Kreativ

ŠTÍTEK: plyn

Únik plynu v Holešovicích.

Únik plynu zastavil provoz u Výstaviště, lidé z okolí byli evakuováni

/Fotogalerie/ Pražští hasiči zasahovali při úniku plynu z výkopu v ulici U Výstaviště. Velitel zásahu celou ulici prevenitvně uzavřel pro veškerou dopravu včetně tramvajové. Plynaři začali s odstraňováním havárie. K události došlo kolem deváté hodiny ráno. Kvůli vysoké koncentraci plynu bylo z přilehlých budov evakuováno 121 lidí a 4 zvířata. Přívod plynu se podařilo uzavřít krátce po poledni a poté byl evakuovaným průběžně umožněn návrat. Provoz tramvají byl obnoven ve 12.44.

Fotografie z místa.

Potvrzeno. Pár v britském Amesbury otrávil novičok, stejně jako agenta Skripala

Testy nezávislé mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) prokázaly, že otravu Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessové v britském Amesbury způsobil nervový plyn novičok. Jedná se o totožnou látku, která byla použita k otravě bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Informaci zveřejnila britská BBC.

Děčínský dopravní podnik dostal další tři autobusy.

FOTO: Děčín se pyšní novými autobusy. Jezdí na plyn

Děčín - Před několika dny dorazily do Dopravního podniku města Děčína tři nové plynové autobusy značky MAN. Konkrétně se jedná o dva kloubové autobusy a jeden krátký autobus, které již vyjíždí do děčínských ulic.

Ilustrační foto.

Při výkopech porušili potrubí. V Nemoticích začal unikat plyn

Nemotice – Pravděpodobně kvůli výkopovým pracím museli v pátek ráno před osmou hodinou do Nemotic hasiči. Z potrubí totiž začal unikat plyn. „Plynovodní potrubí bylo narušené pod cestou, na které se aktuálně pracuje. Na místo vyrazili bučovičtí hasiči, jednotka naměřila vyšší koncentrace plynu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v Malajsii zavražděn.

Vražda Kimova bratra: Atentátnice se budou zodpovídat před soudem

Malajský soud nařídil hlavní líčení proti dvojici žen, které měly loni 13. února na letišti v Kuala Lumpur zavraždit staršího bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. K atentátu na Kim Čong-nama byl použit nervový plyn VX. Podle soudu jsou důkazy proti oběma ženám dostatečné a svědčí o dobře plánované konspiraci.

Demonstrace v rumunské Bukurešti proti korupci

Rumuni protestovali proti korupci. Policie použila vodní děla a slzný plyn

Rumunská policie rozehnala v pátek pomocí vodních děl a slzného plynu desítky tisíc demonstrantů, kteří v Bukurešti vyzývali levicovou vládu k demisi. Podle lokálních médií protestovalo 50 tisíc až 80 tisíc lidí, včetně řady krajanů, kteří přijeli na demonstraci ze zahraničí. Zasáhlo proti nim zhruba tisíc policistů.

Revitalizaci Hanžburského ulice v historickém jádru města, provázejí komplikace.

Revitalizaci Hanžburského ulice v historickém jádru města provázejí komplikace

Slaný - Revitalizace Hanžburského ulice ve Slaném pokračuje i tento týden. Kvůli tomu, že dělníci při odstraňování betonu poškodili v úterý dopoledne plynové potrubí, začal plyn unikat do okolí. Na místo byli přivoláni plynaři, hasiči i policie. Jak potvrdila mluvčí policie Jana Šteinerová, policejní hlídka provedla pouze prvotní šetření, ale případem se dále nezabývá.

Vlivem parného počasí posledních dní se začal nad zahřátými silnicemi a chodníky v centrech měst v kraji hromadit přízemní ozón. Tento plyn způsobuje zdravotní problémy.

Lidi dusí nebezpečný ozón

Karlovarský kraj – Zdraví nebezpečný plyn, přízemní ozón, začal komplikovat život lidí nejen v Karlovarském kraji.

Česko – saský řezbářský a řemeslný plenér 2018 na Božím Daru a Anenská pouť přilákaly davy.

Motorové pily jely na plný plyn

Boží Dar – Nabroušené pily, lítající piliny a všudepřítomný smích. Tak vypadal Krušnohorský Česko – saský řezbářský a řemeslný plenér 2018 na Božím Daru.

Ve sportovním areálu Vesec v Liberci začal 26. července 26. ročník hudebního festivalu Benátská! Na snímku je kapela Turbo.

OBRAZEM: Benátská se rozjela na plný plyn

Liberec – Druhý den festivalu Benátská nezačal právě šťastně, takovou průtrž mračen si nikdo nepřál. Zmokli jsme ve vláčku, který pendloval mezi parkovištěm před festivalem a kempem pro diváky. A sušili se až do noci.

Oslavy vítězství mistrovství světa byly bouřlivé

Rvačky, rabování a slzný plyn. Oslavy fotbalového titulu se ve Francii zvrtly

/VIDEO/ Lidé se měli radovat. Jenže oslavy druhého titulu mistrů světa ve fotbale na mnoha místech Francie vyústily v rabování, vandalství či potyčky s bezpečnostními silami. Nejtvrdší střety se sice odehrály v Paříži, příliš ale nezaostala ani ostatní francouzská města.  Podle agentury DPA byly během nedělního večera pozatýkány desítky především mladých lidí a policisté počítají zraněné.

Únik plynu na Jižním Městě

Na Jižním Městě unikal plyn. Hasiči museli evakuovat 80 lidí

Na pražském sídlišti Jižní Město unikal v pátek večer plyn. Na místě zasahovaly jednotky policistů a hasičů, kteří následně z panelového domu v Kupeckého ulici evakuovali asi 80 lidí. Pražští hasiči o tom informovali na svém twitteru.  

Ilustrační foto

Zvětšování ozonové díry? Nelegální freony pocházejí z montážních pěn z Číny

/VIDEO/ Mezinárodní vyšetřovatalé objevili v Číně nelegální výrobů plynů, které přispívají ke zvětšování ozónové díry. Podle vyšetřovací agentury pro životní prostředí (EIA) zakázanou látku vyrábí nejméně 18 čínských firem. Využívá se ve stavebnictví, především v montážních pěnách, které se vyvážejí do celého světa.  

Fotografie z místa.

Britskou dvojici otrávil novičok, stejně jako Skripalovy. Policie má pohotovost

Muže a ženu, kteří v sobotu upadli v britském městě Amesbury do bezvědomí po zásahu neznámou látkou, otrávil novičok. Tedy týž nervový plyn, který otrávil i bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Ve středu v noci to uvedla britská policie. Pár, který je označován jako Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, je stále v kritickém stavu. 

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v Malajsii zavražděn.

Bratra Kim Čong-una zabily trénované vražedkyně, zaznělo u soudu

Malajský soud rozplétá loňský atentát na staršího bratra severokorejského vůdce Kim Čon-una. Kim Čong-nam byl zabit loni 13. února na letišti v Kuala Lumpuru pomocí nervového plynu VX. Údajně se tak stalo na přímý příkaz Kim-Čong-una. U malajského soudu nyní stanuly dvě ženy, které jsou podle žalobce trénovanými vražedkyněmi. Zabíjet měly podle jeho slov způsobem, který obvykle vidíme pouze ve filmech s agentem Jamesem Bondem.

Představení divadla Facka pro starší lidi v areálu dopravního hřiště policie. Mělo informovat a varovat spotřebitele před falešnými a podvodnými nákupy.

Šmejdi v podomním prodeji energií. Jak se jim bránit?

Jste spokojeni s tím, kolik platíte za elektřinu nebo plyn? I kdyby vaše odpověď byla kladná, může se vám stát, že u vás zazvoní člověk, který vám nabídne ještě výhodnější cenu. A možná už u vás byl…

Ilustrační foto.

Liberalizace plynovodů se nemusí povést, tvrdí studie

Trh s plynem v Evropské unii funguje velmi dobře zásluhou důsledné liberalizace. Pozměňovací návrh Třetí směrnice EU o obchodu s plynem ale zřejmě nedosáhne svých cílů. Výrazného zlepšení by bylo možné dosáhnout zrychlenou změnou unijních pravidel a jejich pečlivým uplatňováním zejména u „novějších“ členů EU. Tvrdí to studie společnosti Arthur D. Little.  

Zásah při úniku hořlavého a toxického plynu v pátek nacvičovalo třicet profesionálních i dobrovolných hasičů ve slavkovské průmyslové zástavbě.

OBRAZEM: Unikl toxický plyn. Hasiči si vyzkoušeli i evakuaci

Slavkov u Brna /FOTOGALERIE/– Zásah při úniku hořlavého a toxického plynu v pátek nacvičovalo třicet profesionálních i dobrovolných hasičů ve slavkovské průmyslové zástavbě. „Část lidí z firmy Lohmann-Rauscher jsme evakuovali,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Ilustrační foto.

Chtěl plyn jen pro sebe?

Ke kuriózní nehodě vyjížděli policisté v pátek do Lutína. „Po příjezdu na místo zjistili, že šestatřicetiletý muž při kopání do země použil ruční zemní vrták a poškodil hadici plynovodu,“ vysvětluje nehodu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Mezi oblíbené praktiky šmejdů patří podomní prodej.

Stát zakáže podomní prodej energií. Kvůli šmejdům

Severní Čechy - Zapomeňte na předražené hrnce, prošívané deky a různé předváděcí akce. Takzvaní „šmejdi“ si našli nový zlatý důl: „prodávají“ elektřinu či plyn. Většinou seniorům při podomním prodeji a někdy i přes telefon.

Ruský prezident Vladimir Putin

Nervový plyn zabíjí. Putin opět zpochybnil otravu Skripalových novičokem

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že není možné, aby byl bývalý dvojí agent Sergej Skripal, žijící v anglickém exilu, a jeho dcera Julija otráveni vojenským nervově paralytickým plynem novičok. V takovém případě by podle jeho slov nebyla Julija Skripalová v tak dobrém stavu, v jakém se ukázala v televizi. Řekl to novinářům na okraj Petrohradského ekonomického fóra.

Ilustrační foto

Spotřeba elektřiny loni vzrostla. Pokořila rekord od roku 1981

Spotřeba elektřiny se v Česku loni zvýšila o 1,9 procenta a dosáhla tak rekordu od roku 1981. Celková spotřeba činila 73,8 terawatthodiny (Twh). Vzrostla i její výroba, především v jaderných elektrárnách, poklesla naopak v uhelných. Zvýšila se také spotřeba plynu a to o 3,3 procenta.