Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Herec Pavel Nový v seriálu Ulice.

V Podbrdí jsem jezdil na gynekologickou expedici, říká herec Pavel Nový

/ROZHOVOR, VIDEO/ Známý herec Pavel Nový žije dlouhá léta v Příbrami a zná tu každý kámen. Kde se mu libí nejvíc? Proč se nepřestěhoval do Prahy, aby byl blíže divadlu Studio Ypsilon? Odkud je z Brd vidět komín v Mladé Boleslavi? A kudy vede v Pobrdí takzvaná gynekologická expedice? To prozradil v rozhovoru pro Příbramský deník.

Kryštof v Klatovech.

Kryštof bude koncertovat sporadicky, ale pak plánuje dvojité oslavy i turné

Richard Krajčo zavítal se svou kapelou Kryštof v rámci turné také do Klatov, kde měli vyprodáno. Deník tak využil příležitosti, aby mu položil i několik otázek. Během rozhovoru vysvětlil nejen to, jak je to s chystanou pauzou, která je spíše omezením koncertování, ale také co se chystá nového a jak se mu v Klatovech líbilo.

Kamzík, kterého zachytila loni v létě fotopast v lesích Libína.

V lesích Libína se procházel kamzík, odhalila ho rysí fotopast

/VIDEO/ Fotopasti společnosti Alka Wildlife visí v lesích Šumavy a jejím předhůří mnoho let. Ač mapují hlavně populaci rysa, nyní zachytily i kamzíka. Zařízení také ukázala, že populace rysa, který byl na Šumavu opětovně nasazen v minulém století, už se rozšířila asi na sto dvacet jedinců.

Waldschmidthaus, nejvýše položená horská chata v Bavorském lese, leží pod vrcholem Velkého Roklanu.

Horská chata na Velkém Roklanu, oblíbený cíl turistů, se dočká opravy

Pro české i německé turisty je to výborná zpráva. Waldschmidthaus, nejvýše položená horská chata v Bavorském lese, která bývala oblíbenou zastávkou při výpravě na Velký Roklan na německé straně Šumavy a která je nyní zavřená, se dočká rekonstrukce a dokonce i nové přístavby. Informoval o tom Národní park Bavorský les (NPBL).

Křest knihy Šumavská legenda ve Volarech.

Ve Volarech se vzpomínalo a křtila kniha Šumavská legenda Emil Kintzl

Emil Kintzl by se 14. března dožil devadesáti let. Ve Volarech přišly na Šumaváka tělem i duší zavzpomínat desítky lidí. Emil Kintzl zemřel před dvěma roky v březnu v Kašperských Horách při tragické srážce na lyžích. Vzpomínkový podvečer ve Volarech byl křestem knihy Jana Fišera Šumavská legenda Emil Kintzl.

Ilustrační foto.

Tipy na výlety do přírody, kam můžete vyrazit pěšky i na běžkách

Výlet nádhernou Šumavou, kolem Čerchova nebo třeba po stopách zaniklých obcí v Brdech. Pokud milujete pohyb v přírodě, ať už pěšky nebo v zimě třeba na běžkách, máme pro vás tipy na nezapomenutelné výlety v Plzeňském kraji. Díky projektu Běžky nebo pěšky na webu Turistů ráj vám představujeme několik okruhů, které si jistě zamilujete. Za příznivých podmínek na ně můžete vyrazit na lyžích, ale připraveny jsou i varianty pro pěší výlety po zbytek roku. Určitě si to užijete.

Ve Volarech se bude křtít a vzpomínat na Emila Kintzla.

Vzpomínka na šumavskou legendu Emila Kintzla

Miloval Šumavu tělem i duší. Legendární Šumavák Emil Kintzl svůj život zasvětil Šumavě, kde léta osazoval křížky. Jeho kříž se tyčí na vrcholu sjezdovky Lišák v Kašperských Horách, o jejíž rozjezd se zasloužil a kde bohužel jeho život i skončil. 

Vzpomínkový večer na Emila Kintzla a křest knihy v Kašperských Horách.

Plný sál vzpomínal na Emila Kintzla, pokřtěna byla i nová kniha o něm

Doslova ve švech praskal sál Horského klubu v Kašperských Horách, kde se konalo vzpomínkové setkání na Emila Kintzla, který by se právě v pátek 23. února dožil 90 let. Podvečerem provázely vzpomínky, ale byla pokřtěna také nová kniha Šumavská legenda Emil Kintzl, kterou napsal Jan Fischer. Ten rovněž zavzpomínal na deset let natáčení Zmizelé Šumavy.

Čtvrtfinále play off: HC Vimperk - Hluboká nad Vltavou 5:2 (1:0, 3:2, 1:0).

AKTUÁLNĚ: HC Vimperk - Hluboká nad Vltavou 5:2. Rozhodne až páté utkání

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Poslední čtvrtfinále play off Krajské ligy hokejistů mezi Hlubokou nad Vltavou a Vimperkem stále nemá vítěze. Hluboká jela do Vimperka za vedení 2:1 na zápasy proměnit mečbol, ale bojovníci ze Šumavy řekli NE. Po skvělém výkonu vyhráli 5:2 a rozhodne až poslední páté utkání.

Výstava Moje Šumava.

Výstava fotografií Moje Šumava se od března přesune na hrad Švihov

Stále na cestách, stále obdivovaná výstava fotografií 53 fotografů Šumavy je v současné době k vidění v budově Českého rozhlasu Plzeň a poputuje dál. Pro všechny, kdo výstavu ještě nenavštívili, další místa jsou od 1. března 2024 hrad Švihov, poputuje do Žihobců, v červenci do zámku v Mokrosukách, v srpnu do Kašperských Hor a dále.

Třiatřicetiletý lyžař Jan Šrail, ilustrační snímek.

Bylo to lepší, ale není to ono, procedil laufař Šrail. Teď už vyhlíží Vasaloppet

Kvůli tomu, že byla zrušená Jizerská padesátka, měl třiatřicetiletý laufař ze Šumavy Jan Šrail delší závodní volno, než si původně plánoval. O uplynulém víkendu již ale absolvoval další dva náročné závody ve Švédsku, kde se konal devátý a desátý podnik elitní kategorie Pro Tour letošního ročníku Ski Classics, dálkových běhů na lyžích. V Orse na severu Evropy bylo na programu nejprve kritérium Grönklitt Classic na 60 km klasickou technikou, pak krátká, ale velmi náročná časovka na 13 km.

Sněhu ubylo, na Zadově lyžování zatím nevzdávají.

Šest stupňů nad průměrem. Velmi teplý únor lyžování vůbec nepřeje

/OBRAZEM/ Neuvěřitelných + 6,3 stupně Celsia, to je podle ČHMÚ dosavadní odchylka teploty vzduchu od únorového dlouhodobého průměru na českém území. Výrazně nadprůměrné počasí páchá paseku ve skiareálech, provozovatelné to ale nevzdávají. Podívejte se, jak to vypadá na šumavském Zadově, na Lipně a ve Frymburku.

Ilustrační foto.

Teplotní rekordy v pátek v Česku: ve Vyšším Brodě bylo 17,4 stupně

Nejvyšší teplotu v pátek zaznamenalo 23 ze zhruba 165 míst, kde se měří alespoň 30 let. Rekordní teploty byly hlavně ze Šumavy. Nejvýše z dlouhodobě měřících meteorologických stanic teplota vystoupala ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde teploměr ukázal 17,4 stupně Celsia.

I když na Lipně v polovině února zavládlo vysloveně jarní počasí, skiareál zůstává díky zásobám technického sněhu v provozu. Na snímku lyžování 16. února 2024.

Ve Vyšším Brodě bylo nejtepleji v republice. Skiareály se drží, lyžuje se dál

Rekordně vysoké teploty pokračují i v druhé polovině února, odpovídají spíš začátku května. Odpolední teploty se v pátek šestnáctého na Českokrumlovsku šplhaly nad 15 stupňů Celsia. Ve Vyšším Brodě bylo dokonce nejtepleji z celé republiky. Skiareály se ale drží, díky technickému sněhu. Po tom přírodním už nejsou, s výjimkou nejvyšších partií Šumavy, ani památky.   

Ilustrační foto.

Nová klidová území na Šumavě lidem nabídnou zatím neprobádaná území

Rada Národního parku Šumava ve čtvrtek 15. února odsouhlasila novou podobu klidových území na Šumavě. Nová pravidla pohybu návštěvníků po Šumavě ale musí oficiálně vyhlásit ministerstvo životního prostředí. Na otázku, kdy k tomu dojde, zatím nemá mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák přesnou odpověď. Může to být letos, ale klidně až od roku 2025. Do té doby platí pravidla z loňského října.

Budějovicko - Týn nad Vltavou.

Obliba jižních Čech mezi turisty stále roste. Jezdí hodně Němců i Rakušanů

Zájem turistů o návštěvu jižních Čech stále roste. To potvrzují i data z databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) sledující návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení. Téměř 1,7 milionů návštěvníků strávilo na jihu Čech více než 4,5 milionů nocí, průměrně necelé tři noci za pobyt.

Turisté a tlející dřevo.

Divoká šumavská příroda turisty láká

Data ze sčítačů na území Národního parku Šumava a také návštěvnost informačních a návštěvnických center na Šumavě jasně dokládají, že divoká příroda ve spojení s infrastrukturou Správy NP Šumava jsou stále větším lákadlem. Návštěvnost Šumavy byla v roce 2023 dokonce vyšší, než v době před vypuknutí pandemie koronaviru.

Turisté na Šumavě sledují tlející dřevo.

Modrava a okolí jsou hitem mezi návštěvníky Národního parku Šumava

Jedenáctikilometrová trasa z Modravy přes Rybárnu na Javoří pilu a Tříjezerní slať. Chalupská a Jezerní slať. Návštěvnické centrum Srní, proslulé vlčím výběhem, který si nedávno nenechal ujít ani prezident Petr Pavel. To jsou podle turistů největší lákadla Národního parku Šumava. Vloni jich do tohoto krásného koutu naší země zavítalo výrazně přes dva miliony, což je, pomineme-li mimořádné období covid-19, rekord.

Fotbalisté Dobříše absolvovali soustředění na Šumavě.

Dobříš nabírá kondici v Nových Hutí. Překvapují mladíci Diviš a Nevosad

Fotbalisté Dobříše mají tento týden volno co se týče přípravných zápasů. Makají ale dál na tradičním soustředění na Šumavě v Nových Hutích, kde od středy do neděle pracují především na fyzické kondici. Trenér Jiří Rychlík chce vyladit i taktické věci. V týmu účastníka krajského přeboru se začínají objevovat i přísliby do budoucna. Slibně se jeví mladíci Diviš a Nevosad.

Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.