Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Cyklisté vyrazí na vyjížďku po stopách Christiana Battaglii

Tour de Battaglia 2023. Osmý ročník jízdy krajem barona. Mrkněte na video

Záboří u Blatné se chystá na Tour de Battaglia 2023. Tradiční cykloturististická vyjížďka láká zástupce více generací. "Srdečně zveme příznivce cyklistiky na osmý ročník tradiční jízdy krajem barona Christiana Battaglii, legendárního cyklisty z Bratronic u Blatné," vzkazují pořadatelé nejen do Jihočeského kraje ale i za jeho hranice.

Stavění vorů a plavba a povídání o životě lidí na Šumavě.

Na Šumavě stavěli vory a pluli s nimi kanálem. Podívejte se

Na Vchýnicko-Tetovském kanále se 29. července stavěly vory. I přes nepřízeň počasí se na stavění vorů, plavbu a povídání o životě lidí na Šumavě přišlo podívat mnoho diváků. Kdo se nestihl svézt na voru má šanci ještě 19. srpna.

Nakoupit, pobavit.

Od sousedů: Za humny začal Veletrh Šumavy

Po čtyřech letech začal v pátek v 9 hodin Veletrh Šumavy v Ulrichsbergu, s asi 150 vystavovateli největší svého druhu v Mühlviertlu. Potrvá do neděle. Vstup je zdarma, parkování také. Na organizaci se podílí přes 400 dobrovolníků. Podrobnosti na www.boehmerwaldmesse.com.

Petr Zítek - vítěz jižní trasy 1000 miles Adventure.

Triumf v závodě na 1000 mil. Pořád tomu nemůžu uvěřit, usmívá se Petr Zítek

Na Šumavě a Pošumaví se rodí skvělí vytrvalci. Živým důkazem je toho také Petr Zítek z Klatov, který se zúčastnil ultranáročného závodu 1000 miles Adventure a při své premiéře na této extrémní akci dokázal zvítězit. Ujet přibližně 1630 km z Hranice u Aše až do Nové Sedlice, nejvýchodněji položené obce na Slovensku u hranic s Ukrajinou, zvládl na svém kole bez cizí pomoci za neuvěřitelných 8 dní, 17 hodin a 48 minut. Jižní trasu, kterou Petr Zítek absolvoval, nedokázal pokořit nikdo rychleji.

Houby. Ilustrační foto.

Začínají růst houby. Hlavně na horách, na Vysočině si na ně ale ještě počkáme

S mírným ochlazením a vlhčím počasím začínají růst houby. Informují o tom meteorologové. Ve východních Čechách nečekejte zatím zázraky, hlavně na Vysočině je na ně zatím brzy, ale třeba v Krkonoších nebo Orlických horách a částečně i v nížinatém Polabí už houbaři mohou mít úspěchy. Informují o tom meteorologové. Zároveň však začínají být aktivnější i komáři.

Pohled z dronu na Lipno a Frymburk.

Jihočeské moře poskytne zábavu na vodě i na suchu. A navíc s nádechem Karibiku

I když mají lidé v létě na výběr mnoho možností jak strávit své volno, nejoblíbenější dovolenou stále zůstává pobyt u vody. Česko sice nemá moře, ale pokud si zajedete na Lipno, najdete tam krásné pláže i přístavy. Navíc si budete moci vybrat z řady nejrůznějších vodních sportů a spousty dalších kratochvílí pro děti i dospělé. Vedle toho však v blízkosti Lipna najdete i krásné trasy na procházky či vyjížďky na kole a in-line bruslích. Co všechno Lipno nabízí? Možná vás mnohé překvapí.

Bouřka. Ilustrační snímek

Česko zasáhnou silné bouřky, varují meteorologové. Provázet je mohou kroupy

V celém Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech hrozí odpoledne silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje. V těchto oblastech může bouřku místy provázet vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky od západu postupně slábnout.

Hišperský den u Schwarzenberského plavebního kanálu na Jeleních Vrších.

Horko lákalo k vodě, slavnost u plavebního kanálu se vydařila

Na Šumavu přišla velká horka. Na Jeleních Vrších teploměr ukazoval víc než 30 stupňů. Už někdy loni na podzim byly stanoveny termíny akcí u Schwarzenberského plavebního kanálu, mezi nimi i termín sousedské slavnosti Hiršperský den na sobotu 15. července.

Odhalení pomníku.

Spisovatel Šumavy má pomník na zámku. Tam před 100 lety zemřel

/VIDEO/ Český spisovatel německé národnosti Karel Klostermann patřil mezi významné spisovatele a básníky, kterým učarovala Šumava. V neděli 16. července 2023 uplynulo přesně 100 let od jeho úmrtí. Z tohoto světa odešel v prostorách zámku ve Štěkni. Svět zná Karla Klostermanna jako Spisovatele Šumavy.

Sečení Karla Klostermanna v ráji šumavském.

Sečení Karla Klostermanna v ráji šumavském

Sobota 1. července u informačního centra Rokyta na Srní patřila všem milovníkům Šumavy, připomínajícím si 60. výročí založení CHKO a také významná životní výročí spisovatele Karla Klostermanna. Den NP a CHKO Šumava nabídl návštěvníkům nejen bohatý kulturní, odborný a řemeslný program, ale poskytl i autentický pohled do nelehkého života našich předků, známý z literatury nebo ze starých filmů.

Slavonické podzemí

Parádní tipy na výlet. Známe místa na jihu Čech, kde se zaručeně ochladíte

Venku padají teplotní rekordy jeden za druhým a snad každý z nás hledá jakoukoliv příležitost, jak se alespoň trochu ochladit. My vám přinášíme desítku tipů na výlety po Jihočeském kraji, při kterých je chládek na prvním místě. A pozor - na některých z následujících míst vás dost možná přímo zamrazí.

Pavla Setničková (vlevo) na vernisáži s autorkami výstavy Krajina Lipna v krumlovské městské knihovně.

Zastavit velké stavební projekty u Lipna jde. Pavla Setničková je toho důkazem

/ROZHOVOR/ Pavla Setničková. Jméno, jež je na Lipensku slyšet čím dál častěji, ale developeři a někteří starostové ho zrovna rádi neslyší. Stojí totiž, společně s kolegy ze spolku Lipensko pro život a dalších spřízněných spolků, za pozastavením projektů rekreačních resortů Karlovy Dvory a Mokrá nebo za občanským odporem, který se zvedl proti plánovaným novým sjezdovkám a apartmánovým domům na Dvorečné nad Loučovicemi. Tématem je i velký developerský projekt Frymburská pole.

Tropické teploty v Praze. Ilustrační snímek

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. Nejvíce stupňů naměřili v Plzni

Čtvrtý den v řadě padly v Česku teplotní rekordy. V úterý ale pouze na třech ze zhruba 160 dlouhodobě měřících stanic, jedna další pak dosavadní maximum pro 11. červenec vyrovnala. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde naměřili 34,7 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. ČTK to sdělila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Den otevřených dveří policie v Klatovech a beseda s režisérem a herci Policie Modrava.

Policie Modrava vznikla na popud manželky režiséra, měla mít hlavní roli

Policie v Klatovech nechala během poutě nahlédnout návštěvníky do svých prostor, seznámila je s technikou a připomněla i historii prohlídkou četnické stanice. Zpestřením byla ale také beseda s režisérem Jaroslavem Soukupem, hercem Jaroslavem Satoranským a herečkou Petrou Martincovou o seriálu Policie Modrava, který se tam natáčel. A prozradili mnoho zajímavého, mimo jiné i to, zda se ještě dočkáme dalších dílů.