Kreativ

ŠTÍTEK: plyn

Wellington. Ilustrační snímek

Česká rodina dostala na Novém Zélandu azyl. Kvůli výhrůžkám od neonacistů

Kvůli výhrůžkám smrti, kterým údajně několik let čelila ve své vlasti, dostala čtyřčlenná česká rodina politický azyl na Novém Zélandu. Podle tamních úřadů byla trojice dětí kvůli svému romskému původu v České republice vytrvale diskriminována. Nový Zéland azyl nejprve udělil jen prostřednímu chlapci, po odvolání se ho však dočkala i jeho matka a dva bratři.

Martin Kolomý na Dakaru 2018.

Češi na Dakaru: Jeden jezdí kudlu, druhý víc s rozvahou

Každý na to jde jinak. Zatímco Martin Macík preferuje volnější tempo, Martin Kolomý je vyznavačem nekompromisního jezdeckého projevu. V právě skončené Rallye Dakar se vyplatil styl prvně jmenovaného. Pilot kamionu Liazu skončil jako nejlepší Čech pátý, naproti tomu mohutný tatrovák měl smůlu a po dvou větších závadách byl klasifikován na 11. místě.

Jak vyhnat potravinové moly z kuchyně

Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.

Ilustrační foto.

Nová zástavba by v Jankovicích mohla začít vznikat už letos

O krok blíže k nové zástavbě budou letos v Jankovicích. V lokalitě U Hájíčku, kde je dohromady dvaadvacet parcel, z toho devět obecních, by se mělo v polovině roku začít pracovat na přivedení inženýrských sítí včetně datového kabelu.

Ilustrační foto

Loňský rok na silnicích v kraji: 500 nehod a dvanáct mrtvých

Karlovarský kraj – Bohužel také v loňském roce umírali lidé při dopravních nehodách na silnicích v Karlovarském kraji. V porovnání s předchozími dvěma roky však v našem regionu dopravních nehod ubylo a snížil se i počet jejich obětí.

Ilustrační foto

Loňský rok na silnicích v kraji: 500 nehod a dvanáct mrtvých

Karlovarský kraj – Bohužel také v loňském roce umírali lidé při dopravních nehodách na silnicích v Karlovarském kraji. V porovnání s předchozími dvěma roky však v našem regionu dopravních nehod ubylo a snížil se i počet jejich obětí.

Žáci 9. tříd změřili své síly během regionálního finále soutěže Mladý chemik ve Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích. Nejlepší postoupí do finále, které v červnu pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice.

Práce v laboratoři, ale i kurz netradičních pokusů a exkurze

Pardubice – Ve střední průmyslové škole chemické se uskutečnilo regionální finále 11. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, výsledky ale budou vyhlášeny až během slavnostního odpoledne 4. dubna v pardubickém ABC klubu.

Ilustrační fotogafie.

Před podvodníky v obcích varují i rozhlasem. Přesto se vracejí

Vyškovsko, Blanensko – Před jedním ze zbýšovských domů zastavilo neznámé auto. Řidič čekal uvnitř, zatímco dvě ženy zazvonily na starší ženu. Tentokrát nevyrukovaly se změnou dodavatele plynu nebo elektřiny. Před starší dámou se minulou středu vydávaly za sociální pracovnice.

Ve Francii protestují zaměstnanci věznic. Jejich stávku vyvolal útok teroristy na jejich kolegu.

Ve Francii stávkují bachaři. Protesty vyvolal útok odsouzeného teroristy

Francouzská policie dnes rozehnala slzným plynem demonstrující dav před největší evropskou věznicí. Bachaři napříč celou Francií protestují již čtvrtý den, stávka zachvátila na 87 věznic, což je více než polovina trestaneckých zařízení v celé zemi. Protesty vyvolal útok teroristy napojeného na Al-Káidu, který si odpykává vysoký trest.

Vandalova ruka řádila na vlakovém nádraží

Vandalova ruka řádila na vlakovém nádraží

Jičínsko - V úterý 16. ledna v časných ranních hodinách přijali policisté oznámení o sprejerství, kterého se měl dopustit zatím neznámý hříšník v přesně nezjištěné noční době na vlakovém nádraží v Mladějově tím, že postříkal barevnými spreji vagon odstavené vlakové soupravy.

Ilustrační foto.

V Borku se stavebníci neshodli na komunikaci

Rokycany – Úředníci rokycanské radnice se stali zprostředkovatelem setkání mezi částí majitelů nemovitostí v Borku. Původní vlastník tam území rozdělil na parcely a prodal.

Protesty v Aténách

Slzný plyn a granáty. Policie rozehnala demonstranty u aténského parlamentu

Pondělní manifestace v Aténách a Soluni znovu ukázaly na hloubku tamní krize. Občané Řecka protestují už od konce minulého roku, kdy vyšly do ulic tisíce důchodců, ohrožených neustálým snižováním penzí a zvyšováním daní. Včera schválil parlament zadlužené země balíček reforem, které jsou podmínkou pro pokračování finanční pomoci ze zahraničí. Nová úsporná opatření však vyvolala další nepokoje.

Ilustrační foto.

Letošní zima je pro spotřebitele uhlí příznivá

Rakovnicko – Letošní zima sebou zatím nepřinesla žádné velké mrazy. To je příznivá zpráva zejména pro majitele domů a bytů, kteří tak ušetří na vytápění objektů. Cena uhlí se zvýšila oproti loňskému roku v průměru o 13 korun za metrický cent.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.

Zájem o kotlíkové dotace je výrazně vyšší než v první vlně

Až do dubna mohou zájemci žádat o kotlíkové dotace. Původně stanovený listopadový termín uzavření žádostí se kvůli vysokému počtu zájemců rozhodl kraj prodloužit až do jara. S vyplněním žádosti o dotaci hranickým občanům nadále pomáhá Hranická rozvojová agentura.

Ilustrační foto.

Roční odečet tepla a vody. Zpřístupnit byt je povinností

Každoroční odečet tepla a vody probíhá v tisících bytových domů po celé České republice od listopadu do konce ledna. Nezpřístupnit byt pro odečet může majitele bytu přijít pěkně draho, a to kvůli nové vyhlášce. Za teplo a teplou vodu mohou zaplatit až trojnásobek.

Palestinské protesty proti uznání Jeruzaléma izraelskou metropolí

Při násilných protestech v Izraeli bylo zraněno nejméně 35 lidí

Během násilných střetů mezi demonstranty a izraelskou armádou, ke kterým došlo v pátek odpoledne v Pásmu Gazy a Předjordánsku, utrpělo zranění nejméně 35 Palestinců. Některé z demonstrantů přitom zasáhla ostrá munice. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na palestinské úřady.

Ilustrační foto

V Sedlčanech se daří snižovat náklady na teplo

Sedlčany – Jak bude do budoucnosti vypadat centrální vytápění v Sedlčanech, museli zástupci města rozhodnout již v předešlých letech. Stávající vytápěcí jednotky byly již nevyhovující a jejch provoz zbytečně náročný a drahý. Novým řešením je technologie, kdy jednotka vyrábí elektřinu a zároveň produkuje teplo, které bude vytápět domovy obyvatel.

Ilustrační foto

Infekcí dýchacích cest přibylo, ale jen mírně

Střední Čechy – Přišel sice nárůst o 8,3 procenta a celková nemocnost se ve Středočeském kraji vyhoupla na 1023 onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel, ani v druhém kalendářním týdnu roku však údaje o výskytu akutních respiračních onemocnění nejsou nijak alarmující.

Ilustrační foto.

Podovodníci nabízejí nové smlouvy na energie, nenaleťte jim

Neznámá firma se nyní pohybuje po Bohumíně a přesvědčuje místní, že ještě nemají podepsané nové smlouvy na dodávku energií pro letošní rok. Upozorňuje na to společnost Marandis z Bílovce, která uspořádala vloni na podzim pro Bohumíňáky e-aukci na levnější plyn i elektřinu.

Protesty proti vysokým cenám v Tunisku.

V Tunisku to dál vře: slzný plyn, 230 zadržených a desítky zraněných

Protesty, které v Tunisku vypukly už začátkem týdne, dál pokračují. Policie proti demonstrantům údajně znovu použila slzný plyn. Má se prý jednat o vandaly a žháře. Protestující do ulic vycházejí kvůli vynucenému zdražení benzinu, zboží i služeb. Špatná situace v zemi trvá už od revolučního roku 2011.

Ilustrační snímek.

Cena tepla v Jihlavě vzroste, lidé přesto mohou ušetřit

Jihlavsko – Plánované zvýšení cen nebude v krajském městě nijak výrazné. „Je předpokládaný mírný nárůst zhruba o 2 procenta z důvodu vyšších cen primárních energií, především plynu,“ potvrdil jednatel Jihlavských kotelen Vladimír Nedvěd.

Na sídliště Jihovýchod v Hodoníně zamířily krátce po půlnoci v noci na neděli tři jednotky hasičů, aby zlikvidovaly požár ve sklepě bytového domu.

Z hrdiny žhářem. Požár ve sklepě bytového domu založil mladík úmyslně

Hodonín – Ve sklepě činžovního domu v Hodoníně zapálil devatenáctiletý mladík papírovou tašku. Poté, co začala hořet, vyběhl do patra, kde bouchal na obyvatele domu, aby je varoval a tím zachránil. „Zřejmě chtěl být za hrdinu, ale nedomyslel důsledky. Od hořící tašky totiž vzňaly další věci, které tam byly volně odložené a požár se následně rozhořel po sklepních prostorách," popsal v pondělí víkendový případ policejní mluvčí Petr Zámečník.

Martin Kolomý během dakarské rallye nezapomíná doplňovat tekutiny.

Martin Kolomý boural, přesto se mu dařilo

Na letošní Rallye Dakar začíná přituhovat. Martin Kolomý se na trati, která měla start i cíl v peruánském městě Pisco, snažil smazat ztrátu z úvodní části závodu, v níž zapadl.

Barcelonské testování v podání Petra Lisy.

Po letech dřiny se mi splnil sen a byl jsem v sedmém nebi, říká Petr Lisa

Kraslice – Nepopsatelný a až neuvěřitelný zážitek, který bych všem moc přál, odstředivé síly neskutečné a do toho ten brutální zvuk. Kdyby mi někdo v tu chvíli po dojetí nabídl smlouvu na pět let závodění s tímto vozem LMP3 a po pěti letech bych se v tom měl zabít, bez váhání to podepíšu.

Ilustrační foto

Údajný kontrolor plynoměru okradl důchodkyni o šperky

Znojmo – Téměř osmdesátiletá žena ze Znojma uvěřila muži, který předstíral kontrolu plynoměru. „Požádal, aby podržela tablet a počkala na chodbě u plynových hodin a on zatím v bytě pustí plyn. Během chvilky stačil ukrást několik volně odložených věcí v obývacím pokoji a v kuchyni,“ přiblížila čtvrteční krádež policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.