Kreativ

ŠTÍTEK: plyn

Julia Skripalová

Julia Skripalová poprvé promluvila. Zotavování bylo pomalé a bolestivé, řekla

/VIDEO/ Julia Skripalová, která byla spolu se svým otcem Sergejem nalezena 4. března v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém městě Salisbury, poskytla ve středu první veřejné vyjádření tiskové agentuře Reuters. Řekla mimo jiné, že je pro ni stále obtížné vyrovnat se s tím, že byli napadeni. Zotavování z útoku nervovým plynem označila za pomalé a velmi bolestivé.

Erupce sopky Kilauea na Havaji

Láva ze sopky Kilauea dál pohlcuje Havaj. Ohrožuje geotermální elektrárnu

Erupce sopky Kilauea na ostrově Havaj stále nepolevuje. Americké úřady musely ve středu uzavřít šachty místní geotermální elektrárny, k níž už dorazila roztavená hornina a hrozí tak únik jedovatých plynů. Láva také ohrožuje lodní dopravu, když při styku s oceánem vyvolává výbuchy a vyvrhuje do vzduchu kusy skal. 

Mezi oblíbené praktiky šmejdů patří podomní prodej.

Stát zakáže podomní prodej energií. Kvůli šmejdům

Zapomeňte na předražené hrnce, prošívané deky a různé předváděcí akce. Takzvaní „šmejdi“ si našli nový zlatý důl: „prodávají“ elektřinu či plyn. Většinou seniorům při podomním prodeji a někdy i přes telefon.

CNG je stlačený zemní plyn využívaný jako levné a ekologické palivo do aut. Nyní je dostupné také v Krnově.

Stát podpoří auta na plyn. Ministři podepsali memorandum o CNG do roku 2025

Pět ministerstev a čtyři představitelé plynárenských společností a sdružení dnes podepsali Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti vozidel na zemní plyn CNG do roku 2025. Stát tak chce přispět ke snížení znečištění ovzduší. Stěžejním závazkem je, že do roku 2025 sazba daně pro zemní plyn určený pro pohon motorů nepřekročí hranici 290 korun za megawatthodinu.

Rekonstrukce kanalizace. Ilustrační foto.

V Jablonci pokračují rozsáhlé rekonstrukce inženýrských sítí

Jablonec n. N. – Stovky metrů rozkopaných ulic Na Šumavě, Na Pláni, Smetanova nebo 1. máje. Velké stavební zásahy čekají letos i celou Hřbitovní ulici a část ulice Na roli. Se zahájením stavební sezony se v ulicích Jablonce objevují výkopy, které provádějí správci inženýrských sítí – vody, kanalizace, plynu nebo elektro či optických kabelů.

Toxické látky. Ilustrační snímek.

V klubu se nadýchali plynu

České Budějovice – V noci z pátku na sobotu 5. května došlo v českobudějovickém baru a hudebním klubu Highway 61 k zakouření prostoru.

Opravy v Podmoklech pokračují.

FOTO: Obnova Podmokel jede na plný plyn

Děčín - Malá dlažební kostka k druhé a postupně vznikají první první desítky metrů nového chodníku v ulici Prokopa Holého v Děčíně. Ta prochází kompletní obměnou v rámci první etapy revitalizace levobřežního středu města.

Břeclavský dopravce Bors představil čtrnáct nových autobusů na stlačený zemní plyn.

Nové autobusy v Břeclavi jezdí na stlačený plyn. Zlepší kvalitu ovzduší ve městě

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Sněženkou, Slunečnicí nebo Pampeliškou se mohou od čtvrtka svézt lidé v Břeclavi. Tamní dopravce Bors představil flotilu čtrnácti nových autobusů. Přírodní jména napovídají, že mají ekologický pohon na stlačený zemní plyn. Určená jsou pouze pro městskou hromadnou dopravu. „V provozu jich je nyní osm, dalších šest nasadíme na začátku srpna,“ uvedl generální ředitel dopravce František Zugar.

Dopravně bezpečnostní akce Speed marathon v Královéhradeckém kraji.

OBRAZEM: Plyn? Jenom zlehka

Královéhradecko /FOTO/ - Snad jen toho, kdo se vyhýbá lidem, zprávám i sociálním sítím, mohly ve středu překvapit silnice leomované dopravními policisty.

Solární panely v poušti (ilustrační snímek)

Miliardy do jádra a slunce. Arabové se chystají na konec ropy a plynu

Blízkovýchodní arabské země, jejichž energetiky i ekonomiky jsou postavené téměř výhradně na ropě a plynu, se připravují na dobu, kdy tyto zdroje začnou vysychat. Navzdory písečným bouřím chtějí dát stovky miliard do stavby solárních elektráren. V regionu také Rusové postaví nové jaderné reaktory.

Plyn. Ilustrační foto.

Levnější plyn a elektřina? Nenaleťte podvodníkům

Liberecký kraj – Kriminalisté narazili na další postup, jak podvodníci lákají od seniorů peníze. Dva muži od poloviny srpna do poloviny října roku 2017 vylákali od seniorského páru z Liberce téměř 156 tisíc korun.

Ilustrační foto

E.ON na svém území začal dodávat energie za zkrachovalou společnost

Jižní Čechy - Společnost E.ON, která patří k nejvýznamnějším distributorům energií na jihu Čech, dodává od počátku dubna 2018 elektřinu a plyn více než dvěma tisícům zákazníků společnosti One Energy & One Mobile, která pozbyla možnosti dodávat energie na konci března.

Neznámý podvodník okradl v Břeclavi důchodkyni. Policie sestavila jeho identikit.

Podvodník obelstil důchodkyni. Okradl ji o šperky i peníze

Břeclav – Na zvonek jednoho bytového domu v Břeclavi zazvonil muž oblečený do pracovního oděvu, představil se jako zástupce energetické společnosti a uvedl, že jde kontrolovat plyn. Důchodkyni, která mu otevřela, požádal o asistenci a pak ji okradl.

Dceru dvojitého agenta Skripala propustili z nemocnice

Julia Skripalová, dcera bývalého agenta Sergeje Skripala, která byla na území Británie se svým otcem otrávena nervovým plynem novičok, byla v pondělí propuštěna z nemocnice. Jed novičok podle britské vlády pochází z Ruska.

Ilustrační foto.

Opilý řidič v noci naboural do rodinného domu. Nadýchal 2,6 promile

Vnorovy – Nepříjemné probuzení zažili obyvatelé rodinného domu ve Vnorovech. V sobotu krátce po půlnoci narazilo auto do budovy v Hlavní ulici a podle hasičů zároveň do přípojky plynu. „Při našem příjezdu na místo již byl zraněný řidič v péči záchranářů,“ uvedl krajský mluvčí hasičů David Jirouš.

Plyn. Ilustrační foto.

Innogy se loni dařilo. Firma vydělala přes 40 miliard korun

Energetické skupině innogy se loni na českém trhu dařilo. V roce 2017 utržila celkem 42,7 miliardy korun, což je oproti roku 2016 o 3 procenta méně. Zisk po zdanění meziročně narostl na 10,5 miliardy korun. Celkem innogy vloni svým zákazníkům dodala 28,4 TWh zemního plynu a 2,6 TWh elektrické energie. Na konci roku 2017 skupina obsluhovala více než 1,6 milionu zákazníků a zaměstnávala přes čtyři tisíce lidí.

Evakuaci 21 lidí si ve čtvrtek odpoledne vynutil únik zemního plynu v centru obce Ořech na Praze-západ.

Masivní únik plynu vyhnal z domů jednadvacet lidí

Střední Čechy – Evakuaci 21 lidí si ve čtvrtek odpoledne vynutil únik zemního plynu v centru obce Ořech na Praze-západ. Do vyklizených domů se ale lidé mohli vrátit již po čtvrthodině. Nikomu se nic nestalo.

Sílím každým dnem, uvedla otrávená dcera exšpiona Skripala

Britská policie zveřejnila prohlášení Julie Skripalové, dcery bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala, která se stala spolu se svým otcem obětí útoku nervovým plynem, k němuž došlo začátkem března v Salisbury. Zatímco Skripal nadále zůstává v kritickém stavu, jeho dcera nabyla před týdnem vědomí.

Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada

V USA odsoudili bolívijského exprezidenta. Poručil střílet na demonstranty

Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada a jeho někdejší ministr obrany a vnitra Jose Carlos Sanchez Berzain byli v úterý u soudu v americkém městě Miami shledáni vinnými z usmrcení civilistů při nepokojích v roce 2003. Během tzv. války o plyn zabily vládní jednotky v Bolívii 67 demonstrantů. Soudce Sánchezovi uložil náhradu škody pozůstalým ve výši 10 milionů dolarů.

Ilustrační foto.

Stará paní nevypnula vařič, z bytu unikal plyn

Třebíč - V jednom z bytů v domě na Lavického ulici v Třebíči uniká plyn. Uvnitř by mohla být majitelka bytu, která nekomunikuje. Takovou zprávu dostali strážníci třebíčské městské policie a jednali rychle.

HVĚZDOU čtenářů Náchodského deníku se stal motocyklový závodník Miloš Thér. Ten převzal od Reginy Hellové, vedoucí redaktorky Náchodského deníku, cenu, kterou vítězi čtenářské ankety věnovala společnost Centrum Walzel.

Mezi čtenáři vyhrál motocyklista

Velké Poříčí - Motocyklový závodník Miloš Thér hájící barvy AMK Police se stal za své výkony v roce 2017 sportovní Hvězdou Deníku. Rozhodli o tom čtenáři Náchodského deníku, kteří se prostřednictvím kupónů zapojili do ankety Nejúspěšnější sportovec okresu Náchod za rok 2017.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Odveta Moskvy: Rusko vyloučí 60 amerických diplomatů

Rusko vyloučí ze svého území 60 amerických diplomatů a uzavře americký konzulát v Petrohradu jako odvetné opatření za akci Velké Británie, USA a dalších téměř 30 zemí, včetně Česka, které oznámily vyloučení 150 ruských diplomatů ze svých území. Důvodem rozepře je otrava bývalého agentra Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem novičok. 

Látky typu novičok se vyráběly i v ČR, tvrdí Moskva. Stav Skripalové se lepší

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové mají nervové plyny typu novičok významné místo v českém chemickém výzkumu. Podle ní je tak mohlo používat i NATO. Prohlásila také, že o českém výzkumu těchto jedů píší i česká média. Nepřímo tak Česko obvinila z výroby jedu, i když vzápětí uvedla, že "Prahu neobviňuje".

Příbuzní obětí požáru na policejním komisařství ve venezuelském městě Valencia

Krvavá vzpoura v policejních celách. Ve Venezuele zemřelo nejméně 68 lidí

Nejméně 68 mrtvých si vyžádaly středeční nepokoje a požár v celách policejního komisařství ve venezuelském státě Valencia, oznámila tamní generální prokuratura. Podle venezuelských médií propukl na komisařství požár krátce poté, co zadržení ve snaze dostat se z cel zapálili matrace.    

Neúspěšný vstup do jarní části krajského přeboru musela skousnout Stará Role (v modrém), když podlehla vysoko 0:4 chebské Hvězdě (v červeném).

Stará Role odstartovala jaro porážkou

Stará Role – Zklamání. Fotbalisté Staré Role měli zcela jiné cíle v úvodním kole jarní části krajského přeboru, i když hostili ve fotbalovém azylu chebskou Hvězdu. Prohra 0:4 byla pro Staroroláky až krutá.

Neúspěšný vstup do jarní části krajského přeboru musela skousnout Stará Role (v modrém), když podlehla vysoko 0:4 chebské Hvězdě (v červeném).

Stará Role odstartovala jaro porážkou

Stará Role – Zklamání. Fotbalisté Staré Role měli zcela jiné cíle v úvodním kole jarní části krajského přeboru, i když hostili ve fotbalovém azylu chebskou Hvězdu. Prohra 0:4 byla pro Staroroláky až krutá.

Premiér Austrálie Malcolm Turnbull

Tlak zemí na Rusko sílí. Diplomaty vyhostí Austrálie, Makedonie a Irsko

K zemím, které vyhostí ruské diplomaty se připojí i Austrálie. Ta dnes oznámila vyhoštění dvou ruských diplomatů ze svého území. Připojí se tak k dvacítce zemí EU a NATO, které jich dohromady vyhostí více než 100. Důvodem je útokem nervovým plynem na bývalého agenta Sergeje Skripala. Vyhoštění jednoho diplomata oznámila i Makedonie a Irsko.