straková proto kontrolovala, jak to vypadá se zeleným pivem, které pro hosty chystají.

Aprílové modré pivo uvařit nelze. Zelené ale na Velikonoce frčí

O pořádný rozruch mezi znalci piva se postarali na začátku měsíce v Purkmistru na okraji Plzně. Zařízení v Černicích zvalo 1. dubna na nápoj modré barvy a dorazilo prý hodně hostů, kteří ale byli zklamáni. Šlo jen o aprílový žertík. Velikonoční zelený speciál je ale skutečností, připravili ho i v dalších pivovarech.

Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Velikonoce přinesou speciální piva. Rozmanitost mají lidé rádi, říká Ferencová

/FOTOGALERIE/ Představit si oslavy Velikonoc bez jarních speciálů mnozí pivaři nedovedou – a tuhle nabídku vnímají téměř jako povinnost i leckteří pivovarníci. Častěji pro sváteční stůl přichystali ležák (ideálně z českých sladů) s přírodním zeleným barvivem, leckdy i nefiltrovaný a nepasterovaný. Někde však v souvislosti s Velikonocemi mohou postupovat i jinak: připraví třeba speciální silné pivo, které v běžné nabídce nemají. Výjimečné nejsou ani polotmavé speciály, případě sládci výjimečné sáhnou po nakuřovaném sladu – nebo třeba do již skoro hotového a filtrovaného piva doplní díl mladiny.

Chmelaři mají problémy. Loňská úroda byla velmi slabá, navíc náklady vzrostly.

Chmelaři hlásí téměř miliardovou ztrátu. Přemýšlím, že skončím, říká pěstitel

Karel Lebeda z Tuchořic na Žatecku patří k menším pěstitelům chmele. Ze svých necelých tří hektarů chmelnic v průměru sklidí tři až čtyři tuny této plodiny, loni, při extrémně špatné úrodě, která postihla kvůli teplu a suchu všechny české zemědělce v tomto oboru, měl poloviční výnos. Peníze z prodeje chmelu mu ani zdaleka nepokryly zvýšené náklady na výplaty brigádníků, naftu do traktorů, uhlí do sušárny nebo hnojiva a drátky do chmelnice, prodělal čtvrt milionu korun.

Jablonecký pivovar Volt.

Úspěch jabloneckého pivovaru. Volt bodoval v Jarní ceně sládků

Na konci března se odehrála největší bitva pivních mistrů z pivovarů v České republice. Jarní cena českých sládků oslavila svůj další ročník a přilákala 94 znalců piva, kteří ochutnali a ohodnotili 709 vzorků v 15 kategoriích. Soutěž probíhala dva dny prostředí Pivovarského dvora Zvíkov.

Chmelaři mají problémy. Loňská úroda byla velmi slabá, navíc náklady vzrostly.

Téměř miliardová ztráta chmelařů. Přemýšlím, že skončím, říká žatecký pěstitel

/FOTO, VIDEO/ Karel Lebeda z Tuchořic na Žatecku patří k menším pěstitelům chmele. Ze svých necelých tří hektarů chmelnic v průměru sklidí tři až čtyři tuny této plodiny, loni, při extrémně špatné úrodě, která postihla kvůli teplu a suchu všechny české zemědělce v tomto oboru, měl poloviční výnos. Peníze z prodeje chmelu mu ani zdaleka nepokryly zvýšené náklady na výplaty brigádníků, naftu do traktorů, uhlí do sušárny nebo hnojiva a drátky do chmelnice, prodělal čtvrt milionu korun.

Z Velikonočního jarmarku na pivovarském dvoře v Rakovníku.

Podívejte se: Pivovarský dvůr nasál atmosféru Velikonoc

Opět po roce hostil pivovarský dvůr pivovaru Bakalář v Rakovníku již tradiční Velikonoce. Nádvoří se zaplnilo stánky s velikonoční a jarní výzdobou, rukodělnými výrobky a pomlázkami, nechybělo ani občerstvení a samozřejmě také lahodný zlatavý mok, ale i medovina.

Pivo. Ilustrační snímek

Sládci rozhodli o nejlepším ležáku z minipivovarů. Je jím pražský Trilobit

Kdo měl u nás loni nejlepší pivo? Podle takřka stovky degustátorů, kteří ochutnávali o víkendu piva při patnáctém ročníku Jarní ceny českých sládků, se v nejprestižnější kategorii českých ležáků stal laureátem tohoto ocenění pražský pivovar Trilobit. Degustátoři měli dost práce, do 15 kategorií se přihlásilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv.

Michal Rouč, ředitel Královského pivovaru Krušovice.

Zastavení dodávek do Ruska krušovický pivovar nepoložilo. Pomohli domácí pivaři

/ROZHOVOR/ Nejdříve pandemie, pak válka na Ukrajině, ale i rostoucí ceny energií a dalších komodit. Krušovický pivovar se podobně jako jeho konkurenti musel v posledních letech popasovat hned s několika ranami. Zastavení exportu do Ruska ale podle ředitele pivovaru Michala Rouče nahradil nárůst na českém trhu. V letošním roce chtějí v Krušovicích rozšířit kapacity pivovaru ve všech fázích výroby.

Bohumil Hrabal verandě přezdíval hradlo nebo vechtrovna. Byla celá natřená vagonovou zelenou jako vzpomínka na několik let, kdy během okupace spisovatel pracoval jako výpravčí v Kostomlatech

Kersko si zamiloval. Chata spisovatele Bohumila Hrabala se brzy otevře

V polabské chatové osadě Kersko prožil spisovatel Bohumil Hrabal šťastných třicet let. Ve stínu bříz před víkendovým domkem vznikala celá řada jeho skvělých literárních děl – od Postřižin přes Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále. Do místa, kde se zrodily Slavnosti sněženek, se lidé budou moci podívat 20. května. V plnohodnotné muzeum by se chata měla proměnit do jednoho roku. Otevření se chystá na 28. března 2024. V ten den by slavný spisovatel slavil sto desáté narozeniny.

Nepříjemná zatáčka u pivovaru v České Kamenici zmizí.

V Kamenici zmizí nepříjemná zatáčka u pivovaru, přibydou chodníky a přechod

/FOTO, VIDEO/ Česká Kamenice se po mnoha letech zbaví jednoho z nejnepříjemnějších míst na silnicích. Ředitelství silnic a dálnic se pustí do narovnání prudké zatáčky u pivovaru, kde mají především dlouhé kamiony nebo autobusy problém se udržet ve svém jízdním pruhu. Uleví se také chodcům, pro které je přecházení u pivovaru extrémně nebezpečné, vznikne zde totiž i nový přechod.

Nepříjemná zatáčka u pivovaru v České Kamenici zmizí.

V Kamenici zmizí nepříjemná zatáčka u pivovaru, přibydou chodníky a přechod

/FOTO, VIDEO/ Česká Kamenice se po mnoha letech zbaví jednoho z nejnepříjemnějších míst na silnicích. Ředitelství silnic a dálnic se pustí do narovnání prudké zatáčky u pivovaru, kde mají především dlouhé kamiony nebo autobusy problém se udržet ve svém jízdním pruhu. Uleví se také chodcům, pro které je přecházení u pivovaru extrémně nebezpečné, vznikne zde totiž i nový přechod.

Jakub Děkan a Láska v Českém Krumlově.

Krumlovský pivovar opět spustil koncerty. Sálem zněl zpěv Jakuba Děkana

Netradiční prostory historického pivovaru v Českém Krumlově ožívají kulturními akcemi. Ačkoli se v pivovaru koncem února uskutečnil koncert Sto zvířat, který sklidil velké ohlasy, organizátoři akce nezahálí, a krátce na to, se v Českém Krumlově v tomto zajímavém prostředí uskutečnil další koncert.

První Pivovarský ples v pivovarském domě Poupě v Brně

První pivovarský ples v Brně: Štamgasti si mohli popovídat i zatančit se sládky

/VIDEO/ Historicky první pivovarský ples se v Brně konal v sobotu večer. Hostil ho Pivovarský dům Poupě v centru města. Za tancem, a hlavně na kus dobré řeči se na jednom místě sešli sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci zlatavého moku. Podle organizátora Marka Tichého z Pivovarského domu Poupě chtějí zahájit tradici setkávání v místě, které je historicky spojené jak s plesy, tak s tradicí a současností pivovarské výroby.

První Pivovarský ples v pivovarském domě Poupě v Brně.

První pivovarský ples v Brně: štamgasti si mohli popovídat i zatančit se sládky

/VIDEO/ Historicky první pivovarský ples se v Brně konal v sobotu večer. Hostil ho Pivovarský dům Poupě v centru města. Za tancem, a hlavně na kus dobré řeči se na jednom místě sešli sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci zlatavého moku. Podle organizátora Marka Tichého z Pivovarského domu Poupě chtějí zahájit tradici setkávání v místě, které je historicky spojené jak s plesy, tak s tradicí a současností pivovarské výroby.

Řízek s bramboroovu kaší. Ilustrační snímek.

Obědové menu s řízkem stojí na Vyškovsku i 150 korun. Lidé plní resturace

Přes meziroční růst nákladů a s tím souvisejících cen návštěvníci stále zaplňují restaurace na Vyškovsku. Například v restauraci při Slavkovském pivovaru zaplatí začátkem března za polední menu v podobě smaženého vepřového řízku, bramborové kaše a zeleninové polévky sto padesát korun. „I v této složitější době nám naši zákazníci zachovávají přízeň, za což jsme velmi rádi,“ sdělil obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.

Pivovar Pardubice.

FOTO: Pivovar v Pardubicích v březnu končí. Podívejte se ještě jednou dovnitř

Pardubický pivovar již od března přestane vařit pivo. Část výroby se zřejmě přesune do pivovaru Ostravar, který také spadá pod společnost Staropramen, která je od roku 2019 vlastníkem Pardubického pivovaru. Pan Jaroslav Černý si nenechal ujít exkurzi do pardubického pivovaru. Byla poučná a s ochutnávkou. A možná jedna z posledních. Podívejte se. 

Ředitel strakonického pivovaru Dušan Krankus.

Pivovar Strakonice po odbytu do Ruska netouží, tvrdí jeho ředitel Dušan Krankus

Ještě před útokem Ruska na Ukrajinu 24. února 2022 strakonický pivovar zrušil dodávky do Ruska. Po tomto datu ale přišel také částečně o trh na Ukrajině. "Odhaduji, že se Ukrajina postupně vrátí na původní čísla," tvrdí ředitel pivovaru Dušan Krankus. A zároveň dodává: "Rusko není země, se kterou bychom chtěli vůbec navázat nějaké obchodní vztahy."