Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

Když si jde člověk za svým cílem, dokáže hodně

Rád si dal občas pivo. Tak ho začal vařit na sporáku. Dnes má létající pivovar

Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.

Plzeňský Prazdroj uvařil ke 160. výročí založení Sokola pivní speciál s názvem Nazdar.

Zážitek na hudebním festivalu: Pořadatelé lákají na unikátní piva

Festivalová sezona je v plném proudu a jejich žánrová pestrost je obrovská. Co však většinu hudebních přehlídek spojuje, je pivní uniformita, kdy na čepu povětšinou člověk nalezne jen velké hráče s pivy, která si může dát v kdejaké hospůdce. Naleznou se však i výjimky a i tento rybníček si festivaly občas obzvláštní speciálem uvařeným jen pro své fanoušky. 

Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečným aroma a také velmi nízkou energetickou hodnotou. Spořádat jich na posezení talíř ovšem zvládne málokdo.

Stojí za to ochutnat. Speciality, kterými se Češi mohou pochlubit

Každá země má své tradiční speciality, co se týče jídel a nápojů. A naše země se má čím pochlubit. Asi nejznámějším je ve světě české pivo, které je doslova národním nápojem. České pivo a pivovarnictví má dlouhou tradici. Vždyť první pivovar byl založený už roku 993 v Břevnovském klášteře. Za ta léta se už stalo jakousi součástí našeho kulturního dědictví.

Pivní slavnosti se konaly na Němejcově náměstí v Nepomuku a návštěvníci měli z čeho vybírat.

Nepomuk vzalo útokem 22 pivovarů a šest kapel

Sobota byla v centru Nepomuku vyhrazena pivním slavnostem. Na Němejcově náměstí vyrostlo přes dvacet stánků menších pivovarů a k tomu další plátěné prodejničky s nabídkou pokrmů. nechyběly klasické burgery, ale také jídlo podle čínských nebo indických receptů.

Oslavy 150. výročí uvaření první várky piva si Novopacký pivovar naplánoval na sobotu 23. července.

Novopacký pivovar oslavil 150 let od první várky piva. Výročním ležákem a Hrůzou

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A kde se vaří už půl druhého století, tam se slaví ve velkém. Novopacký pivovar oslavil o víkendu 150. výročí založení spolu s davy příznivců, kteří se do areálu v Nové Pace přišli pobavit, zaskákat si na koncertech, při exkurzi si prohlédnout, kde jejich oblíbený mok vzniká, a samozřejmě především popít.

Benešovský pivovar se otevře veřejnosti hned po prázdninách. V sobotu 10. září si tam připomenou 125 let od založení.

V benešovském pivovaru oslaví 125 let od doby, kdy tu ochutnali první žejdlík

Zlatavý mok s pěnou se ve městě u Konopiště, kde stával původní pivovar, vaří už od roku 1897. Majiteli zámku se znelíbilo sousedství hospodářských budov včetně pivovaru vedle jeho nového luxusního sídla, proto veškerý majetek vykoupil, zbořil a na jeho místě mezi Zámeckým, nyní Konopišťským rybníkem, vybudoval anglický park. Pivovar ale František Ferdinand d´Este jen tak zrušit nemohl. Jako majitel Velkostatku Konopiště ho ve svém portfoliu nutně potřeboval. Proto výrobu piva přenesl do Benešova.

Až do září mohou návštěvníci novopackého muzea posedět s pivem přímo mezi exponáty, prohlédnout si kreslené vtipy České unie karikaturistů a dozvědět se víc o výrobě a historii piva a 150 letech existence Novopackého pivovaru.

Novopacké muzeum vypráví o 150 letech pivovaru. Součástí výstavy je hospoda

A přece se točí! Nebo čepuje? Všechno o pivu, jeho výrobě a historii 150 let starého Novopackého pivovaru připomíná expozice muzea v Nové Pace. Až do září mohou návštěvníci novopackého muzea posedět s pivem přímo mezi exponáty, zasmát se nad kreslenými vtipy České unie karikaturistů a prohlédnout si propracovanou výstavu i unikátní staré vybavení pivovaru, ochutnat slad i hotový novopacký ležák. Už jste se byli na výstavě podívat? Vydejte se na ni třeba o víkendu u příležitosti oslav 150. výročí založení pivovaru.

Pivní fest v Telči v Panském dvoře 2022.

Švihadlo nebo Zbořená ovca. Lidé v Telči ochutnávali zajímavá piva

Pivní fest v Telči už patří neodmyslitelně k telčskému létu. V sobotu 16. července se do Panského dvora sjelo několik pivovarů, které návštěvníkům nabídly to nejlepší ze své produkce. Lidé tak mohli ochutnat například Švihadlo, Zbořenou ovci nebo Skotačivou veverku. K tomu jim zahrály kapely a uskutečnil se i turnaj v beerpongu. Mrkněte na fotografie z dílny Davida Falata. Děkujeme.

Craft beer fest Mariánské Lázně

Z chleba, který pekaři neprodají, vaří sládek v sousedství pivo

Unikátní produkt, jediný svého druhu na světě, který nabízí spojení světlého ležáku a kváskového chleba, to je pivo Chlebák. Nepasterovaná a nefiltrovaná jedenáctka uvařená za použití tradičního spodního kvašení. Ochutnat ji mohli návštěvníci sobotního Craft beer festu v Mariánských Lázních.

Návštěvníci festivalu Colours of Ostrava platili za půllitr ležáku 52 korun, kdo se spokojil s výčepní „desítkou“, měl útratu o sedm korun nižší.

Přehled cen piva na festivalech: Návštěvníci letos sáhnou hlouběji do kapsy

K létu patří hudební festivaly a k nim i pivo. Jenže kdo letos vyráží za kulturním zážitkem a hodlá se u toho svlažit pěnivým mokem, zaplatí víc. Ani festivalovým akcím se totiž nevyhnulo zdražování piva. Vyplývá to ze zjištění reportérů Deníku, kteří se v posledních dnech vypravili na menší i větší akce po celé České republice.

Spilka po dvou letech opět otevírá.

Legendární hospoda Spilka po dvou letech znovu otevírá

Po více než dvouleté pauze se opět otevírá legendární Hospoda Na Spilce. Ta se nachází přímo v areálu plzeňského pivovaru a patří k největším v Česku. Nově nabízí zrekonstruovaný prostor a menu, ve kterém hraje hlavní roli pivo.

Celkový záběr se vstupem do lázní.

Termální lázně s rozhlednou? Plány na přestavbu pivovaru zůstávají jen na papíře

Majestátní štít bývalého pivovaru nad řekou, to je jedna z pohledových dominant Litoměřic. Atraktivní podívanou to ale už léta končí. Vstupu do samotného areálu na západním předměstí brání plot a aspoň podle cedule i pes. Historická budova pustne, o novém využití brownfieldu se jen spekuluje, postoj soukromého majitele k investičním záměrům není zřejmý. Jako nejreálnější se tady jeví vznik nové obchodní nebo obytné zóny, existují ale i odvážnější návrhy. Mezi ty patří termální lázně s hotelem z diplomové práce Romana Balšána. Za tyto návrhy ocenilo studenta architektury Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Oslavy 150 let náchodského pivovaru Primátor.

Pivovar Primátor oslavil 150. narozeniny ve skvělé atmosféře

Letošní rok je pro náchodský pivovar Primátor jubilejní. Od založení pivovaru uběhlo už 150 let. Tak důležitá událost se nemohla obejít bez velkolepé oslavy. Proběhla 25. června na Masarykově náměstí v Náchodě. Dorazila spousta lidí a celý den si všichni užili opravdu na maximum.

Sudů bude na narozeninové oslavě dost. A kdyby to bylo málo, tak  rychlá spojka zajede do pivovaru.

Pivo zdarma! Pivovar Primátor má 150 let, náchodské náměstí bude v sobotu slavit

Pivo a limonády zdarma. Informace, která zní každému žíznivému uchu libozvučně. A právě to nabízí 150letý oslavenec pivovar Primátor všem, kdo v sobotu dorazí na narozeninovou párty na náchodské náměstí, koupí si vstupenku a může si neomezeně užívat bohatý hudební i doprovodný program, v němž se pamatuje i na děti. Na žádné oslavě nesmí chybět překvapení a narozeninový dar - tím je Jubilejní ležák, který byl uvařený právě pro tuto příležitost.

Alena Bojtarová převzala prodejnu Žateckého pivovaru a otevřela si vlastní pivotéku U Chmelči.

V prodeji piva jsem se našla, říká žena, která si otevřela v Žatci pivotéku

/LIDÉ ODVEDLE/ Alena Bojtarová bez měsíce šest let prodávala v originální prodejně Žateckého pivovaru. Patří mezi ty zaměstnance, které společnost letos na jaře propustila. Z domu vedle pivovaru na Žižkově náměstí ale neodešla. S jeho vlastníkem a pivovarem se dohodla na pokračování pronájmu a prodejnu provozuje dál. Sama na sebe.

Pivovar Budvar. Ilustrační foto.

Prodej Budvaru bývalý sládek Josef Tolar jednoznačně odmítá

Josef Tolar se jako poradce účastnil jednání s firmou Anheuser-Busch, když chtěla v 90. letech koupit Budějovický Budvar, n. p. Je rád, že tehdejší vláda dala na doporučení zaměstnanců jihočeského pivovaru a k prodeji nedošlo. Nikdo neví, co by zůstalo ze slibů americké firmy poté, co ji převzal jiný pivovarnický gigant.

Požáry v pivovaru nejsou ničím neobvyklým.

Pivovar v Rybářích hořel. Málem jsme se tam udusili, uvedl místní bezdomovec

Už k několikátému požáru došlo ve středu dopoledne ve zchátralém areálu pivovaru v karlovarských Rybářích, který obývají bezdomovci a narkomané. Jak Deník informoval velitel zásahu Marek Draský, na místě zahořel odpad, kterého jsou v pivovaru tuny. Požár vyvolal v Rybářích velké pozdvižení. Jedna část komunity lidí na okraji společnosti postávala blízko pivovaru kolem zastávky, tedy právě na místě, kde se často srocují.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Stát by měl prodat pivovar Budvar, navrhuje Pekarová Adamová z TOP 09

/ANKETA/ Stát by měl podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové prodat budějovický pivovar Budvar. Řekla to deníku Právo. Předsednictvo strany schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. "Není k tomu jediný racionální důvod," sdělila deníku.