Kreativ

ŠTÍTEK: plyn

Ilustrační foto

Formu Poříčí odnesla Hvozdnice

Praha – Dosud stoprocentní okresní fotbalisté Poříčí nad Sázavou (druzí v tabulce) v krajském přeboru nastříleli na umělé trávě v Radotíně šest gólů do sítě Hvozdnice, když hattrick vsítil Jakub Trpišovský. Navíc nováček v brance Michal Soukup udržel nulu.

Možná vyloučíme ruské diplomaty, připustil v Bruselu Babiš

Česko zvažuje vyloučení ruských diplomatů ze svého území. Nastínil to premiér v demisi Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu. Odvetná opatření za chemický útok na bývalého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury chce v pondělí probrat s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO). Rusko dříve uvedlo, že nervový plyn novičok (nováček), kterým byl agent otráven, mohl pocházet z Česka.

V kosovském parlamentu odpálili slzný plyn. Měl zabránit jednání o hranicích

Zástupci kosovské opozice včera v parlamentu odpálili dýmovnici se slzným plynem. Chtěli tím přerušit jednání o kontroverzní hranici Kosova s Černou Horou. Hlasování nakonec ve středu večer proběhlo, spornou dohodu schválilo  80 ze 120 poslanců. Kosovo se tak malým krůčkem přiblížilo k EU. K podobnému incidentu již v minulosti došlo několikrát.    

Předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl

Podle SUAS likvidace kalů z lagun nijak neohrozí životní prostředí

Karlovarský kraj - Tisíce tun kalů z ostravských ropných lagun budou likvidovány v tlakové plynárně Sokolovské uhelné (SUAS) ve Vřesové. Podle vyjádření těžební společnosti a také podle stanoviska společnosti AVE CZ, která laguny v Ostravě odstraňuje, nebude mít zvolený způsob likvidace kalů v plynárně žádný negativní vliv na životní prostředí.

Ostravské laguny, snímek z 18. ledna 2018. Pozůstatky výroby ropných produktů, zejména ale odpad z recyklovaných vyjetých motorových olejů, tvoří obsah kalových lagun, které jsou největší ekologickou zátěží v Česku.

Odvoz kalů se odkládá, trpící obvod chce kompenzace pro občany

Laguny Ostramo zaváněly v úterý tak silně, že firma likvidující jejich obsah sama přerušila vápnění. Na radnici Mariánských Hor a Hulvák mezitím chystali dopis státu se žádostí o několik milionů korun na pořízení čističek vzduchu do obecních bytů.

Ilustrační foto.

Mrazivý březen útočí na zásoby paliva

Královéhradecko - Zima se zatím nehodlá vzdát své vlády. Přísloví Březen, za kamna vlezem je více než poplatné. Zatímco ovocnáři se ze současného chladného počasí radují, lidem, kteří si sami zajišťují otop, optimismu ubývá.

Tlaková vlna po výbuchu plynu v kotli vyrazila okna kotelny na Plešivci.

Tlaková vlna po výbuchu kotle vysklila plešiveckou kotelnu

Český Krumlov - V pondělí v pět hodin ráno se na českokrumlovském sídlišti Plešivec ozvala rána jako z děla. V kotelně, kterou provozuje firma Energo Český Krumlov, s.r.o., "bouchl kotel" a následná tlaková vlna vyrazila okna budovy kotelny.

Uherské Hradiště chce opravit Šromovu ulici v centrum města.

Majitelé domů přispějí statisíci na opravu ulice v centru Hradiště

Ulice Šromova v Uherském Hradišti patří mezi nejstarší ve městě. Už dlouhá léta je však v dezolátním stavu. Majitelé domů v ulici proto dostali nápad, jak by mohli přimět město k rychlejší nápravě situace. I díky jejich aktivitě se v dubnu rozběhnou opravy, díky kterým se hrbatý kostkový povrch stane minulostí.

Služební vozidlo MP Hrochův Týnec.

Nový radar už měří rychlost

Hrochův Týnec, Chrast – Hrochovotýnecká městská policie zakoupila radar na měření rychlosti. Přístroj najde využití nejen v Hrochově Týnci.

Ilustrační foto.

Žena hasila oheň moukou

Horšovský Týn – Ve středu v podvečer vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horšovského Týna do Vančurovy ulice, kde v jedné bytové jednotce vzplála část kuchyně. Majitelce bytu se na plotně vznítil vařící olej.

Podezřelé ženy při placení kreditní kartou, která byla uloupena v Modřanech.

VIDEO: Dvojice násilníků použila k loupeži slzný sprej. Ženě uloupila kabelku

Dva násilníci přepadli ženu v polovině února kousek od sídliště Modřany a uloupila ji kreditní kartu. Žena napadenou oslovila na zastávce tramvají a požádala ji o cigaretu, kterou dostala. V krátké chvíli se objevil muž, který napadané ženě nastříkal do obličeje slzný plyn. Vytrhl jí z ruky kabelku a se svou společnicí se dali na útěk. Později pak uloupenou kartou platily dvě ženy v obchodě. Ve čtvrtek o případu informovala policie. 

Kauza Skripal: Rusko vyhostí britské diplomaty, Londýn podpořili spojenci

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva brzy vyhostí britské diplomaty. Reagoval tak na včerejší slova britské premiérky Theresy Mayové, která oznámila vyhoštění 23 ruských diplomatů a zmrazení ruského majetku. Důvodem rozepře je otrávení nervovým plynem bývalého agenta Segeje Skripala a jeho dcery, ke kterému došlo začátkem března v britském Salisbury. Spojenci Británie vydali společné prohlášení, ve kterém uvedli, že za útokem stojí Rusko.

Moskevský Kreml, sídlo ruských prezidentů. Ilustrační foto.

Na vyhoštění našich diplomatů z Británie budeme reagovat tvrdě, zní z Ruska

Odpověď Ruska na vyhoštění 23 diplomatů, které Británie včera oznámila, musí být rychlá, tvrdá a přiměřená, uvedla předsedkyně ruského parlamentu. Británie opatření zavedla, jelikož podle ní Rusko nevysvětlilo otravu nervovým plynem bývalého agenta Segeje Skripala a jeho dcery, ke kterému došlo začátkem března v britském Salisbury. Británii také vyjádřily podporu USA.

Odveta za otráveného agenta Skripala: Británie vyhostí 23 ruských diplomatů

Velká Británie svolává jednání Rady bezpečnosti OSN kvůli útoku nervovým plynem na bývalého ruského agenta Segeje Skripala a jeho dceru, ke kterému došlo 4. března na lavičce před nákupním centrem v britském Salisbury. Podle premiérky Theresy Mayové Rusko útok nevysvětlilo, oznámila proto vyhoštění 23 ruských diplomatů. Královská rodina bude rovněž bojkotovat mistroství světa ve fotbale, které se v létě uskuteční v Rusku.

Zaměstnanci Unipetrolu Jan Doskočil a Václav Macal čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti za postup při řešení havárie v litvínovské chemičce v srpnu 2015. Oběma pomáhá známý advokát Tomáš Sokol.

Utíkali jsme jako o život a chceme zapomenout, řekli chemici u soudu

V dřevěné ohrádce v síni Okresního soudu v Mostě se o zábradlí opírá mladý operátor a očividně se necítí dobře. Jako svědek musí popsat děsivé chvíle v litvínovské chemičce, když jeho velínem otřásla 13. srpna 2015 exploze plynu, největší v novodobých dějinách. 

Ilustrační foto.

V Horšovském Týně unikal plyn

Horšovský Týn – V pondělí 12. března před devátou hodinou večer vyjely hasičské jednotky PS Staňkov a SDH Horšovský Týn na Velké Předměstí do ulice Nádražní, kde v domě čp. 78 začaly do ovzduší unikat nebezpečné látky.

Ruský špion Sergej Skripal

Mayová: Za otravou špiona Skripala pravděpodobně stojí Rusko

Bývalý ruský špion a jeho dcera byli přiotráveni vojenským nervovým plynem, který pocházel z Ruska. Uvedla to dnes britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu. Pokud Rusko uspokojivě nevysvětlí, jak se nebezpečná látka dostala do Británie, bude to považovat za nezákonné užití síly na svém území. Sergej Skripal a jeho dcera zůstávají po útoku ze 4. března, kdy byli vystaveni nebezpečnému plynu, v kritickém stavu.  

Motor V8 TDI z modelu Audi SQ7.

Jak funguje elektrický kompresor Audi? A jak pomáhá zlepšit odezvu motoru?

Tak dlouho se o elektrickém kompresoru (nebo lidověji „elektrickém turbu“) mluvilo, až se stal skutečností. Jedním z prvních aut využívajících novou technologii je předloni představené Audi SQ7 - to pohání turbodieselový čtyřlitrový osmiválec. Jak ale jeho přeplňování vlastně funguje?

Při nočním požáru v Oleksovicích zemřely tři děti, čtyři dospělí se zranili.

Při požáru v Oleksovicích zemřely tři děti. Čtyři dospělí se zranili

Oleksovice /FOTOGALERIE/ – Tři mrtvé děti a čtyři zranění dospělí. Takové jsou následky ranního tragického požáru staršího rodinného domu v Oleksovicích na Znojemsku. Proč v pondělí časně ráno hořelo, zatím není jasné. „Požár byl ohlášen ve čtyři hodiny ráno. Bohužel má tragické následky. Zemřely při něm tři děti ve věku jeden rok, tři roky a devět let. Čtyři dospělí skončili v nemocnici. Na místě bude pracovat také policejní specialista v oboru elektro,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Zápisy do prvních tříd. Ilustrační foto.

Škodlivé studium. Třetina českých dětí se ve školách „dusí“

/INFOGRAFIKA/ České školy jsou plné oxidu uhličitého. Vyplynulo to z průzkumu, který v rámci celoevropského programu InAirQ uspořádal Státní zdravotní ústav. Měření se konalo v pěti zemích starého kontinentu, Česko z něj vyšlo jako jedno z nejzamořenějších. Příliš vysoké koncentrace plynu hygienici odhalili dokonce ve třetině sledovaných škol.

Ilustrační foto.

Hasiči řešili vodu i plyn zároveň

Klabava – Dva zásahy najednou měli ve čtvrtek dopoledne rokycanští hasiči v Klabavě. Řešili havárii vody v bývalé školce, když bagrista o ulici vedle překopl plynové potrubí.