Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Po kalamitě přichází na řadu odklízení sněhu. Toho na jihu Čech napadlo kolem půl metru. Na snímku České Budějovice.

Česko zažilo nejchladnější ráno této zimy. Teploty spadly pod minus osmadvacet

Výstraha před extrémními mrazy se naplnila, Česko v pondělí zažilo zatím nejmrazivější ráno této zimy. Většina meteorologických stanic na jihu Čech překonala rekordy pro 4. prosinec. Vůbec nejchladněji bylo ve Volarech na Lučním potoce na Prachaticku, graf tam v pondělí ráno ukázal minus 28,1 stupně Celsia. Nízké teploty zaznamenali meteorologové také v Plzeňském kraji, jižní polovině Středočeského kraje a na Vysočině. 

Po kalamitě přichází na řadu odklízení sněhu. Toho na jihu Čech napadlo kolem půl metru. Na snímku České Budějovice.

Sníh vystřídal mráz. Na jihu Čech spadly teploty pod pětadvacet pod nulou

Výstraha před extrémními mrazy se naplnila, a to hlavně na jihu Čech. Podle údajů z meteorologických stanic bylo vůbec nejchladněji ve Volarech na Lučním potoce na Prachaticku, graf tam ukázal -27 °C. Na Pohoří na Šumavě na bylo nad ránem pětadvacet pod nulou. Během dne mráz poleví, v úterý bude kolem nuly a má sněžit.

Ilustrační foto. Vánoce na hradě Opálka.

Vánoce poetické. Najděte si čas na knihy nebo na vycházku do přírody

Atmosféra Vánoc na nás teď dýchá na každém kroku. Slavnostně vyzdobená města, řada zvyků a obyčejů, které mají schopnost si nás podmaňovat a uchvacovat. Vánoční svátky jsou snad jedinými svátky v roce, kdy jsme ochotni alespoň na chvíli zapomenout na vánoční shon a nalézt si čas třeba na knihy.

Na šumavském Špičáku připadl další sníh.

První areály se rozjíždějí, Špičák spustí lanovku ve čtvrtek, ceny zůstávají

Lyžaři se mohou radovat, sezona na Šumavě již začíná. Už o prvním prosincovém víkendu se rozjedou první areály. Špičák, který je největším na Železnorudsku, chystá start ve čtvrtek. Letos si budou moci návštěvníci naplno užít v plném rozsahu novou restauraci v alpském stylu. Potěšující je, že se tam rozhodli nezdražovat.

Čerstvá sněhová nadílka v pátek ráno.

Meteorologové přitvrdili, napadnou může až čtyřicet centimetrů sněhu

Výstraha ČHMÚ se naplňuje, na Prachaticku přes noc napadlo místy i deset centimetrů sněhu. A do sobotní noci ho má připadnout ještě podstatně víc. Celkem to může být až čtyřicet centimetrů. Na silnicích hrozí nehody. V pátek ráno řidiči hlásili, že silnice ve vyšších polohách Prachaticka jsou sjízdné jen s velkou opatrností.  

Žáci Základní školy Zdíkov a žáci německé školy v Hohenau se opět setkali, tentokrát v přírodě.

Děti ze Šumavy a z Bavorska se setkaly v přírodě

Žáci Základní školy Zdíkov a žáci německé školy v Hohenau se opět setkali. Díky projektu Sportovní den v přírodě a finanční podpory Fondu budoucnosti prožili společné chvíle zdravého sportování, pobytu v přírodě a dalšího navazování nových přátelství se svými vrstevníky ze zahraničí.

Na Lipně spustili zasněžování.

Na Lipně spustili zasněžování. Podívejte se, kolik dáte za skipasy na Šumavě

Nad ránem v sobotu 25. listopadu padly teploty pod nulu a mrazivé počasí slibuje předpověď i na další dny. Na Lipně proto spustili celý zasněžovací systém. Zasněžování už běží také v dalších šumavských skiareálech: na Hochfichtu, na Zadově nebo na Špičáku. Podívali jsem se, jaké jsou ceny jednodenních, dvoudenní a pětidenních skipasů pro blížící se zimní sezónou 2023/24.

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Jižní Čechy pokryl sněhový poprašek. Přinesl místy náledí i několik nehod

Jak nepřekvapilo zřejmě vůbec nikoho, kdo v posledních dnech zahlédl předpověď počasí, pokryla v sobotu ráno části jižních Čech lehká sněhová pokrývka. Ta s sebou přinesla několik dopravních nehod a také ledovku ve vyšších polohách, například na Šumavě. Sněhové přeháňky mají pokračovat celý víkend.

Západ Čech zasypal sníh, hrozí náledí i zmrazky a sněžit má dál. Snímky z Lesného a Kladské ve Slavkovském lese.

Západ Čech zasypal sníh, hrozí náledí i zmrazky a sněžit má dál

Předpověď meteorologů se vyplnila, a zima se ukázala v Krušných horách, Českém lese, Šumavě a také v podhůří. Na silnicích leckde sněhová nadílka potrápila řidiče. Podle meteorologů má dále přibývat sněhová pokrývka, v polohách pod 800 m se bude i v sobotu tvořit náledí, na horách zmrazky.

Vyhlášení výsledků festivalu Šumava Litera.

Vimperský knižní festival Šumava Litera zná vítěze

Již podeváté se konal ve Vimperku literární festival Šumava Litera. Letošní téma, odkazující ke 100. výročí úmrtí Karla Klostermanna, bylo “Učitelé a školy na Šumavě a v Bavorském lese”. V průběhu celého minulého týdne se konaly v jihočeském městečku a jeho okolí přednášky, projekce a debaty, všechny tématicky zaměřené na učitele, Šumavu, její dějiny a literární poklady.

Kniha Rožmberská hrobka má ocenění ze soutěže Šumava Litera .

Kniha Rožmberská hrobka má ocenění ze soutěže Šumava Litera

V sobotu 18. listopadu 2023 byly v městském kulturním středisku ve Vimperku uděleny ceny festivalu Šumava Litera. V kategorii Populárně naučné publikace vybrala odborná porota jako vítěze knihu „Rožmberská hrobka – Příběh hledání“, která získala Cenu Johanna Steinbrenera.

Vrcholem 9. ročníku festivalu Šumava Litera byl sobotní galavečer s předáváním cen ve Vimperku.

Literáti i čtenáři oslavili Šumavu a zdejší kantory

Spisovatelé a fotografové, zachycující krásy i nástrahy Šumavy a Pošumaví, se potkali se svými čtenáři a dalšími zájemci o literaturu a snímky při 9. knižním festivalu Šumava Litera. Finále se uskutečnilo ve Vimperku, kde pořadatelé a zástupci poroty vyhlásili vítěze.

Podzim a blížící se zima. Ilustrační foto.

Sněhu se na Rokycansku dočkáme možná ve středu. Jakou máte rádi zimu? Hlasujte

Těšíte se na bílou zimu, kdy sněhu napadne po kolena? Máte rádi přívaly sněhu nejen na horách, ale také v nížinatých oblastech, či v podhůří? Nebo naopak vám vyhovují mírné zimy jen se sněhovým popraškem? Pranostika o svatém Martinovi vyšla většinou jen na Šumavě, ale vše, co napadlo, roztálo. Navíc podle meteorologů můžeme v pondělí a následujících dnech očekávat jen déšť. Nasněží možná jen ve středu. Jakou máte rádi zimu hlasujte v naší anketě.

Jen pár stovek metrů od Českých Žlebů natáčeli filmaři další sérii Krále Šumavy pod režijním vedením Damiána Vondráška. Hlavní hrdina Josef Hasil v podání Oskara Hese při natáčení nesměl chybět.

Hasil chce z lágru. Natáčí se pokračování Krále Šumavy

/VIDEO/ Příběh odvahy a nezlomnosti odehrávající se víc než před sedmdesáti lety se vrátí na televizní obrazovky s dalšími díly.Vznikají nové díly příběhu nejznámějšího šumavského převaděče Josefa Hasila, který od konce padesátých let pomáhal lidem s útěkem na svobobdné západní Evropy, v sérii Král Šumavy: Fantom temného kraje.

Kvilda.

Předpovědi vyšly, šumavské vrcholy zasypal sníh

Páteční chladné ráno přineslo po téměř týdnu na Šumavu novou sněhovou nadílku. Padat může střídavě během celého víkendu. V pátek večer se podle meteorologů mohou navíc tvořit sněhové jazyky.

Šumava.

Cesty k Šumavě. Básník a znalec Šumavy Ondřej Fibich představil svou novou knihu

„Mým patronem je svatý Ondřej a jeho podivně posunutý kříž vypovídá i o mém osudu. Do něj vstoupila Šumava a vůbec se neptala. Čtyřicet let jsem se s ní potýkal i spolužil, až z toho vznikla kniha Cesty k Šumavě, kterou bych vám dnes rád představil.“ Tak začal svoje povídání básník a znalec Šumavy Ondřej Fibich.

David Nesnídal

Pěna dní: Den plný vůní

Na chvíli mě napadlo, že se třeba pletu, že šlo jen o smolný souběh okamžiků a že ten golfista nemusí být idiot.

Martin na bílém koni zahájil přípitkem zimní sezónu ve Františkových Lázních

Martin na bílém koni zahájil přípitkem zimní sezónu ve Františkových Lázních

/FOTO, VIDEO/ Františkovy Lázně se na svátek svatého Martina probudily do deštivého podzimního dne. Sníh zasypal jen vrcholky Krušných Hor a Šumavy. To ale nijak neubralo na radosti z příjezdu svatého Martina bílém koni, který v sobotu dorazil ke Dvoraně Glauberových pramenů, aby slavnostním přípitkem Svatomartinským vínem zahájil zimní sezónu.

Svatý Martin přinesl na Šumavu nový poprašek sněhu.

Svatý Martin přijel na bílém koni. Na Šumavě připadl nový sníh

Jak dokládají fotografie z webových kamer z Horské Kvildy nebo Modravy, svatý Martin letos dorazil na bílém koni. Ranní srážky přinesly na Šumavu poprašek nového sněhu. A jak předpovídají meteorologové, sněhové vločky by se občas mohly objevit i v nižších polohách.