Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Tisíce lidí zavítaly v sobotu na největší svátek piva ve městě - tradiční Zubrfest, který se koná vždy v areálu přerovského pivovaru Zubr. Hvězdou večera byl slovenský zpěvák Peter Nagy s kapelou Indigo, po kterém nastoupila kapela Vypsaná fixa.

VIDEO: Kristínka!, dožadovali se fanoušci megahitu Petera Nagye

Slovenský zpěvák Peter Nagy s kapelou Indigo přivedl v sobotu večer do varu fanoušky tradičního Zubrfestu v areálu přerovského pivovaru. Z pódia zazněly všechny jeho největší hity - Profesor Indigo, Aj tak sme stále frajeri nebo So mnou nikdy nezostárneš.

Historie přerovského Pivovaru Zubr, rok 1940.

RETRO: Pivovar Zubr má 150letou historii. Kdy získal svoje první ocenění?

Pivo se v Přerově vařilo od nepaměti. Vydejte se proti proudu času a seznamte se s bohatou historií přerovského pivovarnictví, jehož počátky sahají až do 13. století. Letos také uplyne 150 let od položení základního kamene akciového pivovaru s názvem První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově. Historické fotografie poskytla jménem Pivovaru Zubr Přerov Dita Václavíková. Velmi za ně děkujeme.

Historie přerovského Pivovaru Zubr, rok 1940.

RETRO: Pivovar Zubr má 150letou historii. Kdy získal svoje první ocenění?

Pivo se v Přerově vařilo od nepaměti. Vydejte se proti proudu času a seznamte se s bohatou historií přerovského pivovarnictví, jehož počátky sahají až do 13. století. Letos také uplyne 150 let od položení základního kamene akciového pivovaru s názvem První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově. Historické fotografie poskytla jménem Pivovaru Zubr Přerov Dita Václavíková. Velmi za ně děkujeme.

Charitativní běh v Jiráskových sadech podpoří neziskové organizace.

Tipy na víkend 10. až 12. června: Hradec Králové i Chábory rozběhá závod

Máme pro vás další várku kulturních tipů, jak strávit volný čas. Během můžete v Hradci Králové podpořit neziskové organizace. Královéhradecký kraj chystá Dny otevřených ateliérů, potěší také velkolepé oslavy pivovaru Beránek, expozice historických motocyklů a automobilů a Rychnov nad Kněžnou připravuje speciální Myslivecký den.

Hosté z Chebu.

Od sousedů: Střílí na počest záchrany před husity

Už skoro 600 let slaví v Hofu, 15 km západně od českých hranic, v červenci "dřevákový den". Bývala to veliká střelecká slavnost, ale letos ji na jaře město potřetí za sebou kvůli koroně zrušilo a vyhlásilo "dřevákovou dobu". 590. výročí oslaví Hof od nadcházející neděle do 19. června řadou jednotlivých akcí. Budou se na nich podílet i osmnáct místních hostinců a pivních zahrad. "Tradiční ,dřevákové pivo´ je už dlouho uvařeno a čeká na naražení," píše DK.

Pivní stezka Toulavy

Pivní stezka Toulavy opět nabízí originální dárky

Už druhou sezónu bude letos na Táborsku fungovat Pivní stezka Toulavy, která propojuje nejjižnější kout Toulavy (Bechyňsko a Soběslavsko) se středočeskou Sedlcí - Prčicí. Do projektu se zapojilo už 9 minipivovarů v regionu "od Tábora až k nám…" a každý, kdo ochutná alespoň 7 různých piv, získá originální půllitr.

Pivovarská čtvrtka již po 22. lákala na krásy Jeseníků

Pivovarská čtvrtka přilákala 3000 turistů

Sobota 21. května se nesla ve znamení pochodů, proběhl totiž již 22. ročník pochodu krásami Jeseníků nazvaný Pivovarská čtvrtka. Nabídl celkem 9 možných tras se společným cílem – městem Hanušovice, domovem Pivovaru Holba, který byl organizátorem této jedinečné akce. Celkem se zúčastnilo přes 3 000 nadšenců. Za článek i fotodokumentaci děkujeme Šárce Podlenové

Zubrfest v Přerově

Zubrfest je zpět! Zahrají Peter Nagy i Vypsaná Fixa

Největší přerovský svátek milovníků pěnivého moku se blíží. Areál zdejšího pivovaru se otevře už v sobotu 11. června návštěvníkům tradičního Zubrfestu, který se koná po dvouleté koronavirové přestávce.

Ilustrační foto

Mistrovství Kutnohorska v terénním triatlonu už tuto sobotu

A je to tady. První akce spolku Club deportivo Kutná Hora odstartuje v sobotu 4. června v 16 hodin na Velas beach. Terénní triatlon se zázemím v Malešově bude psát svůj už třináctý ročník a pořadatelé lákají na luxusní basecamp v malešovském přátelském pivovaru, ale hlavně skvělé tratě a zaručené sportovní zážitky a výkony.

Restaurace se chystají zdražovat pivo. Ilustrační foto.

Sedmdesát korun za půllitr? Ceny piva míří kvůli zdražování plynu vzhůru

I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři opět navýšit cenu piva. Za současných ekonomických podmínek je to pro ně nevyhnutelné, myslí si Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Pivovar U Bizona

Nebál se experimentů. Majitel pivovaru U Bizona hledá inspiraci i v cizině

Přestože se v současné době s minipivovary doslova roztrhl pytel, pivovar Bizon z jihoplzeňských Čižic je jiný. Vznikl už v roce 2011. Právě tehdy se, dnes už držitel titulu Regionální potravina Plzeňského kraje, stal součástí typické vesnické hospody Hostinec U Bizona, kterou toho času už osm let provozoval Robert Beneš.

Zdejší pivovar uspořádal další ročník festivalu, na nějž mohou dorazit celé rodiny, ale i fanoušci dobrého piva a kvalitní hudby.

VIDEO, FOTO: Záhora fest potěšil nabídkou piv, hudbou i programem pro děti

Řemeslný pivovar v Kněžičkách uspořádal další ročník festivalu, na nějž mohou dorazit celé rodiny, ale i fanoušci dobrého piva a kvalitní hudby. Pro děti byla připravená dojemná pohádka Malý princ a následně také diskotéka na druhém pódiu, které našlo své místo přímo před pivovarem. 

Budějovický Budvar si za své plány do budoucna vysloužil evropskou ekologickou cenu.

Budvar slíbil, že sníží emise. A za své plány dostal ekologickou cenu

Alternativní pohony aut, sdílená distribuce, úsporná jízda, obnovitelné zdroje energie nebo zlepšení energetického managementu. To všechno má vést ke snižování emisí oxidu uhličitého. Národní pivovar Budějovický Budvar si za své plány do budoucna vysloužil evropskou ekologickou cenu.

U Čapkových. Je libo denní tisk?

Na komíně rychnovského pivovaru se už vyklubala čtyři čápata. Bude jich pět?

/FOTO, PŘÍMÝ PŘENOS Z KOMÍNA/ Vládne tu rodinná pohoda, ale není nouze ani o drama. Velkým hitem v Rychnově nad Kněžnou je teď nová reality show z komínu zdejšího pivovaru, která má na internetu už na sto tisíc fanoušků. Jejími hrdiny jsou Čapkovi, čapí rodina. A poměrně početná, na svět se tu vyklubala už čtyři čápata.

Festival minipivovarů v zahradách Pražského hradu.

Speciální piva na Pražském hradě: Na festival přijedou i výrobci z Polska

Jubilejní 10. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě nabídne speciální piva. „Nejde o to, vypít co nejvíc, ale ochutnat piva, ke kterým se lidé běžně nedostanou, přijedou sládkové napříč celou republikou,“ zve Jan Šuráň z Českomoravského svazu minipivovarů, který akci pořádá.

První písemně doložené zprávy o vaření piva v Uhříněvsi se objevily v závěti Jaroslava Smiřického z roku 1594.

Na Aloise i kaštanové pivo do Pivovaru Uhříněves

Pivo se v Uhříněvsi pravděpodobně vařilo již koncem třináctého století. Od roku 1949 ovšem místní pivovar chátral a výrobu piva se v něm podařilo obnovit až v roce 2014. Nové majitele možná k bohulibé činnosti pohánělo i současné motto Pivovaru Uhříněves: S úctou k tradici. S úctou k pivu.

Architekt Petr Všetečka představil proměnu rodného bytu Bedřicha Smetany na veřejném projednání.

Režisér filmu Alois Nebel oživí Smetanův rodný byt v litomyšlském pivovaru

Na chvíli se vrátit do doby, kdy byl Bedřich Smetana malý kluk a začínal hrát v Litomyšli na klavír? Proč ne. Rodný byt hudebního skladatele čeká velká proměna. Pozlacené stěny, hudební koláž nebo Smetana jako průvodce vlastním bytem. Litomyšl chystá oživení expozice k výročí 200 let od narození slavného skladatele.

Kostelní náměstí v Ústí nad Labem v sobotu 14. 5. 2022 je zaplaveno pivovary z celé ČR.

Kostelní náměstí obsypané stánky s pivem. Ústecký pivní jarmark byl zahájen

/FOTO/ V těchto chvílích je Kostelní náměstí v centru doslova obsypané stánky pětadvaceti malých a rodinných pivovarů, jak z blízkého tak i dalekého okolí. Milovnící piv klasických i všemožně ochucených si zde opravdu přijdou na své, v nabídce je kolem dvou stovek vzorků pěnivého moku v dostatečné zásobě pro všechny návštěvníky, kterých jsou již od 11 hodin, kdy akce začala, stovky.