Kreativ

ŠTÍTEK: pláž

Pláž zátoky Dunraven na jižním pobřeží Walesu, kde se našly lidské kosti.

Na pláži ve Walesu trčely z písku lidské kosti. Našel je malý kluk

Otec se synem hledali na jižním pobřeží Walesu při procházce zkameněliny a odnesli si domů pár kostí. Když zjistili, že jsou lidské, volali policii. Rozbory ukázaly, že jsou staré možná staletí. Archeologové lokalitu znají jako staré pohřebiště i místo, kde moře zanechávalo oběti ztroskotání.

Rujána je někdy zvaná zeleným nebo jantarovým klenotem neměckého Baltu. Ostrov láká i české turisty, třeba novým přímým autobusovým spojením až k moři do letovisek

Muchova slovanská Rujána. Křídové moře na Baltu je pro Čechy dostupnější

Tajemná, ale i polozapomenutá Rujána. Největší ostrov Německa a Čechy vyhledávaná destinace z dob NDR turistům nabízí v současnosti mnohé. Od baltských letovisek, pláží a letního koupání, přes výlety přírodou za strmými křídovcovými útesy a slovanskou historií, až po fenomény masové turistiky. Česko teď má na Rujánu poprvé přímé autobusové spojení.

Josefína Prachařová a Rozálie Prachařová v seriálu Lež na pláži příliš nevynikají

Lež na pláži: Další zbytečný seriál, recyklace Chorvatska na obrazovce pokračuje

Ledabyle načrtnuté postavy i zápletka, absence humoru a originality, chorvatské kulisy. Zdá se vám to povědomé? Je to bohužel tak, na televizní obrazovky doputoval další žánrově nezvládnutý a nenápaditý seriál z dalmatského pobřeží. Po projektu Na vlnách Jadranu a Policie Hvar nás bude osm večerů nudit seriál s dvojsmyslně míněným titulem Lež na pláži. 

U Těrlické přehrady, podobně jako nedaleko u Karvinského moře, bude stát molo.

Nová atrakce u Těrlické přehrady: na vodě bude plovoucí molo

Na několik novinek se letos mohou těšit návštěvníci Těrlické přehrady. První je atrakce v podobě nového mola, které bude na vodu spuštěno ještě před letní sezonou, a přibude také dětské hřiště. Obec bude navíc provozovat i pláž Pacalůvku.

Spiagge Bianche v Itálii.

Italská pláž připomíná Maledivy či Karibik. Může za to blízká chemička

V této části Itálie mají na pláži písek bílý jako někde na Maledivách. I tyrkysově zbarvená voda je dechberoucí. Krása toskánské turistické destinace Spiagge Bianche má však jeden háček. V blízkosti se totiž nachází chemická továrna. Právě kvůli ní zde na první pohled idylické koupání nemusí být tak bezchybné, jak se na první pohled může zdát.

Pláži dominuje půlkilometrové molo ve tvaru písmene L.

First minute lepší než Chorvatsko? Palanga v Litvě je levná a má skvělou pláž

Čas od času je potřeba provést změnu. Platí to také o Češích, kteří rok co rok vyrážejí autem do Chorvatska. Možnou změnou je dovolená v poměrně levném litevském letovisku Palanga, alespoň soudě podle cen, za které lze nyní ubytování rezervovat. Cesta sem je navíc podobně dlouhá jako k jižním destinacím u Jaderského moře.

V Novém Bydžově se opět slavnostně otevřela letošní plavecká sezona. Konal se zde již 24. ročník putovní akce Cimrmanova pláž.

V ponožkách, s úsměvem a lžičkou do kafíčka. Recesisté otevřeli Cimrmanovu pláž

/FOTO, VIDEO/ V sobotu 6. ledna to bylo rovných 8400 dní, kdy se poprvé ve Skřivanech otevřela první Cimrmanova pláž. Toto výročí si její tvůrci si připomněli stylově. Opět jejím otevřením. Tentokrát na břehu malé vodní hasičské nádrže v novobydžovské místní části Chudonice. V historii se tato událost stal již po čtyřiadvacáté, kdy se tato putovní akce uskutečnila.

Velká modrá díra je  turisticky velmi atraktivním místem.

Kouzlo cestování: Do díry plné žraloků i wellness naháčů

Polské Maledivy jsou zdarma a jen kousek od našich hranic. Věděli jste, že na dně Velké modré díry leží stále dvě lidská těla? Znáte český Balaton jen hodinu jízdy od Prahy? Víte, že v tropickém ráji s vodním parkem mají i plameňáky? A proč do obřího wellness smí jen naháči? Tato témata v rubrice cestování jsou mezi těmi, která vás letos zaujala nejvíc.

Nejosamělejší ovce v Británii uvízla na odlehlé skotské pláži. Po dvou letech se ji pětici farmářů podařilo zachránit.

Nejosamělejší ovci Británie od světa odřízl útes. Po dvou letech ji zachránili

Dlouhé měsíce místní lidé volali po záchraně ovce, která uvízla na útesu na pláži ve Skotsku. Na osamělého trosečníka poprvé upozornila žena, která si ho všimla při výletu na kajaku. Zvíře se na sebe snažilo upozornit hlasitým bečením. Nyní se na ovci jménem Fiona konečně usmálo štěstí. Po dvou letech ji zachránila pětice farmářů.

Písečná pláž, o níž se mluvilo už před vybudováním náplavky vedle Hrabalova posezení na labském břehu, se příští jaro má stát realitou.

V Nymburce vznikne příští rok na jaře písečná pláž. U náplavky pod pivovarem

/FOTO, VIDEO/ Konečně! Písečná pláž, o níž se mluvilo už před vybudováním náplavky vedle Hrabalova posezení na labském břehu, se příští jaro má stát skutečně realitou. Podle informací Deníku došlo k dohodě města s Povodím Labe. Domluvu s městem na navezení písku potvrdil také provozovatel stánku Postřižinská náplavka Daniel Šmejkal.

Češi na chorvatské pláži

Čech měl na pláži v Chorvatsku natáčet děti na mobil. Zadržela jej policie

V Chorvatsku byl zadržen jednaosmdesátiletý Čech kvůli podezření, že si na mobil natáčel cizí děti na pláži. Na jeho zvláštní chování upozornili místní lidé, kteří muže zadrželi a předali strážníkům. Informovala o tom v pondělí chorvatská policie. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že o případu ví, podrobnosti však nesdělilo.

Spisovatelka Irena Obermannová.

Jezera, koupáky a my

Povaha dnešních českých koupáků je spíše pokleslá, hloupá až imbecilní. Bude taková celá naše zem?

Chorvatsko se dá objevovat i na kole. Pozor ale na bezpečnost a alkohol

Chorvatsko můžete poznávat i na kole: Kolik stojí půjčení, kdy hrozí pokuta

Na dovolenou v Chorvatsku si člověk nejčastěji balí plavky, opalovací krém a propriety na vodní radovánky. Jihoevropská země však nabízí mnohem víc než jen nekonečné pláže a průzračné moře. Je také ideálním místem pro cyklistické výlety. Deník společně s Chorvatským turistickým sdružením vybral pro čtenáře nejen několik tras, ale i rad.

Večerní plavby lodi Máj po Máchově jezeře se o letních prázdninách konají vždy v úterý, čtvrtek a sobotu.

Na palubu i v dešti. Večerní plavba po Mácháči je zážitek za každého počasí

/FOTO, VIDEO/ Každé úterý, čtvrtek a sobotu, po oba prázdninové měsíce, využívají návštěvníci Doks šance ke zpestření své dovolené a nevšednímu zážitku, který představuje pomalá plavba výletní lodí při západu slunce a na šeřící se hladině Máchova jezera. Je zbytečné váhat kvůli počasí, na palubu lodě Máj, která vás večer sveze, naskočte, i když se objeví mraky a dešťová přeháňka.

Hlídka Městské policie Doksy před loděnicí u Máchova jezera.

Policisty čeká spousta práce. V pátek začne v Doksech festival Mácháč 2023

Jeden z největších open-air festivalů taneční hudby Mácháč 2023 začne již tento pátek 18. srpna na pláži Klůček v Doksech. Policii tak od pátku po celý víkend čeká spousta práce, jelikož každoroční hudební festival u Máchova jezera láká nejen tisíce hudebních fanoušků, ale i distributory drog.

Pláž u jezera Milada

Znáte český Balaton? Tyrkysové jezero leží pouze hodinu jízdy od Prahy

Chtěli byste k moři, ale váš rodinný rozpočet tomu brání? Nebo už jste u moře byli a nemůžete se smířit s tím, že znovu pojedete až za rok? Neváhejte a udělejte si výlet na sever Čech k jezeru Milada, které bývá označováno za český Balaton. Pyšní se čistou tyrkysovou vodou a je rájem pro rodiny s dětmi i vyznavače vodních sportů. Najdete tam však také psí pláže, cyklostezky a půjčovny sportovního vybavení.

Policisté z obvodního oddělení v Doksech během prázdninové sezóny brázdí i hladinu Máchova jezera.

Policisté v Doksech se bez člunu neobejdou. Řeší alkohol i vysílené plavce

/FOTO, VIDEO/ Jejich „revírem“ jsou nejen dokské ulice, pláže, kempy, parky a vesnice v okolí vyhledávaného letoviska. Policisté z obvodního oddělení v Doksech během prázdninové sezóny navíc brázdí i hladinu téměř třistahektarového Máchova jezera. Pomáhá jim v tom jejich rychlý motorový člun.

Chorvatsko nabízí možnosti letního pobytu i se čtyřnohými miláčky. Stále modernější psí pláže lákají na služby jako pro člověka. Třeba na riviéře Crikvenica v regionu Kvarner

Jak se psem do Chorvatska: Na co si dát pozor, jaký průkaz je potřeba, co pláže

Češi jsou národem pejskařů, v přepočtu na obyvatele se řadí na špici celé Evropy. Při plánování letní dovolené v Chorvatsku pro ně není nutné nechat svého čtyřnohého miláčka doma. Příležitostí užít si společné dny na Jadranu je celá řada. Přibývá i psích pláží a speciálních služeb pro mazlíčky. Až natolik, že si oni u moře dají zmrzlinu, pivo či sprchu. Deník přináší informace, rady a tipy, jak se na cestu připravit a kde v létě potěšít také chlupatého parťáka.

Přes léto hladina Orlíku - na snímku Červená nad Vltavou - kvete. K zármutku rekreantů.

Chcete vyrazit na koupání? Jihočeští hygienici varují před sinicemi

V Jihočeském kraji sledují pracovníci krajské hygienické stanice kvalitu povrchové vody ke koupání dlouhodobě na Lipně u pláží v Lipně nad Vltavou a dále v Horní Plané a Černé v Pošumaví. Sleduje se také kvalita vody na Orlíku, kde jsou to pláže u autokempu Radava a u Podolska a na Jindřichohradecku se monitorují dva vyhledávané rekreační rybníky Hejtman a Staňkovský rybník. Známkování dopadlo nevalně, padly i čtyřky a pětka. Na Orlíku u Podolska trvá zákaz koupání, Radava a Hejtman mají čtyřku.

Volně ležící cennosti na pláži u vody se mohou stát terčem útoku plážového zloděje

Jak schovat cennosti na pláži? 6 míst, které zloději jen těžko odhalí

Dovolená strávená u moře je k nezaplacení. Pohodu na pláži však může zkazit problém, který vyvstane, když si chceme zaplavat. Kam schovat peníze, doklady a ostatní cennosti? A co dělat na pláži s mobilním telefonem či klíčky od auta? Máme pár tipů na nejlepší skrýše, které neodhalí ani zkušení plážoví zlodějíčci.

Ostrov Vis

Co chorvatský ostrov, to unikát. Do těchto míst se rozhodně zamilujete

Server CroatiaWeek zařadil chorvatský ostrov Hvar mezi dvacet nejpopulárnějších prázdninových destinací. K nejznámějším na Jadranu patří i ostrovy Korčula, Krk či vedlejší Rab – oblíbené též u českých turistů. Deník ale vytipoval pro někoho méně známé, které rozhodně stojí za návštěvu. Ať už kvůli koupání, přírodě či romantice.

Hodovní neděle v Hustopečích. Archiv.

Tipy na víkend na Břeclavsku: Hustopeče zkrášlí kroje, Lednici burgery

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, a ani tentokrát nuda o víkendu nebude. Hustopeče na Břeclavsku zvou na Krojované hody, které město v srdci jižní Moravy ovládnou od pátku do neděle. O kousek dál v Lednici zase zavoní burgery na jídlem plném Burger Street Festivalu. Na Hodonínsku, konkrétně Přístaviště Strážnice, ozvláští Srpnové červánky. Jedná se o akci v rámci kulturního léta, která nabídne například plavbu na osvětlených lodičkách. Další naše zastávka je na Znojemsku, kde vyzdvihneme například festival Přehrady Fest na Vranovské pláži. Kulturní zážitek zaručen. 

Nošení mokrého spodního dílu od plavek může ženám přivodit nepříjemné komplikace.

Chození v mokrých plavkách: Jaká jsou rizika a co rozhodně nedělat

Chození v mokrých plavkách se nevyplácí. Především pokud je řeč o spodním dílu. Nošením vlhkého spodního prádla trpí především ženy, u kterých může nedostatečně vysušený díl plavek vyústit v nepříjemné a bolestivé intimní problémy. Proč je nošení mokrých plavek tak nebezpečné, jak se vyhnout infekci intimních partií a co s plavkami rozhodně nedělat?

Kostel sv. Mikuláše v Boleticích.

Kam na výlet? Vyberte si z TOP 10 kouzelných míst na jihu Čech

Pokud hledáte tip na výlet na krásná místa na jihu Čech, jste tu správně. Přinášíme vám výběr deseti magických a krásných míst, ze kterých si vybere každý - máme tu tip na nejjižněji položené místo země, nádherný park i písčitou pláž, tajemnou zříceninu i krásný kostel. Tak se pojďte podívat.

Mladý Jindra si prošel peklem leukémie. Na Rock in Roll mu budou pomáhat.

Mladý Jindra si prošel peklem leukémie. Na Rock in Roll mu budou pomáhat

Buď dobrej. S tímhle mottem se loni pustili pořadatelé novorolského hudebního festivalu Rock in Roll do pomoci lidem, kteří se perou s osudem. Po loňském úspěchu se do dobročinné akce pouští i letos. Každý z návštěvníků bude mít možnost udělat dobrý skutek dle svých vlastních možností. Pomáhat budou mladému Jindrovi, kterému se do cesty postavilo hned několik těžkých překážek.

Léto u červenokosteleckého rybníka Brodský.

Léto u rybníka Brodský? Travnatá pláž, vodní radovánky i rybaření

Červenokostelecký rybník Brodský a přilehlý stejnojmenný kemp jsou místem pro pohodovou rodinnou rekreaci. Na své si zde přijdou i rybáři. Březový háj, velká travnatá pláž a písčité pozvolna klesající dno rybníka tvoří přírodní zázemí tohoto areálu. Podívejte se, jak zde návštěvníci tráví letní dny. 

Pohled z dronu na Lipno a Frymburk.

Jihočeské moře poskytne zábavu na vodě i na suchu. A navíc s nádechem Karibiku

I když mají lidé v létě na výběr mnoho možností jak strávit své volno, nejoblíbenější dovolenou stále zůstává pobyt u vody. Česko sice nemá moře, ale pokud si zajedete na Lipno, najdete tam krásné pláže i přístavy. Navíc si budete moci vybrat z řady nejrůznějších vodních sportů a spousty dalších kratochvílí pro děti i dospělé. Vedle toho však v blízkosti Lipna najdete i krásné trasy na procházky či vyjížďky na kole a in-line bruslích. Co všechno Lipno nabízí? Možná vás mnohé překvapí.