Kreativ

ŠTÍTEK: plyn

Ilustrační foto

Škola požaduje od města vyšší příspěvky na žáka

Jižní Morava – Opakovaně se ředitel Základní školy Komenského v Hustopečích na Břeclavsku Miroslav Patloka obracel na vedení města s prosbou, aby navýšili příspěvek na žáka. „Byl bych rád, když by se ředitelům trochu uvolnily ruce. Už patnáct let jsem nemohl nic pořádného do výbavy školy koupit,“ poznamenal Patloka. Hustopečští radní o možném navýšení příspěvků již začali jednat.

Elektrická energie. Ilustrační snímek.

Ceny energií brzy vystřelí vzhůru. Proč, o kolik a jak můžeme ušetřit?

Po několikaletém klesání cen energií pro domácnosti dochází k obratu. Během následujícího týdne, ve kterém mají obchodníci zveřejnit své nové ceníky, bude už vše jasné. Jak ale sami obchodníci naznačují, pokud budou ceny navyšovat, zvolí pozvolný nárůst nebo upraví způsob účtování.

Revize plynového kotle. Ilustrační foto.

Tichého zabijáka z kotle lidé často podceňují. Přitom ho mohou mít doma

Blanensko, Vyškovsko – Rodina z Vážan nad Litavou skončila minulý týden na pozorování v nemocnici. V jejím domě unikal kvůli špatnému spalování z kotle nebezpečný oxid uhelnatý. Letos jde už o třetí případ úniku tohoto plynu na Vyškovsku„Oproti loňskému roku je to nárůst, tehdy nebyl ani jeden takový zásah,“ shrnul mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. 

Hasiči. Ilustrační snímek.

Popel patří do nehořlavých nádob

Jičínsko - U požáru popela v plastové nádobě zasahovali profesionální hasiči z Jičína a dobrovolní hasiči ze Sobotky v ulici Jarmily Glazarové. Po požáru naměřily jednotky koncentraci oxidu uhelnatého v bytě.

Tomáš Panáček

Advokát radí: Nepřijímejte závazky za bývalé vlastníky

Řešíte problém a hodila by se vám rada zkušeného advokáta? Zapojte se do naší nové rubriky. V ní konzultujeme spotřebitelské záležitosti s ombudsmanem sdružení spotřebitelů Licit Tomášem Panáčkem, který jako právník dlouhodobě pracuje i pro společnost eCENTRE zabývající se elektronickými aukcemi.

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam

Zavražděný nevlastní bratr Kim Čong-una měl u sebe protijed. Nepoužil ho

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una měl u sebe v době své vraždy protilátku atropin. Kim Čong-nama zavraždily na letišti v Kuala Lumpur letos v únoru dvě ženy, které mu potřely tvář chemickým plynem VX.  Proti tomuto jedu se jako protilátka používá právě Atropin. O tom, proč ho kritik severokorejského režimu nepoužil, se spekuluje.

Tomáš Kraus

Tomáš Kraus: Antisemitismus na českém internetu sílí

V říjnu přišel na pražský magistrát antisemitský, silně vulgární anonymní dopis. Následovaly parlamentní volby, ve kterých získalo přes 10 procent hlasů politické hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. O několik dnů později ve sněmovním bufetu posílal tajemník SPD Jaroslav Staník podle několika svědků „Židy a Romy do plynu“. A ve stejné době zaplavila internet vlna nenávisti poté, co Deník otiskl školní tablo prvňáků z „multikulturní třídy“ v Teplicích. 

Tomáš Kraus

Tomáš Kraus: Antisemitismus na českém internetu sílí

V říjnu přišel na pražský magistrát antisemitský, silně vulgární anonymní dopis. Následovaly parlamentní volby, ve kterých získalo přes 10 procent hlasů politické hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. O několik dnů později ve sněmovním bufetu posílal tajemník SPD Jaroslav Staník podle několika svědků „Židy a Romy do plynu“. A ve stejné době zaplavila internet vlna nenávisti poté, co Deník otiskl školní tablo prvňáků z „multikulturní třídy“ v Teplicích. 

Ilustrační foto.

Z kotle unikal oxid uhelnatý. Tři lidé skončili v nemocnici

Vážany nad Litavou - K úniku plynu v rodinném domě ve Vážanech nad Litavou vyjížděli ve středu dopoledne slavkovští hasiči. Jak na místě zjistili, jednalo se o únik oxidu uhelnatého z kotle. „To znamená, že v něm docházelo ke špatnému spalování,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Černohorský pivovar. Ilustrační foto.

Chuť Vánoc? Slavkovský pivovar nabídne pivo s mátovým nádechem

Blanensko, Vyškovsko - Osvěžující chuť podobnou mentolovým bonbónům dodává pivu nově vyšlechtěná německá odrůda chmele Polaris. O tom, jak pivo, které z něj sládek uvaří, chutná, se už zanedlouho přesvědčí příznivci Slavkovského pivovaru. Slavkovský Black ALE patří mezi letošní trojici tamních vánočních speciálů.

Utkání 9. kola volejbalové UNIQA Extraligy se odehrálo 27. listopadu v Liberci. Utkaly se celky VK Dukla Liberec a VK Jihostroj České Budějovice. Na snímku vpravo je Jan Štokr.

Liberec přišel o neporazitelnost, extralize vládne Jihostroj

Liberec – Dlouho očekávaný šlágr 9. kola extraligy volejbalistů, ve kterém se utkaly neporažené týmy liberecké Dukly a budějovického Jihostroje, vyzněl pro hosty z jihu. Ti na severu Čech vyhráli po necelých dvou hodinách 3:0 (28, 25, 21).

Domácí detektor oxidu uhelnatého. Ilustrační foto.

Pět lidí se otrávilo oxidem uhelnatým

Třebovice - Na Orlickoústecku došlo k dalšímu případu otravy oxidem uhelnatým. K události došlo v neděli po 18. hodině v obci Třebovice, kde si v domku s odpojenou elektřinou nastartovali elektrocentrálu a nechali odcházet zplodiny do místnosti.

Plyn. Ilustrační foto.

Češi připlatí za elektřinu a plyn. Zdražení vyjde na stokoruny

České domácnosti si příští rok připlatí za elektřinu a pravděpodobně i za plyn. Energetický regulační úřad oznámil, že pro příští rok zvyšuje regulovanou část ceny elektřiny o 2,5 procenta. U plynu se očekává mírný růst konečných cen v rozmezí přibližně dvou až tří procent. Podle dřívějších odhadů analytiků domácnostem vzrostou náklady na energie v řádu stokorun za rok.

Ilustrační foto

Strážníci zvou na policejní punč

Přátelské posezení s těmi, kteří krotí šoféry, ať dají nohu z plynu, a kárají nejmenší, aby se rozhlédli, než přeběhnou silnici, pořádají v pátek ve Štěpánově. 

Ilustrační foto.

Čtyři z pěti obyvatel starých domů sní o zateplení

S klesajícími venkovními teplotami přichází opět na pořad dne otázka, jak se vyhnout vysokým účtům za vytápění. Právě na teplo jdou totiž podle ČSÚ až dvě třetiny výdajů českých domácnostní na bydlení. Řešení problému nabízí zateplení domu, které může především u starší výstavby znamenat až 70procentní snížení výdajů za energie. 

Nevidomý, ilustrační foto

Nevidomí a internetové bankovnictví? Již brzy to půjde, věří nadace

Uhradit účet za plyn, koupit si v e-shopu nabíječku na mobil, zaplatit online dárek k Vánocům – běžná věc pro většinu české populace, a naopak neřešitelný problém pro tisíce slabozrakých a nevidomých. Když potřebují zadat platbu, musí požádat o pomoc někoho ve svém okolí anebo vzít hůl a psa a vyrazit do banky osobně. To by se mělo již za pár měsíců změnit. 

Ilustrační foto.

Zájemci si mohou vybírat nově vybudované parcely

Pacov – Obyvatelé Pacova, ale i ostatní zájemci mají další možnost nového bydlení. Město Pacov totiž zkolaudovalo dalších sedm parcel v lokalitě mezi Sídlištěm Míru a bývalou firmou Uniko.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Plynárenská, Teplice, 1. třída paní učitelky Lenky Kristové, asistentky Andrea Medzanská a Jana Adamová.

Lidé přispívají na teplické prvňáčky. Vybrali už statisíce

Nenávistné výhrůžky na adresu prvňáčků z teplických Prosetic nechaly v klidu většinu českých politiků. Z oficiálních míst proti komentářům pod fotkou z Teplického deníku zaznělo jen pár osamělých hlasů. Část české veřejnosti naopak svou podporu dětem, kterým diskutující na sociálních sítích vyhrožují likvidací, vyjádřila v penězích. Za několik dní se na účtech dvou iniciativ v jejich prospěch sešly statisíce korun.

Zásah na staveništi v Tyršově ulici 22. listopadu 2017.

Při výkopu v benešovské Tyršově ulici porušil bagr plynovod

Benešov – Zápach takzvaného odorantu, tedy složky, která dává tušit únik zemnímu plynu a také zlověstné syčení z výkopu. Tak vnímali ve středu 22. listopadu před 17 hodinou situaci kolem staveniště v křižovatce Tyršovy a Husovy ulici chodci.

Montáž hlásiče úniku plynu.

Kdo pochválí detektor plynu, může u hasičů vyhrát další

Střední Čechy – Osvědčil se vám hlásič nebezpečí a rádi byste si pořídili další? Pak si nenechávejte pro sebe dobré zkušenosti – a můžete ho i vyhrát. Tak lze shrnout výzvu České asociace hasičských důstojníků, na kterou ve středu upozornili středočeští hasiči. Asociace vyhlašuje soutěž, v níž jsou pro ty nejúspěšnější účastníky připraveny detektory oxidu uhelnatého a hlásiče požáru. Ceny získají autoři literárních příspěvků a videí, které jako nejlepší vyhodnotí odborná komise. 

Ilustrační foto.

Nepoteče voda? Opočno zašle SMS

Opočno - Žijeme v době informačních technologií a toku informací, které má člověk, hlavně díky moderním chytrým telefonům, neustále k dispozici. Někdy je však složité proklikat se hromadou webů a odkazů k té správné informaci.

Ilustrační foto

Kraj uspoří miliony korun díky nákupu plynu na burze

Karlovarský kraj – Úspěšný nákup na komoditní burze má za sebou Karlovarský kraj. Díky příznivým cenám a správnému načasování tak zaplatí za potřebné množství zemního plynu v příštích dvou letech o šest milionů korun méně než v předchozím období.

Ilustrační foto.

Sudoměřičtí to letos vzali s opravami opravdu z gruntu

Sudoměřice u Bechyně – Dlouholeté problémy s kanalizací i s mnohokrát opravovanou vozovkou se Sudoměřičtí rozhodli vyřešit rázně, a pustili se do generální opravy silnice, jež protíná obec od kostela až k sokolovně.